Cancerpodden – Sveriges mest angelägna podd

Cancerpodden – Sveriges mest angelägna podd

Sweden

Cancerpodden - Sveriges mest angelägna podd. Anna Benson möter läkare och forskare, kända kvinnor och män, anhöriga och drabbade, barn och föräldrar - med koppling till cancer. Alla har vi en historia. Ta del av nya forskningsmetoder och teorier, hårskolor, lär dig mer om palliativ vård eller lyssna på hur andra gjorde. Anna Benson förlorade sitt ex i cancer och har varit engagerad i kampen sedan dess. Hittills har hon inbringat 2.6 miljoner kronor till Cancerfonden, främst via sina Rosa kokböcker. Genom Cancerpodden skänker hon 1 kr per lyssnare.

Episodes

8. Boris Lennerhov - "Jag trodde jag skulle trilla av pinnen"  

Boris Lennerhov f.d vd på Gekås i Ullared blev känd för svenska folket via dokussåpan Ullared. Han var en framgångsrik vd och dubblade försäljningen från 2 miljarder kronor till 4 miljarder kronor. När vi möts pratar vi om cancerbeskedet. Lymfkörtelcancer. Om de många läkarkontrollerna och det höga blodvärdet. Om slarvet med kosten. Hur man upptäckte cancern. Hur nollornablev fler och fler och därmed de ökade överlevnadschanserna. Hur han såg slutet när cancerbedskedet kom och började planera allt praktiskt. Hur han aldrig gråter. Förutom när läkaren i Lund så att honom att ”vi ska fixa det här Boris”. Hur media blev hans kommunikationskanal gentemot vänner och bekanta. Inte minst anställda. Vi talar om hur han blev pigg av cellgifterna. Och hur han berättade för de närstående i små portioner till hur han mår idag och hur cancern har förändrat honom. Lymfom, eller lymfkörtelcancer, är ett samlingsnamn på cancersjukdomar som uppstår i celler som tillhör lymfsystemet. I Sverige får nästan 2000 personer lymfom varje år och det är den sjätte vanligaste cancerformen. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

7. Lisa Sand - "Döden har lärt oss att leva med det"  

Människor som blir obotligt sjuka upplever oftast en existentiell kris och frågorna är oändliga. Det här är ett avsnitt som många av er som lyssnar har efterfrågat. I detta avsnitt träffar vi professorn och mycket erfarna kuratorn Lisa Sand. Lisa som är en av landets främsta inom palliativ vård har disputerat på en avhandling om existentiell kris och döende patienters copingstrategier. Vi reder ut begreppen palliativ vård och ASIH. Vi talar om var människor som vet att de ska dö hämtar sin kraft ifrån? Vad som är viktigt i dödens väntrum? Vad man är mest rädd för? Vilka funderingar som ofta äger rum. Och hur det vardagliga plötsligt får sådan mening. Lisa berättar att hon oftare talar om livet än om döden med patienter. Om vackra höstlöv, minnen, livsberättelser, barnbarn, hundar. Om hur det är en dag kom en häst till avdelningen. Vi talar om vilken död som är vanligast. Och om man kommer märka något. Längtan efter döden när livet blir för svårt. Och hur man förbereder sig. Hur döden skiljer sig bland kulturer. Vi talar om hur hoppet förändras. Hoppet, som är det sista som överger en. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

6. Marie Göranzon  – “Ingen går fri”  

Marie Göranzon är en av Sveriges största skådespelskor och med över 80 roller på Dramaten, däribland många stora, och nästan lika många filmroller är hon en självklar ikon på skådespelarhimlen. När vi möts talar vi om livet och rädslan för döden, inte minst om cancern som tog bästa vännen Carins liv. Vi talar om hur svårt det var att besöka Carin på Radiumhemmet. Hur sjuk hon såg ut. Vi talar om hur man svarar när någon frågar om man ska dö? Vi talar också om Maries före detta man och pappa till hennes dotter; Lars Ambe som gick bort i cancer för knappt ett år sedan. Han som var så levande in i det sista. Hur det plötsligt en dag gick så fort. Och hur cancern bet sig fast. Vi talar om hur en del önskar dö ensamma. Och om varför det är så. Och om att 40-talistterna tror att de är odödliga. Och generellt är dåliga på att undersöka sig. Vi talar också om hur viktigt det är att ta in det som är i stunden. Hur man ska prata om det härliga och roliga som varit. Skratta mer. Gråta och skratta samtidigt. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

5.  Anette Norberg -  Bröstcancer  

Hon är Sveriges bästa curlingspelare genom tiderna och förutom två OS-guld, har det blivit tre VM-guld och sju EM-guld. När vi möts pratar vi om cancerbeskedet. Bröstcancer. Känslan när något inte stämmer. Om hur tiden känns som en evighet. Stödet. Om vad som har varit svårast. Hur man berättar för barnen. Om varför hon blev vegetarian och vilka andra saker hon ändrade på. Om varför hon tror hon klarade behandlingen bättre än många andra. Om inställningen. Och om ambassadörskapet för CancerRehabFonden. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

Per Holknekt – “Jag har aldrig pratat om det”  

Per Holknekt är en av landets kändaste modeskapare och grundare till Odd Molly. 1987 hände något i Pers liv. Han hade ett sår precis vid linningen. Det blödde ständigt. Och efter en läkarkontroll blev han akut opererad samma dag. Det var cancer. Malignt melanom. Man tog bort en hel mjölkliter eller ett köttstycke på cirka 1 kg som han själv uttrycker det. Vi talar om hur det har påverkat honom. Hur och varför han inte talade om sin cancer på 26 år. Med någon. Hur han aldrig hann bli rädd. Vi talar om det väldigt tunga och känsloladdade tillfället när Pers mamma drabbades av cancer. Också om relationen med avlidne vännen Kristian Gidlund och den vänskapskärleken. Hur Per har haft nio liv och inte är rädd för att dö. Per Holknekt är en väldigt mjuk och känslosam konstnärssjäl. Och detta är ett fantastiskt avsnitt där vi verkligen får möta honom på djupet. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

3. Stefan Lundström GHD:s hårskola – från styling av din peruk till varför tappar man hår?  

Cytostatika kan inte skilja tillräckligt bra på cancerceller och normala, snabbväxande celler. Cellförnyelsen i hårsäckarna i hårbotten kan skadas av viss cytostatikabehandling och de nybildade hårstråna i hårsäcken blir mycket tunna. Därför går de lätt av när de når upp till hudytan. Följden kan bli att man tappar hår. Alla cytostatika orsakar inte håravfall och dessutom är människor olika känsliga. Många gånger blir håret bara lite tunnare. I det här avsnittet pratar vi om hår. Vad man kan göra för att minska håravfallet. Hur man kan göra om man har tappat håret? Peruker och vad man kan göra med den. Styling produkter, verktyg. Vi möter ghd som är världsledande i sin bransch, vi kommer också möta Hair talk som är en helt ny och unik metod särskilt anpassad för cancerpatienter. Du kommer också att bli inbjuden till öppet hus hos just ghd där du kommer möta massor av stylister som tipsar och hjälper dig med stylingen. Där träffar du även Hair talk som lottar ut flera behandlingar värde cirka 7000 kr st. I slutet av programmet kommer du också kunna tävla om stylingprodukter från ghd värde 4000 kr. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

2. Maria Montazami  – “ Man får inte ge upp ”  

Maria Montazami har vi alla lärt känna via Svenska Hollywoodfruar. En äkta tv-personlighet som är precis likadan i verkligheten. Maria har medverkat I samtliga säsonger av Hollywoodfruar sedan 2009. När vi ses i studion i Stockholm pratar vi om IPL och Marias bröstimplantat. Tankarna kring cancer. Skräcken för mammografin. Om knölen på bröstet. Och om hur hon inte räds för att operera dem. Rädslan för cancer men också det glada och lättsamma levnadssättet och den enormt positiva inställningen. Och om att aldrig ge upp. Häng med i detta underbara och lättsamma av snitt. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

1. Kayo Shekoni  

Kayo Shekoni har fått våra svenska kroppar att gunga många gånger under sin karriär. Som glittrande discodrottning deltog hon i Eurovision med gruppen Afro-dite. Men resan började redan på 80-talet med Freestyle där Kayo var med i begynnelsen med bland annat låten ”Vill ha dig”. När vi ses i studion på Kungsholmen talar vi om livet och spännande möten. Om Kayos pappa som kommer från Nigeria och om hur det var att vara en brun flicka i Sverige som ung. Att inte äta kött och veta vad man stoppar i sig. Om hur hon upptäckte sin cancer. Livmoderhalscancer. Vi pratar om konisering. Om alla känslorna. Breven. Sömnlösheten. Om att vara ensam i kampen. Vi pratar om en stent. Om kollapsen och hur hon inte hittade hem. Och om återfallet. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

0:00/0:00
Video player is in betaClose