NRK – Ekko - et aktuelt samfunnsprogram

NRK – Ekko - et aktuelt samfunnsprogram

Norway

Ekko er et samfunnsprogram som sendes mellom 9 og 11, mandag til fredag i NRK P2. To timer med samfunnsstoff, forskning, vitenskap og menneskemøter. Ekko gir deg radio som engasjerer, berører, gir innsikt og overrasker. Programledere er Mona Myklebust, Line Alsaker, Jan Erlend Leine og Torkild Jemterud.

Episodes

Flotte fossiler - Ikke alle forunt å bli fossil  

Ordet fossil kommer av latin fossus, som betyr oppgravd. Og på mange måter er de produkter av jorda, eller bergarten da, som har vært deres hjem i millioner av år.

Kveita tåler en krok i kjeften  

Meningsløst dyreplageri, sier dyrevernalliansen. Men hva sier forskningen?

Skole passer ikke for alle  

Akkurat nå er det 55 000 unge som hverken går på skole eller på jobb. De orker ikke mer, prestasjonskravet og jaget etter de beste karakterene tar knekken på dem.

Er Oslo bygdas mobbeoffer?  

Er Oslo den kaffelattedrikkende pappagutten du kan latterliggjøre uten hensyn? Og er grunnen ganske enkelt at Norges hovedstad fortjener å bli jekket ned litt?

Fritt Ords honnørpris for skamløshet  

Skamlaus prisvinnar - Eg er skamlaus! skreiv Nancy Herz i sinne for nesten eitt år sidan. Og ho fekk fleire jenter med arabisk bakgrunn med seg i eit opprop mot æreskultur og sosial kontroll i minoritetsmiljø. Denne veka fekk ho saman med to av dei andre sjølverklært skamlause jentene Fritt Ords honnørpris. Herz seier at den norske og den arabiske skamma ikkje kan samanliknast, men kva meiner ho med det?

25.02.2017 nødnummerne:kan vi ringe feil?  

Ring 112! Eller kva var det igjen… Blir du utsett for ras, ran, eller begynner det å brenne, må du ringe riktig naudetat. Naudnummer fekk me då det blei vanleg å ha telefon, for nesten femti år sidan. Men det er ikkje alltid så lett å hugse kven ein kjem til når ein ringer 110, 112 og 113. Hadde det ikkje dessutan vore enklare med berre eitt nummer, som i USA og i EU?

Hytta- en miljøtrussel eller del av klimaløsninga?  

Hytta - miljøtrussel eller løysing for framtida? Omtrent halvparten av nordmenn har tilgang til hytte, og fleire er det som ønskjer seg det. Stadig fleire har også råd til dyre hytter. Men korleis påverkar det miljøet at me bygger meir og større? Forskingsleiar i Vestlandsforsking, Carlo Aall, trur hyttelivsstilen kan vere med på å redusere klimautsleppa over tid.

Ønsker ulven velkommen  

I skogkanten rett ved der ett av ulveparene ferdes, bor Emte Jahnsen, hun er bonde med hesteoppdrett. Mange av hennes sambygdinger er redde for at ulven skal gjøre skade på dyr og folk, men hun derimot ønsker ulven velkommen.

Abels tårn ekstra - Kan man kjøre fra radiobølger?  

Hvis du kjører veldig fort, og radioen begynner å skurre: er det fordi du er i ferd med å kjøre fra radiobølgene?

I mørketiden på Svalbard produserer alle sitt eget lys  

Er du liten og blir født under polarnatten utenfor Svalbard kyst, venter et liv med helt spesielle tilpasninger.

Marsj for vitenskapen og mot Trump  

22. april skal forskere samles i protest mot innreiseforbudet den amerikanske presidenten prøver å få på plass og sette lys på Trump sin skepsis til vitenskapelige fakta.

64 år og endelig fast jobb  

Hva ville du gjort hvis du var arbeidsløs og så blakk at du måtte velge mellom dopapir eller knekkebrød i butikken. Nå skal du møte to personer i hver sin ende av arbeidslivet som begge hadde samme mål: å få jobben de søkte på.

Er det rettferdig hvem som blir tjukk?  

Den vanlige forklaringen er jo at du legger på deg er forskjellen på energien du putter inn i munnen, minus det som brukes, men så enkelt er det ikke.

Urban Greening, del 2: Losætra  

Midt i hovedstaden er det i ferd med å vokse fram ei sæter, Losætera. Rett ved operaen i Bjørvika! Reporter: Vibeke Røiri.

Den assymetriske Fru Partikkel  

Et vakkert ansikt er symmetrisk, sies det. Men det bør også ha en skjønnhetsflekk. Er symmetrien perfekt, blir den forstyrrende. Vi kan gå enda lenger: Med perfekt symmetri, kunne ikke verden eksistert. Bli med partikkelfysiker Lillian Smedstad ut på ekspedisjon til billedkunstner Hans Normann Dahl! Reporter: Torkild Jemterud.

50 000 år gammelt funn er gitt nytt liv  

I Mexico finnes en fantastisk hule med vakre krystaller så store som tømmerstokker og et miljø som ligner helvete. Nå viser det seg at inne i de gedigne krystallene er det organismer som har sovet i femti tusen år, men som forskere nå har vekket til live. Reporter: Guro Tarjem.

Mari Trommald, barnevernssjef  

Barnevernet hetses, trues - og de som jobber der blir hengt ut på nettet. Hvordan kan tilliten mellom barnevernet og brukerne gjenopprettes? Mari Trommald har vært sjef for det norske barnevernet i sju år. Hvordan orker hun å ha en så upopulær jobb? Programleder: Ellen Wesche Guttormsen.

Borgerlønn eller borgerarbeid  

Borgerlønn er en automatisk grunnlønn for alle. Men vil ikke en fast lønn, som ikke krever arbeidsinnsats, føre til mer snylting på fellesskapet? Økonomiprofessor mener borgerlønn kan velte hele det norske velferdssystemet. mv; Kalle Moene, professor ved Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo, Alf Erling Risa, professor i Samfunnsøkonomi ved UIB, og Knut Røed, seniorforsker ved Frischsenteret. Programleder: Ellen Wesche Guttormsen.

Sjøørretfiske med flue i sjøen  

De står der på rekke og rad, gjerne tidlig om morgenen og når dag blir til kveld. sjø-ørettefiskere med fluestang i sjøen. Nærmest utenkelig for bare noen år siden. Men nå er dette fisket i ferd med å ta av mange steder. Ekko ble med informasjonssjefen i Norges Jeger og fiskerforbund på sjøørrettfiske i fjæra i Asker. reporter er Sjur Sætre

Flott fossiler del 2  

Verdens mest sjeldne dinosaurfossil er hentet opp fra over to kilometer under havbunnen… og befinner seg på museum i Oslo. Så nå skal du få være med til Naturhistorisk museum, der paleontologene for tiden viser fram fossile godbiter i utstillingen "Stein og bein". reporter Ivar Grydeland

0:00/0:00
Video player is in betaClose