Malous salong

Malous salong

Sweden

Malous salong – existentiella och filosofiska samtal om vår tid. De stora frågorna som berör alla men som inte alltid ges plats för i vardagsstress och informationsöverflöd. Vad är meningen med livet? Var sitter själen? Hur blir man lycklig?

Episodes

#56 Varför lider vi? Marie Göranzon och Jan Helin  

Skådespelaren Marie Göranzon och SVT:s programdirektör Jan Helin filosoferar kring frågor om lidande och vänskap och vad vänskap innebär i Malous filosofiska salong.

#55 Vad är humor? Emil Jensen och Martina Montelius  

I Malous filosofiska salong diskuterar artisten och poeten Emil Jensen och författaren och dramatikern Martina Montelius vad humor är och om döden är en del av livet?

#54 Är ett starkt ego bra? Gustaf Norén och Daniel Sjölin  

I Malous filosofiska salong diskuterar Gustaf Norén och Daniel Sjölin om det är bra med ett starkt ego och vad ett hem egentligen är.

#53 Behövs empati? Håkan Nesser och Lo Kauppi  

Författaren Håkan Nesser och skådespelaren Lo Kauppi filosoferar kring frågor som behöver vi konflikter och vad är empati?

#52 Vad definierar oss som människor? Elisabet Höglund och Per Schlingmann  

Elisabet Höglund, journalist, och Per Schlingmann, PR-konsult filosoferar om frågor som vad rätt och fel, och vad det är som definierar oss som människor, i Malous filosofiska salong. Men först minns vi författaren Torgny Lindgren.

#51 Vad är nyttan med skam? Björn Wiman och Antje Jackelén  

I Malous salong filosoferar ärkebiskop Antje Jackelén och Dagens Nyheterns kulturchef Björn Wiman om frågor som Vad ska man tro på och vad är nyttan med skam

#50 Har människan en fri vilja? Alexander Bard och Pia Johansson  

Filosofen Alexander Bard och skådespelaren Pia Johansson diskuterar frågor som har människan en fri vilja, och var gränsen går mellan kreativitet och galenskap.

#49 Får man inte vara ledsen nuförtiden? Kjell A Nordström och Amelia Adamo  

I Malous filosofiska salong diskuterar Kjell A Nordström, ekonomie doktor, och Amelia Adamo, pensionerad publicist för Amelia, Tara och M, vad bildning är och om man inte får vara ledsen nuförtiden.

#48 Vad är meningen med livet? Klas Eklund och Dominika Peczynski  

I Malous filosofiska salong diskuterar ekonomen Klas Eklund och PR-kvinnan Dominika Peczynski frågor som meningen med livet och om ordet alltid är fritt.

#47 Vad kommer efter demokrati? Gustaf Norén och Lars Ohly  

I Malous filosofiska salong diskuterar artisten Gustaf Norén och f.d partiledaren Lars Ohly (V) frågeställningar som; Är negativa tankar en väg till lycka? Och vad kommer efter demokrati?

#46 Är individen större än gruppen? Pia Sundhage och Ebba Witt Brattström  

I Malous filosofiska salong diskuterar litteraturvetaren Ebba Witt Brattström och fotbollstränaren och coachen Pia Sundhage om hur ärlig ska man vara? Och de filosoferar också kring individen kontra gruppen – hur mycket bör man anpassa sig efter gruppen?

#45 Ska vi leva för att arbeta, eller arbeta för att leva? Bodil Jönsson och Navid Modiri  

I Malous filosofiska salong diskuterade Bodil Jönsson, professor i fysik och Navid Modiri, skribent och föreläsare om vår relation till arbete och konsten att samtala.

#44 Är tro och vetenskap motsatser? Torbjörn Tännsjö och Moa Gammel  

Skådespelaren Moa Gammel och professorn i praktisk filosofi Torbjörn Tännsjö filosoferar kring frågor som vad vi skulle vara utan våra minnen, varför frosseri är en dödssynd och om tro och vetenskap är motsatser?

#43 Varför städar vi egentligen? Mark Levengood och Martina Montelius  

I Malous filosofiska salong funderar Mark och Martina om frågor som hur vi förhåller oss till smuts och renlighet och vad människans behov att berusa sig egentligen handlar om.

#42 Är kärlek alltid på någon annans bekostnad? Kjell A Nordström och Åsa Beckman  

Ekonomen och författaren Kjell A Nordström och biträdande kulturchefen på Dagens Nyheter Åsa Beckman filosoferar kring om kärlek alltid är på någon annans bekostnad. Dessutom om valfrihet är förbannelse eller frihet, och vad vi har för rätt att döma andra.

#41: Var det bättre förr? Hans Rosling och Amelia Adamo  

Världsberömda folkbildaren Hans Rosling och tidningsdrottningen Amelia Adamo diskuterar förr och nu i Filosofiska Salongen. "Vi har enorma lyckokrav idag".

#40 Vad är sanning? Pia Johansson och Gustaf Norén  

Artisten Gustaf Norén och skådespelaren Pia Johansson diskuterar vad som är sanning – och vill man verkligen leva ett liv utan lidande - i Malous filosofiska salong.

#39 Varför har vi så stort behov av bekräftelse? Lars Ohly och Dominika Peczynski  

PR-konsulten Dominika Peczynski och fd partiledaren Lars Ohly i Malous filosofiska salong om varför vi har så stort behov av bekräftelse.

#38 Måste man försonas? Susanna Alakoski och Mark Levengood  

I Malous filosofiska salong diskuterar författarna Susanna Alakoski och Mark Levengood robotarnas vara eller inte vara och om man bara kan uppleva den där himlastormande förälskelsen en enda gång. Och så frågar vi oss om man verkligen måste försonas?

#37 Varför vill mycket ha mer? Gustaf och Viktor Norén  

Bröderna Gustaf och Viktor Norén filosoferar i Malous filosofiska salong om det går att älska för mycket och varför mycket vill ha mer?

0:00/0:00
Video player is in betaClose