Matprats podcast om mat

Matprats podcast om mat

Norway

I MatPrats nye podcastserie møter du barndomskompisene Erlend og Øistein i det de prøver seg på nye oppskrifter for aller første gang. Ta med deg gutta på kjøkkenet. Lær mer om maten du lager og råvarene du bruker. Oppskriftene finner du på MatPrat.no.

Episodes

Marinade, rub og grillsaus – og hvor enkelt det er å lage det helt selv  

Marinade, rub og grillsaus Grillmat smaker sommer og sommer er digg, men hvordan kan man få det til å smake enda diggere? Svaret er Marinade, rub og grillsaus! I denne episoden lærer Øistein hvor enkelt det kan gjøres og Erlend kan avsløre at potetmos faktisk kan komme godt med.

Gadgets til grillen – og alt det du ikke visste du trengte til sommerens grillsesong  

Gadgets til grillen Denne episoden er for deg som er klar til å ta steget fra krillklypa og over på det litt mer avanserte ekstrautstyret, som for eksempel flammekaster med øl-jekk. Gutta besøker The Barbeque Shop og får en god innføring i alt de ikke visste de trengte til årets grillsesong.

Valg av grill – og gutta får tips av verdensmester i grilling, Bjørn Tore Teigen  

Valg av grill Hvilken grill skal man velge og hvorfor? I denne episoden får gutta muligheten til å stille alle de dumme spørsmålene som for eksempel; hvordan tenner man egentlig en grill? Og alle svarene kommer rett fra verdensmester i grilling, Bjørn Tore Teigen!

Grilling – og gutta har med seg grillelsker og matblogger Heia Mat  

Grilling I denne episoden får gutta testet de nyervervede grillkunnskapene sine gjennom å grille tre ulike typer kjøtt. Med seg på laget har de grillelsker og matblogger Heia Mat og sammen lager de tre smakfulle sommerretter!

Pavlova – og historien om hvordan en kake blir til  

I denne episoden lager Øistein en dessert fra bunnen av for aller første gang og Erlend serverer den rørende historien om hvordan en kake kan bli til. Utover dette har Erlend minst to tips som er helt avgjørende skal du få et perfekt resultat.

Hjemmelagde pølser – og noen veldig gode akevittmarinert rosiner.  

I denne episoden skal gutta stappe pølser for første gang. Øistein prøver å finne opphavet til uttrykket ’rosinen i pølsa’ – som i denne episoden er akevittmarinert(!) og Erlend leder sitt eget gameshow: Spørrehjørnet!

Biffsalat – og hvordan få i seg nok jern ved hjelp av en nydelig middag!  

Det er viktig å få i seg nok jern, og det kan du blant annet få gjort med en velsmakende middagsrett! Øistein får et nytt syn på salat og Erlend forklarer hvordan man steker perfekte biffstrimler.

En anvendelig appelsin – og hvordan den er like god i salat som i kake.  

Er du, akkurat som Øistein, litt skeptisk til å ha frukt i varmmat? Da tror vi du vil endre mening etter denne episoden. Og hvis du, akkurat som Erlend, synes det er litt vanskelig å vite akkurat når kaken er ferdig, ja da vil samme episode hjelpe deg med et lurt triks!

Posjerte egg – og hvordan finne eggets perfekte koketid.  

Har du noen gang lurt på hvordan du kan tilberede et egg slik at det ser ut som det er stekt og smaker som det er kokt...og det helt uten skall?? Ventetiden er over – i denne episoden skal gutta for første gang posjere egg og det på hele to forskjellige måter!

Klassisk lammestek – og hvordan bene ut låret helt på egenhånd.  

Å fikse ting med verktøy gir en deilig mestringsfølelse – så også på kjøkkenet. I denne episoden skal gutta lage klassisk lammelår, men før de begynner tilberedingen tar de i bruk både sag og utbeningskniv! Vi skal også lære at den beste sausen finner du i langpanna.

Gjenoppskrift – Erlend viser Øistein hvordan ett sett ingredienser, kan bli til to middager.  

Er det ikke irriterende hvordan enkelte råvarer blir dårlige før du rekker å bruke de opp?! I denne episoden lærer Øistein hvordan han kan lage hele to middager, med ett sett ingredienser og Erlend forteller den dramatiske historien om hvordan han brakk benet.

Kalkun – og hvordan få både stuffing og fugl ferdig helt samtidig.  

Erlend og Øistein forsøker å fange sin helt egne kalkun. Gutta mimrer tilbake til den gangen de bodde i kollektiv og ikke tinte kalkunen lenge nok, og Erlend lærer bort en veldig kjekk regel for utregning av riktig steketid.

Erlend forteller deg hvordan du GARANTERT får sprø svor!  

Erlend og Øistein jekker opp sin egen julestemning ved å lage årets første ribbe. Erlend forteller deg hvordan du GARANTERT får sprø svor, og drikketipset får Øistein til å sette svoren på tvers – i ren glede!

Pinnekjøtt – og en superenkel huskeregel for utvanning av kjøttet  

Til tross for at både Erlend og Øistein kommer fra ’ribbefamilier’ skal gutta nå lage pinnekjøtt. Erlend forteller hva som gikk galt da moren hans prøvde å lage pinnekjøtt og Øistein oppdager en hemmelig luke i kjøkkengulvet.

Surring av fylt lammestek – og en liten leksjon om lammets plass i historien  

Erlend og Øistein lærer hvordan man surrer og tilbereder et lammelår, og prøver å få plass til all stuffingen uten å søle, og lærer om lammets historiske betydning av professor i antropologi, Runar Døving.

Utbening av lammelår – og om bruk av sag i matlagningen  

Erlend og Øistein prøver å bene ut et helt lammelår, bruker sag i matlagningen for første gang, og utfordrer Diplom pølsemakermester, Bjørn Tore Teigen, fra MatPrat – hvor raskt kan han bene ut et lammelår mon tro?

PHAT THAI MED NUDLER OG KYLLING – og om norske råvarer i eksotisk street food  

Erlend og Øistein lager klassisk street food fra Thailand. Gutta snakker Thai-kokk Worachat Jarodram (Ton) fra restauranten Plah og de besøker noen norske street food gründere for å få vite litt mer om street food i Norge. Her finner du oppskriften: http://www.matprat.no/sommer/streetfood/phat-thai/

SPARERIBS MED KÅLSALAT – og om hvordan deling av oppskrifter kan vise seg å være risikabelt  

Erlend og Øistein gjør seg sommerklare med spareribs. Gutta snakker med Angela som driver en BBQ restaurant i Sandvika om amerikanske BBQ-tradisjoner. De tar også en telefon til en lokal slakter om spareribs i Norge. Her finner du oppskriften: http://www.matprat.no/sommer/streetfood/spareribs-med-kalsalat1/

TACO MED REVET KYLLING – og om hvordan den norske folketacoen skiller seg fra mexicanske tacos  

Erlend og Øistein lager noe de har laget hundrevis av ganger før. Men aldri på denne måten, og fra grunnen av! Gutta snakker med Johan på restauranten Mission Taco og lærer seg enkle og grunnleggende triks for å gjøre tacoen litt mer avansert. Og mye bedre! Her finner du oppskriften: http://www.matprat.no/sommer/streetfood/taco-med-revet-kylling/

BIFF MED KIMCHI - og hvorfor gjæret koreansk kål passer så bra til norsk kjøtt  

Øistein elsker norsk biff, men hvordan steker man den? Hør Erlend og Øistein lage kimchi for første gang i sitt liv med en telefon til Korea. OBS. Kimchi må forberedes minst to dager i forveien. Hør praten. Lag maten. Oppskriften finner du her http://www.matprat.no/var/sunne-fristelser/t/var/sunne-fristelser/biff-med-kimchi/. Om MatPrat: I MatPrats nye podcastserie møter du barndomskompisene Erlend og Øistein i det de prøver seg på nye oppskrifter for aller første gang. Ta med deg gutta på kjøkkenet. Lær mer om maten du lager og råvarene du bruker. Oppskriftene finner du på MatPrat.no.

0:00/0:00
Video player is in betaClose