Författarscenen

Författarscenen

Sweden

Inspelningar från Kulturhuset Stadsteaterns författarscen. Här möter du författare från världens alla hörn i samtal med initierade kritiker och kulturjournalister. Conversations on International Writers Stage at Kulturhuset Stadsteatern in Stockholm.

Episodes

Max Porter (UK) i samtal med Anneli Duvfa  

Max Porter (England) i samtal med Anneli Dufva på Internationell författarscen 7 december 2016. Jingel av Sarah Riedel. Max Porters debutroman Sorgen bär fjäderdräkt har fått hängivna läsare och hyllats enhälligt i den brittiska pressen. Här samtalar han på engelska med Sveriges Radios Anneli Dufva.

Timothy Snyder (USA) i samtal med Björn Wiman  

Timothy Snyder (USA) i samtal med Björn Wiman på Internationell författarscen 7 november 2016. Jingel av Sarah Riedel. Timothy Snyder har tidigare på svenska utkommit med Den röde prinsen, om Wilhelm von Habsburg, och Den blodiga jorden, om de områden i Europa där Hitler och Stalin överlappade varandra i maktinnehav och krigsföring mellan 1933-1945. Den sistnämnda boken tilldelades bland annat The Economists pris för bästa bok 2010. I Den svarta jorden diskuterar Snyder hur vi äventyrar framtiden i vår bristande förståelse av Förintelsen. Det tidiga 2000-talet har på många sätt kommit att likna 1920-talet. Ökande problem med vatten- och matförsörjning ställer den globala ordningen inför nya ideologiska utmaningar. För att inte äventyra vår framtid behöver vi bättre förstå Förintelsen. Björn Wiman är kulturchef på Dagens Nyheter. I samarbete med Albert Bonniers Förlag.

Hélène Cixous (Algeriet/Frankrike) i samtal med Ingrid Elam  

Hélène Cixous (Algeriet/Frankrike) i samtal med Ingrid Elam på Internationell författarscen 31 oktober 2016. Jingel av Sarah Riedel. Filosof, författare, dramatiker och litteraturvetare. Hélène Cixous har många titlar och är dessutom högproduktiv inom alla sina fält. Sedan debuten med romanen Inuti 1969 har hon utkommit med ett fyrtiotal romaner, femton essäsamlingar och ett stort antal pjäser. Den klassiska essäsamlingen Medusas skratt från 1975 utkom förra året äntligen på svenska och väckte mycket uppmärksamhet i sin uppmaning till kvinnor att skriva sig fria från könsförtrycket. Hélène Cixous samtalar på engelska med Ingrid Elam. Hélène Cixous är född 1937 i Oran, Algeriet men flyttade i slutet av 1950-talet till Frankrike för att studera. Hon skrev sin avhandling om James Joyce och påbörjade sedan en lång karriär inom akademin, bland annat som medgrundare till det radikala universitet Paris VIII och Centre de Recherches en Etudes Féminines, världens första lärocenter inom feminism och genusvetenskap. Både som författare och filosof räknas Cixous till postmodernisterna och har inspirerats av bland andra Marx och Freud och arbetat tillsammans med Michel Foucault och Jaques Derrida. På svenska har Cixous utgivits av Modernista och Atrium förlag (Bilder av Dora 2015). Ingrid Elam är litteraturvetare och dekan för konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet. Hon är också verksam som litteraturkritiker och har varit kulturchef på Göteborgs-Posten, Göteborgs-Tidningen och Dagens Nyheter. I samarbete med Franska institutet, Modernista och Stockholm Literature.

Patti Smith (USA) i samtal med Daniel Birnbaum  

Polarprisbelönad musiker, bildkonstnär och hyllad poet och författare. En av vår tids stora allkonstnärer besöker På djupet på Kulturhuset Stadsteatern för ett unikt samtal med Daniel Birnbaum, chef för Moderna museet, 24 september 2016. Jingel av Sarah Riedel.

Emma Cline (USA) i samtal med Ika Johannesson  

Emma Cline (USA) i samtal med Ika Johannesson på Internationell författarscen 14 september 2016. Jingel av Sarah Riedel. Emma Clines romandebut Flickorna är en av de senaste årens stora litterära händelser. Med hyllningar från både kritiker, erkända författarkollegor som Richard Ford och TV-personligheter som Lena Dunham har endast 27 år gamla Emma Cline på kort tid blivit ett stort litterärt namn. Emma Cline växte upp i Sonoma, Kalifornien. Hon tog sin examen vid Columbia University i New York, och har fått noveller publicerade i The Paris Review, Salon, Tin House och O The Oprah Winfrey Magazine. 2014 fick hon Paris Reviews Plimpton Prize, som tilldelas nya skönlitterära talanger. Hon har varit skribent hos The New Yorker. Ika Johannesson är kulturjournalist och har bland annat varit verksam på Dagens Nyheter och Sveriges Radio. Johannesson var också chefredaktör på tidningen Sex och var med och startade tidningen Filter. Sedan 2013 arbetar hon på Kulturnyheterna i SVT.

Umberto Eco (Italien) i samtal med Johanna Koljonen  

Umberto Eco(Italien) i samtal med Johanna Koljonen på Internationell författarscen hösten 2011. Jingel av Sarah Riedel.

Marie Darrieussecq (Frankrike) i samtal med Anneli Dufva (SR)  

Marie Darrieussecq (Frankrike) i samtal med Anneli Dufva (SR)på Internationell författarscen 18 november 2015. Jingel av Sarah Riedel. Marie Darrieussecq (f. 1969) är en av Frankrikes mest omtalade samtida författare. Hon är också verksam som dramatiker och översättare. Marie Darrieussecq är född i franska Baskien, men numera bosatt i Paris med sin familj. Annelie Dufva är kulturjournalist på Sveriges Radio.

Paul Auster (USA) i samtal med Hans Olav Brenner  

Paul Auster (USA) i samtal med Hans Olav Brenner på Internationell författarscen från maj 2011. Jingel av Sarah Riedel.

Jeanette Winterson (England) i samtal med Johan Hilton  

Inspelat 27 april 2016 på Kulturhuset Stadsteatern. Jingel av Sarah Riedel. Samtalet genomfördes i samarbete med Wahlström & Widstrand.

Roxane Gay (USA) i samtal med Mona Masri, SR  

Samtalet spelades in på Kulturhuset Stadsteatern 12 maj 2016. Samtalet genomfördes i samarbete med Albert Bonniers Förlag. Jingel av Sarah Riedel.

Ian McEwan (England) i samtal med Hans Olav Brenner (NRK)  

Samtalet spelades in på Kulturhuset Stadsteatern 22 september 2015. Samtalet genomfördes i samarbete med Brombergs förlag. Jingel av Sarah Riedel.

Camilla Thulin i samtal med Sara Danius  

Samtalet spelades in på Kulturhuset Stadsteatern 17 november 2015. Jingel av Sarah Riedel.

Jenny Diski I Samtal Med Marie Peterson  

Samtalet spelades in på Kulturhuset i Stockholm 2007. Jingel av Sarah Riedel. Samtalet genomfördes i samarbete med Alfabeta förlag.

Torgny Lindgren i Samtal Med Hans Olav Brenner, NRK  

Samtalet spelades in 4 februari 2013 på Kulturhuset i Stockholm. Jingel av Sarah Riedel. Samtalet genomfördes i samarbete med Norstedts.

Chimamanda Ngozi Adichie i samtal med Karin Olsson, Expressen  

Samtalet spelades in 25 oktober 2013 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Jingel av Sarah Riedel. Samtalet genomfördes i samarbete med Albert Bonniers Förlag.

Anna Gavalda (Frankrike) i samtal med Jannike Åhlund  

Tolkning av Viveca Holm. Samtalet spelades in 27 maj 2009 på Kulturhuset i Stockholm. Jingel av Sarah Riedel. Samtalet genomfördes i samarbete med Albert Bonniers Förlag.

Mircea Cărtărescu (Rumänien) i samtal med Ingrid Elam  

Samtalet spelades in 3 maj 2007. Jingel av Sarah Riedel. Samtalet genomfördes i samarbete med Albert Bonniers förlag.

Catlin Moran (England) i samtal med Jan Gradvall  

Inspelad 29 augusti 2012 på Kulturhuset Stadsteatern. Jingel av Sarah Riedel. Samtalet genomfördes i samarbete med Albert Bonniers förlag.

James Ellroy (USA) i samtal med Britt-Marie Mattsson  

Samtalet spelades in 10 februari 2010. Jingel av Sarah Riedel. Samtalet genomfördes i samarbete med Bra Böcker förlag.

Joyce Carol Oates (USA) i samtal med Hans Olav Brenner  

Samtalet spelades in 7 juli 2009. Jingel av Sarah Riedel. Samtalet genomfördes i samarbete med Albert Bonniers Förlag.

0:00/0:00
Video player is in betaClose