NRK – Mellom himmel og jord

NRK – Mellom himmel og jord

Norway

I Mellom himmel og jord hører du de personlige, gode samtalene. Mennesker som undrer, tror, tviler og drømmer om livets ulike krumspring. Vi tar opp små og store spørsmål som berører oss - ut fra ulike vinkler som har med vår eksistens å gjøre. Programledere er Miriam Wicklund og Margrete Nåvik.

Episodes

Bill Graham. Livet - et sykkelritt? Pilot måtte endre kurs  

Den verdensberømte forkynneren Billy Graham samlet i sin tid 40 000 mennesker på Ullevål stadion. Nå har barnebarnet tatt over forkynnerkallet, og er for første gang på Norgesturne. Mellom himmel og jord var på evangeliemøte med Will Graham. Psykolog og syklist Jan-Ole Hesselberg forteller om sine opp-og nedturer gjennom sykkelrittet som går mellom Trondheim og Oslo, Den store styrkeprøven. Når han følte seg på topp, tenkte han at dette blir lett! Når han hadde nedturer trodde han at resten av turen kom til å bli et slit. Sånn er det i livet ellers også, sier Jan-Ole: Hvis noen spør deg om hvordan du kommer til å ha det om et år, svarer du egentlig på hvordan du har det akkurat nå. Vi skal møte en pilot som - akkurat da han skulle ta det store karrierespranget - måtte snu og lande på sofaen. Han ble ufør, og forteller om hvordan han måtte endre kursen i sitt liv.

Vitser om sårbarhet. Avholds = sosial spion? Sultne muslimer.  

29 år gamle Stian Foss har vore lenka til rullestolen heile livet. No held han stand-up-show der han tullar og får folk til å le av handikappet hans. Kva får Stian igjen for det? Og kva kostar det han? I morgen begynner ramadan. Sola står opp 03:59. Da er familien til Nazish Khan ferdige med frokosten. Hvordan er stemninga hjemme på kjøkkenet hos Nazish i morgen kveld, når fire av familiens seks medlemmer har gått uten mat i atten-nitten timer? Fra slutten av 1800-tallet utvandra som kjent mange nordmenn til USA. Utvandringa fra de fleste deler av landet tok slutt i mellomkrigstida, men ikke i Agder! Folk fra Agder fortsatte å dra over også etter krigen, mange av dem var unge, ugifte kvinner. De kom fra en streng, pietistisk bedehuskultur og møtte en storbykultur med helt andre forventninger til dem, både når det gjaldt utseende og oppførsel... Nå har det blitt tatt doktorgrad på disse norske kvinnene i krysspress mellom gamle og nye verdier. Vi har klare forventninger til at vi skal drikke alkohol her i Norge, og hvis du ikke deltar kan du bli oppfattet som en sosial spion, mener sosialantropolog Runar Døving. Det finnes 6 millioner frimurere i verden. OG det fins knaskje like mange Myter om denne klubbens hemmelighetskremmerier og riter. Den første norske frimurerlosjen ble stiftet i 1749. Hvordan frimureriet oppsto, det er det mange meninger om. Den kanskje aller nyeste teorien er snekra sammen her i landet, og mannen bak hevder at frimureriet har sitt opphav i norrøn religion - gjennom vikingene Han er kåret til æresborger i den polske byen Augostov. Noen kaller han bare for engelen fra Norge. I over 25 år har norsklæreren og nettgrunderen Kjetil Haanes samlet inn penger til to barnehjem i Polen. Over tusen barn har fått hjelp.

Drive-in-bryllup. Sommerkroppen 2016. Hva har du usagt?  

Denne helga gifter over 20 par seg i hurtig-bryllup i Lademoen kirke i Trondheim. Hvor stammer uttrykket "Der er mer mellom himmel og jord..." fra? Hva var det du ikke fikk sagt? Vi spør folk på gata Som 18-åring hadde Einar Nymoen en åndelig opplevelse på en kristen sommerleir. Hvordan forklarer han det som skjedde? Hva skjer med min identitet når kommunen jeg bor i slår seg sammen med en annen? Panelet tar for seg "sommerkroppen 2016"

Buddhistprest i bibelbeltet. Intuisjon. Aforisme  

Hvordan er livet til en buddhistprest? Hva er det fineste noen har sagt til deg? Og vi skal få et gjenhør med den nå avdøde Astrid Gunnestad, hva la hun i ordet barmhjertighet?

Pinse. Børs og katedral. Panelet om det norske flagget.  

Hvorfor feirer vi pinse? Hvorfor ber en ikke for Norge i moskeen? Hva mener panelet om det norske flagget? Hva er historien bak "Gud signe vårt dyre fedreland"? Norges bank og Det Norske Bibelselskap feirer 200 år i år. Begge var viktige for byggingen av nasjonen etter 1814, men på hver sin måte. Vi kan si at for den eine handlet det om verdiene til landet, helt konkret. For den andre handlet det om verdigrunnlaget.

Skamfølelsen. Fortellingen om meg selv. Tale til konfirmanten  

-Ikke vær redd for å gjøre feil når noen sørger. Vi må vise at vi er der for dem i sorgen, og famle etter beste evne. Det er det som hjelper, sier prest Thor Brekkeflat. Loveleen Rihel Brenna har forandra fortida si. Ja, hun mener nemllig at det kan vi gjøre gjennom å forandre på fortellingen om oss selv. Når Stian Falch sitter alene på vakt i en liten seilbåt på havet, føler han seg slett ikke ensom. Han vender blikket mot stjernene og føler en tilhørighet. Han føler seg ivaretatt av noe større -Skam er vår samtidslidelse, sier Gry Stålsett. - Det aller mest skammelige i vår tid er å ikke framstå som lykkelig og perfekt Til Ungdommen. Fra folk flest. Vi har spurt folk på gata hvilke råd de vil gi konfirmantene med på ferden. Haakon Gunleiksrud er døpt, men har meldt seg ut av Den norske kirke. Hva skjer med dåpen da,

Solidaritet.Påske.Lytte eller høre.  

Hvordan feires ortodoks påske? Hva er forskjellen på å lytte og høre? Hvordan vise solidaritet? Er det noe som ligger i oss, eller må vi lære det? Hvilket år glemmer du aldri, programleder i Tidsbonanza, Thomas Felberg?

Buddhistkonfirmant. Utbrent av misjonering. Odel  

Hvordan er det å være odelsgutt når hele familien venter på at du skal bestemme deg for om du vil ta over gården eller ikke? Vi møter en som ble bonde for snart to år siden. Og vi hilser på "kårkallen", som gikk og venta på en avgjørelse i ganske lang tid. Å være til i verden er å forstå, heter det. Det prøver også små barn. - Men vi tar for dårlig vare på barns tankeverden i dag, mener ei som forsker på barns undring. Thea Maria Karlsen fra Kristiansand er døpt i Den norske kirke, men om få uker står hun som konfirmant foran Buddhas alter. Hvorfor bestemte hun seg for det? -Vi må sørge for at unge som brenner for Jesus får brenne på en god måte, - at de ikke brenner opp, sier leder for Ungdom i oppdrag.

Sleger alt hun eier. Hva angrer du på? Kristen mor og humanist-sønn  

Mor Kristin er nyvalgt leder i kirkerådet, sønnen Haakon har vært nestleder i Humanistisk ungdom det siste året. Og midt imellom Kirkemøtet og Landsmøtet i humanistisk ungdom, inviterte vi dem i studio, Gunleiksrud og Gunleiksrud Raaum. Hvordan har det vært å være mor og se sønnen miste trua? Og hvordan var det å rive seg løs? Vi angrer bare når det er for sent, sa den norske forfatteren Stein Mehren en gang. Vi har vært ute på gata i Bergen og spurt folk om hva de angrer på? Marit Johansen eier ikke så mye, men hun selger mange av eiendelene sine i takknemleghet for at hun har blitt kreftfri. Pengene skal gå til kreftsyke barn og unge mennesker. Panelet snakker i dag om skapelsen, det nye livet i våren. I panelet sitter muslim Mina Adampour, humanist Morten Fastvold og prest Per Kvalvaag forteller om hva dette betyr for dem.

Minnebok mot demens. Silkeforbud. Jesus på Torvallmenningen.  

Dagmar er 87 og lett og sprek i kroppen. Men hun husker ikke lenger at Arve Tellefsen er hennes favorittmusiker. Bare når hun leser i "Dagmars minnebok" Usman Rana blir glad når han finner silkefrie slips. Han følger Muhammed, og nekter seg selv å bære både silke og gull. Men hvorfor bryr han seg om denne gamle regelen? Hva kan en religionsforsker si - vitenskapelig- når hun med egne øyne ser bord som danser fram meldinger fra de døde? Årets kirkemøte er det siste for Den norske kirke som statskirke. Hvordan vil folk flest merke skillet? De står på Torgallmenningen og roper ut budskapet om Jesus. Men hvordan er det å stå der og rope? Og hvordan er det å gå forbi?

Stavkirker. Kirkemøtet. Godhet  

Stavkirkene i Norge ble nesten utslettet på slutten av 1800-tallet. Vi hører om en av kirkene som overlevde. På onsdag åpner Kirkemøtet 2016 i Trondheim. På årets møte ligger det an til at kirken vil åpne for å vie homofile par i kirken, på lik linje med heterofile. Hva skjer når kirken blir mer og mer åpen?

Vennskap  

Unikt vennskap: Biskop Ole Christian Kvarme og Finn Schjøll er uenige om mye, men har respekt for hverandre likevel.

Oppstandelseshistorier. Forbilder. Tror du på Gud?  

Vi tar farvel med skisesongen. Tom Stalsberg snakker om å gå sakte på ski. - Da far ble syk, ble det viktig for meg å ha et håp i møte med døden, sier Espen Ottosen. I panelet i dag snakker vi om forbilder. En muslim, en kristen og en humanist forteller om sine forbilder, eller mangel på slike. Mina Adampour, Per Kvalvaag og Morten Fastvold er paneldeltakere. Tror du på Gud? Ipsos MMI har stilt det norske folk dette spørsmålet, årlig, siden 1985. For første gang sier nå flertallet at de ikke tror på gud. Vi stiller det samme spørsmålet til mannen i gata Løftet om udødelighet er viktig i kristendommen, men fortellingene om oppstandelse går veldig mye lenger tilbake i tid enn som så. I tillegg har vi begynt å tenke at det kanskje går an gjøre seg selv udødelig gjennom medisin og teknologi. Religionshistoriker Dag Øistein Endsjø greier ut om evig liv Jostein Ørum forteller fra sin mobiltelefon på påskefjellet. Han er forfatter av boken "De som så ham",som handler om førti personer som hevdet at de så Jesus den siste uken han levde.

Hva er det å være kristen?  

Vi har snakket med folk på gaten om hva det vil si å være en kristen, og hvilken "instans" som bør bestemme dette? Vi kan melde om et stort folkelig engasjement. Hvordan ble bibelen til? Hvem bestemte hva som skulle være med, og når skjedde det? Terje Stordalen forteller at det er lite vi vet sikkert om alt dette. Men han mener at det er vel så viktig hvordan vi leser bibelen. - Det går an å misforstå hva kristendom er. Det holder ikke å bare være en kulturell og sosiologisk kristen - en kristen må tro på Jesus som frelser, mener Espen Ottosen fra Norsk Luthersk Misjonssanband. Student Salve Saanum ved Menighetsfakultetet er begeistret for Jesus, men lunken til deler av Bibelen og kirkens lære. Filosof Einar Øverenget mener det er ufint av paven å si at Donald Trump ikke er en ekte kristen. Slikt er ikke opp til mennesker å ta stilling til, mener moralfilosofen. Trebarnsfar Øyvind Prestvik leser aldri i bibelen og går i kirka kun på julaften, dåp og konfirmasjon. Likevel var det svært viktig for han å døpe barna, forteller han.

Storhaug kjører på rødt. Kvinnesak og spiritisme. Nestekjærlighet  

Den klassiske spiritismen spredte seg fra USA til Europa siste halvdel av 1800-tallet. I Norge har vi i dag et mangfoldig landskap av organiserte og uorganiserte spiritualister og spiritister.de. I anledning kvinnedagen kan Anne Kalvig fortelle at spiritisme og kvinnesak i begynnelsen var tett sammenfletta? Hun kjører på rødt lys hvis det ikke er biler i nærheten. Hun bryr seg ikke om hvordan hun blir oppfatta. For Hege Storhaug er saken viktigere enn henne selv. Kan et slikt engasjement stå i veien for noe? I panelet i dag sitter Mina Adampour, Per Kvalvaag og Morten Fastvold. Ordet er nestekjærlighet

Spiritisme. Rettferdiggjøring av døden.Brød i Bibelen.  

Trinelise Ruud mistet mannen sin i fjor. Hun forteller om prosessen de var gjennom før Kjetil sovnet inn. Familieterapeut Egil Halleland mener vi bør bli flinkere til å ta innover oss at vi en dag skal dø. Dagens sitat av Per Fuggeli: Døden er demokratisk. Hva sier de døde til de levende? Forfatter Anne Kalvig skriver om spiritisme i en ny norsk religionsvitenskapelig bok.

Askespredning. Spiritisme. Boka til pave Frans  

Fylkesmennene rundt om i landet fikk i 2015 nesten 1200 søknader om askespredning i naturen. De mest populære stedene er på fjellet og rundt fyrene langs kysten. Pernille Gjertsen Moss behandler disse søknadene hos Fylkesmannen i Vestfold. En gang var det en mann som søkte om å få spredd asken sin på arbeidsplassen Øyvind Vognild er prest i Oppdal. Han benytter seg av retten til å reservere seg mot å forrette i bisettelser hvor det er planlagt askespredning. Hvordan foregår egentlig dette med askespredning? Marte Heian-Engdal sto på fjellet, sammen med storfamilien, og skulle oppfylle pappas siste ønske. "Skal jeg bare gjøre det, eller er det noen andre som har lyst", sa mamma. Det var da Martes sønn på fem hoppet fram og sa "Jeg vil, jeg vil!". Astrid Gunnestad har lest boka til Pave Frans. Hva synes hun om "Guds navn er barmhjertighet"? Noen fnyser av spiritisme - andre omfavner det. Ulike former for kontakt med døde er en populær ingrediens i filmer, bøker og TV-serier. Men spiritisme er faktisk også en egen religion i Norge. Panelet består av Mina Adampour, Per Kvalvaag og Morten Fastvold. Ordet i dag er konkurranse

Ønsker ikke barn. Hva er en same? Datter var sønn.  

Erik Valebrokk og kona er barnløse fordi de ikke har lyst på egne barn. Det må de ofte forklare. Det var da Håkon Mathias Vassvik flytta fra hjembygda Gamvik han bestemte seg for å kalle seg same. Sonja Nilsen trodde at hun hadde ei datter i 13 år. Men så var det en gutt. Hun måtte øve seg på å si «sønnen min» og «Mats»

Snåsamannen. Frykt for islam. Antonius den store  

Margreth Olin har laga film om Joralf Gjerstad, "Snåsamannen". Hva tenker hun om hans evner? Er de forklarlige? Vi har lest boka til Hege Storhaug, Islam, den 11.landeplage. Har vi noe å være redd for? Rondane Spa er vanligvis et høyfjellshotell for bemidlede nordmenn. Nå er det gjort om til flyktningmottak. Vi drar på besøk og ser på livet der. Usyret brød ble til av den enkle årsak at bakeren hadde hastverk. Vi får høre historien av Jan Rantrud. Antonius den store har festdag 17.januar. Hvem var han?

Mani Hussainis flukt. Mørk materie. Shia og sunni.  

Mani Hussaini flyktet fra Syria i 1998. I dag er han leder i AUF. Mani forteller sin historie. Når han står under stjernehimmelen føler han seg liten og ubetydelig. Og han synes det er godt. - Bylysene tar fra oss muligheten til å se stjernene. Vi føler oss større enn vi er. Jostein Riiser Kristiansen forsker på universet. Hva tenker han om mennesket i den store sammenhengen? Hva er egentlig forskjellen mellom shiamuslimer og sunnimuslimer? - De to retningene innen islam er uenige om hvem som er Mohammeds rettmessige etterfølger, sier Ragnhild Johnsen Zorgati ved UiO. Hanne Ørstavik tror på øyekontakt. Haavar Simon Nilsen er katolsk pater. Han kom hjem fra Hellas denne uka. Haavar sto på stranda og tok i mot stivfrosne barn, og snakker engasjert om barmhjertighet. På trappa til Øystein Lie snakker vi om balansen mellom en sterk interesse og familieliv.

0:00/0:00
Video player is in betaClose