I huvudet på en banbrytare

I huvudet på en banbrytare

Sweden

I huvudet på en banbrytare är en podcast med Katarina Gospic och Viggo Cavling. Utgångspunkten är banbrytande och vad som händer i hjärnan när vi hittar på nya saker eller bryter mot etablerande normer och oskrivna lagar. Minsta motståndets lag bor i vår gener, men trots detta har mänskligheten utvecklats från grottmänniskor till dagens högteknologiska individer. Dock har våra hjärnor inte förändrats nämnvärt de senaste 40 000 åren. Podcasten I huvudet på en banbrytare kopplar ihop banbrytande personer och händelser med den senaste hjärnforskningen. Lyssnarna har självfallet möjlighet att ställa frågor och komma med förslag på ämnen som vi ska ta upp i podden. I förlängningen kommer I huvudet på en banbrytare att bli en bok som tar upp svenska och internationella banbrytare och analyserar vad som hänt i deras miljö och hjärnor. Mejla gärna oss på banbrytaren@gmail.com Katarina Gospic är fysiolog, läkare, hjärnforskare, författare, entreprenör, konsult och föreläsare. Har utkommit med fyra böcker: Välj rätt! En guide till bra beslut, Den sociala hjärnan, Neuroledarskap - effektivt ledarskap byggt på hjärnforskning och beprövade metoder och Neurodesign - inredning för hälsa, prestation och välmående. Hon disputerade 2011 inom kognitiv neurovetenskap med en avhandling om neuroekonomi (vad som händer i hjärnan när vi fattar ekonomiska beslut och hur det hänger ihop med känsloreglering). Katarina Gospic Viggo Cavling är handelsresande i det talade, skrivna och digitala ordet. Partner i analysföretaget Inizio och entreprenör i egna bolaget VCRO. Delägare i Magiska platser AB, Bolånegruppen som vill sänka svenskarnas boräntor, Lokal reklamfilm och datingappen Himynameis. Han är föreläsare och krogkritiker i Svenska Dagbladets helgbilaga A Perfect Guide.

Episodes

Avsnitt 45: Donald Trump  

Reptilhjärnan har fått ett ansikte och en frisyr. Och nu leder denna hjärna hela världen. Katarina vill helst av allt lägga sig och sova när hon tänker på detta. Men i veckans avsnitt analyserar hon och Viggo Donald Trump och hans väljare. Viggo hoppas att Donald ska utvecklas som Arnold Schwarzenegger när han var guvernör i Kalifornien. När Arnold efter typ 100 dagar upptäckte att hans program var omöjligt att genomföra gjorde han helt om och satsade allt på miljön. Det visade sig vara helt rätt och i dag är Kalifornien ledande när det gäller miljöarbete. Katarina tror tyvärr inte detta kommer att hända när det gäller Trump.

Avsnitt 44: Varför är danskarna lyckligast i världen?  

Enligt en färsk undersökning tycker 90 procent av svenskarna att de personligen är lyckliga, men vi tror att bara hälften av befolkningen känner samma sak. Varför tänker vi så? Katarina har ett möjligt svar. Vi pratar även om det faktum att danskarna hävdar att de är världens lyckligaste folk. Måste man vara glad i Danmark? Och kan det vara så att öl, cigg och en god korv skapar mer lycka än flit och promenader i naturen. Det tror Viggo! Vi pratar också om det perfekta mordet, en film med Viggo Mortensen och pepp 2017.

Avsnitt 43: Förväntningar på 2017  

I årets första podcast med hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling är huvudämnet en gammal favorit: förväntningar. Viggos strategi är låga förväntningar och Katarina har motsatt: alla är MVG. Utifrån hjärnans perspektiv är Viggos plan korrekt, eftersom vi mår bra av en överraskning. Men Katarina tycker att dumförklara människor är för negativt. Viggo pratar om sitt dåliga samvete när han sover tills solen går upp under vinterhalvåret. Men detta är rätt enligt Katarina som hänvisar till den suprakiasmatiska kärnan i hjärnan. Avslutningsvis kommer våra nyårslöften. Missa inte detta avslöjande!

Avsnitt 42: Brytpunkter & Gott nytt år!  

I årets sista upplaga av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om oro och mål. Hur ska man egentligen nå sina mål? Katarina berättar om sin metod – Bucket List 2017 – och lovar att redovisa när hon uppnår sina mål i podden under 2017. Viggo har läst Linn Ullmans bok De oroliga och slås av hur oron bor i alla människor, hur framgångsrika de än är. Först och till sist önskar vi alla lyssnare ett riktigt gott nytt år. Låt 2017 blir det bästa någonsin.

Avsnitt 41: God jul!  

I avsnitt 41 av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om julen. Är den god eller ond? Viggo lutar åt det senare. Katarina har en mer nyanserad bild. Hon uppskattar bland annat sin mysiga julstjärna. Sen pratar vi om godhet med anledning av Ann Heberleins krönika i Fokus om detta för någon vecka sedan. Katarina förklarar att vi mår bra av att ge. Detta drabbar både givare och mottagaren. Katarina pratar om sina “omedvetna” principer. De bor i hennes hjärta och guidar henne i livet. Den viktigaste är att vara den bästa människan du kan vara. Att alltid göra sitt bästa. Viggo tycker att det luktar idrott.

Avsnitt 40: Halleluja!  

I avsnitt 40 av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om en vetenskaplig upptäckt som kan förändra världen. Forskarna har hittat ett nytt sätt att lösa problem i hjärnan, nämligen frekvens. Det funkar på möss och det kanske funkar på människor. Viggo undrar om rörelser och hur de får hjärnan att fungera bättre. Avslutningsvis undrar vår lyssnare Anna vilken färg som passar bäst i sovrummet. Svaret är blått om hon vill sova gott!

Avsnitt 39: Öppna landskap  

I avsnitt 39 av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om öppna kontorslandskap. Är detta bra eller dåligt? Katarina svarar utifrån arbetarnas hjärna. Och Viggo berättar vad som händer i chefens knopp. Han, när han var chef, gillar att ha koll på slavarna på kontoret. Men Katarina förklarar att människor inte mår bra av att bli störda när de ska jobba. Viggo har försökt hitta rätt hiss för sin startup, men det gick inte hela vägen upp denna gång. Han berättar om hur det känns att misslyckas. Avslutningsvis kommer en fråga om hur hjärnan mår utan sol och var du ska gå för att må bättre.

Avsnitt 38: Ljummen & hjärntvättad!  

I avsnitt 38 av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om människor varken är varma eller kalla. Alltså ljumna. Katarina pratar om denna egenskap som hon inte uppskattar. Katarina kan inte tänka sig ett liv utan passion. Viggo har läst Åsne Seijerstads senaste bok Två systrar och undrar hur man (IS) hjärntvättar en människa. Avslutningsvis svarar Katarina på en lyssnarfråga om hur höger och vänster hjärnhalva kontrollerar kroppen.

Avsnitt 37: Leder Läckbergs barnuppfostran till fler Trump?  

I avsnitt 37 av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om skrivande, barnuppfostran, 5-minutersregeln och mod. Vi tar upp veckans debatt i Expressen om Camilla Läckbergs barnuppfostran. Leder den till fler Donald Trump? Vi analyser författarens metod för att få pli på sina barn och kommer med ett betyg. Katarina pratar om mod och att det inte räcker att prata om sina brister om du inte gör något åt dem. Till sist svarar vi på en lyssnarfråga om ansiktsdyslexi.Går detta att bota? Svar i veckans podcast.

Avsnitt 36: Ar blod tjockare än vatten?  

I avsnitt 36 av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om familjeband och om blod är tjockare än vatten. När en förälder dör är det som en spelare i ens människas lag försvinner och sen är den platsen vakant, säger Viggo som föredrar blod framför vatten. Katarina berättar om sin vän Isabell som hon tycker är funkar som en mittback, trots att det saknas blodsband. Vi pratar också om depressionen efter Trump och om att tappa sina lukt- och smakminnen. Katarina förklarar varför en människa lär saker snabbare när hen är ung, men att det går att lära en gammal människa nya saker. Och cirka vart femte år kan du lära dig tycka om en ny smak som du tidigare inte uppskattat!

Avsnitt 35: Googla inte!  

Denna vecka pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om digital närvaro. Viggo erkänner att han googlar sig själv regelbundet. Katarina undviker detta och tycker inte heller om när människor googlar henne inför möten eftersom då försvinner överraskningsmomentet. Sedan några månader är Katrina inte med på Facebook, något hon beskriver som overkligt skönt. Viggo tycker tvärtom och hittar en ny form av närhet i sociala medier. Katarina kontrar med att det som gör hjärnan gladast är positiva överraskningar. Googlar vi för mycket riskerar vi att förstöra vår belöningssignal. OBS: Detta avsnitt är inspelat över Skype och kanske inte världens bästa ljud... Men nästa vecka

Avsnitt 34: Du är så vacker!  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om kärlek i den digitala eran. Viggo vet varför den romantiska komedins bästa tid var på 90-talet. Före internet kunde romantiska bilder av kärlek spridas utan att den gå vardagstristessen pockade på. I dag blir vi mindre romantiska eftersom Tinder och andra dating-appar skapar känslan av allt och alla är utbytbara. Katarinas tips för att mer romantik ska uppstå är att vara uttråkad och längta. “Vi måste jobba hårdare för att nå kärleken.” En bra början är att använda ordet vacker istället för snygg. Det är mer stil enligt Katarina. Viggo lovar att använda detta ord mer och vi uppmanar poddens lyssnare att haka på.

Avsnitt 33: Paradiset är närmare än ni tror!  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om döden med anledning av Halloween, alltså det vi förr kallade alla helgons natt. Vad händer egentligen i hjärnan och resten av kroppen när vi dör? Och var blir själen av efter döden. Viggo berättar om sin mammas död och uppmanar existenser på andra sidan att höra av sig till honom. Självfallet får de döda gärna skicka mejl och berätta om tillvaron i paradiset. Vi får också veta varför människor som håller på att dö “ser ljuset på andra sidan”. Katarina tar upp placebo-effekten som i en ny forskningsrapport visat sig mycket effektiv även om själva tabletten bara innehåller socker. Bara att någon bryr som om dig är alltså mycket effektivt om du är sjuk och vill bli frisk.

Avsnitt 32: Don't try this at home  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om hälsa och konsten att vara spontan. Viggo har besökt Apoteket och vill att Katarina ska kommentera hans inköp - det hela spårar ut när Viggo visar hur han intar och använder olika typer av preparat. Katarina blir alldeles häpen då hon aldrig sett på maken, och håller på att trilla av stolen. Mellan skratten försöker hon poängtera vikten av att följa de instruktioner som anges i bipacksedeln respektive läkarordinationer. Det pratas också om betydelsen av att vara spontan och att låta livet hända. Viggo uppmuntrar till att vi alla bör ha fler "videokompisar". Avslutningsvis avhandlas den biologiska orsaken till varför Katarina gillar grottmänniskor och hur vi kan styra vår uppmärksamhet mot det positiva.

Avsnitt 31: Balans  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om balans. Hur ska en människa härda ut att efter sol måste det komma regn? Hjärnan har, trots att den består av miljarder celler och ännu fler kopplingar mellan dessa, begränsningar. Vi kan inte vara topp en längre stund och efter dessa minuter och ibland timmar av lycka kommer en down-peiod. Detta är oundvikligt. Katarina förklarar hur du ska tänka för att inte fastna i moll. Katarina pratar också om att det är viktigt att få perspektiv på saker för att utvecklas. De som är rädda för avvikande åsikter och personer kommer inte kunna utveckla sin fulla potential. Avslutningsvis redovisar Viggo sin uppgift som fick ett häpnadsväckande resultat.

Avsnitt 30: Bada i lycka!  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om konst och frosseri. Viggo har varit i Verona och ätit fem rättersluncher och druckit Amarone-vin på ett sätt som gränsar till frosseri. Det senare var förr ett tecken på överklass, men har i dag blivit ett uttryck för underklass. Häften av alla män och en tredjedel av alla kvinnor lider av övervikt. Enligt Katarina är det okej att frossa någon gång då och då – om du har en bra grund. Katarina har varit i Borås och sett konst på stan som gör henne lycklig. Hon tycker sig bada i lycka. Avslutningsvis pratar vi om hat och hur även detta kan vara beroendeframkallnade.

Avsnitt 29: nära döden och tokiga kvinnor!  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” berättar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om extrem stress. Katarina var med om en bilolycka förra veckan och ger sin syn på extremt stressade situationer situationer kan hanteras. Viggo har träffat kvinnor på gränsen till vansinne och undrar varför gör de på detta viset? Till sist får vi veta vad som händer i hjärnan när vi sover och hur det gick med Katarinas svulla- eller supauppgift...

Avsnitt 28 Är det okej att slå sina barn?  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling humor och om att leva som man lär. Viggo tycker att trenden på sociala medier att såga sönder allt som är roligt är… tråkigt. Viggo tycker att hans skämt om att slå sina barn borde få mer skratt och jubel. Men trenden i sociala medier är den motsatta, många debattörer får sin näring av att såga sönder andras “dåliga” skämt. Katarina pratar om att det finns människor som inte lever som de lär. Viggo tycker inte att detta är lika allvarligt. Hans tes är människor med för mycket moral egentligen inte mår så bra. Avslutningsvis delar Katarina ut en WOW-övning du kan göra på morgonen och får en riktigt svår uppgift av Viggo som i sin tur pratar om hur det gick med hans uppgift. (Illa.)

Avsnitt 27: Nyckeln till välmående!  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” pratar hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling om två avgörande nycklar för att må bra: rörelse och kärlek. Bägge måste du ha mycket av för att dina hjärna ska fungera. Katarina är orolig eftersom många, både unga och gamla, inte förstår att de måste röra på sig. Viggos ämne är den moderna kärleken och att vi (han) i dag har alldeles för många krav på vår blivande partner. Det var kanske bättre förr när vi alla levde på savanen i små grupper och låg runt. Åtminstone om vi ska tro Yuval Hararis bok Sapiens. Avslutningsvis berättar Katarina om sin ljuguppgift och ger Viggo sin utmaning, som han försöker smita ifrån.

Avsnitt 26: Paolo Macchiarini är glad att han inte opererat i Norge.  

I veckans avsnitt av podcasten "I huvudet på en banbrytare” reder hjärnforskaren Katarina Gospic och Breakits krönikör Viggo Cavling ut de senaste turerna i Paolo Macchiarini-skandalen. Detta med anledning av Sten Heckschers utredning av Karolinska Institutet som kom i måndags. Ni kanske minns “stjärnkirurgen” som opererade in platsstrupar i människors halsar. 6 av 8 patienter är i dag döda. Hade vi bott i Norge hade detta varit ett fall för polisen, men eftersom vi bor i Sverige hanteras frågan på annat vis. Viggo ger Katarina en uppgift som går emot hennes moral. Veckans lyssnarfråga handlar om multitasking. Är kvinnor bättre på att göra fler saker samtidigt än män? Katarina har svaret som kommer sist i podden.

0:00/0:00
Video player is in betaClose