Känsligt läge med Per Naroskin

Känsligt läge med Per Naroskin

Sweden

Programledaren och psykologen Per Naroskin reflekterar över och diskuterar med olika gäster om nya och gamla känsliga lägen på våra jobb. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Episodes

När kreativiteten breder ut sig  

Måste kreativa människor ha det stökigt på jobbet, i sitt arbetsrum, på skrivbordet ? Eller är det bara en ursäkt för att man är slarvig?

Känsligt läge med Per Naroskin om aggressiva kollegor  

Plötsligt händer det. Den vanligtvis så trevliga kollegan får ett utbrott och skäller ut dig efter noter. Vad gör man? Och vad händer när en anställd skäller ut sin chef?

Känsligt läge med Per Naroskin om den uniforma arbetsplatsen  

Ett svenskt företag tvingar sina anställda att träna på gym, en schweizisk bank har 43 sidor detaljerade regler om hur sina anställda ska se ut. Klädkoder, uppförandekoder och uniformer trendar!

Känsligt läge med Per Naroskin om när familj och företag är detsamma  

När familj och företag är detsamma kommer det med många fördelar men även stora risker, som att konflikter som uppstår i arbetet fortsätter in i familjelivet.

Känsligt läge med Per Naroskin om sex på jobbet  

Många tycker att sex, kollegor emellan på arbetsplatsen är en särskilt laddad situation. Men det händer ju, och vad ska man göra efteråt?

Känsligt läge med Per Naroskin om privat arbete  

Idag är det kanske mer än någonsin så att ens personliga identitet formas av ens yrke och vilken arbetsplats du jobbar på. Är det överhuvudtaget möjligt att sätta en gräns mellan privatliv och arbete? Gäst är psykologen och konsulten Malin Edlund.

Känsligt läge med Per Naroskin om 6 centiliter gränslöshet  

Lena blev av med jobbet för att hon tog ett eget initiativ och bjöd de boende på gruppboendet på vardera 6 centiliter vin under en grillfest. Många är nog villiga att svara att de uppskattar kreativa och initiativrika medarbetare men hur välkommet är det i verkligheten? Sanningen är att det är ett ytterst osäkert läge att göra något "utanför boxen", det man tror och hoppas ska bidra med något gott kan tvärtemot sluta nattsvart. Och det är långt ifrån säkert att din chef verkligen vill att din kreativitet ska blomstra på arbetsplatsen. Gäst i programmet är Maria Johansson, professor i skådespeleri vid Stockholms konstnärliga högskola.

Känsligt läge med Per Naroskin om den vertikala lojaliteten  

Lojaliteten mellan chef och arbetstagare består av ett delikat, känsligt band. Lojaliteten verkar vertikalt men är aldrig jämlik, vilket ibland orsakar verkligt känsliga lägen på jobbet. Vad gör du till exempel som chef om en anställd skämtar taskigt om dig inför alla? Gäst i detta program är före detta justitieministern Thomas Bodström som i sex år var chef för justitiedepartementet. En arbetsplats där lojaliteten mellan chef och tjänstemän är av en alldeles särskild karaktär.

Känsligt läge med Per Naroskin om arbetsplatsens gränsvakt  

Vet du verkligen hur det kom sig att just du hamnade på ditt jobb? Vad är det som avgör vem som gallras in och vem som gallras ut bland jobbansökningarna? Slump eller kompetens? Gäst i detta program är etnologen och statsvetaren Angela Nilsson som forskat om hur det går till när chefer och rekryterare väljer ut vem de vill ha på sin arbetsplats. Hon fann att några få subtila kodord i en skriftlig jobbansökan eller intervju, kan vara helt avgörande.

Känsligt läge med Per Naroskin om att avslöja fel på sin arbetsplats  

Whistleblowers eller visselblåsare hyllas utåt sett i demokratins namn, men vad händer med personerna som slagit larm om allvarliga fel på en arbetsplats? Det är ett av de känsligaste lägen man kan hamna i, att gå emot en chef eller kollegor som inte vill erkänna att något fel begåtts. Och många gånger blir det tragiska konsekvenser för alla inblandade, inte minst för den som inte haft något annat motiv än att göra just rätt. Gäst är journalisten och författaren Mats Holm som skrivit både böcker och artiklar om visselblåsare och civilkurage. Reportaget med förskolelärarna är anonymiserat med hänsyn för de inblandade. Reporter är Clara Lowden.

Känsligt läge med Per Naroskin om att bryta obligatorisk närvaro  

Känsliga lägen är tillspetsade situationer där något står på spel och utgången är oviss. Och de uppstår inte sällan på jobbet där vi ständigt måste anpassa oss till nya arbetsuppgifter och ändrade förutsättningar. Vad händer till exempel när en person på kontoret bestämmer sig för att leva efter fria arbetstider medan de andra måste foga sig efter fasta arbetstider? Ylva berättar om kulturkrocken som uppstod när hon gick från att leva frilansliv till att bli kontorsråtta. Och Cissi Elwin, VD och chefredaktör för tidningen Chef diskuterar med Per Naroskin om varför man ska bryta mot obligatorisk närvaro på jobbet.

0:00/0:00
Video player is in betaClose