Konversation

Konversation

Sweden

Ett samtal mellan två av vår tids ledande kreativa röster inom konst, teater, litteratur, film, musik och media. I samarbete med Nöjesguiden.

Episodes

#28: Hanna Hellquist & Martina Haag  

Om ångest som bränsle. Om skillnaden på lättläst och lättskrivet. Om bildningskomplex. Om skrivandet som hantverk. Om att omfamna sin skrivångest. Om sömnutredningar. Och om Jonna Bergh, Jessika Gedin, Karl Ove Knausgård, Tone Schunnesson, Liza Marklund, Jane Eyre, Jane Austen, Bea Uusma, Kia Berg, Virgina Wollf.

#27: Tone Schunesson & Sandra Beijer  

Om varför Tone skrev romanen Tripprapporter. Om lärare som blivit arga på Sandras ungdomsromaner. Om kommande skrivprojekt. Om uppbrott. Om kulturjournalisters tråkiga liv. Om tro och mening. Om skrivprocessen. Om Tones tid på skrivarskolan Biskops Arnö. Om att skriva så att fingrarna brinner. Om att ta sitt skrivande på allvar. Och om Elizabeth Gilbert, Martina Haag, Ulf Lundell, Karolina Ramqvist och Moa Martinsson.

#26: Therese Bohman & Geir Gulliksen  

Om att härma. Om skrivprocessen. Om attraktion. Om att börja använda bekvämare skor. Om konst. Om den svenska genusdebatten: som alltid går ut på att män gör fel. Om att vilja bli sedd som snygg. Om skrivarskolor. Om kön. Om kärlek. Om män och kvinnor. Och om Alice Munro, John Berger, Lars Norén, Michelle Hollebecque och Karl Ove Knausgård.

#25: Sara Broos & Amanda Ooms  

Om Saras film Speglingar. Om det djupt personliga uttrycket. Om att närma sig tysthet. Om evighetshålet. Om när Amanda rymde till Freddie Wadling. Om att släppa kontrollen och arbeta intuitivt. Om bekräftelse. Om barnets blick. Om kreativiteten som en muskel. Om avbildning och masker. Om betydelsen av bra sex. Om hälsosam humor. Om Lars Lerin, Stefan Jarl, Sylvester Stallone, Alva Noto, Nick Cave, Bruno K Öijer, Joakim Thåström och Karin Broos.

#24: Katarina Frostenson & Negar Naseh  

Om läsande kontra skrivande. Om högläsning. Om musik. Om skönhet. Om skrivande som en frizon. Om rastlöshet. Om dova stygn i hjärtat. Om Katarinas senaste diktsamling Sånger och formler. Om längtan och sorg. Om att läsa i tyst i vagn. Om Negars nästa skrivprojekt. Och om Albert Camus, Primo Levi, Sara Stridsberg, Simone De Beavoir, Virginia Wolff, Duras, Thomas Mann, Jenny Ofill, Bruno K Öijer, Jonathan Franzen och Jean Paul Sartre.

#23: Björn Olsson & Rasmus Arvidsson  

Om att köra truck i 27 minus. Om att excellera i ensamhet. Om genrer utan fans. Om rockfrisyrer. Om tubsockor. Om knark. Om bananlossning. Om delfiner. Och om Petra Mede, Arvingarna, Flamingokvartetten, Hasse Karlsson, Broder Daniel, Lasse Kronér, Streaplers, Bjarne Lundqvist, Ingvar Oldsberg, Bear Quartet, Spain, Ulf Stureson, Thorsten Flinck, Mando Diao, Peter Birro, Håkan Hellström, Lädernunnan, Franska Trion, Hästpojken, Soundtrack of our lives, Joel Alme, Freddie Wadling, Johnny Thunders, Avantgardet, Skakar på tåget, Charlie Storm, Union Carbide Productions, Cosmic Psykos, Matti Ollikainen, Gustav Norén, Gun Club, Lou Reed och Black Ingvars.

#22: Silvana Imam & Babak Azarmi  

Om Silvanas kommande album Naturkraft. Om Babaks drömbok. Om kontrollbehov. Om mediebilder. Om hat. Om att lida för det man gör. Om rasism. Om machokultur. Om att visualisera framgång. Om demoner. Om guldbadkar. Och om Beyoncé, Zara Larsson, Malala och Rocky Balboa.

#21: Maria Andersson Lundell & Jonas Lundqvist  

Om ideal. Om att växa upp. Om den traditionella rockmannen. Om kyrkomusik. Om mollgenen. Om rockmyten. Om att tvivla på sig själv. Om superrefränger. Om mellanöl. Om språk. Och om Ingmar Bergman, Françoise Hardy, Seinfeld, Nirvana, Sahara Hotnights och Bad Cash Quartet.

#20: Mats Jonsson & Annika Norlin  

Om omedelbar samhörighet. Om att bli golvad av musik. Om att uppskatta snällhet. Om ironi. Om konflikträdsla. Om konformism. Om självbedrägeri i industriell skala. Om Annikas kommande skiva. Om Mats kommande seriealbum. Om musik på svenska. Om betydelsen av kaffe i den kreativa näringen. Och om Christina Hellström, Martin Kellerman och Adrian Mole.

#19: Seinabo Sey & Oskar Linnros  

Om rytm. Om våldsromantisk rap. Om att be sin inre chef att dra åt helvete. Om sömntabletter och whiskey. Om att försöka tycka om sig själv. Om kändisskap. Om könsbunden musikkritik. Om tålamod. Om panikångest. Om att bli jagad av farliga djur. Om att slänga ut alla snubbar. Om att bygga upp en låt som ett fotbollslag. Om Magnus Lidehäll, Jay Z, Seinabos lillasyster, Uje Brandelius, Kanye West, Madonna, Donny Hathaway och Salem Al Fakir.

#18: LIVE - Lina Högström & Maxida Märak  

Om musiken som politiskt vapen. Om MTV. Om hiphop. Om grader i helvetet. Om sinnesstämning kontra skapande. Om självutlämnande texter. Om tragiska, feta, äckliga gubbar som trakasserar unga tjejer. Om energitjuvar. Om jojk. Och om Rage Against The Machine, Radiohead, Erykah Badu, Neil Young och Gene Simmons.

#17: Kerstin Ekman & Sara Stridsberg  

Om skrivande som drog. Om skrivande som flykt. Om bedrägliga minnen. Om att tröttna på det offentliga livet. Om Svenska Akademien. Om litteraturens makt och förmåga att förvandla människor. Om Saras romaner Beckomberga och Drömfakulteten. Om Kerstins roman Grand final i skojarbranschen och romanserie Vargskinnet. Om Nina Bouraoui, Astrid Lindgren, Louise Bourgeois, Kirsten Thorup, Kafka och Valerie Solanas.

#16: Sarah Riedel & Edda Magnason  

Om att omfamna misstagen. Om konceptuell musik. Om odräglighet och väluppfostran. Om egna, skyhöga förväntningar. Om Nina Simone. Om att våga vara svag. Om den självkritiska djävulen på axeln. Om det svåraste med att spela Monica Zetterlund. Och om Björk, Kristina Lugn, Nicolai Dunger, Anna von Hausswolff och Evert Taube.

#15: Tomas Andersson Wij & Lotta Lundgren  

Om att vara en nyttig idiot i mediesystemet. Om Lotta Lundgren-narrativet. Om att befinna sig på gränsen av vad man klarar av. Om knark. Om skammen som en inre städpatrull. Om skrivrus. Om Historieätarna och Knesset. Om hemligheter. Om den gudomliga missnöjdheten. Om hålen i båten, som läcker energi. Och om Carina Rydberg, Anna Ternheim, Bob Dylan, Erik Haag, Håkan Hellström, Lars Norén, Ulf Lundell, Kristian Luuk, Karin Af Klintberg och Gud.

#14: LIVE - Björn af Kleen & Kristina Sandberg  

Om mormödrar. Om hemmafrun. Om skiljelinjen mellan journalistik och skönlitteratur. Om skrivande som hantverk. Om rasande intervjuobjekt. Om klassresor. Om att våga skriva om det som är farligt. Och om Monika Fagerholm, Pippi Långstrump, Örnsköldsvik och Hedemora.

#13: LIVE - Henrik Schyffert & Soran Ismail  

Om att inte ta sig själv för på för stort allvar. Om kränkthet. Om humorns funktion. Om när Soran skämtade om en motorcykelolycka – och fick ett mejl från en anhörig. Om arga äckliga gubbar med golfbränna. Om att göra skillnad på människor och människor. Om hot och hat. Och om Henning Mankell, Lenny Bruce, Killinggänget, Tage Danielsson, Amy Schumer, Jan Björklund, Tig Notaro och Nelson Mandela.

#12: LIVE - Barbro Lindgren & Karolina Ramqvist  

Om att vara trött på att prata om sig själv. Om att knycka karaktärer ur verkligheten. Om Loranga. Om Kjellegubben. Om skrivande. Om att inte vilja tävla. Om fulländningsbehov. Om Barbros djupa depression i barndomen. Om att inte vilja börja om. Om att åldras. Om tiggare. Om dödshjälp. Och om Friedrich Nietzsche och Lars Kepler.

#11: LIVE - Jens Lapidus & Åsa Linderborg  

Om felet som Åsa upptäckt i Snabba Cash. Om rotmos i rockfickan. Om att hitta tid. Om litteraturpriser. Om skrivande. Om spänningen i kontaktytan mellan olika samhällsklasser. Om att vänta med första smällen till sidan 141. Om Åsas kritik mot filmatiseringen av hennes uppväxtskildring "Mig äger ingen". Om när en av Jens läsare krävde att alla hans böcker skulle dras in. Och om Åsas nya hemliga bokprojekt.

#10: LIVE - Fredrik Wikingsson & Agnes-Lo Åkerlind  

Om Agnes-Los resa till Iran i våras. Om smaklös tv. Om att klippa tv. Om Breaking News. Om Jills veranda. Om epitetet "Agnes-Lo Åkerlind-tv". Om fåfänga. Om när Agnes-Lo kallade Filip och Fredrik för osolidariska. Om Agnes-Los förändrade syn på Fredrik. Om tungroddheten på SVT. Och om Lasse Berghagen, Zara Larsson, Anna Tascha Larsson, Bo Widerberg, Truman Capote, Harper Lee, Steve Jobs, Clara Mannheimer, Jackson Pollock, Robinson-Emma och Johan Croneman.

#9: Eric Schüldt & Kristoffer Triumf  

Om intervjuteknik. Om frågor man inte vill få. Om Erics berömda intervju med Karl Ove Knausgård och Kristina Lugn. Om intervjuer som terapi. Om skam. Om konflikträdsla. Om att åldras. Om Carina Berg, Horace Engdahl, Martin Kellerman. Och om vad som hände när Kristoffer Triumf frågade ut Anders Wendin om sexbrottsdomen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose