Gradvall

Gradvall

Sweden

Gradvall, på djupet om musik. Initierade intervjuer om musikskapande med svenska och utländska artister. Signerat en av Sveriges mest erfarna musikjournalister. Ansvarig utgivare: Ulf Reneland

Episodes

Robban Pettersson - Varför sågas alltid Stiftelsen?  

Stiftelsen är ett av Sveriges mest populära band. Just nu är bandet ute på en unik och utsåld turné i Sverige. I media, däremot, är det nästan helt tyst. Stiftelsens hitlåt ”Vart jag än går” har spelats 52 miljoner gånger på Spotify. Det klår Håkan Hellström, Kent och Veronica Maggio. Men musikkritikerna är ofta hånfulla i sina recensioner. Varför ser så många ner på Stiftelsen? Finns ett popkulturellt glapp mellan städer och landsbygd? Är jag kanske själv en del av problemet? Det frågar sig Jan Gradvall och bjuder in Stiftelsens sångare Robban Pettersson till podden.

Gradvall 0

Siri Karlsson – Med ena benet i framtiden  

Vart är musiken på väg? Hur kommer musiken att låta i framtiden? Siri Karlsson är, namnet till trots, en duo bestående av två medlemmar: Cecilia Österholm och Maria Arnqvist. De har gjort internationellt hyllade album och deras musik hörs i dokumentären om Astrid Lingren. Siri Karlsson låter nyckelharpa och saxofon möta synthesizers och modern teknik. Vad duon skapar är i sann mening gränslös musik som ger en föraning om hur musiken kommer låta i framtiden.

Gradvall 0

Hur sampling revolutionerat musiken  

Musiker har alltid byggt vidare på vad andra musiker skapat tidigare. De senaste 40 åren sker detta bokstavligen: musiker plockar bitar från andra artisters skivor och använder dem i sin egen musik. Intervjuer med radiolegenden Lennart Wretlind som själv åkt jorden runt med bandspelare och analyserar ”Life in the bush of ghosts”, ett album med David Byrne och Brian Eno från 1981. Intervjuer även med hiphopexperten Patrik ”DJ Sleepy” Elofsson och Gustav Ejstes från Dungen som inte kan skapa musik om han inte får scratcha varje dag.

Gradvall 0

Renässans för gospel  

Under mörkrets år 2016 har fler och flera artister sökt sig till gospel för inspiration. Det finns där hos artister som Kanye West och Chance The Rapper. På vilket sätt är gospelmusiken uppbyggd? Låtstruktur och sångteknik? Varför har den sådan kraft? Varför lyssnar även icke-troende på kristen musik? Intervjuer med tre svenska artister som på olika sätt hämtar kraft och idéer från gospelmusiken: Jonathan Johansson, Carola Häggkvist och Oskar Linnros.

Gradvall 0

Sida A och Sida B: två sidor av Peter LeMarc  

När album var lika med vinylskivor var det möjligt att skapa verk som bokstavligen hade två helt olika sidor. Albumsidor kan berätta helt olika saker. Två olika sidor av en artists musik, två olika sidor av ett liv. Peter LeMarcs senaste album är uppbyggt på det sättet. Sida A handlar om mörker, cancer. Sida B är en soulsvit som blickar framåt. Ett samtal om Sida A- och Sida B-dynamik, med andra exempel ur musikhistorien som David Bowies ”Low”, Beatles ”Abbey Road” och Lloyd Coles ”Don’t get weird on me babe”.

Gradvall 0

Att vara artist: Icona Pop & Strandels  

Vad krävs det av en artist i dag för att nå fram, slå igenom? Hur behåller man sin egen musikaliska vision och integritet i en bransch av tusen viljor? Vad program som ”Idol” aldrig tar upp är att den svåraste tiden börjar efter genombrottet. Intervjuer med Aino Jawo och Caroline Hjelt i Icona Pop, inga svenska artister har de senaste fem åren rest så mycket och turnerat så hårt. Även intervju med debuterande syskonduon Strandels, Tova, 22 och Sixten, 19, som har allt detta framför sig.

Gradvall 0

Nisse Hellberg  

Viljan att hela tiden gräva djupare. Utan Nisse Hellberg och Malmö som ankare där nere i botten på kartan, skulle Sverige välta åt något håll. Vägen västerut är titeln på Nisse Hellbergs nya album. Men för honom har resan västerut pågått ett helt liv. Ett program om mylla, skånsk och amerikansk, och grävandet efter rötter. För att förstå sin samtid måste man också kunna sin historia.

Gradvall 0

Ana Diaz  

Vart är popmusiken på väg? Hur tänker och arbetar de låtskrivare som skapar morgondagens popmusik? Ana Diaz har gjort sig ett namn som låtskrivare på högsta internationella nivå. Britney Spears, Zara Larsson och David Guetta har spelat in hennes låtar. Under 2016 har Ana Diaz klivit fram som artist under eget namn. Hon är lika inspirerad av Nick Drake som Frank Ocean. Ett samtal om Ana Diaz förebilder och hur hon själv arbetar.

Gradvall 0

Frida Hyvönen  

Efter att i tio år gjort musik på engelska har Frida Hyvönen från Robertsfors i Västerbotten nu första gången spelat in ett album på svenska. Frida Hyvönen säger att hon inte kan identifiera sig som musiker. Hon skriver berättelser – berättelser som hon framför med sång och piano. Allting i hennes musik utgår från orden. Ett avsnitt om en artist som ändrar spelreglerna i populärmusiken och skapar en egen form av musikaliskt berättande.

Gradvall 0

Galantis – nästa kapitel i dansmusikhistorien  

När Djokovic vann US Open 2015 använde han Galantis som peppmusik. Svenska Galantis är i full färd med att skriva nästa kapitel i dansmusikens historia. Det är en duo som i kontrast mot stillastående discjockeykollegor skapat sig ett rykte som ett av världens mest energifyllda liveband. Galantis består två musiker som på var sitt håll varit med om att skriva modern musikhistoria. Linus Eklöw gör musik under artistnamnet Style of Eye och var med och skapade ”I love it” till Icona Pop. Christian Karlsson utgjorde ena halvan av låtskrivarduon Bloodshy & Avant (”Toxic” med Britney Spears) och bildade därefter Miike Snow.

Gradvall 0

Svenskarna bakom Spice Girls genombrott  

För 20 år sedan släpptes en poplåt som förändrade världen: Spice Girls debutsingel ”Wannabe”. Fem unga engelskor som sjöng och rappande om girl power och att kvinnlig vänskap är viktigare än killar. "If you wanna be my lover/You gotta get with my friends".Helt avgörande för Spice Girls genombrott var videon till Wannabe där de bokstavligen studsar fram och presenterar sina identiteter. Vad få känner till är att denna historiska video från sommaren 1996 helt och hållet ett verk av svenskar. Regissören var svensk. Producenten var svensk. Stylisten var svensk.Intervjuer med Moa Li Lemhagen Schalin, Maria Tamander, Gordon Cyrus och Lasse Sundh.

Gradvall 0

Jill Johnson – med sårbarhet som styrka  

Nashville - Låtskrivarnas stad. På en vanlig karta är Nashville en ganska obetydlig stad i Tennessee med sisådär 650 000 invånare. Men på en musikalisk karta är Nashville en av världens allra största städer. En stad som står för ett sätt att göra musik som influerat alla genrer. Ingen svensk artist har gjort Nashville-musik med samma pondus och självklarhet som Jill Johnson gör på sitt nya album, "For you I’ll wait". Hur skriver man i Nashville? Hur exakt har Jill Johnsons nya album växt fram? En intervju om att lära sig spela gitarr och att våga vara sårbar.

Gradvall 0

Frank Sinatra – musik efter 50  

Popartister gör nästan alltid sina mest kända album i unga år, men Frank Sinatras allra bästa album – och mest kända låtar – spelades in efter att han fyllde 50. Ju äldre han blev, desto djupare botten hittade han i sina sånger. Varför är popmusiken rädd för åldrande? Vad kan vi lära oss av Sinatra? Vad är hans hemlighet? Hur exakt sjunger han? Intervjuer med Lisa Nilsson, Tomas Andersson Wij, Johan Kinde och Oscarsbelönade amerikanska dokumentärfilmaren Alex Gibney.

Gradvall 0

Quincy Jones III  

Michael Jacksons ”Thriller”. NWA:s ”Straight Outta Compton”. 2Pac:s album under namnet Makaveli. Tre album som förändrade musikhistorien. Vad har de gemensamt? Svar: att Qunicy Jones III befann sig i studion när de spelades in. Quincy Jones III var skådespelare och musiker i ”Stockholmsnatt”, en film om kickers i Kungsträdgården. Därefter pendlade han under sin uppväxt mellan sin mammas familj i Farsta och pappan Quincy Jones i Los Angeles. Hans cv gör honom till en nyckelfigur i hiphophistorien. I dag är han domare i ”Idol”.

Gradvall 0

Jenny Hval  

Jenny Vhal är en av Nordens mest originella och internationellt mest hyllade artister. En norsk artist som under flera år bodde i Melbourne och utvecklat ett helt eget musikspråk. Jenny Hval har myntat termen ”soft dick rock”, en replik till penisladdade termer som hard rock. En av hennes mest kända låtar börjar med raden: ”That night I watched people fucking om my computer”. I sin popmusik utforskar kön och identitet. Hon har skrivit en uppsats om Kate Bush. Hennes främsta influens är Ingmar Bergmans ”Persona”.

Gradvall 0

Bob Hund  

Vikten av att göra det svårt för sig. Hur behåller man glöden? Hur undviker man att bli förutsägbar? Hur lyckas man hålla ihop i 25 år som rockband? I ett medvetet försök att göra det svårt för sig – att undvika att spela säkert – sålde Bob Hund för tre år sen alla sina instrument. Sedan dess har de spelat på lånade instrument från unga lokala musiker i de orter de spelat i.Ett avsnitt som undersöker dynamiken och kreativiteten i ett rockband.Med individuella intervjuer med alla sex medlemmarna.

Gradvall 0

Är Americana det svenskaste vi har?  

Enligt definitionen i uppslagsverk så betyder folkmusik ”musik som uppstått och förts vidare inom allmogen och särskilt på landsbygden”. Enligt den definitionen av begreppet så är Americana i dag att betrakta som svensk folkmusik. Den mest begåvade Americana-musiker som kommit fram i Sverige efter First Aid Kit heter Ellen Sundberg. Hon är 23 och kommer från Jämtland.

Gradvall 0

Var befinner sig punken i dag?  

I år är det 40 år sen de första punkskivorna kom. Ingen trodde 1976 att punken skulle bli ett långlivat fenomen, men generation efter generation nya lyssnare upptäcker musiken. Två legendariska punkband spelar på årets Way Out West. Hur har historieskrivningen om punk förändrats? Varför vägrar punken att dö? Det här avsnittet är ett slags Filosofiska Rummet om punk, med skivbolagsdirektören Martina Ledinsky, botanikern och journalisten Elin Unnes samt hardcoremusikern och journalisten Christoffer Röstlund Jonsson.

Gradvall 0

Varför är vi så rädda för musikaler?  

Många rocklyssnare har fördomar om musikaler. Men gräver man djupt i musikhistorien så inser man hur stor påverkan musikaler haft – och fortfarande har – på all slags samtida musik. Både popmusiken och soulmusiken har rötter som leder tillbaka till Broadway på 1920-talet. Broadway är populärkulturens moder och dess Champions League. Intervjuer med regissören och manusförfattaren Edward af Sillén och sångerskan Sarah Dawn Finer.

Gradvall 0

I huvudet på en producent  

Yrket producent är tyvärr fortfarande ökänt mansdominerat, men Laleh visar vägen framåt. Vid sidan av sin egen karriär har Laleh även etablerat sig som låtskrivare och producent åt internationella storartister som Demi Lovato, Ellie Goulding och Adam Lambert. En intervju om musik och teknik och att jakten efter känslan ”på riktigt”.

Gradvall 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose