Finnsk Terapi

Finnsk Terapi

Denmark

Den folkekære entertainer Finn Nørbygaard er kendt for at vække smil og latter, men hvad de færreste er klar over er, at han har taget en uddannelse som samtaleterapeut - og således også kan vække til eftertanke og indsigt i den menneskelige kondition. Dette er udgangspunktet for Finnsk Terapi, et ugentligt samtaleprogram, hvor Finn Nørbygaard møder en række kendte danskere, og bringer her sin samtaleterapeutiske værktøjskasse i spil.

Episodes

Peter Asschenfeldt  

Presset af sine forældre - og meget mod sin vilje - gik Peter Asschenfeldt i gymnasiet og deltog derfor meget lidt i undervisningen. I mange år var Peter Asschenfeldts hovedindtægtskilde musikken. Hans far var præst og havde gerne set, at Peter var gået i faderens fodspor - som præst i femte generation. Men det var ikke noget for Peter, selv om han ser sig selv som et troende menneske. Han har ikke haft kontakt til pressen i ti år, da han ofte følte sig misbrugt. Ligesom studieværten har Peter Asschenfeldt haft oplevelsen af at blive svindlet !

Kaya Brüel  

Kaya Bruel hader den danske vinter. Det at synge er meget forbundet med
hendes mor, Rebecca Brüel. Overordnet, føler hun, er det næsten selvpinerisk at være kunstner i dagens Danmark. Hun er meget optaget af kunstnerens fremtidige indtægtsmuligheder i nutidens teknologi.

Natasja Crone  

For Natasja Crone har det været en stor lettelse at komme til TV2 fra at have været underholdningsvært på DR. Jobbet som nyhedsvært passer hende bedre. For hende er udfordringen i jobbet hele tiden at beholde begejstringen som nyhedsformidler. Hendes to “motorer” i livet er nysgerrigheden og en stor retfærdighedssans. Hun har forsøgt at gentage mange af de holdninger fra sit barndomshjem, overfor sine børn.

René Dif  

René Dif har haft to drømme i sit liv: At blive kok og at optræde med musik. Begge drømme har han fået opfyldt. Udadtil har berømmelsen været størst i musikken med megasuccesen Aqua, som gav ham den bekræftelse han manglede i sin opvækst. Han erkender, at han altid har været et dampbarn, men i dag ser han det egentlig som en ressource.

Lars Seier Christensen  

Lars Seier Christensen føler, at det var en stor beslutning at gå ud af Saxo Bank. Han rejseaktiviteter er så omfattende, at han – når han endelig er i Danmark – foretrækker at bo optimalt; hvorfor han bor på en suite på D’Angleterre. Hvis en investering kun er interessant ud fra et afkastmæssigt synspunkt, takker han pænt nej; han vil have hjertet med. Det er også grunden til hans investering i restaurant Geranium. For nogle år siden tog han en stor beslutning om at lægge sit liv om til at være mere fysisk aktiv.

Jørgen Olsen  

Jørgen Olsen synes, at han har haft et fantastisk liv i showbusiness, men han er påvirket af, at så mange kolleger i øjeblikket går bort. Dødsfaldene gør ham opmærksomhed på sin egen dødelighed. Som ung oplevede han, at musikken blev et frirum, som han flygtede ind i, når hans mor og han havde deres uoverensstemmelser. Hans far havde han til gengæld et nært og varmt forhold til. Han holder sig i form ved bl.a. at cykle meget med sin kone.

Hans Pilgaard  

For Hans Pilgaard har de sidste års udfordringer med en kræftsygdom tæret meget, men nu har han fået kræfterne tilbage. Mødet med et andet menneske skal hvile på ægthed, ellers kan det være lige meget. Hans Pilgaard har få, men meget nære venner. Det blev et vendepunkt for ham, at han som ung flyttede til London hos en familie med en handicappet dreng, han skulle passe.

Hanne-Vibeke Holst  

For Hanne-Vibeke Holst er det bogprojekt, hun arbejder med for tiden en umådelig stor udfordring. Hun føler næsten, det er et projekt på liv og død. Når hun har afleveret det endelige bogmanuskript til forlaget, restituerer Hanne-Vibeke ved at gøre hovedrent. Anmeldelser er hun holdt op med at læse, de påvirker hendes humør for meget, mener hun.

Camilla Andersen  

Camilla Andersen stoppede i topidræt, fordi hun mistede lysten. Den arbejdsomhed og disciplin hun opøvede som eliteidrætskvinde, har hun haft glæde af i sit nuværende job i rejsebranchen. Sidste år gennemgik hun et mindfullnessforløb, som radikalt ændrede hendes forhold til at opnå anerkendelse. Hun erkendte, at hun måtte finde anerkendelsen indefra.

Sigurd Barrett  

Sigurd Barrett føler sig i dag mere som forfatter end som pianist. Han erkender, at han har en manisk side, som fører en masse produktivitet med sig. Hans baggrund som adopteret har – sammen med en bilulykke han var involveret i – fyldt ham med taknemmelighed. Barndomshjemmet var fyldt med musik og en masse kærlighed.

Bent Fabricius Bjerre  

Bent Fabricius Bjerres musikhjerte har altid tilhørt jazzen. Baggrunden for
langt livs arbejde med bestillingsopgaver til hovedsagelig musik, skyldes i følge ham selv, at hans musik fungerer, og at han afleverer til tiden. Han oplevede sig selv som en lidt speciel dreng, men hans forældre mødte ham med stor overbærenhed.

Finnsk Terapi uge 48, 2016  

Finnsk Terapi med Ghita Nørby

Morten Løkkegaard  

I Morten Løkkegaards liv som journalist har han været vant til at stille spørgsmål; i EU er han meget optaget af at finde svar. Først og fremmest om hvor EU skal hen. Tvivlens nådesgave er hans stærkeste instrument. Han erkender, at han nemt bliver rastløs, hvis han ikke lever i en hektisk hverdag.

Sofie Lassen-Kahlke  

Sofie Lassen-Kalhke træder ind i et nyt kapitel i sin karriere, når hun til efteråret går ud med en række foredrag. I folkeskolen var hun den flinke pligtopfyldende elev, selvom hendes “rødstrømpemor” opfordrede hende til at være lidt vildere. Igennem sine livsudfordringer har hun opdaget sin egen ukuelighed, som sammen med stor rummelighed er de personlige egenskaber, hun selv sætter mest pris på.

Kirsten Siggaard  

Fra barnsben har Kirsten Siggaard lært, at arbejdsomhed er vigtig for et godt liv. Hendes barndom var først og fremmest tryg og båret af en stor respekt for andre mennesker. Det har altid været afgørende for hendes livstilfredshed, at hun ikke er økonomisk afhængig af nogen. Hun opfatter sig selv som et meget privat mennesker og sine holdninger til dette og hint vedkommer ikke nogen, føler hun.

Peter Schrøder  

Peter Schrøders hovedaktivitet er som leder af Vendsyssel Teater. Alligevel opholder han sig en del i København. Han mærker tydeligt, at han reflekterer mere over livet, efter en han fyldte 70, og han tænker en del over, at han skal dø. Han oplever alderdommens privilegium på flere måder. Blandt andet smiler han i dag over sin store pirrelighed som ung. Det var et vendepunkt for ham at få et barn, for han var ikke klar til det. Folks reaktion på hans megahit med ”det er fandme uhyggeligt” var overvældende – og lidt opslidende.

Erann DD  

Som 12-årig blev Erann DD sendt til Israel for at gå i jødisk kloster i tre et halvt år. Han er til den dag i dag i tvivl om hvorfor. Han opfatter det selv som en ”vild” tid, men han lærte utrolig meget, blandt andet at skrive og læse arabisk og – ikke mindst – at spille en masse klaver. I dag er hans arbejde også hans hobby.

Freddy Blak  

For Freddy Blak har hans mange år i politik først og fremmest været mødet med mange interessante mennesker. Både i politik og i privatlivet har han altid insisteret på at være sig selv, og hans store rollemodel har været hans far. Faren lærte ham at tale fra hjertet. Social indignation er Freddy Blaks drivkraft. I øjeblikket har han en sigtelse hængende over hovedet, men det tager han med sindsro.

Sonja Oppenhagen  

For Sonja Oppenhagen er kendthed, som har været en del af hendes liv siden hun var 15 år, en mulighed for at få udtrykt sine holdninger. Hun var et uhyre fantasifuldt barn og optagelsen på balletskolen i en tidlig alder, gav hende en mulighed for at få udlevet sin fantasi. I skuespilfaget har hun stor glæde af sin store psykologiske interesse. En skilsmisse førte et politisk engagement med sig og fyldte en stor del af hendes private liv i over 20 år.

Bertel Haarder  

Bertel Haarder har travlt på sit arbejde, men han nyder det, for han elsker dansk kultur. Han er politiker, fordi han ikke kan lade være. En barndom, hvor han var meget overladt til sig selv, har efter hans mening lært ham at stå alene. Han var meget knyttet til sin mor, som hjemmeunderviste ham i flere år. Han erkender, at han er politiker døgnet rundt, og han har svært ved at ”slukke” for sit arbejde.

0:00/0:00
Video player is in betaClose