Känsligt läge

Känsligt läge

Sweden

Programmet om relationer oss människor emellan. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Episodes

Släkten och pengarna  

Om de inte sköter sig i skolan slutar han skicka pengarna. Om de lyckas där emot, och blir läkare eller jurister, kommer de sen in sin tur hjälpa andra. För de vet ju hur värdefullt det är att få hjälp. Men det är inte lika generöst i alla släkter. Författaren och journalisten Björn af Kleen gästar programmet och berättar hur pengar fördelats i de riktigt rika släkterna i Sverige, där det har varit viktigt att hålla ihop förmögenheten.

Missbruk i släkten  

Hur ska man göra när man är orolig för att släktingar missbrukar, frågar Klara Zimmergren beroendeterapeuten Janique Svedberg. Och varför är det så känsligt att prata om just beroendesjukdomar?

Bo med släkten  

-Man ska nog inte lägga sig i hur de ordnar sin bostad och peta och säga att ”Nej det här rummet ska ni bara använda på det sättet”, säger Irene. Hon gav bort sitt hus till dottern och hennes man i bröllopspresent. Hon bor själv i ett annat hus på gården nu, och hennes egen mamma har också en bostad här. Tre generationer bor alltså med varandra. Ofta har vi en romantisk föreställning om hur släkt bodde tillsammans och tog hand om varandra förr i tiden. Men att bo många släktingar på samma gård under det gamla bondesamhället var inte så vanligt som vi kanske tror, berättar Johannes Daun, historiker och gäst hos Klara Zimmergren.

Bo med släkten  

Irene gav bort sitt hus till dottern och hennes man i bröllopspresent. Hon bor själv i ett annat hus på gården nu, och hennes egen mamma har också en bostad här. Tre generationer bor alltså med varandra. Ofta har vi en romantisk föreställning om hur släkt bodde tillsammans och tog hand om varandra förr i tiden. Men att bo många släktingar på samma gård under det gamla bondesamhället var inte så vanligt som vi kanske tror, berättar Johannes Daun, historiker och gäst hos Klara Zimmergren.

Adoption och släktband  

Anna Hemmingson fick möta både sin mamma, mammans syster och kusinen. En återförening som var både förvirrande och tuff. Och blev det så rosenskimrande som i alla TV-program där adopterade möter sin biologiska släkt?

Adoption och släktband  

Två berättelser om att vara adopterad från Korea. Sara reste för att söka sina rötter, men fann aldrig sina biologiska föräldrar. Från att inte ha brytt sig om sitt ursprung blev det plötsligt väldigt viktigt. Vem har sagt att biologi inte spelar någon roll? Anna Hemmingson fick möta både sin mamma, mammans syster och kusinen. En återförening som var både förvirrande och tuff. Och blev det så rosenskimrande som i alla TV-program där adopterade möter sin biologiska släkt?

Komma ensam  

Som tur är har han mött Anna som ger honom kramar och säger att han är bra. Hon har blivit som en extramamma och har bjudit in Afshin i sin familj. Klara Zimmergren besöker ett hem för ensamkommande flyktingbarn och pratar med Patrik Hansén, verksamhetschef, om hur de gör för att ta hand om unga som inte har någon släkt i närheten.

Släktskandalen  

Fortfarande, världen över, straffas framför allt kvinnor för att de brutit mot släktens regler. Ulrika Nandra, journalist och författare, gästar Klara Zimmergren och berättar hur hon upplevde att hon blev utfryst och smutskastad av sin släkt när hon valt fel man.

Bryta med en släkting  

När är det okej och inte att avsluta relationen med en släkting? Därför att det är långtråkigt på ett släktkalas, eller måste det mer till? Klara Zimmergren bjuder filosofiprofessorn Bengt Brülde till studion för att försöka reda ut begreppen.

FEL ljudfil Bryta med en släkting  

Lindas mormor var ingen mysig bulltant. En händelse på en släktbegravning fick måttet att rinna över och Linda bröt helt med sin mormor. När är det okej och inte att avsluta relationen med en släkting? Därför att det är långtråkigt på ett släktkalas, eller måste det mer till? Klara Zimmergren bjuder filosofiprofessorn Bengt Brülde till studion för att försöka reda ut begreppen.

Den svåra svärmodern  

Klara Zimmergren, som själv uppfunnit den mindre smickrande svärmorskaraktären Viveka Andebratt, utforskar relationen sonhustru-svärmor tillsammans med forskaren Therése Wissö och vissångerskan och svärmodern Hanne Juul. Hur bör en svärmor vara och inte vara? Och är inte svärmorsrollen ganska otacksam och svår att fylla?

Jag håller inte det jag lovar  

På det stora planet kan man ju säga att det moderna samhället på många sätt handlar om relationer och transaktioner mellan främlingar. Man skulle kunna säga att hela vårt ekonomiska system är uppbyggt kring idéer om kontraktet, vi gör affärer med varandra. Och detta förutsätter tillit. Men hur uppstår tilliten? Och vad händer med den när den sätts på prov? Gäst är Anna Dreber Almenberg, som är professor i Nationalekonomi och som med hjälp av ekonomiska experiment har undersökt bland annat varför vissa individer är mer risktagande eller mer altruistiska än andra. I reportaget berättar limousinchauffören Petter Billengren om när han en gång gjorde allt för att hålla det han lovat, vilket slutade i en mardrömslik och bisarr bilresa. Programledare är Per Naroskin. 

Det oväntade  

Vi tänker kanske ofta på livet som att vi kan kontrollera det och planera det, både medvetet och omedvetet. Men så plötsligt vill ens partner skilja sig, ens föräldrar dör, eller ett barn blir svårt sjukt. Och efter det kan inget mer bli sig likt. I reportaget hör du om ett bröllop som slutade på ett högst oväntat sätt. Gäst är Ditta Bongenhielm, som är manusförfattare och använder sig av livets dramatiska vändpunkter i sitt arbete. Ditta berättar också om den oväntade händelsen som totalt förändrade hennes liv. Programledare är Per Naroskin.

Vem tappade ansiktet?  

I den amerikanska långfilmskomedin Brüno, från 2009 så jobbar huvudrollsinnehavaren Sacha Baron Cohen tillsammans med Gustaf Hammarsten hårt på att framställa sig själva som extremt pinsamma. I dokumentära intervjusituationer så undersöker de hur dem som de intervjuar hanterar att de är så pinsamma. Och ofta blev resultatet att de intervjuade, framstod som än mer pinsamma.  Skådespelaren Gustaf Hammarsten är gäst i programmet och berättar om sin teori kring hur pinsamma situationer i grunden är något bra och till och med eftersträvansvärt. I programmets reportage handlar det om en ensamboende kvinna som inte kan sova ordentligt på nätterna för några av hennes grannar har extremt högljudd sex. Men hon tvekar inför att klaga på det. Hon tycker att det känns pinsamt för henne. Men det skulle ju lika gärna kunna vara hennes grannar som är pinsamma för att de låter sitt privatliv spilla över till deras grannar För vem är det här egentligen pinsamt? Programledare är Per Naroskin.

För deras bästa  

Jag gjorde inte det rättaste, men det var det enklaste, säger pappan i Linda Jensen Kidanes reportage. På ett slugt sätt och i hemlighet lyckades han hindra sin dotter från att träffa vad han tyckte var en olämplig förälskelse. Gäst är sångaren och låtskrivaren Niklas Strömstedt, som berättar om svårigheterna att ta beslut om att ens egen pappa ska flytta till ett äldreboende, mot dens vilja. Filosofen Karim Jebari ger moralfilosofins syn på hur man bör agera i sådana här situationer. Programledare är Per Naroskin. 

Glappet  

Fakta och fiktion, det är inte så lätt att dra gränsen mellan det ena och det andra. Det kan gälla ett möte, en diskussion eller någon annan helt vardaglig situation, plötsligt blir det uppenbart att man har helt olika uppfattningar om vad som sades, eller hur det sades. Och om det inte går att kontrollera på något sätt så vet man ju inte vem som har rätt. Vad gör man då? Måste det bli den som är mest tvärsäker som vinner? Men tvärsäkerhet är ju ingen garanti för att man faktiskt har rätt. I Linda Jensen Kidanes reportage, berättar Johan hur det var när en kollega på jobbet plötsligt blev förälskad i honom, och hur han än gjorde för att visa att det var obesvarat så hävdade hon att han visst var kär i henne. Hans arbetssituation blev på grund av detta allt mer surrealistisk och till slut gick det inte längre att vara kvar. Gäst är specialpedagogen Jenny Naroskin, som också är Per Naroskins lillasyster. De  har vuxit upp i samma hem och tillbringade mycket tid tillsammans under sin barndom. Men de har långt ifrån samma syn på hur den såg ut. Kathleen H. Corriveau, forskningsassistent vid Boston University berättar om sin forskning som visar att barn som vuxit upp i religiösa hem har svårare än andra barn för att skilja på fakta och fiktion. Programledare är Per Naroskin.

Vem är ful?  

Låtsas vi som att det inte finns några fula människor, eller finns det kanske en annan förklaring till det? Jag tror det. Och i det här programavsnittet hör du mer om vad det kan vara. Gäst är Mats Lekander, professor i hälsopsykologi som forskat på varför vi uppfattar vissa som mindre attraktiva än andra.  De som ligger bakom dejtingsajten Ugly Schmucks, intervjuas om varför de vill samla de fula till sin sajt. Reporter Linda Jensen Kidane träffar rollsättaren Emilie Rosenqvist som i sitt jobb ibland, har som uppdrag att hitta oattraktiva människor för roller i långfilm och reklamfilm. Programledare Per Naroskin. 

Näsan i blöt  

Det hörs buller och bråk hos grannarna. Någon pratar grymt nedsättande till någon annan ute på gatan. Jag ser några andra föräldrar som är uppenbart dumma mot sina barn. När har jag rätt att lägga mig i hur en annan främmande människa beter sig? Och vad är mitt egentliga syfte om jag gör det?  Det är svårt att dra gränsen mellan starkt engagemang och beskäftighet, säger Birgitta Myhrman i programmets reportage. Hon är en medmänniska som ofta lägger sig i, men många gånger blir det helt fel.  Gäst är psykologen och sexologen Katarina Görts Öberg som är en av de som får lägga sig i det som rör det kanske mest privata för en person - vilket kön man tillhör. Och polisen Nina Rung berättar om "huskurage", en enkel överenskommelse som gör att vi alla kan få mod till att lägga oss i mycket, mycket mer än vi vanligtvis gör. Programledare: Per Naroskin.

Om sanningen ska fram  

Det tog flera år innan jag förstod att man måste ljuga för människor så att man inte sårar dom, säger Paula Tilli i programmets reportage. Långt in i vuxenlivet var det självklart för henne att svara ärligt på det mesta när andra frågade henne om hur hon kände eller tyckte. Men på en date med främmande man så uppstod en situation som skulle få Paula att se helt annorlunda på hur det sociala livet ser ut. Vi vill inte höra sanningen. Man måste ljuga för att komma ifrån vad som annars blir oerhört känsliga lägen. Övriga medverkande i programmet är Annika Borg, präst i Svenska kyrkan, men också verksam som författare, skribent och föreläsare. Och Dan Ariely, professor i psykologi vid Duke University. Programledare är Per Naroskin.

Med Klara Zimmergren Bonusfamiljen - samtal  

Programmet om relationer oss människor emellan.

0:00/0:00
Video player is in betaClose