Matsamtalet

Matsamtalet

United States

I ”Matsamtalet” bjuder Sigrid och Johan in kända svenskar för ett personligt och ingående samtal om mat. Varje vecka får lyssnaren ta del av gästens favoriträtt där det fördjupade samtalet om maten på tallriken mynnar ut i personliga anekdoter men ger även utrymme för vikten av bra råvaror. I varje avsnitt tas viktiga frågor upp om vårt personliga ansvar kring maten vi lagar. Är det alltid bäst med närodlat och hur påverkar vår matkultur människor i andra delar av världen, är några av de frågor som tas upp.

Episodes

Avsnitt 40 - Kladdkaka  

Kakornas kaka! Vi tar den älskade kladdkakan till nya höjder med fiffiga tillbehör och och Mia Öhrn avslöjar hur du garanterat lyckas med baket!

Avsnitt 39 - Raw  

Hur rått är det med raw? Är rawfood bara sötfika eller en uppdaterad version av 70-talets råkost? Sigrid och Johan reder ut och tipsar.

Avsnitt 38 - Pasta  

Länge leve svensk pasta! Vår populära men mobbade basföda. Orättvist! Vi pratar om såser, hälsa och nya coola sorter.

Avsnitt 37 - Veganmat som inte smakar skit!  

Veganmat för livsnjutare! Vegogurun Maximillian Lundin om hur man växlar upp sin kokkonst och vi testar vegansk bakismat.

Avsnitt 36 - Pannkakor  

Vi pratar om världens godaste pannkakor, hälsar på i pannkaksfabriken, och varför misslyckas ALLA med första pannkakan?

Avsnitt 35 - Sinnenas mat  

“Ät inte med ögonen”. “Ät inte med fingrarna”. Nej, glöm förmaningarna! I det här avsnittet pratar Johan "Matgeek" Hedberg och Sigrid Bárány om mat för alla sinnen. Hur påverkar lukt, doft, smak och känsel vår uppfattning om maten? Gästar gör krögaren bakom krogen där alla äter i totalt mörker. Missa inte Matsamtalets avsnitt som verkligen känns!

Avsnitt 34 - Cravings  

Matsamtalet ger efter för det mystiska suget. Sött, surt, salt eller starkt. Varför blir vi sugna på olika saker? De flesta känner igen sig i sug efter pizza dagen efter, att gå loss i lösgodishyllan, mammas kalops eller Center-suget när man tankar bilen. Sigrid Bárány och Johan "Matgeek" Hedberg om sina egna sug och hur de gör när suget sätter in. Forskaren Elisabeth von Essen förklarar hur hungerkänslor fungerar. Är du en känsloätare?

Avsnitt 33 - Råg i ryggen  

Johan ”Matgeek” Hedberg gjorde tidigare kruskakliet sexigt - nu är det dags för rågen! Han och Sigrid Bárány pratar karelska piroger och rågad lyxtopping i ett helt avsnitt om råg. Rågbrödet har gått från hälsokost till trendhyllan och fått en renässans. Matsamtalet är rågat med rågexperter, rågtips och visste du att rågen mättar mer? Lyssna och lär dig mer om hur man kan laga mättande mat med råg. Missa inte när Sigrid får rågfeeling och läser Vilhelm Moberg i slutet av programmet.

Avsnitt 32 - Mensmat  

“Kroppen är fantastisk och behöver fantastisk mat” konstaterar Sigrid Bárány och Johan Hedberg i Matsamtalets avsnitt om mat att äta före, under och efter mensen. “Det här ämnet ligger mig varmt om livmodern” konstaterar Sigrid som är en av många med besvärlig PMS. Bland annat gästar Jenny Öhrn Segolsson från PMS-podden om mensen olika faser. För när det är mens - då är det fest!

Avsnitt 31 - Skålmat  

“Du tänker verkligen utanför skålen” - i det här avsnittet mer än någonsin i Matsamtalet med Johan Matgeek Hedberg och Sigrid Barany som pratar om bra käk i en skål. Så mycket mer än soppa och grytor. Skålen är toktrendig 2016 men är en gammal pålitlig tradition, ett enkelt sätt att äta mat. Kockarna Frida Ronge och Erik Videgård ger sina bästa tips på mat i skål. Recept hittar du på http://www.lantmannen.com/matsamtalen

Avsnitt 30 - Allt mjöligt!  

“Det florstunna vetemjölet som likt pudersnö som faller ner på en alptopp, gnistrar och glimmar vitt…” Lyssna på Matsamtalet när mästerkockvinnaren Sigrid Barany och Johan “Matgeek” Hedberg pratar om sin kärlek till mjöl. Gästar programmet gör mjölnaren Laban och berättar om vad som händer i väderkvarnen och experten Erling Koch lär oss om mjölets mer okända egenskaper. Lyssna på podden - Recept, tips och extramaterial - lantmannen.com/matsamtalet

Avsnitt 29 - Förkylningsmat  

“Det var dödsångest som kom krypande”. Johan Matgeek Hedberg om att vara riktigt förkyld. I Matsamtalet #29 pratar Johan och mästerkockvinnaren Sigrid Barany om mat vi vill ha när vi snörvlar, nyser och hostar. Mat för att må bra. Missa inte deras topplista på bästa maten att äta när du känner dig hängig!

Avsnitt 28 - Fett rätt!  

“Ett köksliv utan fett är inte värt att leva”, konstaterar Johan Hedberg och Sigrid Barany i Matsamtalet som den här gången handlar om fett. Allt från smör och ister till oljor. Vad är det för skillnad på alla oljor egentligen? Missa inte lilla redningsskolan, den är både toppen och botten och lite beurre manié! För recept och extramaterial från Matsamtalet gå in på www.lantmannen.com/matsamtalet

Avsnitt 27 - Viltmat  

Följ med på en walk on the wild side i veckans Matsamtalet. Inbitna jägaren Johan Matgeek Hedberg gör en minnesresa till när han fällde sin första älg och förklarar varför han älskar jakt. Har du svårt att laga till viltkött? Mästerkockan Sigrid Barany tipsar om smaksättning på vilt som du måste prova. Gästen Malin Liljeholm kommer direkt från jaktpasset och bonden Thomas om varför jakt behövs för lantbruket.

Avsnitt 26 - Naturens skördefest  

Tillbaka till naturen i veckans Matsamtalet med Johan Matgeek Hedberg och mästerkockan Sigrid Barany. Hösten bjuder på ett knytkalas och skördefest i naturen. Men vad ska vi leta efter? Och hur ska vi ta hand om svampar, bär och andra råvaror från skog och mark? Johan och Sigrid sätter smak på det goda från naturen och svampälskaren Jens Linder bjuder på tips och recept för svamputflykten. För recept och extramaterial från Matsamtalet gå in på www.lantmannen.com/matsamtalet

Avsnitt 25 - Bullfest  

Dags att bulla upp i Matsamtalet och prata ut om vår älskade fikakompis kanelbullen. Vad är till exempel godast, kanel eller kardemumma? Sigrid Barany och Johan Matgeek Hedberg pratar om smaksättningar, massor av tips, hur du får bullarna proffsigt snygga och ringer upp Maria Blohm om goda glutenfria bullar. Häng med du också på Matsamtalets bullfest. För recept och extramaterial från Matsamtalet gå in på www.lantmannen.com/matsamtalet

Avsnitt 24 - Matmyter  

Live från Matologi i Stockholm pratar Sigrid Barany och Johan Hedberg om fem av våra vanligaste myter om mat inför publik. Sigrid puffar upp och Johan petar hål, vad är sant och vad är inte lika sant av vad vi tror på om mat? Är bäst före lika med dåligt efter? Mår man verkligen bättre om man slutar äta gluten? Är äkta mer hållbart än tillsatser? Pruttar man alltid av bönor och blir man verkligen tjock av kolhydrater? Johan, Sigrid och deras expertgäster samtalar om matmyter. Missa inte heller Sigrids tre bästa tips - så kommer du undan med en smygfis! Johan “Matgeek” Hedberg har aldrig varit lika obekväm. För recept och extramaterial från Matsamtalet gå in på www.lantmannen.com/matsamtalet

Avsnitt 23 - Måltiden som gemenskap  

Mat är alltid godare när du äter den tillsammans med någon. Konceptet “Måltiden” är ämnet för dagen i Matsamtalet, Sigrid Bárány tar fram sin lilla röda regelbok om måltider och tillsammans med Johan "Matgeek" Hedberg ska de få alla att bli lika engagerade i själva måltiden som med maten. De pratar med måltidsgurun Carl-Jan Granqvist och vår bonde Thomas om måltiden som gemenskap. Hur kan du göra din måltid till en riktigt fin upplevelse för alla? Börja med att lyssna på Matsamtalet.

Avsnitt 22 - Omöjlig odling  

I Matsamtalet pratar Johan "Matgeek" Hedberg och Sigrid Bárány om omöjlig odling, eller snudd på omöjlig. Från vad vi kan odla hemma i köksfönstret till vad som växer 540 meter ner i Kiruna-gruvan. Vi testar honung med spännande smaker och bonden Thomas avslöjar vad han skulle vilja odla men inte kan.

Avsnitt 21 - Domedagsmat  

Preppers kallas de som tar allvarligt på att förbereda sig inför domedagen, hur man förbereder maten i det utsatta läget är ämnet i Matsamtalet denna gång. Matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Barany pratar om hur vi inte bara klarar oss, utan testar och tipsar om hur du kan piffa till överlevnadsmaten som är lite “out there”...

0:00/0:00
Video player is in betaClose