NRK – Ekko - et aktuelt samfunnsprogram

NRK – Ekko - et aktuelt samfunnsprogram

Norway

Ekko er et samfunnsprogram som sendes mellom 9 og 11, mandag til fredag i NRK P2. To timer med samfunnsstoff, forskning, vitenskap og menneskemøter. Ekko gir deg radio som engasjerer, berører, gir innsikt og overrasker. Programledere er Mona Myklebust, Line Alsaker, Jan Erlend Leine og Torkild Jemterud.

Episodes

Biologi i praksis  

Kva kan ein brukast til når ein har utdanna seg til å bli biolog? Fleire biologistudentar skal få prøve seg i arbeidslivet før dei er uteksaminerte ved Universitetet i Bergen.

Utdannar fleire kirurgar i utviklingsland  

Etter ulykker eller ved alvorleg sjukdom, er det ofte nødvendig med ein operasjon. Bur du i eit vestleg land, tek du dette for gitt. Men i store delar av verda er kirurgar framleis mangelvare. Det kan hindre utvikling i dei landa som treng det mest.

Den magiske pilla  

For femti år sidan fekk norske kvinner tilgang til noko som skulle revolusjonere den seksuelle fridomen: p-pillene. Eit estetisk behageleg alternativ til pessaret, stod det å lese i dei første avisartiklane om pilla, som dessutan var omgitt av mindre skam enn kondomet. Kvinner skulle sleppe uønskte graviditetar og farlege abortar. Men med jamne mellomrom har også moglege biverknader som blodpropp, depresjon og vektauke skremt brukarane.

Arbeidsdykkerne - hvilke regler bør de følge?  

Dykking handlar ikkje berre om å redde folk ifrå å drukne, eller å svømme over korallrev. Det er også arbeidskvardagen for sveisarar, rørleggarar, arkeologar, biologar og skjellsankarar, som på fleire titals meters djup utfører viktige oppgåver under risikable forhold. Arbeidstilsynet skal gå igjennom reglane, etter fleire ulykker knytt til arbeidsdykking. Nokre vil ha fleire tryggingstiltak, mens andre fryktar dårleg rekruttering til havforsking dersom krava blir for strenge.

Hacking av leker  

Cayla ble kåret til årets leke i Norge- i Berlin har hun flyttet inn på spionmuseet. Tyske foreldre er pålagt å ødelegge slike internettilkoblede dukker, hvis ikke risikerer de opptil 2 års fengsel. Ikke så rart kanskje, når det viser seg at det er superenkelt for fremmede å koble seg på dukken og avlytte barnerommet - og å snakke med barnet gjennom dukken. mv: Simen Sommerfeldt, IT- sikkerhetsrådgiver og teknologisjef ved Bouvet, og Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet. Programleder: Ellen Wesche Guttormsen.

Misofoni - lydoverfølsomhet  

Når Frida legger hodet mot veggen ser det ut som om hun slapper av. Egentlig er det hennes måte å komme enda litt lenger unna de som sitter i nærheten og spiser. Frida har det som heter misofoni og spiselyder fra familien er det aller verste hun vet - særlig hvis en banan er involvert i måltidet. Reporter: Guro Tarjem.

Hagens bøssemakerverksted  

41 yrkesbetegnelser er så verneverdige at de er satt på statens liste. Ekko har besøkt nummer fire på lista, børsemakeren. Reporter er Halfdan Bleken

Organ-transplantasjonens historie  

Det begynte med forsøk på hunder og griser, men så ble kirurgene flinkere. Og modigere. I 1967 overlevde et menneske å få et nytt hjerte fra et annet menneske. Men dessverre tok det kort tid før vedkommende døde. Det var et kappløp om å bli den første legen som klarte det, og mange mennesker døde i forsøkene med transplantasjoner. Hør hele historien i Ekko, overlege og hjertespesialist Steinar Madsen forteller. Programleder er Mona Myklebust

Hydroponisk landbruk:  

I serien om "urban greening" del 7: Hydroponisk dyrking I framtidas byar driv ein kanskje med hydroponisk dyrking på kjøkkenet: salat og urteplanter med røter som veks ikkje i jord, men i vulkansk stein.

Forskningsnyheter torsdag 20.04  

-P-piller kan gå på humøret laus: Nokre av dei vanlegaste p-pillene senkar risikoen for blodpropp, men kan påverke livskvaliteten negativt. -Liv på Saturns måne? Det ser ut til at tilhøva på ein av planetens månar kan legge til rette for liv.

Nye funn i sykdommen som gjør brød giftig  

Det viser seg at eit uheldig samanfall av virusinfeksjon og det første inntaket av gluten, kan vere skuld i at somme utviklar tarmsjukdommen cøliaki.

Fra Aleppo til Volda  

Fathallah Awad skulle bli advokat. Han studerte jus i storbyen Aleppo i Syria. Men så kom krigen, og Awad måtte flykte. Han kom til ei vestlandsbygd i Noreg, og har gjort lynkarriere som butikksjef. Det har vore den beste måten å integrere seg på, meiner han sjølv.

Når det er mannen som blir slått av kona  

Menn som blir slått, lugga, sparka og spytta på av den dei lever saman med, slit med å bli trudd når dei fortel om det. For korleis kan ein stor sterk mann ha problem med å forsvare seg mot vald frå partnaren? Er det ikkje berre å sette foten ned? Me ser på kvifor det er så vanskeleg å fordøye bildet av mannen som valdsoffer?

Raner foreldregenerasjonen de unge?  

Er det sånn at dagens pensjonister har grabbet til seg alle godene, mens den oppvoksende slekt blir etterlatt med bare smuler? Eller er det de unge som skummer fløten av alt foreldregenerasjonen har skapt? En på 30 år og en på 72 barker sammen i studio - men hvem av dem har rett? Mellom dem sitter han som har forsket på solidaritet mellom generasjonene, kan han gi svar? mv; Carl Ivar Hagen, tidligere formann i FrP og leder av partiets bystyregruppe i Oslo, Aksel Braanen Sterri, Statsviter, skribent og doktorgradsstipendiat i moralfilosofi ved Universitetet i Oslo, og Svein Olav Daatland, forsker ved velferdsforskningsinstituttet NOVA. Programleder: Ellen Wesche Guttormsen

En pårørendes bekjennelser  

I Norge anslår man at det er minst 800 000 pårørende til ulike grupper. Susanne var pårørende til sin narkomane sønn. Da sønnen Mario på 20 år døde, var det slutt på søvnløse netter og utrykninger der han måtte hentes sterkt beruset. Men samtidig en stor sorg, og slutten på håpet om et familieliv for sønnen Mario. Reporter: Karina Rydningen Torberntsson.

Fluemannen  

Han betrakter artene i naturen som gloser, eller ord. Og kan man glosene så kan man også lese landskapet. Selv samler han på noen av disse glosene, nemlig fluer. Vi møter forfatteren som skriver om mindre kjente svenske vitenskapsmenn og samlere - biologen og fluemannen Fredrik Sjöberg. Reporter: Ellen Wesche Guttormsen.

Den siste legeundersøkelsen  

Flere ganger i uken tar hun på seg en hvit frakk, grønne hansker og munnbind for å skjære i døde menneskekropper. Hun er bekymret for at antall obduksjoner går ned ved norske sykehus. Hvorfor er det fortsatt så viktig å obdusere de døde? Ekko blir med patolog Cecilie Alfsen på jobb. Reporter: Christian Lyder Marstrander.

Slapp av - mor tar det  

Damer bestemmer og styrer familiebutikken når det kommer til hvilke klær som skal på barnehagen, bursdager og masse andre greier som får hjulene til å gå rundt. Er det fordi menn sluntrer unna og ikke gidder å engasjere seg, eller er det damene som tviholder på familiemakta og ikke slipper mennene til?

Laks på rømmen  

Egentlig skulle de vært født i ei elv, vokst opp i storhavet og så, på sine voksne dager, sunne og friske, tatt veien tilbake for å føre slekten videre. Slik er lakselivet i naturen. Men, så har vi mennesker lært å temme denne fisken. Puttet den i mærer som av og til går i stykker. Da blir det surr i elva.

Fullmånefesten i Thailand  

Det som i 1985 begynte som en strandfest for et par hundre deltakere har siden blitt kjent over hele verden. Hver fullmåne samles opptil femti tusen mennesker for å danse, drikke, - og ta narkotika.

0:00/0:00
Video player is in betaClose