NRK – Ekko - et aktuelt samfunnsprogram

NRK – Ekko - et aktuelt samfunnsprogram

Norway

Ekko er et samfunnsprogram som sendes mellom 9 og 11, mandag til fredag i NRK P2. To timer med samfunnsstoff, forskning, vitenskap og menneskemøter. Ekko gir deg radio som engasjerer, berører, gir innsikt og overrasker. Programledere er Mona Myklebust, Line Alsaker, Jan Erlend Leine og Torkild Jemterud.

Episodes

Abels tårn 09.12.16  

En heftig skientusiast blant lytterne våre har brukt en formue på innkjøp av glidere med cera-F, som så svettes og børstes inn i skiene mens forventningen om god glid stiger. Men nå har det kommet vår lytter for øret at det bare er 2% av glideren som smeltes inn i skiene! Kan dette virkelig være sant? Og siden det snart er jul: Er det farlig å bruke kanel i julebaksten?

Alle elsker Mockus  

Antanas Muckos er en colombiansk politiker som også har kjempet for fred, selv om fredsprisen gikk til hans politiske motstander. Men han ble berømt for å ha trukket ned buksa og vist rumpa til studentene. Han er blitt et forbilde for mange, også i Norge, fordi han klarte å redusere vold og kaos ved hjelp av uortodokse metoder.

Menneskene som skal forsvare oss i fremtiden  

Er det bred-kjevede, utholdende krigere eller mennesker med press i buksa og mastergrad i statsvitenskap? Kanskje er det han som har tilbragt ungdomstiden med å spille dataspill og gomle pottis ut av posen? Og hvor mange kvinner bør det egentlig være blant de som skal slåss? Vi dropper maskinene, jagerflyene, flybasene og de dyre fregattene, vi vil heller snakke om hvilke mennesker som skal ta avgjørelsene. Programleder: Martin Jahr

Julestatestikk og juleentusiasme i statestikk  

Julestatistikk John Lauring Pedersen er administrerende direktør i Opinion, men har også en annen side. Pedersen er jule-entusiast. Og har samlet julestatistikk i det prisbelønnede prosjektet Norsk Juleindeks. Han vet alt du trenger å vite om det norske folks julestemning. Og litt til.

Hormoner og sexlyst  

Hormoner og sexlyst Sex er limet i forholdet mellom han og henne. Så det er viktig at du har LYST. Nå er det funnet en sammenheng mellom prevensjonsmiddelet du bruker og sex lysten . Noen p piller funker bedre i forpliktende forhold.

En myr til besvær  

En myr til besvær Indonesia har forbudt opptak av torv. Norge har bevilget masse til gjenoppbygging av myrer, samtidig som vi fremdeles tar ut mye torv. Hvorfor gjør vi det? Klima og miljøminister svarer i EKKO.

Nordens Ark; 8:9 Skogsreinen  

Nordens Ark 8:9 Skogsreinen Og i vår serie om utrydningstruede dyr i Nordens Ark i Sverige skal det i dag handle om reinsdyr. Det handler ikke om villreinen på Hardangervidda, men om dyret som engang lokket finnene til Finland - og da snakker vi skogsreinen !

Det er ikke din skyld at du kjøper burger!  

Det er ikke din skyld at du kjøper burger Du passerer kebabsjappa eller burger'n på hjørnet. Plutselig snur du og går tilbake og inn døra. Med vann i munnen bestiller du en dobbel cheeseburger med alt tilbehør. Men hva skjedde egentlig? Du hadde jo ingen planer om å kjøpe burger. Men det er ikke sikkert at du hadde noe valg... Det er tarmbakteriene som snakker til deg

En brors hevn  

Da tvillingsøsteren til Jesper ble utsatt for en voldtekt fikk han først bare vite at "noe" veldig kjipt hadde skjedd, men etter hvert fikk han vite mer og endte opp med å lage en dokumentar om søsterens vei frem mot rettsaken. Når en kvinne blir voldtatt, hva skjer i mennene rundt henne?

Når julebordet går bananas  

Er det et problem å danse på bordet eller kjefte på sjefen? Det avhenger mye av menneskene som står rundt deg. For hvordan blir vi egentlig enige om hva som er grei oppførsel i fylla, og hva som er et problem? Vi skal finne ut hvor den tynne, og ofte urettferdige, linjen mellom rusbruk og rusmisbruk går.

Fødselsskader - tabubelagte, vanlige og smertefulle  

Mange mødre som har fått skader i underlivet etter en fødsel lider i stillhet. De går rundt og er redde for å bæsje på seg i butikken, for å tisse på seg uten at de merker det? Er det meningen at kvinner skal måtte leve med dette? NEI! sier Ekkos gjester, det er hjelp å få! mv; Mona Stedenfeldt, forsker og spesialist på fødselsskader ved St. Olavs hospital i Trondheim, Stig Norderval, overlege og gastrokirurg ved Universitetssykehuset i Tromsø, og Sigrid Bonde Tusvik, komiker og tobarnsmamma med fødselsskade grad 4. Programleder: Ellen Wesche Guttormsen.

Helsestasjon for eldre  

Berit (80år) trenger ikke å stå i kø når hun vil trene, gå til legen, få stelt et sår - eller ta influensavaksinen. Hun går i stedet til Helsestasjonen for eldre. Der får hun alt på ETT sted, og om hun vil; en hel times samtale om livets små og store spørsmål! Tenk hva et sånt tilbud - til alle eldre- kan forebygge av sykdom og ensomhet? Reporter: Kristin Moksnes.

Forskernes beste venn  

De er lette og billige å holde i labben. De er halvannen millimeter lange, elsker overmoden frukt, lever i hurtigtogtempo og får en haug med avkom. Bananfluene har i tillegg gener som likner mer på dine enn du kanskje liker å tenke på! mv: Forsker ved Radiumhospitalet, Kaisa Haglund og professor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, Anne Sverdrup-Thygeson. Reporter: Ivar Grydeland

Hygge- den nye eksportvaren  

Hygge- den nye eksportvaren Vi tenner stearinlys, skjenker kaffe, har ulljakka i beredskap og smiler forståelsefullt til hverandre. Vi hygger oss. Nå vil hele verden hygge seg på samme måte som vi gjør, med stearinlys, ullpledd og peis. Hygge og kos er blitt en stor eksportvare. Men hva er det vi egentlig eksporterer?

Bankkrisen - 25 år etter  

Bankkrisen- 25 år etter Det der et kvart århundre siden norske banker kollapset, børsen var i krise og verdien på boligene våre sank dramatisk. Hva var det som skjedde og kan det skje igjen?

Hvorfor stammer Martin?  

Hvorfor stammer Martin Når personen du snakker med stammer så mye at han bare ikke klarer å få ut ordene, skal du da hjelpe han med å fullføre setningen? Hvorfor stammer noen av oss?

Abels tårn værspesial  

En lege, en klimaforsker og en meteorolog sitter i ekspertpanelet i Abels tårn Programleder: Torkild Jemterud

Ekkos værspesial  

Hvordan lages egentlig et værvarsel? Og hør om den norske meteorologen som endret på D-dagen. Han fikk de allierte til å utsette invasjonen i Normandie. Programleder: Vidar Sem

Norsk tuberkulose:  

De mange nordmennene som ble rammet av tuberkulose-utbruddet i Norge i 2013, ble egentlig smittet av en person i Sovjetunionen på 80-tallet. Ny teknologi gjør at vi nå kan følge tuberkulosens reise fra Sovjet, gjennom krig og konflikt i Afghanistan - og til Norge. Hvordan er det mulig?

Livet er improvisert  

Psykolog Line Wulfsberg har gått fra noenlunde kontroll på jobben til litt mer kaos hjemme med en liten baby. Livet er som en direktesending. Du må bare forholde deg til hva som skjer og ta det på strak arm. Og de som er gode til improvisere får det lettere.

0:00/0:00
Video player is in betaClose