Encyklopedin

Encyklopedin

Sweden

Encyklopedin är podden om, med och för cykling. Lars Strömgren och Linda Kummel med gäster utforskar cyklingens alla sidor: kultur, politik, teknik, sport, historia, infrastruktur, design och allt annat som får hjulen att snurra.

Episodes

Avsnitt 15 Almedalen 2017  

Cykelfrämjandets Lars Strömgren, Emil Törnsten och Jöran Fagerlund berättar om förbundets aktiviteter under politikerveckan i Almedalen.

Avsnitt 14 Velo city 2017 och SM i linjelopp  

I avsnitt 14 återvänder vi till Velo city 2017 och besöker cykel SM. Programledare är Lars Strömgren och Arijana Marjanovic. Intervjuade denna gång: Hans Stoops, Cykelfrämjandet. Paul Robison, The Bikeability Trust Mike Rosner BAG Malta Sylvie Banoun, Kommunikations- och energidepartementet I Frankrike. Frida Panzar, NCC Lori Dean, Urban and Regional Planner Brisbane Alison Mills City of Austin Texas Helen city council amsterdam traffic safety Nils van Leine Amsterdam university of applied science Anders Bromée Marknadschef och Tävlingsansvarig och tillförordnad generalsekreterare på Svenska Cykelförbundet

Avsnitt 13 Velo-city  

Dagens avsnitt av Cykelfrämjandets podcast Encyklopedin är det första av två avsnitt från den enorma cykelkonferensen Velo-city 2017. Velo-city gick av stapeln 13–16 juni i Arnhem - Nijmegen i Nederländerna. Samtidigt ägde även årsmötet för European Cyclists’ Federation rum. Cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren och vice-ordförande Arijana Marjanovic var på plats och intervjuade: Francesco Baroncini FIAB, Italien Saskia Kluit, Fietsersbond, Nederländerna Belén Calahorro, Conbici, Spanien Jelena Šimunović Cyclists union, Kroatien Philippe Crist, ekonom och administratör på det Internationella transportforumet (ITF) vid Organization for Economic Cooperation and Development (OECD). Nästa vecka är vi tillbaka med fler inslag från Velo-city 2017.

Avsnitt 12 Göteborgs cykelkulturkalas  

Jöran Fagerlund från riksstyrelsen och Karl Zander från Cykelfrämjandet Göteborg samtalar kring årets upplaga av Göteborgs Cykelkulturkalas. Samtalet kretsar främst kring den debatt mellan Henrik Munck (MP), förste vice ordförande i trafiknämnden och David Josefsson (M) stadssekreterare och ledamot i regionfullmäktige som Cykelfrämjandet anordnade.

Avsnitt 11 Pedalista och cykling utan ålder  

I dagens avsnitt av Encyklopedin har Cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren träffat företrädare för två olika projekt för att få fler att cykla: Cykling utan ålder samt Pedalista. Från Cykling utan ålder Lena Ahlborg Linn Ahlborg Thea Ahlborg Göran Albjär Ole Kassow Från Pedalista: Hoda Saad Zuraiya Boularbah Mats Jarnhammar. Jennifer Roseman

Avsnitt 10 från Danska Cykelambassaden i Köpenhamn  

Den 18 maj arrangerade Danska Cykelambassaden ett seminarium där Cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren deltog. Med sig hem hade Lars intervjuer med Marianne Weinreich från cykelambassaden, Marie Kastrup från Köpenhamns kommun, Niels Hoe consult samt David Smith från Chicago.

Avsnitt 9 Cykling för vunna i Gårdsten, Cykelhistoria och cykelvänliga arbetsplatser  

I det nionde avsnittet av Cykelfrämjandets podcast Encyklopedin har Jöran Fagerlund besökt SKF i Göteborg och en cykelkurs för vuxna i Gårdsten. Cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren träffade historiken Marin Emanuel på den nationella cykelkonferensen i Jönköping. På SKF i Göteborg har man nyligen beslutat sig för att bli en cykelvänlig arbetsplats. På huvudkontoret i Gamlestaden i Göteborg träffar jag Peter Elmfeldt som är HR direktör och direktör för gruppens globala HR-organisation. Niklas Blomquist som cyklar till jobbet varje dag och är medlem i Cykelfrämjandet. I miljonprogramsområden Gårdsten med runt 8000 invånare pågår febril cykelaktivitet på torsdagkvällar. Det är Fabienne Roux och Jacob Lewis som håller i cykelkurser för vuxna. En av alla deltagare som har tagit sig från Hammarkullen till Gårdsten denna rätt blåsiga torsdagkväll är Azraa Hasan. Hon kommer från Irak och deltar nu för andra gången i en cykelkurs i Gårdsten. En annan Hammarkullebo är Nacimo Hasan som kom till Sverige 2015. Hon har precis fyllt 18 år och går på Angeredsgymnasiet. För ett år sedan var Nasima med på cykelkursen i Gårdsten.

Encyklopedin Avsnitt 8 Minsk  

I det åttonde avsnittet av Encyklopedin, Cykelfrämjandets podcast har Cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren besökt Minsk i Vitryssland. Lars var där för att delta i en konferens som vice ordförande i European Cyclists’ Federation, ECF. Samtidigt pågick en stor cykelparad med 12000 deltagare. Lars fick intervjuer med arrangörer och deltagare. Dagens podcast börjar dock i cykelfabriken MotoVelo i utkanten av Minsk. Lars samtalar med Maksim Tsuran, vice general manager, och Kiril Gutkovski, Chief import manager. Sedan drar cykelparaden igång och Lars träffar en av arrangörerna: Olga (Volha) Garyachkina. Där stöter han också ihop med långcyklaren Alexey Landres. På ett café vid en av de mest vältrafikerade gatorna samtalar Lars med Olga Maltseva, cykelplanerare på Moskvas trafikkontor (Московский транспорт), Anton Nikitin, cykelansvarig Villnius stad, samt Pavel Harbunou från Minsk cycling community.

Avsnitt 7, Cykling i Helsingfors  

I dagens avsnitt av Cykelfrämjandets podcast Encyklopedin har Lars Strömgren besökt Helsingfors. Där intervjuar han Martti Tulenheimo, Chief specialist vid Pyöräliitto (Finska Cykelfrämjandet) och Otso Kivekäs, ordförande Pyöräliitto och ledamot i kommunfullmäktige för finska miljöpartiet samt Samuli Jääskeläinen och Jonne Harja som skall cykla från Stockholm till Malmö på en tandemcykel samtidigt som de kodar ett datorspel. Du kan följa deras äventyr på: Twitter: https://twitter.com/JamBike17 Instagram: https://www.instagram.com/jambike17/ Facebook: https://www.facebook.com/jambike17/ Bli medlem i Cykelfrämjandet: http://cykelframjandet.se/bli-medlem/ Programledare: Lars Strömgren, ordförande i Cykelfrämjandet. Producent: Jöran Fagerlund.

Avsnitt 6 Cykelorganisationer i Europa  

I det sjätte avsnittet av Encyklopedin, Cykelfrämjandets podcast, gör vi en utblick i Europa. Cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren fick i samband med ett styrelsemöte för European Cyclists' Federation i Italien i helgen intervjuer med andra representanter för ECF. Bernhard Ensink, Generalsekreterare ECF Manfred Neun, President ECF Dr. Damien Ó Tuama, Vice-President i ECF Doretta Vicini, f.d vice-president i ECF, representar nu FIAB Dagens programledare: Lars Strömgren Dagen producent: Jöran Fagerlund Läs mer om Cykelfrämjandet och bli medlem på http://cykelframjandet.se Läs mer om European Cyclists' Federation på https://ecf.com Läs mer om FIAB på http://www.fiab-onlus.it/bici/

Avsnitt 5 om Regeringens nationella cykelstrategi 28 April 2017  

Idag presenterade infrastrukturminister Anna Johansson (S) regeringens nationella cykelstrategi. Lars Strömgren, Ariana Marjanovic och Karin Bagge var på plats för att ställa frågor till såväl Infrastrukturministern som Tony Grimaldi, VD för Cycleurope AB, och Madelene Håkansson trafikplanerare på Gävle kommun. Sist i programmet berättar cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren när han mellanlandade på Köpenhamns flygplats påväg till Milano för ett styrelsemöte med European Cyclists' Federation, ECF, hur cykelfrämjandet ser på cykelstrategin. I studion: Jöran Fagerlund. Du kan gilla oss på Facebook och följa oss på twitter. På vår hemsida http://cykelframjandet.se kan du läsa mer om vår verksamhet och bli medlem.

Cykelfrämjandets kongress 2017  

Efter ett längre uppehåll är Encyklopedin tillbaka med ett specialavsnitt från Cykelfrämjandets kongress 22–23 april 2017 i Hallsberg. Jöran Fagerlund från riksstyrelsen pratar med Lars Strömgren, ordförande i Cykelfrämjandet, om vad som var viktigast verksamhetsåret 2016 och vad som väntar runt hörnet. Emma Gradin tilldelades årets uppsatspris för arbetet ”Design för snabbcykelvägar”. Vi pratar med henne och juryns ordförande Linda Kummel. Mountainbike fyller 40 år i år och Hans Stoops leder ett stort projekt för hållbar stigcykling. En av Cykelfrämjandets viktigaste uppgifter är lokalt påverkansarbete. Peppe Hämeenniemi berättar om hur Västeråskretsen har jobbat sedan omstarten för tre år sedan. Årets höjdpunkt är Cykelturismveckan. Claes Tagesson, vice ordförande i Cykelfrämjandet Halmstad, hälsar välkommen till CTV 2017.

Cykelåret 2016  

Encyklopedins Linda Kummel och Lars Strömgren listar sex spaningar inför cykelåret 2016. Dessutom gör vi en återblick på Transportforum i Linköping som i år hade rekordmycket cykel på programmet. Cykelfrämjandets Nina Haraldsson har besökt utställningen Cycle revolution på designmuseet i London och ger en rapport från den.

Vintercykling  

Encyklopedin ger dig tips och inspiration för att komma igång att vintercykla. Vad behöver fixas på cykeln? Vad behöver du för prylar och kläder? Hur är det med vägarna? Vi träffar också Åke Henricsson på cykeldepån Bonne Mécanique i Stockholm som bland annat ger ett riktigt skönt tips för de riktigt krispiga vinterturerna. Dessutom: Linda Kummel och Lars Strömgrens bästa julklappar till alla cyklister.

Den nationella cykelstrategin  

Lars Strömgren och Linda Kummel tar ett grepp om den nya nationella cykelstrategin. Vad vill regeringen med satsningen? Vad krävs för att få fler att cykla? Vad kan Sverige lära sig av andra länder? Dessutom pratar de danska erfarenheter med Klaus Bondam som är vd för Cyklistforbundet.

0:00/0:00
Video player is in betaClose