Episodes

Radiofynd: Antastad om och om igen 1953  

Hur svårt ska det vara att som kvinna gå oantastad på Stockholms gator? Ganska så omöjligt upptäcker Marianne Höök år 1953.

Radiofynd: Bang om intervjuarens vedermödor 1939  

Bakom en färdig intervju, oavsett om den sänds i radio, TV eller kan läsas i en tidning ligger ofta mycket hårt arbete. 1939 berättade Barbro Alving, alias Bang om intervjuandets strapatser. Producent Rigmor Ohlsson.

Radiofynd: En redig nypa snus mellan tummen och pekfingret 1948  

Året är 1948 och på Aplaryds herrgård utanför Torsås i Småland träffar radions Manne Berggren 76-årige ladugårdsförmannen Algot Karlsson som snusat i princip hela sitt liv.

Radiofynd: Alternativ jul hos godtemplarna 1945  

Året är 1945 och hos godtemplarna i Stockholm firas jul. Nästan 300 personer har valt att komma dit på julafton. Många har familj och vänner i andra delar av Sverige eller till och med i andra länder.

Radiofynd: Ensam jul i Stockholm 1945  

Major Elvy Olsson, en av frälsningsarméns slumsystrar, har haft en hektisk tid. Året är 1945 och det är jul. Många är de ensamma och sjuka som gläds åt ett besök.

Radiofynd: Alfred Nobel - en hjälpsökande?  

Året är 1947 när Anna Söderblom berättar om sina möten med Alfred Nobel. Ett halvsekel tidigare hade han varit en återkommande gäst i det söderblomska hemmet i Paris.

Poddradiospecial #12  Radion som underhållare  

Olika tävlingsprogram har avlöst varandra under decennierna som gått sen den allra första frågesporten sändes i radio. Det är en typ av underhållning som lockar många radiolyssnare.

Radiofynd: I luftvärnsbatteriets vaktstuga 1939  

Det är gott kamratskap i luftvärnsbatteriets vaktstuga när Sven Jerring gör ett besök i december 1939. Men när julen närmar sig är det många av soldaterna som längtar hem till sina familjer.

Radiofynd: Moa Martinson försvarar dragspel 1946  

I februari 1946 fick författaren Moa Martinson stå till svars för sin musiksmak. Att föredra Gnesta-Kalle framför Beethoven var lite magstarkt för en del musikkritiker.

Radiofynd: Kontakt med andra planeter 1946  

Året är 1946 när radions Manne Berggren klättrar upp i ett högt kyrktorn för att träffa en självlärd stjärnforskare. Tillsammans ska de försöka få kontakt med andra planeter.

Radiofynd:  Gunnar Sträng -Lövsta soptipp var mitt universitet  

I 21 år, 1955-1976, var Gunnar Sträng Sveriges finansminister. Han föddes 1906 och växte upp i en arbetarbarack vid Lövsta soptipp norr om Stockholm. Bostadsvillkoren var förfärliga, men menade Sträng, det fanns också fördelar med att växa upp vid en soptipp.

Radiofynd: Skinnpaj och nytvättade kalsonger 1951  

Rena farmarkalsonger varje söndag är den enda lyx i klädväg som den unge knutten, som Lennart Hyland träffar 1951, unnar sig. Det är motorcykeln han lägger ner sin tid och sina pengar på.

Poddspecial #11 Avgörande ögonblick Sveriges radio i världen  

Utrikesbevakningen är en av Sveriges radios paradgrenar. Numera finns radions utrikeskorrespondenter på plats runt om i hela världen och dessutom kompletteras de med erfarna medarbetare, stationerade i Sverige som snabbt kan rycka ut oavsett när det händer och var det händer.

Radiofynd: Kvinnan i hissen  

Radions utrikesreporter Kurt Andersson glömde aldrig kvinnan han träffade i Londons tunnelbana under andra världskriget. 1958 berättade han om mötet, en historia som tidigare fått stryka på foten för all annan krigsrapportering.

Radiofynd: Mellanölspremiär 1965  

Dagen M kallades den, premiärdagen för mellanölsförsäljning i Sverige. Det var den första oktober 1965 det blev möjligt för ölsugna medborgare att gå in i vilken mataffär som helst och köpa öl med alkoholhalten 3,6. Men många oroade sig för ungdomsfylleriet och mellanölsepoken varade bara i 11 år.

Radiofynd: Att fostra en son 1948  

1948 gav fru Rut Johansson från Nossebro några råd i radion om hur man skulle undvika att ens söner blev en belastning för sina framtida fruar.

Radiofynd: Kverulanter i Paris 1945  

Året är 1945 och en bistroägare i Paris har fått nog av kverulanter. Sen ett par månader är andra världskriget över. Men på Paris caféer är det inte glädjen över freden som dominerar samtalen. I stället är det gnället om den nya tidens besvärligheter som dominerar.

Poddradiospecial #10  Gud i radion  

På 1920-talet var de flesta svenskar kristna. Sen dess har andra religioner som islam och judendomen växt i betydelse. Dessutom ser sig många som icketroende. Hur påverkar detta det religiösa utbudet i radion? Ska radion verkligen sända gudstjänster?

Radiofynd: Eugeniahemmet 1959  

1959 sändes ett program i radion som satte en lavin i rullning när det gäller synen på hur vi ska ta hand om barn med funktionshinder. Det var Lis Asklunds reportage om förhållandena på Eugeniahemmet, en institution för handikappade barn.

Radiofynd: Könskrig anno 1941  

Kvinnorna bolmar och klär sig som män, tar plats i riksdagen och föder alldeles för få barn. 1941 gav Barbro Alving, alias Bang svar på tal till författaren Albert Viksten som oroade sig för en framtid där kvinnorna tagit över makten.

0:00/0:00
Video player is in betaClose