Cancerpodden – Sveriges mest angelägna podd

Cancerpodden – Sveriges mest angelägna podd

Sweden

Cancerpodden - Sveriges mest angelägna podd. Anna Benson möter läkare och forskare, kända kvinnor och män, anhöriga och drabbade, barn och föräldrar - med koppling till cancer. Alla har vi en historia. Ta del av nya forskningsmetoder och teorier, hårskolor, lär dig mer om palliativ vård eller lyssna på hur andra gjorde. Anna Benson förlorade sitt ex i cancer och har varit engagerad i kampen sedan dess. Hittills har hon inbringat 2.6 miljoner kronor till Cancerfonden, främst via sina Rosa kokböcker. Genom Cancerpodden skänker hon 1 kr per lyssnare.

Episodes

51. Ulrika Davidsson – ”Så skulle jag äta om jag blev drabbad”  

Idag möter vi en av Sveriges största hälsoprofiler – Ulrika Davidsson. Hon är kokboksförfattare, kostrådgivare och skapar nya recept snabbare än man hinner ropa hej. Totalt har Ulrika gett ut nästan 30 böcker. De flesta inom ämnen som GI, LCHF, detox, rawfood, 5:2-metoden, blodgrupper med mera. Hennes böcker har sålts i över en miljon exemplar. När vi möts talar vi om vikten att äta rätt och förebyggande. Hur Ulrika själv äter för att försöka undvika cancer. Och vi talar om hur hon skulle äta om hon skulle bli drabbad och varför. Vi talar om periodisk fasta, vattenfasta, socker, mjölk, snabba kolhydrater och inflammationsdämpande kost. Ett oerhört intressant och viktigt avsnitt där du garanterat kommer få en massa tips på vägen. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast och Nöjesbladet.

50. Agneta Sjödin – ”Jag vill kremeras”  

Idag möter vi en av Sveriges mest populära och älskade tv-profiler - Agneta Sjödin. Hon växte upp i Hudiksvall, nära naturen och idrotten, och det var där, i det lilla norrländska samhället som hon lade grunden för sitt framtida intresse för personlig utveckling, träning, kost och hälsa. Sedan barnsben har hon haft ett intresse för mystik och fantiserat om att det finns något mer än det som är synligt för ögat. Vi talar om det. Om livet efter. Om tron. Om träning och hälsa. Och kosten. Den stundande Tjejmilen. Och om receptet för att må bra. Vi talar om 50-års krisen. Känslan att bli äldre. Om tankarna kring döden. Hur den ska gå till. Och om ångesten och hur Agneta undviker den. Hennes knep. Och så talar vi om att älska sig själv. Vi talar om pilgrimsvandringen. Varför hon hoppade av Let’s dance som hon var programledare för. Vi talar om inspirationen och vänskapen med Paulo Coelho. Det var han som fick henne att skriva. Och nu åtta böcker senare släpper hon snart sin nionde. Vi talar givetvis om cancer och Agnetas erfarenhet. Och så talar vi om flowerpower. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast och Nöjesbladet.

49. Malin Berghagen – ”Shit happens”  

Hon är Sveriges yogaguru och det finns nog ingen annan som kan konkurrera om den platsen. Att föräldrarna heter Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Lasse Berghagen känns sekundärt. Malin Berghagen har skapat sig en egen identitet. Förutom att leda mängder av människor i yoga, föreläser hon och skriver böcker om den. När vi möts träffas vi hemma hos Malin på Mallorca där hon har bott sedan 4 år. I underbara stadsdelen Santa Catalina i Palma. Vi talar om livet där och hur det kom sig att hon hamnade just på Mallorca. Vi talar om receptet för att må bra. Om kriser och om kosten som är så viktig. Hur Malin äter utifrån det hon behöver och hennes knep för att veta vad som behövs. Och om hur hälsan alltid har varit Malins största intresse. Och givetvis talar vi om yogan och vad den betyder. Och om att vara över 50 och nyckeln till att hålla sig ung. Vi talar också om tankens kraft och flera exempel på det. Vi talar om cancern som kommer så nära inpå. Om erfarenheten och kontrollerna. Vi talar om döden och Malins erfarenhet av den. Om dödsångesten. Och om att hitta sin make död och alla de känslorna. Vi talar om tron och den stora uppenbarelse då hon mötte gud. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast och Nöjesbladet.

48. Victoria Silvstedt – ”Jag tänker inte på det”  

Hon hänger med världsstjärnor som Kim Kardashian, Paris Hilton, Leonardo DiCaprio, Cristiano Ronaldo och många fler. Victoria Silvstedt är en av Sveriges främsta ambassadörer på röda mattan runt om i världen. Hennes signum är skyhöga klackar och det långa blonda håret som hänger över axlarna. Alltid perfekt fixat. Glamourmodell, säger somliga. Smart affärskvinna, säger andra. Dum blondin, säger ytterligare några. Och Victoria menar själv att hon har spelat just dum blondin för att lyckas. Genombrottet för Bollnästjejen kom 1993 när hon kom tvåa i Fröken Sverige och sedan följde olika modelluppdrag för såväl Gucci, Chanel som Armani. Vi talar om karriären när vi ses och om hur allt började. Om hur hon numera handlar med aktier utanför modellandet och pendlar mellan sina hem runt om i världen för att delta på olika events och på diverse glamourösa tillställningar. Så epitet snygg och smart affärskvinna är nog mest passande. När vi ses möts vi hemma hos Victoria i Monaco. Vi talar om tiden när hon bodde ihop med Melania Trump i Paris. Vi talar om vikten av att vara positiv. Att behålla hoppet. Vi talar om döden och tankarna kring den. Och om att leva här och nu. Vi talar också om tron. Och om Victorias receptet för att må bra. Vi talar om en av bästa vännerna Laura som drabbats av cancer. Att se hennes olika skeden. Hur man stöttar och hur viktigt det är att bara finnas där. Vi talar om vännen och den före detta supermodellen Carol Alt och hennes cancerresa. Hur hon var utdömd men idag är helt friskriven efter att ha ändrat sin kost. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast och Nöjesbladet.

47. Andreas Lundstedt – ”Jag är inte rädd för döden”  

Han är en av Sveriges kändaste artister och inte minst en av medlemmarna i discopopgruppen Alcazar. Där han har varit med från starten 1998. Andreas har flera album och turnéer, krogshower och deltagande i Melodifestivalen hela 9 gånger bakom sig. Vi talar om det, men också om det som ligger framför honom. 2007 berättade Andreas offentligt om att han var Hiv-positiv. Vi talar om det. Hur det är att leva med en kronisk sjukdom. Hur han gjorde för att dölja den. Hur den upptäcktes och hur han fick beskedet. Tankarna kring det och hur lusten att inte leva infann sig. Hur livet blev destruktivt. Vi talar om hur man hanterar ett sådant besked, vad som hjälpte Andreas. Hur han gör för att må bra och hur han lever med sin sjukdom idag. Och vad som har varit viktigt för honom. Och hur numera är vän med sin sjukdom. Vi talar om alla kontroller och hälsan i övrigt. Och om döden och tankarna kring det och hur det har förändrats. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast och Nöjesbladet.

46. Sonja Aldén – ”Jag vill helst inte veta”  

Hon slog igenom 2007 med låten ”För att du finns” i Melodifestivalen. Och trots att den bara kom femma, kändes det som om den vann med tanke på genombrottet. Sonja Aldén har medverkat i Melodifestivalen ett flertal gånger, släppt sex soloalbum och toppat Svensktoppen i 26 veckor. Hon har även såväl medverkat som programlett ett flertal tv-program. När vi ses talar vi om hälsan och tankarna kring livet. Att få ihop livspusslet. Om kosten att må bra. Om att undersöka sig och rädslan för cancer. Vi talar också om Sonjas mans mamma som dog tidigt i cancer och saknaden efter henne. Att förklara för barnen som aldrig har träffat sin farmor. Hur berättar man om farmor i himlen? Hur gör man? Och som partner hur stöttar man något så tungt, långt tillbaka i tiden? Vilka frågor kan man ställa och hur ofta? Vi talar också om Sonjas pappa som för några år sedan drabbades av prostatacancer utan att berätta för Sonja och hennes syskon. Vi talar om frustrationen i att inte fått veta och tankar kring det. Vi talar om Sonjas tro och tankar kring livet. Och meningen med livet. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast och Nöjesbladet.

45. Annika Jankell – ”Jag ville inte acceptera”  

Hon har varit programledare för ”Melodifestivalen”, ”Nyhetsmorgon”, ”Bluffmakarna”, ”Direkt från Berns”. Genombrottet kom när hon var programledare för ”Listan”. Annika Jankell har också haft sina egna program i Sveriges radio och även varit programledare för ”Svensktoppen” i många år. Hon har också varit chefredaktör ”Föräldrar & barn”, grundat tidningen ”Gravid” och så har hon arbetat med tidningen ”Kupé”. Hon arbetar även som föreläsare, moderator och skribent. Men framförallt ser hon sig själv som journalist. Vi talar om att vara mamma till två döttrar och hur det var att uppfostra dem när de hade en missbrukande pappa. Vi talar om att våga sätta ord på svåra känslor. Om att prata. Att få sina barn att förstå. Inte minst att kärlek kan se ut på så många olika sätt. Vi talar om att vara medberoende. Och hur det kan vara även så som anhörig. Att vara behövd hela tiden. Att sätta sina egna behov i skuggan av någon annans. Vi talar om Annikas pappa som dog i cancer. Han som aldrig blev sjuk. Vi pratar om tomrummet som blir så tydligt i vardagen när man förlorar någon. Alla små vardagsbagateller. Och hur lätt det är ta dem för givet när man har. Vi talar också om knölen som Annika upptäckte. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast och Nöjesbladet.

44. Jessika Klingspor – ”Cancern blev en gåva”  

Idag möter vi Jessika Klingspor – entreprenören från Skåne som via Stockholm hamnade i Barcelona där hon framförallt arbetar med sitt egna framgångsrika bolag Performance Barcelona som tar hand om svenska grupper i Barcelona. Jessika drabbades av tjocktarmscancer 2011. Och när hon var ute ur den mörka tunneln fick hon även sköldkörtelcancer. Vi talar om hur skönt det var att få ett besked. Att det faktiskt var en lättnad. Hur det korta målet blev så viktigt. Vi talar om att vara anhörig kontra drabbad. Vi talar om hur hon berättade för sina närmsta första gången, men hur hon valde att inte göra det andra gången. Just för att slippa lägga energi på att ta hand om och lugna alla runt omkring. Vi talar om hur det var att bli behandlad i Spanien. Hur hon tror att hon själv var orsaken till sin cancer. Och hur den insikten blev så uppenbar och även sorglig. Vi talar om fallet, som så ofta sker efter att man har blivit friskförklarad. Hur Jessika så modigt valde, men också tvingades att ta en timeout....

43. Kattis Ahlström – ”Jag hittade en knöl”  

Kattis Ahlström började som programledare för programmet 7-9 i SVT tillsammans med Claes Åkesson. Sedan dess har karriären gått i en rasande fart. Eurovisions song contest, insamlingsgalor, dokumentärer, Nobel studion, SVT:s Gomorron med mera. Kattis vann kanske det mest prestigefyllda priset, ”Årets kvinnliga programledare” på Kristallengalen för några år sedan. Hon har arbetat som chefredaktör för ICA Kuriren och även haft sin egen tidning Kattis och company. Senast har hon arbetat som generalsekreterare för organisationen BRIS. När vi ses talar vi om den nya rutinen. Och om meditationsmannen. Och om hälsan i övrigt. Och att vara på ett bra ställe i livet. Vi talar om vad som gör Kattis stimulerad och vad som får henne att må bra. Och om svårigheterna att sova. Vi talar om den där trekanten som en psykolog pratade om. Och om pianot som betyder så mycket. Vi talar om framtiden och vad som egentligen gör Kattis glad. Och om att göra avtryck. Och om erfarenheten av cancer. Vi talar om hypokondrin och...

42. Hasse Brontén – ”Jag ljög i 20 år om att pappa hade cancer”  

Han är polisen som blev ståuppkomiker. Och med program som Parlamentet, Cirkus Möller, Efterlyst är Hasse Brontén känd för hela svenska folket. Han har även egna podden ”Hasse och hundraåringarna” och är även sidekick till Marika Carlsson i P4. När vi möts talar vi om varför han ljög i 20 år om sin pappas död. Skammen. Hur han blev expert på magcancer. Hur cancern blev något avdramatiserat. Hur man aldrig talade om pappas sjukdom. Hur lögnerna räddade. Vi talar också om att bli 50 och hur han håller sig i form. Träningen. Inställningen. Hur han håller humöret uppe. Att gå i terapi. Om hur han aldrig testar sig eller tänker på sjukdomar. Vi talar också om hur han nu trots allt har lätt för att tala om känslor. Och hur vi faktiskt kanske är förberedda på att dö. Att det hör till. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast och Nöjesbladet.

41. Gladys del Pilar – ”Jag bad till gud att han skulle hämta henne”  

Gladys del Pilar har en fantastisk röst och har släppt många album. Hon har arbetat som artist i över 25 år och medverkat i Melodifestivalen ett flertal gånger. 2002 vann hon festivalen med gruppen Afro-dite. Hon har också gjort flera musikaler. Alldeles nyligen vann hon tv-programmet ”Hela Sverige bakar”. När vi möts talar vi om hur musiken har betytt så mycket ända sedan hon föddes och hur hon alltid sjöng. Vi talar om uppväxten på ett barnhem i Ecuador och att komma till Sverige som sjuåring och med allt vad det innebar. Om adoptionen och hur hon fick sitt namn. Vi talar om Gladys mamma som fick cancer. Hur det hade gått så långt och blivit metastaser. Ändtarmscancer. Vi talar om hur mamman reagerade på beskedet och vad som var tyngst. Vi talar om hur de två hade avskedssamtal. Hur viktigt det var för dem båda och vad mamman sa. Hur hennes lugn skapade ett lugn hos Gladys. Vi talar om den starka tron. Vi talar också om Gladys skolkamrat som gick bort i cancer. Och om hennes egen hälsa....

40. Malin Carlsson – ”Jag förstod tre dagar innan”  

Idag träffar vi Malin Carlsson som delar med sig av sin historia med sin pappa. Han som dog i en typ av blodcancer för cirka ett år sedan. Vi talar om hur hon inte fick veta från början. Utan först sex månader senare. Hur Malins föräldrar ville på något sätt skydda barnen. Vi talar om det. Vi talar om beskedet. Den där torsdagskvällen som hon minns så väl. Hur febern satte igång allt. Hur tiden inte fanns. Hur Malin jobbade vidare. Hur avståndet blev tydligt. Och hur hon nu i efterhand ångrar att hon inte släppte allt. Vi talar om sjukdomsförloppet. Hur viktigt det blev att leva i nuet. Att inte sitta och vänta. Och att fira saker. Att äta och drick gott blev så viktigt. Njuta av livet varje dag och inte planera så långt fram. Vi talar om hur relationerna i familjen och hur de förändrades. Hur man hade olika roller i familjen. Hur Malin blev den lugna och stabila. Och den praktiska. Hur det blev svårt med tårarna. Vi talar om hur sorg kan te sig och se så olika ut. Och hur hon var där vid de...

39. Gudrun Schyman – ”Jag ska bli gammal"  

Idag möter vi en riktig legend inom politiken – Gudrun Schyman. Eller vad sägs om 10 år som partiledare för Vänsterpartiet, 18 år i Riksdagen och nuvarande partiledare för Feministiskt initiativ, även kallat Fi. Ett succéparti som har gått från klarhet till klarhet. Vid senaste valet var de en hårsmån från att väljas in i Riksdagen. Gudrun som bor i Simrishamn kommun är dessutom kommunpolitiker. När vi ses talar vi om lugnet och återhämtningen på Österlen. Alla promenader. Hälsan och hur hon inte tänker sluta röka sina små cigarrer som hon röker varje dag. Trots att hon vet att de är farliga. Vi talar också om hur hon tänker bli riktigt gammal och om den färska operationen. Och om att leva här och nu. Vi talar om hur hon tar hand om sig och hur hon undersöker sig. Och om att leva som nykter alkoholist. Vi talar också om tankarna framåt och om döden. Vi talar om en av bästa vännerna Staffan som dog i cancer och som valde att testa alternativa behandlingsmetoder mot sin cancer. Staffan var nämligen...

38. Sanna Bråding – ”Maten är livsviktig”  

Hon slog igenom redan som 14-åring i tv-serien Tre kronor och blev Tanja med hela svenska folket. Därefter har det blivit filmer och tv-serier med mycket mer. Hon har också varit programledare för Grammisgalan och Idol och en mängd radioprogram. Idag är Sanna Bråding programledare för P3 Osignat, podden Pira och Bråding och hon har precis turnerat klart med sin föreställning ”För mycket av allt” som bygger på hennes bok med samma namn. Hon har också ett förflutet med olika missbruk och fängelsestraff. När vi möts talar vi om just det - det förflutna, prestationskraven och det dåliga måendet. Hur hon just nu försöker gå ner i varv och vara mammaledig och livet som ensamstående mamma. Men också om hennes förmåga att jonglera såväl privatliv som karriär. Vi talar om varför hon är vegan och effekten av det. Förmågan att lyssna på kroppen och vad den tål och mår bra av. Och hur viktigt att lära sig att lyssna på sin kropp. Vi talar om livet och döden och vad som händer sen. Vi talar om nära vännen Maria...

37. Kajsa Ernst – ”Göran gav aldrig upp”  

Idag möter vi skådespelerskan Kajsa Ernst. Kajsa som har över 30 år i branschen med en mängd teater-, film- och TV-roller i bagaget. Bland annat ”En underbar jävla jul”, filmerna om Annika Bengtsson, ”Masjävlar”, som hon även vann en guldbagge för, ”Kronprinsessan”, ”Medicinmannen”, ”Tomten är far till alla barnen” med mycket mer. Just nu ser vi henne på Stadsteatern och på TV4 i ”Finaste familjen”. Vi talar om den före detta maken och skådespelaren Göran Stangertz som avled i strupcancer 2012. Vi talar om att vara anhörig. Kampen och att vara på olika plan. Och hur Kajsa förstod långt tidigare. Vi talar om dialogen dem emellan. Hur Göran så typiskt blev hes och tappade förmågan att tala mot slutet och hur Kajsa blev länken till omvärlden. Vi talar om behandlingarna. Och om sjukdomsförloppet och hur han inte ville acceptera förrän precis mot slutet. Men hur han kämpade och levde i nuet hela vägen. Och att det bara fanns ett mål. Vi talar om hur de gifte sig. Och hur fantastiska år de fick...

36. Anna Book – ”Jag har aldrig älskat mig själv.”  

Idag möter vi fenomenet och fantastiska Anna Book. Hon slog igenom som femtonåring och tog hela Sverige med storm via Melodifestivalen med låten ”ABC”. Visserligen vann hon inte, utan fick nöja sig med en femteplats. Anna har gått igenom mycket och har en öppenhet som få. Vi har sett och ser henne fortfarande i mängder av tv-program så som Let’s Dance, Fångarna på Fortet, Arga Snickaren och en mängd andra program. Anna arbetar också mycket med dubbning. När vi möts talar vi om alla Annas utmaningar i livet. Och hur 2017 ska bli ett Anna-år och hur hon satsar på sig själv för första gången i sitt liv. Vi talar också om det stora äventyret som ligger framför henne och det hemliga tv-programmet. Vi talar om hur 2016 var ett väldigt tufft år och den djupa krisen. Diskningen i Melodifestivalen och hur Anna tappade sugen på allt och livet. Och hur minnet sviktade. Vi talar om alla sjukhusbesök. Depressionerna. Näringsbristen. Terapin. Och hur hon inte är hel just nu. Eller älskar sig själv. Vi talar om den...

35. Charlotte Weiner – ”Hur berättar man för ett barn som är döende”  

Idag möter vi sjuksköterskan Charlotte Weiner. Specialist inom onkologi och palliativ vård. Vi talar om begreppen och om drivkraften att vårda. Och om dödsångesten som alltid funnits där. Och hur arbetet med döden lindrar dödsångesten. Vi talar om Charlottes nuvarande arbete med kroniskt sjuka barn, bland annat cancersjuka barn. Vi talar om hur det är att arbeta med barn. Och om skillnaderna mellan barn och vuxna. Vi talar om hur man berättar för ett barn som är döende. Vi talar också om hur vi människor är kreativa och har olika sätt att förhålla oss till svåra saker. Vi talar också om hur man som vän ska förhålla sig till någon som är döende. Vi talar också om kulturella skillnader kring döden. Och känslan om att man inte gör tillräckligt. Vi talar om när Charlotte själv drabbades av bröstcancer mitt under studierna som specialist inom cancervård. Och hur hon hanterade att själv ha cancer samtidigt som hon vårdade cancersjuka. Vi talar om stressen som plötsligt infinner sig när man är sjuk och att...

34.  Mikael Rickfors – ”De sa att man inte kunde rädda mig"  

Idag möter vi Mikael Rickfors som är en av Sveriges största rocksångare med hits som Vingar, Som Stormen river öppet hav och framgångar tillsammans med gruppen Grymlings. Micke med sin karismatiska röst berättar om livet just nu men framförallt talar vi om hans dödliga blodsjukdom som kan leda till levercancer. Hemokromatos. Vi talar om hur livsgnistan plötsligt försvann. Lusten och energin. Och om den ofantliga tröttheten och värken i kroppen. Vi talar om hur man upptäckte den. Och vad som fick honom att kämpa vidare och när vändningen kom. Vi talar om hur Afrika hjälpte honom. Om den yngsta sonen och vilken räddning han blev. Vi talar om tankar inför framtiden och hur Micke tappades på över 100 liter blod. Vi talar också om lugnet och hur viktigt det är. Vi talar också om det bästa jammet i karriären. Och om dödsbeskedet. Och om varför man kallade cancer för kräfta. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

33.  Eva Rusz  – ”På Aruba är cancern obefintlig"  

Eva Rusz är en välkänd personlighet för många. Hon är legitimerad psykolog och agerar expert i flera mediala sammanhang. Inte minst har hon medverkat i Nyhetsmorgon och Malou efter tio. Eva har även haft sitt egna radioprogram i Radio 1 och vann det stora radiopriser 2012 och 2013. Hon har också skrivit hela 12 böcker varav flera storsäljare. När vi möts talar vi om arbetet med idrottspsykologi, till parterapi, stress- och trauma-hantering till medicinsk hypnos och kognitiv terapi såväl som psykoterapi. Vi talar om vad som händer hos en patient som för beskedet cancer. Eva bor sedan tre år på paradisön Aruba där hon arbetar som terapeut. Vi talar om det. Och om hur cancern i stort sett är obefintlig där. Vi talar om att leva mer i nuet. Hur viktigt det är. Eva ger flera tips hur du kan göra. Att stilla själen och få en balans i hjärnan mellan alla känslomässiga delar. Att ta en dag i sänder. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

32. Carina Lidbom – ”Förra sommaren”  

Carina Lidbom är såväl skådespelerska som komiker. Och de allra flesta känner igen henne som Sunes mamma men också från andra filmer och tv-serier så som ”Rederiet” eller ”På Spåret”, eller från teaterscenen där hon mest är aktiv idag. Vi talar just om det vad hon gör idag. Hur coachandet såväl har hjälpt henne som fyllt hennes liv. Och att vara 60 år och testa en ny bana. Vi talar om lagen om attraktionen. Om frekvenser. Hur Carina arbetar medvetet med tankar och känslor och hur hon varje morgon visualiserar hur dagen ska bli. Och att välja tankar. Och livet efter döden. Vi talar om uppväxten i Västafrika. Hur medicinmännen tänker utöver kroppen och hur det har präglat henne. Vi talar om cancerdiagnosen som hon fick 2016. Bröstcancer. Om behandlingarna och den kampen. Upptäckten. Och om att vara lojal och arbeta under tiden. Vi talar om Carinas tre steg för att överleva. Och om att ha kul. Och dagboken. Och om att vi inte kan känna två motsatta tankar samtidigt. Vi talar också om mammans cancer...

0:00/0:00
Video player is in betaClose