NRK – Mellom himmel og jord

NRK – Mellom himmel og jord

Norway

I Mellom himmel og jord hører du de personlige, gode samtalene. Mennesker som undrer, tror, tviler og drømmer om livets ulike krumspring. Vi tar opp små og store spørsmål som berører oss - ut fra ulike vinkler som har med vår eksistens å gjøre. Programledere er Miriam Wicklund og Margrete Nåvik.

Episodes

Hva snakker vi for lite om? Brødrene ville drepe Sara. Biskop på bordell.  

Hva snakker vi for lite om? Vi spurte folk på gata Sara Jessica Desantiago kom til Norge fra Libya for noen år siden. Brødrene hennes ville ta livet av henne, fordi hun hadde ligget med kjæresten sin. Mor hjalp Sara å flykte over Middelhavet. Det var da Sara mista familien sin. Og etterhvert mista hun også trua på Allah, Muhammed og islam. Irene i slummen i Brasil formet menneskesynet til biskop i Stavanger bispedømme, Erling Pettersen. Unni Vollum (34) er gift, bor i enebolig og kjører stasjonsvogn, men hun vil ikke ha barn. Som høysensitiv klarer hun ikke å være sosial med ungen sin hver dag uten å bli utslitt. Hva snakker vi for lite om i våre dager? Vår reporter tok dette spørsmålet med seg inn i et kjøpesenter. Else Bull Jensen, kjent fra serien Eventyrjenter på NRK1, forteller om sine julegaver. De ligger ikke alltid under juletreet, men må oppleves, gjerne med ski på beina.

Digital bønnevegg. 43 år og samler på leker. Lystenning i advent.  

Hva er det som får en voksen mann til å samle på leker han hadde som barn? Martin Dahl er 43 år og samler på Star Wars leker fra 80-tallet. Lystenning i Vår Frue kirke i Trondheim. Bønn er ikke bare mellom deg og Gud. Den norske kirke lanserer digital bønnevegg.

Forlot kjæresten for å bli katolsk munk. Skam og religion. Å være pappa og funksjonshemmet.  

Pater Haavar Simon Nilsen måtte gi opp sin store kjærlighet for å bli katolsk munk. Hvordan er det å ha kronisk utmattelsessyndrom - og samtidig være småbarnsfar? 38 år gamle Anders Romøren kan ikke være like mye tilstede for sønnen Sigve som andre fedre. Ungdomsserien Skam har fått unge til å debattere religion.

Ble venn med tigger. Ny katolsk kirke. Livet etter cup-finalen.  

Guri Riksaasen irriterte seg over uteliggerne i Oslo. Så ble hun venn med Elena. For 30 år siden vant Brann og Atle Hellesø over Sogndal i cup-finalen. Hvordan ble livet til Hellesø etterpå? Norge har fått en ny katolsk kirke. Hvilken betydning får den for folk?

Kjæresten døde i skiløypa. Kristen og kul, er det mulig?  Fellesskapsfølelsen  

Sju år gamle Molly fra Trondheim ble ikke påmeldt til skolegudstjeneste i fjor. Da ringte læreren for å fortelle at hun var den eneste i klassen som ikke skulle være med. Nå har politikerne i byen bestemt at alle foreldre aktivt må melde barna på julegudstjenesten dersom ungene skal delta. Marita Hansen var på skitur sammen med kjæresten, da han brått falt om i løypa, og døde. Marita forteller om tida ettepå. Mari Boine fikk ikke synge eller joike av foreldrene sine. Fortsatt er joik forbudt i noen av kirkene våre. - Seriøst, er du kristen! Men du er jo kul! Dette er en helt vanlig reaksjon når den populære fotballspilleren Mushaga Bakenga forteller at han tror på Gud. Bakenga tror at Gud har gitt ham talentet for at han skal vise verden at det går an å være kristen og kul på en gang. Terje Bongard er humanbiolog. I dag forteller han hva han tenker om fellesskapsfølelsen, hva den

Maler andres sorg. Samhain. Chip under huden.  

Flere enn noen gang betaler kinobillett for å få bli skremt. Hva er det i oss som ønsker skrekk og gru? Humanbiologen snakker om konkurransefølelsen Kan et maleri hjelpe folk i krise? Kunstner Inga Dalsegg maler andre menneskers sorg og smerte på bestilling. - Maleriet inspirerte meg til å fortsette å tro at jeg har en fremtid foran meg, sier Øivind Holten som bestilte et kunstverk da han kjempet mot kreft som stadig spredte seg. Samhain er en hedensk høstfest, som er en av opprinnelsene til Halloween Vi møter en mann som har operert inn en chip i hånda. Inni der har han adgansgskortet sitt.

Hva er følelser? Juleevangeliet - en smash hit musical. Skolegudstjenesten  

- Å bare lære om religion i klasserommet blir som å lese om fotballkamper, og aldri se dem, sier biskopen i Nidaros. Han tror at det å besøke hverandres arenaer for tro øker forståelsen mellom oss. Vi spør Jon Andreas Håtun hva han tror på 28 år gamle Javed-David Zeerak kom alene til Norge fra Afghanistan som 17-åring. Nå har han funnet sin nye familie gjennom å jobbe som frivillig Juleevangeliet - en smash hit musical. Stykket settes opp på Trøndelag teater først i november, men noen føler seg allerede krenket Hva er følelser? Hvorfor har vi dem? Og hadde det ikke vært enklere dersom forelskelsesfølelsen varte livet ut? Kirka må bli flinkere til å snakke om at ritualene de står for, som dåp, bryllup og konfirmasjon, fører til sosialt press, mener prest Marianne Brekken.

Indisk guru. Å leve med et sykt barn. Yom Kippur.  

Torgeir Wittersø Skancke mista sønnen, Mikkel, i fjor. Nå oppfordrer han oss til å tørre å ta kontakt med mennesker i krise. Norske Ingrid Byrt har funnet svar på mange av livets store spørsmål gjennom en vaskeekte indisk guru. Jom kippúr er den jødiske forsoningsdagen. Men hva betyr det egentlig? Hva har et hotell i Telemark å gjøre med en beryktet nazist og en berømt revolusjonær? Nobels fredspris ble delt ut på fredag. Men hva fortjener du en pris for? Vi har spurt folk på gaten.

Åsatru. Hvor ble Annbjørg av da hun døde? Muhammed-tegning på facebook  

Roar Krogshus mener at han har hatt kontakt med døde. Men hvordan kan han være så sikker på det? -Kirken må ta på alvor at så mange mener de har hatt kontakt med de døde, mener prest. Einar Strøm drømte om å bli misjonær, men etter to år i Etiopia, ble den unge mannen utslitt og syk. Familen pakket sammen og reiste hjem. Nå jobber han som ambassadør i MOT, og miljøarbeider på en folkehøgskole. Hans store visjon er nå å gi unge mennesker livsmot. Hva skal presten si når to av samme kjønn skal gifte seg i kirka? - Og hvilket syn på ekteskapet ligger egentlig i den nye vigselsliturgien? Da han mistet kona si, ble Jon Andreas Håtun ekstremt opptatt av hvor hun ble av da hun døde, og om hun har det bra der. De er 300-400 i Norge. Hva er en åsatru i 2016?

Uredd med Gud. Spaghettikirken. Kirkefølelsen.  

Hans Olav Tungesvik takker barnetroen for at han kom seg gjennom en vanskelig sykdomsperiode. Hva skjer når en plutselig forandrer grunnleggende meninger og verdier? Ludvig Løkholm Lewin gjør det bevisst i en ny dokumentar. Det trenger ikke å være en katedral, mange kjenner det i helt vanlige kirker også: Vi prøver å fange den speiselle kirkefølelsen. Kan en tro at et flygande spagettimonster skapte verden?

Hemmelig kjæreste. Vil fryses ned når han dør. Barn og tro  

Assad Siddique holdt kjæresten hemmelig i sju år. Foreldrene håpet på at han skulle finne ei pakistansk kvinne, men han ville bare ha Hege. Vi møter en som vil fryses ned når han dør - i håp om at moderne teknologi skal vekke ham opp igjen en gang i framtida. Anne Kat Herland vokste opp i et hjem uten gudsforestillinger. Hun godtok aldri det som ble sagt om hva som skjer når vi dør. Er det mulig å ikke påvirke sine barn? Og hvordan påvirkes de i så fall av å ikke påvirkes? Hva sier loven om omskjæring av guttebarn? Vi snakker om barns rettigheter.

Hajj. Åndelig omsorg. Er religion farlig?  

Førde internasjonale kor er et vellykket integreringstiltak. - Og kanskje betyr det like mye for "gamle landsmenn" som for nye? Det er troen på det perfekte samfunnet som er farlig, ikke islam i seg selv, sier Dag Einar Thorsen. Han er statsviter, og tror verden ville bli et bedre sted hvis vi slutta å tro på det perfekte. Solvor Leistad er kjent som "hun damen med den fantastiske hagen", men nå er hun tvunget til å selge den grønne perlen sin. Hvem blir vi når vi mister en viktig del av identiteten? Tyrkiskfødte Jonas er på pilgrimsreise i Mekka for å få sletta syndene sine. Hvordan går det med han så langt? Rebekka Ljosland, byråd for helse og omsorg i Bergen, brenner for at eldre mennesker på sykehjem, får tilbud om åndelig omsorg.

Hajj. Angstens vesen. Jeger fikk glimt av himmel.  

27 år gamle tyrkiskfødte Jonas håper på et bedre liv med blanke ark, etter endt pilgrimstur til Mekka. En av dagens gjester er psykolog Sondre Risholm Liverød. Han snakker om sin egen dødsangst og om andre angster, og om hvordan vi forsøker å gå omveier rundt det ubehagelige i livet Har du tenkt på hvilken rolle Bibelen har spilt for demokratiet og ytringsfriheten i Norge? Dag Kullerud skriver om dette i boka Bibelen - Boken som formet vår kultur, Under elgjakten falt den populære prestevikaren i Åfjord i Trøndelag i elven, og holdt på å drukne. Mens han lå der livløs, fikk han en opplevelse av himmelen, mener han. Mange katolikker velger å kalle seg selv opp etter en helgen. Pater Haavar Simon Nilsen har valgt navnet til en av de som stod Jesus nærmest.

Mor Teresa. Humanistskolen.Muhammeds nettverk.  

Mor Teresa blir gjort til helgen av Den katolske kirke. Hva skal til for å bli helgen? På den nye ungdomsskolen Humanistskolen er Dannelse og Filosofi egne fag, og kritisk tenkning er grunnleggende på alle felt. Vi møter en ung mann som virkelig har tatt grep for å få kontakt i et nytt og ukjent land. Ingebrigt Steen Jensen tenker nesten alltid på hvordan andre ser på ham. Men når han ser Stabæk spille, eller ligger med kona, glemmer han seg selv. Hva har mannen i gata å si til skolestarterne? - Gjør lekser, vær snille med hverandre og lag litt bøll!

Bill Graham. Livet - et sykkelritt? Pilot måtte endre kurs  

Den verdensberømte forkynneren Billy Graham samlet i sin tid 40 000 mennesker på Ullevål stadion. Nå har barnebarnet tatt over forkynnerkallet, og er for første gang på Norgesturne. Mellom himmel og jord var på evangeliemøte med Will Graham. Psykolog og syklist Jan-Ole Hesselberg forteller om sine opp-og nedturer gjennom sykkelrittet som går mellom Trondheim og Oslo, Den store styrkeprøven. Når han følte seg på topp, tenkte han at dette blir lett! Når han hadde nedturer trodde han at resten av turen kom til å bli et slit. Sånn er det i livet ellers også, sier Jan-Ole: Hvis noen spør deg om hvordan du kommer til å ha det om et år, svarer du egentlig på hvordan du har det akkurat nå. Vi skal møte en pilot som - akkurat da han skulle ta det store karrierespranget - måtte snu og lande på sofaen. Han ble ufør, og forteller om hvordan han måtte endre kursen i sitt liv.

Vitser om sårbarhet. Avholds = sosial spion? Sultne muslimer.  

29 år gamle Stian Foss har vore lenka til rullestolen heile livet. No held han stand-up-show der han tullar og får folk til å le av handikappet hans. Kva får Stian igjen for det? Og kva kostar det han? I morgen begynner ramadan. Sola står opp 03:59. Da er familien til Nazish Khan ferdige med frokosten. Hvordan er stemninga hjemme på kjøkkenet hos Nazish i morgen kveld, når fire av familiens seks medlemmer har gått uten mat i atten-nitten timer? Fra slutten av 1800-tallet utvandra som kjent mange nordmenn til USA. Utvandringa fra de fleste deler av landet tok slutt i mellomkrigstida, men ikke i Agder! Folk fra Agder fortsatte å dra over også etter krigen, mange av dem var unge, ugifte kvinner. De kom fra en streng, pietistisk bedehuskultur og møtte en storbykultur med helt andre forventninger til dem, både når det gjaldt utseende og oppførsel... Nå har det blitt tatt doktorgrad på disse norske kvinnene i krysspress mellom gamle og nye verdier. Vi har klare forventninger til at vi skal drikke alkohol her i Norge, og hvis du ikke deltar kan du bli oppfattet som en sosial spion, mener sosialantropolog Runar Døving. Det finnes 6 millioner frimurere i verden. OG det fins knaskje like mange Myter om denne klubbens hemmelighetskremmerier og riter. Den første norske frimurerlosjen ble stiftet i 1749. Hvordan frimureriet oppsto, det er det mange meninger om. Den kanskje aller nyeste teorien er snekra sammen her i landet, og mannen bak hevder at frimureriet har sitt opphav i norrøn religion - gjennom vikingene Han er kåret til æresborger i den polske byen Augostov. Noen kaller han bare for engelen fra Norge. I over 25 år har norsklæreren og nettgrunderen Kjetil Haanes samlet inn penger til to barnehjem i Polen. Over tusen barn har fått hjelp.

Drive-in-bryllup. Sommerkroppen 2016. Hva har du usagt?  

Denne helga gifter over 20 par seg i hurtig-bryllup i Lademoen kirke i Trondheim. Hvor stammer uttrykket "Der er mer mellom himmel og jord..." fra? Hva var det du ikke fikk sagt? Vi spør folk på gata Som 18-åring hadde Einar Nymoen en åndelig opplevelse på en kristen sommerleir. Hvordan forklarer han det som skjedde? Hva skjer med min identitet når kommunen jeg bor i slår seg sammen med en annen? Panelet tar for seg "sommerkroppen 2016"

Buddhistprest i bibelbeltet. Intuisjon. Aforisme  

Hvordan er livet til en buddhistprest? Hva er det fineste noen har sagt til deg? Og vi skal få et gjenhør med den nå avdøde Astrid Gunnestad, hva la hun i ordet barmhjertighet?

Pinse. Børs og katedral. Panelet om det norske flagget.  

Hvorfor feirer vi pinse? Hvorfor ber en ikke for Norge i moskeen? Hva mener panelet om det norske flagget? Hva er historien bak "Gud signe vårt dyre fedreland"? Norges bank og Det Norske Bibelselskap feirer 200 år i år. Begge var viktige for byggingen av nasjonen etter 1814, men på hver sin måte. Vi kan si at for den eine handlet det om verdiene til landet, helt konkret. For den andre handlet det om verdigrunnlaget.

Skamfølelsen. Fortellingen om meg selv. Tale til konfirmanten  

-Ikke vær redd for å gjøre feil når noen sørger. Vi må vise at vi er der for dem i sorgen, og famle etter beste evne. Det er det som hjelper, sier prest Thor Brekkeflat. Loveleen Rihel Brenna har forandra fortida si. Ja, hun mener nemllig at det kan vi gjøre gjennom å forandre på fortellingen om oss selv. Når Stian Falch sitter alene på vakt i en liten seilbåt på havet, føler han seg slett ikke ensom. Han vender blikket mot stjernene og føler en tilhørighet. Han føler seg ivaretatt av noe større -Skam er vår samtidslidelse, sier Gry Stålsett. - Det aller mest skammelige i vår tid er å ikke framstå som lykkelig og perfekt Til Ungdommen. Fra folk flest. Vi har spurt folk på gata hvilke råd de vil gi konfirmantene med på ferden. Haakon Gunleiksrud er døpt, men har meldt seg ut av Den norske kirke. Hva skjer med dåpen da,

0:00/0:00
Video player is in betaClose