NRK – Mellom himmel og jord

NRK – Mellom himmel og jord

Norway

I Mellom himmel og jord hører du de personlige, gode samtalene. Mennesker som undrer, tror, tviler og drømmer om livets ulike krumspring. Vi tar opp små og store spørsmål som berører oss - ut fra ulike vinkler som har med vår eksistens å gjøre. Programledere er Miriam Wicklund og Margrete Nåvik.

Episodes

Svikta av Gud. Ungdom og sorg. Luther og bibelen.  

Kva skjer med trua når livet buttar imot? Eva Mjøen Brantenberg følte seg svikta av Gud då ho som 14-åring vart foreldrelaus. Ho skulle bli godt vaksen før ho slapp Gud inn att i livet sitt. Martin Luther mente at vi måtte bort fra tanken om at bibelen bare var for prestene. Folk flest kunne ikke latin, så da måtte man oversette til tysk, dansk, svensk og finsk. Dette var jo gunstig for nasjonalspråkene, men ikke for vårt språk - norsk.

Barn og døden. På internat som 12-åring. Samisk alter i Nidarosdomen  

Onsdag var det 75 år siden opptrinnet i og utenfor Nidarosdomen fant sted. En kirkelig markering mot nazismen, de norske lakeiene og okkupasjonsmakten. I spissen for det hele sto domprost Arne Fjellbu. Men nazistene stengte kirken, noe som resulterte i salmesang fra flere tusen fremøtte. Det er 500 år siden Martin luther reiste seg mot den mektige paven i Roma. Luthers tanker nådde ikke de samiske områdene i Finnmark. De samene som ble kristne, levde et slags dobbeltreligiøst liv. De gikk til nattverd, men foretok en slags renselse etterpå. Samene får sitt eget alter i Nidarosdomen. Vi var med da det ble montert. Ánde Somby ble sendt på internatskole da han var ferdig med sjette klasse. På dagtid var han den tøffe og ville samegutten, på natta leste han sokrates og sugde på tommelen. Hvordan snakker man med barn om døden? Vår reporter tar saken.

Marianne, 17, og rullestolen. Luther - 1500-tallets Snowden  

Innvandrere som er ressurssterke får mye støtte, og dermed oppmerksomhet i media, de har fordeler. Hva med de som ikke er så veltilpassa. Har ikke alle krav på lik behandling? - Vi mangler noen følelser, sier Terje Bongard. For hvorfor er vi ikke redd for stikkontakter for eksempel? Eller biler? Og hva skal vi gjøre med at vi ikke har følelser for miljøproblemene? I Sverige har appen Welcome! kobla fleire tusen svenskar med flyktningar. No har appen kome til Norge. Ahmad Alhaffar frå Syria er positiv til tenesta. Hvordan møter du folk som sitter i rullestol? 17 år gamle Marianne Knudsen ble gradvis mer og mer funksjonshemmet som barn - og endte til slutt opp i rullestol som åtteåring. Martin Luther var 1500-tallets Snowden, sier professor Tarald Rasmussen. Vi får høre om da Luther brente kristenretten på bålet, og om da han måtte gå i dekning fordi han ble bannlyst

Trond laga sin egen moral. Feltimam. Global bønneuke.  

Najeeb Naz er Norges første felmimam i Forsvaret. Hva slags oppgave er det? Wenche Aarland klarte ikke å ha på seg samme klær flere dager på rad - men så droppet hun å handle klær i et år og fikk nytt syn på saken. I år er det 500 år siden Martin Luther festa sine ideer til kirkedøra i Wittenberg. I den forbindelse så snakker vi om hans liv og virke. Tidligere har vi hørt at han hevder at foreldrenes straffepraksis drev ham inn i klosteret. Gudsfrykten har vært sterkere enn trua. Nå har han blitt en voksen mann, og han har han begynt å tvile på om Gud er så streng. Og han lurer på om paven er ufeilbarlig - egentlig. - For å gjøre ulovlige handlinger, som ran og kidnapping, måtte jeg rettferdiggjøre dem for meg selv. Jeg opparbeidet meg en forakt for samfunnet. Slik kunne jeg la være å ta hensyn til reglene som gjelder. Dette sier Trond Henriksen om sin kriminelle fortid.

Vil ikke være prest.Reformasjonen.Generalopprydning  

Ivar Bu Larssen har vært prest i 10 år, men nå er det slutt. Han vil ikke forkynne et budskap han ikke lenger tror på. Marita Hansen mista mannen sin i ung alder. Han døde i skiløypa. Marita bestemte seg for å gå langt, milevis hver dag, i 41 dager, fra sør i Frankrike, over fjellene og til Santiago de compostela. I år er det fem hundre år siden Martin Luther høylydt protesterte mot pavemakten og spikra sine teser for fornyelse av kirka på kirkedøra i Wittenberg. Vi tar for oss historien hans, og snakker om hvilke spor han har satt etter seg. Hvordan påvirker ting og rot deg - og familien? Torill Olsøy fikk nok av alt rotet i huset og tok en generalopprydning. Med mindre ting i huset krangler hun og mannen

ANNO. Pappas vits som tatovering. Et enklere liv. På Luthers tid.  

Hvordan var livet i Trondheim i 1537? Vi møter en av kommende sesongs ANNO-deltakere. Ståle Gerhardsen tatoverte farens dårligste vits for å hedre pappa'n sin. Mathias er verken muslim eller kristen. Han har heller ikke opplevd noe traumatisk med alkohol i barndommen. Men han er avholds. Hvorfor må han forklare seg? Kristin Gunleiksrud Raaum forteller om sine tanker om Den norske kirke i framtida. Del 1 i serien om Martin Luther. Om barndom, og om kirka i Norge før reformasjonen. Humanbiolog Terje Bongard om smertefølelsen

Et forvarsel om død. Hanukkah. Daniel Kvammens lillejulaften.  

Vi snakker om juletreets symbolikk. Hvorfor drar folk tre inn i hus? Ligger det en forklaring bak? Torbjørn og Bergljot Aune mistet sin eldste datter i 1993. Da de fikk telefon om at Bodil hadde mistet livet i ei bilulykke, ble de sikre på at den uforklarlige opplevelsen de hadde to uker tidligere, var et forvarsel. Daniel Kvammen ble så lei av familien på lille julaften at han satte seg i Mazdaen sin og kjørte rundt i timevis. Han synes faktisk at det er godt med litt familiekonflikt på denne dagen. Og det kom en sang utav det. Hvordan er det å veksle mellom den trygge tilværelsen her i Norge og livet i katastrofer og krig? Det å komme hjem er vanskeligere enn å reise ut, sier Trygve Thorson. Leger uten grenser er en av organisasjonene som gjerne blir igjen når det blir for tøft, og de andre trekker seg ut Det er frustrerende å se på at mange kriger rett og slett blir glemt. Hva gjør du når det ikke er noen selvfølge hvem du skal ferie jul med? Trond Egil Haugan bestemte seg for å komponere sin egen høytid, da han etter mange år med familiejul sto alene på julaften. Den kristne julefeiringa sammenfaller med den jødiske høytiden Hanukkah i år. På julaften tente familein Paltiel det aller første lyset i kandelaberen sin.

Hva snakker vi for lite om? Brødrene ville drepe Sara. Biskop på bordell.  

Hva snakker vi for lite om? Vi spurte folk på gata Sara Jessica Desantiago kom til Norge fra Libya for noen år siden. Brødrene hennes ville ta livet av henne, fordi hun hadde ligget med kjæresten sin. Mor hjalp Sara å flykte over Middelhavet. Det var da Sara mista familien sin. Og etterhvert mista hun også trua på Allah, Muhammed og islam. Irene i slummen i Brasil formet menneskesynet til biskop i Stavanger bispedømme, Erling Pettersen. Unni Vollum (34) er gift, bor i enebolig og kjører stasjonsvogn, men hun vil ikke ha barn. Som høysensitiv klarer hun ikke å være sosial med ungen sin hver dag uten å bli utslitt. Hva snakker vi for lite om i våre dager? Vår reporter tok dette spørsmålet med seg inn i et kjøpesenter. Else Bull Jensen, kjent fra serien Eventyrjenter på NRK1, forteller om sine julegaver. De ligger ikke alltid under juletreet, men må oppleves, gjerne med ski på beina.

Digital bønnevegg. 43 år og samler på leker. Lystenning i advent.  

Hva er det som får en voksen mann til å samle på leker han hadde som barn? Martin Dahl er 43 år og samler på Star Wars leker fra 80-tallet. Lystenning i Vår Frue kirke i Trondheim. Bønn er ikke bare mellom deg og Gud. Den norske kirke lanserer digital bønnevegg.

Forlot kjæresten for å bli katolsk munk. Skam og religion. Å være pappa og funksjonshemmet.  

Pater Haavar Simon Nilsen måtte gi opp sin store kjærlighet for å bli katolsk munk. Hvordan er det å ha kronisk utmattelsessyndrom - og samtidig være småbarnsfar? 38 år gamle Anders Romøren kan ikke være like mye tilstede for sønnen Sigve som andre fedre. Ungdomsserien Skam har fått unge til å debattere religion.

Ble venn med tigger. Ny katolsk kirke. Livet etter cup-finalen.  

Guri Riksaasen irriterte seg over uteliggerne i Oslo. Så ble hun venn med Elena. For 30 år siden vant Brann og Atle Hellesø over Sogndal i cup-finalen. Hvordan ble livet til Hellesø etterpå? Norge har fått en ny katolsk kirke. Hvilken betydning får den for folk?

Kjæresten døde i skiløypa. Kristen og kul, er det mulig?  Fellesskapsfølelsen  

Sju år gamle Molly fra Trondheim ble ikke påmeldt til skolegudstjeneste i fjor. Da ringte læreren for å fortelle at hun var den eneste i klassen som ikke skulle være med. Nå har politikerne i byen bestemt at alle foreldre aktivt må melde barna på julegudstjenesten dersom ungene skal delta. Marita Hansen var på skitur sammen med kjæresten, da han brått falt om i løypa, og døde. Marita forteller om tida ettepå. Mari Boine fikk ikke synge eller joike av foreldrene sine. Fortsatt er joik forbudt i noen av kirkene våre. - Seriøst, er du kristen! Men du er jo kul! Dette er en helt vanlig reaksjon når den populære fotballspilleren Mushaga Bakenga forteller at han tror på Gud. Bakenga tror at Gud har gitt ham talentet for at han skal vise verden at det går an å være kristen og kul på en gang. Terje Bongard er humanbiolog. I dag forteller han hva han tenker om fellesskapsfølelsen, hva den

Maler andres sorg. Samhain. Chip under huden.  

Flere enn noen gang betaler kinobillett for å få bli skremt. Hva er det i oss som ønsker skrekk og gru? Humanbiologen snakker om konkurransefølelsen Kan et maleri hjelpe folk i krise? Kunstner Inga Dalsegg maler andre menneskers sorg og smerte på bestilling. - Maleriet inspirerte meg til å fortsette å tro at jeg har en fremtid foran meg, sier Øivind Holten som bestilte et kunstverk da han kjempet mot kreft som stadig spredte seg. Samhain er en hedensk høstfest, som er en av opprinnelsene til Halloween Vi møter en mann som har operert inn en chip i hånda. Inni der har han adgansgskortet sitt.

Hva er følelser? Juleevangeliet - en smash hit musical. Skolegudstjenesten  

- Å bare lære om religion i klasserommet blir som å lese om fotballkamper, og aldri se dem, sier biskopen i Nidaros. Han tror at det å besøke hverandres arenaer for tro øker forståelsen mellom oss. Vi spør Jon Andreas Håtun hva han tror på 28 år gamle Javed-David Zeerak kom alene til Norge fra Afghanistan som 17-åring. Nå har han funnet sin nye familie gjennom å jobbe som frivillig Juleevangeliet - en smash hit musical. Stykket settes opp på Trøndelag teater først i november, men noen føler seg allerede krenket Hva er følelser? Hvorfor har vi dem? Og hadde det ikke vært enklere dersom forelskelsesfølelsen varte livet ut? Kirka må bli flinkere til å snakke om at ritualene de står for, som dåp, bryllup og konfirmasjon, fører til sosialt press, mener prest Marianne Brekken.

Indisk guru. Å leve med et sykt barn. Yom Kippur.  

Torgeir Wittersø Skancke mista sønnen, Mikkel, i fjor. Nå oppfordrer han oss til å tørre å ta kontakt med mennesker i krise. Norske Ingrid Byrt har funnet svar på mange av livets store spørsmål gjennom en vaskeekte indisk guru. Jom kippúr er den jødiske forsoningsdagen. Men hva betyr det egentlig? Hva har et hotell i Telemark å gjøre med en beryktet nazist og en berømt revolusjonær? Nobels fredspris ble delt ut på fredag. Men hva fortjener du en pris for? Vi har spurt folk på gaten.

Åsatru. Hvor ble Annbjørg av da hun døde? Muhammed-tegning på facebook  

Roar Krogshus mener at han har hatt kontakt med døde. Men hvordan kan han være så sikker på det? -Kirken må ta på alvor at så mange mener de har hatt kontakt med de døde, mener prest. Einar Strøm drømte om å bli misjonær, men etter to år i Etiopia, ble den unge mannen utslitt og syk. Familen pakket sammen og reiste hjem. Nå jobber han som ambassadør i MOT, og miljøarbeider på en folkehøgskole. Hans store visjon er nå å gi unge mennesker livsmot. Hva skal presten si når to av samme kjønn skal gifte seg i kirka? - Og hvilket syn på ekteskapet ligger egentlig i den nye vigselsliturgien? Da han mistet kona si, ble Jon Andreas Håtun ekstremt opptatt av hvor hun ble av da hun døde, og om hun har det bra der. De er 300-400 i Norge. Hva er en åsatru i 2016?

Uredd med Gud. Spaghettikirken. Kirkefølelsen.  

Hans Olav Tungesvik takker barnetroen for at han kom seg gjennom en vanskelig sykdomsperiode. Hva skjer når en plutselig forandrer grunnleggende meninger og verdier? Ludvig Løkholm Lewin gjør det bevisst i en ny dokumentar. Det trenger ikke å være en katedral, mange kjenner det i helt vanlige kirker også: Vi prøver å fange den speiselle kirkefølelsen. Kan en tro at et flygande spagettimonster skapte verden?

Hemmelig kjæreste. Vil fryses ned når han dør. Barn og tro  

Assad Siddique holdt kjæresten hemmelig i sju år. Foreldrene håpet på at han skulle finne ei pakistansk kvinne, men han ville bare ha Hege. Vi møter en som vil fryses ned når han dør - i håp om at moderne teknologi skal vekke ham opp igjen en gang i framtida. Anne Kat Herland vokste opp i et hjem uten gudsforestillinger. Hun godtok aldri det som ble sagt om hva som skjer når vi dør. Er det mulig å ikke påvirke sine barn? Og hvordan påvirkes de i så fall av å ikke påvirkes? Hva sier loven om omskjæring av guttebarn? Vi snakker om barns rettigheter.

Hajj. Åndelig omsorg. Er religion farlig?  

Førde internasjonale kor er et vellykket integreringstiltak. - Og kanskje betyr det like mye for "gamle landsmenn" som for nye? Det er troen på det perfekte samfunnet som er farlig, ikke islam i seg selv, sier Dag Einar Thorsen. Han er statsviter, og tror verden ville bli et bedre sted hvis vi slutta å tro på det perfekte. Solvor Leistad er kjent som "hun damen med den fantastiske hagen", men nå er hun tvunget til å selge den grønne perlen sin. Hvem blir vi når vi mister en viktig del av identiteten? Tyrkiskfødte Jonas er på pilgrimsreise i Mekka for å få sletta syndene sine. Hvordan går det med han så langt? Rebekka Ljosland, byråd for helse og omsorg i Bergen, brenner for at eldre mennesker på sykehjem, får tilbud om åndelig omsorg.

Hajj. Angstens vesen. Jeger fikk glimt av himmel.  

27 år gamle tyrkiskfødte Jonas håper på et bedre liv med blanke ark, etter endt pilgrimstur til Mekka. En av dagens gjester er psykolog Sondre Risholm Liverød. Han snakker om sin egen dødsangst og om andre angster, og om hvordan vi forsøker å gå omveier rundt det ubehagelige i livet Har du tenkt på hvilken rolle Bibelen har spilt for demokratiet og ytringsfriheten i Norge? Dag Kullerud skriver om dette i boka Bibelen - Boken som formet vår kultur, Under elgjakten falt den populære prestevikaren i Åfjord i Trøndelag i elven, og holdt på å drukne. Mens han lå der livløs, fikk han en opplevelse av himmelen, mener han. Mange katolikker velger å kalle seg selv opp etter en helgen. Pater Haavar Simon Nilsen har valgt navnet til en av de som stod Jesus nærmest.

0:00/0:00
Video player is in betaClose