Episodes

Back-up met Jan Rosseel: de aanslagen 11 september  

Het geheugen is de rode draad in het werk van de Belgische kunstenaar Jan Rosseel. In zijn nieuwe tentoonstelling Back-up laat hij zien hoe beeldvorming ons historisch geheugen beïnvloedt. Deze week bespreken we met hem iedere dag een iconische gebeurtenis uit de geschiedenis. Deze keer: de aanslagen van 11 september 2001.

Open Kaart: schrijver Rindert Kromhout  

Rindert Kromhout is al sinds zijn jeugd bezig met jeugdliteratuur. Op zijn twintigste publiceerde hij zijn eerste verhaal, later schreef hij artikelen over kinderboeken voor 'de Volkskrant'. Ook heeft hij vele jeugdboeken op zijn naam staan, waarvan een groot deel vertaald is. Nu verschijnt 'Een Mann', het verhaal van de 19-jarige Klaus Mann, de zoon van de beroemde schrijver Thomas Mann. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Rindert Kromhout persoonlijke vragen over leven en werk.

Architect Marlies Rohmer: What happened to my buildings?  

Er is een portie lef nodig om je eigen fouten onder ogen te zien. Architect Marlies Rohmer zit dertig jaar in het vak en besloot te gaan kijken hoe de gebouwen die ze in de afgelopen decennia ontwierp erbij liggen. Ze huurde een busje en reed kriskras door het land, waar ze sprak met bewoners, beheerders en gebruikers van haar gebouwen. Ze waren soms laaiend enthousiast, maar ze wezen de architect ook op missers. Haar onderzoek kreeg zijn weerslag in het boek 'What happened to my buildings?'. Emmie Kollau spreekt met Marlies Rohmer.

Back-up met Jan Rosseel: het Roemeense echtpaar Ceaușescu  

Het geheugen is de rode draad in het werk van de Belgische kunstenaar Jan Rosseel. In zijn nieuwe tentoonstelling 'Back-up' laat hij zien hoe beeldvorming ons historisch geheugen beïnvloedt. Deze week bespreken we met hem iedere dag een iconische gebeurtenis uit de geschiedenis. Deze keer: de executie van het Roemeense echtpaar Ceaușescu.

Een leven in vijftig Nederlandstalige hits  

Smartlappen, of beter gezegd 'volksmuziek', geen kunst? Jazeker wel, zegt Erik Nieuwenhuis. Of in ieder een goed deel ervan is onder de noemer kunst te scharen. ‘Het was er warm en druk / ik zat naast een lege kruk’, zong André Hazes bijvoorbeeld. Pure poëzie, zo zou je het kunnen zien. Vrijdag verschijnt Nieuwenhuis' boek 'Bloedend hart - een leven in vijftig Nederlandstalige hits'. Verslaggever Remy van den Brand spreekt de schrijver.

Open Kaart: schilderkunstenaar Casper Faassen  

Casper Faassen is schilderkunstenaar en fotograaf. Deze week opent in Japanmuseum SieboldHuis een expositie met nieuwe fotowerken van Faassen in 'De dingen die voorbij gaan'. De tentoonstelling bestaat uit meerdere werken geïnspireerd op de tijdelijkheid van het aardse, waarin Faassen fotografie, schilderkunst en Japanse cultuur combineert. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Casper Faassen persoonlijke vragen over leven en werk.

Back-up met Jan Rosseel: het napalm-meisje  

Het geheugen is de rode draad in het werk van de Belgische kunstenaar Jan Rosseel. In zijn nieuwe tentoonstelling 'Back-up' laat hij zien hoe beeldvorming ons historisch geheugen beïnvloedt. Deze week bespreken we met hem iedere dag iconische gebeurtenissen uit de geschiedenis. Deze keer: de iconische foto van 'het napalm-meisje'.

Open Kaart: columnist en journalist Sarah Sluimer  

Sarah Sluimer schrijft o.a. voor de Volkskrant, ELLE en De Correspondent. Sinds de geboorte van hun zoon schrijven en Sarah Sluimer en Willem Bosch afwisselend een column voor de website van ELLE over hun leven als jonge ouders. Nu verschijnt van hen het boek 'Ontaarde ouders', met als centrale vraag: hoe te leven na de geboorte van je kind? In de rubriek Open Kaart beantwoordt Sarah persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Johan Fretz)

Over het leven van Chileens dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda  

Pablo Neruda (1904-1973) was een Chileens dichter. In 1971 kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Komende donderdag gaat de film 'Neruda' in première, over het leven van de dichter. Verslaggever Luuk Heezen bespreekt de film en het leven van Pablo Neruda met Pauline Slot, auteur van het boek 'En het vergeten zo lang'. De hoofdpersoon in dit boek is de Nederlandse Maria Hagenaar, de eerste vrouw van Neruda.

Back-up met Jan Rosseel: het koloniale verleden van België  

Het geheugen is de rode draad in het werk van de Belgische kunstenaar Jan Rosseel. In zijn nieuwe tentoonstelling 'Back-up' laat hij zien hoe beeldvorming ons historisch geheugen beïnvloedt. Deze week bespreken we met hem iedere dag iconische gebeurtenissen uit de geschiedenis. Vandaag: het koloniale verleden van België.

Open Kaart: cabaretier Kirsten van Teijn  

Kirsten van Teijn (1989) won in 2013 de Jury, Publieks & Persoonlijkheidsprijs op het Groninger studenten cabaretfestival. Nu toert ze met haar tweede muzikale cabaretvoorstelling 'Zalf' langs de theaters. Zalf is volgens haar een remedie tegen jeuk. Jeuk komt van binnenuit, maar Kirsten krijgt ook jeuk van de wereld om haar heen. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Kirsten van Teijn persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Saskia Kerhoff)

International Queer and Migrant Film Festival  

Het International Queer and Migrant Film Festival richt zich op het zichtbaar maken van seksuele diversiteit in migrantengemeenschappen. Op het evenement, dat eind deze week start in De Balie in Amsterdam, zijn films te zien van over heel de wereld en er zijn debatten en exposities. Verslaggever Nicole Terborg spreekt initiatiefnemer en filmmaker Chris Belloni.​

American Pastoral: Wat vindt het publiek?  

American Pastoral, naar de bekroonde roman van Philip Roth, is het regiedebuut van Ewan McGregor en volgt een gezin waarvan hun ogenschijnlijk idyllische leventje wordt verscheurd door de sociale en politieke onrust van de jaren ’60. Luuk Heezen bezocht de film, en polste de reacties van het publiek.

Open Kaart: documentairemaker John Albert Jansen  

John Albert Jansen regisseerde eerder lovend ontvangen films over belangrijke internationale dichters zoals 'Wreed geluk' (2009) over Hugo Claus en 'Einde en begin' (2011) over de Poolse Nobelprijswinnares Wislawa Szymborska. Nu maakte hij over dichter Remco Campert de documentaire 'Verloop van jaren – Dichter bij Remco Campert'. We leren Campert kennen in zijn dagelijks leven en zijn er bij op intieme en kwetsbare momenten. In de rubriek Open Kaart beantwoordt John Albert Jansen persoonlijke vragen over leven en werk.

100 jaar De Stijl in het Stedelijk  

In 2017 is het 100 jaar geleden dat De Stijl werd opgericht, de legendarische kunstenaars- en architectengroep rond Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Dat wordt in Nederland door verschillende musea groot gevierd. In 2017 wijdt het Stedelijk Museum Amsterdam een jaar lang presentaties aan onverwachte kanten van De Stijl. Verslaggever Stef Visjager bezocht het Stedelijk tijdens het inrichten van de tentoonstelling, en sprak Anne Kremers, directeur van museum Villa Mondriaan.

50 jaar Athenaeum: filosoof, schrijver en dichter Maarten Doorman  

Dit jaar bestaat de Amsterdamse boekhandel Athenaeum 50 jaar. Een mooi moment om te kijken wat het belang en de positie van de fysieke boekwinkel tegenwoordig is. Deze keer doen we dat met filosoof, schrijver en dichter Maarten Doorman.

Open Kaart: Xandra Brood  

Vanaf vandaag draait de documentaire 'Unknown Brood' in de bioscopen. De documentaire van Dennis Alink over Herman Brood duikt in het verleden om met niet eerder vertoond materiaal en de mensen die het dichtst bij Herman stonden de belangrijke momenten uit zijn leven te herbeleven. Hermans weduwe, Xandra Brood, beantwoordt in de rubriek Open Kaart persoonlijke vragen over leven en werk.

Nocturnal Animals: over loyaliteit, wraak en doorgedraaid consumentisme  

Voor Tom Ford zijn pakken zijn pantser. De invloedrijke en succesvolle modeontwerper (voormalig Gucci, Yves Saint Laurent) maakte na zijn veelgeprezen debuut 'A Single Man' opnieuw een film: 'Nocturnal Animals', een film die zich deels afspeelt in de kunstwereld van Los Angeles, deels op het platteland van Texas. Emmie Kollau keek naar 'Nocturnal Animals' samen met modeschrijver, curator en ‘fashionicon’ Aynouk Tan. Tan voelt zich op een bepaalde manier verwant met Tom Ford.

50 jaar Athenaeum: Bezige Bij-directeur Francien Schuursma  

Dit jaar bestaat de Amsterdamse boekhandel Athenaeum 50 jaar. Een mooi moment om te kijken wat het belang en de positie van de fysieke boekwinkel tegenwoordig is. Deze keer doen we dat met Francien Schuursma, adjunct-directeur van uitgeverij De Bezige Bij.

Open Kaart: actrice Martine Sandifort  

Martine Sandifort speelde sinds 2003 verschillende types in 'Kopspijkers' en vanaf 2004 deed ze dat bij 'Koefnoen'. Samen met Remko Vrijdag vormt ze het theaterduo Vrijdag & Sandifort, waarmee ze de shows 'Hulphond' en 'Löyly' speelde. Nu komen ze met een derde voorstelling: 'Vrijdag vs Sandifort', in regie van Kees Prins. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Martine Sandifort persoonlijke vragen over leven en werk.

0:00/0:00
Video player is in betaClose