Mediespanarna

Mediespanarna

Sweden

Medieforskarna Erik Lindenius och Jesper Enbom, verksamma vid Umeå universitet, reflekterar över medierna och deras roll i samhället.

Episodes

249. Den sociala punkten 2  

I vilket Erik och Jesper skapar god stämning genom att minnas gamla avsnitt och för i bevis hur de sociala medierna och de traditionella nyhetsmedierna mötts i den sociala punkten

248. Bob Dylan och filterbubblan som brast  

I vilket Jesper, Erik och kulturredaktören Emma Lundström diskuterar politiska debatter, argumentationen kring Bob Dylans nobelpris, Goodwins lag 2.0 och journalistiken kring amerikanska presidentvalet.

247. Regler  

I vilket Erik och Jesper kanaliserar Owe Thörnqvist och beskriver olika orsaker till uppkomst av regler.

246. Svenska Yle  

I vilket litteraturvetaren Jenny Jarlsdotter Wikström berättar för Jesper och Erik om förutsättningarna för finlandssvenska medier och skillnaderna mellan finsk och svensk public service.

245. Assange  

I vilket Jesper och Erik beskriver vad fallet Assange kan lära oss om offentliga debatter: hur förespråkare för två skilda perspektiv på världens beskaffenhet har svårt att närma sig varandra när de använder en händelse som kvitto för att bekräfta sin världsbild.

244. Stugporr och digitala björnar  

I vilket Finn Arne Jørgensen, docent i teknik- och miljöhistoria, pratar med Erik och Jesper om hur teknik påverkar människans närvaro och förståelse av naturen.

243. Det är sant!  

I vilket Erik och Jesper gästar ett boksläpp och intervjuar psykologerna Mattias Lundberg och Stefans Söderfjäll om deras nya bok "Det är sant! – det stod ju i tidningen!"

242. Fråga Lund  

I vilket Erik och Jesper firar fem år genom att fråga sig själva vem som ska vara frontfigur för populärvetenskap, betydelsen av akademiska titlar, om humanioras roll, och om all casting måste vara som till Boston Tea Party.

241. Kommodifiering  

I vilket Jesper och Erik producerar mervärde för sina kunder genom att prata om för och nackdelar med kommersialiseringen av platser, tjänster och värden, samt språkbruket som uppstår i dess kölvatten.

240. Ghostbusters  

I vilket Erik och Jesper startar upp säsong 11 med att prata om hur komplex bedömning av film är, eftersom filmupplevelsen kan färgas av så många skilda förutsättningar.

239. Att stjäla argument  

I vilket Jesper och Erik diskuterar retoriska för och nackdelar med att två parter använder varandras argument.

238. Bland troll och tankelekar  

I vilket Erik och Jesper botaniserar bland logiska resonemang, hjärngympa, fejkade konspirationer och reglerat trams.

237. Dumhet  

I vilket Jesper och Erik är naiva nog att söka efter minsta gemensamma dummare.

236. Mingeldalen  

I vilket Jesper och Erik småpratar om mingel i Almedalen.

235. Det onämnbara  

I vilket det är lite märkligt att Jesper och Erik försöker störa bort så få som möjligt genom att nämna NPM, dog whistle politics, PK-eliten, mörkning och andra delningar. Vad är det de vill egentligen?

234. Sociala medier och obekväma sanningar  

I vilket Eva Svedmark, filosofie doktor i informatik, berättar om utmaningarna med att studera normbrytande material på nätet och hur det i mötet mellan människa och teknik skapas en speciell upplevelse av tillit, tid, sanning och förkroppsligande.

233. Komplexit  

Under efterspelet kring Brexit användes statistik och information som argument för att utfallet var felaktigt. Jesper och Erik problematiserar dessa typer av argument, samt får besök av en oväntad gäst.

232. Medborgartelevision  

I vilket Jesper och Erik spelar in en egen podcast om fördelar och nackdelar med att alla är sin egen nyhetskanal.

231. Fotbollens och kärlekens språk  

I vilket Erik och Jesper kommer överens om de konventioner som styr fotboll, krig, läktarvåld, kärlek och strejker.

230. Umeå vill meme  

I vilket Jesper och Erik diskuterar presidentval, sommarpratare och Umeå meme-huvudstad 2018.

0:00/0:00
Video player is in betaClose