Norrlandspodden

Norrlandspodden

Sweden

Sofia Mirjamsdotter och Po Tidholm dissekerar begreppet Norrland och försöker svara på de stora och de små frågorna. Vi hoppas att du vill lyssna!

Episodes

Nr 31 ”Sunda finanser!”  

Svensk livsmedelsproduktion är svag och hårt konkurrensutsatt från utländsk handel. Det visar en ny livsmedelsstrategi, som också landar i att svensk självförsörjande inom livsmedel måste öka. Mjölkpriserna styrs av priset på mjölkpulver som i sin tur hängs upp på några faktorer långt bort från svenska mjölkbönder. Det är inte lätt för våra politiker att rå … Fortsätt läsa Nr 31 ”Sunda finanser!”

Nr 30 ”Slutbetänkandet: directors cut”  

Ett riktigt hard core-avsnitt för alla glesbygdspolitiskt intresserade poddlyssnare som älskar statliga utredningar men har svårt att själv komma till skott och läsa dem. En tegelsten på 1:20h där landets främsta glesbygdsdebattörer – Sofia och Po – betar sig igenom de viktigaste 20 förslagen i Landsbygdskommitténs slutbetänkande som kom i början av januari. Arbetsgivaravgifter, studieskulder, … Fortsätt läsa Nr 30 ”Slutbetänkandet: directors cut”

Nr 29 ”Nu är Frodo här!”  

Sofia och Po har inte setts på ett tag och har en himla massa att prata om. Som vanligt är tillståndet i omvärlden åt helvete, men på något vis gör det att de norrländska problemen känns lite futtiga i jämförelse. Som vanligt finns det några rapporter som visar kolsvarta befolkningssiffror i framtiden, några TV-program glider … Fortsätt läsa Nr 29 ”Nu är Frodo här!”

Nr 28 ”Huttrande människor i offerkofta”  

Årets sista avsnitt av Norrlandspodden. Sofia och Po pratar om begreppet ”offerkoftor”, som används för att misskreditera eller förminska människor som av olika skäl påtalar att de är utsatta för någon form av orättvisa. Många norrländska städer vill ha skyskrapor, och nu senast planeras det i Sundsvall. Vad kan man utläsa av detta? Samtalet leder … Fortsätt läsa Nr 28 ”Huttrande människor i offerkofta”

Nr 28 ”Huttrande människor i offerkofta”  

Årets sista avsnitt av Norrlandspodden. Sofia och Po pratar om begreppet ”offerkoftor”, som används för att misskreditera eller förminska människor som av olika skäl påtalar att de är utsatta för någon form av orättvisa. Många norrländska städer vill ha skyskrapor, och nu senast planeras det i Sundsvall. Vad kan man utläsa av detta? Samtalet leder … Fortsätt läsa Nr 28 ”Huttrande människor i offerkofta”

Nr 27 ”Flygskatt – räddning eller hinder?”  

I dagens avsnitt pratar Sofia och Po om förslaget om flygskatt. Det rör sig ännu inte om några stora summor, och samtidigt som motståndet är stort finns det många som ifrågasätter varför flygnäringen ska undslippa klimatansvar. Hur hänger diskussionen om skatt ihop med turistnäring och landsbygdens dynamik? Frågan sätter ljuset på en komplexitet i de … Fortsätt läsa Nr 27 ”Flygskatt – räddning eller hinder?”

Nr 26 ”Heja Mediautredningen”  

Po och Sofia fördjupar sig i Mediautredningen, som offentliggjordes för några veckor sedan. Ett dråpslåg för de stora bolagen i pressbranschen, eller räddning för journalistiken? Vilka konsekvenser har den för Norrland, filterbubblor och demokratin på små orter? Spoileralert: de kommer fram till att förslagen är mycket bra. Snön har öst ner i Stockholm, något som ofta … Fortsätt läsa Nr 26 ”Heja Mediautredningen”

# 25 ”Terapeutiskt bråk”  

Till en början tassar Po och Sofia runt den heta gröten, men sen öppnar de samtalet för denna veckas verkliga katastrof – Trump är blivande president i USA. Allt mer frustrerade och uppgivna försöker de se vad detta leder in oss i för tid. Två år kvar till valet och SD ökar, och många kopplar … Fortsätt läsa # 25 ”Terapeutiskt bråk”

#24 ”Medborgarlön på farsdag”  

Glad farsdag, för er som firar eller blir firade. Den digitala revolutionen kommer förändra vår arbetsmarknad totalt, och förmodligen också skapa en ny arbetslöshet. Hur kommer detta drabba landsbygden? Alla de politiska partierna pratar fortfarande om bredbandet som räddningen för glesbygden, i sina skrala landsbygdsprogram. Internetrevolutionen blev inte riktigt räddningen för landsbygden, som alla hade … Fortsätt läsa #24 ”Medborgarlön på farsdag”

# 23 ”Bredband åt alla!”  

Den mycket spänstiga Norrlandspodden tar spjärn mot politiska konfliktlinjer. Po och Sofia fördjupar sig i partipolitiska lösningar, men finner mest uteblivna lösningar. Vad skriver de respektive parti om sin landsbygdspolitik i sina program? Och hur skulle de kunna ta tag i landsbygdsfrågan? I senare tids politiska samtal så har den klassiska höger-vänster-skalan fått ett syskon i … Fortsätt läsa # 23 ”Bredband åt alla!”

# 22 – Det lilla Stornorrland  

Det rör på sig i Norrland. Po och Sofia pratar om två stora frågor som varit på tapeten under hösten. Det ena är den  diskussion bland missnöjda norrlänningar om ett självständigt Norrland, hur ska man förstå dem? Och den andra är det förslag om nya storregionsindelningar som presenterats i år, där de fyra nordliga länen … Fortsätt läsa # 22 – Det lilla Stornorrland

# 21 Bakom kulisserna  

Den mycket efterlängtade Norrlandspodden är tillbaka! Sofia och Po går bakom kulisserna av Pos tv-serie ”Resten av Sverige” och lyfter några stenar som kom i rullning av den välsedda programserien. Visar programmet en för mörk bild av glesbygden? Varför verkade Po så obekväm hos tomten? Och alla dessa frågor som inte fick plats, vad ska … Fortsätt läsa # 21 Bakom kulisserna

# 20 ”Kommer hem till jul”  

Julen nalkas i säsongens sista avsnitt. Po och Sofia pratar om hemvändarfesterna i småstäderna, och om de hierarkier mellan stad och glesbygd som manifesteras i spritångorna under mellandagarna. Om du flyttat eller ej avgör vem du är i gemenskapen. Skulle Po ha sett ner på Sofia om de träffats när han flyttat till Södermalm på … Fortsätt läsa # 20 ”Kommer hem till jul”

# 19 ”Nattväktarstaten nästa!”  

Kriserna maler i Sveriges land, och Sofia och Po försöker blicka framåt. SD ökar kraftigt i opionionsmätningarna, men Norrland håller ännu emot. Hur kommer det sig? Och vad händer med alla de nyanlända flyktingarna som befolkat småorter i norr den senaste tiden? Kommer de stanna kvar? Sofia har gjort sig så impopulär bland Sverigedemokrater att … Fortsätt läsa # 19 ”Nattväktarstaten nästa!”

#18 ”Fråga aldrig en miljöpartist om havet”  

Miljöpartiet är partiet på allas läppar. Sofia och Po tar såklart ett Norrlandsgrepp på läget, och undrar varför Miljöpartiets natursyn ter sig så skrämmande för norrlänningen och varför en till synes oskyldig fråga om människans förhållande till havet kan vara värre än den mest ingående fråga om sex. Sen var det ju terrorhotet också, och … Fortsätt läsa #18 ”Fråga aldrig en miljöpartist om havet”

#17 ”En brunsvart gröt”  

Vi går mot mörkare tider. I säsongens andra avsnitt sjunker Po och Sofia allt djupare ner i höstens politiska depression. Samtalet börjar i den usla ekonomin i Västernorrlands landsting, som bland annat gör att sjukhuset i Sollefteå är nedläggningshotat. En massiv demonstration som samlade 15 000 människor som ville rädda sjukhuset fick inte riktigt den … Fortsätt läsa #17 ”En brunsvart gröt”

Norrlandspodden # 16 – ”Välj glädje!”  

Det är en stark norrländsk filmhöst. Po och Sofia går på bio för att se "Så och på jorden" och "Flocken" och blir kanske inte riktigt nöjda.

Norrlandspodden #15 från Ångermanland  

I den sista Norrlandspodden för säsongen beger vi, Po Tidholm och Sofia Mirjamsdotter, oss till Härnösand och länsmuseet på Murberget, och invigningen av utställningen Inland, en utställning där Po medverkat i produktionen. Sofia pratar barndomsminnen från Ångermanland, minnen fulla av myggsurr, älvbrus och hjortronplockning. Po har koll på tidningen Fokus kommunranking, och de resonerar kring … Fortsätt läsa Norrlandspodden #15 från Ångermanland

Inlägget Norrlandspodden #15 från Ångermanland dök först upp på Norrlandspodden.

Norrlandspodden #15 från Ångermanland  

I den sista Norrlandspodden för säsongen beger vi, Po Tidholm och Sofia Mirjamsdotter, oss till Härnösand och länsmuseet på Murberget, och invigningen av utställningen Inland, en utställning där Po medverkat i produktionen. Sofia pratar barndomsminnen från Ångermanland, minnen fulla av myggsurr, älvbrus och hjortronplockning. Po har koll på tidningen Fokus kommunranking, och de resonerar kring att få Norrlandsorter lyckas ta sig upp i toppen. I samtalet om detsamma blir Sofia lite traumatiserad och tappar delvis talförmågan i slutet av avsnittet. Men dessförinnan gästas de av Kerstin Kårén, bonde från Resele. Med henne pratar de om Reseles framgångskoncept som gör att många unga bor kvar och även flyttar till byn. Men de tar också reda på varför hon är så provocerad av Po och vågorna går stundvis höga i diskussionen. Du kan lyssna på avsnittet direkt här i bloggen eller också ladda hem det från iTunes.

Norrlandspodden #14 från Jokkmokk  

I det här avsnittet av podden besöker vi Jokkmokk. Jokkmokk ligger strax ovanför polcirkeln, och är sedan flera hundra år en viktig marknadsplats för samer. Gäst i programmet är Maxida Märak, musiker, manusförfattare och skådespelare bland annat. Hon gör hiphop med inslag av jojk, men har även gjort en bluegrass-skiva. Just nu är hon aktuell som en av årets sommarpratare i P1 och med låten ”Mitt största fan”. Vi samtalar med henne om musiken, om att ha en fot i Lappland och en i Stockholm. Om samisk identitet och om hennes förhållande till kulturministern Alice Bah Kuhnke. Och om gruvstriden som utspelades sommaren 2013. Vi pratar också om hur luften gick ur politikerna i Jokkmokk när en rapport landade som visade att en gruva skulle ha varit en ren förlustaffär för kommunen, och så nämner vi det faktum att det är nästan omöjligt att ta en biltur i vissa delar av Sverige utan att få syn på en eller en hel flock renar, och att då som utböling känna lusten att stanna bilen för att fotografera. Ladda hem podden från iTunes, eller lyssna direkt här:

0:00/0:00
Video player is in betaClose