Finnsk Terapi

Finnsk Terapi

Denmark

Den folkekære entertainer Finn Nørbygaard er kendt for at vække smil og latter, men hvad de færreste er klar over er, at han har taget en uddannelse som samtaleterapeut - og således også kan vække til eftertanke og indsigt i den menneskelige kondition. Dette er udgangspunktet for Finnsk Terapi, et ugentligt samtaleprogram, hvor Finn Nørbygaard møder en række kendte danskere, og bringer her sin samtaleterapeutiske værktøjskasse i spil.

Episodes

Andreas Bo: "Det tog mange år for mig før, jeg følte mig tilpas på en scene"  

Andreas Bo er helt bevidst om, at han i morgen kan være uden job. Han husker sine første år i showbusiness som ren angst. Han erkender, at han på de lange turneer har svært ved at få jordforbindelse.

Henrik Lykkegaard: "At blive far minder en om ens forgængelighed - det er...  

For Henrik Lykkegaard betyder børnene rigtig meget. At blive skuespiller, var et brud på de forventninger, der lå til ham i hans baggrund. Han erkender, at hans forhold til sit fag er forbundet med meget tvivl. Den tvivl vender han ofte indad. Han har lært, at man skal holde hovedet koldt, når man bliver mødt af for meget ydre anerkendelse. Han føler, at han har været heldig at kunne udfolde sin alsidighed som skuespiller.

Elisabeth Dons Christensen: "Den første tilhører i mine prædiker er mig"  

Elisabeth Dons Christensen blev først præst i en sen alder. Det skete i forlængelse af en livssorg, men oplevede hurtigt jobbet som en stor gave. Hun har altid brugt husbesøg som et vigtigt element i at holde kontakten til sin menighed. Hun mener, at hun nemt kan forene sin videnskabelige baggrund med sin tro på Gud. For Elisabeth har pensioneringen fra jobbet som biskop betydet, at hun har fået plads til mange andre gøremål.

Hans Henrik Palm: "Det bedste er at gøre nogle ting på egen hånd og få succes...  

Hans Henrik Palm begyndte allerede at bokse som 12-årig. Boksningen har givet ham den disciplin og målrettethed, som han har haft glæde af sidenhen i forretningslivet. I dag er han taknemmelig for, at en øjenskade betød, at han måtte stoppe som bokser allerede som 28-årig. Han følte sig meget alene i sin barndom, men det medførte også en oplevelse af frihed.

Kirsten Thorup: Jeg er født under en heldig stjerne  

Kirsten Thorup er avisnarkoman. Når hun skriver findes omverdenen ikke. Livet føles problemløst, og det er en følelse, som man nemt kan blive afhængig af. Der går et år mellem, at hun har udgivet en bog til, hun starter på den næste. Den periode elsker hun. At skrive er for hende som at trække vejret. Hun har svært ved at modtage ros.

Lars Hjortshøj: "Uanset hvad ens evne er, så er man forpligtet til at få det...  

Lars Hjortshøj har været i dansk showbizz i 25 år. Han føler, at hans karriere har været uberegnelig. Hans jyske baggrund gør, at han har svært ved at udtrykke stor tilfredshed med sin egne præstationer. Han elsker både stor eksponering og at være alene. Han tiltrækkes mere og mere af skriveriet.

Morten Østergaard: "Jeg er ekstremt optaget af, hvordan det går med mine børn".  

Morten Østergaard er meget optaget af sine børns trivsel. Han erkender, at der er en risiko for at blive selvoptaget, når man er politiker. Han forstår godt, at mange folk tænker, at politikere kun ”er gråfisk”. Som leder af Radikale Venstre er han ikke optaget af, hvad andre ledere gør, men kun optaget af, hvordan han selv ønsker at gøre det.

Line Knutzon: "Jeg er ikke så god til selvomsorg"  

Sådan siger Line Knutzon, der er gæst i denne uges udgave af Finnsk Terapi. Hun er meget optaget af, hvordan fremtiden skal forme sig - ikke mindst økonomisk. Det er vigtigt for hende at have en økonomi, som hun kan overskue. At kunne skimte enden har påvirket hende en del. Hun føler, at hendes force som dramatiker er at aflytte sproget. Hun har flere gange i sit liv taget nogle store beslutninger, som ikke altid har været en god ide. Hun er ikke optaget af sin femininitet. Hun ved faktisk dårligt nok, hvad det er.

Finnsk Terapi  

Lars Liebst opgave som direktør i Tivoli igennem 20 år har først og fremmest været at lytte til de mange meninger, der er, om hvordan Tivoli burde drives. Hans drivkraft siden ungdomsårene har været at se tingene ske, hvorfor han allerede dengang kastede sig over adskillige musik- og events projekter. Hans motto har altid været "frihed under ansvar".

Finnsk Terapi  

Trine Pallesen er i øjeblikket mest optaget af, at hun efter 11 års alenetid har fundet en kæreste. At spille teater er for Trine som at komme ind i et nærhedsrum. Hun føler, at hun er blevet mere rummelig og overbærende med alderen bl.a. overfor hendes egen påklædning. Hendes barndom har givet hende et godt selvværd og lært hende, at det er okay at spørge om hjælp.

Reimer Bo  

Lige siden, at Reimer Bo oplevede Four Jacks optræde i Thisted, havde han udlængsel. Han erkender, at han er blevet kendt som en af journalismens “rottweiler”. Journalistikken skal ville noget, og man skal være uafhængig. Hans idol var datidens store TV-personlighed Flemming Madsen. Han har altid fundet ro ved at stå i orkanens øje. I de sidste år er han begyndt at lave små holdningsbærende film til de sociale medier.

Finnsk Terapi  

Brian Holm håber i fremtiden at kunne være mere sammen med sin familie, f.eks. har han aldrig holdt sommerferie sammen med dem. Han er uddannet murer og blev cykelrytter ved et tilfælde. Brian Holm har lige siden barndommen haft problemer med sit selvværd, og talentet for cykling var det første skridt ud af mindreværdet. Overordnet føler han, at modgangen som barn har styrket ham sidenhen.

Jørn Hjorting  

Jørn Hjorting føler selv, at han har et positivt livssyn trods en ret tumultarisk
barndom. Hans interesse for at lave radio startede tidligt, og han blev ansat på radioen på sit ”venlige smil”. Han er ikke så aktiv længere, men keder sig aldrig. De mange priser, han har fået gennem årene som radiomand, er ikke steget ham til hovedet, fordi han har en naturlig jordforbindelse.

Søren Fauli  

Søren Fauli føler sig ensom. Det er et problem, som er blevet forværret i de sidste par år. Han trænger til - helt lavpraktisk - at lave noget med andre mennesker. For ham er “lille-hed” et grundvilkår, og han har svært ved at dyrke den motion, som kunne give ham et bedre forhold til sin krop. Han reflekterer over, at hans rolle fra studietiden om ikke at kunne noget stadig er en del af hans selvopfattelse.

Leif Maibom  

Når Leif Maibom ser tilbage på sit liv, ser han, at han fravalgte meget socialt liv på grund af sit arbejde. I øjeblikket er han meget optaget af, at “hans barn”, Sønderborg Sommerrevy, overgår til nye, friske kræfter. Han erkender, at anerkendelse betyder meget for ham, men han ved, at han har meget nemt ved at rejse sig efter modgang igen.

Niels Skousen  

Niels Skousen har netop afsluttet et pladeprojekt. Derefter følger altid en
tomhedsfornemmelse – og den bliver ikke mindre med alderen. Han føler, han er forpligtet til at bedrage med sit talent til ”den store fortælling”. For Niels Skousen kommer inspirationen med at arbejde, og det kræver stor udholdenhed. Han er opmærksom på at holde sig kropslig fit, bl.a. gik han i en lang årrække til tai-chi.

Poul Nesgaard  

Poul Nesgaard føler ikke, der er de nødvendigheder, som der var tidligere, og at nødvendighederne gør livet lettere. Han er opdraget i en præstefamilie, og he har han lært betydningen af fællesskabet og det at kunne favne. Grundlæggende føler han, at han har været utrolig heldig i sit liv. Han har oplevet drømmene, før han selv har fået dem. For Poul Nesgaard er maskulinitet først og fremmest at tage de nødvendige kampe og stå ved sig selv.

Peter Asschenfeldt  

Presset af sine forældre - og meget mod sin vilje - gik Peter Asschenfeldt i gymnasiet og deltog derfor meget lidt i undervisningen. I mange år var Peter Asschenfeldts hovedindtægtskilde musikken. Hans far var præst og havde gerne set, at Peter var gået i faderens fodspor - som præst i femte generation. Men det var ikke noget for Peter, selv om han ser sig selv som et troende menneske. Han har ikke haft kontakt til pressen i ti år, da han ofte følte sig misbrugt. Ligesom studieværten har Peter Asschenfeldt haft oplevelsen af at blive svindlet !

Kaya Brüel  

Kaya Bruel hader den danske vinter. Det at synge er meget forbundet med
hendes mor, Rebecca Brüel. Overordnet, føler hun, er det næsten selvpinerisk at være kunstner i dagens Danmark. Hun er meget optaget af kunstnerens fremtidige indtægtsmuligheder i nutidens teknologi.

Natasja Crone  

For Natasja Crone har det været en stor lettelse at komme til TV2 fra at have været underholdningsvært på DR. Jobbet som nyhedsvært passer hende bedre. For hende er udfordringen i jobbet hele tiden at beholde begejstringen som nyhedsformidler. Hendes to “motorer” i livet er nysgerrigheden og en stor retfærdighedssans. Hun har forsøgt at gentage mange af de holdninger fra sit barndomshjem, overfor sine børn.

0:00/0:00
Video player is in betaClose