Episodes

MacGuffin: het verhaal achter het raam  

Als het over design gaat, dan gaat het vaak over ‘de grote namen, de belangrijke ontwerpers’. Maar daar wilden Kirsten Algera en Ernst van der Hoeven nu eens niet over schrijven. Zij bedachten het tijdschrift MacGuffin, over wat er eigenlijk allemaal met ontworpen spul gebeurt. En dan niet hippe stoeltjes, banken of vazen, maar gewoon: het bed, het raam, het touw. Deze keer: het raam.

Een tweede leven voor 1500 dagboeken  

Een dagboek is een stuk van iemands geest, dat je ook nog eens kan aanraken en doorlezen. Het is niet voor niets dat mensen hun dagboek goed verbergen, of er zelfs een slot op doen. Toch bezit het het Nederlands Dagboekarchief meer dan 1500 egodocumenten, die allemaal worden doorgeplozen voor de wetenschap. Welke verhalen verbergen de kasten vol met dagboeken? Verslaggever Emmie Kollau bracht een bezoek aan het archief.

Open Kaart: zanger Rob Dekay  

Rob Dekay stopte op zijn vijftiende met school. Hij werkte onder meer als stratenmaker en vuilnisman om rond te komen. In zijn vrije tijd maakte hij muziek, en veel ook. Later speelde hij toneel in het theaterstuk 'Daar Ergens' van Akwasi Ansah, en zong hij in de band van rapper Dio. Nu verschijnt zijn debuut-ep 'Alles gaat voorbij'. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Rob Dekay persoonlijke vragen over leven en werk.

Aimée de Jongh over haar animatiefilm 'Behind The Telescopes'  

Aimée de Jongh is animator, striptekenaar en illustrator. In de afgelopen tien jaar bouwde ze een oeuvre op met animaties, stripverhalen en kinderboekillustraties. Zo tekent ze voor Metro de dagstrip 'Snippers', waarvan inmiddels ook zeven albums zijn verschenen. Met 'De terugkeer van de wespendief' maakte ze haar graphic-noveldebuut. Volgende week gaat op het Leids Filmfestival haar animatiefilm 'Behind The Telescopes' in première, waarvoor harpiste Lavinia Meijer de muziek heeft gecomponeerd. Pieter van der Wielen spreekt met Aimée de Jongh.

MacGuffin: het verhaal achter de zakdoek  

Als het over design gaat, dan gaat het vaak over ‘de grote namen, de belangrijke ontwerpers’. Maar daar wilden Kirsten Algera en Ernst van der Hoeven nu eens niet over schrijven. Zij bedachten het tijdschrift MacGuffin, over wat er eigenlijk allemaal met ontworpen spul gebeurt. En dan niet hippe stoeltjes, banken of vazen, maar gewoon: het bed, het raam, het touw. Deze keer: de zakdoek.

Open Kaart: culinair journalist Onno Kleyn  

Onno Kleyn is al 28 jaar culinair- en wijnjournalist. Hij heeft vaste rubrieken in de 'Volkskrant' en publiceerde al zo’n veertig boeken, vooral over Italië, Frankrijk en wijn. Nu verschijnt zijn culinaire bijbel 'De grote Kleyn - Culinair compendium'. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Onny Kleyn persoonlijke vragen over leven en werk.

Hoe houdt de introverte kunstenaar zich staande?  

In een maatschappij die steeds sneller wordt en hogere eisen stelt aan het individu, lijkt extraversie de standaard te zijn. Wat is de plek van introversie in de samenleving en hoe houdt de naar binnen gerichte kunstenaar zich staande? Verslaggever Nicole Terborg spreekt wetenschapsfilosoof & psycholoog Trudy Dehue en hoofdredacteur van kunstmagazine Mister Motley & kunstenaar Heske ten Cate.​

Gilles van der Loo schreef over zijn verdwenen beste vriend  

Gilles van der Loo is schrijver. Hij studeerde klinische psychologie en werkte vervolgens twintig jaar in overwegend Italiaanse horeca. In 2012 debuteerde hij met de verhalenbundel 'Hier sneeuwt het nooit', een jaar later verscheen de roman 'Het laatste kind'. Zijn nieuwe roman, 'Het jasje van Luis Martín', wordt gedreven door een autobiografische aanleiding. In 2011 verdween zijn beste vriend. Na een maand van bijna landelijke zoektochten werd hij dood gevonden in het IJ. Pieter van der Wielen spreekt met Gilles van der Loo.

MacGuffin: het verhaal na de schaar  

Als het over design gaat, dan gaat het vaak over ‘de grote namen, de belangrijke ontwerpers’. Maar daar wilden Kirsten Algera en Ernst van der Hoeven nu eens niet over schrijven. Zij bedachten het tijdschrift MacGuffin, over wat er eigenlijk allemaal met ontworpen spul gebeurt. En dan niet hippe stoeltjes, banken of vazen, maar gewoon: het bed, het raam, het touw. Vandaag: de schaar.

Open Kaart: rapper Kraantje Pappie  

Alex van der Zouwen, beter bekend als Kraantje Pappie, brengt op 28 oktober zijn nieuwe album 'Crane III' uit. Kraantje Pappie is vooral bekend van het nummer 'Waar is Kraan?', dat verscheen op zijn debuutalbum 'Crane'. Met zijn derde album heeft 'De Kraan' nu de 'Crane'-trilogie voltooid. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Kraantje Pappie persoonlijke vragen over leven en werk.

Kan een robot psychische problemen ontwikkelen?  

We behandelen elektronische apparaten als onze slaven. Toch worden robots steeds gevoeliger, en gaan ze steeds meer ons gaan lijken. Voelt een laptop onze vingers op haar trackpad? Worden Furbies geplaagd door verlatingsangst? Kan Apple's Siri depressief worden? Beeldend kunstenaar Erik van der Veen richtte een psychiatrische kliniek voor robots in. Verslaggever Mathijs Deen nam er een kijkje.

Elvis Peeters hertaalde 33 minneliederen in 'Ik bid de liefde'  

Elvis Peeters begon ooit als punkzanger. Hij schreef onder die naam, pseudoniem van Jos Verlooy, ook theaterstukken, gedichten en boeken samen met co-auteur Nicole Van Bael. Ze opereren samen onder zijn pseudoniem en schreven een uiteenlopend oeuvre: van de bijna profetische vluchtelingenroman 'De ontelbaren' (2005) via ontspoorde jongeren in 'Wij' (2009) en het vorig jaar verschenen 'Jacht', waarin mensen en dieren gelijkwaardige personages zijn. Nu komt Elvis Peeters met 'Ik bid de liefde', een hertaling van 33 minneliederen van Henric van Veldeke die uit de twaalfde eeuw dateren. Pieter van der Wielen spreekt met hem.

Kirsten Algera en Ernst van der Hoeven: MacGuffin  

Als het over design gaat, dan gaat het vaak over ‘de grote namen, de belangrijke ontwerpers’. Maar daar wilden Kirsten Algera en Ernst van der Hoeven nu eens niet over schrijven. Zij bedachten het tijdschrift MacGuffin, over wat er eigenlijk allemaal met ontworpen spul gebeurt. En dan niet hippe stoeltjes, banken of vazen, maar gewoon: het bed, het raam, het touw. Vandaag: de lepel.

Dichter Willem Wilmink brengt ons visite uit de hemel  

De belangstelling voor dichter Willem Wilmink luwt niet, zelfs niet na zijn dood in 2003. Jacques Klöters, een vriend en collega van Wilmink, besloot het boek 'Visite uit de hemel' samen te stellen. Hierin tekent Klöters zijn herinneringen op aan de gesprekken die hij met Wilmink had. Bij het boek zit ook een cd met opnamen van de dichter, uit de archieven gered door audioresearcher Piet Tullenaar. Willem Wilmink komt als het ware op visite bij de lezer/luisteraar. Luuk Heezen duikt in het verhaal van de dichter.

Open Kaart: schrijver Rob Waumans  

Auteurs Rob Waumans & Ivo Victoria loodsen in Amsterdam al jaren het publiek door het nieuwe literaire seizoen. Nu gaan ze dat landelijk doen met het 'Waumans' en Victoria's Groot Internationaal Literair Variété Spektakel'. In 'gepast tempo' wordt samen met vaste gasten Herman Koch en Karin Amatmoekrim het nieuwe boekenaanbod bekeken. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Rob Waumans persoonlijke vragen over leven en werk.

Filosofisch cabaret van Tim Fransen: 'Het failliet van de moderne tijd'  

Tim Fransen is cabaretier, tekstschrijver en filosoof. Hij voltooide cum laude de studies psychologie en filosofie en sloot zich in 2011 bij Comedytrain aan. 'Het failliet van de moderne tijd' is zijn eerste avondvullende voorstelling nadat hij in 2014 het Leids Cabaretfestival won. Voor zijn debuutvoorstelling kreeg hij onlangs de Neerlands Hoop toegekend. 'Het failliet van de moderne tijd', die hij nog tot februari speelt, gaat over de vraag of het leven het waard is geleefd te worden. Pieter van der Wielen spreekt met Tim Fransen.

'Prooi': Wat vindt het publiek?  

Dick Maas hoopt met zijn nieuwe film 'Prooi' een opvolger te hebben voor cultklassiekers zoals 'De Lift', 'Amsterdamned' en 'Sint'. 'Prooi' gaat over een losgeslagen leeuw in het centrum van Amsterdam, geheel in de stijl van Dick Maas dus. Verslaggever Luuk Heezen bezocht de film en polste de reacties van het publiek.

Open Kaart: regisseur Rob Lücker  

Wie een aflevering van de tv-serie 'Rundfunk' bekijkt, zal merken hoe moeilijk het is om het gezicht in de plooi te houden. Absurdistisch, bizar, onethisch, lomp: 'Rundfunk' is het allemaal. Hoofdrolspelers en schrijvers Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde zijn nu klaar met het tweede seizoen, dat vanaf maandag wordt uitgezonden. Regisseur Rob Lücker is bij ons te gast. In de rubriek Open Kaart beantwoordt hij persoonlijke vragen over leven en werk.

Filosoof Martijn Veerman over het ontleden van humor  

Het analyseren van humor is als het ontleden van een kikker: niemand is geïnteresseerd, en de kikker gaat er dood van. Toch besloot filosoof Martijn Veerman een boek te schrijven over het vak van de humorologie. Het doel van het boek 'Humorologie' is om humor te begrijpen. Wat is het onderlinge verband tussen cynisme, sarcasme en ironie? En waarom vinden we sommige soorten humor grappiger dan andere? Stef Visjager sprak Martijn Veerman over de schone kunst van de humor.

Marijke Boon over haar voorstelling 'Smartsongs'  

Marijke Boon is zangeres, performer en cabaretière. Ze maakt sinds 1975 theater, en vanaf 1985 soloprogramma's. Ze schrijft, componeert en zingt. Met weinig meer dan haar rode accordeon en haar lange lijf is ze een markante persoonlijkheid binnen de theaterwereld. Onlangs ging haar nieuwe voorstelling 'Smartsongs' in première, waarin ze zingt van vogelaars en vogels, blauwe spa en snelweg, liefde en eenzaamheid. Ester Naomi Perquin spreekt met Marijke Boon.

0:00/0:00
Video player is in betaClose