Bibliotekspodden Solen

Bibliotekspodden Solen

Sweden

Är du nyfiken på skönlitteratur och annan kultur och vill ha tips av bibliotekarier med koll? Lyssna på Bibliotekspodden Solen! Vi pratar om litteratur kring olika teman och ger också tips på annat inom kulturvärlden som vi gillar. Bibliotekspodden Solen görs av Elias Hillström, Alice Thorburn och Patrik Schylström, bibliotekarier på Stadsbiblioteket i Stockholm.

Episodes

28. Lennart Hellsing  

I detta avsnitt minns Solen Lennart Hellsing, en av den svenska litteraturens största, som gick bort i november 2015. Vi pratar om klassiker som "Sjörövarbok" och "Krakel Spektakel köper en klubba", och försöker sätta fingret på storheten i Hellsings verk. Dessutom blir det tillbakablick på 2015 – vad har vi läst och hört som gjort intryck under året? Elias tipsar om Frank O´Haras dikter, Alice gör en spaning angående kvinnokroppen i litteraturen, och Patrik minns Lev Rubinsteins framträdande på Stockholm Literature. Och så blir det en liten framåtblick inför 2016! Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm. Som vanligt hittar du alla boktips samlade i en lista på www.biblioteket.se/boktips/bibliotekspodden-solen

27. Symbolism och dekadens  

Symbolism och dekadens är ämnet för detta avsnitt av Solen som spelades in på Prins Eugens Waldemarsudde i november 2015, i samband med deras stora utställning med samma tema. Typiska drag för symbolismen är intresset för det inre, drömmar, stämningar och skymningen. Man längtade bort från modernitet och industrialism och såg konstnären som den person som kunde visa omvärlden på det mystiska, gåtfulla och andliga i tillvaron och människan. I avsnittet blir det tips på klassiska symbolistiska författare som Stéphane Mallarme och J.K. Huysmans från tidsperioden 1890-1920, men också kopplingar till litteratur från idag där symbolistiska stämningar kan hittas, som böcker av Inger Edelfelt, Maria Gripe och Knut Larsson. Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm. Som vanligt hittar du alla boktips samlade i en lista på www.biblioteket.se/boktips/bibliotekspodden-solen

26. Översättning  

I detta avsnitt pratar Solen översättning med översättaren och författaren Erik Andersson, känd för sina översättningar av J.R.R. Tolkiens "Ringarnas herre" och James Joyces "Ulysses". Det blir samtal om hur det är att dela sin översättning med en värld av Tolkiennördar som vill tycka till, om varför man alls ska nyöversätta böcker och om vilken kontakt man har med författaren när man översätter en nyutkommen bok. Dessutom blir det en kort rapport från litteraturfestvalen Stockholm Literature på Moderna Museet i Stockholm, där detta avsnitt spelades in i oktober 2015. Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm. Som vanligt hittar du alla boktips samlade i en lista på www.biblioteket.se/boktips/bibliotekspodden-solen

25. Arbete och arbetsplatsskildringar i litteraturen  

I många nyutkomna böcker är arbetsplatsskildringarna centrala. Det talas om en ny klass: prekariatet, om meningslösa arbetsuppgifter och om en ökad osäkerhet på arbetsmarknaden. Men hur skiljer sig dagens villkor från gårdagens? Och hur ser arbete och arbetsplatser ut när de skildras i litteraturen? Detta avsnitt av Solen handlar om arbetsplatsskildringar och arbetarlitteratur, förr och nu, och spelades in inför publik på bokmässan i Göteborg i september 2015. Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström från Stadsbiblioteket i Stockholm. Som vanligt hittar du alla boktips samlade i en lista på www.biblioteket.se/boktips/bibliotekspodden-solen

24 - Brittisk litteratur  

Brittisk litteratur innefattar det mesta från ungdomsklassiker till Charles Dickens, vilket också ges prov på i detta avsnitt där bland annat serier om London, Evelyn Waughs "En förlorad värld" och det koloniala arvet i brittisk litteratur avhandlas. Programmet spelades in live på Kulturfestivalen i Stockholm i augusti 2015, och det var en blåsig dag, vilket märks lite på inspelningen. Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm. Som vanligt hittar du alla boktips samlade i en lista på www.biblioteket.se/boktips/bibliotekspodden-solen

23. Röda vintrar och gröna somrar  

I detta avsnitt läsecirklar vi kring Anneli Furmarks nyutkomna serieroman "Den röda vintern", vårens bästa svenska serie enligt Patrik. Politik, Luleå och familjerelationer är temat. Dessutom pratar vi om sommarläsning och ger tips på annat kulturellt man bör konsumera i sommar, som podcasten Staden och svtplay-programmet "Krunegård och Jinder på turné". Och så har vi fått en jingel, gjord av franska popartisten Anne Laplantine! Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm. Som vanligt hittar du alla boktips samlade i en lista på www.biblioteket.se/boktips/bibliotekspodden-solen

22. Flykt och förvandling  

Vad innebär flykt och förvandling, i vår tid och tidigare? Vilka spår lämnar det i människor och litteratur? Vi pratar om Stefan Zweig, Sara Olausson och Pooneh Rohi, om poesi, bilderböcker och ungdomsböcker. Denna gång är avsnittet inspelat på Botkyrka Internationella Bokmässa, som ordnas vartannat år och där temat 2015 var just "Mellan flykt och förvandling".

21. Rasism och antirasism i litteraturen  

I detta avsnitt av Solen pratar vi om rasism och stereotyper i litteraturen. Vi ger också antirasistiska boktips, till exempel novellen Elixir av Alejandro Leiva Wenger, och böckerna Vad är rasism av Tahar Ben Jelloun och Katitzi av Katarina Taikon.

20. Favoritböcker  

Favoritböcker har kanske de flesta, så också vi som gör Solen. Här utgår vi från de listor som många den senaste tiden har gjort på facebook, där man uppmanas att lista (cirka) tio böcker som har betytt mycket för en på ett eller annat sätt. Det blir ett samtal kring vilka böcker man väljer och varför, vad en favoritbok egentligen är, och huruvida favoritböcker alltid är något man vill läsa om eller inte.

19. Bokcirklar  

Att bokcirkla - träffas och prata böcker med sina vänner - har kanske aldrig varit så populärt som nu. I detta avsnitt av Solen pratar vi om att bokcirkla om bilderböcker, poesi och serier, och i olika grupper: med vänner, på bibliotek eller på nätet. Dessutom bokcirklar vi om novellen "En utflykt" av Ida Jessen. Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm. I detta avsnitt medverkar också bibliotekarien Annika Hermele, som arbetar med bokcirklar på sajten bokcirklar.se.

18. New York  

New York, New York... Den mytomspunna staden är flitigt skildrad i såväl litteratur som film och musik. I detta avsnitt av bibliotekspodden Solen pratar vi om New York i seriernas, litteraturens och filmens värld med nedslag hos bland andra Spindelmannen, Donna Tartt och Teju Cole. Och så pratar vi om "Bröd och vin", ett seriealbum från New York översatt av Solens egna Patrik Schylström.

17. Brasiliansk litteratur  

Brasiliansk litteratur, musik och film handlar det om i detta avsnitt, inspelat på bokmässan i Göteborg 2014. Hör till exempel om filmen och boken "Guds stad", om de nyöversatta romanerna "Att falla" och "Syskonen Malaquias", och om musiken som finns både i poesin och i böckerna från landet.

16. Katalansk litteratur  

Katalonien har en i högsta grad levande litteratur och här får du tips på både serier, skräck och poesi skriven på katalanska. Vi pratar inbördeskrig, mänsklighet och Barcelona, och särskild uppmärksamhet ägnas romanen "Kall hud" av Albert Sánchez Piñol. Programmet spelades in live på Kulturfestivalen i Stockholm i augusti 2014. Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm.

15. Poesi  

Är poesi svårt? Kan alla läsa poesi? Måste man alltid förstå allt man läser? Svar får du i detta avsnitt av Solen, som också tipsar om läsvärd poesi av exempelvis Gunnar Ekelöf, Bodil Malmsten och Inger Christensen. Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm.

14. Barbro Lindgren  

Årets ALMA-pristagare och mamman till Max, Masarin och en massa andra folkkära barnboksfigurer – Barbro Lindgren – är ämnet för detta avsnitt av Solen. Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm.

13. William S Burroughs  

Den amerikanske författaren William S Burroughs skulle ha fyllt 100 år i år och därför ägnas ett helt avsnitt av Solen åt honom och hans böcker. Alla medverkande i avsnittet har läst "Slumpens spöke" så just den får extra fokus i avsnittet. Förutom den vanliga trion hör du också bibliotekarien Gustav Nygren som gästar avsnittet. Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm.

12. Svenska klassiker  

I en liveinspelning från rotundan på Stadsbiblioteket i Stockholm på internationella kvinnodagen diskuteras det svenska klassiker i Solen. Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm. Vid inspelningen ver Elias Hillström sjuk och därför gästas Solen av bibliotekarien Annika Hermele i detta avsnitt.

11. Tove Jansson  

I årets första avsnitt av Solen firas en hundraåring - nämligen ingen mindre än Tove Jansson. I fokus står hennes bok Trollvinter. Som vanligt bjuds det på mängder av inspirerande boktips. Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm.

10. 2014  

I årets sista program tittar Alice, Elias och Patrik framåt mot det nya året. Vad kommer man prata om 2014, vilka händelser präglar året och vilka böcker kommer ut? Fotboll, politik och poesi är tre ämnen som avhandlas, liksom bokmässor och seriefestivaler. Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm.

9. Svenska serier  

Svenska tecknade serier har vuxit fram ur en sorts nonsenstradition men har också en tradition av att man biter makten i rumpan. Det är en av teserna i detta avsnitt av Solen. Hör om hur svenska serier utvecklats från 60-talet till idag och om trender i det svenska serielandskapet. Och få massor med lästips - som alltid. Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm.

0:00/0:00
Video player is in betaClose