I huvudet på en banbrytare

I huvudet på en banbrytare

Sweden

I huvudet på en banbrytare är en podcast med Katarina Gospic och Viggo Cavling. Utgångspunkten är banbrytande och vad som händer i hjärnan när vi hittar på nya saker eller bryter mot etablerande normer och oskrivna lagar. Minsta motståndets lag bor i vår gener, men trots detta har mänskligheten utvecklats från grottmänniskor till dagens högteknologiska individer. Dock har våra hjärnor inte förändrats nämnvärt de senaste 40 000 åren. Podcasten I huvudet på en banbrytare kopplar ihop banbrytande personer och händelser med den senaste hjärnforskningen. Lyssnarna har självfallet möjlighet att ställa frågor och komma med förslag på ämnen som vi ska ta upp i podden. I förlängningen kommer I huvudet på en banbrytare att bli en bok som tar upp svenska och internationella banbrytare och analyserar vad som hänt i deras miljö och hjärnor. Mejla gärna oss på banbrytaren@gmail.com Katarina Gospic är fysiolog, läkare, hjärnforskare, författare, entreprenör, konsult och föreläsare. Har utkommit med fyra böcker: Välj rätt! En guide till bra beslut, Den sociala hjärnan, Neuroledarskap - effektivt ledarskap byggt på hjärnforskning och beprövade metoder och Neurodesign - inredning för hälsa, prestation och välmående. Hon disputerade 2011 inom kognitiv neurovetenskap med en avhandling om neuroekonomi (vad som händer i hjärnan när vi fattar ekonomiska beslut och hur det hänger ihop med känsloreglering). Katarina Gospic Viggo Cavling är handelsresande i det talade, skrivna och digitala ordet. Partner i analysföretaget Inizio och entreprenör i egna bolaget VCRO. Delägare i Magiska platser AB, Bolånegruppen som vill sänka svenskarnas boräntor, Lokal reklamfilm och datingappen Himynameis. Han är föreläsare och krogkritiker i Svenska Dagbladets helgbilaga A Perfect Guide.

Episodes

Avsnitt 38: Ljummen & hjärntvättad!  

I avsnitt 38 av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om människor varken är varma eller kalla. Alltså ljumna. Katarina pratar om denna egenskap som hon inte uppskattar. Katarina kan inte tänka sig ett liv utan passion. Viggo har läst Åsne Seijerstads senaste bok Två systrar och undrar hur man (IS) hjärntvättar en människa. Avslutningsvis svarar Katarina på en lyssnarfråga om hur höger och vänster hjärnhalva kontrollerar kroppen.

Avsnitt 37: Leder Läckbergs barnuppfostran till fler Trump?  

I avsnitt 37 av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om skrivande, barnuppfostran, 5-minutersregeln och mod. Vi tar upp veckans debatt i Expressen om Camilla Läckbergs barnuppfostran. Leder den till fler Donald Trump? Vi analyser författarens metod för att få pli på sina barn och kommer med ett betyg. Katarina pratar om mod och att det inte räcker att prata om sina brister om du inte gör något åt dem. Till sist svarar vi på en lyssnarfråga om ansiktsdyslexi.Går detta att bota? Svar i veckans podcast.

Avsnitt 36: Ar blod tjockare än vatten?  

I avsnitt 36 av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om familjeband och om blod är tjockare än vatten. När en förälder dör är det som en spelare i ens människas lag försvinner och sen är den platsen vakant, säger Viggo som föredrar blod framför vatten. Katarina berättar om sin vän Isabell som hon tycker är funkar som en mittback, trots att det saknas blodsband. Vi pratar också om depressionen efter Trump och om att tappa sina lukt- och smakminnen. Katarina förklarar varför en människa lär saker snabbare när hen är ung, men att det går att lära en gammal människa nya saker. Och cirka vart femte år kan du lära dig tycka om en ny smak som du tidigare inte uppskattat!

Avsnitt 35: Googla inte!  

Denna vecka pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om digital närvaro. Viggo erkänner att han googlar sig själv regelbundet. Katarina undviker detta och tycker inte heller om när människor googlar henne inför möten eftersom då försvinner överraskningsmomentet. Sedan några månader är Katrina inte med på Facebook, något hon beskriver som overkligt skönt. Viggo tycker tvärtom och hittar en ny form av närhet i sociala medier. Katarina kontrar med att det som gör hjärnan gladast är positiva överraskningar. Googlar vi för mycket riskerar vi att förstöra vår belöningssignal. OBS: Detta avsnitt är inspelat över Skype och kanske inte världens bästa ljud... Men nästa vecka

Avsnitt 34: Du är så vacker!  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om kärlek i den digitala eran. Viggo vet varför den romantiska komedins bästa tid var på 90-talet. Före internet kunde romantiska bilder av kärlek spridas utan att den gå vardagstristessen pockade på. I dag blir vi mindre romantiska eftersom Tinder och andra dating-appar skapar känslan av allt och alla är utbytbara. Katarinas tips för att mer romantik ska uppstå är att vara uttråkad och längta. “Vi måste jobba hårdare för att nå kärleken.” En bra början är att använda ordet vacker istället för snygg. Det är mer stil enligt Katarina. Viggo lovar att använda detta ord mer och vi uppmanar poddens lyssnare att haka på.

Avsnitt 33: Paradiset är närmare än ni tror!  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om döden med anledning av Halloween, alltså det vi förr kallade alla helgons natt. Vad händer egentligen i hjärnan och resten av kroppen när vi dör? Och var blir själen av efter döden. Viggo berättar om sin mammas död och uppmanar existenser på andra sidan att höra av sig till honom. Självfallet får de döda gärna skicka mejl och berätta om tillvaron i paradiset. Vi får också veta varför människor som håller på att dö “ser ljuset på andra sidan”. Katarina tar upp placebo-effekten som i en ny forskningsrapport visat sig mycket effektiv även om själva tabletten bara innehåller socker. Bara att någon bryr som om dig är alltså mycket effektivt om du är sjuk och vill bli frisk.

Avsnitt 32: Don't try this at home  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om hälsa och konsten att vara spontan. Viggo har besökt Apoteket och vill att Katarina ska kommentera hans inköp - det hela spårar ut när Viggo visar hur han intar och använder olika typer av preparat. Katarina blir alldeles häpen då hon aldrig sett på maken, och håller på att trilla av stolen. Mellan skratten försöker hon poängtera vikten av att följa de instruktioner som anges i bipacksedeln respektive läkarordinationer. Det pratas också om betydelsen av att vara spontan och att låta livet hända. Viggo uppmuntrar till att vi alla bör ha fler "videokompisar". Avslutningsvis avhandlas den biologiska orsaken till varför Katarina gillar grottmänniskor och hur vi kan styra vår uppmärksamhet mot det positiva.

Avsnitt 31: Balans  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om balans. Hur ska en människa härda ut att efter sol måste det komma regn? Hjärnan har, trots att den består av miljarder celler och ännu fler kopplingar mellan dessa, begränsningar. Vi kan inte vara topp en längre stund och efter dessa minuter och ibland timmar av lycka kommer en down-peiod. Detta är oundvikligt. Katarina förklarar hur du ska tänka för att inte fastna i moll. Katarina pratar också om att det är viktigt att få perspektiv på saker för att utvecklas. De som är rädda för avvikande åsikter och personer kommer inte kunna utveckla sin fulla potential. Avslutningsvis redovisar Viggo sin uppgift som fick ett häpnadsväckande resultat.

Avsnitt 30: Bada i lycka!  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om konst och frosseri. Viggo har varit i Verona och ätit fem rättersluncher och druckit Amarone-vin på ett sätt som gränsar till frosseri. Det senare var förr ett tecken på överklass, men har i dag blivit ett uttryck för underklass. Häften av alla män och en tredjedel av alla kvinnor lider av övervikt. Enligt Katarina är det okej att frossa någon gång då och då – om du har en bra grund. Katarina har varit i Borås och sett konst på stan som gör henne lycklig. Hon tycker sig bada i lycka. Avslutningsvis pratar vi om hat och hur även detta kan vara beroendeframkallnade.

Avsnitt 29: nära döden och tokiga kvinnor!  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” berättar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om extrem stress. Katarina var med om en bilolycka förra veckan och ger sin syn på extremt stressade situationer situationer kan hanteras. Viggo har träffat kvinnor på gränsen till vansinne och undrar varför gör de på detta viset? Till sist får vi veta vad som händer i hjärnan när vi sover och hur det gick med Katarinas svulla- eller supauppgift...

Avsnitt 28 Är det okej att slå sina barn?  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling humor och om att leva som man lär. Viggo tycker att trenden på sociala medier att såga sönder allt som är roligt är… tråkigt. Viggo tycker att hans skämt om att slå sina barn borde få mer skratt och jubel. Men trenden i sociala medier är den motsatta, många debattörer får sin näring av att såga sönder andras “dåliga” skämt. Katarina pratar om att det finns människor som inte lever som de lär. Viggo tycker inte att detta är lika allvarligt. Hans tes är människor med för mycket moral egentligen inte mår så bra. Avslutningsvis delar Katarina ut en WOW-övning du kan göra på morgonen och får en riktigt svår uppgift av Viggo som i sin tur pratar om hur det gick med hans uppgift. (Illa.)

Avsnitt 27: Nyckeln till välmående!  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om två avgörande nycklar för att må bra: rörelse och kärlek. Bägge måste du ha mycket av för att dina hjärna ska fungera. Katarina är orolig eftersom många, både unga och gamla, inte förstår att de måste röra på sig. Viggos ämne är den moderna kärleken och att vi (han) i dag har alldeles för många krav på vår blivande partner. Det var kanske bättre förr när vi alla levde på savanen i små grupper och låg runt. Åtminstone om vi ska tro Yuval Hararis bok Sapiens. Avslutningsvis berättar Katarina om sin ljuguppgift och ger Viggo sin utmaning, som han försöker smita ifrån.

Avsnitt 26: Paolo Macchiarini är glad att han inte opererat i Norge.  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” reder hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling ut de senaste turerna i Paolo Macchiarini-skandalen. Detta med anledning av Sten Heckschers utredning av Karolinska Institutet som kom i måndags. Ni kanske minns “stjärnkirurgen” som opererade in platsstrupar i människors halsar. 6 av 8 patienter är i dag döda. Hade vi bott i Norge hade detta varit ett fall för polisen, men eftersom vi bor i Sverige hanteras frågan på annat vis. Viggo ger Katarina en uppgift som går emot hennes moral. Veckans lyssnarfråga handlar om multitasking. Är kvinnor bättre på att göra fler saker samtidigt än män? Katarina har svaret som kommer sist i podden.

Avsnitt 25: Den polysynaptiska Prinsen  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” med hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling är huvudämnet saknad. Viggo tycker sig sakna sina barn mer nu när de är större och går att prata med. Är det den biologiska klockan eller bara tajming? Katarina har svaret. Det finns i oxytocinet, människans myshormon. Vill du få mer av detta ska du satsa på sex, massage och kärlek. Vidare har Katarina träffat en prins och kan rapportera att han är polysynaptisk, alltså att han är smart. Vi pratar också om kramar, om det finns några hjärnceller i ett ostron och om det är farligt att spela online-spel.

Avsnitt 24: Ljug utan att skämmas…  

I höstens första avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” samtalar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om lögner. Utvecklingen av lögndetektorer går framåt och snart kommer vi kunna scanna människors hjärnor i polisförhör och domstolar. Tyvärr kan vissa personer med vissa neuropsykiatriska sjukdomar ändå ljuga utan att få hög puls, svettningar och samvetskval. Katarina är mycket skeptisk till lögner och hyllar sanningen. Viggo däremot tror att det är bra att ljuga då och då för husfridens skull. Vi pratar även om skolgårdar och varför vi har så traumatiska minnen från vår barndom. Avslutningsvis kommer det en fråga om cykelhjälmar och varför du ska skydda dina hjärna. Podcasten "I huvudet på en banbrytare” är nu tillbaka efter sommarlovet och vi kommer att köra på med ett nytt avsnitt varje lördag fram till jul.

Avsnitt 23: Säsongsfinal  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om det nya lustsamhället och re-evaluera. Förr i bonde- och industrisamhället präglades människor av plikt, men nu i den digitala era är det lust som gäller. Unga människor vill bli underhållna från morgon till kväll. Är det slutet för mänskligheten eller början på paradiset undrar Viggo. Katarina tror att det kan vara slutet. I ämne två pratar Katarina om att re-evaluera, alltså vår förmåga att med ny information fatta nya och bättre beslut. Alltså lösningen på den moderna människans problem och det bästa sättet att slippa ånger. Veckans fråga kommer från Viggo handlar om hur man sparar en hjärna. Podden tar nu semester och är tillbaka den 27 augusti.

Avsnitt 22: En ny nivå av småländsk snålhet  

I veckans avsnitt av podcasten “I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om snålhet, mobiltelefoner och vanor. Viggo har varit på galapremiär på Astrid Lindgrens värld och köpt en toalettrulle för 5 kronor. Vi pratar om var snålhet kommer från, men utan att hitta ett entydigt svar. Katarina fortsätter att prata om våra mobiltelefoner och kan rapportera att hennes projekt leder till bättre relationer professionellt såväl som privat. Vill du bli bättre? Fokusera på din viktigaste utmaning 90 minuter på förmiddagen och 90 minuter på eftermiddagen. Gör detta utan mobilen. Viggo undrar om att bryta vanor. Katarina lär Viggo att vanor är ett bra sätt att spara energi. Sist blir det en fråga om musik. Varför gillar vissa människor musik från 80-talet?

Avsnitt 21: Let It All Out  

I veckans avsnitt av podcasten “I huvudet på en banbrytare” diskuterar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling fåfänga och behovet av att skratta. Katarina gillar inte när människor tycker att hon sluta skratta för att hon då tappar i trovärdighet som hjärnforskare. Katarina vägrar sluta skratta och gör detta med stöd av forskning som visar att det är farligt att hålla inne med sina känslor. Även tårar och sorg ska ut. Viggo pratar om fåfänga och tror sig ha hittat en svag punkt i sina medmänniskors självkänsla. Med stöd av dessa två ämnen uppmanar Katarina lyssnarna att släppa ut sina känslor direkt. Så följaktligen skryt mer, älska mer och när du blir arg – visa det.

Avsnitt 20: Resilience  

I huvudet på banbrytare fyller 20 avsnitt! Katarina säger WOW och lovar att att känslohämmade svenskar kan få gå hennes WOW-kurs. Mejla banbrytaren@gmail.com om du vill anmäla ditt intresse. Katarina pratar om ett modeord som är mer än bara en fluga. Resilience! Alltså vår förmåga att hantera förändring. Katarina tycker att människor ska söka sig ut i naturen när de behöver ladda batterierna. Viggo är skeptisk allt på vischan. Men blir glad när Djurgården mitt i Stockholms får godkänt som “natur”. Katarina förklarar också värdet av sömn och hur du ska somna när du är stressad.

Avsnitt 19: Den leende anarkisten  

I veckans avsnitt podcasten I huvudet på en banbrytare diskuterar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om ledarskap och grupptryck. Katarina har varit på fest med det kvinnliga nätverket för banbrytande, power-kvinnor Poker Face. Viggo vill gärna gå med i klubben och funderar på ett könsbyte, men det räcker inte för medlemskap enligt Katarina. Viggo har träffat en banbrytare som är anarkist. Tyvärr har hans rörelse blivit kidnappad av kommunister. Varför vänder sig ofta flocken mot en banbrytare, trots att flocken skapats av banbrytaren? Katarina har svar. Och uppmanar alla människor att le mer mot okända människor.

0:00/0:00
Video player is in betaClose