Känsligt läge med Per Naroskin

Känsligt läge med Per Naroskin

Sweden

Programledaren och psykologen Per Naroskin reflekterar över och diskuterar med olika gäster om nya och gamla känsliga lägen på våra jobb. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Episodes

Komma ensam  

Afshin har kommit ensam till Sverige och lämnat sin familj i Afghanistan. Han saknar dem förfärligt, men kan inte klaga för mycket när han ringer sin mamma i Kabul, för då blir hon så ledsen.

Släktskandalen  

En adelsdam som förälskar sig i trädgårdsmästaren och dessutom blir på smällen. På 1700-talet gick det inte an och hon bestraffades grundligen, inlåst med vatten och bröd.

Bryta med en släkting  

Linda upplevde inte att hennes mormor var en mysig bulltant. En händelse på en släktbegravning fick måttet att rinna över och Linda bröt helt med sin mormor.

FEL ljudfil Bryta med en släkting  

Lindas mormor var ingen mysig bulltant. En händelse på en släktbegravning fick måttet att rinna över och Linda bröt helt med sin mormor. När är det okej och inte att avsluta relationen med en släkting? Därför att det är långtråkigt på ett släktkalas, eller måste det mer till? Klara Zimmergren bjuder filosofiprofessorn Bengt Brülde till studion för att försöka reda ut begreppen.

Den svåra svärmodern  

En svärmor kommer resande över Atlanten för att vaka över ankomsten av sitt barnbarn. Matilda berättar hur hon blev så stressad att hon klämde ut barnet i förtid.

Jag håller inte det jag lovar  

Ibland är det tydligt att man avgett ett löfte. Ibland inte. Men känsligt blir det när någon uppfattar det som att man brutit det man lovat.

Det oväntade  

Ingen lever ett liv utan dramatiska vändpunkter, ens föräldrar dör, man blir blixtförälskad, man skiljer sig. Det kan vara positivt eller negativt men det händer till synes utan förvarning.

Vem tappade ansiktet?  

Det kan i våra allmänna utrymmen uppstå jobbiga situationer då det pinsamma läget är oklart. Situationer då man kan fråga sig, för vem är det här egentligen pinsamt för?

För deras bästa  

När man är övertygad om att man vet något som den andre inte vet, eller förstår. Fast får man agera för någon annans bästa när den personen tycker helt annorlunda?

För deras bästa  

- Det här gör jag för ditt bästa. När man är övertygad om att man vet något som den andre inte vet, eller förstår. Fast får man agera för någon annans bästa när den personen tycker helt annorlunda? - Jag gjorde inte det rättaste, men det var det enklaste, säger pappan i Linda Jensen Kidanes reportage. På ett slugt sätt och i hemlighet lyckades han hindra sin dotter från att träffa vad han tyckte var en olämplig förälskelse. Gäst är sångaren och låtskrivaren Niklas Strömstedt, som berättar om svårigheterna att ta beslut om att ens egen pappa ska flytta till ett äldreboende, mot dens vilja. Filosofen Karim Jebari ger moralfilosofins syn på hur man bör agera i sådana här situationer.

Glappet  

Det kan uppstå ett känsligt läge när en är övertygad om något, trots att det inte finns några säkra fakta som talar för det.

Vem är ful?  

Varför är det en helt förbjuden tanke, att tycka att någon annan är ful? Det är i alla fall min erfarenhet, att vi gärna pratar om vackra och snygga människor och väldigt ogärna om fula.

Näsan i blöt  

Lägger du dig i eller ser du tyst åt ett annat håll?

Om sanningen ska fram  

Vi lovordar sanningen. Säger saker som, sanningen kommer segra. Eller uppfostrar våra barn till att alltid tala sanning. Men sanningen är en känslig sak. Och många gånger vill vi inte alls höra den.

Samtal om att skaffa barn på olika vis  

Kärnfamiljen är inte längre en självklarhet. En del skaffar barn på egen hand, andra med en kompis och en del inte alls. Klara Zimmergren samtalar med Mona Edqvist och Jessica Blom-Larsson.

Vänskapsbarnet  

Kompisarna Theresia och Fredrik ville båda ha barn och bestämde sig för att skaffa barn med varandra. Hör dem berätta om beslutet och hur det blev.

Samtal om otrohet  

Katarina träffar en gammal bekant på en konferens och kvällen slutar i samma hotellsäng. På en annan konferens möter Johan en av talarna och även det slutar med att de har sex. Hör dem berätta om otroheten och vad som hände sedan.

Otroheten reportage  

Katarina träffar en gammal bekant på en konferens och kvällen slutar i samma hotellsäng. På en annan konferens möter Johan en av talarna och även det slutar med att de har sex. Hör dem berätta om otroheten och vad som hände sedan.

0:00/0:00
Video player is in betaClose