Morgenbladet Podcast

Morgenbladet Podcast

Norway

Morgenbladet podcast gir deg et blikk bak fasaden i en av våre saker. På lufta hver fredag.

Episodes

#111 Bibliotekaren bak Abid Raja  

** ELIN ØRJASÆTER trakk seg fra Kringkastingsrådet i harnisk sist uke. Nå lar hun seg for første gang intervju om hvorfor. **Og ABID RAJA reiser tilbake til sin barndoms Sandaker senter for å møte, RANVEIG GJERDE, bibliotekaren som reddet ham. Men husker de hverandre etter 25 år?

#110 Hjelp! Valgomatene kommer!  

** I 14 år var NEIL WOODS narkospaner. Så endret alt seg. Nå kjemper for å avkriminalisering. Hør Woods og THEA STORØY ELNAN. ** Og: Norske nyhetsredaksjoner har skapt et monster: Valgomaten har brutt seg ut av buret sitt, og står i fare for å gjøre velgerne til sine slaver. Morgenbladet har heldigvis redningen, sier SIGVE INDREGARD.

#109 En nasjon uten strateger  

** Norge har blitt et land uten strateger, mener RUNE SLAGSTAD. Det norske helsesystemet er tatt over av et nytt adelskap som politikerne ikke klarer å styrer. ** Og apropos politiske strateger: HADIA TAJIK, AUDUN LYSBAKKEN, ANNE BEATHE TVINNEREIM og UNE AINA BASTHOLM begår litt ideologisk selvgranskning.

#108 Ideologi på norsk  

** Hva er egentlig de store ideologiske kampene i Norge i dag? Det mener Bjørnar Moxnes, Trine Skei Grande, Siv Jensen og Knut Arild Hareide de vet. Hør det beste fra partiforedragene 2017.

#107 IKEA for stavkirker  

** Til verdensutstillingen i Chicago i 1893 sendte regjeringen en ferdighusstavkirke. Nå vil 50 pensjonister gjøre severdigheten norsk igjen. Bli med til Orkanger. ** Og er det norske spelet fanget av en mørk ideologi? JULIE RONGVED AMUNDSEN mener mange norske spel er så dårlige at det nesten er farlig. ** Så frykter kulturminister TORBJØRN RØE ISAKSEN at vi er bortskjemte unger på Willy Wonkas fabrikk.

#106 Fremtidsfamilien + Demokratiet etter Polen  

** Reproduksjonsteknologien omkalfatre familien. Så hvordan kommer fremtidens kjernefamilie til å se ut? THEA STORØY ELNAN og den vordende far via surrugat, KJARTAN HAUGEN, spår fremtiden. ** Og hvorfor begynte et land midt i Europa å gå bort fra demokratiet? STEN INGE JØRGENSEN mener EU bør spille 'good cop' for å redde Polen.

#105 God natt, nøytrale nett  

** Kampen for det åpne internett ser ut til å være tapt i USA. Det er enda godt, mener ROALD RIBE i partiet Liberalistene. ** Og kan sangen Tir n'a Noir være helsebringende? Vi snakker med HEDDA BREKKE ARONSSEN som står bak konsertkonseptet Spillelista.

#104 Torturisten i divisjon 5  

** Den svenske reporteren MAGDA GAD lever på hemmelig adresse etter å ha avslørt at irakiske soldater halshugger og torturerer fanger i krigen mot IS. ** Og hva slags kultur er det de norske fornøyelsesparkene gir våre barn? MARIUS LIEN rapporterer fra Hunderfossen, med sin syv år gamle sønn.

#103 Nasjonalisme på norsk  

** Er norsk nasjonalisme så harmløs som den gir seg ut for å være? Hør debatten mellom NINA HJERPSET-ØSTLIE, MAGNUS MARSDAL, EIRIK LØKKE og BODIL STENSETH fra litteraturfestivalen på Lillehammer. -- Ukens annonsør er filmen 'Fra balkongen' av Ole Giæver. På kino nå.

#102 Hamsun-koden + Musikkens død  

** Et hemmelig dokument. En kode som må knekkes. Og kampen om «det ubevisste sjelelivs Wikileaks». Morgenbladet har funnet den overraskende sannheten om notatene fra Knut Hamsuns psykoanalyse. Med EMIL FLATØ og ANE FARSETHÅS. ** Og vi avvikler hele musikken (samt Morgenbladets kåring av tidenes 20. viktigste orkesterverk)

#101 En hest i redaksjonen + Monopol no igjæn?  

** Verdens IT-giganter kan virker annerledes fra alt som har kommet før. Men Google, Amazon og Facebook følger i de gamle monopolkapitalistenes fotspor, mener SIGVE INDREGARD. ** Og hvordan havnet en hest inne i Morgenbladets redaksjonslokale i femteetasje? Vår hushistoriker ERIK RUDENG kan forklare både det og hvorfor Morgenbladet alltid står opp fra de døde.

#100! Kampen om laksen + Drep nistepakken!  

**Laksekritiske forskere er som klimafornektere og vaksinemotstandere, mener aktører i oppdrettsbransjen. Forskerne selv melder om sjikane, advokatpress og utfrysning. En samtale med journalist i Morgenbladet, SIMEN SÆTRE og KJETIL ØSTLI fra Harvest.as. ** Matpakken må dø! Den er en skam for både det kulinariske og det rasjonelle mennesket, mener RUNAR DØVING. -- Annonsør denne uken: Filmen ’Fra Bakongen’ av Ole Giæver. På kino fra 30. juni. https://www.youtube.com/watch?v=2C4Ev1N3gvs

#99 Midtøsten på 165 sek. + Den nye politiske litteraturen  

** De nye politiske bøkene: Velferdsstaten går gjennom sin største krise noen sinne, men bøkene ser ikke ut til å bry seg. Eller har det vokst frem en ny politisk litteratur vi bare har vanskelig for å se? BERNHARD ELLEFSEN, ÅSA LINDEBERG og TUE ANDERSEN NEXØ møttes på Litteraturfestivalen på Lillehammer. ** Og alt du trenger å vite om Midtøsten på 165 sekunder. For det hele er jo egentlig veldig enkelt, sier SIGVE INDREGARD.

REPRISE: Rasisten Karen Blixen og Kenyas Ivar Aasen  

Kenyas store forfatter, Ngugi wa Thiong’o, slakter danskenes eget litterære nasjonalikon, Karen Blixen. Selv er han kastet ut av hjemlandet. I år er han en av hovedgjestene på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Denne samtalen med ANE FARSETHÅS ble første gang sendt i oktober 2015.

#98 Sissel Gran om virkelighetslitteraturen + Pengedøden  

** Terapeuter – og vi vanlige dødelige – er avhengig av tilgang til virkeligheten, mener samlivsterapeut SISSEL GRAN. Da får det være at den av og til kommer i form av bøker som blottlegger mennesker som ikke vil dele sin historie. ** Og er det mulig å redde ideen om penger slik vi kjenner den i dag?

#97 Alien vs. Marx + Nulltimersdagen  

** Monster: I verdensrommet kan ingen høre deg bli utnyttet av onde selskaper. Alien-filmenes egentlige monster den menneskespisende kapitalismen, sier OLAF HAAGENSEN. ** Alltid fri: I virkeligheten, derimot, kan kapitalismen gi oss alle ferie, for alltid. Men hva skal vi da gjøre hele dagen? MARIA REINERTSEN har svaret.

#96 Trump: Postmodernist + Verdens beste avsnitt  

** Postmodernismen står bak Trumps syn på sannhet, skriver LENA LINDGREN. Høyrepopulistene har tatt over verdensbildet til de franske, venstreradikale teoretikerne. ** HÅKON GUNDERSEN leser opp verdens beste avsnitt, og et utdrag fra Karius og Baktus. Han vant nettopp NTBs språkpris for 2017. -- Annonsør denne uken er Dansens hus. Du kan besøke dem på www.dansenshus.com

#95 Trumps myke side + Reparasjon! Revolusjon!  

** Kan en revolusjon i hvordan vi fikser hodetelefoner, datamaskiner, biler og bukser redde miljøet? BÅR STENVIK har tatt del i den sirkulære økonomien. ** – Jeg tror ikke Trump egentlig har lyst til å bygge en mur, sier MICHAEL D’ANTONIO, presidentens biograf. Han tror Trumps ønske om å bli likt kan bli USAs redning. Hør ham i samtale med TOVE GRAVDAL.

#94 Vi, de flyavhengige + Falsk kjøttfarse  

** SHABANA REHMAN GAARDER taler den falske kjøttfarsens sak. Kan vegansk pulled pork og erteburgere redde vegitarianismen. Og verden? ** Hvordan ble Norge et av verdens mest flyavhengige land? EMIL FLATØ forteller sin sørgelige historie. -- Ukens annonsør er Dansens hus. Besøk dem på: www.dansenshus.com

#93 Kysset etter Skam + Dødssymfonien  

** Det er tv og film som har lært oss hvordan vi skal være intime. Med 'Skam' har en ny type klining inntatt tv-stuene, mener SØREN BIRKVAD. ** Gustav Mahler fryktet hans 9. symfoni kom til å ta livet av ham. Og han fikk rett. ESPEN HAUGLID forteller om symfonien som dreper komponister. Og kryssordet som tar livet av Morgenbladets stakkars lesere. -- Annonsør denne uken er Dansens hus. Besøk dem på www.dansenshus.com

0:00/0:00
Video player is in betaClose