Flaskens Ånd

Flaskens Ånd

Denmark

Vinprogrammet, hvor der tales mere over vin, end om vin. Når man drikker stor vin, kan man blive bragt gennem alle de grundlæggende eksistentielle følelser i tilværelsen. Fra det ypperste og det skønneste, til det mest dystre og dunkle. Man kan komme i nærheden af det usigelige. Det er dét, programmet "Flaskens ånd" handler om. Det er dét, som progammet tørster efter, sammen med gæster, som har - eller får - et forhold til vin.

Episodes

Som syvårig holdt journalisten Jan Hedegaard sit første foredrag om Winston...  

Og siden har han været fascineret af statsmanden, der gik i krig med hjemmebaren ved sin ene side og en kasse cigarer ved den anden. Plus en masse champagne, for Churchill skulle helst have en hel flaske til sin frokost. Vin: 2004 Pol Roger, Cuvée Winston Churchill.

Dorte Bülow havde en affære med Marlon Brando, var kæreste med Simon Spies og...  

Dorte Bülow havde en affære med Marlon Brando, var kæreste med Simon Spies og bedste venner med Dirch Passer. Hun var nøgendanserinde på Londons hippeste klub, og senere drev hun i mere end 30 år restauranten Sans Souci med Cliff Richard og utallige andre berømtheder som stamgæster. I dag er hun 78 og arbejder som frivillig med at lave mad til hjemløse Hus Forbi-sælgere. Vin: 2014 Dom. de Bellene, Cote de Nuits-Villages Blanc, Monts de Boncourt.

Journalist, tegner og musiker Mik Schack  

Greve Michael Hans Schack alias journalisten, tegneren og musikeren Mik Schack var nærmeste arving til Schackenborg, men han havde ikke råd til at overtage godset, og i øvrigt har han altid haft travlt med tusind andre ting. Han er 11. generation i en markant adelsslægt, der er i overhængende fare for at uddø, men han har alligevel valgt ikke selv at få nogen børn. Drik: Masser af øl!

Forfatter Merete Pryds Helle  

Som 15-årig ville forfatteren Merete Pryds Helle besætte statsministerens sommerresidens, Marienborg, sammen med et par andre lokale teenagere, men da fik slået en rude itu, stod politiet allerede og ventede indenfor. Senere blev hun rigtig bz'er og fik en kort karriere som ildsluger med bare bryster. Vin: 2010 La Chablisienne, La Pierrelée og 2000 Dom. Roche de Bellene, Petite Chapellle, 1. cru.

Journalist og forfatter Laura Engstrøm  

Som teenager sagde journalisten Laura Engstrøm nej til en international modelkarriere, fordi noget stred mod hendes vestjyske sunde fornuft. Hun er skeptiker af natur, men hendes fornuft blev sat på prøve, da hun mødte en clairvoyant. Efter års meditation åbnede hun sit sind for for en magisk virkelighed og lærte for eksempel, at hun kan skubbe folk væk eller trække dem til ved tankens kraft. Vin: 2014 Reichsrat von Buhl, Spätburgunder, Pfalz.

Freddy Wulff, Storvildtjæger og journaliste på Ugens Rapport  

Storvildtjægeren og journalisten Freddy Wulff var manden over alle mænd på mandebladet Ugens Rapport. Han nedlagde vildsvineorner med de bare næver og berettede om et vildt og ensomt liv i pagt med naturen og med en riffel på ryggen. Det var det, han ville, og hans ægteskaber gik altid i stykker, når hans unge koner blev skrukke. Børn ville han nemlig ikke, for hvordan skulle han så komme ud og jage? Vin:2011 Les Loubas, Cornas.

Tegneren Simon Bang  

Som lille dreng kunne tegneren Simon Bang slippe for at vaske op, hvis han bare ville tegne i stedet. Det sagde hans mor. På sin fars side er han femte generation i en kunstnerfamilie, og det er både godt og skidt at have et fantasifuldt legebarn som far. Vin: 2013 Dom. Vincent Prunier, Auxey-Duresses og 2013 Weingut Eymann, Pinot Noir, Sonnenberg.

Far og Søn: Musikerne Anders og Benjamin Koppel  

Musikerne Anders og Benjamin Koppel er far og søn og ud af Danmarks mest musikalske familie. Det stærkt venstreorienterede engagement er også en familietradition, men dog med nuancer. Således blev Anders Koppels interesse for klassisk musik betragtet som lidt af et klasseforræderi, da han i 1974 forlod rockbandet Savage Rose, som efter hans mening havde udviklet sig for sekterisk. Vin: 2004 Le Souverain, Ksara, Libanon.

Skuespilleren og præstesønnen Thure Lindhardt er ikke bange for at synde.  

Den oprindelige betydning af ordet synde er "at ramme ved siden af", og det undgår man ikke, hvis man vil lære at ramme rigtigt. I kristen forstand er synd også at være optaget af sig selv og for en stjerneskuespiller ligger den evige higen efter berømmelse altid på lur. Den forsøger han til gengæld at bekæmpe, for ellers går det galt. Vin: 2013 David Moreau, Cuvée "S", Santenay.

Komponisten August Rosenbaum, optaget på Heartland Festival, Egeskov Slot  

Pianisten og komponisten August Rosenbaum er barnebarn af Danmarks første stand up-komiker, entertaineren Simon Rosenbaum, men selv har han aldrig sluppet præstationsangsten. Nu bruger han den bare i musikken og på scenen. Vin: 2010 Dettori, Sardinien.

Kok og medstifter af Aarstiderne Søren Ejlersen - optaget på Heartland...  

Kokken Søren Ejlersen har haft krudt i røven, siden han var barn og tilbragte meget af sin tid i et træ på Møn og i sin bedstemors kolonihave. Som medstifter af Aarstiderne landede han på den rette hylde, for planter er fortryllende og magiske, og i øvrigt taler de også med hinanden. Vin: Weingut Peter Jakob Kühn 2015 Klosterberg Riesling trocken og 2015 Lenchen Riesling Kabinett, Rheingau.

Forfatteren Kaspar Colling Nielsen  

Forfatteren Kaspar Colling Nielsen er stadig bange for det tragiske, der altid lurer lige om hjørnet. Og en hypokonder får jo altid ret - til sidst. Men hans døds- og sygdomsangst er blevet mindre med tiden, for han har nået at få og opfostre to børn og skrive to romaner, som han er stolt af. Vin: 2015 Frank John, Riesling, Pfalz.

"Dansk teaters racehest"; skuespilleren Ellen Hillingsø. Men sådan føler hun...  

Skuespilleren Ellen Hillingsø er "dansk teaters racehest", stod der i en fødselsdagsomtale for nylig, men sådan føler hun sig ikke. Den røde løber er bare noget, hun leger, og hun tager gerne løberen med for at få lov at opleve fryden ved at blive tvunget til at se ned i sin egen indre afgrund og bruge den til at skabe kunst. Som 50-årig har hun i øvrigt ikke længere brug for at stå ude på vejen derhjemme og råbe som en hysterisk. Vin: Champagne Varnier-Fanniere, Esprit de Craie.

Flaskens Ånd 27-05-2017  

Store samtaler over stor vin.

Vinmager i Californien Peter Work  

Forretningsmanden Peter Work tog sit liv op til revision, da et aflyst møde i Twin Towers 11. september 2001 reddede hans liv. Han og hans kone, Rebecca, var vant til at rejse to ud af tre uger, men pludselig blev de i tvivl: Hvad var egentlig deres mål med tilværelsen? Så sagde de farvel til big business og købte en vingård i Californien. Vin: 2012 Ampelos Cellars, Pinot Noir.

Musikeren og hjerneforskeren Peter Wuust  

Musikeren og hjerneforskeren Peter Wuust har det ene ben placeret i kunstens verden, det andet i videnskabens, og med en hjernescanner kan han bevise, at musik og sex principielt er to sider af samme sag. Det handler om nydelse i evolutionens og overlevelsens tjeneste, og det er ikke tilfældigt, at vi både får gåsehud af frygt og af et smukt stykke musik. Vin: 2011 Dom. Guy Roulot, "R", Meursault.

Claus Christensen alias Røde Claus; Kokkenes kok.  

Kokkenes kok, Claus Christensen alias Røde Claus, bruger 80-100 liter piskefløde og 20-30 kilo smør om ugen i højsæsonen. Han beskriver moderne måltider med 15-20 små retter som "afbrudte samlejer", og i øvrigt gider han ikke kun omgås kokke, for hans mange kunstnervenner er følsomme mennesker, der har gjort han liv rigere. Vin: 2013 Dom. Sylvain Pataille, Clos du Roy, Marsannay.

Kokken Francis Cardenau  

Francis Cardenau voksede op i et fattigt hjem i Frankrig og ville kun være kok for at være sikker på at kunne få mad og overleve. Han kom i lære som 13-årig og måtte indimellem gemme sig i kølerummet for ikke at få bank. I Danmark løb han med stjernerne, og i dag er han sikker på, at mad er den tråd, der forbinder det vigtigste i livet. Mad kan ikke lyve, siger han - og hvis man spiser dårligt, får man en svær dag. Vin: 2013 Domaine Dublére, Les Millerands, Bourgogne Blanc.

Danmarkshistoriens mest stilfulde bedrager; Markis Marcel de Sade  

Markis Marcel de Sade alias bogholderen Jørgen Vase Schmidt er Danmarkshistoriens mest stilfulde bedrager. Det er 57 år siden, han blev afsløret, men han fortæller stadig gerne om sine bekendtskaber med Pablo Picasso, Marlene Dietrich, Brigitte Bardot, Maria Callas, Claudia Cardinale, Alain Delon og Asta Nielsen. Vin: Vitteaut-Alberti, Crémant de Bourgogne.

Danmarkshistoriens mest stilfulde bedrager; Markis Marcel de Sade  

Markis Marcel de Sade alias bogholderen Jørgen Vase Schmidt er Danmarkshistoriens mest stilfulde bedrager. Det er 57 år siden, han blev afsløret, men han fortæller stadig gerne om sine bekendtskaber med Pablo Picasso, Marlene Dietrich, Brigitte Bardot, Maria Callas, Claudia Cardinale, Alain Delon og Asta Nielsen. Vin: Vitteaut-Alberti, Crémant de Bourgogne.

0:00/0:00
Video player is in betaClose