Den gang da

Den gang da

Norway

Podcast by Den gang da

Episodes

Episode 36 - EU  

Historien om EU. Hvorfor? Hvordan? Slik.

Episode 35 - Nord-Korea  

Innføring i Nord-Koreas historie. Hvem er diktator-familien som styrer verdens kanskje mest lukkede land?

Episode 34 - Kirurgiens historie: Fra skalleboring til hjertetransplantasjon  

Kirurgiens historie - fra skalleboring til hjertetransplantasjon

Episode 33 - Djengis Khan og Det mongolske riket  

Det mongolske rikets vekst og fall, med spesielt fokus på Djengis Khan.

Episode 32 - Norsk litteraturhistorie fritt etter muntlig eksamenspensum  

Henning ville teste Jørgen og Hans i norsk litteraturhistorie ut fra sin egen erindring fra muntlig eksamen. Dette ble resultatet: Norsk litteraturhistorie med fokus på noen av de mer eller mindre vanligste temaene ved muntlig eksamen i norsk. Springende, kortfattet og svært omfattende.

Episode 31 - Frankrikes historie  

Franrikes historie fra rundt 500 og fram til i dag. Vi konsentrerer oss om de viktigste hendelsene og de mest sentrale personene.

Episode 30 - Kina  

Innføring i Kinas historie med fokus på fremveksten av det moderne Kina fra og med 1800 til og med i dag.

Episode 29 - Afrikas historie, del 3  

Siste del av Afrikas historie, denne gangen fra 1945 og fram til i dag. Hvordan gikk det til at landene på dette enorme kontinentet ett etter ett ble selvstendig? Hva var drivkreftene bak? Og hvordan gikk det egentlig til slutt? I tillegg: De mer eller mindre faste spaltene "Ukas ord" og "Ukas gærning".

Episode 28 - Afrikas historie del 2  

Del to i Afrikas historie med fokus på slavehandel og den europeiske koloniseringen av kontinentet. Tidsperioden for episoden er fra ca. 1500 - 1900.

Episode 27 - Afrikas historie, del 1  

En kort innføring i Afrikas historie før 1500 med fokus på de største konge- og keiserrikene før europeernes inntog og senere kolonisering.

Episode 26 - Guttas julebord  

DGD husket heldigvis å ta med seg mikrofon og opptaksutstyr på julebordet. Vi spiser og snakker oss gjennom en rekke juletradisjoner. God matlyst!

Episode 25 - Norsk språkhistorie  

Hvor langt kunne vi gått tilbake i tid og fortsatt forstått det norske språket? Gjennomgang av de viktigste utviklingstrekkene i norsk språk fra norrønt, via mellomnorsk til moderne norsk språkpolitikk med debatt om nynorsk og bokmål.

Episode 24 - Kristendommen  

Kristendommens historie - fra den historiske Jesus, via Romerriket, pavekonflikter, trosspørsmål i middelalderen, fram mot avskaffelsen av kristendommen under den franske revolusjonen.

Episode 23 - Vikingtid  

Norsk vikingtid fra 793 - 1066 med fokus på konger, plyndring, kriger, bondesamfunn, vikingtokter, handel og Norges utvikling som stat i denne perioden.

Episode 22 - Amerikanske presidenter  

Om amerikanske presidenter på 1900-tallet, deres bakgrunnshistorier, skrøner, blemmer, lyter og valgkampanjer, fra de store, historiske øyeblikk til de små trivialiteter.

Episode 21 - Fra koloni til supermakt: USAs historie  

USAs rolle i verden fra kolonitid til supermakt. Vi geleider dere gjennom den spede begynnelsen fra 13 stater, gjennom uavhengighetskrig, borgerkrig, Lousiana-, Florida- og Alaska-purchase, til et USA som supermakt med 50 stater.

Episode 20 - Mat påfat: Fra rått til raclette  

Mathistorie fra steinalderen og framover med fokus på snodige, abnorme og intrikate retter. Kosthold og tradisjoner i Norge og verden, kokebøker og orgier. Len deg tilbake og nyt menneskers fråtsing og sulting. God appetitt!

Episode 19 - Tett på klosett: Toaletthistorie spesial  

En reise i menneskers avfallsprodukter. Hvor har vi gjort fra oss gjennom tidene? Fra skaukant til porselen: Her får man en innføring i avføring og hvordan man har blitt kvitt det igjen. Beklager, og god fordøyelse.

Episode 18 - Den gang hva da?  

Den gang das panel går opp til uforberedt muntlig eksamen. Eksaminator er Henning, kandidater er Hans og Jørgen. De får spørsmål av typen "Var alt bedre før?", "Hvordan vil fremtidens historikere se på oss?", "Hva er historiens viktigste hendelse?" "Hva er din favoritt-tyrann?". I tillegg er vi innom temaer som "HIstoriske myter og feiloppfatninger" og den faste spalten "Dagens ord". God sommer!

Episode 17 - Velferd og vekst: Norge etter andre verdenskrig  

Vi tar for oss etterkrigstidens Norge, velferdsstatens vekst og Arbeiderpartiets dominans. Vi svinger innom Kings Bay-ulykken, husmødrenes arbeidsforhold, hippiebevegelsen, kommunismens storhetstid på 70-tallet, og det påfølgende 80-tallets jappetid.

0:00/0:00
Video player is in betaClose