I huvudet på en banbrytare

I huvudet på en banbrytare

Sweden

I huvudet på en banbrytare är en podcast med Katarina Gospic och Viggo Cavling. Utgångspunkten är banbrytande och vad som händer i hjärnan när vi hittar på nya saker eller bryter mot etablerande normer och oskrivna lagar. Minsta motståndets lag bor i vår gener, men trots detta har mänskligheten utvecklats från grottmänniskor till dagens högteknologiska individer. Dock har våra hjärnor inte förändrats nämnvärt de senaste 40 000 åren. Podcasten I huvudet på en banbrytare kopplar ihop banbrytande personer och händelser med den senaste hjärnforskningen. Lyssnarna har självfallet möjlighet att ställa frågor och komma med förslag på ämnen som vi ska ta upp i podden. I förlängningen kommer I huvudet på en banbrytare att bli en bok som tar upp svenska och internationella banbrytare och analyserar vad som hänt i deras miljö och hjärnor. Mejla gärna oss på banbrytaren@gmail.com Katarina Gospic är fysiolog, läkare, hjärnforskare, författare, entreprenör, konsult och föreläsare. Har utkommit med fyra böcker: Välj rätt! En guide till bra beslut, Den sociala hjärnan, Neuroledarskap - effektivt ledarskap byggt på hjärnforskning och beprövade metoder och Neurodesign - inredning för hälsa, prestation och välmående. Hon disputerade 2011 inom kognitiv neurovetenskap med en avhandling om neuroekonomi (vad som händer i hjärnan när vi fattar ekonomiska beslut och hur det hänger ihop med känsloreglering). Katarina Gospic Viggo Cavling är handelsresande i det talade, skrivna och digitala ordet. Partner i analysföretaget Inizio och entreprenör i egna bolaget VCRO. Delägare i Magiska platser AB, Bolånegruppen som vill sänka svenskarnas boräntor, Lokal reklamfilm och datingappen Himynameis. Han är föreläsare och krogkritiker i Svenska Dagbladets helgbilaga A Perfect Guide.

Episodes

Avsnitt 58: Tuff barndom och Zuckbergs superdator  

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg håller på att bygga en superdator som ska kunna läsa människors tankar. Kommer detta verkligen att funka? Katarina ger svar i veckans avsnitt av podcast. Viggo läser konstnären Marina Abramović självbiografi och undrar vad som händer i hjärnan när vi plågas som små. Katarina har svar på även detta. Hjärnan är en vildvuxen buske som behöver klippas till. Klarar du ett trauma eller två kan du bli starkare efteråt. Vi får även en rapport från hästryggen på Island och Viggo berättar som sina magiska ballonger.

Avsnitt 57: Påskmys och terror  

Viggo hyllar påskhelgen som den bästa helgen eftersom den är helt utan krav. Katarina är på väg till Island. Viggo berättar om landet med världens tuffaste kvinnor. Men huvudämnet denna vecka är förstås terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm för en vecka sedan.

Avsnitt 56: Live från NK!  

I torsdagskväll var Katarina och Viggo på NK:s bokavdelning i Stockholm och spelade in veckans podcast. Viggo pratade om det berättande minnet och Katarina pratade om medicinsk cannabis. Vi beklagar att ljudet inte är perfekt. Men nästa vecka är allt som vanligt…

Avsnitt 55: Skärpning!  

I veckan har Viggo skapat debatt i tech-tidningen Breakit med en krönika om att entreprenörer borde sluta gnälla. Startup-världen gillade inte hans budskap utan har gnällt än mer. Katarina tycker att människor i Sverige som klagar borde resa ut i världen och inse vi har det otroligt bra hemma vid. Katarina har träffat Anders Ericsson, mannen bakom 10 000 timmarsregeln, och ger fyra konkreta råd för att bli bäst. 1. Vänta ej på att hitta det du är bra på. 2. Öva på det du är dålig på. 3. Skaffa en bra lärare. 4. Lär dig se dina brister. Avslutningsvis tycker vi alla i Stockholm ska komma till NK:s bokhandel nästa torsdag den 6 mars klockan 18 och träffa oss när vi signerar böcker och live-poddar. Varmt välkommen!

Avsnitt 54: Detta är livet!  

Viggo fortsätter att läsa Homo Deus av Yuval Noah Harari. Denna gång är Viggos ämne från boken mänsklighetens behov av religion. För enligt Harari har vetenskapen inte alla svar, även om det finns många. Katarina har varit med i cancerpodden och pratat om hur man ska leva sitt liv. Som en bil som kör för fort, eller som sköldpadda på Galápagosöarna? De senare kan leva i 160 år. Men å andra sida, hur kul är det att ligga under en buske och vänta hela livet?

Avsnitt 53: Dagen efter...  

Veckans podavsnitt spelas in dagen efter den stora släppfesten för boken I huvudet på en banbrytare på Taverna Brillo i Stockholm. Katarina och Viggo är en smula slitna, men pratar ändå på. Katarina pratar om behovet av kärlek och att goda vänner sprider lycka. Men att även fetma och skilsmässor kan spridas i en vänkrets. Viggo läser Yuval Noah Hararis senaste bok Homo Deus och undrar vad vårt medvetande är. Katarina rapporterar var den senaste forskning befinner sig i denna mycket svåra fråga. Tack för igår kväll till Brombergs, Taverna Brillo, folk o folk, El Dorado 8 Y.O

Avsnitt 52: Ett speciellt ögonblick!  

Podden fyller ett år. Alltså, vi har gjort 52 avsnitt. Men vi ägnar oss inte åt nostalgi utan blickar framåt. Denna gång pratar vi om träning och varför läkarkåren skriver ut tabletter istället för att ordinera träning. Katarina har läst boken Hjärnstark. Vi pratar om Martin Dahlin och Tomas Brolin och varför deras kroppar utvecklades så olika när de lade av med proffsfotboll. Viggo har läst en bok om Peter Mangs och undrar om aspergers. Varför tycker autister att de är smartare än (oss?) andra? Katarina har som alltid svar.

Avsnitt 51: Katarinas hemlighet!  

Hur har Katarina, 33 år, hunnit med allt? Hon är läkare, författare och entreprenör. Hon har skrivit en doktorsavhandling och fem böcker. Hon är en av Sveriges mest anlitade föreläsare inom neurovetenskap och driver ett framgångsrikt inredningsföretag. Inte illa för en tjej som växte upp i Akalla med föräldrar utan akademisk bakgrund. I veckans avsnitt av podden avslöjar Katarina sitt framgångsrecept. Viggo är lite orolig med anledning av Donald Trumps senaste uttalande. Även här har Katarina svar. Världens IQ blir bättre enligt Flynn-effekten. Men vi måste bli bättre på att ifrågasätta.

Avsnitt 50: Kniven på strupen!  

Viggo har bytt kontorshotell från Epicenter där alla drömde om att bli IT-miljardärer till Norrsken där alla drömmer om en bättre värld. Viggo saknar det kapitalistiska drivet på det gamla kontoret. Han finner samma känsla som på public service-företagen Sverige radio och SVT. Istället för nyfikenhet bevakar man ett – sitt – intresse. Det han saknar är kniven på strupen. Katarinas ämne är persona. Varför tänker inte människor mer på hur de uppfattas av andra? Viggo längtar efter ett system som utgår från att människor är ögontjänare. En modern bikt tycker Katarina. Avslutningsvis gör vi lite reklam för vår kommande bok: I huvudet på en banbrytare.

Avsnitt 49: Smink, rykten och meningen med livet!  

Denna vecka har Katarina och Viggo varit på TV4 och blivit intervjuade av Malou med anledning av sin kommande bok: I huvudet på en banbrytare. Boken och inslaget kommer i mars, men besöket analyseras redan nu in i minsta detalj. Katarinas huvudämne är hur uppstår ett dåligt rykte. Hon skickar en liten varning till Grand Hôtels Cadierbar. Viggo har tittat på SVT och sett en kille som seglar över Atlanten. Viggo förstår inte riktigt varför seglaren tycker att detta är meningen med livet. Katarina jämför att segla med meditation och tror att det kan vara bra.

Avsnitt 48: Naturen är orättvis  

Viggo har nu fått veta att tvålen uppfanns år 1850. Före detta luktade alla människor illa. Men ingen verkar ha brytt sig. Katarina förklarar hur detta hänger ihop. Katarina har läst en bok av professor Torkel Klingberg. Det visar sig nu att våra gener har mer att säga till om än vad Katarina tidigare trott. Naturen är orättvis, men skäddarsyr vi pedagogik och träning efter varje människas förutsättningar kan alla utvecklas mycket långt. Exakt hur detta ska gå till (nästan) förklarar vi också i veckans podcast. Avslutningvis för vi lite reklam får vår kommande bok I huvudet på en banbrytare som kommer i mars.

Avsnitt 47: Dåligt bollsinne finns inte!  

Viggo undrar om han har ärvt sitt dåliga bollsinne och sin usla motorik. Han tror att detta eftersom även hans son inte tycker om att spela fotboll. Katarina förklarar det kan uppstå problem när armar och ben växer snabbare än hjärnan i tonåren, men att det går att fixa med träning. Viggo har svårt att förstå detta. Katarina tycker att stora organisationer och företag borde bli modigare och våga fatta snabbare beslut. Hon vill att alla ska tänka som entreprenörer. Viggo hänvisar till docenten i nationalekonomi Kjell A. Nordström som sagt att alla stora företag egentligen är planekonomier. Vi hinner även nämna detjing i SVT, Carolina Neuraths bokkalas och Kroatiens utrikesminister.

Avsnitt 46: Därför kommer tårarna  

Viggo berättar sin gråthistoria. Från inga tårar när pappa dog till massor av tårar när Harry Potter nästan dör. Katarina förklarar att äkta tårarna är extra salta för att de ska rinna vackert utmed våra kinder. Hon vet också att det är ofarliga att torka tårar utan handskar. Katrina pratar om segregation och tillsammans försöker vi hitta en lösning på denna utmaning. För att inte deppa ihop fullständigt äter vi finchoklad från NK och drömmer om våren vars ankomst vi anar. Avslutningsvis kommer lite reklam för vår kommande bok: I huvudet på en banbrytare, boosta din hjärna i fem steg.

Avsnitt 45: Donald Trump  

Reptilhjärnan har fått ett ansikte och en frisyr. Och nu leder denna hjärna hela världen. Katarina vill helst av allt lägga sig och sova när hon tänker på detta. Men i veckans avsnitt analyserar hon och Viggo Donald Trump och hans väljare. Viggo hoppas att Donald ska utvecklas som Arnold Schwarzenegger när han var guvernör i Kalifornien. När Arnold efter typ 100 dagar upptäckte att hans program var omöjligt att genomföra gjorde han helt om och satsade allt på miljön. Det visade sig vara helt rätt och i dag är Kalifornien ledande när det gäller miljöarbete. Katarina tror tyvärr inte detta kommer att hända när det gäller Trump.

Avsnitt 44: Varför är danskarna lyckligast i världen?  

Enligt en färsk undersökning tycker 90 procent av svenskarna att de personligen är lyckliga, men vi tror att bara hälften av befolkningen känner samma sak. Varför tänker vi så? Katarina har ett möjligt svar. Vi pratar även om det faktum att danskarna hävdar att de är världens lyckligaste folk. Måste man vara glad i Danmark? Och kan det vara så att öl, cigg och en god korv skapar mer lycka än flit och promenader i naturen. Det tror Viggo! Vi pratar också om det perfekta mordet, en film med Viggo Mortensen och pepp 2017.

Avsnitt 43: Förväntningar på 2017  

I årets första podcast med hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling är huvudämnet en gammal favorit: förväntningar. Viggos strategi är låga förväntningar och Katarina har motsatt: alla är MVG. Utifrån hjärnans perspektiv är Viggos plan korrekt, eftersom vi mår bra av en överraskning. Men Katarina tycker att dumförklara människor är för negativt. Viggo pratar om sitt dåliga samvete när han sover tills solen går upp under vinterhalvåret. Men detta är rätt enligt Katarina som hänvisar till den suprakiasmatiska kärnan i hjärnan. Avslutningsvis kommer våra nyårslöften. Missa inte detta avslöjande!

Avsnitt 42: Brytpunkter & Gott nytt år!  

I årets sista upplaga av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om oro och mål. Hur ska man egentligen nå sina mål? Katarina berättar om sin metod – Bucket List 2017 – och lovar att redovisa när hon uppnår sina mål i podden under 2017. Viggo har läst Linn Ullmans bok De oroliga och slås av hur oron bor i alla människor, hur framgångsrika de än är. Först och till sist önskar vi alla lyssnare ett riktigt gott nytt år. Låt 2017 blir det bästa någonsin.

Avsnitt 41: God jul!  

I avsnitt 41 av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om julen. Är den god eller ond? Viggo lutar åt det senare. Katarina har en mer nyanserad bild. Hon uppskattar bland annat sin mysiga julstjärna. Sen pratar vi om godhet med anledning av Ann Heberleins krönika i Fokus om detta för någon vecka sedan. Katarina förklarar att vi mår bra av att ge. Detta drabbar både givare och mottagaren. Katarina pratar om sina “omedvetna” principer. De bor i hennes hjärta och guidar henne i livet. Den viktigaste är att vara den bästa människan du kan vara. Att alltid göra sitt bästa. Viggo tycker att det luktar idrott.

Avsnitt 40: Halleluja!  

I avsnitt 40 av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om en vetenskaplig upptäckt som kan förändra världen. Forskarna har hittat ett nytt sätt att lösa problem i hjärnan, nämligen frekvens. Det funkar på möss och det kanske funkar på människor. Viggo undrar om rörelser och hur de får hjärnan att fungera bättre. Avslutningsvis undrar vår lyssnare Anna vilken färg som passar bäst i sovrummet. Svaret är blått om hon vill sova gott!

Avsnitt 39: Öppna landskap  

I avsnitt 39 av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om öppna kontorslandskap. Är detta bra eller dåligt? Katarina svarar utifrån arbetarnas hjärna. Och Viggo berättar vad som händer i chefens knopp. Han, när han var chef, gillar att ha koll på slavarna på kontoret. Men Katarina förklarar att människor inte mår bra av att bli störda när de ska jobba. Viggo har försökt hitta rätt hiss för sin startup, men det gick inte hela vägen upp denna gång. Han berättar om hur det känns att misslyckas. Avslutningsvis kommer en fråga om hur hjärnan mår utan sol och var du ska gå för att må bättre.

0:00/0:00
Video player is in betaClose