Episodes

'De optocht' van Toon Tellegen komt naar het theater  

Verlorenen, gelukzaligen, onschuldigen, eenzamen: iedereen trekt voorbij in Toon Tellegens gedicht 'De optocht'. Als één lange apocalyptische stoet beschrijft Tellegen de mensen, om vervolgens steevast te eindigen met een 'Pats!'. In dit grootse gedicht wordt het hele leven samengebald, inclusief het onvermijdelijke einde daarvan. Componist Piet-Jan van Rossum, beeldend kunstenaar/regisseur Petra van der Schoot en het Ives Ensemble bewerkten 'De optocht' nu tot toneelvoorstelling. Verslaggever Jan Paul de Bondt spreekt Toon Tellegen over de bewerking. Pats!

(2/2) Dirigent Jac van Steen is van alle orkesten thuis  

Er zijn weinig Nederlandse orkesten waar dirigent Jac van Steen niet voor heeft gestaan. Zo dirigeerde hij onder andere het Residentie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Maar ook internationaal maakte hij al snel indruk. Zo was hij in Duitsland algemeen muzikaal directeur van het Deutsches Nationaltheater Weimar en chef-dirigent van het Nürnberger Symphoniker. In Engeland kreeg hij bekendheid na het BBC-programma European Conductors Seminar en dirigeert sindsdien ook hier de grote orkesten. Ester Naomi Perquin spreekt met Jac van Steen.(foto: Tilman Abegg)

(1/2) Dirigent Jac van Steen is van alle orkesten thuis  

Er zijn weinig Nederlandse orkesten waar dirigent Jac van Steen niet voor heeft gestaan. Zo dirigeerde hij onder andere het Residentie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Maar ook internationaal maakte hij al snel indruk. Zo was hij in Duitsland algemeen muzikaal directeur van het Deutsches Nationaltheater Weimar en chef-dirigent van het Nürnberger Symphoniker. In Engeland kreeg hij bekendheid na het BBC-programma European Conductors Seminar en dirigeert sindsdien ook hier de grote orkesten. Ester Naomi Perquin spreekt met Jac van Steen.(foto: Tilman Abegg)

Open Kaart: muzikant Marien Dorleijn  

Marien Dorleijn is voornamelijk bekend als frontman van de alternatieve rockband Moss. In 1999 won hij als singer/songwriter de Grote Prijs van Nederland. Het eerste album van Moss verscheen in 2007: 'The Long Way Back'. Toen nog rustige gitaarpop, maar met de jaren kwam een elektronisch geluid om de hoek kijken. Ondertussen maakte Dorleijn ook nog samen met David Pino (frontman van El Pino and the Volunteers) muziek onder de naam Tika. Van Moss verschijnt op 17 februari het vijfde album: 'Strike'. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Marien Dorleijn persoonlijke vragen over leven en werk.

Made In Europe: Religie  

Al in de 19e eeuw verklaarde Nietzsche dat Europa God dood had verklaard. Sindsdien hebben de kunstenaars van ons continent een nieuwe verhouding met religie gezocht, die balanceert tussen traditie en spot. Franca Treur, die zelf afstand nam van de protestante god van haar jeugd, bekeek voor Nooit Meer Slapen de tweede aflevering van Made in Europe over dit onderwerp. (foto: Maarten Kramer)

Vrijheid, vriendschap en vechtscheidingen in nieuwe Kluun: 'DJ'  

Schrijver Raymond van de Klundert werkte jarenlang als reclamestrateeg. Tot hij in 2003 vanuit het niets als Kluun de bestsellerlijsten bestormde met zijn romandebuut 'Er komt een vrouw bij de dokter'. Het boek was gebaseerd op zijn eigen ervaringen met de ziekte en het overlijden van zijn vrouw, die aan kanker leed. Hierna volgden boeken als 'De weduwnaar' en 'Haantjes' en was Kluun columnist voor verschillende media. Nu is hij terug met zijn nieuwe roman 'DJ'. Een boek over Las Vegas, vechtscheidingen, vriendschap en verraad; maar vooral: over vrijheid en hoeveel je daarvan nodig hebt. Pieter van der Wielen spreekt met Kluun. (foto: Krijn van Noordwijk)

Open Kaart: cabaretier Pieter Jouke  

Pieter Jouke (1973) stapte in 2000 voor het eerst op het podium als komiek. Toen nog voor 'erbij', maar vanaf 2004 richtte hij zich volledig op zijn comedycarrière. Samen met Edo Schoonbeek en Arjen Lubach richtte hij comedycollectief Buro Renkema op, bekend van vele grappige filmpjes op tv en internet. Nu staat hij met zijn vierde avondvullende voorstelling op de planken: 'Dingen Die Ik Dacht'. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Pieter Jouke persoonlijke vragen over leven en werk.

Soil in my Pocket: migrantenverlangens uit vervlogen tijden  

Het begon met het fotograferen van de lege kamers van Senegalese mannen die hun vaderland hadden verlaten. Sindsdien heeft het thema 'migratie' fotograaf Judith Quax niet meer losgelaten. Voor het project Soil In My Pocket dook ze samen met kunstenaar Ellert Haitjema de archieven van filmmuseum EYE in, op zoek naar beelden die laten zien dat ook wij, Nederlanders, ooit gelukzoekers waren die per schip de grote oversteek waagden. Verslaggever Elianne Meijer sprak met Judith Quax over migratie, en over haar eigen verlangen naar nieuwe werelden.

Het roerige leven van Dick Verdult in 'Het is waar maar niet hier'  

Dick Verdult is beeldend kunstenaar, filmmaker en muzikant. Als Philipskind reisde hij van jongs af aan met zijn ouders de wereld over en ook in zijn volwassen leven blijft hij nooit lang op dezelfde plek. Deze eeuwige ‘outsider’ wordt gezien als de ‘laatste dadaïst’ en is op zijn 62e in Zuid-Amerika uitgegroeid tot een waar cultfenomeen. Deze week verschijnt er een documentaire over hem: 'Het is waar maar niet hier' van regisseur Luuk Bouwman. De film volgt het roerige leven van Verdult en laat zien hoe zeer zijn jeugd van invloed is geweest op zijn kunst. Pieter van der Wielen spreekt met Dick Verdult.

Open Kaart: singer/songwriter Marike Jager  

Marike Jager zingt, schrijft nummers, en presenteert. In 2003 won ze de Grote Prijs van Nederland, nog vóór ze in 2006 debuteerde met het album 'The Beauty Around'. Na dit album verschenen nog drie platen. Momenteel toert ze samen met danser en choreograaf Shailesh Bahora door Nederland met 'Distinguished Dreams', een performance waarbij dans, muziek en tekst met elkaar versmelten. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Marike Jager persoonlijke vragen over leven en werk.

'Trainspotting 2': het vervolg op een cultklassieker  

'Trainspotting', een film die de uitzichtloosheid van de jonge generatie in Schotland liet zien, veroverde in 1996 de wereld. Nu, 20 jaar later, volgt deel twee van de cultklassieker met dezelfde hoofdpersonen. Het eerste deel is de lievelingsfilm van filmregisseur Jaap van Eyck. Verslaggever Nicole Terborg gaat met hem naar een 'Trainspotting'-marathon.

Marit Törnqvist initieerde 'Een boek voor jou' voor vluchtelingenkinderen  

Marit Törnqvist is illustrator en schrijver. Op haar vijfde verhuisde ze met haar Nederlandse moeder en Zweedse vader naar Bussum, waar ze opgroeide. In 1995 verscheen haar eerste zelfgeschreven boek, 'Klein verhaal over liefde', dat met een Zilveren Griffel bekroond werd. Gedurende haar carrière heeft Törnqvist zich beziggehouden met idealistische projecten rond kinderliteratuur. Onlangs kregen alle vluchtelingenkinderen in Nederland 'Een boek voor jou', een bundel met verhalen en illustraties van diverse schrijvers en tekenaars, een project geiniteerd door Törnqvist. Pieter van der Wielen spreekt met Marit Törnqvist. (foto: Annelies van der Vegt)

Open Kaart: schrijver Mark Traa  

Mark Traa is wetenschapsjournalist en schrijver. Hij schreef van 2004 tot 2013 voor 'HP/De Tijd'. Momenteel schrijft Traa voor wetenschapsmagazine 'Quest'. Over onderwerpen als ruimtevaart en geschiedenis schreef hij meerdere boeken. 'Steeds blijf ik u beminnen' is de titel van zijn nieuwste boek, waarin hij de mooiste liefdesoproepen en contactadvertenties uit kranten van de afgelopen honderd jaar heeft gebundeld. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Mark Traa persoonlijke vragen over leven en werk.

Een zoektocht naar liefde in een single bestaan  

Voor haar dertigste verjaardag besloot Noor Spanjer een opmerkelijk cadeau te vragen: dertig dates. Over dit experiment schreef ze een boek, niet geheel toevallig getiteld 'Dertig dates cadeau'. Waarom moet je niet te veel weten van een date en wat is er mis met daten op een dinsdag? Verslaggever Emmie Kollau ontmoette date-expert Noor Spanjer op een ‘glow-in-the-dark-mini-golfbaan’; volgens Spanjer één van de beste plekken om te daten.

Fiona Tan over haar tentoonstelling 'Ascent'  

De in Indonesië geboren beeldend kunstenaar Fiona Tan is bekend om haar installaties, waarin ze identiteit, herinnering en geschiedenis verkent. Ook speelt de koloniale geschiedenis een belangrijke rol. Na haar afstuderen in 1997 werd ze al snel internationaal opgepikt. Ook vertegenwoordigde ze Nederland op de Biënnale van Venetië, in 2009. Deze week opent in museum De Pont in Tilburg haar nieuwe solotentoonstelling 'Ascent'. Daar is onder meer een audiovisuele installatie te zien, waarvoor ze een montage maakte van meer dan 4000 gevonden stilstaande beelden van de berg Fuji. Pieter van der Wielen spreekt met Fiona Tan.

Kunst in het digitale tijdperk  

HUMAN / DIGITAL: a symbiotic love affair is een tentoonstelling over hedendaagse kunstenaars die internet en digitale technieken als inspiratie gebruiken. Verslaggever Botte Jellema bezocht de tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam, en sprak onder andere met kunstenaar Rafaël Rozendaal. Hij maakte naam met kunstwerken in de vorm van websites waarmee hij jaarlijks meer dan 60 miljoen bezoekers trekt.

(2/2) Choreograaf Marco Gerris regisseert 'Elements of Freestyle'  

Marco Gerris is regisseur, choreograaf en artistiek leider van zijn eigen danstheatergroep ISH Dance Collective. Hij volgde verschillende opleidingen in dans en theater en was fanatiek inline skater. Hij kon zich maar lastig aan een discipline binden en besloot daarom acteerwerk met dans én inline skating te combineren in het stuk 'Ish'. Met de show 'Elements Of Freestyle' keert hij terug naar zijn multidisciplinaire roots, waarmee hij de kunst achter het kunstje wil laten zien. Ester Naomi Perquin spreekt met Marco Gerris. (foto: Studio Breed)

(1/2) Choreograaf Marco Gerris regisseert 'Elements of Freestyle'  

Marco Gerris is regisseur, choreograaf en artistiek leider van zijn eigen danstheatergroep ISH Dance Collective. Hij volgde verschillende opleidingen in dans en theater en was fanatiek inline skater. Hij kon zich maar lastig aan een discipline binden en besloot daarom acteerwerk met dans én inline skating te combineren in het stuk 'Ish'. Met de show 'Elements Of Freestyle' keert hij terug naar zijn multidisciplinaire roots, waarmee hij de kunst achter het kunstje wil laten zien. Ester Naomi Perquin spreekt met Marco Gerris. (foto: Studio Breed)

Open Kaart: beeldend kunstenaar Arthur Prins  

Arthur Prins (1960) is altijd op zoek naar een balans tussen kleur, vorm en compositie in zijn tekeningen. Al bijna zijn hele leven maakt Prins kunst, maar pas in 2012 trad hij naar buiten met zijn werken. Het Dolhuys Museum in Haarlem toont nu een overzicht van zijn tekeningen: 'Het universum van Arthur Prins'. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Arthur Prins persoonlijke vragen over leven en werk.

Made in Europe: het belang van culturele rebellie  

Komende zondag begint de televisieserie 'Made in Europe', waarin Dimitri Verhulst door Europa reist; op zoek naar het culturele DNA van ons continent. In de eerste aflevering zal het gaan over rebellie. Onze verslaggever Emmie Kollau spreekt in het kader van dit thema met uitgever en kunstverzamelaar Oscar van Gelderen. Want wat maakt rebellie nou zo aantrekkelijk?

0:00/0:00
Video player is in betaClose