Norrlandspodden

Norrlandspodden

Sweden

Sofia Mirjamsdotter och Po Tidholm dissekerar begreppet Norrland och försöker svara på de stora och de små frågorna. Vi hoppas att du vill lyssna!

Episodes

# 20 ”Kommer hem till jul”  

Julen nalkas i säsongens sista avsnitt. Po och Sofia pratar om hemvändarfesterna i småstäderna, och om de hierarkier mellan stad och glesbygd som manifesteras i spritångorna under mellandagarna. Om du flyttat eller ej avgör vem du är i gemenskapen. Skulle Po ha sett ner på Sofia om de träffats när han flyttat till Södermalm på … Fortsätt läsa # 20 ”Kommer hem till jul”

# 19 ”Nattväktarstaten nästa!”  

Kriserna maler i Sveriges land, och Sofia och Po försöker blicka framåt. SD ökar kraftigt i opionionsmätningarna, men Norrland håller ännu emot. Hur kommer det sig? Och vad händer med alla de nyanlända flyktingarna som befolkat småorter i norr den senaste tiden? Kommer de stanna kvar? Sofia har gjort sig så impopulär bland Sverigedemokrater att … Fortsätt läsa # 19 ”Nattväktarstaten nästa!”

#18 ”Fråga aldrig en miljöpartist om havet”  

Miljöpartiet är partiet på allas läppar. Sofia och Po tar såklart ett Norrlandsgrepp på läget, och undrar varför Miljöpartiets natursyn ter sig så skrämmande för norrlänningen och varför en till synes oskyldig fråga om människans förhållande till havet kan vara värre än den mest ingående fråga om sex. Sen var det ju terrorhotet också, och … Fortsätt läsa #18 ”Fråga aldrig en miljöpartist om havet”

#17 ”En brunsvart gröt”  

Vi går mot mörkare tider. I säsongens andra avsnitt sjunker Po och Sofia allt djupare ner i höstens politiska depression. Samtalet börjar i den usla ekonomin i Västernorrlands landsting, som bland annat gör att sjukhuset i Sollefteå är nedläggningshotat. En massiv demonstration som samlade 15 000 människor som ville rädda sjukhuset fick inte riktigt den … Fortsätt läsa #17 ”En brunsvart gröt”

Norrlandspodden # 16 – ”Välj glädje!”  

Det är en stark norrländsk filmhöst. Po och Sofia går på bio för att se "Så och på jorden" och "Flocken" och blir kanske inte riktigt nöjda.

Norrlandspodden #15 från Ångermanland  

I den sista Norrlandspodden för säsongen beger vi, Po Tidholm och Sofia Mirjamsdotter, oss till Härnösand och länsmuseet på Murberget, och invigningen av utställningen Inland, en utställning där Po medverkat i produktionen. Sofia pratar barndomsminnen från Ångermanland, minnen fulla av myggsurr, älvbrus och hjortronplockning. Po har koll på tidningen Fokus kommunranking, och de resonerar kring … Fortsätt läsa Norrlandspodden #15 från Ångermanland

Inlägget Norrlandspodden #15 från Ångermanland dök först upp på Norrlandspodden.

Norrlandspodden #15 från Ångermanland  

I den sista Norrlandspodden för säsongen beger vi, Po Tidholm och Sofia Mirjamsdotter, oss till Härnösand och länsmuseet på Murberget, och invigningen av utställningen Inland, en utställning där Po medverkat i produktionen. Sofia pratar barndomsminnen från Ångermanland, minnen fulla av myggsurr, älvbrus och hjortronplockning. Po har koll på tidningen Fokus kommunranking, och de resonerar kring att få Norrlandsorter lyckas ta sig upp i toppen. I samtalet om detsamma blir Sofia lite traumatiserad och tappar delvis talförmågan i slutet av avsnittet. Men dessförinnan gästas de av Kerstin Kårén, bonde från Resele. Med henne pratar de om Reseles framgångskoncept som gör att många unga bor kvar och även flyttar till byn. Men de tar också reda på varför hon är så provocerad av Po och vågorna går stundvis höga i diskussionen. Du kan lyssna på avsnittet direkt här i bloggen eller också ladda hem det från iTunes.

Norrlandspodden #14 från Jokkmokk  

I det här avsnittet av podden besöker vi Jokkmokk. Jokkmokk ligger strax ovanför polcirkeln, och är sedan flera hundra år en viktig marknadsplats för samer. Gäst i programmet är Maxida Märak, musiker, manusförfattare och skådespelare bland annat. Hon gör hiphop med inslag av jojk, men har även gjort en bluegrass-skiva. Just nu är hon aktuell som en av årets sommarpratare i P1 och med låten ”Mitt största fan”. Vi samtalar med henne om musiken, om att ha en fot i Lappland och en i Stockholm. Om samisk identitet och om hennes förhållande till kulturministern Alice Bah Kuhnke. Och om gruvstriden som utspelades sommaren 2013. Vi pratar också om hur luften gick ur politikerna i Jokkmokk när en rapport landade som visade att en gruva skulle ha varit en ren förlustaffär för kommunen, och så nämner vi det faktum att det är nästan omöjligt att ta en biltur i vissa delar av Sverige utan att få syn på en eller en hel flock renar, och att då som utböling känna lusten att stanna bilen för att fotografera. Ladda hem podden från iTunes, eller lyssna direkt här:

Norrlandspodden # 14 från Jokkmokk  

I det här avsnittet av podden besöker vi Jokkmokk. Jokkmokk ligger strax ovanför polcirkeln, och är sedan flera hundra år en viktig marknadsplats för samer. Gäst i programmet är Maxida Märak, musiker, manusförfattare och skådespelare bland annat. Hon gör hiphop med inslag av jojk, men har även gjort en bluegrass-skiva. Just nu är hon aktuell … Fortsätt läsa Norrlandspodden # 14 från Jokkmokk

Inlägget Norrlandspodden # 14 från Jokkmokk dök först upp på Norrlandspodden.

Norrlandspodden # 13 från Kiruna  

I detta andra avsnitt för säsongen, har vi, Po och Sofia rest till Kiruna och Jukkasjärvi. I Jukkasjärvi har vi talat med Arne Bergh, konstnärlig ledare för Ishotellet, om hans besatthet av is, om det konstnärliga arbetet med att bygga upp hotellet varje höst och om att flytta upp till Lappland. Dessutom får du veta … Fortsätt läsa Norrlandspodden # 13 från Kiruna

Inlägget Norrlandspodden # 13 från Kiruna dök först upp på Norrlandspodden.

Norrlandspodden #13 från Kiruna  

I detta andra avsnitt för säsongen, har vi, Po och Sofia rest till Kiruna och Jukkasjärvi. I Jukkasjärvi har vi talat med Arne Bergh, konstnärlig ledare för Ishotellet, om hans besatthet av is, om det konstnärliga arbetet med att bygga upp hotellet varje höst och om att flytta upp till Lappland. Dessutom får du veta … Fortsätt läsa Norrlandspodden #13 från Kiruna

Äntligen en ny säsong!  

Efter mycket om och men kan vi äntligen presentera en tredje säsong av Norrlandspodden! I detta första avsnitt pratar vi om vad som hänt sedan sist, om hur Norrland och landsbygden tagit plats i debatten om identitetspolitik och så svarar vi på frågan om huruvida det är rimligt att Jack Hildén åker till Missenträsk och beskriver … Fortsätt läsa Äntligen en ny säsong!

Inlägget Äntligen en ny säsong! dök först upp på Norrlandspodden.

Äntligen en ny säsong  

Efter mycket om och men kan vi äntligen presentera en tredje säsong av Norrlandspodden! I detta första avsnitt pratar vi om vad som hänt sedan sist, om hur Norrland och landsbygden tagit plats i debatten om identitetspolitik och så svarar vi på frågan om huruvida det är rimligt att Jack Hildén åker till Missenträsk och beskriver … Fortsätt läsa Äntligen en ny säsong

Norrlandspodden # 11 är här!  

I detta avsnitt pratar vi om mediesituationen i Norrland, och hur bevakningen påverkas av att TV4, Mittnytt och TT skär ner på bevakningen. Vi nämner även ägarkoncentrationen som uppstått i hela södra Norrland då Mittmedia äger alla tidningar. Hur påverkar det innehållet, och bilden av våra städer och regioner? Dessutom pratar vi om samer. Vi … Fortsätt läsa Norrlandspodden # 11 är här!

Inlägget Norrlandspodden # 11 är här! dök först upp på Norrlandspodden.

Norrlandspodden #11 är här!  

I detta avsnitt pratar vi om mediesituationen i Norrland, och hur bevakningen påverkas av att TV4, Mittnytt och TT skär ner på bevakningen. Vi nämner även ägarkoncentrationen som uppstått i hela södra Norrland då Mittmedia äger alla tidningar. Hur påverkar det innehållet, och bilden av våra städer och regioner? Dessutom pratar vi om samer. Vi … Fortsätt läsa Norrlandspodden #11 är här!

Vem är den norrländske mannen?  

Enligt myten är han tyst, stark och trygg. Han representerar det maskulina, han äter inte grönsaker, han tycker om att jaga och kör gärna skoter. Han är dessutom homofobisk, inte särskilt jämställd och så toppar han självmordsstatistiken. Men varför? Och hur mycket sanning ligger det i myten om norrlänningen? I det här tionde avsnittet av … Fortsätt läsa Vem är den norrländske mannen?

Inlägget Vem är den norrländske mannen? dök först upp på Norrlandspodden.

Vem är den norrländske mannen?  

Enligt myten är han tyst, stark och trygg. Han representerar det maskulina, han äter inte grönsaker, han tycker om att jaga och kör gärna skoter. Han är dessutom homofobisk, inte särskilt jämställd och så toppar han självmordsstatistiken. Men varför? Och hur mycket sanning ligger det i myten om norrlänningen? I det här tionde avsnittet av … Fortsätt läsa Vem är den norrländske mannen?

Hur stort är egentligen Norrland? Nionde avsnittet ute nu!  

I det nionde avsnittet av Norrlandspodden tar vi oss an kartan. Ha gärna en egen karta i närheten och följ oss från södra gränsen strax söder om Gävle, upp längs kusten till Haparanda och vidare upp mot trädgränsen, för att sedan åka söderut genom inlandet. Vi försöker oss på att visualisera avstånden, men pratar även … Fortsätt läsa Hur stort är egentligen Norrland? Nionde avsnittet ute nu!

Inlägget Hur stort är egentligen Norrland? Nionde avsnittet ute nu! dök först upp på Norrlandspodden.

Hur stort är egentligen Norrland? Nionde avsnittet ute nu!  

I det nionde avsnittet av Norrlandspodden tar vi oss an kartan. Ha gärna en egen karta i närheten och följ oss från södra gränsen strax söder om Gävle, upp längs kusten till Haparanda och vidare upp mot trädgränsen, för att sedan åka söderut genom inlandet. Vi försöker oss på att visualisera avstånden, men pratar även … Fortsätt läsa Hur stort är egentligen Norrland? Nionde avsnittet ute nu!

Pajala, Lubbe Nordström och norrländsk popmusik  

Nu är åttonde avsnittet av Norrlandspodden ute! Den här gången har vi inget särskilt tema, utan småpratar om diverse ämnen. Vi fångar upp läsarkommentarer, Po får svara på frågan om vad han menar med ”Sverigedemokrater i varseljackor” och kanske är varseljackan den nya folkdräkten? Hur ska det gå för Pajala nu när gruvan stoppat verksamheten … Fortsätt läsa Pajala, Lubbe Nordström och norrländsk popmusik

0:00/0:00
Video player is in betaClose