Cancerpodden – Sveriges mest angelägna podd

Cancerpodden – Sveriges mest angelägna podd

Sweden

Cancerpodden - Sveriges mest angelägna podd. Anna Benson möter läkare och forskare, kända kvinnor och män, anhöriga och drabbade, barn och föräldrar - med koppling till cancer. Alla har vi en historia. Ta del av nya forskningsmetoder och teorier, hårskolor, lär dig mer om palliativ vård eller lyssna på hur andra gjorde. Anna Benson förlorade sitt ex i cancer och har varit engagerad i kampen sedan dess. Hittills har hon inbringat 2.6 miljoner kronor till Cancerfonden, främst via sina Rosa kokböcker. Genom Cancerpodden skänker hon 1 kr per lyssnare.

Episodes

20. Mariette Lilja –”Jag har överlevt cancer två gånger"  

Hon fick sitt första cancerbesked 23 år gammal. Hodgkins lymfom - en slags blodcancer. Mariette Lilja förklarar smärtan som om någon högg med en kniv i lungorna. Vi talar om när hon fick cancerbeskedet över telefon. Frustrationen och ilskan. Tankarna att nu kommer jag att dö. Vi talar om att det inte fanns någon tid för att frysa in några ägg. Vi talar om alla biverkningar efter strålningen. Den där klumpen som sitter kvar i halsen. Hur viktigt det var att studera och sysselsätta sig under tiden. Vi talar om hur hon blev friskförklarad 33 år gammal. Men 2015 drabbades hon av bröstcancer. 39 år gammal. Hela vänstra bröstet togs bort och vi talar om det. Ett avsnitt om en järnstark tjej som har överlevt cancer. Två gånger. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

19. Elisabet Höglund –” Den kraften är starkare än döden"  

Journalisten och den så begåvade Elisabet Höglund vara bara några minuter från att dö. Hon var så undernärd på grund av alla sjukdomar, ja hela 24 stycken, så hon kunde inte ens sitta ner på en trästol. Inte heller ta emot några cellgifter. Trots att hon hade en tumör stor som en rugbyboll i magen. Samma typ som Apples grundare Steve Jobs. När vi möts talar vi om det. Efter flera operationer där allt från stora delar av tjocktarmen, magsäcken, hela mjälten, och nästan hela bukspottkörteln opererades bort och lägg därtill en massa komplikationer så kom hon ändå ut på andra sidan. Och är still standing strong. Vi talar om det. Vad det är som har varit jobbigast. Och viktigast. Vi talar om Elisabets överlevnadsinstinkt. Ja, människans överlevnadsinstinkt. Livsviljan att överleva. Som Elisabet säger ”Människan vill överleva. Och den kraften är starkare än döden.”Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

18. Anders Södergård–”Jag var 25 år"  

2006 skulle bli Anders Södergårs år. Han gick 7:e terminen på läkarprogrammet. Tränade spinningspass på Friskis och Svettis, tränade, sprang, dirigerade körer och spelade piano och sjöng. Livet lekte. Han var 25 år då. Men så hände något.En elakartad hjärntumör.Vi talar om att inte veta när man ska dö. Att ingen vet. Det enda vi vet är att vi kommer att dö. Så kanske är det bäst att leva medan man kan. Vi talar om det. Vi talar också om hur alla trodde Anders skämtade eftersom det var första april. Vi talar om när gråten kom. Och hur han sökte svaren. Hur det jobbigaste av allt är att tappa kontrollen. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

17. Elizabeth Johansson–”Vem som helst får höra av sig"  

I det här avsnittet möter vi Elizabeth Johansson som arbetar på Cancerfondensinformations- och stödlinje. Elizabet har arbetat med cancervård i nästan 20 år. Vi talar om hur man klarar av alla samtal. Hur man hanterar tankarna efteråt. Vi talar om vad som är de vanligaste frågorna som människor ställer. Ska man höra av sig? Är det rätt behandling? Hur ska man agera? Är det ok att min partner som är drabbad är så arg? Vad ska jag göra? Räcker det här sjukhuset? Ibland känner sig en del bara ensamma och behöver ha någon som lyssnar. Har du funderingar om cancer eller behöver samtalsstöd? Ring Cancerfondens Informations- och stödlinje som är bemannad av legitimerad vårdpersonal. Tel: 020-59 59 59 samtalet är kostnadsfritt och personal finns tillgänglig 9-16 mån – fre. Det går också bra att mejla på infostod@cancerfonden.se eller skickabrev till Cancerfonden. Kom ihåg att vem som helst får höra av sig. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

16. Regina Lund –” Varje dag man inte har smärta är en lycklig dag"  

Att överhuvudtaget försöka beskriva det Regina Lund har åstadkommit under alla år är egentligen dumt. Men för att nämna några saker har Regina hunnit med ett femtiotal teaterföreställningar, ett fyrtiotal filmer/tvserier, nio album, singlar, musikvideor, tre böcker och ett antal konstutställningar. Samt att bli mamma. 2012 stod hon på scen och plötsligt försvann rösten och Regina märkte att någonting var fel. En dag faller hon ihop i duschen. Och får akut åka in till sjukhuset. Läkaren klämmer på det vänstra bröstet och där finns en knöl. Bröstcancer. Vi talar om att berätta eller att inte berätta om sin cancer. Vi talar om den jobbiga men ytliga känslan att bli av med sin bröstvårta. Vi talar om att åka till Hawaii eller ta vägen via svensk sjukvård. Vi talar om skulden. Hur viktigt det är att ta bort skammen och skulden. Hur man inte orkar vara den där cancersjuke jämt. Vi talar om alla tusen råd som strömmar in från alla runt omkring. Vi talar om naturens stöd. Hur Regina kramade träd och fick energi och healing. Vi talar om vad som har varit svårast med cancern. Vi talar om att överleva men också att kunna leva när man väl har överlevt. Hennes största önskan är mer tid. Mer tid med sin son. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

15. Pamela Andersson –”Jag vet att min tid är förkortad"  

Pamela Andersson är journalisten som ramlade ihop i joggingspåret och ilfart fick åka till St Görans sjukhus i Stockholm. Epilepsi sa de. Men efter några dagar med flera undersökningar konstaterade man att hon hade en hjärntumör. Stor som ett ägg. Och den gick inte att operera bort. När vi möts talar vi om det. Känslan innan och efter beskedet. Tankarna. Vi talar om den mentala styrkan. Och inställningen. Hur man kan påverka hur man mår, men inte hur det går. Vi talar om alla biverkningar och vad som är svårast med cancern. Om barnen. Smärtan att behöva förlora dem. Vi talar om hur hon kämpar med tumören idag. Hur hon aldrig tänker på framtiden. Hur hon inte vågar det. Och så mycket mer. Avsnittet spelades in live på Allt för hälsan mässan i Stockholm. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

14. Therese Alshammar –”Jag kommer undvika mammografi"  

Hon har simmat i sex OS och tagit knappt 80 mästerskapsmedaljer. Therese Alshammar har vunnit flest medaljer av alla simmare i hela Europa. Lägg därtill Jerringpris och Bragdguld. Men nu har hon simmat sitt sista lopp. Och står inför ett nytt kapitel i livet.När vi möts talar vi om superkollen på kroppen. Hur hon kan alla kroppens signaler. Och hur kroppen har pressats till gränsen i så många år. Elitidrott. Vi talar mycket om mat som är ett stort intresse. Vi talar om Tessans första möte med cancer, bästa vännen Linda som fick leukemi i ung ålder. Vi talar också om vår gemensamma vän Tomas. Min före detta klassföreståndare. Och Thereses mest betydelsefulla tränare under karriären. F.d förbundskapten i simning. Tomas Löfgren. Han som bara skulle läggas in för att få cellgifter. Men somnade in. Vi talar mycket om den mentala påverkan och inställningen. Tankens kraft. Vi talar också om Australien där en vän till Therese har en egen bröstcancerklinik. Och hävdar att mammografi bör undvikas. Vi talar om hans teknik. Vi talar om hudcancer eftersom 1 av 2 får det i just Australien, där Therese har bott. Vi talar om pilates. Och hur det är en fantastisk träningsmetod och varför. Ett fantastiskt inspirerande avsnitt! Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

13. Katarina Hultling –”Cancern sitter i huvudet. För alltid."  

Vi är nog många som minns Katarina Hultling som programledare för Sportnytt. Den karaktaristiska rösten. En ikon inom SVT. Men vi är nog också många som minns när Katarina täckte varenda löpsedel i landet för några år sedan när hon slet av sig sin peruk i Skavlan. 2011 drabbades hon av bröstcancer. Vi talar om det. Vi talar om hur hon hittade sin knöl många år tidigare. Hur den förändrades. Vi talar om beskedet. Vi talar om behandlingarna. Om portvakten. Om den lilla röda boken som hjälpte henne och hur viktig den blev. Vi talar också om köksbordet. Och hur alla viktiga beslut fattades där. Vi talar om öppenhet och hur viktigt det är. Om skalliga damen. Vi talar om hur Katarina bestämde sig för att bli en riktigt riktigt bra cancerpatient. Och göra allting rätt. Inte lämna något åt slumpen. Det var VM i cancerbehandling. Vi talar om hur man hela tiden är nojig. Rädd för att drabbas igen. Återfall. Tron att man ska dö. Att det är en tidsfråga. Ja, att man alltid tror att man ska dö vid ett cancerbesked. Hur cancern sitter i huvudet. För alltid. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

12. Lulu Carter –”Jag tror på bön"  

Lulu Carter är inredare och känd från tv och tidningar. Med 18 säsonger i bagaget för TV4:s succé Äntligen hemma är hon en av landets mest kända inredare. När vi möts talar vi om systern som drabbades av bröstcancer. Trots mammografiundersökningen en månad tidigare. Vi talar om att Lulu samtidigt skulle operera sina egna bröst. För att göra dem större. Hur nära det blir när ett syskon drabbas. Vi talar om att Lulu går på ultraljud en gång var sjätte månad. Detta istället för mammografi. Och om närmsta väninna som drabbades av bröstcancer tidigare i år och hur Lulu var med den dagen när väninnan tappade sitt hår. Vad man säger i en situation. Vi talar om första mötet med cancer när Lulus bästa vän i skolan dog i leukemi bara 10 år gammal. Men också om hur Lulu via sin pappa som arbetade som läkare följde många cancerpatienter då han ställde många diagnoser. Särskilt bröstcancer- och livmoderhalscancerdiagnoser. Vi talar också om hur olika sorgearbetet ser ut. Vi talar om gudstron. Och vad gud menar med cancer och varför. Vi talar mycket om det. Och om den högre makten. Vi talar om Lulu sinnesro. Hur hon har uppnått den. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

11. Lotta Gray –”Att ha en treåring och veta att man ska dö"  

Lotta Gray är den där snygga och välkända vimmelreportern som håller koll på alla kändisar på röda mattan. Hon har arbetat på den näst intill ökända, men numera nerlagda tidningen Se & Hör. En tidning som gett upphov till dagens ”Hänt i veckan” där Lotta arbetar idag. Hon driver också en populär blogg och många känner henne som epitetet Vimmelmamamman. I dagens avsnitt möter vi Lotta Gray som drabbades av tjocktarmscancern 2008 och tvingades att operera bort 80 centimeter av sin tjocktarm. Kvar lämnades ynka 20 centimeter. När vi möts talar vi om just det. Operationen. Hur hon försökte vara tapper inför sin man och framförallt sin son. Hur hon gömde alla infarter och slangar under en stor munkjacka för att inte visa sig svag. Vi talar om hur svårt det var att vara mamma. Hur de påtagliga mardrömmarna tog död på hennes son. Vi talar om segern när hon tillslut kunde hämta posten. Posten som en dag kom med ett brev som berättade att man hade glömt att undersöka levern. Vi talar om hur cancern spridde sig till levern. Hur hon fick cellgifter från handväskan under en James Bond premiär. Hur hon förberedde sig inför döden. Och hur hon packade en låda. Spelade in videoklipp med sin röst som hon ville att sonen Lennox skulle minnas. Vi talar om hur begravningen förbereddes i minsta detalj. Hur hon fullkomligt vältrade sig i döden. Vi talar om ambassadörskapet för Cancerrehabfonden och för Läkarmissionen och engagemanget i Afrika. Och om att försöka överleva. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

10. Filippa Reinfeldt –“Beroende på var i landet man bor har man olika förutsättningar att överleva”  

Filippa Reinfeldt är f.d. politiker och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län. Idag är hon ansvarig för affärsutveckling i Skandinavien på koncernivå inom privata vård- och omsorgsföretaget Aleris. När vi ses talar vi om hjärtefrågorna hon drev inom politiken och svensk sjukvård. Den ojämlika cancervården. Den onödiga väntan och oron som uppstår för många patienter. Vi talar om medarbetarna i vården och hur de alltid gör sitt yttersta. Vi talar om fritt vårdval. Hur patienterna vill ha ett eget större inflytande. Skillnaden mellan Landsting och de privata aktörerna. Vi talar om alla offentliga register. Hur man faktiskt kan komma åt all information idag. För att kunna välja och kunna välja bort. Vi talar om att hur vården är så olik över ett län, över landet. Eller om man är man eller kvinna. Hur olika chans man har att överleva beroende på var i Sverige man lever. Hur paragrafen vård för lika villkor för hela befolkningen inte gäller i praktiken. Vi talar också om Filippas egna operation i halsen. Rädslan inför om det var cancer eller inte. Vi talar om den ångesten och oron innan man har fått ett besked. Om varje dag som går, varje vecka och hur jobbig den väntan den är. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast

9. Sanna Ehdin –“Den självläkande kraften är starkare än vad du tror”  

Hälsogurun och Doktor Sanna Ehdin når varje vecka en halv miljon människor via sociala medier och Hon har skrivit 15 böcker och har över 30 års erfarenhet i ämnet hälsa. Hennes första bok ”Den självläkande människan” är en av Sveriges mest sålda böcker. I detta avsnitt talar vi om IFD-mat (inflammationsdämpande mat). Vad det gör med kroppen och vilken effekt och hälsofördelar det ger. Sanna ger en massa exempel på vilken typ av mat det är som stärker den friska processen. Och vad snabba kolhydrater och socker gör med kroppen istället. Hur vi äter i Sverige och hur vi ligger till. Vi talar också om tankens kraft och hur stark den är. Vi talar om Sannas happy-heart-metod som använder hjärtat och kärlekens kraft för att öka välbefinnandet och hälsan. Ja, hur kärleken kan förändra hela ens liv faktiskt. Här kommer ett avsnitt med en massa kunskap och forskningsbaserad fakta. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast

8. Boris Lennerhov - "Jag trodde jag skulle trilla av pinnen"  

Boris Lennerhov f.d vd på Gekås i Ullared blev känd för svenska folket via dokussåpan Ullared. Han var en framgångsrik vd och dubblade försäljningen från 2 miljarder kronor till 4 miljarder kronor. När vi möts pratar vi om cancerbeskedet. Lymfkörtelcancer. Om de många läkarkontrollerna och det höga blodvärdet. Om slarvet med kosten. Hur man upptäckte cancern. Hur nollornablev fler och fler och därmed de ökade överlevnadschanserna. Hur han såg slutet när cancerbedskedet kom och började planera allt praktiskt. Hur han aldrig gråter. Förutom när läkaren i Lund så att honom att ”vi ska fixa det här Boris”. Hur media blev hans kommunikationskanal gentemot vänner och bekanta. Inte minst anställda. Vi talar om hur han blev pigg av cellgifterna. Och hur han berättade för de närstående i små portioner till hur han mår idag och hur cancern har förändrat honom. Lymfom, eller lymfkörtelcancer, är ett samlingsnamn på cancersjukdomar som uppstår i celler som tillhör lymfsystemet. I Sverige får nästan 2000 personer lymfom varje år och det är den sjätte vanligaste cancerformen. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

7. Lisa Sand - "Döden har lärt oss att leva med det"  

Människor som blir obotligt sjuka upplever oftast en existentiell kris och frågorna är oändliga. Det här är ett avsnitt som många av er som lyssnar har efterfrågat. I detta avsnitt träffar vi professorn och mycket erfarna kuratorn Lisa Sand. Lisa som är en av landets främsta inom palliativ vård har disputerat på en avhandling om existentiell kris och döende patienters copingstrategier. Vi reder ut begreppen palliativ vård och ASIH. Vi talar om var människor som vet att de ska dö hämtar sin kraft ifrån? Vad som är viktigt i dödens väntrum? Vad man är mest rädd för? Vilka funderingar som ofta äger rum. Och hur det vardagliga plötsligt får sådan mening. Lisa berättar att hon oftare talar om livet än om döden med patienter. Om vackra höstlöv, minnen, livsberättelser, barnbarn, hundar. Om hur det är en dag kom en häst till avdelningen. Vi talar om vilken död som är vanligast. Och om man kommer märka något. Längtan efter döden när livet blir för svårt. Och hur man förbereder sig. Hur döden skiljer sig bland kulturer. Vi talar om hur hoppet förändras. Hoppet, som är det sista som överger en. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

6. Marie Göranzon  – “Ingen går fri”  

Marie Göranzon är en av Sveriges största skådespelskor och med över 80 roller på Dramaten, däribland många stora, och nästan lika många filmroller är hon en självklar ikon på skådespelarhimlen. När vi möts talar vi om livet och rädslan för döden, inte minst om cancern som tog bästa vännen Carins liv. Vi talar om hur svårt det var att besöka Carin på Radiumhemmet. Hur sjuk hon såg ut. Vi talar om hur man svarar när någon frågar om man ska dö? Vi talar också om Maries före detta man och pappa till hennes dotter; Lars Ambe som gick bort i cancer för knappt ett år sedan. Han som var så levande in i det sista. Hur det plötsligt en dag gick så fort. Och hur cancern bet sig fast. Vi talar om hur en del önskar dö ensamma. Och om varför det är så. Och om att 40-talistterna tror att de är odödliga. Och generellt är dåliga på att undersöka sig. Vi talar också om hur viktigt det är att ta in det som är i stunden. Hur man ska prata om det härliga och roliga som varit. Skratta mer. Gråta och skratta samtidigt. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

5.  Anette Norberg -  Bröstcancer  

Hon är Sveriges bästa curlingspelare genom tiderna och förutom två OS-guld, har det blivit tre VM-guld och sju EM-guld. När vi möts pratar vi om cancerbeskedet. Bröstcancer. Känslan när något inte stämmer. Om hur tiden känns som en evighet. Stödet. Om vad som har varit svårast. Hur man berättar för barnen. Om varför hon blev vegetarian och vilka andra saker hon ändrade på. Om varför hon tror hon klarade behandlingen bättre än många andra. Om inställningen. Och om ambassadörskapet för CancerRehabFonden. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

Per Holknekt – “Jag har aldrig pratat om det”  

Per Holknekt är en av landets kändaste modeskapare och grundare till Odd Molly. 1987 hände något i Pers liv. Han hade ett sår precis vid linningen. Det blödde ständigt. Och efter en läkarkontroll blev han akut opererad samma dag. Det var cancer. Malignt melanom. Man tog bort en hel mjölkliter eller ett köttstycke på cirka 1 kg som han själv uttrycker det. Vi talar om hur det har påverkat honom. Hur och varför han inte talade om sin cancer på 26 år. Med någon. Hur han aldrig hann bli rädd. Vi talar om det väldigt tunga och känsloladdade tillfället när Pers mamma drabbades av cancer. Också om relationen med avlidne vännen Kristian Gidlund och den vänskapskärleken. Hur Per har haft nio liv och inte är rädd för att dö. Per Holknekt är en väldigt mjuk och känslosam konstnärssjäl. Och detta är ett fantastiskt avsnitt där vi verkligen får möta honom på djupet. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

3. Stefan Lundström GHD:s hårskola – från styling av din peruk till varför tappar man hår?  

Cytostatika kan inte skilja tillräckligt bra på cancerceller och normala, snabbväxande celler. Cellförnyelsen i hårsäckarna i hårbotten kan skadas av viss cytostatikabehandling och de nybildade hårstråna i hårsäcken blir mycket tunna. Därför går de lätt av när de når upp till hudytan. Följden kan bli att man tappar hår. Alla cytostatika orsakar inte håravfall och dessutom är människor olika känsliga. Många gånger blir håret bara lite tunnare. I det här avsnittet pratar vi om hår. Vad man kan göra för att minska håravfallet. Hur man kan göra om man har tappat håret? Peruker och vad man kan göra med den. Styling produkter, verktyg. Vi möter ghd som är världsledande i sin bransch, vi kommer också möta Hair talk som är en helt ny och unik metod särskilt anpassad för cancerpatienter. Du kommer också att bli inbjuden till öppet hus hos just ghd där du kommer möta massor av stylister som tipsar och hjälper dig med stylingen. Där träffar du även Hair talk som lottar ut flera behandlingar värde cirka 7000 kr st. I slutet av programmet kommer du också kunna tävla om stylingprodukter från ghd värde 4000 kr. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

2. Maria Montazami  – “ Man får inte ge upp ”  

Maria Montazami har vi alla lärt känna via Svenska Hollywoodfruar. En äkta tv-personlighet som är precis likadan i verkligheten. Maria har medverkat I samtliga säsonger av Hollywoodfruar sedan 2009. När vi ses i studion i Stockholm pratar vi om IPL och Marias bröstimplantat. Tankarna kring cancer. Skräcken för mammografin. Om knölen på bröstet. Och om hur hon inte räds för att operera dem. Rädslan för cancer men också det glada och lättsamma levnadssättet och den enormt positiva inställningen. Och om att aldrig ge upp. Häng med i detta underbara och lättsamma av snitt. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

1. Kayo Shekoni  

Kayo Shekoni har fått våra svenska kroppar att gunga många gånger under sin karriär. Som glittrande discodrottning deltog hon i Eurovision med gruppen Afro-dite. Men resan började redan på 80-talet med Freestyle där Kayo var med i begynnelsen med bland annat låten ”Vill ha dig”. När vi ses i studion på Kungsholmen talar vi om livet och spännande möten. Om Kayos pappa som kommer från Nigeria och om hur det var att vara en brun flicka i Sverige som ung. Att inte äta kött och veta vad man stoppar i sig. Om hur hon upptäckte sin cancer. Livmoderhalscancer. Vi pratar om konisering. Om alla känslorna. Breven. Sömnlösheten. Om att vara ensam i kampen. Vi pratar om en stent. Om kollapsen och hur hon inte hittade hem. Och om återfallet. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

0:00/0:00
Video player is in betaClose