Gradvall

Gradvall

Sweden

Gradvall, på djupet om musik. Initierade intervjuer om musikskapande med svenska och utländska artister. Signerat en av Sveriges mest erfarna musikjournalister. Ansvarig utgivare: Ulf Reneland

Episodes

En kapten med rött hjärta  

Reggaerebellen Kapten Röd har spelat sig till en position som en av Sveriges största artister - och det utan att knappt synas på medieradarn. Nu tackar han sin publik med sommarturnén Hundralappen.

Gradvall 0

Rebecka Törnqvist i Kurt Weills fotspår  

Efter ett sex år lång uppehåll gör Rebecka Törnqvist ett nytt album som inte låter som någon annan samtida musik. Hon går i Kurt Weills fotspår och suddar ut gränsen mellan pop och konstmusik.

Gradvall 0

Rein - hård kroppsmusik som befrielse  

Joanna ”Rein” Reinikainen gör stenhård synthesizermusik som riktar sig lika mycket till kroppen som till hjärnan. Ett samtal om ljud, oljud och utanförskap.

Gradvall 0

Mapeis resa från Don't wait till Råttkungen  

För tre år sjöng Mapei ”Don’t wait" i tv hos David Letterman. Sedan försvann hon från radarn. För andra gången. Nu är hon tillbaka med en teaterföreställning som handlar om uppgång och fall.

Gradvall 0

Vad driver Per Gessle?  

I snart 40 år har Per Gessle skrivit sånger som miljoner människor nynnat med i. Vad är hans hemlighet? Vad händer om man analyserar Gessles låtar på djupet? En närstudie av en hantverkare.

Gradvall 0

Känn (fortfarande) ingen sorg för Göteborg  

Slowgold vill bygga stora ljudlandskap. ShitKid gör låtar på sin första idé. Båda tillhör de mest intressanta artisterna i Göteborg just nu.

Gradvall 0

Father John Misty; en biktstund med en briljant pessimist  

På sitt nya album "Pure Comedy" skildrar Father John Misty den stora ironi det innebär att leva. "Det är mörkt där ute i världen, så mörkt att jag behöver sjunga om det", säger han.

Gradvall 0

Lash - hiphop som livlina  

Duon Lash har gjort omtalade låtar som ”Gäris i min kucha”. Systrarna Sabina och Anfa rappar om sex, brinner för HBTQ-frågor och visar på hiphop som ett sätt att ta sig ur missbruk och kriminalitet.

Gradvall 0

Stor och det chilenska arvet  

Stor är en av Sveriges bästa rappare. Stor och hans pappa poeten Sergio Infante talar om flow och Pablo Neruda.

Gradvall 0

Robban Pettersson - Varför sågas alltid Stiftelsen?  

Stiftelsen är ett av Sveriges mest populära band. Just nu är bandet ute på en unik och utsåld turné i Sverige. I media, däremot, är det nästan helt tyst.

Gradvall 0

Siri Karlsson – Med ena benet i framtiden  

Vart är musiken på väg? Hur kommer musiken att låta i framtiden? Siri Karlsson är, namnet till trots, en duo bestående av två medlemmar: Cecilia Österholm och Maria Arnqvist.

Gradvall 0

Hur sampling revolutionerat musiken  

Musiker har alltid byggt vidare på vad andra musiker skapat tidigare. De senaste 40 åren sker detta bokstavligen: musiker plockar bitar från andra artisters skivor och använder dem i sin egen musik.

Gradvall 0

Renässans för gospel  

Under mörkrets år 2016 har fler och flera artister sökt sig till gospel för inspiration. Det finns där hos artister som Kanye West och Chance The Rapper. På vilket sätt är gospelmusiken uppbyggd?

Gradvall 0

Sida A och Sida B: två sidor av Peter LeMarc  

När album var lika med vinylskivor var det möjligt att skapa verk som bokstavligen hade två helt olika sidor. Albumsidor kan berätta helt olika saker.

Gradvall 0

Att vara artist: Icona Pop & Strandels  

Vad krävs det av en artist i dag för att nå fram, slå igenom?

Gradvall 0

Nisse Hellberg  

Viljan att hela tiden gräva djupare.

Gradvall 0

Ana Diaz  

Vart är popmusiken på väg? Hur tänker och arbetar de låtskrivare som skapar morgondagens popmusik?

Gradvall 0

Frida Hyvönen  

Efter att i tio år gjort musik på engelska har Frida Hyvönen från Robertsfors i Västerbotten nu första gången spelat in ett album på svenska.

Gradvall 0

Galantis – nästa kapitel i dansmusikhistorien  

När Djokovic vann US Open 2015 använde han Galantis som peppmusik. Svenska Galantis är i full färd med att skriva nästa kapitel i dansmusikens historia.

Gradvall 0

Svenskarna bakom Spice Girls genombrott  

För 20 år sedan släpptes en poplåt som förändrade världen: Spice Girls debutsingel ”Wannabe”.

Gradvall 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose