Matsamtalet

Matsamtalet

United States

I ”Matsamtalet” bjuder Sigrid och Johan in kända svenskar för ett personligt och ingående samtal om mat. Varje vecka får lyssnaren ta del av gästens favoriträtt där det fördjupade samtalet om maten på tallriken mynnar ut i personliga anekdoter men ger även utrymme för vikten av bra råvaror. I varje avsnitt tas viktiga frågor upp om vårt personliga ansvar kring maten vi lagar. Är det alltid bäst med närodlat och hur påverkar vår matkultur människor i andra delar av världen, är några av de frågor som tas upp.

Episodes

Avsnitt 29 - Förkylningsmat  

“Det var dödsångest som kom krypande”. Johan Matgeek Hedberg om att vara riktigt förkyld. I Matsamtalet #29 pratar Johan och mästerkockvinnaren Sigrid Barany om mat vi vill ha när vi snörvlar, nyser och hostar. Mat för att må bra. Missa inte deras topplista på bästa maten att äta när du känner dig hängig!

Avsnitt 28 - Fett rätt!  

“Ett köksliv utan fett är inte värt att leva”, konstaterar Johan Hedberg och Sigrid Barany i Matsamtalet som den här gången handlar om fett. Allt från smör och ister till oljor. Vad är det för skillnad på alla oljor egentligen? Missa inte lilla redningsskolan, den är både toppen och botten och lite beurre manié! För recept och extramaterial från Matsamtalet gå in på www.lantmannen.com/matsamtalet

Avsnitt 27 - Viltmat  

Följ med på en walk on the wild side i veckans Matsamtalet. Inbitna jägaren Johan Matgeek Hedberg gör en minnesresa till när han fällde sin första älg och förklarar varför han älskar jakt. Har du svårt att laga till viltkött? Mästerkockan Sigrid Barany tipsar om smaksättning på vilt som du måste prova. Gästen Malin Liljeholm kommer direkt från jaktpasset och bonden Thomas om varför jakt behövs för lantbruket.

Avsnitt 26 - Naturens skördefest  

Tillbaka till naturen i veckans Matsamtalet med Johan Matgeek Hedberg och mästerkockan Sigrid Barany. Hösten bjuder på ett knytkalas och skördefest i naturen. Men vad ska vi leta efter? Och hur ska vi ta hand om svampar, bär och andra råvaror från skog och mark? Johan och Sigrid sätter smak på det goda från naturen och svampälskaren Jens Linder bjuder på tips och recept för svamputflykten. För recept och extramaterial från Matsamtalet gå in på www.lantmannen.com/matsamtalet

Avsnitt 25 - Bullfest  

Dags att bulla upp i Matsamtalet och prata ut om vår älskade fikakompis kanelbullen. Vad är till exempel godast, kanel eller kardemumma? Sigrid Barany och Johan Matgeek Hedberg pratar om smaksättningar, massor av tips, hur du får bullarna proffsigt snygga och ringer upp Maria Blohm om goda glutenfria bullar. Häng med du också på Matsamtalets bullfest. För recept och extramaterial från Matsamtalet gå in på www.lantmannen.com/matsamtalet

Avsnitt 24 - Matmyter  

Live från Matologi i Stockholm pratar Sigrid Barany och Johan Hedberg om fem av våra vanligaste myter om mat inför publik. Sigrid puffar upp och Johan petar hål, vad är sant och vad är inte lika sant av vad vi tror på om mat? Är bäst före lika med dåligt efter? Mår man verkligen bättre om man slutar äta gluten? Är äkta mer hållbart än tillsatser? Pruttar man alltid av bönor och blir man verkligen tjock av kolhydrater? Johan, Sigrid och deras expertgäster samtalar om matmyter. Missa inte heller Sigrids tre bästa tips - så kommer du undan med en smygfis! Johan “Matgeek” Hedberg har aldrig varit lika obekväm. För recept och extramaterial från Matsamtalet gå in på www.lantmannen.com/matsamtalet

Avsnitt 23 - Måltiden som gemenskap  

Mat är alltid godare när du äter den tillsammans med någon. Konceptet “Måltiden” är ämnet för dagen i Matsamtalet, Sigrid Bárány tar fram sin lilla röda regelbok om måltider och tillsammans med Johan "Matgeek" Hedberg ska de få alla att bli lika engagerade i själva måltiden som med maten. De pratar med måltidsgurun Carl-Jan Granqvist och vår bonde Thomas om måltiden som gemenskap. Hur kan du göra din måltid till en riktigt fin upplevelse för alla? Börja med att lyssna på Matsamtalet.

Avsnitt 22 - Omöjlig odling  

I Matsamtalet pratar Johan "Matgeek" Hedberg och Sigrid Bárány om omöjlig odling, eller snudd på omöjlig. Från vad vi kan odla hemma i köksfönstret till vad som växer 540 meter ner i Kiruna-gruvan. Vi testar honung med spännande smaker och bonden Thomas avslöjar vad han skulle vilja odla men inte kan.

Avsnitt 21 - Domedagsmat  

Preppers kallas de som tar allvarligt på att förbereda sig inför domedagen, hur man förbereder maten i det utsatta läget är ämnet i Matsamtalet denna gång. Matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Barany pratar om hur vi inte bara klarar oss, utan testar och tipsar om hur du kan piffa till överlevnadsmaten som är lite “out there”...

Avsnitt 20 - Paj till folket  

Förrätt Varmrätt Efterrätt - Paj är alltid rätt! Lyssna på avsnittet om pajer på egen risk. Johan Hedberg dreglar (så det hörs) när Sigrid Barany visar sina franska pajer. När mästerkonditorn Daniel Lindeberg tipsar om bärpajer håller båda på att svimma. Håll i dig så går vi till botten med alla olika sorters paj.

Avsnitt 19 - Mat som medicin  

Finns det mat som har en läkande effekt, på riktigt? Matprofilerna Sigrid Barany och Johan Hedberg tar reda på vilken mat som har bevisad effekt men passar samtidigt på att döda några myter om undergörande mat. De pratar med Jakob Söderström om senaste forskningen och bonden Thomas delar med sig av sin bästa huskur.

Avsnitt 18 - Annat från havet  

Borde vi äta mer från havet än bara fisk och skaldjur? Det tar Sigrid Barany och Johan Hedberg upp i det här avsnittet. De testar att äta alger, sjögräschips och tar ett snack med Fredrika som odlar alger i gamla växthus och bonden Thomas bor precis bredvid Vättern, hur påverkar det hans lantbruk?

Avsnitt 17 - Fester med rester  

Restmat är festmat! Matprofilerna Sigrid Barany och Johan "Matgeek" Hedberg tipsar i Matsamtalets sjuttonde avsnitt om vad du kan göra med några av de vanligaste resterna vi får över i köket. Kokar du alltid för mycket pasta? Är rädd för dåligt ris eller tänker slänger brödkanter? Sluta med det och lyssna på Matsamtalet - här är restmat festmat. En tvåbarnsfamilj slänger mat för ungefär 6 000 kr varje år - så kan vi inte ha det, eller hur?

Avsnitt 16 - Ät som en fågel  

Ät som en fågel - om frön, nötter och gryn. "När var senaste gången du la dina nötter i blöt?” Frön, nötter och gryn - för en gångs skull äter Johan och Sigrid som en fågel. I det här avsnittet pratar vi om alla nya och gamla spännande fröer gryn och nötter. Hur smakar det hajpade superfröet chia?

Avsnitt 15 - Mammamat  

Johan "Matgeek" Hedberg och mästerkocksvinnaren Sigrid Báràny pratar i Matsamtalet om mammamat. Om tokiga cravings, om, och hur, man kan äta upp moderkakan efter förlossningen. Sigrid bjuder även Johan på creme catalan gjord på bröstmjölk. Hur det smakar? Lyssna på Matsamtalet!

Avsnitt 14 - Framtidens mat  

I veckans avsnitt av Matsamtalet pratar vi om outnyttjade resurser. Finns det något vi skulle kunna äta mer av? Skulle vi till och med kunna äta varandra? Sigrid Barany går så långt att; “Om jag blev erbjuden att äta moderkaka skulle jag göra det” Sigrid och Johan Hedberg pratar med innovationsgurun Jakob Söderström om insekter som framtidens proteinkälla och det kulturella problemet med att äta människa med Richard Tellström.

Avsnitt 13 - Ägg!  

Kan du laga en omelett? Då kan du laga mat. I alla fall enligt Sigrid Baranys mamma. Vill du dessutom veta hur du kokar det perfekta ägget, höra bonden Thomas Orrenius berätta om sina partyhönor och Richard Tellström förklara varför vi äter ägg till påsk? Ja då ska du lyssna på Matsamtalet med Johan Hedberg och Sigrid Barany.

Avsnitt 12 - Coolhydrater  

Så gör du kruskakli sexigt och vad är egentligen bra och dåliga kolhydrater? Sigrid Barany och Johan Hedberg gör upp i en kolhydratsduell, och pratar med fullkorns- och mjölmaskexperten Rikard Landberg från SLU. Missa inte Johan och Sigrids bästa tips om gröt och vi möter Matsamtalets egen bonde Thomas Orrenius om läget på landet.

Avsnitt 11 – Julspecial med Sigrid och Johan  

Avsnitt 11 – Julspecial med Sigrid och Johan

Avsnitt 10 - Daniel Paris  

I veckans avsnitt träffar Sigrid och Johan Daniel Paris.

0:00/0:00
Video player is in betaClose