Nördic Knitting

Nördic Knitting

Sweden

Två sticknördar som pratar ingående om långsam och krånglig stickning. Snabbstickat – nej, tack! Med Heléne Wallin & Johanne Ländin. www.nordknit.blogspot.com

Episodes

45. Erika Åberg, december 2016  

Heléne pratar med Erika Åberg om hennes senaste bok "Sticka vantar, sockor och lite till" i hytten på väg hem från Tallinn, december 2016. 

44. Tant Kofta – vem är hon?  

Vi pratar med tant Kofta, som är en spännande person i stickvärlden. Hon gör många roliga samarbeten med olika formgivare och färgar en massa fint garn – som stickare är galna i att köpa. Vi nämner förstås också favoriten Frasse Pudding.

Nördic Knitting önskar God Jul!  

Nu är det dags att börja på Mysteriemössan 2016! Vi ger några goda råd och önskar alla lyssnare god jul med att berätta om ett nytt avsnitt som släpps på juldagen.

43. Inför årets mysteriestickning  

Flera lyssnare har hört av sig och undrat om det blir någon mysteriestickning i år. Och det blir det! Konceptet mysteriemössa har dock utvecklats på ett nytt och roligt sätt av Johanne. Lyssna på detta avsnitt så får du veta hur!

42. Bingestickning  

I avsnittet berättar vi om binge och vad stickningen betytt för Halland. Vi bläddrar i gamla och nya böcker och är lite i gasen över alla vackra mönster.

41. Livet är en festival trots alla kval  

Johanne har varit på stickfestival både i Stockholm och Oslo. Heléne har varit i Italien. Trots några mörka moln på himlen ser båda fram emot nästa sommars kurs på Sätergläntan. Lyssna på ännu ett samtal över fårfilten på Johannes köksbord! 

Maja – svartstickare och stickboksförfattare  

Maja Karlsson går sin egen väg och testar om det finns några gränser för vad man kan sticka. Kan traditionella mönster kännas moderna? Och hur får man stickning att kännas läckert och... sexigt?

39. Johanna Wallin  

Vi har träffat Johanna Wallin och pratat stickning och hennes nya bok Sticka nordiska mönster. Lyssna på avsnittet i din app eller på bloggen nordknit.blogspot.com

38. Tillbaka på Shetland!  

Heléne har varit på Shetlandsöarna igen. Lyssna på avsnittet och glöm inte att läsa på bloggen; nordknit.blogspot.com!

36. Historiska museets hemliga stickarkiv  

Följ med när vi går på upptäcksfärd i Historiska museets arkiv och tittar på stickade fragment från 1600-talet och framåt. Det finns också ett par unika trästickor som kan vara de äldst bevarade i Sverige – med en upplagd stickning på. 

35. Sticksommaren 2016  

Hej igen! Det är dags att summera sommarens stickande och blicka framåt mot hösten. Läs mer på bloggen nordknit.blogspot.com

34. Våga fråga!  

I det här avsnittet svarar vi på era, och våra, frågor om allt mellan himmel och jord! Läs mer på bloggen nordknit.blogspot.com.

33. Upphovsrätt – och fel!  

Vi har träffat advokat Mats Fogeman, specialiserad på immaterialrätt – stickmönsters upphovsrätt hör. Vad får man egentligen göra eller inte göra när det gäller stickmönster. Vi berättar om striden kring den norska Mariuströjan och pratar om ett garnföretag som ofta gör mönster som är snubblande lika andra mönster...

32. Den moderna stickningens moder - Elizabeth Zimmermann  

Det här avsnittet handlar om Elizabeth Zimmermann - den moderna stickningens moder och okrönta drottning.

31. Fel, fel, fel!  

I det här avsnittet pratar vi om alla fel vi stickat oss igenom. Med tanke på att vi båda stickat så många år fanns det en hel del missar att prata ut om och pinsamma och bekännelser att göra.

30. Om sockor (äntligen)  

I det här avsnittet pratar vi sockor; hälar, tekniktips och historia. Äntligen!

29. Gåtfulla tröjor med gamla anor  

Svenska spedetröjor och norska, danska och estniska nattröjor har gemensam "urtröja" som är bortåt 500 år gammal och med ett mystiskt ursprung. Några av svaren får du i detta avsnitt.

28. Wendyknits  

Vi har träffat den kända stickbloggaren Wendy D Johnson i Washington och pratat stickor, garn och sticktips med henne. 

27. Jubileumsavsnitt med A till Ö  

Podden fyller 1 år! I det här jubileumsavsnittet firar vi med att prata om stickning från A till Ö.

0:00/0:00
Video player is in betaClose