Morgenbladet Podcast

Morgenbladet Podcast

Norway

Morgenbladet podcast gir deg et blikk bak fasaden i en av våre saker. På lufta hver fredag.

Episodes

#97 Alien vs. Marx + Nulltimersdagen  

** Monster: I verdensrommet kan ingen høre deg bli utnyttet av onde selskaper. Alien-filmenes egentlige monster den menneskespisende kapitalismen, sier OLAF HAAGENSEN. ** Alltid fri: I virkeligheten, derimot, kan kapitalismen gi oss alle ferie, for alltid. Men hva skal vi da gjøre hele dagen? MARIA REINERTSEN har svaret.

#96 Trump: Postmodernist + Verdens beste avsnitt  

** Postmodernismen står bak Trumps syn på sannhet, skriver LENA LINDGREN. Høyrepopulistene har tatt over verdensbildet til de franske, venstreradikale teoretikerne. ** HÅKON GUNDERSEN leser opp verdens beste avsnitt, og et utdrag fra Karius og Baktus. Han vant nettopp NTBs språkpris for 2017. -- Annonsør denne uken er Dansens hus. Du kan besøke dem på www.dansenshus.com

#95 Trumps myke side + Reparasjon! Revolusjon!  

** Kan en revolusjon i hvordan vi fikser hodetelefoner, datamaskiner, biler og bukser redde miljøet? BÅR STENVIK har tatt del i den sirkulære økonomien. ** – Jeg tror ikke Trump egentlig har lyst til å bygge en mur, sier MICHAEL D’ANTONIO, presidentens biograf. Han tror Trumps ønske om å bli likt kan bli USAs redning. Hør ham i samtale med TOVE GRAVDAL.

#94 Vi, de flyavhengige + Falsk kjøttfarse  

** SHABANA REHMAN GAARDER taler den falske kjøttfarsens sak. Kan vegansk pulled pork og erteburgere redde vegitarianismen. Og verden? ** Hvordan ble Norge et av verdens mest flyavhengige land? EMIL FLATØ forteller sin sørgelige historie. -- Ukens annonsør er Dansens hus. Besøk dem på: www.dansenshus.com

#93 Kysset etter Skam + Dødssymfonien  

** Det er tv og film som har lært oss hvordan vi skal være intime. Med 'Skam' har en ny type klining inntatt tv-stuene, mener SØREN BIRKVAD. ** Gustav Mahler fryktet hans 9. symfoni kom til å ta livet av ham. Og han fikk rett. ESPEN HAUGLID forteller om symfonien som dreper komponister. Og kryssordet som tar livet av Morgenbladets stakkars lesere. -- Annonsør denne uken er Dansens hus. Besøk dem på www.dansenshus.com

#92 Livet etter Gud + Algoritmekuppet  

** ESKIL SKJELDAL var en profilert kristen kommentator, forfatter og prest. Så forsvant Gud. ** Og hvordan klarte en mystisk milliardær med tankelesnings-teknologi å stjele valget i USA? Vi har datavirus i demokratiet, sier BÅR STENVIK. -- ANNONSØR DENNE UKEN: Dansens hus. Besøk på dem på: http://dansenshus.com/

#91 Hyttas død. Og kvinnen bak quizen.  

** Den isolerte fritidsboligen er utkonkurert av de nye fjellbyene. Burde vi ikke da også få en nye type hyttearkitektur, spør GAUTE BROCHMANN. ** Møt kvinnen bak spørsmålene som ydmyker deg hver fredag: TRINE AALBORG lager Morgenbladets quiz. ** Og: Glem Østfold-L-en. Det er en ny, skjult trussel mot språket: Østfold-diftongen. Morgenbladets huslingvist PAAL UVAAG, og ISABEL SHESTOPAL, prøver å finne den.

#90 Valgfri rase + Slaget om Frankrike  

** Om vi kan velge kjønn, burde vi vel også få velge rase. Har antirasistiske bevegelser bare overtatt rasistenes tankegods når de nekter en hvit kvinne med afroamerikansk identitet å kalle seg svart? CORA ALEXA DØVING har undersøkt det underlige tilfellet Rachel Dolezal. ** Og TOVE GRAVDAL har vært i Frankrike og fulgt elitens nye yndling, og høyrepopulismens dronning på veien mot valget.

#89 EUs nitriste bursdag  

** Det skulle være et hyggelig sekstiårslag. Istedet sitter EU alene på festen og gråter ned i bløtkaken. STEN INGE JØRGENSEN analyserer den europeiske unions nitriste gebursdag. ** Og hvor blir det av Koranen i norsk litteratur? BÅR STENVIK har lett med lys og lykter.

#88 Safari på Stovner  

** SIGVE INDREGARD tar på oppdagerhatten og reiser til den urbane jungelen på Stovner i Oslo for å konfrontere «de svenske tilstandene» NRK rapporterer om. Det blir ’Schpaaa’ anno 2017. Slå deg med. Om du tør! ** Og er det viktig å snakke om den kulturelle effekten av høy innvandring? LIXIAN CHENG svarer Thorbjørn Røe Isaksen.

#87 Born to be Wilders + Diagnose: Student  

** SIMEN EKERN forteller om Geert Wilders, mannen bak det originale populisthåret. Nederlenderen er den neste høyrepopulisten som skal omkalfatre vestens politikk. Men kan Wilders stoppes av en ny venstresidebevegelse? ** Norske studenter: For flittige og for slappe. Samtidig. Hva i all verden har skjedd med universitetene? EMMA TOLLERSRUD har undersøkt.

#86 Fremtidsspråket er her!  

...det er esperanto, med Østfold-L. ** Esperanto var tenkt som en global jiddisk, sier BJARNE RIISER GUNDERSEN. Kan det bli redningen nå når vi alle er i språklig diaspora? (Nei.) ** ...Og Østfold-L-debatten tar nok en om dreining, denne gangen med AUDUN STOKKE HOLE.

#85 Johaugs vei mot frelsen og Østfold-L'en  

** Doping-saken mot Therese Johaug truer med å ødelegge ideen om den triumferende norske vinteridrettsutøveren. Medienes bilder fra saken er et forsøk på å bøte på skaden, mener AKSEL KIELLAND. ** Vi bør omfavne Østfold-L'en, uansett hvor mye Finn-Erik Vinje kjemper mot den. Det mener PAAL UVAAG, Morgenbladets huslingvist.

#84 Linnéa Myhre og Camilla Stoltenberg om kjønn  

** NRKs dekning av jenter som opererer underlivet fører til mer, ikke mindre, kroppspress, mener Linnéa Myhre, ny spaltist i Morgenbladet. ** Det norske skolesystemet støter gutter ut i mørket sier Camilla Stoltenberg. Hadde det vært kvinner som falt av ville vi gjort noe med det for lenge siden, tror hun.

#83 Sissel Gran + Bitcoin på Gran Canaria  

** Samlivsterapeut SISSEL GRAN advarer mot vår tids skjulte folkelidelse: 'Den store overveldelsen'. Hun mener vi bør stenger ute våre nærmeste, og skrur av podcastene (ikke den du hører på nå selvsagt). ** Og: På Gran Canaria slår Trump-supportere, fristats-utopister og bitcoin-fantaster sammen kreftene. Vi kjøpte oss en paraplydrink og slo oss med.

#82 Dalís frastøtende kokebok og norsk fangeeksport  

** ANDREAS VIESTAD har forsøkt å forstå Salvador Dalís legendariske – og katastrofale – kokebok. Konklusjon: Mannen var et frastøtende menneske, som skapte frastøtende kokkekunst. ** I tillegg: Hva får vi når Norge eksporterer fanger til Nederland? Jo, radiatorheimert, frustrerte innsatte og norsk-nederlandsk kulturkræsj. EMMA TOLLERSRUD har besøkt Norgerhaven, vårt fengsel i Holland.

#81: Kulturen etter robot-revolusjonen  

Kommer fremtidens digitale herskere til å i det hele tatt bry seg om oss mennesker og vår kultur? Historiker og ekspert på teknologifilosofi Kjetil Jakobsen, mener vår digitale hverdag er grunnleggende okkult. OLAF HAAGENSEN, derimot, gir oss det glade budskap om fremtiden for menneskeheten: Si hei til Homo Deus, Gudemennesket. Denne sendingen ble tatt opp under Podfest 21. januar 2017.

#80 Trump: Wrestler og litterat  

** Kan vi forstå Trump ved å lese hans bøker? LASSE MIDTTUN har prøvd. ** Eller er det amerikans wrestling som er veien til Trumps indre? Forsker TORE WITSØ RAFOSS mener han har funnet nøkkelen.

HUSK!: Morgenbladets podcast LIVE  

21. januar klokka 14.00 kan du se oss live på utestedet Ingensteds i Oslo. Vi løser homo sapiens kanskje største utfordring: Hva skjer med mennesket og menneskets kultur når det er selvkjørende datamaskiner og systemer som styrer alt? Vil våre kommende robot-herskere gidde å lese Shakespear? Arrangementet er en del av Podfest. Du får billetter i døra.

BEST OF: Strikkekrigen og hjemme hos Krekar  

*** 21. januar klokka 14.00 kan du få med deg Morgenbladets podcast live under PODFEST på Ingensteds i Oslo *** * For et år siden skrev Morgenbladets ESPEN SØBYE en krass anmeldelse av et utvalg strikkebøker. Det skulle han ikke gjort. Blir med på et forsøk på fredsmekling i den store strikkekrigen. * I tillegg: Hvordan kommer man under huden på mulla Krekar? JO M. BREDEVEIEN har prøvd.

0:00/0:00
Video player is in betaClose