Morgenbladet Podcast

Morgenbladet Podcast

Norway

Morgenbladet podcast gir deg et blikk bak fasaden i en av våre saker. På lufta hver fredag.

Episodes

#75 Thomas Quicks endelikt og sannheten om skråstreken  

**Endelig har vi svaret på hvorfor så mange signerer eposter ved å skrive skråstrek (/) før navnet sitt. Sannheten ligger langt tilbake i tid. Gåten løses med hjelp fra podcastens lyttere, og Morgenbladets huslingvist, PAAL UVAAG.  **Og hvordan kunne Thomas Quicks vanvittige løgner overbevise rettsvesenet og psykiatere? ESPEN HAUGLID har lest selvbiografien til mannen alle prøver å forstå.

#74 De dydige pedofile og Schrödinger katts død  

**De aller fleste pedofile begår ikke overgrep. Så hvordan skal helsesystemet oppdage dem, og behandle dem? I Norge er tilbudet fragmentert og forskerne uenige om terapi i det hele tatt har effekt. HANNE ØSTLI JAKOBSEN forteller. **Og en ny mikrobølge-motor kan få oss til Alfa Centauri på knappe 100 år. Men den kan ta livet av Schrödinger katt og relativitetsteorien på veien. SIGVE INDREGARD forklarer. ** Så har PAAL UVAAG forsøkt å forstå de nyeste epostsignatur-trendene.

#73 Ytringsfriheten, og gitaren, etter Trump  

Trumps bekrefter at vi står midt i en stor ytringsfrihetskrise. Den er det digital teknologi, ikke profeten Mohammed, som er skyld i, sier historieprofessor KJETIL JAKOBSEN. Heldigvis har vi en maskin som dreper facister: ANDO WOLTMANN har skrevet den store saken om kassegitaren.

EKSTRA: Hvordan kunne dette skje?  

Hva i all verden har skjedd? TOVE GRAVDAL, SIGVE INDREGARD og BERIT ENGE forsøker å forklare Trump-seieren i denne spesialepisoden av Morgenbladets podcast.

#71 Hjorth og Figueiredo om familie  

Hvordan redde seg fra sin egen familie? IVO DE FIGUEIREDO og VIGDIS HJORTH møtes til en samtale om familiebånd og relasjoner, skuffelser og svik – og om litteraturens kraft. Ordstyrer: Ane Farsethås, kulturredaktør i Morgenbladet. Samtalen er et samarbeid mellom Litteraturhuset i Bergen og Morgenbladet. Du kan også se samtalen i Morgenbladets strømmeportal (www.morgenbladet.no/portalen).

#70 Édouard Louis: Vold, sannhet og Fløgstad  

** ÉDOUARD LOUIS vil bare skrive romaner om ting som faktisk har skjedd. Derfor handler hans siste roman om voldteksten han selv ble utsatt for. Hør hans tanker om sannhetslitteraturen, klassekamp, offerrollen og Kjartan Fløgstad.

#69 Du, jeg, døden og Wikileaks  

** Hedonist OLE MARTING MOENE og moralist JAN GRUE avslutter sin debatt om aktiv dødshjelp. Du kan lese hele debatten i avisen. ** Og hva i allverden skal sofaliberale mene om Wikileaks nå som de angriper venstresiden? SIGVE INDREGARD kan hjelpe deg.

#68 Robot-dreperen og da capo 1930  

** Filosofen JOHN SEARLE avlyser robotopprøret en gang for alle. Han kommer til Norge til uken, men vi har alt fått snakket med han. ** Og vi lever vi i en ny utgave av 1930-årene, ifølge MARIA REINERTSEN. Som Weimar-republikken kan EU stå overfor en økonomisk katastrofe som kommer til å sende oss ut i en ny samfunnskollaps.

#67 Trump, Toje og transhumanismen  

** Lena Lindgren prøver å bli klok på transhumanismenl. Ikke ved å spå om hjerneimplantater og udødelige mennesker i fremtiden, men ved å se på hvordan vi alle speiler oss i dagens teknologi. **Asle Toje reiser tilbake til Norge på 1920-tallet for å forstå Donald Trump.

#66 Harald Eia, søsteren og psykiateren  

HARALD EIA og søsteren vokste opp i samme hus med samme foreldre. Hvorfor ble hun psykisk syk, og ikke han? Eia gikk til en av verdens fremste psykiatere for å få svar.  TOVE GRAVDAL har snakket med den muslimske republikaneren ZALAMAY KHALILZAD, tidligere ambasadør for USA til Irak og til Afghanistan. Han stiller seg åpen til å være med i Trumps regjering. Kulturell kapital:  Podcasten Planet Money kjøper olje.

EKSTRA: Tove Gravdal fra presidentdebatten i USA  

EKSTRA PODCAST: Hør Tove Gravdal fra den første amerikanske presidentdebatten mellom Clinton og Trump.

#65 Forente populister og gen-mex  

** Europas høyrepopulister har begynt å slå kreftene sammen, sier SIMEN EKERN fra Wien. Han har snakket med kontinentets viktigste populister. ** Aktivist STURLA HAUGSGJERD jobber for en mer åpen ruspolitikk, i tillegg til å selv være rusavhengig. Nå har han reist til et land med rusproblem. Kan Mexicos sovende middelklasse ta opp kampen mot narkokartellene? ** Kulturell kapital: ESPEN HAUGLID anbefaler kulturen du trenger denne uken: Fiksjonen om Los Angeles. -------- Morgenbladets podcast er denne uken støttet av Litteraturhuset i Oslo.

#64 Navlens tid og Pokémon for voksne  

**GEOFF DYER og BJØRN GABRIELSEN snakker om gjøker og jeg-fortellere på Morgenbladets salong. **Geologien har også blitt navlebeskuende. Vi har gått inn i menneskets periode. HANNE ØSTLI JAKOBSEN tar oss med til 'Antropocene Park'. **I tillegg: 'Pokémon Go' for byutviklingsfantaster.

#63 Radioresepsjonen vs. Etikeren  

Radioresepsjonen har stjålet Morgenbladets etikerspalte. Vi tar en prat med TROND BERG ERIKSEN for å forstå hva som er ligger bak originalens etikks-filosofi. Og ELLEN SOFIE LAURITZEN prøver å bli klok på moderne sjekking gjennom humorsosiologi.

#62 Norges beste forelesere og Sacco vs. Kverneland  

Morgenbladet har kåret Norges aller beste forelesere. Hør miniforedrag fra to av dem: TONE SELBOE og MARI KJOS HELLUM. Men om foreleserne er bra, er det verre med studentene. GREG LUKIANOFF mener amerikanske studenter nå kjemper mot ytringsfriheten. Det er et dårlig tegn for vesten. Og tegneseriejournalistene JOE SACCO og STEFFEN KVERNELAND flyr i tottene på hverandre.

#61 Den nye dødskulten og Herzog om rap  

Leder fortellinger om alvorlig syke som lykkelig velger assistert selvmord oss tilbake til eugenikken? Professor Jan Grue frykter den moderne fascinasjonen for den frivillige død. Og hva slags hip-hop liker regissør Werner Herzog?

#60 Sannheten om Trump og Norges første OL-gull  

Går det an å forstå Donald Trump? Vi har snakket med Trump-biograf MICHAEL D'ANTONIO og TOVE GRAVDAL. Handler det, som allt annet, egentlig om forholdet til far? I tillegg: Det har vært mager medaljefangst så langt i OL. Som trøst gir JAN HOLM deg fortellingen om Norges aller første Olympiske gull i 1906: det er en historie om svensk krigshissing, tysk festmat og flyvende marmorstatuer.

#59 Forskningspiraten og sjølprosa  

Forskningens Robin Hood blir hun kalt, Alexandra Elbakyan. Hun står bak et piratnettsted som lar hvem som helst laste ned forskningsartikler – uten å betale. ELIDA HØEG forteller om den 27 år gamle masterstudenten fra Kasakhstan som får store akademiske forlag til å skjelve i buksene. I tillegg: Kulturredaktør ANE FARSETHÅS forteller om det vanskelige mellomrommet mellom skjønnlitteratur og sakprosa. Bonus: OLAF HAAGENSEN med boktips helt på tampen av sommeren. Og vi dekonstruerer Postgirobyggets låt «En solskinnsdag».

#58 OL, semikolon-hat og Svanekuken  

I dag starter sommer-OL i Rio de Janeiro. GUDMUND SKJELDAL mener de olympiske lekene bør avnasjonaliseres. I tillegg: Huslingvist PAAL UVAAG og desksjef BØRRE HAUGLI dissekerer semikolonet. Ikke minst: SVANEKUKEN sjøsettes.

#57 Fotojuks og BREXIT-språk  

– Under fjorårets World Press Photo-konkurranse ble over 20 prosent av finalistbildene diskvalifisert på grunn av bildetukling. Hvor går grensa ved fotomanipulasjon? Morgenbladets fotosjef CHRISTINA ULRIKSEN og fotograf CHRISTIAN BELGAUX diskuterer. – I tillegg: Vi spør huslingvist PAAL UVAAG om det skal være stor eller liten b foran rexit – Bonus: Morgenbladets kulturredaktør ESPEN HAUGLID anbefaler en blodfersk Booker-nominert roman. Og vi har vært på verdens kjedeligste tur. 

0:00/0:00
Video player is in betaClose