Finnsk Terapi

Finnsk Terapi

Denmark

Den folkekære entertainer Finn Nørbygaard er kendt for at vække smil og latter, men hvad de færreste er klar over er, at han har taget en uddannelse som samtaleterapeut - og således også kan vække til eftertanke og indsigt i den menneskelige kondition. Dette er udgangspunktet for Finnsk Terapi, et ugentligt samtaleprogram, hvor Finn Nørbygaard møder en række kendte danskere, og bringer her sin samtaleterapeutiske værktøjskasse i spil.

Episodes

Jørgen Olsen  

Jørgen Olsen synes, at han har haft et fantastisk liv i showbusiness, men han er påvirket af, at så mange kolleger i øjeblikket går bort. Dødsfaldene gør ham opmærksomhed på sin egen dødelighed. Som ung oplevede han, at musikken blev et frirum, som han flygtede ind i, når hans mor og han havde deres uoverensstemmelser. Hans far havde han til gengæld et nært og varmt forhold til. Han holder sig i form ved bl.a. at cykle meget med sin kone.

Hans Pilgaard  

For Hans Pilgaard har de sidste års udfordringer med en kræftsygdom tæret meget, men nu har han fået kræfterne tilbage. Mødet med et andet menneske skal hvile på ægthed, ellers kan det være lige meget. Hans Pilgaard har få, men meget nære venner. Det blev et vendepunkt for ham, at han som ung flyttede til London hos en familie med en handicappet dreng, han skulle passe.

Hanne-Vibeke Holst  

For Hanne-Vibeke Holst er det bogprojekt, hun arbejder med for tiden en umådelig stor udfordring. Hun føler næsten, det er et projekt på liv og død. Når hun har afleveret det endelige bogmanuskript til forlaget, restituerer Hanne-Vibeke ved at gøre hovedrent. Anmeldelser er hun holdt op med at læse, de påvirker hendes humør for meget, mener hun.

Camilla Andersen  

Camilla Andersen stoppede i topidræt, fordi hun mistede lysten. Den arbejdsomhed og disciplin hun opøvede som eliteidrætskvinde, har hun haft glæde af i sit nuværende job i rejsebranchen. Sidste år gennemgik hun et mindfullnessforløb, som radikalt ændrede hendes forhold til at opnå anerkendelse. Hun erkendte, at hun måtte finde anerkendelsen indefra.

Sigurd Barrett  

Sigurd Barrett føler sig i dag mere som forfatter end som pianist. Han erkender, at han har en manisk side, som fører en masse produktivitet med sig. Hans baggrund som adopteret har – sammen med en bilulykke han var involveret i – fyldt ham med taknemmelighed. Barndomshjemmet var fyldt med musik og en masse kærlighed.

Bent Fabricius Bjerre  

Bent Fabricius Bjerres musikhjerte har altid tilhørt jazzen. Baggrunden for
langt livs arbejde med bestillingsopgaver til hovedsagelig musik, skyldes i følge ham selv, at hans musik fungerer, og at han afleverer til tiden. Han oplevede sig selv som en lidt speciel dreng, men hans forældre mødte ham med stor overbærenhed.

Finnsk Terapi uge 48, 2016  

Finnsk Terapi med Ghita Nørby

Morten Løkkegaard  

I Morten Løkkegaards liv som journalist har han været vant til at stille spørgsmål; i EU er han meget optaget af at finde svar. Først og fremmest om hvor EU skal hen. Tvivlens nådesgave er hans stærkeste instrument. Han erkender, at han nemt bliver rastløs, hvis han ikke lever i en hektisk hverdag.

Sofie Lassen-Kahlke  

Sofie Lassen-Kalhke træder ind i et nyt kapitel i sin karriere, når hun til efteråret går ud med en række foredrag. I folkeskolen var hun den flinke pligtopfyldende elev, selvom hendes “rødstrømpemor” opfordrede hende til at være lidt vildere. Igennem sine livsudfordringer har hun opdaget sin egen ukuelighed, som sammen med stor rummelighed er de personlige egenskaber, hun selv sætter mest pris på.

Kirsten Siggaard  

Fra barnsben har Kirsten Siggaard lært, at arbejdsomhed er vigtig for et godt liv. Hendes barndom var først og fremmest tryg og båret af en stor respekt for andre mennesker. Det har altid været afgørende for hendes livstilfredshed, at hun ikke er økonomisk afhængig af nogen. Hun opfatter sig selv som et meget privat mennesker og sine holdninger til dette og hint vedkommer ikke nogen, føler hun.

Peter Schrøder  

Peter Schrøders hovedaktivitet er som leder af Vendsyssel Teater. Alligevel opholder han sig en del i København. Han mærker tydeligt, at han reflekterer mere over livet, efter en han fyldte 70, og han tænker en del over, at han skal dø. Han oplever alderdommens privilegium på flere måder. Blandt andet smiler han i dag over sin store pirrelighed som ung. Det var et vendepunkt for ham at få et barn, for han var ikke klar til det. Folks reaktion på hans megahit med ”det er fandme uhyggeligt” var overvældende – og lidt opslidende.

Erann DD  

Som 12-årig blev Erann DD sendt til Israel for at gå i jødisk kloster i tre et halvt år. Han er til den dag i dag i tvivl om hvorfor. Han opfatter det selv som en ”vild” tid, men han lærte utrolig meget, blandt andet at skrive og læse arabisk og – ikke mindst – at spille en masse klaver. I dag er hans arbejde også hans hobby.

Freddy Blak  

For Freddy Blak har hans mange år i politik først og fremmest været mødet med mange interessante mennesker. Både i politik og i privatlivet har han altid insisteret på at være sig selv, og hans store rollemodel har været hans far. Faren lærte ham at tale fra hjertet. Social indignation er Freddy Blaks drivkraft. I øjeblikket har han en sigtelse hængende over hovedet, men det tager han med sindsro.

Sonja Oppenhagen  

For Sonja Oppenhagen er kendthed, som har været en del af hendes liv siden hun var 15 år, en mulighed for at få udtrykt sine holdninger. Hun var et uhyre fantasifuldt barn og optagelsen på balletskolen i en tidlig alder, gav hende en mulighed for at få udlevet sin fantasi. I skuespilfaget har hun stor glæde af sin store psykologiske interesse. En skilsmisse førte et politisk engagement med sig og fyldte en stor del af hendes private liv i over 20 år.

Bertel Haarder  

Bertel Haarder har travlt på sit arbejde, men han nyder det, for han elsker dansk kultur. Han er politiker, fordi han ikke kan lade være. En barndom, hvor han var meget overladt til sig selv, har efter hans mening lært ham at stå alene. Han var meget knyttet til sin mor, som hjemmeunderviste ham i flere år. Han erkender, at han er politiker døgnet rundt, og han har svært ved at ”slukke” for sit arbejde.

Trine Gadeberg  

Trine Gadeberg opfatter sig selv som ret barnlig. Hendes kendthed føler hun sig sjælden bekvem ved, og hun undgår så vidt mulig ”den røde løber” - med mindre hun føler, det er strengt nødvendig. Da hun blev mor, måtte hun kikke ned ”i sin kuffert” og måtte konfrontere sig selv med den ensomhed, som mange af barneårene var præget af.

Cecilie Frøkjær  

Cecilie Frøkjær lavede et af de største turn-arounds i sit arbejdsliv ved at blive selvstændig første januar i år. Hun føler hun har ”nosset” meget rundt i sine uddannelsesår med flere studieskift. ”Hvad skal der blive af mig?” tænkte hun ofte. Hendes lange periode på morgen-tv på TV2 blev til sidst så en stor en fysisk belastning, at hun valgte at stoppe.

Billy Cross  

For Billy Cross er musikken hans liv. Han føler ikke, at han valgt musikken, det er musikken, der har valgt ham. Musik fylder så meget i hovedet på Billy Cross, at han f.eks har svært ved at gå i tøjbutikker, fordi han lytter for meget til musikken i butikken. Desuden afhjalp den kontakt med andre mennesker, han fik qua musikken, på hans generthed, som fyldte meget i ungdomsårene. Barndommen var fyldt med så meget kærlighed, at han – da han selv blev far – holdt fem år fri for at kunne være sammen med sit barn.

Finnsk Terapi  uge 37, 2016  

I denne uge døde tidligere politidirektør Hanne Bech Hansen. I 2014 gæstede hun som den første Finn Nørbygaard til en ærlig og åben snak i hans samtaleprogram Finnsk Terapi.

Martin Østergaard  

Martin Østergaards evner som terapeut blev grundlagt som barn ved at skulle ”lægge øre” til sin mors mangeårige bekymringer. Det blev hans mesterlære. Martin føler den største tilfredsstillelse i sit arbejde når klienten giver ham modspil. Fraværet af en tydelig far har givet Martin en stor interesse i sin egen og mænds maskulinitet. 

0:00/0:00
Video player is in betaClose