Känsligt läge med Per Naroskin

Känsligt läge med Per Naroskin

Sweden

Programledaren och psykologen Per Naroskin reflekterar över och diskuterar med olika gäster om nya och gamla känsliga lägen på våra jobb. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Episodes

Jag håller inte det jag lovar  

Ibland är det tydligt att man avgett ett löfte. Ibland inte. Men känsligt blir det när någon uppfattar det som att man brutit det man lovat. På det stora planet kan man ju säga att det moderna samhället på många sätt handlar om relationer och transaktioner mellan främlingar. Man skulle kunna säga att hela vårt ekonomiska system är uppbyggt kring idéer om kontraktet, vi gör affärer med varandra. Och detta förutsätter tillit.Men hur uppstår tilliten? Och vad händer med den när den sätts på prov? Gäst är Anna Dreber Almenberg, som är professor i Nationalekonomi och som med hjälp av ekonomiska experiment har undersökt bland annat varför vissa individer är mer risktagande eller mer altruistiska än andra. I reportaget berättar limousinchauffören Petter Billengren om när han en gång gjorde allt för att hålla det han lovat, vilket slutade i en mardrömslik och bisarr bilresa.

Det oväntade  

Ingen lever ett liv utan dramatiska vändpunkter, ens föräldrar dör, man blir blixtförälskad, man skiljer sig. Det kan vara positivt eller negativt men det händer till synes utan förvarning. Vi tänker kanske ofta på livet som att vi kan kontrollera det och planera det, både medvetet och omedvetet. Men så plötsligt vill ens partner skilja sig, ens föräldrar dör, eller ett barn blir svårt sjukt. Och efter det kan inget mer bli sig likt. I reportaget hör du om ett bröllop som slutade på ett högst oväntat sätt. Gäst är Ditta Bongenhielm, som är manusförfattare och använder sig av livets dramatiska vändpunkter i sitt arbete. Ditta berättar också om den oväntade händelsen som totalt förändrade hennes liv.

Vem tappade ansiktet?  

Det kan i våra allmänna utrymmen uppstå jobbiga situationer då det pinsamma läget är oklart. Situationer då man kan fråga sig, för vem är det här egentligen pinsamt för? I den amerikanska långfilmskomedin Brüno, från 2009 så jobbar huvudrollsinnehavaren Sacha Baron Cohen tillsammans med Gustaf Hammarsten hårt på att framställa sig själva som extremt pinsamma. I dokumentära intervjusituationer så undersöker de hur dom som de intervjuar hanterar att de är så pinsamma. Och ofta blev resultatet att de intervjuade, framstod som än mer pinsamma.  Skådespelaren Gustaf Hammarsten är gäst i programmet och berättar om sin teori kring hur pinsamma situationer i grunden är något bra och till och med eftersträvansvärt. I programmets reportage handlar det om en ensamboende kvinna som inte kan sova ordentligt på nätterna för några av hennes grannar har extremt högljudd sex. Men hon tvekar inför att klaga på det. Hon tycker att det känns pinsamt för henne. Men det skulle ju lika gärna kunna vara hennes grannar som är pinsamma för att de låter sitt privatliv spilla över till deras grannar… För vem är det här egentligen pinsamt?

För deras bästa  

När man är övertygad om att man vet något som den andre inte vet, eller förstår. Fast får man agera för någon annans bästa när den personen tycker helt annorlunda? - Jag gjorde inte det rättaste, men det var det enklaste, säger pappan i Linda Jensen Kidanes reportage. På ett slugt sätt och i hemlighet lyckades han hindra sin dotter från att träffa vad han tyckte var en olämplig förälskelse. Gäst är sångaren och låtskrivaren Niklas Strömstedt, som berättar om svårigheterna att ta beslut om att ens egen pappa ska flytta till ett äldreboende, mot dens vilja. Filosofen Karim Jebari ger moralfilosofins syn på hur man bör agera i sådana här situationer.

För deras bästa  

- Det här gör jag för ditt bästa. När man är övertygad om att man vet något som den andre inte vet, eller förstår. Fast får man agera för någon annans bästa när den personen tycker helt annorlunda? - Jag gjorde inte det rättaste, men det var det enklaste, säger pappan i Linda Jensen Kidanes reportage. På ett slugt sätt och i hemlighet lyckades han hindra sin dotter från att träffa vad han tyckte var en olämplig förälskelse. Gäst är sångaren och låtskrivaren Niklas Strömstedt, som berättar om svårigheterna att ta beslut om att ens egen pappa ska flytta till ett äldreboende, mot dens vilja. Filosofen Karim Jebari ger moralfilosofins syn på hur man bör agera i sådana här situationer.

Glappet  

Det kan uppstå ett känsligt läge när en är övertygad om något, trots att det inte finns några säkra fakta som talar för det. Fakta och fiktion, det är inte så lätt att dra gränsen mellan det ena och det andra. Det kan gälla ett möte, en diskussion eller någon annan helt vardaglig situation, plötsligt blir det uppenbart att man har helt olika uppfattningar om vad som sades, eller hur det sades. Och om det inte går att kontrollera på något sätt så vet man ju inte vem som har rätt. Vad gör man då? Måste det bli den som är mest tvärsäker som ”vinner”? Men tvärsäkerhet är ju ingen garanti för att man faktiskt har rätt. I Linda Jensen Kidanes reportage, berättar Johan hur det var när en kollega på jobbet plötsligt blev förälskad i honom, och hur han än gjorde för att visa att det var obesvarat så hävdade hon att han visst var kär i henne. Hans arbetssituation blev på grund av detta allt mer surrealistisk och till slut gick det inte längre att vara kvar. Gäst är specialpedagogen Jenny Naroskin, som också är Per Naroskins lillasyster. De  har vuxit upp i samma hem och tillbringade mycket tid tillsammans under sin barndom. Men de har långt ifrån samma syn på hur den såg ut. Kathleen H. Corriveau, forskningsassistent vid Boston University berättar om sin forskning som visar att barn som vuxit upp i religiösa hem har svårare än andra barn för att skilja på fakta och fiktion.

Vem är ful?  

Varför är det en helt förbjuden tanke, att tycka att någon annan är ful? Det är i alla fall min erfarenhet, att vi gärna pratar om vackra och snygga människor och väldigt ogärna om fula. Låtsas vi som att det inte finns några fula människor, eller finns det kanske en annan förklaring till det? Jag tror det. Och i det här programavsnittet hör du mer om vad det kan vara.Gäst är Mats Lekander, professor i hälsopsykologi som forskat på varför vi uppfattar vissa som mindre attraktiva än andra. De som ligger bakom dejtingsajten Ugly Schmucks, intervjuas om varför de vill samla de fula till sin sajt.Reporter Linda Jensen Kidane träffar rollsättaren Emilie Rosenqvist som i sitt jobb ibland, har som uppdrag att hitta oattraktiva människor för roller i långfilm och reklamfilm.

Näsan i blöt  

Lägger du dig i eller ser du tyst åt ett annat håll? Det hörs buller och bråk hos grannarna. Någon pratar grymt nedsättande till någon annan ute på gatan. Jag ser några andra föräldrar som är uppenbart dumma mot sina barn. När har jag rätt att lägga mig i hur en annan främmande människa beter sig? Och vad är mitt egentliga syfte om jag gör det? - Det är svårt att dra gränsen mellan starkt engagemang och beskäftighet, säger Birgitta Myhrman i programmets reportage. Hon är en medmänniska som ofta lägger sig i, men många gånger blir det helt fel. Gäst är psykologen och sexologen Katarina Görts Öberg som är en av de som får lägga sig i det som rör det kanske mest privata för en person - vilket kön man tillhör.Och polisen Nina Rung berättar om "huskurage", en enkel överenskommelse som gör att vi alla kan få mod till att lägga oss i mycket, mycket mer än vi vanligtvis gör.

Om sanningen ska fram  

Vi lovordar sanningen. Säger saker som, sanningen kommer segra. Eller uppfostrar våra barn till att alltid tala sanning. Men sanningen är en känslig sak. Och många gånger vill vi inte alls höra den. - Det tog flera år innan jag förstod att man måste ljuga för människor så att man inte sårar dom, säger Paula Tilli i programmets reportage. Långt in i vuxenlivet var det självklart för henne att svara ärligt på det mesta när andra frågade henne om hur hon kände eller tyckte. Men på en date med främmande man så uppstod en situation som skulle få Paula att se helt annorlunda på hur det sociala livet ser ut. Vi vill inte höra sanningen. Man måste ljuga för att komma ifrån vad som annars blir oerhört känsliga lägen.Övriga medverkande i programmet är Annika Borg, präst i Svenska kyrkan, men också verksam som författare, skribent och föreläsare. Och Dan Ariely, professor i psykologi vid Duke University.

Samtal om att skaffa barn på olika vis  

Kärnfamiljen är inte längre en självklarhet. En del skaffar barn på egen hand, andra med en kompis och en del inte alls. Klara Zimmergren samtalar med Mona Edqvist och Jessica Blom-Larsson.

Vänskapsbarnet  

Kompisarna Theresia och Fredrik ville båda ha barn och bestämde sig för att skaffa barn med varandra. Hör dem berätta om beslutet och hur det blev.

Samtal om otrohet  

Katarina träffar en gammal bekant på en konferens och kvällen slutar i samma hotellsäng. På en annan konferens möter Johan en av talarna och även det slutar med att de har sex. Hör dem berätta om otroheten och vad som hände sedan.

Otroheten reportage  

Katarina träffar en gammal bekant på en konferens och kvällen slutar i samma hotellsäng. På en annan konferens möter Johan en av talarna och även det slutar med att de har sex. Hör dem berätta om otroheten och vad som hände sedan.

Samtal om att bli gammal  

Hur förändras relationerna när vi blir äldre? Och hur vet det vuxna barnet vad de åldrande föräldrarna egentligen behöver? Klara Zimmergren samtalar med Ingmar Skoog, Birgitta Ulfsson och Marianne Pipping Edström.

Tills döden skiljer oss  

Sigrid och Gunnar har varit tillsammans i 75 år. Nu har Gunnar blivit tvungen att flytta till ett äldreboende och Sigrid brottas med känslor av ensamhet och dåligt samvete.

Tills döden skiljer oss  

Sigrid och Gunnar har varit tillsammans i 75 år. Nu har Gunnar blivit tvungen att flytta till ett äldreboende och Sigrid brottas med känslor av ensamhet och dåligt samvete.

När kreativiteten breder ut sig  

Måste kreativa människor ha det stökigt på jobbet, i sitt arbetsrum, på skrivbordet ? Eller är det bara en ursäkt för att man är slarvig? Idag kretsar programmet kring frågan om kreativa människor måste ha det stökigt omkring sig på jobbet. Och hur gör man om man delar skrivbord med någon som utgör sig för att vara kreativ och därmed sprider ut dylika föremål, mat och dryck runtomkring sig? När programeldarna Bobbo Krull och Olle Palmlöf i början av 2000-talet fick ett gemensamt redaktionsrum i radiohuset spårade städningen snabbt ur. Det gick inte ens att se golvet för allt skräp som låg i rummet. Och redaktionen klassades som "en sanitär olägenhet". Reporter Clara Lowden återvänder till det gamla redaktionsrummet med de båda för att reda ut hur det kunde gå så långt. Hur stor plats får kreativiteten egentligen ta på en arbetsplats?

Utskällningen  

Plötsligt händer det. Den vanligtvis så trevliga kollegan får ett utbrott och skäller ut dig efter noter. Vad gör man? Och vad händer när en anställd skäller ut sin chef? Det handlar om aggressivitet på arbetsplatsen. När är gränsen nådd för hur arg man får vara mot sina anställda, eller sina kollegor?I programmet berättar även psykologen Bo Hejlskov Elvén om den psykologiska metoden som skyddar dig mot aggressiva medarbetare och chefer. Gäst är skådespelaren och regissören Johan Hedenberg som i större delen av sitt vuxna liv varit mycket arg på de arbetsplatser han varit på.

0:00/0:00
Video player is in betaClose