Bokpalt

Bokpalt

Sweden

Tobias och Elmas offentliga bokklubb.

Episodes

Bokpalt 040: Sommarläsning  

Medan övriga mediesverige befinner sig på semester har Tobias och Elma blivit kvar vid skrivborden, som journalistbranschens egen Tjejligan med Geena Davis! Vi är alltså lagom slut i huvudet. 50 procent av oss är dessutom gravida och nygifta. Fatta omställningen! En hel del läsning har det lyckligtvis blivit av mellan alla arbetspass och livshändelser, vilket vi … Fortsätt läsa Bokpalt 040: Sommarläsning

Bokpalt 0

Bokpalt 039: Popular – a vintage guide av Maya van Wagenen  

Att vara och förbli populär är världens snorviktigaste uppdrag. Till det att man fyller vuxen och börjar arbeta på ett konkursande lager i Göteborg som säljer djurleksaker till zoobutiker runt om i Skandinavien, vill säga. Då blir andra saker prio ett. Typ att äta nyttigt och behålla sitt hår. Tobias och Elma har läst en … Fortsätt läsa Bokpalt 039: Popular – a vintage guide av Maya van Wagenen

Bokpalt 0

Bokpalt 038: Nudelbagaren av Ma Jian  

Tobias och Elma fortsätter på sitt uppdrag att övertygande prata halvsanningar om saker de bara vet pyttelite om – den här gången om kinesiska staten! Lyssna här till deras djupdykning i författaren Ma Jians roman Nudelbagaren. Som bonus finns även ett segment toaletthumor för den som tycker att bokpoddar tenderar att bli torra.

Bokpalt 0

Bokpalt 037: Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf  

Toby och Elma pratar om  Bårdy och Selma när en av svensk litteraturs genuint klassiska skräckberättelser – Löwensköldska ringen – avhandlas i Bokpalt nummer 37. Vem i den dynamiska duon  är övertygad om att spöken existerar? Vem har sett ett troll på gårdsplanen? Och vem tror att popgruppen Hanson heter The Hanssons? Svar på det … Fortsätt läsa Bokpalt 037: Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf

Bokpalt 0

Bokpalt 036: Äta djur av Jonathan Safran Foer  

Den här veckan har Tobias och Elma mått skit. Orsaken? Äta djur av Jonathan Safran Foer, som ingående skildrar en djurindustri på dekis. Följ vår vånda! Våndas själv! Om köttäteri, skitjobbiga samtal som vegetarian och att få kokt blomkål i blomkålspuré på restaurangen, kan du höra här: http://archive.org/download/Bokpalt036AtaDjurAvJonathanSafranFoer_201411/Bokpalt%20036%20-%20Ata%20djur%20av%20Jonathan%20Safran%20Foer.mp3

Bokpalt 0

Bokpalt 035: Flickan i frack av Hjalmar Bergman  

Duh-duh-duhn! Efter en kort semester är det äntligen dags för Bokpalt igen. I detta vårt trettiofemte avsnitt gör vår nya bokpoddare Elma premiär. Och vilken premiär sedan! Den här veckan får ni höra henne och Tobias granska en genusproblematiserande (nåja) och odödlig (?) ungdomsroman från 1925: Hjalmar Bergmans Flickan i frack. Lyssna här!

Bokpalt 0

Bokpalt 034: Love hurts av Kim W. Andersson  

Sjukdomen som kärleksmetafor dyker upp för första gången i Höga Visan: ”Vederkvick mig med druvkakor, styrk mig med äpplen, ty jag är sjuk av kärlek”. Större delen av all poesi och romantisk litteratur tar hellre upp kärlekens mörka sida än den rosenskimrande lyckliga förälskelsen. Kanske beror detta på att många författare anser sig kunna skriva … Fortsätt läsa Bokpalt 034: Love hurts av Kim W. Andersson

Bokpalt 0

Bokpalt 033: Körsbärsflickan av Nanna Johansson  

Till i dag har vi läst ytterligare en av våra favoriter från det poddande konstnärskollektivet Rikets sal: Nanna Johansson! Häng med oss när vi tacklar de stora frågorna hennes novell Körsbärsflickan tar upp, som uppväxten, krisen, klasskampen och den svenska sexturismen. Laddas ned här!

Bokpalt 0

Bokpalt 032: Feberboken av Stina Aronson  

Den kärleksundflyende Hugo i Lena Anderssons roman Egenmäktigt förfarande verkar ha några år på nacken. Bokpalt har nämligen hittat honom i en bok från 1931! Allt som Ester genomled, genomled Mimmi Palm före henne. Hör oss dra eleganta kopplingar av det här slaget i vårt senaste intima samtal, mano a mano, mikrofono a audienco. .

Bokpalt 0

Bokpalt 031: Den nya arbetsplatsen av Kringlan Svensson  

Har du någonsin haft ångest? Klart du har. Men riktigt svår ångest? En sån ångest som gjort dig hjärtängslig, skitnödig och aggressiv? Det har i alla fall Kristian i Kringlan Svenssons novell Den nya arbetsplatsen. Bokpalt tar tempen på den värsta arbetslivssituationen sedan rallartiden och byggandet av Dödsstjärnan här.

Bokpalt 0

Bokpalt 030: The Golden Year av Hannah Widell och Amanda Schulman  

Sverige har fått Golden Year-feber, och de berömda podcaster-virtuosernas bok säljer slut på nolltid i boklådorna! Därför har vi valt att läsa … Flugornas herre. Nää, sköja. Vill du också ha ett Golden Year? Gilla och dela det här inlägget på Facebook, så är du med i utlottningen av Tobias exemplar av boken. Och lyssna … Fortsätt läsa Bokpalt 030: The Golden Year av Hannah Widell och Amanda Schulman

Bokpalt 0

Bokpalt 029: En herrgårdssägen (Selma Lagerlöf)  

Selma Lagerlöf – geni, sagotant eller rassekärring? När Bokpalt tar sig an romanen En herrgårdssägen från 1899 är ingenting heligt. Äntligen kan det definitiva omdömet fällas. Lyssna här! (Stommen till veckans omslagsbild är hämtad från Marcus Ivarssons serieversion av boken, som i fjol gavs ut på Kartago).

Bokpalt 0

Bokpalt 028: 8 bitar på 80-talet (Martin Lindell)  

Ack, hur grå var inte världen innan den fylldes med vandrande svampar, eldspottande rörblommor och högskuttande rörmokare? Hur intetsägande och blaskig, hur alldaglig, svålsmakande och plågsam? Mycket! Mycket! Martin Lindell berättar i sin bok 8 bitar på 80-talet om hur Nintendo förändrade folkhemmet och tog över uppfostran av flera generationer svenska ungdomar. Tobias och Rasmus … Fortsätt läsa Bokpalt 028: 8 bitar på 80-talet (Martin Lindell)

Bokpalt 0

Bokpalt 027: Sjömannen som föll i onåd hos havet (Yukio Mishima)  

Fotomodell, litterärt underbarn, skådespelare, bodybuilder, rökare, japansk ultranationalist och spritt språngande galen. När Bokpalt tar sig an romanen Sjömannen som föll i onåd hos havet (1963) står författaren kanske mer i centrum än i tidigare bokpaltar. Inte undra på! Det finns en hel del att säga om den excentriske mångsysslaren Yukio Mishima, som tog sitt … Fortsätt läsa Bokpalt 027: Sjömannen som föll i onåd hos havet (Yukio Mishima)

Bokpalt 0

Bokpalt 026: Grejen med verb (Sara Lövestam)  

Den här helgen har Bokpalt grottat ner sig rejält i det som eventuellt blir grammatikälskarnas bibel 2014: Sara Lövestams Grejen med verb. Vad är grejen med verb? Och bryr vi oss egentligen särskilt mycket? Häng med!

Bokpalt 0

Bokpalt 025: Kalla det vad fan du vill (Marjaneh Bakthiari)  

Kalla det vad fan ni vill, men vi kallar det för Bokpalt avsnitt 025: Det om Marjaneh Bakthiaris debutroman från 2005, Kalla det vad fan du vill. Vill ni höra två normalbegåvade, vita västerlänningar diskutera denna roman om en invandrad iransk familj? Klicka då här!

Bokpalt 0

Bokpalt 024: Kvinnan på övervåningen (Claire Messud)  

Tobias och Rasmus har läst Claire Messuds roman Kvinnan på övervåningen från 2013. Det blir ett initierat samtal om kvinnofällor, livets stora frågor och mobbning. Häng på!

Bokpalt 0

Bokpalt 023: De rödhårigas förbund (Sherlock Holmes, av Sir Arthur Conan Doyle)  

Deckargåta: Huvudpersonen i veckans novellpalt har ett namn som kan bilda följande anagram: Helmers kolchos. Klurigt? Svaret är förstås Sherlock Holmes, som är hjälten i Sir Arthur Conan Doyles berättelse De rödhårigas förbund från sent 1800-tal. Hör oss dissekera den grundligt här. Dessutom: Tävling igen! Vi får helt enkelt inte nog av att ge er … Fortsätt läsa Bokpalt 023: De rödhårigas förbund (Sherlock Holmes, av Sir Arthur Conan Doyle)

Bokpalt 0

Bokpalt 022: Det handlar om dig (Sandra Beijer, Niotillfem)  

Sandra Beijer driver den hutlöst populära bloggen Niotillfem, och har i år romandebuterat med ”Det handlar om dig”. Tobias och Rasmus gör som vanligt en rejäl djupdykning i boken, och diskuterar bechdeltestet, kärleksfnatt och sprit på petflaska. Bland mycket annat. Särskild gäst i studion: Sandra Beijer-experten och shih tzu-entusiasten Mikaela ”Blixten” Holmgren! Lyssna här eller … Fortsätt läsa Bokpalt 022: Det handlar om dig (Sandra Beijer, Niotillfem)

Bokpalt 0

Bokpalt 021: In i labyrinten (Sigge Eklund, Alex & Sigge)  

Tobias och Rasmus har inte talat med varandra på två veckor. Det blir ett kärt återhörande, både för dem och er. Veckans bok är Sigge Eklunds In i labyrinten. Bra eller anus? Eller branus? Och hur ska man kunna nämna självhjälpscoachen Mia Törnblom i samband med den? Dessutom, NATURLIGTVIS: Vinnarna i vår tävling presenteras! Välkomna … Fortsätt läsa Bokpalt 021: In i labyrinten (Sigge Eklund, Alex & Sigge)

Bokpalt 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose