Morgenbladet Podcast

Morgenbladet Podcast

Norway

Morgenbladet podcast gir deg et blikk bak fasaden i en av våre saker. På lufta hver fredag.

Episodes

#85 Johaugs vei mot frelsen og Østfold-L'en  

** Doping-saken mot Therese Johaug truer med å ødelegge ideen om den triumferende norske vinteridrettsutøveren. Medienes bilder fra saken er et forsøk på å bøte på skaden, mener AKSEL KIELLAND. ** Vi bør omfavne Østfold-L'en, uansett hvor mye Finn-Erik Vinje kjemper mot den. Det mener PAAL UVAAG, Morgenbladets huslingvist.

#84 Linnéa Myhre og Camilla Stoltenberg om kjønn  

** NRKs dekning av jenter som opererer underlivet fører til mer, ikke mindre, kroppspress, mener Linnéa Myhre, ny spaltist i Morgenbladet. ** Det norske skolesystemet støter gutter ut i mørket sier Camilla Stoltenberg. Hadde det vært kvinner som falt av ville vi gjort noe med det for lenge siden, tror hun.

#83 Sissel Gran + Bitcoin på Gran Canaria  

** Samlivsterapeut SISSEL GRAN advarer mot vår tids skjulte folkelidelse: 'Den store overveldelsen'. Hun mener vi bør stenger ute våre nærmeste, og skrur av podcastene (ikke den du hører på nå selvsagt). ** Og: På Gran Canaria slår Trump-supportere, fristats-utopister og bitcoin-fantaster sammen kreftene. Vi kjøpte oss en paraplydrink og slo oss med.

#82 Dalís frastøtende kokebok og norsk fangeeksport  

** ANDREAS VIESTAD har forsøkt å forstå Salvador Dalís legendariske – og katastrofale – kokebok. Konklusjon: Mannen var et frastøtende menneske, som skapte frastøtende kokkekunst. ** I tillegg: Hva får vi når Norge eksporterer fanger til Nederland? Jo, radiatorheimert, frustrerte innsatte og norsk-nederlandsk kulturkræsj. EMMA TOLLERSRUD har besøkt Norgerhaven, vårt fengsel i Holland.

#81: Kulturen etter robot-revolusjonen  

Kommer fremtidens digitale herskere til å i det hele tatt bry seg om oss mennesker og vår kultur? Historiker og ekspert på teknologifilosofi Kjetil Jakobsen, mener vår digitale hverdag er grunnleggende okkult. OLAF HAAGENSEN, derimot, gir oss det glade budskap om fremtiden for menneskeheten: Si hei til Homo Deus, Gudemennesket. Denne sendingen ble tatt opp under Podfest 21. januar 2017.

#80 Trump: Wrestler og litterat  

** Kan vi forstå Trump ved å lese hans bøker? LASSE MIDTTUN har prøvd. ** Eller er det amerikans wrestling som er veien til Trumps indre? Forsker TORE WITSØ RAFOSS mener han har funnet nøkkelen.

HUSK!: Morgenbladets podcast LIVE  

21. januar klokka 14.00 kan du se oss live på utestedet Ingensteds i Oslo. Vi løser homo sapiens kanskje største utfordring: Hva skjer med mennesket og menneskets kultur når det er selvkjørende datamaskiner og systemer som styrer alt? Vil våre kommende robot-herskere gidde å lese Shakespear? Arrangementet er en del av Podfest. Du får billetter i døra.

BEST OF: Strikkekrigen og hjemme hos Krekar  

*** 21. januar klokka 14.00 kan du få med deg Morgenbladets podcast live under PODFEST på Ingensteds i Oslo *** * For et år siden skrev Morgenbladets ESPEN SØBYE en krass anmeldelse av et utvalg strikkebøker. Det skulle han ikke gjort. Blir med på et forsøk på fredsmekling i den store strikkekrigen. * I tillegg: Hvordan kommer man under huden på mulla Krekar? JO M. BREDEVEIEN har prøvd.

BEST OF: Myke junkier og Star Wars for alltid  

**Holder vi på å få en hel generasjon myke junkies? Samfunnsredaktør LENA LINDGREN har forsøkt å forstå den nye avhengigheten. **Og er det mulig å gjenta de samme fortellergrepene og den samme mytologien igjen og igjen i 40 år, og likevel skape noe nytt? Forfatter JOHN ERIK RILEY har forsøker å forstå den kollektive fascinasjonen for Star Wars.

#79 Herzog, skihopp og årets ord  

** Da dokumentarist Werner Herzog fulgte skiflyver Water Steiner, gikk det ikke etter planen. 40 år senere fant MARIUS LIEN skihopperen dypt inne i de svenske skoger. ** Årets ord, ifølge språkrådet, er «hverdagsintegrering». Det er er dørgende kjedelig. PAAL UVAAG og ESPEN HAUGLID prøver å finne en mer verdig vinner. ** Og en sørgesang for FM fra en mann med 21 snart ubrukelige radioapparater.

#78 Vinjes «erectio penis». Og spåkulens fasit!  

** TORIL MOI forteller om Aasmund Olavsson Vinjes «erectio penis», 'Ferdaminni' og Hillary Clintons valgnederlag. ** I tillegg får du svaret på Morgenbladets spåkule, og spådommer om 2017 fra vinneren.

#77 Årets beste bøker og Manu Chao  

** Virkelighetslitteratur, supermennesker og Shakespear. ANE FARSETHÅS og OLAF HAAGENSEN diskuterer årets beste bøker ** Og en jamsession med MANU CHAO.

#76 Julemonsteret og Westworld  

** Er det julemonsteret eller vondbråtne roboter vi skal frykte? OLAF HAAGENSEN mener det er Shakespears Prospero som trekker i trådene i tv-serien Westworld. ** Og MARIA REINERTSEN og MARTA BREEN prøver å forstå den reaksjonære julefetishismen.

#75 Thomas Quicks endelikt og sannheten om skråstreken  

**Endelig har vi svaret på hvorfor så mange signerer eposter ved å skrive skråstrek (/) før navnet sitt. Sannheten ligger langt tilbake i tid. Gåten løses med hjelp fra podcastens lyttere, og Morgenbladets huslingvist, PAAL UVAAG.  **Og hvordan kunne Thomas Quicks vanvittige løgner overbevise rettsvesenet og psykiatere? ESPEN HAUGLID har lest selvbiografien til mannen alle prøver å forstå.

#74 De dydige pedofile og Schrödinger katts død  

**De aller fleste pedofile begår ikke overgrep. Så hvordan skal helsesystemet oppdage dem, og behandle dem? I Norge er tilbudet fragmentert og forskerne uenige om terapi i det hele tatt har effekt. HANNE ØSTLI JAKOBSEN forteller. **Og en ny mikrobølge-motor kan få oss til Alfa Centauri på knappe 100 år. Men den kan ta livet av Schrödinger katt og relativitetsteorien på veien. SIGVE INDREGARD forklarer. ** Så har PAAL UVAAG forsøkt å forstå de nyeste epostsignatur-trendene.

#73 Ytringsfriheten, og gitaren, etter Trump  

Trumps bekrefter at vi står midt i en stor ytringsfrihetskrise. Den er det digital teknologi, ikke profeten Mohammed, som er skyld i, sier historieprofessor KJETIL JAKOBSEN. Heldigvis har vi en maskin som dreper facister: ANDO WOLTMANN har skrevet den store saken om kassegitaren.

EKSTRA: Hvordan kunne dette skje?  

Hva i all verden har skjedd? TOVE GRAVDAL, SIGVE INDREGARD og BERIT ENGE forsøker å forklare Trump-seieren i denne spesialepisoden av Morgenbladets podcast.

#71 Hjorth og Figueiredo om familie  

Hvordan redde seg fra sin egen familie? IVO DE FIGUEIREDO og VIGDIS HJORTH møtes til en samtale om familiebånd og relasjoner, skuffelser og svik – og om litteraturens kraft. Ordstyrer: Ane Farsethås, kulturredaktør i Morgenbladet. Samtalen er et samarbeid mellom Litteraturhuset i Bergen og Morgenbladet. Du kan også se samtalen i Morgenbladets strømmeportal (www.morgenbladet.no/portalen).

#70 Édouard Louis: Vold, sannhet og Fløgstad  

** ÉDOUARD LOUIS vil bare skrive romaner om ting som faktisk har skjedd. Derfor handler hans siste roman om voldteksten han selv ble utsatt for. Hør hans tanker om sannhetslitteraturen, klassekamp, offerrollen og Kjartan Fløgstad.

#69 Du, jeg, døden og Wikileaks  

** Hedonist OLE MARTING MOENE og moralist JAN GRUE avslutter sin debatt om aktiv dødshjelp. Du kan lese hele debatten i avisen. ** Og hva i allverden skal sofaliberale mene om Wikileaks nå som de angriper venstresiden? SIGVE INDREGARD kan hjelpe deg.

0:00/0:00
Video player is in betaClose