NRK – Ekko - et aktuelt samfunnsprogram

NRK – Ekko - et aktuelt samfunnsprogram

Norway

Ekko er et samfunnsprogram som sendes mellom 9 og 11, mandag til fredag i NRK P2. To timer med samfunnsstoff, forskning, vitenskap og menneskemøter. Ekko gir deg radio som engasjerer, berører, gir innsikt og overrasker. Programledere er Mona Myklebust, Line Alsaker, Jan Erlend Leine og Torkild Jemterud.

Episodes

Grådighet, svin og puslespel  

Kor mange av oss kjenner ein jøde? Er det noko i at jødar er smartare enn andre? Er dei griske? Slike fordommar prøver Yuval og Tali å kome til livs, ved å oppsøke skuleungdommar og høyre kva dei trur og veit om det å vere jøde i Noreg. Kva meiner dei unge sjølve er grunnen til at jøde innimellom blir brukt som skjellsord?

Grønlandshvalen  

Han trivst langt inne i isen, og der inne ifrå kan han synge minst seksti ulike songar, i jakta på ein make. Grønlandskvalen har vore ein gåtefull art for både fangstmenn og forskarar, men no har nokre av kvalane fått på seg ein radiosendar. Dermed kan me få vite akkurat kvar desse kvalane sym, og kor enorme avstandar dei kan legge bak seg berre på éi natt.

Ambassadørens Brasil  

Brasil ligger langt unna Norge både geografisk og kulturelt, men det er flere ting som binder oss sammen! Som mat, ifølge ambassadør Aud Marit Wiig. Reporter: Kaja Frøysa.

Hva skjer når det første cruisskipet forliser i Arktis?  

Cruiseturisme i ishavet blir stadig mer populært. Hva skjer når det første cruiseskipet forliser i Arktis? Er vi forberedt? Burde vi lytte mer til dem som har overlevd når båten går under i uværet? Møt motormannen som ble feiet på havet, og overlevde. Reporter: Vibeke Røiri.

Med svaler i krig  

I Snorre Sturlassons kongesagaer er krigføring ved hjelp av svaler beskrevet. Sammen med en historiker og en ornitolog undersøker vi troverdigheten til den 1000 år gamle historien om Harald Hårdrådes bevingede brannbomber. Reporter: Halfdan Bleken.

Er bruk av CRISPR umoralsk?  

Forskere har nå for første gang lykkes å fjerne arvelig sykdom fra befruktede egg ved å bruke gen- redigeringsmetoden CRISPR. Er dette farlig tukling med naturen? Eller har vi en PLIKT til å gjøre endringer i arvestoffet vårt - dersom det kan hindre at våre etterkommere blir alvorlig syke? Programleder: Ellen Wesche Guttormsen.

Stemmen fra havgapet.  

Lydkunstner gjør opptak i fugleredene så vi alle kan forstå hva som foregår Vi skal til Røst! Reporter Vibeke Røiri

Finn deg en benk - og hvil!  

Pastor og forfatter Tomas Sjødin har kalenderen full. En travel hverdag. Men nå har han begynt å sette strek over EN dag hver uke, en dag han setter av til hvile. Å hvile er å ta ansvar mener han. reporter Kirsti Kraft

Å leve med kronisk tarmsykdom  

Ingrid Hoff Melkersen er 3 barns mamma i Stjørdal. Hun har den smertefulle tarmsykdommen Morbus Crohn. Hun lever med konstante smerter og er operert ca 40 ganger. Nå har hun utlagt tarm, pose på magen, men vil ikke la det stoppe henne. Hun ønsker åpenhet om sykdommen, og nå har hun både skrevet bok og laget film om eget liv. Programleder er M;ona Myklebust

Vi krangler med naboen  

De hilser ikke lenger. Det er hat og hevntanker. Noen våger ikke gå ut av huset, andre blir sykmeldt eller spiser tabletter. Å krangle med naboen er både vanlig og vanskelig. I Ekko i dag skal du få høre hvor langt folk er villige til å gå for å beholde en hekk eller få hogd ned et tre. Vi skal møt to som har jaktet på Norges værste nabo! programleder Mona Myklebust

Er det bedre å gå enn å løpe?  

Marte Reitan var god til å løpe fort. Hun var en av Norges beste. Men hun var også psykisk syk, hadde angst og spiseforstyrrelser. Hør hvordan det å gå hjalp henne til et bedre og friskere liv. I studio møter hun tv-kommentator Johan Kaggestad som også har fått et nytt liv ved å gå. Programleder er Mona Myklebust

Matvareimporten trues og gjør oss sårbare  

Tenk deg et matfat uten brød, uten kylling, avocado, ananas og deilig mandelpudding. Men med fisk, kålrot og poteter. Det kan bli virkelighet her i Norge, dersom en global matvarekrise skulle oppstå. Krisen er her allerede, sier en av Ekkos gjester!

Fjellgris - en heldiggris som koster flesk  

Flere hundre griser går og grynter og gumler på lyng og einer 1000 meter over havet, på et fjellplatå i Valdres. For mens de aller fleste griser i Norge lever hele livet sitt innendørs på et betonggulv med halm på, så er noen få riktige heldiggriser.

Hvordan kan du gjøre det lettere å være verpehøne?  

Eggedisken er ikke det den engang var, da du stort sett kunne velge mellom en 6 pakning og en 12 pakning med egg. I dag står valget mellom egg fra miljøbur, frittgående høner, økologisk frittgående, store egg eller små egg, med solgul plomme eller vanlig. Hvordan kan det valget du tar i eggedisken gjøre det lettere å være høne?

Kjæledyr og geriatri  

Kjæledyrene våre lever lenger enn de gjorde før. Fordi vi vil det, og fordi dyremedisinen har blitt bedre. Men er det alltid sikkert at det er beste for hunden og katten å leve så lenge som det vi vil at de skal?

Hvem overlevde rotenondrapet?  

I høst ble flere vann i Bymarka i Trondheim behandlet med gift. Hensikten var å bli kvitt en brysom art; nemlig karpefisken Mort. Hvilke andre arter forsvant samtidig? Nå skal vi være med en av forskerne som bruker nye metoder for å finne ut hvem som overlevde rotenon-drapet....

Abels sommertårn  

Panelet i Abels tårn svarer på lytterspørsmål.

Jeg tror ikke døden er det verste  

Lill hadde tatt farvel med alle, og gjort seg klar til å dø. Men så overlevde hun kreften enda en gang, og befant seg plutselig i et ingenmannsland. Med nye behandlingstilbud lever stadig fler stadig lenger etter kreftsykdom. Det er ikke bare en velsignelse. Vi blir med kreftsyke Lill de Greve og omsorgsarbeider Astrid Rønsen på tur langs pilgrimsleden. De snakker om hvordan de vil møte døden. Med seg har de også Håvard Aagesen som har skrevet boka Ingemannsland Reporter: Torkild Jemterud

Gjeddefiskerne fra Groruddalen  

Hvor ofte har vi hørt det, de unge guttene som faller ut av skolen og blir stående og henge på hjørnet? Organisasjonen Wild X og Urban Anglers, de urbane fiskerne, tilbyr fiskestenger og fisketips.

Er Trump et resultat av Ayn Rand?  

Det er samfunnets enere som skaper velstand og arbeidsplasser, sa hun. Kan dette forklare Donald Trumps appel i USA?

0:00/0:00
Video player is in betaClose