Matsamtalet

Matsamtalet

United States

I ”Matsamtalet” bjuder Sigrid och Johan in kända svenskar för ett personligt och ingående samtal om mat. Varje vecka får lyssnaren ta del av gästens favoriträtt där det fördjupade samtalet om maten på tallriken mynnar ut i personliga anekdoter men ger även utrymme för vikten av bra råvaror. I varje avsnitt tas viktiga frågor upp om vårt personliga ansvar kring maten vi lagar. Är det alltid bäst med närodlat och hur påverkar vår matkultur människor i andra delar av världen, är några av de frågor som tas upp.

Episodes

Avsnitt 47 - Extra allt!  

Vi släpper sargen, faller för frestelsen och går all in, för ibland vill vi bara vräka på med det godaste vi vet. Från lakrits till champagne!

Avsnitt 46 - Kemi i köket  

Vi tar tag i matlagningens kemiska hemligheter - lyssna och lär för att levla upp dina talanger i köket och att bemästra Maillard-reaktionen.

Avsnitt 45 - Kryddhyllan  

Hej hela världens kryddhylla! Mat utan krydda är som kärlek utan kramar. Sigrid och Johan kramar här ut det gottigaste ur sina favoritkryddor.

Avsnitt 44 - Allt om malt  

På kornet om malt och goda drycker som utgår från sädeslaget korn. Ett ancient grain med utvecklingspotential för att blanda nytta med nöje.

Avsnitt 43 - Eld  

Ingen grill utan eld! Vi brinner för att grilla! Johan och Sigrid går över och genom kolen och samtalar low and slow om det dumgodaste du kan grilla i sommar!

Avsnitt 42 - Mat för barn  

Lyssna nu småbarnsföräldrar - Matsamtalets guide till barnets smakutveckling och hur du får en smakfull familjemiddag - från puré till paté.

Avsnitt 41 - TV-mat  

Prat om mat känd från TV-serier - Game of Thrones, Gilmore Girls, Buffy, Frasier, Vita Huset eller True Blood - “Giant block of cheese-day anyone”?

Avsnitt 40 - Kladdkaka  

Kakornas kaka! Vi tar den älskade kladdkakan till nya höjder med fiffiga tillbehör och och Mia Öhrn avslöjar hur du garanterat lyckas med baket!

Avsnitt 39 - Raw  

Hur rått är det med raw? Är rawfood bara sötfika eller en uppdaterad version av 70-talets råkost? Sigrid och Johan reder ut och tipsar.

Avsnitt 38 - Pasta  

Länge leve svensk pasta! Vår populära men mobbade basföda. Orättvist! Vi pratar om såser, hälsa och nya coola sorter.

Avsnitt 37 - Veganmat som inte smakar skit!  

Veganmat för livsnjutare! Vegogurun Maximillian Lundin om hur man växlar upp sin kokkonst och vi testar vegansk bakismat.

Avsnitt 36 - Pannkakor  

Vi pratar om världens godaste pannkakor, hälsar på i pannkaksfabriken, och varför misslyckas ALLA med första pannkakan?

Avsnitt 35 - Sinnenas mat  

“Ät inte med ögonen”. “Ät inte med fingrarna”. Nej, glöm förmaningarna! I det här avsnittet pratar Johan "Matgeek" Hedberg och Sigrid Bárány om mat för alla sinnen. Hur påverkar lukt, doft, smak och känsel vår uppfattning om maten? Gästar gör krögaren bakom krogen där alla äter i totalt mörker. Missa inte Matsamtalets avsnitt som verkligen känns!

Avsnitt 34 - Cravings  

Matsamtalet ger efter för det mystiska suget. Sött, surt, salt eller starkt. Varför blir vi sugna på olika saker? De flesta känner igen sig i sug efter pizza dagen efter, att gå loss i lösgodishyllan, mammas kalops eller Center-suget när man tankar bilen. Sigrid Bárány och Johan "Matgeek" Hedberg om sina egna sug och hur de gör när suget sätter in. Forskaren Elisabeth von Essen förklarar hur hungerkänslor fungerar. Är du en känsloätare?

Avsnitt 33 - Råg i ryggen  

Johan ”Matgeek” Hedberg gjorde tidigare kruskakliet sexigt - nu är det dags för rågen! Han och Sigrid Bárány pratar karelska piroger och rågad lyxtopping i ett helt avsnitt om råg. Rågbrödet har gått från hälsokost till trendhyllan och fått en renässans. Matsamtalet är rågat med rågexperter, rågtips och visste du att rågen mättar mer? Lyssna och lär dig mer om hur man kan laga mättande mat med råg. Missa inte när Sigrid får rågfeeling och läser Vilhelm Moberg i slutet av programmet.

Avsnitt 32 - Mensmat  

“Kroppen är fantastisk och behöver fantastisk mat” konstaterar Sigrid Bárány och Johan Hedberg i Matsamtalets avsnitt om mat att äta före, under och efter mensen. “Det här ämnet ligger mig varmt om livmodern” konstaterar Sigrid som är en av många med besvärlig PMS. Bland annat gästar Jenny Öhrn Segolsson från PMS-podden om mensen olika faser. För när det är mens - då är det fest!

Avsnitt 31 - Skålmat  

“Du tänker verkligen utanför skålen” - i det här avsnittet mer än någonsin i Matsamtalet med Johan Matgeek Hedberg och Sigrid Barany som pratar om bra käk i en skål. Så mycket mer än soppa och grytor. Skålen är toktrendig 2016 men är en gammal pålitlig tradition, ett enkelt sätt att äta mat. Kockarna Frida Ronge och Erik Videgård ger sina bästa tips på mat i skål. Recept hittar du på http://www.lantmannen.com/matsamtalen

Avsnitt 30 - Allt mjöligt!  

“Det florstunna vetemjölet som likt pudersnö som faller ner på en alptopp, gnistrar och glimmar vitt…” Lyssna på Matsamtalet när mästerkockvinnaren Sigrid Barany och Johan “Matgeek” Hedberg pratar om sin kärlek till mjöl. Gästar programmet gör mjölnaren Laban och berättar om vad som händer i väderkvarnen och experten Erling Koch lär oss om mjölets mer okända egenskaper. Lyssna på podden - Recept, tips och extramaterial - lantmannen.com/matsamtalet

Avsnitt 29 - Förkylningsmat  

“Det var dödsångest som kom krypande”. Johan Matgeek Hedberg om att vara riktigt förkyld. I Matsamtalet #29 pratar Johan och mästerkockvinnaren Sigrid Barany om mat vi vill ha när vi snörvlar, nyser och hostar. Mat för att må bra. Missa inte deras topplista på bästa maten att äta när du känner dig hängig!

Avsnitt 28 - Fett rätt!  

“Ett köksliv utan fett är inte värt att leva”, konstaterar Johan Hedberg och Sigrid Barany i Matsamtalet som den här gången handlar om fett. Allt från smör och ister till oljor. Vad är det för skillnad på alla oljor egentligen? Missa inte lilla redningsskolan, den är både toppen och botten och lite beurre manié! För recept och extramaterial från Matsamtalet gå in på www.lantmannen.com/matsamtalet

0:00/0:00
Video player is in betaClose