Episodes

'Cartooning Syria': een tentoonstelling van Syrische cartoonisten  

Bij de Maatschappij Arti et Amicitiae, een Amsterdamse vereniging van kunstenaars en kunstliefhebbers, opent vandaag de tentoonstelling 'Cartooning Syria'. Het is een verzameling van cartoons over Syrië, voornamelijk gemaakt door Syrische kunstenaars, die bijna allemaal zijn gevlucht voor de oorlog in hun land. Aan de hand van politieke spotprenten becommentariëren ze op eigen wijze de complexe situatie in Syrië. Verslaggever Stef Visjager ging met initiator Ronald Bos bij Sameer Khalili, één van de cartoonisten, op bezoek. (beeld: 'Potlood in gevangenschap' door Hani Abbas)

(2/2) Margot Vanderstraeten schreef over een modern-orthodox joods milieu in 'Mazzel tov'  

Margot Vanderstraeten is een Vlaamse schrijfster en journalist. Ze debuteerde in 2002 met de roman 'Alle mensen bijten'. Daarna volgden de romans 'De Vertraging', 'Mise en place' en 'Het Vlindereffect'. Ook publiceerde ze twee interviewboeken met schrijvers en strafpleiters. Nu volgt 'Mazzel tov', haar eerste non-fictieboek over opgroeiende kinderen in een modern-orthodox joods milieu. Ze beschrijft hoe de joodse familie bekneld raakt tussen traditie en het moderne leven. Ester Naomi Perquin spreekt met Margot Vanderstraeten. (foto: Ellen Goovaerts)

(1/2) Margot Vanderstraeten schreef over een modern-orthodox joods milieu in 'Mazzel tov'  

Margot Vanderstraeten is een Vlaamse schrijfster en journalist. Ze debuteerde in 2002 met de roman 'Alle mensen bijten'. Daarna volgden de romans 'De Vertraging', 'Mise en place' en 'Het Vlindereffect'. Ook publiceerde ze twee interviewboeken met schrijvers en strafpleiters. Nu volgt 'Mazzel tov', haar eerste non-fictieboek over opgroeiende kinderen in een modern-orthodox joods milieu. Ze beschrijft hoe de joodse familie bekneld raakt tussen traditie en het moderne leven. Ester Naomi Perquin spreekt met Margot Vanderstraeten. (foto: Ellen Goovaerts)

Kunstenaars en asielzoekers maakten een hedendaagse variant op het tapijt  

In Museum het Schip in Amsterdam is vandaag de tentoonstelling 'Tijd voor Tapijten' geopend. Elf kunstenaars, vaak zelf met een migrantenachtergrond, gingen naar elf asielzoekerscentra door heel Nederland, om er met de bewoners een hedendaagse variant op het tapijt te maken: want tapijten maken van een huis een thuis. Verhalen staan centraal in het project, omdat veel mensen bijzondere herinneringen hebben aan tapijten. Verslaggever Luuk Heezen nam een kijkje bij de opbouw van de tentoonstelling. (foto: Nationale Stichting ter Bevordering van de Vrolijkheid)

Wendelien van Oldenborgh maakte 'Cinema Olanda' over onze postkoloniale geschiedenis  

Het werk van beeldend kunstenaar Wendelien van Oldenborgh ontsluit delen van onze werkelijkheid die elders in het publieke leven vaak verscholen blijven. In haar film- en beeldinstallaties gebruikt ze vaak culturele verschillen – die het gevolg zijn van oude koloniale banden – als uitgangspunt. Zo ook in 'Cinema Olanda', de presentatie waarmee ze dit jaar Nederland vertegenwoordigt op de Biënnale van Venetië. Met drie nieuwe filmwerken gaat ze in op het Nederlandse modernisme en de postkoloniale geschiedenis. Pieter van der Wielen spreekt met Wendelien van Oldenborgh. (foto: Ari Versluis)

Open Kaart: saxofonist Marike van Dijk  

Marike van Dijk is saxofonist. Ze is populair in binnen én buitenland: na haar studie in New York is ze blijven hangen om daar een publiek op te bouwen. Het jazz-genre is favoriet, maar ze speelt ook pop en klassiek. In 2015 bracht ze het album 'The Stereography Project' uit, waarna ze met een gelijknamige formatie op tour ging. Dit jaar krijgt dat project een vervolg: met de zangers Jeff Taylor en Katell Keineg gaat ze in het najaar op tour met een nieuw album. In Nederland speelt ze dit voorjaar alvast een voorproefje. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Marike van Dijk persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Lily Chen)

Open Kaart: muzikant André Manuel  

André Manuel is muzikant en cabaretier. In 1986 begon hij met de maatschappijkritische band Fratsen, die zichzelf na vier studioplaten in 1996 ophief. Manuel ging verder onder de naam Krang, Twents voor 'binnenstebuiten'. Na bijna twintig jaar bracht Fratsen in 2014 de comebackplaat 'Caspar' uit. Nu presenteert Manuel met Fratsen zijn tweede album in drie jaar: 'Spookt'. Hierop gaat hij na zijn recente solovoorstelling 'De Onzen' weer verder met dwarse Nederlandstalige poprock. In de rubriek Open Kaart beantwoordt André Manuel persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Harold Brusse CC BY-SA 4.0)

Thomas Beijer over zijn eerste roman 'Geen jalapeños'  

Thomas Beijer is pianist, componist en schrijver. Hij is één van de boegbeelden van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland. Zijn repertoire reikt van zeventiende-eeuwse muziek tot hedendaagse composities, met een speciale affiniteit met Spaanse muziek. Nu debuteert Beijer als romanschrijver met 'Geen jalapeños'. Het boek gaat over een pianist, een dichter en een cellist die tegen hun dertigste hun zelfbeeld moeten bijstellen. Hoe ga je om met het besef dat je niet bent geworden wat je altijd dacht te worden? Pieter van der Wielen spreekt met Thomas Beijer. (beeld: YouTube)

Annaleen Louwes fotografeerde psychiatrische patiënten in New York  

Op uitnodiging van stichting Beautiful Distress, die kunst inzet om het lijden van psychiatrische patiënten zichtbaar te maken, trok fotograaf Annaleen Louwes naar New York. Drie maanden verbleef ze in een psychiatrische inrichting, waar ze zich een indringer en outsider voelde. Tot ze bij wijze van experiment de kleuren van haar foto's omdraaide: van positief naar negatief. Daardoor worden alle huidskleuren blauw. Dit bleek de manier om elkaar te vinden. Hieruit ontstond de fototentoonstelling 'Black and white and (some) kind of blue or I only want to be happy', die nu te bezichtigen is in museum Het Dolhuys. (foto: Annaleen Louwes)

Een ode aan de spijkerbroek  

Deze week zijn in Amsterdam de Denim Days. In de hele stad komen liefhebbers van de indigo stof bij elkaar om de toekomst van denim te vieren. Nergens ter wereld is het aantal jeansverkopers per vierkante kilometer zo hoog als in Amsterdam: de gemiddelde Nederlander bezit maar liefst vijf spijkerbroeken. Verslaggever Mathijs Deen is hierop een uitzondering, hij heeft geen enkele spijkerbroek. In een vlaag van zelfonderzoek toog hij naar zijn broekenwinkel, waar hij in een ernstig gesprek verzeild raakte over jeans, identiteit, groepsdwang en eigenheid. (foto: Team Peter Stigter)

Open Kaart: regisseur Gijs de Lange  

Gijs de Lange werd bekend door zijn rollen in 'Het Klokhuis', 'Gooische Vrouwen', 'Shouf! Shouf!' en 'De Gelukkige Huisvrouw'. Hij stond op de planken bij Toneelgroep Amsterdam en Het Publiekstheater, en ging ook als regisseur aan de slag. Zo regisseerde hij onder meer een toneelbewerking van 'Vaslav' van Arthur Japin. Dit jaar waagt hij zich met cabaretduo's Plien & Bianca en Peter van de Witte en Bas Hoeflaak van Droog Brood aan de voorstelling 'Slippers', over de eeuwige misverstanden tussen man en vrouw. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Gijs de Lange persoonlijke vragen over leven en werk. (beeld: YouTube)

DJ Isis viert vijfentwintig jaar in het vak met een soloset van zes uur  

Isis van der Wel begon in 1992 als DJ Isis met het draaien van muziek in de fameuze Amsterdamse nachtclub RoXY. Ze werd één van 's werelds eerste vrouwelijke pioniers op het gebied van elektronische dansmuziek. Onder de naam All is One bouwde ze haar carrière verder uit door evenementen en festivals te organiseren. Ook was ze een paar jaar de nachtburgemeester van Amsterdam. Inmiddels zit DJ Isis vijfentwintig jaar in het vak en dat wordt op 29 april gevierd met een zes uur durende soloset in Paradiso. Pieter van der Wielen spreekt met Isis van der Wel. (foto: Krijn van Noordwijk)

Rapgroep Broederliefde mag hun droomshow spelen in Spartastadion Het Kasteel  

Rapgroep Broederliefde is momenteel de nummer één in Nederland. De rapformatie uit de Rotterdamse wijk Spangen schoot in 2016 met het album 'Hard work pays off 2' naar de eerste plek van de hitlijsten, om daar veertien weken te blijven staan. Sindsdien zijn Jerr, Emms, Sjaf, Edson en Mella mateloos populair en speelden ze op verschillende festivals. Binnenkort komt hun droom uit: optreden in Spartastadion Het Kasteel. De groep is fan van de voetbalclub en krijgt nu de kans een bijzonder feestje in eigen achtertuin te vieren. Verslaggever Nicole Terborg zocht de mannen op. (foto: Facebook - Broederliefde)

Open Kaart: striptekenaar Sam Peeters  

Striptekenaar en illustrator Sam Peeters werd bekend als onderdeel van stripcollectief Lamelos. In 2010 ging Peeters voor zichzelf aan de slag met de strip 'In de schaduw van mijn lul'. Hierin drijft hij op subtiele wijze de spot met het stripmedium. Zijn eerste graphic novel 'Fucking Hell' verscheen in 2016 als meesterproef van zijn master Comic Design. Nu is daar zijn tweede werk: 'Iedereen op Claudia', over de liefde voor het mooiste meisje van de klas. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Sam Peeters persoonlijke vragen over leven en werk. (beeld: Sam Peeters)

Folkert de Jong reflecteert op de rol van kunst in de maatschappij  

Beeldend kunstenaar Folkert de Jong is in veel van zijn werk een schepper van een universum dat wordt bevolkt door levensgrote mensfiguren van een humoristische grimmigheid. Sculpturen die veelal van isolatiemateriaal zijn gemaakt. Vanaf komend weekend is in GEM, het museum voor actuele kunst in Den Haag, zijn solotentoonstelling 'Weird Science' te zien. Voor het eerst integreert hij foto’s en filmbeelden in zijn werk. De tentoonstelling is een reflectie op de rol van kunst en kunstenaars in de maatschappij. Pieter van der Wielen spreekt met Folkert de Jong. (foto: YAE)

Op bezoek in het atelier van kostuumontwerper Ellen Lens  

Hoeveel ruimte blijft er over voor kostuumontwerp in een filmwereld die steeds meer digitaal geanimeerd wordt? Dat is één van de vragen op het Imagine Film Festival, dat deze week plaatsvindt in museum EYE. Verslaggever Jan Paul de Bondt bezoekt het atelier van Ellen Lens, de kostuumdesigner en filmmaker die bekend is vanwege haar kennis over sociale lagen in kostuums. Ze werkt zowel met historische als hedendaagse kleding, en ontwierp onder andere de prachtige kostuums voor 'Brimstone', de western-thriller van regisseur Martin Koolhoven. (beeld: YouTube)

(2/2) Bert Kreuk over zijn ervaringen als kunstverzamelaar  

In 2007 verkocht Bert Kreuk zijn bedrijf, waarna hij zich volledig kon bezighouden met het verzamelen van kunst. Inmiddels bevat zijn collectie zo’n 750 werken; van Cézanne en Picasso tot Damien Hirst. In 2015 kreeg hij veel publiciteit naar aanleiding van het geschil dat hij had met de Vietnamese kunstenaar Danh Vo. Recent haalde hij opnieuw het nieuws nadat hij de Amerikaanse vlag kocht die op D-Day als eerste het Europese continent bereikte. Een symbool voor vrijheid, maar ook voor zijn zakelijke successen, die hij vooral in de VS behaalde. Over zijn ervaringen als verzamelaar schreef hij het boek 'Art Flipper'. Ester Naomi Perquin spreekt met Bert Kreuk. (foto: Gerrit Scheurs)

(1/2) Bert Kreuk over zijn ervaringen als kunstverzamelaar)  

In 2007 verkocht Bert Kreuk zijn bedrijf, waarna hij zich volledig kon bezighouden met het verzamelen van kunst. Inmiddels bevat zijn collectie zo’n 750 werken; van Cézanne en Picasso tot Damien Hirst. In 2015 kreeg hij veel publiciteit naar aanleiding van het geschil dat hij had met de Vietnamese kunstenaar Danh Vo. Recent haalde hij opnieuw het nieuws nadat hij de Amerikaanse vlag kocht die op D-Day als eerste het Europese continent bereikte. Een symbool voor vrijheid, maar ook voor zijn zakelijke successen, die hij vooral in de VS behaalde. Over zijn ervaringen als verzamelaar schreef hij het boek 'Art Flipper'. Ester Naomi Perquin spreekt met Bert Kreuk. (foto: Gerrit Scheurs)

De donkere humor van Maurizio Cattelan  

Kunsthistoricus en schrijver Jhim Lamoree noemt hem een fascinerende struikrover: de kunstenaar Maurizio Cattelan. De Italiaan weet overal controverse op te roepen: zo plakte hij ooit een galeriehouder met ducttape aan de muur tot die flauwviel. Over Cattelan zelf is weinig bekend, hij laat zijn interviews altijd over aan een ‘stand-in’. In Het Uur van de Wolf wordt volgende week de documentaire 'Maurizio Cattelan: Be Right Back' uitgezonden. Verslaggever Emmie Kollau spreekt in dat kader met Jhim Lamoree en bezoekt het Boijmans-van Beuningen om de Cattelan die daar te zien is te bekijken. (beeld: YouTube)

Acteur en muzikant Jim de Groot speelt discogrootheden in 'We Are Family'  

Jim de Groot is acteur en muzikant. In 1997 maakte hij zijn debuut in het theater als John Lennon. Daarna volgden rollen bij Toneelgroep Amsterdam, televisieseries als 'Baantjer' en 'Spangen', en speelde hij de hoofdrol in de BAFTA-winnende film 'Trafalgar Battle Surgeon'. Nu staat hij met de bandleden van Disco Disciples in het theater met de voorstelling 'We Are Family', waarin de verhalen worden verteld van beroemde muziekfamilies als The Jackson Five en Bee Gees. Ook vertelt hij zijn eigen familieverhaal, als zoon van muzikant Boudewijn de Groot. Ester Naomi Perquin spreekt met Jim de Groot. (foto: Vincent Carmiggelt)

0:00/0:00
Video player is in betaClose