Kulturdokumentären

Kulturdokumentären

Sweden

Kulturdokumentären är en 45 minuter lång radioupplevelse, som belyser och skärskådar samtiden. Där skapas korsbefruktningar mellan konst och samhälle, här sänds också Kulturradions porträtt av levande - och - sedan länge döda kulturperonligheter. Ansvarig utgivare: Mattias Hermansson

Episodes

Vad skulle Diderot ha sagt?  

Vem kunde tro att vi skulle leva i en tid präglad av religionskrig? Kanske skulle vi rentav behöva en ny upplysningstid? Tillfället har i alla fall uppenbarat sig då några av den franska upplysningens frontfigurer fyllt tre sekel jämnt. När det var dags för Denis Diderot att blåsa ut 300 ljus på sin födelsedagstårta öppnade hemstaden Langres det första museet över upplysningstiden. I Sverige drog KTH-professorn Bo Göranzon igång Dialogseminariet på Dramaten 1993, inspirerad av Diderots tankar om att förena handens och hjärnans kunskap. Idag drivs seminariet vidare på konsthallen Vandalorum. Karsten Thurfjell har träffat franska och svenska Diderotfans i Langres och Värnamo.

Cecilia Edefalk och den vindlande jakten på motiven  

Cecilia Edefalk debuterade med dunder och brak i Malmö 1988, året efter sin examen från Konsthögskolan i Stockholm. Målningarna som då såldes för fyrtio-femtiotusen kronor har blivit moderna ikoner, och har de senaste åren klubbats för miljontals kronor på auktion. Hon är därmed den dyraste nu levande svenska konstnären.

Kiev öppen stad  

För många Kievbor var upplösningen av Majdanprotesterna i februari 2014 slutet på fyra år av ett allt mer hårdnande samhällsklimat. Under Viktor Janukovytj tid som Ukrainas president förföljdes politiska motståndare, medierna sattes under hårt tryck och den sedan tidigare utbredda korruptionen nådde helt nya nivåer.

Kulturdokumentären: Käbi  Lareteis Toner Och Passioner ( från 2010)  

Vi sänder ett extra insatt porträtt av pianisten Käbi Laretei. Käbi Läretei var en av våra internationellt mest framgångsrika pianister. Men priset för att platsa på världsscenerna har varit hårt arbete och långa perioder på resande fot. Det här skrev hon bland annat om i sin sista bok Toner och passioner som kom ut för fyra år sen. Kulturdokumentären återutsänder idag Maarja Talgres program om Käbi Läretei från 2010. Käbi Läretei dog i helgen. Hon blev 92 år.

Kiev öppen stad  

För många Kievbor var upplösningen av Majdanprotesterna i februari 2014 slutet på fyra år av ett allt mer hårdnande samhällsklimat. Under Viktor Janukovytj tid som Ukrainas president förföljdes politiska motståndare, medierna sattes under hårt tryck och den sedan tidigare utbredda korruptionen nådde helt nya nivåer.

Dödsögonblicket i konsten och verkligheten  

" Jetzt komt es. Es ist hier. Alles ist gut" "Nu kommer det. Det är här. Allt är bra." Det är författaren Birgitta Stenbergs sista ord. Hur medvetna är vi precis innan vi dör? Vad rör sig i oss?

Den nya Glasfabriken  

Här är lite som i Twin Peaks, säger Maja Heuer, museichef på The Glass Factory i Boda. När glasriket gick i bitar kom konstnärerna tillbaka in i hyttan. På 60-talet gjorde Erik Höglund bubblor i glaset och Monika Backström hällde gem i glasmassan. Hur ser revolten ut idag? Möt Fredrik Nielsen som gör sprutlackerade obrukbara kannor, Matilda Kästel som blandar silikon i glaset till nya fiktiva organ, och Åsa Jungnelius som numera driver hyttan på The Glass Factory i Boda. The Glass Factory är också Sveriges största glasmuseum med 40.000 föremål i samlingarna och utvecklar nya strategier för materialet genom olika projekt och samarbeten med konstnärer. Glas är inte bara vackert utan kan också vara vasst, och hotfullt. Smälta in, eller röra till.

Hur möts vi nu? Ett porträtt av San Franciscos konstscen i förändring.  

När 23-åriga nyrika techanställda flyttar till den latinska arbetarklass-stadsdelen The Mission i San Francisco och lyxrenoverar bostadsrätterna, inte hälsar på sina grannar, men gärna slafsar i sig tacos för 1 dollar och på stående fot bjuder 30 000 kr i månadshyra för en liten etta - väcks vrede i kvarteret. Inte bara för att tusentals människor riskerar att bli vräkta, utan också mot nonchalansen. Mot ointresset för kulturen, mot den klyfta som uppstår mellan rika och fattiga, konstnärer och it-entreprenörer. Gentrifiering går på många sätt att liknas vid kolonisering, tycker kulturarbetarna i The Mission. Samtidigt, hur långt ifrån de radikala idealen som präglat San Francisco är egentligen de nya it-entreprenörerna och techindustrin? Hur ser möjligheterna ut för konstnärer och it-entrprenörer att mötas? Kommer San Francisco fortsätta vara en plats för nyfikenhet, mångfald och radikalt tänkande? Ett program om mötet eller ickemötet mellan konst teknik och kapital - och om vem som egentligen äger en stads själ. Ett program av Emelie Rosenqvist.

Kulturdokumentären Blanche och Marie  

P. O. Enquists roman om nobelpristagaren Marie Curie och hennes väninna och assistent Blanche Wittman har blivit opera med musik av tonsättaren Mats Larsson Gothe och libretto Maria Sundqvist.

Bland oss flyktingar finns poeterna  

- Jag skriver om varje händelse, om Al-Shabab och barnen som sprängs, berättar hon. När jag skriver så gråter jag. Och gråter jag kan andra också gråta. Amina Said, biolog vid Karolinska Institutet i Solna och poet, en av ca 45 000 tusen somalier som bor i Sverige, har nu två länder att dikta om.

Kul att ni håller på!  

Kul att ni håller på! Det är en fras som kulturlivets eldsjälar vant sig vid att höra. Konstnärerna Annica Einarson och Anna-Stina Erlandsson startade till och med ett projekt med den titeln, efter att ha fått flera avslag på projektansökningar som avslutades med den käcka frasen. I Karsten Thurfjells kulturdokumentär träffar vi några av de kulturtanter och inte minst kulturgubbar som oförtröttligt driver vidare sina projekt.

Arkitekten Leonie Geiseindorf 100 år  

Arkitekten Léonie "Lola" Geisendorf fyller 100 år i år. Kanske är hon mest känd för S:t Görans gymnasium - ett omstritt högmodernistiskt hus med tydliga kopplingar till Le Corbusier som hon arbetade för i Paris på trettiotalet. Nu ska anläggningen byggas om till studentbostäder.

Den privata poeten - om Urban Torham  

När författaren Urban Torhamn gick bort 2010, nyss fyllda 80 år, hade han inte gett ur något på 31 år. Han gick från en hyllad och prisad poet till att leva sina sista tid isolerad och som en växande gåta för sin omgivning. Vem var Urban Torhamn? Varför tystnade han?

Bottensatsen  

Väggarna är fem meter tjocka. Taket och de tre dörrarna är madrasserade. Ingen hörde hur kvinnorna skrek djupt därinne i de gamla isoleringscellerna på Landskrona citadell under 1920- och 30-talen. Vilka var kvinnorna som spärrades in där? Varför satt de inlåsta?

Richard Hamilton - Pop Daddy  

"Pop daddy" brukar han skämtsamt kallas, den brittiske konstnären Richard Hamilton. Född 1922, död 2011. Vårvintern 2014 var han föremål för en stor minnesutställning på Tate Modern och I.C.A. i hemstaden London.

Kära Damaskus  

"Kära Damaskus. Jag väntar fortfarande. Jag kollar min inkorg, men där finns inget från dig. Hoppas du mår bra." I Wien bor konstnären Nisrine Boukhari i exil och skriver dagbok till sin gamla hemstad Damskus. Kvar i Damaskus finns systern Abir som jobbar på som konstcurator och försöker hjälpa de syriska konstnärer som också bor kvar.

Kära Damaskus  

"Kära Damaskus. Jag väntar fortfarande. Jag kollar min inkorg, men där finns inget från dig. Hoppas du mår bra." I Wien bor konstnären Nisrine Boukhari i exil och skriver dagbok till sin gamla hemstad Damskus. Kvar i Damaskus finns systern Abir som jobbar på som konstcurator och försöker hjälpa de syriska konstnärer som också bor kvar.

Från Kabul till Karlstad  

Ett teaterkompani från Afghanistan gjorde succe på Women Playwrights International, den internationella dramatikerträffen för kvinnor, som organiserades i Stockholm 2012. En liten grupp bestående av unga kvinnor som rest hela den långa vägen från Kabul för att visa sin teaterkonst.

Hedda och Seven  

Den svenska regissören och dramatikern Hedda Krausz Sjögren har i sex års tid arbetat med det internationella projektet Seven. Hon har rest runt i världen och genomfört läsningar i länder som Serbien, Afghanistan, Lettland och även på NATOs bas utanför Bryssel, med sju manliga generaler i rollerna. Programmet handlar om Seven, om vad läsningen betytt både för medverkande och åskådare på olika platser, om vad den dubbla blicken gör med både den läsande och den betraktande.

0:00/0:00
Video player is in betaClose