Lilla drevet

Lilla drevet

Sweden

Lilla drevet är ett roligt radioprogram om nyheter och politik från Aftonbladet Kultur. Med Ola Söderholm, Nanna Johansson och Liv Strömquist.

Episodes

124. Bob Dylan  

Liv Strömquist förklarar hur hopplöst det kommer vara för nästa president-partner att ersätta världens mest perfekta människa, Michelle Obama. Moa Lundqvist vill ge ett nobelpris LKAB:s informationschef Anders Lindberg för att han är så bra på att hålla huvudet kallt trots att helvetets portar öppnar sig. Ola Söderholm har mest tänkt på hur mycket han älskar Bob Dylan men också lite på nya förklaringar till Gal-Tan-skalans uppsving.

123. Lita inte på Ivan  

Jonatan Unge har ett meddelande till Sverigedemokraterna: Riktiga svenskar befattar sig inte med Ivan - arvfienden, Finlands bödel, den store satan i öst! Moa Lundqvist har tagit del av demokratin 2.0 - Livestreamen av rättegången Vattenvall vs Tyska staten. Ola Söderholm fattar inte men fattar också lite upprördheten över Oscar Sjöstedts film med nazistskämtande.

122. Alkohol  

Nanna Johansson pratar om alkoglassen som slog en kil i såssesveriges vidriga alkoholmonopol, men snart kommer den ha förbjudits av folkhälsominister Gabriel Tristström Ola Söderholm delar med sig av sina egna erfarenheter som Airbnb-värd apropå Kalibers granskning som visar att svarta diskrimineras när de använder uthyrningstjänsten. Jonatan Unge tycker att kändisarna som är offentliga med sin ADHD-diagnos kan tagga ner lite och inte vara så skrytiga. Veckans drev handlar också om den för Sverige onödiga muséedebatten samt om Jonatans mamma.

121. Yolo  

Ola Söderholm tänker på Utbildningsradions normkritik-arbete som lett till att deras journalister bara får intervjua människor med samma hudfärg som de själva har. Moa Lundqvist förklarar hur SVT ska kunna leva upp till public service-uppdraget bättre i präst-dejtingsåpan, ”Tro, hopp och kärlek” Nanna Johansson bevakar utdelningen av det skojfriska vetenskapliga priset ”Ig-Nobelpriset” och lider med fruarna till pristagarna. Dessutom: Tips till socialdemokraterna om hur man ska behandla sina gamla one night stands.

120. Woke  

Endast två personer, Ola Söderholm och Liv Strömquist, dök upp för att göra veckans avsnitt. De pratar lite om Birgitta Ohlssons eventuella likheter med Zlatan Ibrahimovic, men framför allt fortsätter de med Lilla drevets uppskattade följetång: Spekulera fritt och länge om materialistiska förklaringar till Gal-Tan-skalans uppsving.

119. Fracka, baby, fracka!  

Moa Lundqvist har tack vare tidigare Lilla drevet-insatser lyckats mota tillbaka frihandelsavtalet TTIP. I veckans avsnitt tar hon sig an TTIP:s aggressiva kusin CETA-avtalet. Liv Strömquist försöker förstå hur fler kvinnor i bolagsstyrelser ska påverka hennes vardag. Liberalerna vill stoppa etablerandet av religiösa friskolor. Ola Söderholm vill att någon förklarar exakt hur det ska gå till. Apropå friskolor undrar han också varför det var omöjligt år 1996 när friskolesystemet fastlades att förutspå att de skulle kunna drivas utifrån vinstintresse.

118. Martyr-pandor  

Ärkebiskop Antje Jackelén har skrivit en artikel i Svenska Dagbladet där hon kritiserar tonen på Twitter men Ola Söderholm tycker att hon missar att ta upp det största problemet med nätdebatten. Liv Strömquist fascineras av hur Annie Lööf kan uppbåda så mycket ilska inför världens mesigaste vinster i välfärden-förslag från socialdemokraterna. Nanna Johansson förklarar varför det inte är en odelat positiv nyhet att pandan inte längre är utrotningshotad. Dessutom avhandlas socialisternas neuros inför den nya, trendiga politiska skalan Gal-Tan.

117. En lagom dos sekularism  

Publicistklubben har haft en debatt om politiskt korrekt språk där man bland annat ställt sig frågan varför vissa ord blir laddade och andra inte. Ola Söderholm tror att det kan bero på verkligheten. Kronobergs län försöker minska antalet tonårsgraviditeter med hjälp av robotbebeisar. Liv Strömquist tycker att man för bättre resultat borde satsa på andra slags robotar Moa Lundqvist förklarar varför det är så svårt att ta poliskrisen i Norrlands inland på allvar. Dessutom avhandlas den franska burkini-psykosen och TTIP-avtalets senaste motgångar.

116. Ligga med Ayn Rand  

Utbildningsminister Gustav Fridolins senaste åtgärd för att rädda svenska skolan är att döpa om höstlovet till ”läslov”. Jonatan Unge anser att regeringen inte förstått att vägen in i läsandet går via könet. Liv Strömquist hatar OS-fotbollen och förklarar varför Pia Sundhage har förstört allt. Ola Söderholm känner att Forum för levande historia är lite för ivriga att använda Förintelsen som ett verktyg för att förstå alla slags orättvisor och förtryck. Veckans avsnitt handlar också en del om den nu levande svensken som Ayn Rand helst hade legat med. Vi ber om ursäkt för störningar i ljudet som återkommer några gånger! Måste ha varit ett glapp i en kontakt eller nåt.

115. Mitt sommarlov  

I säsongspremiären av Lilla drevet försöker Ola Söderholm bena ut den oklara stämningen kring gymnasieminister Aida Hadzialic avgång. Jonatan Unge har tagit del av exakt all information som finns om USA-valet och han kan nu med säkerhet fastslå vad utgången kommer bli. Nanna Johansson har läst en artikel om en alg-entreprenör i ett inflight-magasin och hon oroar sig över en framtid då vi kommer översvämmas av självrättfärdiga miljökapitalister.

114. Inte på plats i Almedalen-special  

Lilla drevet avbryter sommarlovet för en Almedalen-special som inte handlar speciellt mycket om Almedalen samt är inspelad i Malmö. Mest avhandlas Brexit. Ola Söderholm tänker att Jan Björklunds enkla analys att EU är fred och inte EU är krig kanske kan vara relevant just i fallet Storbritannien. Moa Lundqvist undrar varför det är ett så roligt skämt att britterna har googlat på ”vad är EU?”. Jonatan Unge har kommit på att svaret på lyckad integration är, tvärtemot vad Erik Niva påstår, inte fotboll, utan musikal. Dessutom diskuteras Annie Lööfs utspel om enkla jobb och elitens problem med vad man ska göra med de som kallas ”globaliseringens förlorare”.

113. Upphetsade läkare  

Förra veckan förklarade Jonatan Unge att kockar får för mycket respekt. Den här veckan plockar han ner en annan yrkesgrupp från piedestalen, läkare. Ola Söderholm anser att det är en bra idé att införa krigslagar som begränsar pressfriheten för att hålla ihop nationen under fotbolls-EM. Liv Strömquist tänker på presidentval och krispiga marsvin i Peru. Veckans Lilla drevet är det sista innan sommarlovet. Möjligtvis blir det ett Almedalen-avsnitt men annars hörs vi igen i augusti!

112. En välkänd grekisk dryck  

Ola Söderholm kan hålla med om att Sveriges Radios avslöjande om Svenska Kyrkan är en grej, men är det verkligen en jättegrej? Jonatan Unge rapporterar från den gastronomiska världen. En bitter konflikt har uppstått mellan en svensk stjärnkock med franska nerver och en fransk bagare som ofta beter sig extremt franskt. Liv Strömquist känner att Anna Kinberg Batra har en lätt övertro på hur stor skillnad ett avskaffande av strandskyddet kommer göra för bostadsbristen. Dessutom berörs den nya invandringskritiska barnkulturen.

111. Norges exotiska debattklimat  

Moa Lundqvist hotar med tortyr om inte den ständigt återkommande sommartraditionen med brist på barnmorskor upphör. Ola Söderholm är djupt fascinerad av norrmännens speciella relation till rasistiska stereotyper. Simon Svensson tänker på krisen för Stampen och försöker förstå skillnaden mellan hamburger-företagare och publicister. Desssutom avhandlas det österrikiska presidentvalet som innebar en slutgiltig seger över mörkerkrafterna.

110. Äckel  

Liv Strömquist tänker på Donald Trump och känslan av äckel. Nya värmerekord slås varje månad. Ola Söderholm funderar på vad som är smartast av att utveckla effektiva solceller eller lära sig odla. Nanna Johansson tycker att hon får spoila Game of Thrones hur mycket hon vill.

109. Jesus hatar Mona Sahlin  

Nanna Johansson anser att Åsa Romson hanterat avskedet från språkrörsuppdraget på ett värdigt sätt. Vi ska vara glada att vi slipper de fruktansvärda scenerna som hade utspelats om det varit Gustav Fridolin som tvingats gå. Ola Söderholm tycker till skillnad från åsiktseliten att det Mona Sahlin gjort är förlåtligt, oavsett vilka hennes motiv var. Moa Lundqvist tänker på EU:s flykting politik och kommissionens vice ordförande Frans Timmermans som spoilade Game of Thrones för att göra en poäng om Dublinförordningen. Dessutom avhandlas Magdalena Ribbings svettkörtlar och den nya, eventuellt för aggressiva, sekulära väckelsen.

108. Starka kvinnliga förebilder som Pink  

Apropå den hyllade bilden på kvinnan i Borlänge driver Ola Söderholm tesen att det är lite nazistiskt med antinazism, för antinazisterna verkar inte förstå att det är de normala som är farliga och inte extremisterna. Jonatan Unge funderar på om unga tjejers dåliga självkänsla är ett problem eller ett gott exempel. Systematiskt fuskande på Högskoleprovet har uppdagats. Moa Lundqvist tycker inte att det ska bekämpas utan att man ska låta evolutionen ha sin gång Dessutom blir det ett medley med Yasri Khans greatest hits.

107. Knäcka ägg  

Ola Söderholm tänker på skillnaden mellan miljöpartister och politiker. Liv Strömquist slår ett slag för den osynliggjorda gruppen, föräldrar till överbegåvade barn. Jonatan Unge har hört Söndagsintervjun i P1 med Jan Myrdal och är så betagen att han deklarerar att han är redo att ta emot Robespierre-priset. Dessutom: Nya uppgifter om Mikael Wiehes chokladintag.

106. Mehmet, Mehmet, Mehmet!  

Ola Söderholm analyserar skandalerna Miljöpartiets spinndoktorer har iscensatt för att avleda uppmärksamheten från Vattenfalls brunkolsförsälning. Går det på något sätt att bryta ner den ”samlade bedömningen” som låg bakom bostadsminister Mehmet Kaplans fall? Simon Svensson har följt debatten om känsloargument kontra förnuftsargument. Han undrar varför han själv bara kan relatera till flyktingar som far illa om det sker på platser där han var full som ung Moa Lundqvist tycker det är märkligt att medierna konstant verkar vara överraskade av att nazisterna i Soldiers of Odin är nazister.

105. Pigall  

Nanna Johansson är äntligen tillbaka! Förutom att skriva bok har hon under sitt uppehåll tittat på dokumentärfilmer gjorda av fransmän som gillar att åka till tredje världen och ta på folk. Jonatan Unge analyserar Mikael Wiehes och Ivar Arpis extremt känslostyrda debatt om kändisupprop i P1. Ola Söderholm har äntligen knäckt koden för hur man ska få folk att bry sig om klimatfrågan. Dessutom: Den skakande berättelsen om ”profeten Moses” som värvar terrorister på kaféer i Malmö.

0:00/0:00
Video player is in betaClose