Malous salong

Malous salong

Sweden

Malous salong – existentiella och filosofiska samtal om vår tid. De stora frågorna som berör alla men som inte alltid ges plats för i vardagsstress och informationsöverflöd. Vad är meningen med livet? Var sitter själen? Hur blir man lycklig?

Episodes

Salongen #41: Amelia Adamo och Hans Rosling  

Världsberömda folkbildaren Hans Rosling och tidningsdrottningen Amelia Adamo diskuterar förr och nu i Filosofiska Salongen. "Vi har enorma lyckokrav idag".

#40 Vad är sanning? Pia Johansson och Gustaf Norén  

Artisten Gustaf Norén och skådespelaren Pia Johansson diskuterar vad som är sanning – och vill man verkligen leva ett liv utan lidande - i Malous filosofiska salong.

#39 Lars Ohly och Dominika Peczynski  

Varför har vi så stort behov av bekräftelse? PR-konsulten Dominika Peczynski och fd partiledaren Lars Ohly i Malous filosofiska salong

#38 Susanna Alakoski och Mark Levengood  

I Malous filosofiska salong diskuterar författarna Susanna Alakoski och Mark Levengood robotarnas vara eller inte vara och om man bara kan uppleva den där himlastormande förälskelsen en enda gång. Och så frågar vi oss om man verkligen måste försonas?

#37 Varför vill mycket ha mer?  

Bröderna Gustaf och Viktor Norén filosoferar i Malous filosofiska salong om det går att älska för mycket och varför mycket vill ha mer?

#36 Finns det något positivt med ångest?  

Författarna Daniel Sjölin och Beate Grimsrud diskuterar om det finns något bra med att ha ångest. Och vad är det som avgör om vi tycker något är fult eller fint?

#35 Är barn meningen med livet? Martina Montelius och Alexander Bard  

Filosofen Alexander Bard och Martina Montelius i Malous salong. De diskuterar också vilka vi är utan våra tankar, om det överhuvudtaget finns en verklighet utanför våra tankar.

#34 Vad är det som lockar med skvaller? Marcus Birro och Moa Herngren  

Marcus Birro och Moa Herngren funderar över frågor som hur stort eget, privat rum får man ha i en relation, hur mycket i livet är tur och otur och varför skvallrar vi?

#33 Hur ärlig kan man vara utan att uppfattas som elak? Per Schlingmann och Lena Andersson  

Per Schlingman och Lena Andersson samtalar bland annat om varför dödshjälp är så tabu i Sverige och hur ärlig man kan vara utan att vara elak. Och hur står det egentligen till med det omtalade systerskapet?

#32 Vad är manligt och kvinnligt? Gustaf Norén och Lars Ohly  

I Malous filosofiska salong diskuterar artisten Gustaf Norén och f.d politikern Lars Ohly om det finns något specifikt manligt och kvinnligt och om synen på detta ändras med åldern. Förr kunde man säga att man skulle ha "främmat" på middag och det var något positivt som innebar att man skulle umgås med goda vänner. Idag känns det som att ordet "Främmat" eller "främmande" har fått en mer negativ innebörd. Hur har det blivit så?

#31 Är empati alltid av godo? Viggo Cavling och Katarina Gospic  

Journalisten Viggo Cavling och hjärnforskaren Katarina Gospic diskuterar om empati alltid är av godo och om pessimisten kanske är den egentliga vinnaren.

#30 Vad är det att ha levt sitt liv? Rikard Wolff och Mona Sahlin  

De två vännerna Rikard Wolff och Mona Sahlin samtalar om vad det innebär att ha levt sitt liv och om det är okej att skilja sig eller separera från en svårt sjuk människa.

#29 Kan en god människa begå onda handlingar? Martina Montelius och Dominika Peczynski  

Dominika Peczynski och Martina Montelius i ett samtal om ondska, om en god människa kan begå onda handlingar och om man ska offra allt för sina barn?

#28 Vad är meningen med livet? David Rönnegard och Göran Greider  

Vad är meningen med livet? Den frågan diskuterar journalisten och författaren Göran Greider med filosofen David Rönnegard. David är svårt sjuk i cancer och skrev för ett tag sedan en mycket uppmärksammad artikel under namnet "Festen fortsätter utan mig". Vi pratar om varför ensamhet är så skamligt.

#27 Vad gör oss människor giriga?  

I Malous filosofiska salong diskuterar litteraturprofessorn Ebba Witt Brattström och ekonomiprofessorn Micael Dahlén om varför girighet är den värsta dödssynden och var gränsen går för otrohet. Och vilken funktion fyller egentligen vår rädsla?

#26 Varför är pengar så laddat? Lena Andersson och Göran Greider  

I Malous salong diskuterar författaren Lena Andersson och debattören och författaren Göran Greider varför pengar väcker så starka känslor och vad man ska ha sina vänner till. Allt färre har tid att gå på begravningar. Vad gör detta med samhället och oss medborgare?

#25 Vad gör googlandet med vår hjärna? Gustaf Norén och Katarina Gospic  

Vad gör googlandet med vår hjärna och allmänbildning? Det är en av frågorna som ställs då Malous salong gästas av musikern Gustaf Norén och hjärnforskaren Katarina Gospic. Vi frågar oss också bland annat när och hur man vet att det är dags att bryta upp från en relation.

#24 Kan man välja att bli kär?  

Komikern Karin Adelsköld och historikern Christopher O`Regan i ett filosofisk samtal om vad som har hänt med tystnaden och om det går att välja att bli kär. Och vem är vinnare eller förlorare. Den som är nöjd eller den som aldrig blir nöjd?

#23 Vill vi bli 200 år gamla? Bodil Jönsson och Claire Wikholm  

Skådespelaren Claire Wikholm och fysikern Bodil Jönsson i ett samtal om ifall man blir lyckligare av stor valfrihet. De pratar också om ifall vi kommer leva våra liv annorlunda när våra liv blir längre. Den människa är nämligen född som kommer att bli 200 år gammal.

#22 Vad är kärlek? Özz Nûjen och Bodil Malmsten  

Komikern Özz Nûjen och författaren Bodil Malmsten i ett filosofiskt samtal om hur man gör om man inte vill ge upp hoppet om kärlek och vad det är som definierar oss som människor. Och ligger det verkligen något i att man aldrig ångrar sånt man gjort utan bara sånt man inte gjorde?

0:00/0:00
Video player is in betaClose