I huvudet på en banbrytare

I huvudet på en banbrytare

Sweden

I huvudet på en banbrytare är en podcast med Katarina Gospic och Viggo Cavling. Utgångspunkten är banbrytande och vad som händer i hjärnan när vi hittar på nya saker eller bryter mot etablerande normer och oskrivna lagar. Minsta motståndets lag bor i vår gener, men trots detta har mänskligheten utvecklats från grottmänniskor till dagens högteknologiska individer. Dock har våra hjärnor inte förändrats nämnvärt de senaste 40 000 åren. Podcasten I huvudet på en banbrytare kopplar ihop banbrytande personer och händelser med den senaste hjärnforskningen. Lyssnarna har självfallet möjlighet att ställa frågor och komma med förslag på ämnen som vi ska ta upp i podden. I förlängningen kommer I huvudet på en banbrytare att bli en bok som tar upp svenska och internationella banbrytare och analyserar vad som hänt i deras miljö och hjärnor. Mejla gärna oss på banbrytaren@gmail.com Katarina Gospic är fysiolog, läkare, hjärnforskare, författare, entreprenör, konsult och föreläsare. Har utkommit med fyra böcker: Välj rätt! En guide till bra beslut, Den sociala hjärnan, Neuroledarskap - effektivt ledarskap byggt på hjärnforskning och beprövade metoder och Neurodesign - inredning för hälsa, prestation och välmående. Hon disputerade 2011 inom kognitiv neurovetenskap med en avhandling om neuroekonomi (vad som händer i hjärnan när vi fattar ekonomiska beslut och hur det hänger ihop med känsloreglering). Katarina Gospic Viggo Cavling är handelsresande i det talade, skrivna och digitala ordet. Partner i analysföretaget Inizio och entreprenör i egna bolaget VCRO. Delägare i Magiska platser AB, Bolånegruppen som vill sänka svenskarnas boräntor, Lokal reklamfilm och datingappen Himynameis. Han är föreläsare och krogkritiker i Svenska Dagbladets helgbilaga A Perfect Guide.

Episodes

Avsnitt 71: Snyggaste kocken vinner!  

Katarina och Viggo träffar Sebastian Gibrand en timme efter att han blivit Sveriges representant i kock-EM 2018 och kock-VM 2019. Han berättar om hur han upprätthåller koncentrationen i fyra timmar i sträck. Men också hur han fick juryn på gott humör med rätt musik och vackra presentationer. Katarina berättar om studier som visar att våra förväntningar styr oss i mycket hög grad. Tror vi att maten är skapad av världens bästa kock smakar den bättre. Är kocken dessutom snygg blir upplevelsen ännu bättre.

Avsnitt 70: Våldsamma män!  

Katarina berättar om en studie på både djur och människor som visar att hanar är mer benägna att slåss. Hos kvinnor är det mer sällsynt. Viggo har läst boken “Fördel kvinna: den tysta utbildningsrevolutionen” av Emma Leijnse som stärker denna tes. Kvinnor studerar till läkare när deras bröder slåss och är kriminella. Varför är det så? Katarina har svar. Hon tar också upp drivkrafterna hos den man som är misstänkt för att ha mördat en svensk journalist på sin ubåt. Vi förstår att detta låter som ett tungt avsnitt, men Viggo inleder med att skvallra om vem som äter lunch med vem på Riche och Katarina avslutar med att rekommendera kramar och gos för att härda ut hösten.

Avsnitt 69: Seriöst!  

Denna vecka blir det seriöst. Katarina har sett en dokumentär med Noam Chomsky och Viggo har läst en bok om Carl Bildt. Dessa två analyseras noga. Katarina berättar om ett gig med 1500 personer i publiken. Viggo har också pratat inför publik. Hela 15 personer lyssnade när han stod på scenen senast…

Avsnitt 68: We are back!  

Vi är tillbaka efter sommarlovet. I höstens första avsnitt pratar Katarina om drivkrafterna bakom AKB:s avgång och att hon själv drömde om att bli statsminister som barn. Viggo pratar om sitt Instagram-missbruk, han får ångest av att titta på bloggtjejer och fester han inte är bjuden på. Katarina har varit på Madagaskar och kan berätta där finns inga pingviner. Viggo har fått en fin solbränna i Israel som han gärna vill behålla. Vad är egentligen bästa metoden: brun-utan-sol-kräm eller solarium? Katarina har förstås rätt svar.

Avsnitt 67: Älskling  

Hur ska en kvinna agera för att få relationen till sin manliga partner att fungera? Viggo har tre krav som han presenterar för Katarina. Hon håller inte med om allt, men vi enas om att ordet älskling ska användas mycket. Katarina har fått många nya vänner de senaste åren och berättar om sina ickestrategi för att få fler. Vi analyserar även vår podkollega Alexander Pärleros, en på alla sätt stor man. I och med detta avsnitt tar podden semester fram till den 26 augusti. Ha en skön sommar!

Avsnitt 66: Utseendefixerad!  

Hur ska en kvinna förföra en man? Detta svåra ämne försöker vi ge svar på i veckans avsnitt. Tyvärr blir det ofta en krock mellan biologins drifter att skaffa barn och vår kulturs iver att allt ska vara jämlikt. Kvinnans behov av mannens muskelkraft har dessutom minskat. Med tiden målar Viggo in sig i ett hörn när det gäller rättvisa i relationen och får en uppgift till nästa vecka att samla in mer data. Katarina pratar om rikedom och att hon älskar att äga sin egen tid. Det blir också en liten analys av midsommar och varför Katarina inte äter matjessill.

Avsnitt 65: Potatismetoden!  

Viggo försöker sälja sin app Magiska Platser, men få vill betala 129 kronor. Varför är folk så snåla? Katarina, som skrivit en doktorsavhandling om ekonomiska beslut, kommer med fakta och goda råd. Bland annat att använda potatismetoden. Katarina pratar om tvivel och att det är okej att ändra sig då och då. Vi rapporterar också från underjorden och Stockholms nya pendeltågsstation som öppnar inom en månad. Betyget blir godkänt, dock utan spets.

Avsnitt 64: Jubel och idrott!  

Katarina har föreläst på hotell Tylösand och fått en egoboost som slår det mesta. Publiken var världens härligaste publik och efter detta svävade Katarina på moln. Viggo har sett tv-serien "Berlin - Under samma himmel" som handlar om Berlin 1974. Han undrar hur det är att träna stenhårt som mycket ung. Katarina berättar om sin tid som truppgymnast från 4 till 14 års ålder.

Avsnitt 63: Dataismen  

Sverige har fått en ny statsreligion, enligt Viggo. Ju fler beslut vi överlämnar till datorerna desto bättre mår vi enligt dataismen. Katarina tror att det finns spår av sanning i detta. Katarina har läst om en undersökning i Perfect Guide om Instagram. Att ständigt jämföra oss med andra är inte bra, men Katarina vet hur du ska uppdatera ditt flöde utan att må dåligt.

Avsnitt 62: Barn är inte små vuxna, del 2  

Vi fortsätter att prata om drivkrafterna i Kevinfallet. Varför gör människor först ett fel och sedan ett till och ett till? Katarina förklarar att när när yttre press och längtan att lösa ett mord paras med någon som längtar efter ära och berömmelse kan mycket gå fel. Hur ska vi skapa bättre system för att undvika liknande katastrofer i framtiden? Katarina tycker att vi göra som flygbranschen som rapporterar in nya fel så att de snabbt blir tillgängliga för alla. När det gäller barn är det viktigaste att förstår att barn är inte små vuxna. Avslutningsvis är vi glada att sommaren är här och vill du bli granne med Viggo är det bara att köpa en etta i hans hus. Googla Kattgränd på Hemnet.

Avsnitt 61: Barn är inte små vuxna  

Denna gång tar vi upp Kevinfallet och de två pojkarna som blev dömda för mord när de var 5 och 7 år gamla. Katarina förklarar hur ett barns hjärna fungerar och att barn anpassar sig efter vuxnas krav och humör, speciellt under press. En vuxen människa kan i bästa fall hålla redan på sju saker samtidigt. Ett barn klarar kanske fyra saker, en femåring ännu färre. Det mesta basala när det gäller barn är att inse de inte är små vuxna utan att barn är barn. I övrigt välkomnar vi våren och kommer med ett boktips: Viggo läser Jonas Bonniers bok Helikopterrånet och är mycket imponerad.

Avsnitt 60: Det korta avsnittet...  

I veckans avsnitt pratar om Katarina om hur traumatiska minnen uppstår och biter sig fast. Katarina har varit på Guldkon och berättar om sin kärlek till mjölk. Viggo är skeptisk till denna produkt och föredrar yogurt. Katarina försöker också utbilda landets taxichaufförer att köra lagligt och lugnt. Även på denna punkt är Viggo tveksam till om det är möjligt.

Avsnitt 59: I hetluften!  

Måste verkligen mamma och pappa dela föräldraledighet 50/50. Viggo tycker inte det. Han tycker inte det är så kul att byta blöjor. Katarina ger sin syn på saken och hur ett litet barn präglas av frånvaron av en pappa. Viggo undrar också vad ett kosttillskott är och varför placeboeffekten inte anses vara en mirakelkur för allt och alla. Katarina har en vetenskaplig förklaring även här. Viggo berättar även om livet som pappa på Gröna Lund och hur det är att åka nya attraktionen Ikaros. På detta (nöjes)fält har Katarina begränsad kunskap. Hon har ägnat veckan åt affärer och långsiktiga planer...

Avsnitt 58: Tuff barndom och Zuckbergs superdator  

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg håller på att bygga en superdator som ska kunna läsa människors tankar. Kommer detta verkligen att funka? Katarina ger svar i veckans avsnitt av podcast. Viggo läser konstnären Marina Abramović självbiografi och undrar vad som händer i hjärnan när vi plågas som små. Katarina har svar på även detta. Hjärnan är en vildvuxen buske som behöver klippas till. Klarar du ett trauma eller två kan du bli starkare efteråt. Vi får även en rapport från hästryggen på Island och Viggo berättar som sina magiska ballonger.

Avsnitt 57: Påskmys och terror  

Viggo hyllar påskhelgen som den bästa helgen eftersom den är helt utan krav. Katarina är på väg till Island. Viggo berättar om landet med världens tuffaste kvinnor. Men huvudämnet denna vecka är förstås terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm för en vecka sedan.

Avsnitt 56: Live från NK!  

I torsdagskväll var Katarina och Viggo på NK:s bokavdelning i Stockholm och spelade in veckans podcast. Viggo pratade om det berättande minnet och Katarina pratade om medicinsk cannabis. Vi beklagar att ljudet inte är perfekt. Men nästa vecka är allt som vanligt…

Avsnitt 55: Skärpning!  

I veckan har Viggo skapat debatt i tech-tidningen Breakit med en krönika om att entreprenörer borde sluta gnälla. Startup-världen gillade inte hans budskap utan har gnällt än mer. Katarina tycker att människor i Sverige som klagar borde resa ut i världen och inse vi har det otroligt bra hemma vid. Katarina har träffat Anders Ericsson, mannen bakom 10 000 timmarsregeln, och ger fyra konkreta råd för att bli bäst. 1. Vänta ej på att hitta det du är bra på. 2. Öva på det du är dålig på. 3. Skaffa en bra lärare. 4. Lär dig se dina brister. Avslutningsvis tycker vi alla i Stockholm ska komma till NK:s bokhandel nästa torsdag den 6 APRIL klockan 18 och träffa oss när vi signerar böcker och live-poddar. Varmt välkommen!

Avsnitt 54: Detta är livet!  

Viggo fortsätter att läsa Homo Deus av Yuval Noah Harari. Denna gång är Viggos ämne från boken mänsklighetens behov av religion. För enligt Harari har vetenskapen inte alla svar, även om det finns många. Katarina har varit med i cancerpodden och pratat om hur man ska leva sitt liv. Som en bil som kör för fort, eller som sköldpadda på Galápagosöarna? De senare kan leva i 160 år. Men å andra sida, hur kul är det att ligga under en buske och vänta hela livet?

Avsnitt 53: Dagen efter...  

Veckans podavsnitt spelas in dagen efter den stora släppfesten för boken I huvudet på en banbrytare på Taverna Brillo i Stockholm. Katarina och Viggo är en smula slitna, men pratar ändå på. Katarina pratar om behovet av kärlek och att goda vänner sprider lycka. Men att även fetma och skilsmässor kan spridas i en vänkrets. Viggo läser Yuval Noah Hararis senaste bok Homo Deus och undrar vad vårt medvetande är. Katarina rapporterar var den senaste forskning befinner sig i denna mycket svåra fråga. Tack för igår kväll till Brombergs, Taverna Brillo, folk o folk, El Dorado 8 Y.O

Avsnitt 52: Ett speciellt ögonblick!  

Podden fyller ett år. Alltså, vi har gjort 52 avsnitt. Men vi ägnar oss inte åt nostalgi utan blickar framåt. Denna gång pratar vi om träning och varför läkarkåren skriver ut tabletter istället för att ordinera träning. Katarina har läst boken Hjärnstark. Vi pratar om Martin Dahlin och Tomas Brolin och varför deras kroppar utvecklades så olika när de lade av med proffsfotboll. Viggo har läst en bok om Peter Mangs och undrar om aspergers. Varför tycker autister att de är smartare än (oss?) andra? Katarina har som alltid svar.

0:00/0:00
Video player is in betaClose