Mediespanarna

Mediespanarna

Sweden

Medieforskarna Erik Lindenius och Jesper Enbom, verksamma vid Umeå universitet, reflekterar över medierna och deras roll i samhället.

Episodes

268. Den alternativa fascismen  

I vilket Lena Berggren, docent i historia, pratar med Jesper och Erik om vikten av att kalla en spade för en spade. Vi pratar om upplevelsen att föreläsa i USA under samma period som Trump vinner presidentvalet, den tunna fernissan av jämställdhet, identitetspolitikens för- och nackdelar, problemet med att använda nazism som exempel för fascism, Mussolini och den europeiska fascismen, Trumps framgångar i USA, Moderaternas flirt med Sverigedemokraterna, samt fascismens syn på medier och varför 1984 är en så viktig bok.

267. Överdrifter  

I vilket Erik och Jesper följer upp falska nyheter med hyperboler och skam.

266. Falska nyheter  

I vilket Jesper och Erik pratar om de falska nyheternas gråskala och retoriska vandring. Allt från B3-bombare till Bowling Green Massacre och andra konspirationsteorier. Erik är en på miljonen.

265. Sveriges Radio och Television  

Tomas Wahlund, kanalchef för SR Västerbotten, gästar Erik och Jesper och berättar om hur Sveriges Radio är organiserat. Vi pratar om betydelsen av P4, det nya digitala landskapet och Tomas kommande jobb och utmaningar på Sveriges Television. Och så ställer Erik en jättesvår fråga.

264. Bamse och Wikipedia  

I vilket Elza Dunkels berättar om sitt arbete med Bamse, Wikipedia, näthat och nätkärlek samt definierar Jack Werner som en milstolpe. Vi konstaterar också att det gör ont när knoppar brister.

263. Mer desinformation  

I vilket Erik och Jesper diskuterar efterspelet sedan förra avsnittet samt drar tydliga gränser mellan journalistik och forskning.

262. Desinformation  

I vilket Jesper och Erik gör en akademisk granskning av forskningsartikeln Russia’s strategy for influence through public diplomacy and active measures: the Swedish case.

261. Renommering  

I vilket Erik och Jesper diskuterar strategier för att handskas med middagssvammel, konspirerar om Kents texter, samt introducerar ett nytt ord genom att stjäla exempel på renommésnyltande inom politik (korrigera sin politiska historia), humor (stjäla skämt) och vetenskap (inte ge cred till de som gjort forskningen).

260. ”Vi förtjänade inte att förlora”  

I vilket Jesper och Erik sammanfattar årets trender: nostalgi, artificiell intelligens, remakes och oviljan att erkänna ett misslyckande.

259. En nostalgisk jul  

I vilket Jesper berättar om sin present på 3,9 miljoner och Erik utser nostalgi till årets julklapp - på gott och ont. Och så diskuterar vi nya Star Wars-filmen Rogue One förstås (inga spoilers).

258. Lennart Hyland  

I vilket Petter Bengtsson, doktorand i Medie- och kommunikationsvetenskap, berättar om Lennart Hylands karriär; allt från det bortglömda journalistiska arvet som samhällsreporter till kalsongchocken med Per Oscarsson i Hylands hörna. Vi bjuder också på ett par överraskningar om Sven Jerring och en hel del liknelser med det moderna medielandskapet.

257. Tondövhet  

I vilket Erik och Jesper pratar om förmågan och oförmågan att tolka omgivningens koder samt några strategier för undvika obekväma situationer.

256. Skandalresistens  

I vilket Jesper och Erik berömmer Svenska Dagbladet samt försöker förstå filterbubblor och varför vissa verkar vara immuna mot skandaler.

255. Dekonstruktiv kritik  

I vilket Erik pratar med komikern och skribenten Aron Flam om att få utlopp för sina behov att uttrycka sig offentligt, ungdomens synder, hyckleri, om skillnaden mellan att vara och göra godhet, att inte förstå den diskursiva praktiken samt att komma ut med bananer från ett bibliotek.

254. Hycklerispiralen  

I vilket Jesper och Erik snöar in och spekulerar kring orsakerna till att åsikter om åsikter blivit allt mer vanliga.

253. Mea Culpa  

I vilket Jesper följer William Benoit och gör avbön för sina tidigare utsagor, samt diskuterar triangulering. Erik spelar valresultatsbingo.

252. Supervalbloggarna  

I vilket Jesper berättar om varför han tror Hillary Clinton blir president och hur demokraterna i USA allt mer använder sig av vetenskapliga metoder för sina kampanjer. Vi rekommenderar även universitetsbloggar.

251. Från Spermaharen till Melodifestivalen  

I vilket komikern och manusförfattaren David Sundin berättar om balansgången mellan underhållning och provokation, om att få en klump i magen av Håkan Nesser, om att jobba med hemsidor innan IT-bubblan samt om konsten att skriva manus för alla upptänkliga produktioner och programledare.

250. 250  

I vilket slynglarna Erik och Jesper jubilerar 250 och 150 genom att prata om 250-åringen tryckfrihetförordningen och gratulera 100-åringen Pressens opinionsnämnd.

249. Den sociala punkten 2  

I vilket Erik och Jesper skapar god stämning genom att minnas gamla avsnitt och för i bevis hur de sociala medierna och de traditionella nyhetsmedierna mötts i den sociala punkten

0:00/0:00
Video player is in betaClose