Fotboll och Damsamhälle

Fotboll och Damsamhälle

Sweden

Fotboll är en sport med extremt stort medialt utrymme och en stor del av samhället. I relation till resten av samhället, har damfotboll inte kommit lika långt som herrfotboll när det gäller jämställdhet och synlighet. Det är något vi vill ändra på. Genom vår podd, Fotboll och Damsamhälle, hoppas vi kunna bidra till att damfotbollen får en större plats på fotbollskartan. Vi menar på att fotboll och samhälle går hand i hand, så vi tror att om vi belyser aktuella samhällsämnen, som berör en stor del av Sveriges befolkning, utifrån ett damfotbollsperspektiv, kan vi öka medvetenheten och uppmärksamheten kring damfotboll och samtidigt sätta viktiga samhällsfrågor på agendan.

Episodes

#31 Finalavsnittet - reflektion Kenya och podden i helhet  

Efter nästan 1,5 års poddande är det dags för Fotboll och Damsamhälle att säga adjö på obestämd tid. I detta finalavsnitt reflekterar Pär och Sophie över programserien i Kenya, fotbollens betydelse för samhället i både Kenya och Sverige och lite över podden i sin helhet. Med i avsnittet hörs öven Josefin Steger och Andreas Sjöhagen som reflekterar över sin vistelse i Kenya.

#31 Fotbollens betydelse för samhället i Kenya, del 3: landslagscoachen Mary Adhiambo Odhiambo och landslagskaptenen Ann Aluoch  

​I det tredje avsnittet i Fotboll och Samhälles programserie om fotbollens betydelse för samhället i Kenya hör vi assisterande landslagscoachen Mary Adhiambo Odhiambo och landslagskaptenen Ann Aluoch berätta politik och förekommande korruption som grundar beslut och uttagningar till landslaget samt om livet och vardagen som coach och spelare i Kenya, ett land där damfotboll får betydligt mycket mindre utrymme och privilegier än herrfotboll.

#30 Fotbollens betydelse för samhället i Kenya, del 2:  spelarna Monicah Wangari, Jane Lyn Akiny och Ann Chege  

I andra delen av Fotbollen och Damsamhälles programserie om fotbollens betydelse för samhället i Kenya hör vi Monicah Wangari, Jane Lyn Akiny och Ann Chege, tre tjejer som har fotboll som sin stora passion. De berättar om hur det är att leva i slummen, deras syn på fotboll, skillnaden mellan killar och tjejer och hur den faktiskt har kommit att rädda deras liv från droger och kriminalitet.

#29 Fotbollens betydelse för samhället i Kenya, del 1: coachen Joseph OgutuUntitled Episode  

Fotboll och Damsamhälle reser till Kenya och undersöker fotbollens betydelse för samhället. I detta första avsnitt från Kenya träffas Joseph Ugutu, coach och ledare i frivilligorganisationen Angaza. Joseph är en eldsjäl som i 15 års tid har hjälpt barn och ungdomar, i slumområdet Kiandutu, att hålla sig från kriminalitet, droger och ofrivillig graviditet genom fotboll. Han menar att fotbollen har en extrem betydelse för samhället, men att det tyvärr är stora skillnader mellan killar och tjejer. Det är inte lika stor självklarhet att tjejer ska få spela och när ingen tror på dem, varken föräldrar eller killar, är det svårt för de att tro på sig själva. Joseph berättar också att det finns många talanger i slummen i och med att de spelar fotboll från väldigt tidig ålder. Fotbollen är extremt central, oavsett ekonomisk tillhörighet.

#28 Elitsatsningen effekter  

I Fotboll och Damsamhälles 28:e avsnitt intervjuas Tomas Petersson, den första professorn i idrottsvetenskap i Sverige som under många år har varit engagerad i frågan gällande just selektering. Tomas Peterson, verksam vid Malmö Högskola menar att selektering av barn och ungdomar minskar bredden på urvalet och att man därmed tappar möjligheten att ta fram fler unga talanger. Peterson som har forskat i selekteringens effekter har tydligt kunnat se att selektering i tidig ålder hämmar barn som därmed gör att de hoppar av fotbollen.

#27 "Kalla ett VM för ett VM"  

"Kalla ett VM för ett VM" skrev 14-årige Marcus Willerhausen på Twitter, något som väckte livlig debatt. I detta avsnitt hör vi en ung killes syn på varför det väcker sådan uppståndelse i fotbollsdebatten och hur hans ser på jämställdhet.

#26 Hantera motgångar  

Elena Sadikus största passion är att spela fotboll och hon har en lysande karriär bakom sig. När hon fick en allvarlig knäskada och inte längre kunde spela fotboll blev det en tuff motgång för henne att hantera. Men hon kämpade sig igenom det på sitt egna sätt, och kom tillbaka med bravur. Nu har hon skadat sig igen och vet inte hur hennes framtid ser ut. Trots detta är hon fast beslutsam om att spela fotboll igen. I detta avsnitt berättar Elena om hur motgångarna har påverkat henne, hur hon tagit sig igenom mörka perioder och vad som får henne att kämpa vidare.

#25 Medias roll i fotbollsvärlden  

Damfotboll får betydligt mindre synlighet än herrfotboll, men vems ansvar är det egentligen att påverka damfotbollens synlighet i media? Fotboll och Damsamhälle träffar i detta avsnitt kommentatorn Daniel Kristiansson för att reda ut just medias roll i fotbollsvärlden.

#24 Laget som utmanar fotbollens normer  

I detta avsnitt hör vi Sami Rossi och Filippa Rossi, tränare, respektive spelare i Älvsjös 04:or. Laget består av flickor men spelar i en serie för killar. Något som har fått stor uppmärksamhet, både i media, och i serien de spelar i. Många är glada och nyfikna på initiativet, men flera har även kritiserat det på grund av rädslan av hur killarna eventuellt kommer att känna om de skulle förlora mot tjejer. Sami och Filippa berättar om varför man egentligen vill göra en sådan här sak, vad det betyder och vilka effekter det får.

Sista VM-special för detta VM  

I detta sista VM-specialavsnitt diskuterar Pär Lagerström och Sophie Valencia Vogel det som har hänt i VM hittills, de olika spelarstilarna som VM-lagen besitter, nycklar bakom framgångar, vilket lag som har högst medelålder och vad det egentligen är som gör att människor fängslas och berörs av mästerskap.

VM-special: Pär och Sophie surrar och spekulerar  

Efter att det svenska laget åkt ur VM har media konspirerat om att det nu är slutet för det svenska damlandslaget i fotboll. Det är dock inte något som Pär och Sophie inte alls tror är sant. Det är många småsaker som påverkat ett resultat.Pär och Sophie spekulerar och diskuterar och tror att mycket handlar om att våga avvika från det man först har planerat, våga göra något helt annorlunda. Men för det krävs både erfarenhet och självförtroende. Hur får man det?

VM-special: Markus Tilly och Martin Sjögren  

​I Fotboll och Damsamhälles sista VM-special-rapportering direkt från Kanada hör vi tränarna Markus Tilly (FC Rosengård) och Martin Sjögren (Linköpings FC) analysera och reflektera kring allt som händer under VM i Kanada. Sverige har spelat tre matcher hittills med ett varierat spel och just detta hör vi de framgångsrika tränarna gräva djupare i.

VM-special: Konsten att lyckas med delat ledarskap - David Kjellin och Henrik Arneng  

David Kjellin och Henrik Arneng, båda tränare i Mallbacken berättar om just det faktum att de båda är tränare med lika rättvist delat ansvar. Delat ledarskap är inte helt vanligt varken i fotbollsvärlden eller i näringslivet, men absolut något som kan göra succé om det görs på rätt sätt.

VM-special: Spelanalys med Stefan Rehn, Kopparberg Göteborg och Maria Bergqvist, Umeå IK  

Stefan Rehn och Maria Bergqvist är båda meriterande spelare och tränare och får därför analysera hur Sverige har spelat sina två första matcher i VM.

VM-special: Denise Reddy  

​VM i Kanada är i full fart och Fotboll och Damsamhälle vill givetvis vara med när allt händer. I första VM-specialavsnittet hör vi spelaren och tränare Denise Reddy prata om skillnaderna mellan amerikanskorna och svenskorna. Vad är deras olika fördelar, har deras kulturella bakgrund någon påverkan på spelet och hur kommer det egentligen gå när lagen möts i kvällens match?

#23 VM-intro med Kicki Bengtsson  

​Ett VM är inte bara ett slutspel som kräver spelare av världsklass. Det är så mycket mer man ska tänka på och planera inför för att ens klara av ett VM. Den erfarne f.d. landslagsspelaren Kristin "Kicki" Bengtsson gästas i detta avsnitt för att prata om hur man faktiskt förbereder sig för ett VM, vilken inställning man behöver ha och vad man behöver fokusera på, delar som alla kan gynnas av att tänka på oavsett om man ska spela fotboll eller ej.

#22 Damfotbollens läktarkultur - vad är det som driver en supporter?  

​Fotboll berör och engagerar många människor världen över. Ofta när man pratar fan- och läktarkultur kopplas det ihop med huliganism och fanatiska supportrar relaterade till herrfotboll. Men hur ser det egentligen ut på damsidan i Sverige? I Fotboll och Damsamhälles 22:a avsnitt berättar Claes Von Horn, en dedikerad fotbollssupporter, om sitt engagemang och varför han brinner för just damfotboll.

#21 Samhällsengagemang genom fotboll - Cecilia Andrén Nyström på Futebol dá força  

Med tron om att fotboll kan förändra världen grundade Cecilia Andrén Nyström organisationen Futebol dá força. Genom en ökad självkänsla och ett ökat självförtroende vill hon förändra unga tjejers framtidsutsikter och använder fotbollen som medel. I Fotboll och Damsamhälles 21:a hör vi Cecilia bl.a. berätta om varför det är viktigare att uppmärksamma person snarare än prestation.

#20 Hantera press - Pia Sundhage  

I ett allt hårdare samhällsklimat ser vi hur sjukdomar till följd av press och stress ständigt ökar. Utbrändhet och utmattningssymtom ser vi i alla typer av samhällsskikt. Hur ska man egentligen göra för att undvika att komma dit? För att ta reda på hur man kan hantera press träffar Fotboll och Damsamhälle återigen förbundskapten Pia Sundhage, som för närvarande kanske har ett av de mest utsatta jobben i Sverige.

#19 "Svenskarna tycker inte att damfotboll är lika viktigt som herrfotboll" - två barns syn på fotboll och jämställdhet  


Alldeles för sällan får barn uttrycka sina tankar och upplevelser och för att bredda både fotboll- och samhällsperspektivet möter Fotboll och Damsamhälle Isabella, 9 år, och Lovisa, 10 år, för att prata om just fotboll och jämställdhet. Båda två spelar fotboll, men upplever att samhället tycker att fotboll är en killsport, något de såklart inte alls håller med om.

0:00/0:00
Video player is in betaClose