Mord, myter og medaljer

Mord, myter og medaljer

Denmark

I anledning af OL i Rio dykker vi ned i forskellige kapitler af OL's fantastiske historie fra 1896 og frem til i dag. Eksempelvis har man i tidernes morgen fordelt guld, sølv og bronze i discipliner som maleri, skydning mod levende duer og højdespring uden tilløb. Derudover møder vi fem aktuelle danske medaljehåb i deres træning op til de olympiske lege. Vi hylder dem som helte hvert fjerde år, men hvad laver de resten af tiden?

Episodes

Mord, myter og medaljer (02:10) - P(ol)itik 2016-08-11  

Ud over at være verdens største sportsbegivenhed har de olympiske lege altid været en storpolitisk platform. Hør blandt andet om Hitlers olympiske magtdemonstration i 1936, den kolde krigs medaljekapløb og terrorismens grimme ansigt i München i 1972.

Mord, myter og medaljer (09:10) - Torben Grimmel 2016-08-11  

Et af de navne, der er de største medalje-forhåbninger til hedder Torben Grimmel. Indenfor disciplinen 50 m. salonriffelskydning er han nemlig verdensranglistens nummer 1. Mathias Bundgaard mødte ham i skydeforeningen Vestereng lidt uden for Aarhus for at tale om hans liv som familiemenneske, pædagog og verdensetter.

Mord, myter og medaljer (07:10) - Abdi Ulad 2016-08-11  

Det unge danske løbetalent Abdi Ulad har præsteret noget så imponerende som at komme under OL-kravet i maratonløb blot anden gang han forsøgte. Her fortæller Abdi om den magiske dag i Hamborg, hvor han klarede OL-kravet.

Mord, myter og medaljer (01:10) - Olympiske Snydepelse 2016-08-11  

Det lyder vanvittigt men faktisk var der engang en vinder af maraton-løbet, der kørte 20 af kilometerne i en taxa. I stedet tilfaldt sejren en løber, der havde drukket en cocktail bestående af cognac, rottegift og rå æg. Der har altid været nogen, der har forsøgt sig med at snyde, og det er den slags vi skal høre om her.

Mord, myter og medaljer (04:10) - Behind the Scenes 2016-08-11  

Hele de moderne olympiske lege kan tilskrives én enkelt mand. Det er bl. a. den historie, vi skal høre i dette afsnit af "Mord, myter og medaljer", hvor Mathias Bundgaard guider os igennem forskellige kapitler af OL-historien.

Mord, myter og medaljer (06:10) - Mark O Madsen 2016-08-11  

"OL er ikke hvert fjerde år - det er hver evig eneste dag." Bryderen Mark O Madsen er født og opvokset på Falster, han frekventerer dagligt den brydeklub, hvor hans morfar i sin tid var halinspektør, og han har ingen planer om nogensinde at forlade øen. Mesterbryderen er altså ikke nogen mønsterbryder.

Mord, myter og medaljer (08:10) - Simone Tetsche 2016-08-11  

Hvor er der flest op og nedture - i livet eller på BMX-banen? Vi møder den danske cykelrytter Simone Tetsche Christensen, der har været igennem en hel del prøvelser op til dette OL. Pga. en længere skadespause var det nemlig meget usikkert, hvorvidt hun overhovedet ville komme med.

Mord, myter og medaljer (10:10) - Jonas Høgh-Christensen 2016-08-11  

OL i Rio bliver det fjerde for sejleren, der er forsvarende olympisk sølvmedalje-vinder. Ved siden af livet på havet har han en anden stor passion: nemlig at arrangere musik-festivaller. Og som den festglade idrætsudøver han er, har han masser af gode historier fra atleternes interne fester i OL-byen.

Mord, myter og medaljer (05:10) - Dansk Metal 2016-08-11  

Sport er følelser, fædrelandskærlighed. Den socialt accepterede nationalisme. I dette afsnit læner vi os tilbage og nyder de største danske olympiske præstationer gennem tiderne.

Mord, myter og medaljer (03:10) - OL i kunst 2016-08-11  

Tidligere ved de olympiske lege var det ikke kun sport man kunne dyste i. Nej, der var også konkurrencer indenfor musik, skulptur, arkitektur, maleri og digtning. Kunsten spiller en stor rolle i OL-byernes arv og eftermægle, og det dykker denne episode ned i.

0:00/0:00
Video player is in betaClose