Flaskens Ånd

Flaskens Ånd

Denmark

Vinprogrammet, hvor der tales mere over vin, end om vin. Når man drikker stor vin, kan man blive bragt gennem alle de grundlæggende eksistentielle følelser i tilværelsen. Fra det ypperste og det skønneste, til det mest dystre og dunkle. Man kan komme i nærheden af det usigelige. Det er dét, programmet "Flaskens ånd" handler om. Det er dét, som progammet tørster efter, sammen med gæster, som har - eller får - et forhold til vin.

Episodes

Flaskens Ånd uge 42, 2016  

Store samtaler over stor vin.

16. okt 2016 Direktør for Det Kongelige Bibliotek Erland Kolding Nielsen  

Det kongelige Biblioteks direktør Erland Kolding Nielsen vil være herre over sit eget liv. For halvanden måned siden fik han en kræftdiagnose og rundt regnet tre måneder tilbage at leve i, men det har ikke forandret den viljestyrke, han fik ved at blive voksen før tid. Han siger, at han er "overrasket over at kunne dø i tjenesten, men jeg hører ikke til dem, der bryder sammen i krampegråd." Vin: 2011 Carmes de Rieussec, Sauternes.

8. okt 2016 forfatter Birgithe Kosovic  

Forfatteren Birgithe Kosovic troede som lille, at det kun var mænd, der kunne fortælle historier. Nu har hun selv skrevet en om Erik Scavenius. Han var en kontroversiel statsminister under krigen og udstyret med en meget stor libido - "som alle hjernestærke mænd". Vin: 2008 Leroy Puligny-Montrachet, 1. Cru, Champ Canet.

Flaskens Ånd uge 39, 2016  

Agronomen Jens-Otto Andersen er Danmarks førende forsker inden for det biodynamiske, og han gider ikke høre på, at den rudolf steinerske metode bare er noget hokuspokus. Effekten på afgrøderne ved at grave et kohorn fyldt med kolort ned i muld vinteren over og derefter opløse det i hundredvis af liter vand og sprede det over markerne kan nu bevises med en anerkendt videnskabelig metode, siger han. Vin: 2015 J-C Rateau, Bourgogne Nature.

Ritt Bjerregaard  

Ritt Bjerregaard har aldrig haft dårlig samvittighed, og hun fortryder aldrig noget, hun har gjort. Heller ikke nu, hvor hun er uhelbredelig syg og er i gang med at se tilbage på sit liv Vin 2010 Wegeler, Bernkasteler Doctor.

17. aug. 2016 billedkunstner Augusta Atla  

Billedkunstneren Augusta Atla har været så ensom i Venedig, at det gjorde ondt i knoglerne og festet så meget i Paris, at hun måtte forlade byen. Hun har boet utallige steder, for ifølge hende er 80 procent af en kunstners arbejde i dag at være på rejse. Vin: 2012 Domaine Bachelet, Bourgogne Aligoté.

Storvildtsjæger Natasja Illum Berg 10. sep. 2016  

Som 22-årig ankom storvildtjægeren og forfatteren Natasha Illum Berg og hendes veninde splitternøgne i taxi til en af Københavns stjernerestauranter og fik anvist deres reserverede bord. Det vakte nogen opstandelse, og siden da har der altid været drama omkring hende. Det kulminerede, da hendes britiske elsker i Tanzania blev skudt af en lejemorder i hendes indkørsel. Vin 2006 Flor De Pingus.

Kok Daniel Letz 3. sep 2016  

Som mange andre drenge i Alsace ville Daniel Letz til komfuret, og det kom han i en grad, så han i 1983 skaffede det gastronomiske uland Danmark sin allerførste michelinstjerne. Det var en sensation, og han græd mange nætter i træk, da han af helbredsmæssige årsager måtte forlade Kong hans efter 17 år. Dengang som nu var hans drivkraft "den gamle smag i munden af barndommen". Vin: 2012 Jean-Paul Schmitt, Rittersberg, Alsace.

Filminstruktør Tomas Villum Jensen 27. aug 2016  

Tomas Villum Jensen ved godt, at han som filminstruktør ikke er en del af det rigtig fine selskab, selv om han engang blev nomineret til en Oscar. Det har han det vist egentlig meget godt med. Han kan lide at lave popfilm - og at have tre børn, en kone, en havetraktor og en vinkælder, som Søren Fauli har foræret ham. Vin: 2015 Ernie Els, Big Easy og 2013 Rust en Vrede, Estate, Stellenbosch.

Bettina Heltberg journalist og skribent  

Skribenten Bettina Heltberg gider ikke sniksnak, sproglige omskrivninger og bullshit. Hun er blevet mere fandenivoldsk med alderen, og det rører hende ikke, at Suzanne Brøgger engang beskyldte hende for at lide af en karakterdefekt i form af selvhad og uudtømmelig jalousi mod andre kvinder. Alle kan jo have en dårlig dag.Vin: 2008 Cantine Gemma, Tabui, Barolo.

Flaskens Ånd uge 32, 2016  

Tegneren Roald Als tegner folks hår, som det passer ham. Også selv om de bliver sure, for han kan mærke i maven, når en tegning er rigtig. Hans første kone var rødstrømpe, og det var derfor, han lærte at lave mad selv. I dag laver han spaghetti så tit, som hans nuværende kone tillader det, og så vil han i øvrigt have Anker tilbage som statsminister. Vin: 2010 Cascina Cucco, Cerrati, Barolo.

Flaskens Ånd uge 31, 2016  

Erhvervsmanden Asger Aamund ville egentlig være skuespiller, for det var der damer i. Kvinder har spillet en stor rolle i hans liv – og allermest hans mor. Hendes kærlighed prægede ham mere end faderens smittende dødsangst og gav ham så meget ”fløde på nerverne”, at han kan klare det meste. Vin: 2015 Domaine Tempier, Rosé.

Flaskens Ånd uge 30, 2016  

Vi er alle lavet af stjernestøv, og det kan astrofysikeren Michael Quaade egentlig godt lide at tænke på. Han passer det private observatorium i skoven ved Tisvilde, som en halvgal professor – kaldet ”Rekylkæften” – byggede i 1959, fordi luften her er roligere end de fleste andre steder i Danmark. Med sin kone ved hånden og et ombygget bornholmerur var han med til at bane vejen for den første månelanding. Vin: Domaine de Marcoux, Raisin de Loup. Poul Pilgaard Johnsen

Flaskens Ånd uge 29, 2016  

Når man ødelægger noget, der er helligt for andre mennesker, ødelægger man også noget af sig selv, mener billedkunstneren Gerda Thune Andersen. Hun er 83, og med årene er hun blevet mere og mere politisk. Som mange andre piger fra bedsteborgerlige hjem skulle hun have været sygeplejerske, men hun ville gå sine egne veje. Vin: 2015 Thanisch Rieslg, Mosel. Poul Pilgaard Johnsen

Flaskens Ånd uge 28, 2016  

Skuespillerinden Malene Schwartz har tilbragt alle somre i Tisvilde, lige siden hun var fire. Det var her, man - dvs. de kulturradikale - boede, og for hende er den nordsjællandske ferieby simpelthen lig med barndommen. Her praktiserede hendes elskede far den fri børneopdragelse, som hun faktisk ikke havde det helt let med, her blomstrede kærligheden, da hun blev voksen, og her lå en undertøjsbutik, der var som taget ud af Matador. Drik: Wibroes Årgangsøl 2015 Poul Pilgaard Johnsen

Flaskens Ånd uge 27, 2016  

Mådehold er ikke en dyd, som teaterdirektør Vibeke Windeløv sætter højt, og hun gider kun drikke stor vin. Hendes styrke er, at hun ikke er bange for at fejle, og hun fyrer gerne en medarbejder, der tøver af angst for at begå fejl. Til gengæld går hun hjem og græder, når der er tid til det. Vin: 2013 Pingus, Ribera del Duero. Poul Pilgaard Johnsen

Flaskens Ånd uge 26, 2016  

Bent Fabricius-Bjerre har en særlig evne til at kunne slette tavlen, komme videre og aldrig se sig tilbage. Sådan var det også, da hans første kone døde, og han stod alene tilbage med børnene. Han har nul ulæste beskeder i sin mailboks, og når han går i seng, er skrivebordet totalt ryddet. Hver dag. Vin: 2013 Domaine Prieur Brunet, Bourgogne Chardonnay. Poul Pilgaard Johnsen

Flaskens Ånd uge 25, 2016  

Jo mere utryg, den 24-årige digter Cecilie Lind er, jo mere sort skal hun have omkring øjnene. Hun beskriver selv sin sygdom som en blandet landhandel af spiseforstyrrelse, angst og depression og sit univers som en sød og aggressiv lillepigethed. Lige nu går det faktisk okay. Vin: Poll-Fabaire, Cult Brut, Crémant de Luxembourg.

Flaskens Ånd uge 24, 2016  

Feministen og debattøren Henrik Marstal blev massivt mobbet i skolen, fordi han var uden for normen. Da han blev 30, begyndte følelsen fra dengang som et slags traume at vende tilbage i hans drømme. Følelsen af at stå uden for gav ham en stærk retfærdighedssans, og så begyndte hans kritik af det normale. Vin: Champagne Guy Charlemagne, Brut Réserve. Poul Pilgaard Johnsen

Flaskens Ånd uge 23, 2016  

Da Else Marie Bukdahl var rektor for Kunstakademiet, sørgede hun for at have nogle af de smukkeste studerende til stede, når kulturministrene kom på besøg, for at han eller hun skulle gå glad derfra - og åbne lidt mere for pengekassen. Den kærligt-aggressive stil har altid været hendes varemærke og altid i en god sags tjeneste: For kunst er større end politik, religion og filosofi. Vin. 2006 Ch. La Cabanne, Pomerol. Poul Pilgaard Johnsen

0:00/0:00
Video player is in betaClose