Bloggbusiness

Bloggbusiness

Sweden

Bloggbusiness är podden där vi pratar om hur man gör business på sin blogg, inspireras av dem som lyckats som bloggare och försöker reda ut hur vi tillsammans ska ena branschen och ta den framåt.

Episodes

51. Annica Englund  

Annica Englund är idag en av Sveriges största skönhetsbloggare. Hennes claim to fame var Big Brother där hon var med 2012 och sedan dess har hon mer eller mindre kunnat leva på sina sociala kanaler. Vi pratar om att hitta kärleken i TV, om att lära sig ta betalt som bloggare och om att man faktiskt kommer längst genom att vara schysst.

50. Andrea Hedenstedt  

Andrea Hedenstedt började blogga redan vid 12 års ålder. När hon var 15 började reklampengarna rulla in och sedan hon tog studenten för ett och ett halvt år sedan har hon levt på sina sociala medier. Idag har hon över 250 000 personer som följer henne varje vecka.

Med mig pratar hon om stressen det innebär att jobba som social media influencer och hur hon samtidigt känner sig bortskämd i det yrke hon skapat. Hon berättar om sin kanalstrategi och så pratar vi om näthatet som intensifierats på YouTube det senaste året. Och så blir det hela lite en coachingsession från min sida en stund.
49. Felicia Bergström  

Felicia Bergström har tillräckligt många prenumeranter på sin YouTube-kanal för att fylla Friends Arena fyra gånger om. Trots det hade hon aldrig som plan att bli en stor YouTuber, det var kärleken för internet och att skapa som var drivkraften - och sedan gällde det bara att inte ge upp.

Vi pratar om hur det är att vara tjock i det offentliga rummet, varför det är viktigt för henne att få sina följare att känna sig mindre ensamma - och vad är hennes lägsta pris för ett samarbete egentligen? Business och på gränsen mellan personligt och privat - här kommer min intervju med Felicia Bergström.
48. Lindas bakskola/Linda Andersson  

Linda Andersson driver Sveriges största bakblogg, Lindas bakskola. Hon är i grunden journalist som blev hemkunskapslärare som sedan hamnade i tidningsbranschen igen. Linda har tagit en lite ovanlig väg till bloggandet, Lindas bakskola började nämligen som ett inslag i tidningen Hembakat - samma tidning som hon nu bloggar hos!

Med mig nördar hon ner sig i bakkemi, delar med sig av sitt framgångsrecept och pratar om tröskeln till att vara personlig.
47. Julia K  

Säsongens sista gäst i Bloggbusiness är Julia K som bloggar på Metro Mode. Hon är bloggaren med det där perfekta lantlivet en timme utanför Stockholm med den händige och tre barn. Hon har höns, katt och en gårdsbutik.

Men hur hamnade hon där och är allt så perfekt som det verkar i hennes vita dröm? Här kommer min intervju med Julia Khouri!
46. Heja Internet-Jocke  

Joakim Kvist, eller mer känd som ”Heja Internet”, är 33 år, från Västerås och har över 60 000 prenumeranter på YouTube. Själv beskriver han sig som ”livsstilsyoutuber” och bland hans alster hittar man titlar som ”Hur du gör slut med en kompis” och ”Alla Göteborgare är snygga”. Själv gillar han bäst att göra vloggar, alltså videos där man får följa med en dag i hans liv. 

Med mig pratar han om varför han började med YouTube, om näthat och kärleken till fansen och hur han hanterar att faktiskt vara en offentlig person.

45. Josefin Knave  

Josefin Knave är bloggare, YouTuber och numera även content producer på bloggportalen Loppi. Hon är mamma till en snart tvååring och hennes kanaler är fyllda till bredden av transparent livskaos med glimten i ögat. Med mig pratar hon om hur det gick till när Blondinbella blev hennes mentor, om hur hennes blogg var hennes mammas idé och hennes svaghet för dokusåpor.

44. Zeina Mourtada/Zeinas Kitchen  

Zeina Mourtada kom in i bloggvärlden av en ren slump. För två år sedan hade hon varken Facebook eller Instagram och nu driver hon en av Sveriges största matbloggar “Zeinas Kitchen” och vann ”Folkets val” vid Matbloggspriset 2015. I Bloggbusiness berättar hon om hur hon på ett år byggt upp en stor blogg och hur hon håller passionen uppe!

43. Hugo Rosas  

Hugo Rosas är en av Sveriges i särklass största bloggare med över 130 000 unika besökare i veckan. Han bloggar till allra största del om träning och livet med sin sambo Paula - också hon en av Sveriges största bloggare - och deras två barn.

Hugo är entreprenör ut i fingerspetsarna och har startat - och sålt - tre bloggportaler, allt innan han ens fyllt 30. Nu är han även nybakad författare med boken “Superkroppen - träna 2 månader med Hugo Rosas”. Så - vad är tricket?
42. Jennifer Klingvall  

Jennifer Klingvallhar på under ett år blivit en instagramstjärna av rang. Idag har hon över 115 000 följare på hennes kanal som bjuder på inspiration och tutorials när det gäller hårstyling och frisyrer. Vid sidan av sina sociala kanaler pluggar hon till webbkommunikatör, något som gör att hon får insikt i båda sidorna av influencer branschen.
Vi pratar om hennes Askungesaga på Instagram och hon ger sina bästa tips för hur du lyckas med plattformen!

41. Sara Bäckmo/Skillnadens Trädgård  

Sara Bäckmo hade jobbat som journalist inom public service i många år när hon valde bort ett tryggt jobb för att satsa på sin trädgårdsblogg. Med Saras målmedvetenhet, erfarenhet och struktur lyckades hon skapa ett onlinevarumärke som idag försörjer henne - både i pengar men även i mat. Hennes trädgårdsskafferi håller henne och hennes familj nästan hela året med grönsaker.

Vi pratar om förhandlingsteknik, hennes viktigaste sociala kanal och hennes bok som blivit en bästsäljare innan den knappt nått bokhandlarna.
40. Angelica Lagergren  

Angelica Lagergren är tvåbarnsmamman som byggt hela sin bloggkarriär på sitt familjeliv. Hennes man är tillochmed hennes partner in crime, de bloggar nämligen tillsammans! Det hela började som en bröllopsblogg som blev en gravidblogg som numera är en föräldrablogg där Angelica och hennes man Stefan delar med sig av sitt vardagsliv med sina två barn, Alice och Philip.

Jag och Angelica pratar om fascinationen för mammabloggar och hennes egen förkärlek till gravidbloggar. Vi pratar om kärleken men också elakheterna i kommentarsfältet och när kommer egentligen nästa barn?
39. Sarah Grundén  

Sarah Grundén är makeup-artist, musiker, modell - och bloggare. Man kan med all rätt kalla henne allkonstnär, något som skiner igenom i hennes blogg. Den är varm, vacker och flummig - ett ord hon själv kanske inte är överförtjust i.

Vi pratar om hur nätverkande blev hennes väg in i bloggvärlden och om hur viktigt trovärdighet är för henne, vi försöker lära oss yogaandas och så testamenterar hon sin lägenhet till mig.
38. Emelie Ohlsson  

Emelie Ohlsson började blogga efter att hon varit med i Tsunamikatastrofen 2005 där hon förlorade sin syster. Till en början var bloggen en plats att bearbeta sorgen, både genom bild och text. Efter ett tag tog fotointresset en större plats och 2008 styrde Emelie om fokuset till fotoblogg och sin framtida karriär - fotograf.

Idag arbetar hon som fotograf på heltid och har skapat en hel business kring sig själv med workshops och webbkurser och i mars kommer nästa stora steg i hennes entreprenörsresa - en fotoportal.
37. Axel Palm/Oklart  

Axel Palm är YouTubare och juridikstuderande vars inlägg i #doldreklam-debatten, ett videoklipp som försvarade YouTubare och deras intentioner, nu visats över 17 000 gånger på just YouTube. Vi pratar om hans engagemang i frågan, varför han valde just YouTube och varför publikens förtroende är det viktigaste han har.

36. Foki  

Foki blev känd i bloggvärlden för sin kärlek till japansk popkultur, rosetter och Hello Kitty. Idag är hon serieentreprenör med två bolag och äger mark och driver välgörenhetsprojekt i Thailand, där hon är född. Hon har ett stort hjärta och ett driv man inte ofta ser hos någon så ung, Foki är bara 24 år gammal. Vi pratar om hur hennes blogg förändrats tack vare sina läsare, om hennes kärlek till Thailand och henne nästa äventyr - att utveckla skönhetsprodukter!

35. Amanda Axelsson  

Amanda Axelsson är den 16-åriga YouTubern som har fler prenumeranter än vad som får plats i Friends Arena - över 68 000 i skrivandets stund. Hennes kanal har vuxit så det knakat bara de senaste månaderna och hon har fått smaka på både kärleken det för med sig men också det okända näthatet. 

Lyssna till Amandas tankar kring smygreklamsdebatten, om att vara en förebild och hur blir man bra på YouTube egentligen?
34. Elin Kero/Nevnarien  

Elin Kero är en fotobloggare som är gammal i gemet, hon har bloggat i snart 10 år och har blivit känd för sitt skira och drömska bildspråk. Hon blev snabbt populär bröllopsfotograf men gick in i en depression och fick helt omvärdera sitt yrke. Vi pratar om hur man hittar tillbaka till glädjen och kreativiteten, vad som är skillnaden mellan redigering och retuschering och vad är hennes bästa tips för dig som vill lyckas med bloggen?

Special: #DoldReklam med Gustav Martner  

I veckan har debatten gått varm kring smygreklam i bloggare och sociala medier efter SVTs granskning. Jag bjöd in Gustav Martner från Digital Reliance, en organisation som hjälper utsatta grupper i och med digitala medier, för att prata vidare om detta då vi båda varit synliga i SVTs granskning. 

32. Maria Bååth/Made By Mary  

Maria Bååth är bloggare, matstylist och fotograf med sin blogg Made By Mary som bas. Hon började blogga som ett resultat av att hon fick en stroke och omvärderade hela sin livstillvaro. Nu lever hon ett liv där hon vill inspirera andra med sitt skapande. Vi pratar om hur man förhandlar, varför hon alltid skickar en offert vid samarbetsförfrågningar och om sin nya kokbok. Eventuellt snöar vi även in på höns. 

0:00/0:00
Video player is in betaClose