Finnsk Terapi

Finnsk Terapi

Denmark

Den folkekære entertainer Finn Nørbygaard er kendt for at vække smil og latter, men hvad de færreste er klar over er, at han har taget en uddannelse som samtaleterapeut - og således også kan vække til eftertanke og indsigt i den menneskelige kondition. Dette er udgangspunktet for Finnsk Terapi, et ugentligt samtaleprogram, hvor Finn Nørbygaard møder en række kendte danskere, og bringer her sin samtaleterapeutiske værktøjskasse i spil.

Episodes

Finnsk Terapi uge 48, 2016  

Finnsk Terapi med Ghita Nørby

Morten Løkkegaard  

I Morten Løkkegaards liv som journalist har han været vant til at stille spørgsmål; i EU er han meget optaget af at finde svar. Først og fremmest om hvor EU skal hen. Tvivlens nådesgave er hans stærkeste instrument. Han erkender, at han nemt bliver rastløs, hvis han ikke lever i en hektisk hverdag.

Sofie Lassen-Kahlke  

Sofie Lassen-Kalhke træder ind i et nyt kapitel i sin karriere, når hun til efteråret går ud med en række foredrag. I folkeskolen var hun den flinke pligtopfyldende elev, selvom hendes “rødstrømpemor” opfordrede hende til at være lidt vildere. Igennem sine livsudfordringer har hun opdaget sin egen ukuelighed, som sammen med stor rummelighed er de personlige egenskaber, hun selv sætter mest pris på.

Kirsten Siggaard  

Fra barnsben har Kirsten Siggaard lært, at arbejdsomhed er vigtig for et godt liv. Hendes barndom var først og fremmest tryg og båret af en stor respekt for andre mennesker. Det har altid været afgørende for hendes livstilfredshed, at hun ikke er økonomisk afhængig af nogen. Hun opfatter sig selv som et meget privat mennesker og sine holdninger til dette og hint vedkommer ikke nogen, føler hun.

Peter Schrøder  

Peter Schrøders hovedaktivitet er som leder af Vendsyssel Teater. Alligevel opholder han sig en del i København. Han mærker tydeligt, at han reflekterer mere over livet, efter en han fyldte 70, og han tænker en del over, at han skal dø. Han oplever alderdommens privilegium på flere måder. Blandt andet smiler han i dag over sin store pirrelighed som ung. Det var et vendepunkt for ham at få et barn, for han var ikke klar til det. Folks reaktion på hans megahit med ”det er fandme uhyggeligt” var overvældende – og lidt opslidende.

Erann DD  

Som 12-årig blev Erann DD sendt til Israel for at gå i jødisk kloster i tre et halvt år. Han er til den dag i dag i tvivl om hvorfor. Han opfatter det selv som en ”vild” tid, men han lærte utrolig meget, blandt andet at skrive og læse arabisk og – ikke mindst – at spille en masse klaver. I dag er hans arbejde også hans hobby.

Freddy Blak  

For Freddy Blak har hans mange år i politik først og fremmest været mødet med mange interessante mennesker. Både i politik og i privatlivet har han altid insisteret på at være sig selv, og hans store rollemodel har været hans far. Faren lærte ham at tale fra hjertet. Social indignation er Freddy Blaks drivkraft. I øjeblikket har han en sigtelse hængende over hovedet, men det tager han med sindsro.

Sonja Oppenhagen  

For Sonja Oppenhagen er kendthed, som har været en del af hendes liv siden hun var 15 år, en mulighed for at få udtrykt sine holdninger. Hun var et uhyre fantasifuldt barn og optagelsen på balletskolen i en tidlig alder, gav hende en mulighed for at få udlevet sin fantasi. I skuespilfaget har hun stor glæde af sin store psykologiske interesse. En skilsmisse førte et politisk engagement med sig og fyldte en stor del af hendes private liv i over 20 år.

Bertel Haarder  

Bertel Haarder har travlt på sit arbejde, men han nyder det, for han elsker dansk kultur. Han er politiker, fordi han ikke kan lade være. En barndom, hvor han var meget overladt til sig selv, har efter hans mening lært ham at stå alene. Han var meget knyttet til sin mor, som hjemmeunderviste ham i flere år. Han erkender, at han er politiker døgnet rundt, og han har svært ved at ”slukke” for sit arbejde.

Trine Gadeberg  

Trine Gadeberg opfatter sig selv som ret barnlig. Hendes kendthed føler hun sig sjælden bekvem ved, og hun undgår så vidt mulig ”den røde løber” - med mindre hun føler, det er strengt nødvendig. Da hun blev mor, måtte hun kikke ned ”i sin kuffert” og måtte konfrontere sig selv med den ensomhed, som mange af barneårene var præget af.

Cecilie Frøkjær  

Cecilie Frøkjær lavede et af de største turn-arounds i sit arbejdsliv ved at blive selvstændig første januar i år. Hun føler hun har ”nosset” meget rundt i sine uddannelsesår med flere studieskift. ”Hvad skal der blive af mig?” tænkte hun ofte. Hendes lange periode på morgen-tv på TV2 blev til sidst så en stor en fysisk belastning, at hun valgte at stoppe.

Billy Cross  

For Billy Cross er musikken hans liv. Han føler ikke, at han valgt musikken, det er musikken, der har valgt ham. Musik fylder så meget i hovedet på Billy Cross, at han f.eks har svært ved at gå i tøjbutikker, fordi han lytter for meget til musikken i butikken. Desuden afhjalp den kontakt med andre mennesker, han fik qua musikken, på hans generthed, som fyldte meget i ungdomsårene. Barndommen var fyldt med så meget kærlighed, at han – da han selv blev far – holdt fem år fri for at kunne være sammen med sit barn.

Finnsk Terapi  uge 37, 2016  

I denne uge døde tidligere politidirektør Hanne Bech Hansen. I 2014 gæstede hun som den første Finn Nørbygaard til en ærlig og åben snak i hans samtaleprogram Finnsk Terapi.

Martin Østergaard  

Martin Østergaards evner som terapeut blev grundlagt som barn ved at skulle ”lægge øre” til sin mors mangeårige bekymringer. Det blev hans mesterlære. Martin føler den største tilfredsstillelse i sit arbejde når klienten giver ham modspil. Fraværet af en tydelig far har givet Martin en stor interesse i sin egen og mænds maskulinitet. 

Anders Bircow  

Anders Bircow: De mange år med lange turneer med Linje 3 har betydet, at han ikke i så høj grad har brugt den skuespilleruddannelse, som han fik i Århus. Det kan han godt savne. Han erkender at den barnlige kraft, som udtrykkes i ”se-mig se-mig” er han aldrig vokset fra. Han blev tidligere såret af dårlige anmeldelser, hvilket har betydet, at han i mange år ikke har læst avisanmeldelser. Han oplever sig selv som et positivt menneske, som en prop i vandet, som ikke kan holdes nede.

Flemming Pless  

Flemming Pless føler han er blevet bedre til at rydde op i sit indre tankemylder. Han erkender at han havde fart på i ungdomsårene, enten var der fart på døgnet rundt eller også var det hele gråt i gråt. Flemming er præst fordi Gud har bedt ham om det. At være præst er et kald for ham. Yderpunkterne i hans liv er en blodprop som 40-årig og hans fars død – og i den anden ende – da han får sit første barn. Han bliver stadig ”fugtig indvendig” når han taler om sin far, for her mødte han ubetinget kærlighed. Han erkender, at han stadig er trist til mode om hans død og har besluttet sig til at gå i terapi.

Allan Mortensen  

Allan Mortensen er blevet folkepensionist, men synger stadig på livet løs. Igennem mange år har Allan været optaget af vores miljø, og har indrettet sit liv så han køber ind så miljøskånsomt som muligt. Hans sanginteresse har han haft lige fra barnsben, og da han kom i Lucaskirkens drengekor, tog hans musikinteresse for alvor fat. I dag er det jazzen der står hans hjerte nærmest. Det blev et vendepunkt for ham, da han på Cafe Liva optrådte med en kombination af hans favoritnumre og anekdoter fra sit liv.

Finnsk Terapi uge 32, 2016  

Peter Ålbæk har igennem en stor del af sit liv været optaget af døden og har til sidste detalje nedskrevet sine ønsker vedrørende sin egen død. Hans værste bekymring går på et langt sygeleje p.gr. af hans cancer. Den mest markante psykiske forandring siden han fik sin sygdom , er at han er mere direkte i sit forhold til andre mennesker. Ingen bullshit. Et markant vendepunkt indtraf da han besluttede sig for at blive selvstændig – og fik et momsnummer !

Finnsk Terapi uge 31, 2016  

Lasse Spang Olsen har det vanskeligt med skrøbelighed, han reagerer afvisende overfor sin egen skrøbelighed. Som stuntman har han det mærkeligt med pludselig at blive i tvivl om hans stunts vil lykkes. Det er en ny erkendelse i hans liv. Hans motto er: ”livet er et spil og den der har oplevet mest, har vundet”. Han havde også tidligere problemer med sin vrede, han tændte for nemt af, men han er i dag mere afbalanceret, føler han. Han havde et meget nært forhold til sin far, som stadig er hans store inspirator.

Finnsk Terapi uge 30, 2016  

Dagens gæst: Peter Langdal. Peter Langdal erkender, at han – i sin første freelance sæson efter 25 års fast ansættelse – har arbejdet for meget. Som ung ernærede han sig som hyggepianist på københavnske hoteller. Som instruktør føler han at han bare er en musiker som er gået forkert. Han føler at hans fornemste opgave som instruktør er at få skuespillerne til at tro på deres evner. For Peter Langdal er den mest givende del af sit arbejde den oplevelse, at alle involverede i ensemblet byder ind for at få forløst materialet. Finn Nørbygaard

0:00/0:00
Video player is in betaClose