Flaskens Ånd

Flaskens Ånd

Denmark

Vinprogrammet, hvor der tales mere over vin, end om vin. Når man drikker stor vin, kan man blive bragt gennem alle de grundlæggende eksistentielle følelser i tilværelsen. Fra det ypperste og det skønneste, til det mest dystre og dunkle. Man kan komme i nærheden af det usigelige. Det er dét, programmet "Flaskens ånd" handler om. Det er dét, som progammet tørster efter, sammen med gæster, som har - eller får - et forhold til vin.

Episodes

TV-vært Thomas Skov  

TV-værten Thomas Skov har skrevet en bog om at vokse op i Sdr. Felding i Vestjylland og konstant være på jagt efter at komme til at se et par bryster i virkeligheden. På den måde deler han skæbne med værten i Flaskens Ånd, der kommer fra samme landsby. Vin: 2007 Clos du Marquis, St. Julien.

Vinskribenten Henrik Oldenburg  

Vinskribenten Henrik Oldenburg var Danmarks første fastansatte vinjournalist på fuld tid, men han er også magisteren, der påviste, at en af Danmarks store forfattere, Jacob Paludan, nok kunne skrive, men han kunne ikke finde på. Ideerne betalte Paludan en god ven for at komme med, og selv om vennen i dag er fuldstændig glemt, er han måske den allermest interessante historie. Vin: 2003 Vintage Port, Graham's.

Jørgen Leth del 2 (2/2)  

Jørgen Leth håber, at døden bliver en nøgtern affære, men ellers gider han ikke beskæftige sig med det uafvendelige. Han er 79 og glæder sig over, at hans liv og familie - trods mange uansvarlige valg undervejs - alligevel har samlet sig på den fineste og mest kærlige måde. Vin: 2012 Mongeard-Mugneret, Nuits-St-Georges, Les Plateaux. (2/2)

Jørgen Leth del 1 (1/2)  

Jørgen Leth og hans ex-kone blev så opstemte af et besøg på grand cru-vinmarken Le Chambertin, at de straks smed tøjet og knaldede mellem vinstokkene. Som 79-årig er han selv helt holdt op med at dyrke sex, til gengæld sker det nu jævnligt, at unge kvinder vil have hans autograf skrevet på deres bryster. Vin: 2012 Mongeard-Mugneret, Nuits-St-Georges, Les Plateaux. (1/2)

Lalou Bize-Leroy vinsmagning i Odense (2/2)  

Lalou Bize-Leroy er en levende legende, og hendes vine er det ypperste, Bourgogne kan præstere. Leroys kældre med 2,5 millioner flasker fra de bedste årgange i det 20. og 21. århundrede kan bedst beskrives som et slags nationalbibliotek for vin. Vi er med til en smagning af 25 af dem på Lalou Vinbar i Odense forestået af importøren Jørgen Krüff. (2/2).

Flaskens Ånd uge 42, 2016  

Store samtaler over stor vin.

16. okt 2016 Direktør for Det Kongelige Bibliotek Erland Kolding Nielsen  

Det kongelige Biblioteks direktør Erland Kolding Nielsen vil være herre over sit eget liv. For halvanden måned siden fik han en kræftdiagnose og rundt regnet tre måneder tilbage at leve i, men det har ikke forandret den viljestyrke, han fik ved at blive voksen før tid. Han siger, at han er "overrasket over at kunne dø i tjenesten, men jeg hører ikke til dem, der bryder sammen i krampegråd." Vin: 2011 Carmes de Rieussec, Sauternes.

8. okt 2016 forfatter Birgithe Kosovic  

Forfatteren Birgithe Kosovic troede som lille, at det kun var mænd, der kunne fortælle historier. Nu har hun selv skrevet en om Erik Scavenius. Han var en kontroversiel statsminister under krigen og udstyret med en meget stor libido - "som alle hjernestærke mænd". Vin: 2008 Leroy Puligny-Montrachet, 1. Cru, Champ Canet.

Flaskens Ånd uge 39, 2016  

Agronomen Jens-Otto Andersen er Danmarks førende forsker inden for det biodynamiske, og han gider ikke høre på, at den rudolf steinerske metode bare er noget hokuspokus. Effekten på afgrøderne ved at grave et kohorn fyldt med kolort ned i muld vinteren over og derefter opløse det i hundredvis af liter vand og sprede det over markerne kan nu bevises med en anerkendt videnskabelig metode, siger han. Vin: 2015 J-C Rateau, Bourgogne Nature.

Ritt Bjerregaard  

Ritt Bjerregaard har aldrig haft dårlig samvittighed, og hun fortryder aldrig noget, hun har gjort. Heller ikke nu, hvor hun er uhelbredelig syg og er i gang med at se tilbage på sit liv Vin 2010 Wegeler, Bernkasteler Doctor.

17. aug. 2016 billedkunstner Augusta Atla  

Billedkunstneren Augusta Atla har været så ensom i Venedig, at det gjorde ondt i knoglerne og festet så meget i Paris, at hun måtte forlade byen. Hun har boet utallige steder, for ifølge hende er 80 procent af en kunstners arbejde i dag at være på rejse. Vin: 2012 Domaine Bachelet, Bourgogne Aligoté.

Storvildtsjæger Natasja Illum Berg 10. sep. 2016  

Som 22-årig ankom storvildtjægeren og forfatteren Natasha Illum Berg og hendes veninde splitternøgne i taxi til en af Københavns stjernerestauranter og fik anvist deres reserverede bord. Det vakte nogen opstandelse, og siden da har der altid været drama omkring hende. Det kulminerede, da hendes britiske elsker i Tanzania blev skudt af en lejemorder i hendes indkørsel. Vin 2006 Flor De Pingus.

Kok Daniel Letz 3. sep 2016  

Som mange andre drenge i Alsace ville Daniel Letz til komfuret, og det kom han i en grad, så han i 1983 skaffede det gastronomiske uland Danmark sin allerførste michelinstjerne. Det var en sensation, og han græd mange nætter i træk, da han af helbredsmæssige årsager måtte forlade Kong hans efter 17 år. Dengang som nu var hans drivkraft "den gamle smag i munden af barndommen". Vin: 2012 Jean-Paul Schmitt, Rittersberg, Alsace.

Filminstruktør Tomas Villum Jensen 27. aug 2016  

Tomas Villum Jensen ved godt, at han som filminstruktør ikke er en del af det rigtig fine selskab, selv om han engang blev nomineret til en Oscar. Det har han det vist egentlig meget godt med. Han kan lide at lave popfilm - og at have tre børn, en kone, en havetraktor og en vinkælder, som Søren Fauli har foræret ham. Vin: 2015 Ernie Els, Big Easy og 2013 Rust en Vrede, Estate, Stellenbosch.

Bettina Heltberg journalist og skribent  

Skribenten Bettina Heltberg gider ikke sniksnak, sproglige omskrivninger og bullshit. Hun er blevet mere fandenivoldsk med alderen, og det rører hende ikke, at Suzanne Brøgger engang beskyldte hende for at lide af en karakterdefekt i form af selvhad og uudtømmelig jalousi mod andre kvinder. Alle kan jo have en dårlig dag.Vin: 2008 Cantine Gemma, Tabui, Barolo.

Flaskens Ånd uge 32, 2016  

Tegneren Roald Als tegner folks hår, som det passer ham. Også selv om de bliver sure, for han kan mærke i maven, når en tegning er rigtig. Hans første kone var rødstrømpe, og det var derfor, han lærte at lave mad selv. I dag laver han spaghetti så tit, som hans nuværende kone tillader det, og så vil han i øvrigt have Anker tilbage som statsminister. Vin: 2010 Cascina Cucco, Cerrati, Barolo.

Flaskens Ånd uge 31, 2016  

Erhvervsmanden Asger Aamund ville egentlig være skuespiller, for det var der damer i. Kvinder har spillet en stor rolle i hans liv – og allermest hans mor. Hendes kærlighed prægede ham mere end faderens smittende dødsangst og gav ham så meget ”fløde på nerverne”, at han kan klare det meste. Vin: 2015 Domaine Tempier, Rosé.

Flaskens Ånd uge 30, 2016  

Vi er alle lavet af stjernestøv, og det kan astrofysikeren Michael Quaade egentlig godt lide at tænke på. Han passer det private observatorium i skoven ved Tisvilde, som en halvgal professor – kaldet ”Rekylkæften” – byggede i 1959, fordi luften her er roligere end de fleste andre steder i Danmark. Med sin kone ved hånden og et ombygget bornholmerur var han med til at bane vejen for den første månelanding. Vin: Domaine de Marcoux, Raisin de Loup. Poul Pilgaard Johnsen

Flaskens Ånd uge 29, 2016  

Når man ødelægger noget, der er helligt for andre mennesker, ødelægger man også noget af sig selv, mener billedkunstneren Gerda Thune Andersen. Hun er 83, og med årene er hun blevet mere og mere politisk. Som mange andre piger fra bedsteborgerlige hjem skulle hun have været sygeplejerske, men hun ville gå sine egne veje. Vin: 2015 Thanisch Rieslg, Mosel. Poul Pilgaard Johnsen

Flaskens Ånd uge 28, 2016  

Skuespillerinden Malene Schwartz har tilbragt alle somre i Tisvilde, lige siden hun var fire. Det var her, man - dvs. de kulturradikale - boede, og for hende er den nordsjællandske ferieby simpelthen lig med barndommen. Her praktiserede hendes elskede far den fri børneopdragelse, som hun faktisk ikke havde det helt let med, her blomstrede kærligheden, da hun blev voksen, og her lå en undertøjsbutik, der var som taget ud af Matador. Drik: Wibroes Årgangsøl 2015 Poul Pilgaard Johnsen

0:00/0:00
Video player is in betaClose