Avgörande ögonblick

Avgörande ögonblick

Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas. Ansvarig utgivare: Louise Welander

Episodes

Flygvärdinnor ombord 1947  

I mitten av 1940-talet utexamineras den första kullen svenska flygvärdinnor. Fram till dess är det manliga stewards som skött servicen ombord. Hur ska det gå?

Vid stoppkorg och symaskin 1938  

Året är 1938 och på Berga gård i Sörmland används symaskin och stoppnål flitigt. Högar av strumpor ska stoppas, skjortor lagas och kalsonger lappas.

En knapp betyder så mycket 1949  

Att få av oss ägnat knappen och knapphålet nån större uppmärksamhet genom åren är knappast nån överdrift att påstå. Men det finns mycket att lära genom att grotta ner sig i knappens historia.

Frans G Bengtssons svåra val  

Lagårdskarl eller författare? Frans G Bengtssons val av yrkesbana var inte alldeles självklart.

Fru Persson gläds åt barnbidraget 1948  

1948 införs det allmänna barnbidraget för att minska standardskillnaderna mellan barnlösa och barnfamiljer. För fru Persson, mamma till 13 barn, är det ett välkommet tillskott till hushållskassan.

Flygande tefat - fantasi eller verklighet?  

Många tror att det finns utomjordiska farkoster eller flygande tefat som det kallades i början. Begreppet myntades 1947 när en amerikan såg sju flygande föremål som inte liknade något tidigare skådat.

Semestrande husmödrar 1943  

Några husmödrar sjunger vattenkranens lov: ”Farväl, farväl du urgamla hink! Du kommer ej mer igen.” Året är 1943 och allt släpande av vatten från brunnar och pumpar är äntligen över.

Näktergalen och nyheterna 1926  

1926 debuterar den skönsjungande näktergalen i direktsändning i svensk radio. Helt lätt att få till denna sensation är det inte. En näktergal låter sig inte styras av radiotablån.

Regelbok för gräsänklingar 1946  

Några enkla tips för en gräsänkling så att kaos undviks. Håll rent i skafferiet, diska omedelbart efter varje måltid och använd inte det finaste porslinet för sånt kan inte en karl sköta.

Drömmen om en egen motorcykel  

Året är 1947 och det är lördagskväll. Svenne och hans polare som tänkt sej en kväll på dansgolvet blir istället motorcykeltjuvar - eller motorcykellånare som Svenne föredrar att kalla det.

Garbo på Sverigebesök 1946  

När M/S Gripsholm anländer till Göteborg sommaren 1946 finns världsstjärnan Greta Garbo ombord. Hon vill inte bli intervjuad i radio men Karl Axel Arvidsson lyckas ändå fånga hennes röst på band.

Badbarnen i Askim 1936  

Doktor Allards badbarn kallades de tusentals göteborgsbarn som i decennier fick byta sommarlovsdammiga storstadsgator mot gratis badresor till havet i Askim.

Elise Ottesen-Jensen: Jag ville riva upp himmel och jord  

För Elise Ottesen-Jensen blev det en livsuppgift att upplysa om preventivmedel och födelsekontroll. 1933 var hon med och startade Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.

Radiofynd:  Banta Med Hyland 1951  

Året är 1951 och skådespelaren Douglas Håge har problem med vikten. Med hjälp av Hyland ska han nu banta. Producent Rigmor Ohlsson.

Tage Danielsson pratar strunt 1962  

Året är 1962 när Tage Danielsson tar till orda för att upprätta och fastställa vårt behov av nonsens.

Elin Wägner blir författare  

Elin Wägner var en av det tidiga svenska 1900-talets mest uppmärksammade författare. Men trots alla framgångar så snarare ökade än minskade prestationsångest och skrivkramp.

Studentprov 1950  

Att förr i världen få sin studentexamen var inte enkelt och det är lätt att kippa efter andan när man hör vilka uppsatsämnen eleverna hade att välja mellan vid 1950 års studentskrivningar i svenska.

Prins Eugen visar Waldemarsudde  

Efter sin död testamenterade prins Eugen Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm till staten och i dag är det ett av Sveriges vackraste konstmuseer. Men 1945 var det fortfarande målarprinsens hem.

När de finska krigsbarnen lämnat 1947  

1947 är det två år sen andra världskriget tog slut och de finska barn som bott i svenska fosterhem har återvänt till sina finska föräldrar. Glädje förstås, men inte helt enkelt.

En helt vanlig torsdag 1956  

På vinst och förlust har några radiomedarbetare gett sig ut med mikrofonerna för att skildra livet i Stockholm en helt vanlig vardagskväll i mitten av 1950-talet. Händer det överhuvudtaget nånting?

0:00/0:00
Video player is in betaClose