Malous salong

Malous salong

Sweden

Malous salong – existentiella och filosofiska samtal om vår tid. De stora frågorna som berör alla men som inte alltid ges plats för i vardagsstress och informationsöverflöd. Vad är meningen med livet? Var sitter själen? Hur blir man lycklig?

Episodes

#49 Får man inte vara ledsen nuförtiden? Kjell A Nordström och Amelia Adamo  

I Malous filosofiska salong diskuterar Kjell A Nordström, ekonomie doktor, och Amelia Adamo, pensionerad publicist för Amelia, Tara och M, vad bildning är och om man inte får vara ledsen nuförtiden.

#48 Vad är meningen med livet?  

I Malous filosofiska salong diskuterar ekonomen Klas Eklund och PR-kvinnan Dominika Peczynski frågor som meningen med livet och om ordet alltid är fritt.

#47 Vad kommer efter demokrati? Gustaf Norén och Lars Ohly  

I Malous filosofiska salong diskuterar artisten Gustaf Norén och f.d partiledaren Lars Ohly (V) frågeställningar som; Är negativa tankar en väg till lycka? Och vad kommer efter demokrati?

#46 Är individen större än gruppen? Pia Sundhage och Ebba Witt Brattström  

I Malous filosofiska salong diskuterar litteraturvetaren Ebba Witt Brattström och fotbollstränaren och coachen Pia Sundhage om hur ärlig ska man vara? Och de filosoferar också kring individen kontra gruppen – hur mycket bör man anpassa sig efter gruppen?

#45 Ska vi leva för att arbeta, eller arbeta för att leva? Bodil Jönsson och Navid Modiri  

I Malous filosofiska salong diskuterade Bodil Jönsson, professor i fysik och Navid Modiri, skribent och föreläsare om vår relation till arbete och konsten att samtala.

#44 Är tro och vetenskap motsatser? Torbjörn Tännsjö och Moa Gammel  

Skådespelaren Moa Gammel och professorn i praktisk filosofi Torbjörn Tännsjö filosoferar kring frågor som vad vi skulle vara utan våra minnen, varför frosseri är en dödssynd och om tro och vetenskap är motsatser?

#43 Varför städar vi egentligen? Mark Levengood och Martina Montelius  

I Malous filosofiska salong funderar Mark och Martina om frågor som hur vi förhåller oss till smuts och renlighet och vad människans behov att berusa sig egentligen handlar om.

#42 Är kärlek alltid på någon annans bekostnad? Kjell A Nordström och Åsa Beckman  

Ekonomen och författaren Kjell A Nordström och biträdande kulturchefen på Dagens Nyheter Åsa Beckman filosoferar kring om kärlek alltid är på någon annans bekostnad. Dessutom om valfrihet är förbannelse eller frihet, och vad vi har för rätt att döma andra.

#41: Var det bättre förr? Hans Rosling och Amelia Adamo  

Världsberömda folkbildaren Hans Rosling och tidningsdrottningen Amelia Adamo diskuterar förr och nu i Filosofiska Salongen. "Vi har enorma lyckokrav idag".

#40 Vad är sanning? Pia Johansson och Gustaf Norén  

Artisten Gustaf Norén och skådespelaren Pia Johansson diskuterar vad som är sanning – och vill man verkligen leva ett liv utan lidande - i Malous filosofiska salong.

#39 Varför har vi så stort behov av bekräftelse? Lars Ohly och Dominika Peczynski  

PR-konsulten Dominika Peczynski och fd partiledaren Lars Ohly i Malous filosofiska salong om varför vi har så stort behov av bekräftelse.

#38 Måste man försonas? Susanna Alakoski och Mark Levengood  

I Malous filosofiska salong diskuterar författarna Susanna Alakoski och Mark Levengood robotarnas vara eller inte vara och om man bara kan uppleva den där himlastormande förälskelsen en enda gång. Och så frågar vi oss om man verkligen måste försonas?

#37 Varför vill mycket ha mer? Gustaf och Viktor Norén  

Bröderna Gustaf och Viktor Norén filosoferar i Malous filosofiska salong om det går att älska för mycket och varför mycket vill ha mer?

#36 Finns det något positivt med ångest? Daniel Sjölin och Beate Grimsrud  

Författarna Daniel Sjölin och Beate Grimsrud diskuterar om det finns något bra med att ha ångest. Och vad är det som avgör om vi tycker något är fult eller fint?

#35 Är barn meningen med livet? Martina Montelius och Alexander Bard  

Filosofen Alexander Bard och Martina Montelius i Malous salong. De diskuterar också vilka vi är utan våra tankar, om det överhuvudtaget finns en verklighet utanför våra tankar.

#34 Vad är det som lockar med skvaller? Marcus Birro och Moa Herngren  

Marcus Birro och Moa Herngren funderar över frågor som hur stort eget, privat rum får man ha i en relation, hur mycket i livet är tur och otur och varför skvallrar vi?

#33 Hur ärlig kan man vara utan att uppfattas som elak? Per Schlingmann och Lena Andersson  

Per Schlingman och Lena Andersson samtalar bland annat om varför dödshjälp är så tabu i Sverige och hur ärlig man kan vara utan att vara elak. Och hur står det egentligen till med det omtalade systerskapet?

#32 Vad är manligt och kvinnligt? Gustaf Norén och Lars Ohly  

I Malous filosofiska salong diskuterar artisten Gustaf Norén och f.d politikern Lars Ohly om det finns något specifikt manligt och kvinnligt och om synen på detta ändras med åldern. Förr kunde man säga att man skulle ha "främmat" på middag och det var något positivt som innebar att man skulle umgås med goda vänner. Idag känns det som att ordet "Främmat" eller "främmande" har fått en mer negativ innebörd. Hur har det blivit så?

#31 Är empati alltid av godo? Viggo Cavling och Katarina Gospic  

Journalisten Viggo Cavling och hjärnforskaren Katarina Gospic diskuterar om empati alltid är av godo och om pessimisten kanske är den egentliga vinnaren.

#30 Vad är det att ha levt sitt liv? Rikard Wolff och Mona Sahlin  

De två vännerna Rikard Wolff och Mona Sahlin samtalar om vad det innebär att ha levt sitt liv och om det är okej att skilja sig eller separera från en svårt sjuk människa.

0:00/0:00
Video player is in betaClose