I huvudet på en banbrytare

I huvudet på en banbrytare

Sweden

I huvudet på en banbrytare är en podcast med Katarina Gospic och Viggo Cavling. Utgångspunkten är banbrytande och vad som händer i hjärnan när vi hittar på nya saker eller bryter mot etablerande normer och oskrivna lagar. Minsta motståndets lag bor i vår gener, men trots detta har mänskligheten utvecklats från grottmänniskor till dagens högteknologiska individer. Dock har våra hjärnor inte förändrats nämnvärt de senaste 40 000 åren. Podcasten I huvudet på en banbrytare kopplar ihop banbrytande personer och händelser med den senaste hjärnforskningen. Lyssnarna har självfallet möjlighet att ställa frågor och komma med förslag på ämnen som vi ska ta upp i podden. I förlängningen kommer I huvudet på en banbrytare att bli en bok som tar upp svenska och internationella banbrytare och analyserar vad som hänt i deras miljö och hjärnor. Mejla gärna oss på banbrytaren@gmail.com Katarina Gospic är fysiolog, läkare, hjärnforskare, författare, entreprenör, konsult och föreläsare. Har utkommit med fyra böcker: Välj rätt! En guide till bra beslut, Den sociala hjärnan, Neuroledarskap - effektivt ledarskap byggt på hjärnforskning och beprövade metoder och Neurodesign - inredning för hälsa, prestation och välmående. Hon disputerade 2011 inom kognitiv neurovetenskap med en avhandling om neuroekonomi (vad som händer i hjärnan när vi fattar ekonomiska beslut och hur det hänger ihop med känsloreglering). Katarina Gospic Viggo Cavling är handelsresande i det talade, skrivna och digitala ordet. Partner i analysföretaget Inizio och entreprenör i egna bolaget VCRO. Delägare i Magiska platser AB, Bolånegruppen som vill sänka svenskarnas boräntor, Lokal reklamfilm och datingappen Himynameis. Han är föreläsare och krogkritiker i Svenska Dagbladets helgbilaga A Perfect Guide.

Episodes

Avsnitt 32: Don't try this at home  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om hälsa och konsten att vara spontan. Viggo har besökt Apoteket och vill att Katarina ska kommentera hans inköp - det hela spårar ut när Viggo visar hur han intar och använder olika typer av preparat. Katarina blir alldeles häpen då hon aldrig sett på maken, och håller på att trilla av stolen. Mellan skratten försöker hon poängtera vikten av att följa de instruktioner som anges i bipacksedeln respektive läkarordinationer. Det pratas också om betydelsen av att vara spontan och att låta livet hända. Viggo uppmuntrar till att vi alla bör ha fler "videokompisar". Avslutningsvis avhandlas den biologiska orsaken till varför Katarina gillar grottmänniskor och hur vi kan styra vår uppmärksamhet mot det positiva.

Avsnitt 31: Balans  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om balans. Hur ska en människa härda ut att efter sol måste det komma regn? Hjärnan har, trots att den består av miljarder celler och ännu fler kopplingar mellan dessa, begränsningar. Vi kan inte vara topp en längre stund och efter dessa minuter och ibland timmar av lycka kommer en down-peiod. Detta är oundvikligt. Katarina förklarar hur du ska tänka för att inte fastna i moll. Katarina pratar också om att det är viktigt att få perspektiv på saker för att utvecklas. De som är rädda för avvikande åsikter och personer kommer inte kunna utveckla sin fulla potential. Avslutningsvis redovisar Viggo sin uppgift som fick ett häpnadsväckande resultat.

Avsnitt 30: Bada i lycka!  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om konst och frosseri. Viggo har varit i Verona och ätit fem rättersluncher och druckit Amarone-vin på ett sätt som gränsar till frosseri. Det senare var förr ett tecken på överklass, men har i dag blivit ett uttryck för underklass. Häften av alla män och en tredjedel av alla kvinnor lider av övervikt. Enligt Katarina är det okej att frossa någon gång då och då – om du har en bra grund. Katarina har varit i Borås och sett konst på stan som gör henne lycklig. Hon tycker sig bada i lycka. Avslutningsvis pratar vi om hat och hur även detta kan vara beroendeframkallnade.

Avsnitt 29: nära döden och tokiga kvinnor!  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” berättar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om extrem stress. Katarina var med om en bilolycka förra veckan och ger sin syn på extremt stressade situationer situationer kan hanteras. Viggo har träffat kvinnor på gränsen till vansinne och undrar varför gör de på detta viset? Till sist får vi veta vad som händer i hjärnan när vi sover och hur det gick med Katarinas svulla- eller supauppgift...

Avsnitt 28 Är det okej att slå sina barn?  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling humor och om att leva som man lär. Viggo tycker att trenden på sociala medier att såga sönder allt som är roligt är… tråkigt. Viggo tycker att hans skämt om att slå sina barn borde få mer skratt och jubel. Men trenden i sociala medier är den motsatta, många debattörer får sin näring av att såga sönder andras “dåliga” skämt. Katarina pratar om att det finns människor som inte lever som de lär. Viggo tycker inte att detta är lika allvarligt. Hans tes är människor med för mycket moral egentligen inte mår så bra. Avslutningsvis delar Katarina ut en WOW-övning du kan göra på morgonen och får en riktigt svår uppgift av Viggo som i sin tur pratar om hur det gick med hans uppgift. (Illa.)

Avsnitt 27: Nyckeln till välmående!  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om två avgörande nycklar för att må bra: rörelse och kärlek. Bägge måste du ha mycket av för att dina hjärna ska fungera. Katarina är orolig eftersom många, både unga och gamla, inte förstår att de måste röra på sig. Viggos ämne är den moderna kärleken och att vi (han) i dag har alldeles för många krav på vår blivande partner. Det var kanske bättre förr när vi alla levde på savanen i små grupper och låg runt. Åtminstone om vi ska tro Yuval Hararis bok Sapiens. Avslutningsvis berättar Katarina om sin ljuguppgift och ger Viggo sin utmaning, som han försöker smita ifrån.

Avsnitt 26: Paolo Macchiarini är glad att han inte opererat i Norge.  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” reder hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling ut de senaste turerna i Paolo Macchiarini-skandalen. Detta med anledning av Sten Heckschers utredning av Karolinska Institutet som kom i måndags. Ni kanske minns “stjärnkirurgen” som opererade in platsstrupar i människors halsar. 6 av 8 patienter är i dag döda. Hade vi bott i Norge hade detta varit ett fall för polisen, men eftersom vi bor i Sverige hanteras frågan på annat vis. Viggo ger Katarina en uppgift som går emot hennes moral. Veckans lyssnarfråga handlar om multitasking. Är kvinnor bättre på att göra fler saker samtidigt än män? Katarina har svaret som kommer sist i podden.

Avsnitt 25: Den polysynaptiska Prinsen  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” med hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling är huvudämnet saknad. Viggo tycker sig sakna sina barn mer nu när de är större och går att prata med. Är det den biologiska klockan eller bara tajming? Katarina har svaret. Det finns i oxytocinet, människans myshormon. Vill du få mer av detta ska du satsa på sex, massage och kärlek. Vidare har Katarina träffat en prins och kan rapportera att han är polysynaptisk, alltså att han är smart. Vi pratar också om kramar, om det finns några hjärnceller i ett ostron och om det är farligt att spela online-spel.

Avsnitt 24: Ljug utan att skämmas…  

I höstens första avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” samtalar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om lögner. Utvecklingen av lögndetektorer går framåt och snart kommer vi kunna scanna människors hjärnor i polisförhör och domstolar. Tyvärr kan vissa personer med vissa neuropsykiatriska sjukdomar ändå ljuga utan att få hög puls, svettningar och samvetskval. Katarina är mycket skeptisk till lögner och hyllar sanningen. Viggo däremot tror att det är bra att ljuga då och då för husfridens skull. Vi pratar även om skolgårdar och varför vi har så traumatiska minnen från vår barndom. Avslutningsvis kommer det en fråga om cykelhjälmar och varför du ska skydda dina hjärna. Podcasten "I huvudet på en banbrytare” är nu tillbaka efter sommarlovet och vi kommer att köra på med ett nytt avsnitt varje lördag fram till jul.

Avsnitt 23: Säsongsfinal  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om det nya lustsamhället och re-evaluera. Förr i bonde- och industrisamhället präglades människor av plikt, men nu i den digitala era är det lust som gäller. Unga människor vill bli underhållna från morgon till kväll. Är det slutet för mänskligheten eller början på paradiset undrar Viggo. Katarina tror att det kan vara slutet. I ämne två pratar Katarina om att re-evaluera, alltså vår förmåga att med ny information fatta nya och bättre beslut. Alltså lösningen på den moderna människans problem och det bästa sättet att slippa ånger. Veckans fråga kommer från Viggo handlar om hur man sparar en hjärna. Podden tar nu semester och är tillbaka den 27 augusti.

Avsnitt 22: En ny nivå av småländsk snålhet  

I veckans avsnitt av podcasten “I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om snålhet, mobiltelefoner och vanor. Viggo har varit på galapremiär på Astrid Lindgrens värld och köpt en toalettrulle för 5 kronor. Vi pratar om var snålhet kommer från, men utan att hitta ett entydigt svar. Katarina fortsätter att prata om våra mobiltelefoner och kan rapportera att hennes projekt leder till bättre relationer professionellt såväl som privat. Vill du bli bättre? Fokusera på din viktigaste utmaning 90 minuter på förmiddagen och 90 minuter på eftermiddagen. Gör detta utan mobilen. Viggo undrar om att bryta vanor. Katarina lär Viggo att vanor är ett bra sätt att spara energi. Sist blir det en fråga om musik. Varför gillar vissa människor musik från 80-talet?

Avsnitt 21: Let It All Out  

I veckans avsnitt av podcasten “I huvudet på en banbrytare” diskuterar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling fåfänga och behovet av att skratta. Katarina gillar inte när människor tycker att hon sluta skratta för att hon då tappar i trovärdighet som hjärnforskare. Katarina vägrar sluta skratta och gör detta med stöd av forskning som visar att det är farligt att hålla inne med sina känslor. Även tårar och sorg ska ut. Viggo pratar om fåfänga och tror sig ha hittat en svag punkt i sina medmänniskors självkänsla. Med stöd av dessa två ämnen uppmanar Katarina lyssnarna att släppa ut sina känslor direkt. Så följaktligen skryt mer, älska mer och när du blir arg – visa det.

Avsnitt 20: Resilience  

I huvudet på banbrytare fyller 20 avsnitt! Katarina säger WOW och lovar att att känslohämmade svenskar kan få gå hennes WOW-kurs. Mejla banbrytaren@gmail.com om du vill anmäla ditt intresse. Katarina pratar om ett modeord som är mer än bara en fluga. Resilience! Alltså vår förmåga att hantera förändring. Katarina tycker att människor ska söka sig ut i naturen när de behöver ladda batterierna. Viggo är skeptisk allt på vischan. Men blir glad när Djurgården mitt i Stockholms får godkänt som “natur”. Katarina förklarar också värdet av sömn och hur du ska somna när du är stressad.

Avsnitt 19: Den leende anarkisten  

I veckans avsnitt podcasten I huvudet på en banbrytare diskuterar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om ledarskap och grupptryck. Katarina har varit på fest med det kvinnliga nätverket för banbrytande, power-kvinnor Poker Face. Viggo vill gärna gå med i klubben och funderar på ett könsbyte, men det räcker inte för medlemskap enligt Katarina. Viggo har träffat en banbrytare som är anarkist. Tyvärr har hans rörelse blivit kidnappad av kommunister. Varför vänder sig ofta flocken mot en banbrytare, trots att flocken skapats av banbrytaren? Katarina har svar. Och uppmanar alla människor att le mer mot okända människor.

Avsnitt 18: Spindelmannen!  

Är det okej att gå runt i löpartajts likt spindelmannen på Riche i Stockholm? Viggo har testat och var en smula obekväm, men ändå stolt. Hans försök att vara banbrytande i sina klädval får tummen ner av Katarina. Katarina har fått pris av Mensa, klubben för människor med hög IQ. Vi diskuterar intelligens och Viggo presenterar sin privata modell för intelligensmätning: en människas förmåga till abstrakt tänkande. Vi enas att Mathin Lundgren på Teaterbaren har rikligt av denna egenskap, alltså förmågan att se sig själv i ett större sammanhang och agera utifrån det. Katarina pratar om den antiinflammatoriska reflexen. Alltså att vårt sätt att tänka och agera kan boosta hälsa. Detta är provocerande tycker Viggo, men Katarina håller förstås inte med. Enligt henne är eget ansvar vägen till lycka. Avslutningvis svarar Katarina på en lyssnarfråga hur vi ska få stopp på näthatet.

Avsnitt 17: Skandal!  

I veckans avsnitt pratar vi om skandaler och speciellt om läkaren och forskaren Paolo Macchiarini sejour på Karolinska institutet. Ni kanske minns stjärnkirurgen från Italien som opererade in plaströr i sina patienters luftstrupar som sedermera avled. Katarina poängtera att det är viktigt att ansvar avkrävs på alla nivåer och grenar inom Karolinska så att forskningen kan bli ren. I podcasten pratar vi om en film som handlar om AIDS-epedemin men kommer inte på namnet: Dallas Buyers Club. Nu är det nämnt. I ämne 2 pratar Viggo om detaljer med utgångspunkt i en utställning på konstmuseet Louisiana i Danmark. Viggo tror att det är de yttre detaljerna är det som gör att vissa lever längre än andra. Avslutningsvis kommer en lyssnarfråga om hur du håller hjärnan pigg utan medicin. Den frågan kan förstås Katarina också svara på.

Avsnitt 16: Upprörd!  

I veckans avsnitt har Katarina Gospic blivit utsedd till en av Näringslivets 150 Superkommunikatörer av tidningen Resumé. På utdelningen på Fotografiska blev Katarina en smula upprörd när en av talarna pratade om ett ämne utan att luta sig mot den senaste forskningen. Viggo försöker gjuta olja på vågorna och vill veta mer om vad som provocerar Katarina, på köpet får han lära sig ett nytt ord: lipofil. Alltså ett ämne som INTE kan lösas i vatten. Viggos ämne är värme och Katarina förklarar att den ideala temperaturen för prestation kanske ligger runt 27 grader. Medan vi arbetar mer och bättre när det regnar och är grått ute. Avslutningsvis besvarar vi en lyssnarfråga om kärlek. Varför kan vi inte tänka klart när vi är förälskade? Katarina vet förstås varför.

Avsnitt 15: Askungen!  

Viggo pratar dramaturgi. Han utgår från en av världens äldsta sagor och förklarar vad som händer i historiens olika delar och varför. Katarina förklarar förstås vad som händer inne i huvudet när olika dramatiska bilder läggs till varandra. Viggo svamlar mest på, Katarina utgår från rysk forskning. I ämne två pratar Katarina om kreativitet. Viggo är en smula skeptisk till vår tids kärlek till människor med “nya idéer”, men även i detta fall blir det lite bakläxa av Katarina. Avslutningsvis redovisar Viggo sin privata uppföljning av ämnet feromoner, hör allt i avsnitt 13. Han snusar runt på en person inser att hen är helt rätt, även om bucket list inte är komplett. Mao: sagan går inte att översätta till IRL.

Avsnitt 14: I huvudet på en mästerkock  

Katarina och Viggo har fått proväta de två rätter som kocken Alexander Sjögren ska laga i Bocuse d'Or Europe. Alexanders mål är att vara absolut toppform den 11 maj när Bocuse d'Or Europe – Kock-EM – avgörs i Budapest. Maten består av en fiskrätt och en kötträtt. Vi får inte avslöja exakt vad som fanns på tallriken, men vi pratar om hur mat smakar och hur smakerna går från tallriken via tungan in i hjärnan. Vi har också pratat med den enda svenska kock som vunnit Bocuse d'Or – Kock-VM: Mathias Dahlgren. Hans modell för hur vi smakar på mat analyseras. Mathias har också en modell för hur vi ska översätta utländska rätter till svenska råvaror som är genialisk. Till slut har det kommit en lyssnarfråga från en nybliven mamma vid namn Sofia. Hon undrar varför det gör så ont att föda barn.

Avsnitt 13: Nu är det vår!  

I veckans avsnitt pratar Viggo och Katarina om feromoner, alltså de luktämnen som våra kroppar utsöndrar och som sedan tas upp av omgivningens näsor. Feromonerna är oerhört viktiga när vi väljer en partner. Det är inte så att feromonerna luktar gott, men din hjärna uppfattar omedvetet att hens feromoner är rätt och då blir du upphetsad. En mans feromoner kan stimulera en kvinnas ägglossning. I ämne två pratar Viggo om musik och dans och dess magiska kraft. I del 3 undrar en lyssnare vad som händer i hjärnan när en kvinna blir gravid. Katarina förklarar då att det händer massor. Rent generellt är det bra att bli gravid eftersom kvinnan blir mer fokuserad och effektiv. En graviditet leder även till att åldrande saktas ner och effekten blir större ju äldre kvinnan är.

0:00/0:00
Video player is in betaClose