Episodes

Ongesigneerd 1: het parlement  

'Ongesigneerd' is een serie over onopvallend design, gemaakt door Tjitske Mussche en Laura Stek. In de eerste aflevering: de inrichting van het parlement. Na 150 jaar gesteggel ontwierp architect Pi de Bruijn in 1992 de huidige Tweede Kamer, tussen de stenen kolossen uit de 13e eeuw. Toch is Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66, niet tevreden. Vooral de plenaire vergaderzaal moet het bezuren, want die vergroot volgens hem de kloof tussen burger en politiek. Heeft hij een punt? (beeld: Ongesigneerd)

(2/2) Saman Amini speelt in theaterthriller over een op hol geslagen stad  

Saman Amini is acteur. Hij speelde in de spraakmakende theatervoorstellingen 'Nobody Home' en 'Jihad'. Verder was hij te zien in televisie-series als 'Van god los' en 'De Fractie'. Tevens is hij zanger en maakte hij zijn eigen muziektheatervoorstelling Samenloop van omstandigheden. Sinds vorig jaar maakt Amini deel uit van het Nationale Toneel, waar hij te zien is in 'The Nation'; een zesdelige theaterthriller over een verdwijningszaak in de Haagse Schilderswijk. Op het Holland Festival zijn de eerste drie afleveringen achter elkaar te zien. Ester Naomi Perquin spreekt met Saman Amini. (foto: Janiek Dam)

(1/2) Saman Amini speelt in theaterthriller over een op hol geslagen stad  

Saman Amini is acteur. Hij speelde in de spraakmakende theatervoorstellingen 'Nobody Home' en 'Jihad'. Verder was hij te zien in televisie-series als 'Van god los' en 'De Fractie'. Tevens is hij zanger en maakte hij zijn eigen muziektheatervoorstelling Samenloop van omstandigheden. Sinds vorig jaar maakt Amini deel uit van het Nationale Toneel, waar hij te zien is in 'The Nation'; een zesdelige theaterthriller over een verdwijningszaak in de Haagse Schilderswijk. Op het Holland Festival zijn de eerste drie afleveringen achter elkaar te zien. Ester Naomi Perquin spreekt met Saman Amini. (foto: Janiek Dam)

Bibeb, de interviewster die zelf een mysterie bleef  

Bibeb is het pseudoniem van Elisabeth Maria Lampe-Soutberg, de bekende interviewster van Vrij Nederland. Ze interviewde Roald Dahl, Martin Luther King, Andy Warhol, Brigitte Bardot, Pablo Picasso en ruim zeshonderd bekende Nederlanders.Nederlands markantste interviewster viel samen met haar pseudoniem: zelfs haar kinderen noemden haar zo. Maar wie was zij? Roos Menkhorst en Adinda Akkermans gingen op zoek naar het verhaal achter deze mysterieuze vrouw en schreven 'Bibeb, Biechtmoeder van Nederland'. Verslaggever Emmie Kollau spreekt met hen. (foto: Rob C. Croes CC BY-SA 3.0)

Open Kaart: schrijver Sylvester Hoogmoed  

Sylvester Hoogmoed is politicoloog, schrijver en journalist. In 2011 verscheen de biografie 'We zien wel! Het wonderlijke leven van Ramses Shaffy'. Hij publiceerde onder meer in De Groene Amsterdammer,de Volkskrant en Historisch Nieuwsblad. Ook presenteert hij een wekelijks chansonprogramma op de Concertzender. Nu verschijnt zijn nieuwe boek, over het leven van de moeder van Shaffy. Zij was altijd een mysterieuze figuur, en Hoogmoed schetst haar leven aan de hand van oude brieven en politierapporten. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Sylvester Hoogmoed persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Prometheus)

Journalist Sander van Hoorn was jarenlang Midden-Oostencorrespondent  

Journalist en politicoloog Sander van Hoorn werd al vroeg bevangen door liefde voor radio en nieuws. Na zijn studie politicologie werkte hij als radioverslaggever vaak vanuit het buitenland, onder andere na de 9/11-aanslagen in New York. In 2006 werd hij correspondent voor de NOS in Israël en de Palestijnse gebieden. Na ruim vijf jaar verhuisde hij naar Beiroet in Libanon en sindsdien is hij Midden-Oostencorrespondent. Hij deed verslag van onder meer de Arabische Lente, de opkomst van IS, de oorlogen in Gaza, Syrië en Irak en het vluchtelingenprobleem in de regio. Deze zomer zal hij het Midden-Oosten verruilen voor de zuiderburen. Pieter van der Wielen spreekt met Sander van Hoorn. (foto: NOS/Stefan Heijdendael)

Open Kaart: acteur Niels Gomperts  

Niels Gomperts is acteur en presentator. Hij maakte zijn debuut in 'V.T.W.G.' ('Veel Tijd Weinig Geld'), dat hij voor Villa Achterwerk maakte. Hij speelde onder andere in 'A'dam - E.V.A.', 'Penoza' en 'Van God Los'. Nu is Gomperts te zien in 'Broers', een film van Bram Schouw die vrijdagnacht te zien is tijdens De Nederlandse Filmnacht. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Niels Gomperts persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Jasper Wolf)

Stylist Ellie Uyttenbroek maakt je bewust van inspiratie door 'de ander'  

Stylist Ellie Uyttenbroek werd bekend van de serie 'Exactitudes', waar ze samen met fotograaf Ari Versluis opvallende kledingcodes van verschillende groepen in de samenleving bijeen bracht. Ook in ander werk houdt ze zich bezig met opvallende stijlfiguren. Als gastcurator stelde ze voor het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam de tentoonstelling 'Etnomanie' samen. Met 100 bewerkte etno-historische foto’s maakt Uyttenbroek duidelijk dat kleding en stijl uit andere tijden en culturen een blijvende inspiratiebron zijn voor de huidige generatie (mode)ontwerpers. Pieter van der Wielen spreekt met Ellie Uyttenbroek. (foto: Jan Willem Kaldenbach)

Een roadmovie, een coming-of-age-verhaal en een mockumentary tegelijk  

Peter Brosens en Jessica Woodworth hebben met 'King of the Belgians' een komedie gemaakt. Dat komt na de sombere en tragische trilogie 'Khadak', 'Altiplano' en 'Het Vijfde Seizoen' als een verrassing, maar zelf zien ze dat anders. Als je in deze kwetsbare en onzekere tijd een krachtige film wil maken, dan werkt komedie beter dan drama, vindt het Belgisch-Amerikaanse regisseursechtpaar. Verslaggever Elianne Meijer spreekt met hen over hoe het absurde verhaal tot stand kwam, de rol van toeval in het filmproces, en hoe een verhaal als 'King of the Belgians' de vinger op de zere plek kan leggen. (beeld: poster 'King of the Belgians')

Martin Scorsese, een van de productiefste filmregisseurs van Amerika  

Hoe een astmatisch jongetje uit de New Yorkse wijk Little Italy, dat uit ademnood niet kon spelen met z’n vriendjes, zou uitgroeien tot een van de meest productieve filmregisseurs van Amerika. Dat is het verhaal van de beroemde regisseur Martin Scorsese. In filmmuseum EYE is vanaf 25 mei de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn werk, leven en passies te zien. Verslaggever Mathijs Deen praat met filmcriticus Jos van der Burg over de buurt, de ouders en de Italiaanse films die de kleine Scorsese vormden. (foto: Siebbi CC BY 3.0)

Open Kaart: schrijver Chris Polanen  

Chris Polanen kwam op twintigjarige leeftijd vanuit Suriname naar Nederland. Hij begon te schrijven om met zijn heimwee naar Suriname om te gaan: zijn columns en korte verhalen verschenen zowel in Suriname als in Nederland. In 2011 won hij met zijn korte verhaal 'Carnaval' een belangrijke literaire prijs in Suriname. Nu verschijnt zijn debuutroman 'Waterjager', een apocalyptisch verhaal over de zoektocht naar een thuis, dat zich in Paramaribo afspeelt. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Chris Polanen persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Lebowski Publishers)

Hugo Borst schreef met 'Ach, moedertje' een aangrijpend vervolg op 'Ma'  

Hugo Borst staat bekend als een kritische man die altijd zegt wat hij denkt, zelfs als hij beter kan zwijgen. Hij wordt gerekend tot de beste sportschrijvers van Nederland. Bekend zijn de boeken 'De Coolsingel bleef leeg' en 'O, Louis'. Al bijna drie jaar lang schrijft Hugo Borst wekelijks een kroniek over zijn moeder in het Algemeen Dagblad. Ze lijdt aan alzheimer en woont op een gesloten afdeling in een verpleeghuis. De kroniek resulteerde in 2015 in het boek 'Ma'. Verpleegzorg is een onderwerp dat hem steeds meer aan het hart gaat, hem zelfs naar politiek Den Haag brengt. Nu verschijnt 'Ach, moedertje', het aangrijpende vervolg op 'Ma'. Pieter van der Wielen spreekt met Hugo Borst. (foto: Lenny Oosterwijk)

Open Kaart: muzikant Minco Eggersman  

Minco Eggersman is muzikant, producer en componist. Hij is zanger en drummer van de band 'at the close of every day' en solo-artiest onder de naam ME. Voor diverse films en televisieprogramma's, waaronder 'Zembla', componeerde hij de muziek. Toen hij in 2014 een rondreis door Georgië maakte, werd hij gegrepen door het land, de mensen en de Kaukasus. Uit zijn bewondering en verwondering ontstond zijn nieuwe soloalbum 'Kavkasia' voort, een ‘soundtrack voor Georgië’. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Minco Eggersman persoonlijke vragen over leven en werk. (beeld: YouTube // Minco Eggersman)

Fotograaf Michel Szulc-Krzyzanowski stelt in zijn werk de mens centraal  

Michel Szulc-Krzyzanowski is een fotograaf die in zijn werk de mens centraal stelt. Zijn werk heeft een documentair karakter, waarbij hij veelal de vorm van een samenhangende reportage hanteert. In een kampeerauto doorkruist hij de wereld om als een nomade zijn medemens in fotografische beelden tegemoet te komen. Zijn bekendste project is Henny, een vrouw met een bewogen leven, die hij al 40 jaar met een camera volgt. Zijn documentairefotografie is drie keer bekroond met een Zilveren Camera. Komende zondag opent een solo-expositie van recent werk in de Eduard Planting Gallery in Amsterdam. Pieter van der Wielen spreekt met Michel Szulc-Krzyzanowski. (foto: Merel Waagmeester CC BY-SA 3.0)

De documentaireserie 'De neven van Eus' gaat op zoek naar het echte Turkije  

In de vijfdelige documentaireserie 'De neven van Eus' gaat schrijver en journalist Özcan Akyol op zoek naar het échte Turkije. Dat doet hij met hulp van zijn familie, door wiens ogen hij de veranderingen in het land bekijkt. Hij ontmoet neven en nichten en ooms en tantes op zijn reis langs Sivas, Ankara, Antalya, Kayseri en Istanbul. Tijdens de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije en het inmiddels beruchte referendum was Akyol in het land. In Turkije is alles politiek, daar kwam hij in gesprek met zijn familie al snel achter. Verslaggever Nicole Terborg zocht hem op. (foto: Skyhigh TV)

Het Dutch Double Bass Festival is een ode aan de contrabas  

Het is een van de wonderlijkste instrumenten, en je mist ‘m meteen als je ‘m niet hoort: de contrabas. Ruimhartig ingezet in klassieke muziek en jazz. Komend weekend is er voor het eerste een heus festival over de double bass: het Dutch Double Bass Festival. Twee toonaangevende contrabasissten, Adam Ben Ezra uit Israël en Minje Sung uit Korea, komen voor het eerst naar Nederland. Verslaggever Botte Jellema praat met de contrabassiste van het Rotterdams Philharmonisch en met een contrabas-YouTuber over het bijzondere instrument. (foto: Pexels CC0)

(1/2) Gerti Bierenbroodspot maakt kunst geïnspireerd op archeologische werelden  

Gerti Bierenbroodspot is beeldend kunstenares, schrijver en archeoloog. Ze laat zich voor haar werk inspireren door archeologische werelden. Ieder jaar reist ze drie maanden door het Midden-Oosten en doet daar inspiratie op voor haar schilderijen, beeldhouwwerk en wandschilderingen, en bovendien woonde en werkte ze onder andere in de historische steden Palmyra en Petra. Nu is haar tentoonstelling 'Timeless Battles' te zien. Haar vrijstaande kamerschermen met optochten van ruiters, helden, monsters en goden trekken de aandacht. Ester Naomi Perquin spreekt met Gerti Bierenbroodspot. (foto: Fong Leng)

(2/2) Gerti Bierenbroodspot maakt kunst geïnspireerd op archeologische werelden  

Gerti Bierenbroodspot is beeldend kunstenares, schrijver en archeoloog. Ze laat zich voor haar werk inspireren door archeologische werelden. Ieder jaar reist ze drie maanden door het Midden-Oosten en doet daar inspiratie op voor haar schilderijen, beeldhouwwerk en wandschilderingen, en bovendien woonde en werkte ze onder andere in de historische steden Palmyra en Petra. Nu is haar tentoonstelling 'Timeless Battles' te zien. Haar vrijstaande kamerschermen met optochten van ruiters, helden, monsters en goden trekken de aandacht. Ester Naomi Perquin spreekt met Gerti Bierenbroodspot. (foto: Fong Leng)

Na vijfentwintig jaar eindelijk een nieuw seizoen van 'Twin Peaks'  

In de jaren '90 sloegen de eerste twee seizoenen van de serie 'Twin Peaks' in als een bom. De serie draaide om de vraag wie Laura Palmer had vermoord, en bevatte magische hutten (lodges), bovennatuurlijke elementen en demonen. Het was een keerpunt in de televisiegeschiedenis vanwege de vreemde, filmische manier waarop de serie was gemaakt. Het werd een culthit, en vele series erna baseerden zich op 'Twin Peaks'. Nu blijkt dat de makers de serie ook niet weg konden leggen en verschijnt een nieuw seizoen. Verslaggever Botte Jellema sprak met fan van het eerste uur William de Bruyn over de serie. (Beeld: poster Twin Peaks 2017)

Oud-profvoetballer Björn van der Doelen is nu een muzikant in Americana-stijl  

Björn van der Doelen liet zijn carrière als profvoetballer op zijn 29e voor gezien en ging voor de muziek. Hij ontwikkelde een geheel eigen stijl, een soort gezingzegde Americana in Brabants dialect. Hij zingt over liefde, dood, zijn moeder en meiske, drank en caballero’s zonder filter. Op zijn nieuwe label 'Val Allemaal Maar Kapot, Ik Doe Het Zelf Wel' Records verscheen onlangs de plaat 'De Cowboy, de Outlaw, de Sheriff en de Hoer'. Emmie Kollau peilde of Van der Doelen zelf een beetje een cowboy is, of toch meer een huismus. (foto: albumhoes De Cowboy, de Outlaw, de Sheriff en de Hoer)

0:00/0:00
Video player is in betaClose