Nördic Knitting

Nördic Knitting

Sweden

Två sticknördar som pratar ingående om långsam och krånglig stickning. Snabbstickat – nej, tack! Med Heléne Wallin & Johanne Ländin. www.nordknit.blogspot.com

Episodes

38. Tillbaka på Shetland!  

Heléne har varit på Shetlandsöarna igen. Lyssna på avsnittet och glöm inte att läsa på bloggen; nordknit.blogspot.com!

36. Historiska museets hemliga stickarkiv  

Följ med när vi går på upptäcksfärd i Historiska museets arkiv och tittar på stickade fragment från 1600-talet och framåt. Det finns också ett par unika trästickor som kan vara de äldst bevarade i Sverige – med en upplagd stickning på. 

35. Sticksommaren 2016  

Hej igen! Det är dags att summera sommarens stickande och blicka framåt mot hösten. Läs mer på bloggen nordknit.blogspot.com

34. Våga fråga!  

I det här avsnittet svarar vi på era, och våra, frågor om allt mellan himmel och jord! Läs mer på bloggen nordknit.blogspot.com.

33. Upphovsrätt – och fel!  

Vi har träffat advokat Mats Fogeman, specialiserad på immaterialrätt – stickmönsters upphovsrätt hör. Vad får man egentligen göra eller inte göra när det gäller stickmönster. Vi berättar om striden kring den norska Mariuströjan och pratar om ett garnföretag som ofta gör mönster som är snubblande lika andra mönster...

32. Den moderna stickningens moder - Elizabeth Zimmermann  

Det här avsnittet handlar om Elizabeth Zimmermann - den moderna stickningens moder och okrönta drottning.

31. Fel, fel, fel!  

I det här avsnittet pratar vi om alla fel vi stickat oss igenom. Med tanke på att vi båda stickat så många år fanns det en hel del missar att prata ut om och pinsamma och bekännelser att göra.

30. Om sockor (äntligen)  

I det här avsnittet pratar vi sockor; hälar, tekniktips och historia. Äntligen!

29. Gåtfulla tröjor med gamla anor  

Svenska spedetröjor och norska, danska och estniska nattröjor har gemensam "urtröja" som är bortåt 500 år gammal och med ett mystiskt ursprung. Några av svaren får du i detta avsnitt.

28. Wendyknits  

Vi har träffat den kända stickbloggaren Wendy D Johnson i Washington och pratat stickor, garn och sticktips med henne. 

27. Jubileumsavsnitt med A till Ö  

Podden fyller 1 år! I det här jubileumsavsnittet firar vi med att prata om stickning från A till Ö.

25. Våga klippa!  

I det här avsnittet pratar vi om att klippa i sin stickning. Fördelar, nackdelar och många tips! Klipp till!

24. Fiber frenzy  

Ett fantastiskt fiberrikt avsnitt om allt från ull, alpacka, kashmir, angora, bomull, lin och hampa till (rys) akryl och polyester. Plus en tävling med fint garnpris!

23. Het isländsk stickning  

Om de trendiga isländska oktröjorna, stickade av fantastisk isländsk ull. Men hur gamla är de egentligen och vem skapade den första?

22. Våga sticka med färg  

Alla fantastiska Mysteriemössor som stickades över jul och nyår förde oss in på ämnet att sticka med färger. Så i det här avsnittet pratar vi både om parallellstickning och att kombinera färger i sin stickning. 

Special: Mysteriemössan  

Från oss till er... en slags julklapp till alla lyssnare i form av en en knitalong (eller parallellstickning, om man så vill). Över jul kommer delarna till Mysteriemössan att publiceras på bloggen www.nordknit.blogspot.com bit för bit. Välkommen att sticka med! 

21. Norsk ull och stickning  

Varför har stickningen överlevt och alltid varit så populär i Norge, men inte i Sverige?Tone Skårdal Tobiassen och Ingun Grimstad Klepp förklarar varför och berättar om får, ull och spinnerier i Norge.

20. Erika Åberg  

 

Nu kommer äntligen avsnittet med Erika Åberg! Mycket om får och ull. Jättemycket, faktiskt. Stickhistoria från Gotland! Det handlar också om Hermanna Stengård, tröjkällingar och svenska fårraser. Med mera!

 

 

0:00/0:00
Video player is in betaClose