Morgenbladet Podcast

Morgenbladet Podcast

Norway

Morgenbladet podcast gir deg et blikk bak fasaden i en av våre saker. På lufta hver fredag.

Episodes

#105 God natt, nøytrale nett  

** Kampen for det åpne internett ser ut til å være tapt i USA. Det er enda godt, mener ROALD RIBE i partiet Liberalistene. ** Og kan sangen Tir n'a Noir være helsebringende? Vi snakker med HEDDA BREKKE ARONSSEN som står bak konsertkonseptet Spillelista.

#104 Torturisten i divisjon 5  

** Den svenske reporteren MAGDA GAD lever på hemmelig adresse etter å ha avslørt at irakiske soldater halshugger og torturerer fanger i krigen mot IS. ** Og hva slags kultur er det de norske fornøyelsesparkene gir våre barn? MARIUS LIEN rapporterer fra Hunderfossen, med sin syv år gamle sønn.

#103 Nasjonalisme på norsk  

** Er norsk nasjonalisme så harmløs som den gir seg ut for å være? Hør debatten mellom NINA HJERPSET-ØSTLIE, MAGNUS MARSDAL, EIRIK LØKKE og BODIL STENSETH fra litteraturfestivalen på Lillehammer. -- Ukens annonsør er filmen 'Fra balkongen' av Ole Giæver. På kino nå.

#102 Hamsun-koden + Musikkens død  

** Et hemmelig dokument. En kode som må knekkes. Og kampen om «det ubevisste sjelelivs Wikileaks». Morgenbladet har funnet den overraskende sannheten om notatene fra Knut Hamsuns psykoanalyse. Med EMIL FLATØ og ANE FARSETHÅS. ** Og vi avvikler hele musikken (samt Morgenbladets kåring av tidenes 20. viktigste orkesterverk)

#101 En hest i redaksjonen + Monopol no igjæn?  

** Verdens IT-giganter kan virker annerledes fra alt som har kommet før. Men Google, Amazon og Facebook følger i de gamle monopolkapitalistenes fotspor, mener SIGVE INDREGARD. ** Og hvordan havnet en hest inne i Morgenbladets redaksjonslokale i femteetasje? Vår hushistoriker ERIK RUDENG kan forklare både det og hvorfor Morgenbladet alltid står opp fra de døde.

#100! Kampen om laksen + Drep nistepakken!  

**Laksekritiske forskere er som klimafornektere og vaksinemotstandere, mener aktører i oppdrettsbransjen. Forskerne selv melder om sjikane, advokatpress og utfrysning. En samtale med journalist i Morgenbladet, SIMEN SÆTRE og KJETIL ØSTLI fra Harvest.as. ** Matpakken må dø! Den er en skam for både det kulinariske og det rasjonelle mennesket, mener RUNAR DØVING. -- Annonsør denne uken: Filmen ’Fra Bakongen’ av Ole Giæver. På kino fra 30. juni. https://www.youtube.com/watch?v=2C4Ev1N3gvs

#99 Midtøsten på 165 sek. + Den nye politiske litteraturen  

** De nye politiske bøkene: Velferdsstaten går gjennom sin største krise noen sinne, men bøkene ser ikke ut til å bry seg. Eller har det vokst frem en ny politisk litteratur vi bare har vanskelig for å se? BERNHARD ELLEFSEN, ÅSA LINDEBERG og TUE ANDERSEN NEXØ møttes på Litteraturfestivalen på Lillehammer. ** Og alt du trenger å vite om Midtøsten på 165 sekunder. For det hele er jo egentlig veldig enkelt, sier SIGVE INDREGARD.

REPRISE: Rasisten Karen Blixen og Kenyas Ivar Aasen  

Kenyas store forfatter, Ngugi wa Thiong’o, slakter danskenes eget litterære nasjonalikon, Karen Blixen. Selv er han kastet ut av hjemlandet. I år er han en av hovedgjestene på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Denne samtalen med ANE FARSETHÅS ble første gang sendt i oktober 2015.

#98 Sissel Gran om virkelighetslitteraturen + Pengedøden  

** Terapeuter – og vi vanlige dødelige – er avhengig av tilgang til virkeligheten, mener samlivsterapeut SISSEL GRAN. Da får det være at den av og til kommer i form av bøker som blottlegger mennesker som ikke vil dele sin historie. ** Og er det mulig å redde ideen om penger slik vi kjenner den i dag?

#97 Alien vs. Marx + Nulltimersdagen  

** Monster: I verdensrommet kan ingen høre deg bli utnyttet av onde selskaper. Alien-filmenes egentlige monster den menneskespisende kapitalismen, sier OLAF HAAGENSEN. ** Alltid fri: I virkeligheten, derimot, kan kapitalismen gi oss alle ferie, for alltid. Men hva skal vi da gjøre hele dagen? MARIA REINERTSEN har svaret.

#96 Trump: Postmodernist + Verdens beste avsnitt  

** Postmodernismen står bak Trumps syn på sannhet, skriver LENA LINDGREN. Høyrepopulistene har tatt over verdensbildet til de franske, venstreradikale teoretikerne. ** HÅKON GUNDERSEN leser opp verdens beste avsnitt, og et utdrag fra Karius og Baktus. Han vant nettopp NTBs språkpris for 2017. -- Annonsør denne uken er Dansens hus. Du kan besøke dem på www.dansenshus.com

#95 Trumps myke side + Reparasjon! Revolusjon!  

** Kan en revolusjon i hvordan vi fikser hodetelefoner, datamaskiner, biler og bukser redde miljøet? BÅR STENVIK har tatt del i den sirkulære økonomien. ** – Jeg tror ikke Trump egentlig har lyst til å bygge en mur, sier MICHAEL D’ANTONIO, presidentens biograf. Han tror Trumps ønske om å bli likt kan bli USAs redning. Hør ham i samtale med TOVE GRAVDAL.

#94 Vi, de flyavhengige + Falsk kjøttfarse  

** SHABANA REHMAN GAARDER taler den falske kjøttfarsens sak. Kan vegansk pulled pork og erteburgere redde vegitarianismen. Og verden? ** Hvordan ble Norge et av verdens mest flyavhengige land? EMIL FLATØ forteller sin sørgelige historie. -- Ukens annonsør er Dansens hus. Besøk dem på: www.dansenshus.com

#93 Kysset etter Skam + Dødssymfonien  

** Det er tv og film som har lært oss hvordan vi skal være intime. Med 'Skam' har en ny type klining inntatt tv-stuene, mener SØREN BIRKVAD. ** Gustav Mahler fryktet hans 9. symfoni kom til å ta livet av ham. Og han fikk rett. ESPEN HAUGLID forteller om symfonien som dreper komponister. Og kryssordet som tar livet av Morgenbladets stakkars lesere. -- Annonsør denne uken er Dansens hus. Besøk dem på www.dansenshus.com

#92 Livet etter Gud + Algoritmekuppet  

** ESKIL SKJELDAL var en profilert kristen kommentator, forfatter og prest. Så forsvant Gud. ** Og hvordan klarte en mystisk milliardær med tankelesnings-teknologi å stjele valget i USA? Vi har datavirus i demokratiet, sier BÅR STENVIK. -- ANNONSØR DENNE UKEN: Dansens hus. Besøk på dem på: http://dansenshus.com/

#91 Hyttas død. Og kvinnen bak quizen.  

** Den isolerte fritidsboligen er utkonkurert av de nye fjellbyene. Burde vi ikke da også få en nye type hyttearkitektur, spør GAUTE BROCHMANN. ** Møt kvinnen bak spørsmålene som ydmyker deg hver fredag: TRINE AALBORG lager Morgenbladets quiz. ** Og: Glem Østfold-L-en. Det er en ny, skjult trussel mot språket: Østfold-diftongen. Morgenbladets huslingvist PAAL UVAAG, og ISABEL SHESTOPAL, prøver å finne den.

#90 Valgfri rase + Slaget om Frankrike  

** Om vi kan velge kjønn, burde vi vel også få velge rase. Har antirasistiske bevegelser bare overtatt rasistenes tankegods når de nekter en hvit kvinne med afroamerikansk identitet å kalle seg svart? CORA ALEXA DØVING har undersøkt det underlige tilfellet Rachel Dolezal. ** Og TOVE GRAVDAL har vært i Frankrike og fulgt elitens nye yndling, og høyrepopulismens dronning på veien mot valget.

#89 EUs nitriste bursdag  

** Det skulle være et hyggelig sekstiårslag. Istedet sitter EU alene på festen og gråter ned i bløtkaken. STEN INGE JØRGENSEN analyserer den europeiske unions nitriste gebursdag. ** Og hvor blir det av Koranen i norsk litteratur? BÅR STENVIK har lett med lys og lykter.

#88 Safari på Stovner  

** SIGVE INDREGARD tar på oppdagerhatten og reiser til den urbane jungelen på Stovner i Oslo for å konfrontere «de svenske tilstandene» NRK rapporterer om. Det blir ’Schpaaa’ anno 2017. Slå deg med. Om du tør! ** Og er det viktig å snakke om den kulturelle effekten av høy innvandring? LIXIAN CHENG svarer Thorbjørn Røe Isaksen.

#87 Born to be Wilders + Diagnose: Student  

** SIMEN EKERN forteller om Geert Wilders, mannen bak det originale populisthåret. Nederlenderen er den neste høyrepopulisten som skal omkalfatre vestens politikk. Men kan Wilders stoppes av en ny venstresidebevegelse? ** Norske studenter: For flittige og for slappe. Samtidig. Hva i all verden har skjedd med universitetene? EMMA TOLLERSRUD har undersøkt.

0:00/0:00
Video player is in betaClose