NRK – P3 Dokumentar

NRK – P3 Dokumentar

Norway

Ung virkelighet på radio. Gode historier som får deg til å utsette andre gjøremål. Produsert av NRK P3.

Episodes

98: De ukjente europeerne  

I Norge bor det rundt 210 000 øst-europeiske innvandrere. Det er tre ganger så mange som fra Sverige, Danmark og resten av Norden til sammen. 210 000 mennesker vi vet minimalt om. Derfor har vi dradd en liten tur til Øst-Europa. For hva gjør ukrainsk ungdom på kveldstid? Hvor drar man på ferie i Moldova? Og hvordan ser det ut på bondelandet i Romania, hvor flere tusen mennesker setter seg i varebilen mot Norge hvert år? Fotograf Matias Nordahl Carlsen har sammen med Webjørn S. Espeland reist østover og besøkt unge folk i disse landene.

97: Mitt liv som høy  

Elida Sageidet (22) er blant de høyeste kvinnene i Norge. Med sine 191,5 cm skilte hun seg til og med ut når gruppa Høye kvinner i høye hæler møttes. For å være med i den gruppa må man være over 180 cm. – Jeg hadde på de høyeste hælene og jeg var høyest, så der alle de andre fikk følelsen av å møte noen som var høyere enn seg, fikk ikke jeg det. Men det var hyggelig å gi folk den følelsen da. Til deg som lurer: Ja, været er det samme «der oppe». Og ja, hun er høy. Elida er, som mange andre som skiller seg ut med høyden sin, overrasket over hvor frekke folk kan være. – Jeg har sett meg i speilet, jeg vet at jeg er høy. Jeg skjønner ikke hvorfor andre skal påpeke det! Sier man det til en person som er veldig liten eller veldig tjukk? Og selv om Elida er stolt av å være høy, byr det å ha en annen størrelse enn normalen på en rekke problemer. Klær er for korte, sko er for små – og potensielle kjærester er egentlig for korte og for små de også. Så hva gjør en av Norges høyeste kvinner for å finne det hun trenger? En dokumentar av Anne Dorte Lunås.

96: Første gong heimanfrå  

– Me var livredde, me kunne ikkje snakke, me måtte vere så stille som mogleg. Ingen måtte sjå oss. Innimellom tok me opp mobilen og sjekka gps-en, slik at me i det minste visste kor me var. Nart (19) og broren Nour (15) har gått gjennom mørke skogar, teke stappfulle tog og gøymt seg frå politi og mafia. Saman har dei gått mykje av vegen frå Damaskus i Syria til Tyskland. Foreldra og systrene er framleis i Damaskus, dei hadde berre råd til å sende dei to eldste gutane ut av det konfliktramma landet. Eg møtte brørne på den greske øya Kos for to månadar sidan. No er gutane aleine i eit nytt og framand land. Det same er Ali (23) frå Pakistan. Han måtte rømme landet fordi Taliban er etter familien hans. No bur han på eit asylmottak langt ute i skogen, utanfor den tyske byen Rupholding. Livet er satt på vent. Dette er tre unge menn som hadde to val: 1. Bli verande i heimlanda og for alltid leve i frykta for å bli drept. 2. Ta ei farefull ferd til eit tryggare liv i Europa. Alle gjekk for alternativ nummer to, og kom seg heilskinna frå det. Så, kva skjer vidare? Er det no resten av livet byrjar? Ein dokumentar av Silje Ese.

95: Å vokse opp uten venner  

- Jeg har blitt plaga fra dag en. Jeg fikk ikke kontakt med noen, ble utestengt og hadde ingen venner, sier Laila Solberg (22). Laila er definert som «lettere utviklingshemmet», som betyr at hun bruker lengre tid på å lære enn andre. På barne- og ungdomsskolen slet hun med å passe inn. Hun gråt hver dag etter skolen og reagerte ofte med ukontrollerte sinneutbrudd. – Det å bli mobba er veldig fælt, tungt og grusomt. Jeg sa fra til lærerne to ganger og første gang skjedde det ingenting. Tilslutt sa det pang og da fortalte jeg alt og da ble det heldigvis stoppa, sier Silje Fridjofsen (19). Silje er den yngste i en søskenflokk på fire. Hun var med på speideren og hadde noen venner, men ingen hun følte at hun kunne betro seg til og som hun var venn med på ordentlig. Laila Solberg (22) og Silje Fridjofsen (19) møttes på Peder Morset Folkehøyskole i fjor. Da ble de bestevenner. For første gang i livet har de ordentlige venner, som både tar og gir. Hvordan er det å vokse opp uten nære venner? Hva er en ekte venn? Hvordan er det å være «lettere utviklingshemma»? Hvordan går jentene videre etter en barndom med mobbing? En dokumentar av Mari Aftret Mørtvedt.

94: Født i feil århundre  

Studenthybelen til Stig Roar Olsen (23) blei eit internettfenomen i sommar. I dag er den dekt til fest. Hybelen er 19 kvadratmeter og er fylt med trampeorgel, sveivegrammofon, kniplingsdukar, sølvtøy og porselensservise. Gjestane er venta klokka halv fem. Ganske tidleg til å vere ein studentfest. Bordet er allereie dekt med krystallglas og porselensservise. Musserande vin, portvin og Dronning Mauds fromasj står også klart. Huset til Øyvind Nilsen (32) får Stig Roars studenthybel i Stavanger til å framstå vanleg og A4. Øyvind er også hekta på 1800-talet, og har fylt opp stua si med servise, koppar og vasar av fajanse, eit steintøy som minner om porselen. Til saman har han 33 000 gjenstandar frå gamle dagar i huset. For han har fajansesamlinga vore ei livbøye gjennom ein tøff oppvekst. Dei er begge relativt langt frå å vere typisk norsk ungdom. Stig Roar elskar klunkestilen frå 1880-tallet. Øyvind har elska fajanse sidan han var sju år gammal. Stig Roar har ingen venner på sin alder med same interesser, Øyvind har slitt med utestenging og mobbing. Dei har begge valt å vere seg sjølv og dyrke sine spesielle interesser. Olsen og Nilsen. Dei bur berre ein time frå kvarandre. Nå skal dei møtast for første gong – på fest hos Stig Roar. Ein dokumentar av Webjørn S. Espeland.

93: Big in Bangkok  

Mange drømmer om det, men de færreste klarer å oppnå det: Å bli kjendis i utlandet. Enten det er som popstjerne, komiker eller programleder. Anders Yotsapon Helgesen fra Hønefoss er alt dette. Han bor i Bangkok, og har i løpet av få år rukket å bli boyband-stjerne og komiker. Nå jobber han som programleder i FanTV, Thailands svar på MTV. Det kjipe i Anders sitt tilfelle er at han verken vil ha kjendisstatus eller bo i utlandet. Hans største drøm er å flytte tilbake til Norge, og bli – som han selv sier – en helt normal dude.

92: Fra pop til pupp  

Popartisten Kaja Gunnufsen (27) slo gjennom som musiker våren 2014. Låtene hennes handler om å være singel og desperat etter et ligg. Debutalbumet «Faen, Kaja» kan oppsummeres som en melodramatisk skildring av ung singelhverdag i Oslo. Så skjedde det som forandret alt. Kaja møtte Tim Salvesen. Det gikk fort. På under et år fikk hun samboer, leilighet og baby. Hun er den første i vennegjengen som blir forelder. Mammabobla, søvnløse netter og ny prioritering. Hvordan er livet når alle andre fortsetter som før? Hva skal Kaja lage sanger om nå? Hvorfor tar det så mye tid å ha barn? Er det så sosiale medier-fint som vi ser fra utsiden eller kan det også være vanskelig? En dokumentar av Mari Aftret Mørtvedt.

91: Psykologibølgen  

I ukas P3 Dokumentar møter du framtidas psykologer, noen av Norges dyktigste studenter, som kom inn på studiet i høst. – Jeg måtte ta opp 16 fag som privatist. Og da leser du ikke akkurat for å lære, bare for å få de sekserne man trenger, sier Hedvig Christoffersen (22). –Jeg vil hjelpe folk som har problemer til å få en bedre hverdag. Det synes jeg er veldig flott å kunne ha som jobb, sier Andrea Gustavsen (22) En dokumentar av Anne Dorte Lunås.

90: Moderne budeier  

– Du slipper presset fra deg selv og andre om at du skal pynte deg. Jeg syns det er deilig å være litt fri, sier Christine Beate Husøy (17). Sammen med flere andre unge mellom 15 og 30 år har hun drevet tradisjonell seterdrift på Inner Gammelsetra i Grøvudalen i sommer. Det er lange dager, hardt arbeid og (nesten) ingen mobildekning eller internett. Hva er det med seterlivet som lokker unge tilbake år etter år? Gjest: Christine Beate Husøy (17). Intervjuer: Mari Aftret Mørtvedt.

89: Den afrikanske rota  

Gardinene er dratt for og vinduene lukket. På telefonen i hotellsengen ligger det klart seks timer med meditativ zen-musikk. Alexander har sju brune kapsler i hånden. En etter en glir de forbi svelget. De inneholder den afrikanske rota ibogain. En rot som kan gjøre slutt på hans ti år lange avhengighet til heroin. Men pulveret langt fra ufarlig. Behandlingen kan være en enorm belastning på både hjerte og hjernen. Senest i vår døde en norsk kvinne i Costa Rica under en ibogain-behandling. Sjamaner i Vest-Afrika bruker akkurat den samme oppmalte rota til å drive bort onde ånder og oppnå ekstase. Heroinister har de siste årene fått øynene opp for ibogains effekt mot såkalt «cold turkey» – de kroppslige smertene ved avvenning. Alexander svelger den første runden av fem ned med vann. Ved siden av 28-åringen sitter moren. Hun puster tungt. Hun vet at kuren vil være en stor påkjenning. Men hun tror at det kan være sønnens siste sjanse til å berge livet. En dokumentar av Webjørn S. Espeland.

88: Norges lengste kø  

– Helt siden vi kom til Norge har familien min drømt om å ha et hus, jobbe, ha bil, reise til utlandet og være som nordmenn. Nå går drømmen vår snart i oppfyllelse, forteller Mohsen Dashtnewerd (16). Pr. juli 2015 bor 13 957 personer fordelt på 111 asylmottak i Norge. I seks år har Mohsen fra Iran vært en av dem. Sammen med søsteren Paiwand (12), moren Halima og faren Ahmad bor han i en liten hytte på en nedlagt campingplass som nå er Ål Statlige mottak på Torpo i Hallingdal. I april fikk familien endelig beskjed om at de får bli i Norge. Den store drømmen ble oppfylt og tankene til Mohsen forandret seg fra frykt til håp. Nå vil han bli lege og studere i Bergen. Før ville han bare ha opphold. Men – i august bor han fortsatt på asylmottaket. Familien blir stående i «bosettingskø» sammen med over 5200 andre som også har opphold i Norge. Ambisjonen er at de skal integreres, få bolig i en kommune, lære norsk og få seg jobb, men virkeligheten er en annen. Hvorfor tar det så lang tid? Hva vil det si å vokse opp i ventetid? Og hva gjør de som bor på asylmottak? En dokumentar av Mari Aftret Mørtvedt.

87: Landslagsspillerne Norge aldri fikk  

Fortsatt er det ingen jenter med minoritetsbakgrunn som har debutert på det norske landslaget i håndball. Samtidig blir innvandrerguttene fotballproffer på rekke og rad. Hvorfor? Frilansjournalist Camilla Hellum (26) reiser hjem til Oslos østkant for å finne ut hva som er grunnen til at så mange innvandrerjenter havner utenfor idretten. Yusra Hasan (18) fra Somalia og Furuset mener det er viktig å snakke med foreldre fra andre kulturer om hva idrett og svømming for ungdom egentlig handler om. Les og se hele dokumentaren her: P3.no/dokumentar/norske-innvandrertalenter Programleder i studio er Anne Dorte Lunås.

86: Kjendisskaperne  

Da Marcus Husby (31) avslørte bruddet mellom Tone Damli og Aksel Hennie ble nyhetssaken lest av 1,3 millioner lesere – på én dag! Det er fortsatt rekord i VG. Vanligvis ligger en god sak på 200 000 klikk. Morten Hegseth (29) var med på å gjøre Hank von Helvete fra undergrunns Turboneger-rocker, til å stille opp i Se og Hør naken med kona og familien, under overskriften «Her koser vi oss på Kløfta». Marcus og Morten er begge unge trøndere som er blant Norges fremste kjendisjournalister, begge med fortid i Se og Hør. Hvordan står det til med norsk kjendisjournalistikk i 2015 – i en medietid der salget synker og inntektene skrumper inn? Vi har vært med journalistene på jobben i VG for å finne ut om hvilke metoder som brukes innen kjendisjournalistikken. Hvorfor har de denne fascinasjonen for kjendiser? Finnes det noen grenser? Hvordan får de nyss i alt? For hvordan kunne Se og Hør ringe komiker Einar Tørnquist og be om noen kommentarer omtrent samtidig som han vant en budrunde på en ny kåk? En dokumentar av Webjørn S. Espeland.

85: Mensaungdommen  

– Jeg ble genuint overrasket da jeg fikk tilbud om å bli med i Mensa. Jeg følte meg alt annet enn smart i den situasjonen jeg var i, forteller Maria Regine (25). To prosent av befolkningen kalles begavede – fordi de har høyere IQ enn resten. De lærer raskere, bedre og bredere enn sine jevnaldrende. Men det har de som regel ikke snakket høyt om. For det gjør man helst ikke i Norge, sier høyt at man er intelligent. I P3 Dokumentar denne uka møter du fire unge personer som er medlem i Mensa. Er de en gjeng med særinger som ser virkeligheten gjennom logaritmer og formler? Og hvorfor har de behov for et eget sosialt nettverk for folk med høy IQ? En dokumentar av Anne Dorte Lunås.

84: Vikinglengsel  

– Å være moderne viking er en livsstil. Det gir meg balanse. Ingrid Galadriel Aune Nilsen (28) er vikinghøvding i Trondheim vikinglag. Vi møter henne inne i en skog på Norderön i Sverige, utenfor et stort langhus i vikingstil. Her møtes nemlig norske og svenske moderne vikinger for å drikke øl, synge griseviser og kjempe i ulike vinterleker. – Når jeg lever som viking føler jeg meg hjemme. Hva får mennesker som Ingrid til å søke seg til en virkelighet så langt unna 2015? En dokumentar av Kristin Evensen Giæver.

83: Livet er best bak hunderumper  

– Noen ganger lurer jeg på hva det er jeg egentlig driver med. Marte (26) slurper i seg resten av traktekaffen inne på Jergul fjellstue. Det er før morgengry, og etter to timers søvn oppå noen hundebur i et bagasjerom. Ennå gjenstår 350 km av løpet. Ved en tilfeldighet havna hun på hundekjøringslinja på folkehøgskole – og ble hekta. Husleia i Maridalen betales i form av pass og stell av eleve sibirske huskyer, til hus- og hundeeier Johanne Sundby (63). De to trener sammen og hjelper hverandre på løp. – Jeg har tenkt på Finnmarksløpet hver eneste dag siden august. Hver. Eneste. Dag. Dette er Martes åttende sesong som hundekjører. Jo lenger løpet er, jo mer nervøs blir Marte. Alt kan skje. Mye kan gå feil. Finnmarksløpet er Europas lengste hundeløp, og i år er det Martes tur. En dokumentar av Kristine Lindebø.

82: Verdens rikeste løp  

William Buick (26) vant «The World’s Richest Race» i Dubai og hele 47 millioner kroner til seg selv og sjeiken. Det skjedde på den flotteste og dyreste hestesportbanen i verden, foran en sjeik som forventer resultater. Veronika Aske fra Larvik er to år eldre enn William Buick, og jobber for en mektigere sjeik. Hun har ansvaret for de 75 araberhestene til styrtrike sjeik Khalifa av Abu Dhabi, presidenten av Forente Arabiske Emirater. Veronikas sjef kontrollerer ni prosent av verdens oljereserver, 14 ganger så mye olje som Norge har. En raus arbeidsgiver, skulle man kanskje tro. Sammen var de to nordmennene blant hovedaktørene i Dubai World Cup. Det var også den tidligere Liverpool-stjernen Michael Owen. På tribunen stod styrtrike sjeiker, spillegale sudanere, pene kvinner med stygge hatter, eieren av Manchester City og Kylie Minogue. Velkommen til verdens dyreste sirkus. En dokumentar av Webjørn S. Espeland.

81: Norske bomber  

Kanskje er du en av dem som har plukket ut kruttet fra kommersielt fyrverkeri for å sette det sammen til et større smell? Dette er en historie om dem som ikke ga seg med det. Det finnes personer som har tatt hobbyen et steg videre: De har lært seg kjemien som ligger bak og lager sprengstoffet selv. De kaller seg hobbypyroteknikere og lager alt fra fyrverkeri til eksplosiver. Men en eksplosjon er ikke det det en gang var. Etter at Norge ble rammet av terror, havnet denne typen virksomhet naturlig nok i søkelyset. Det som tidligere kanskje ble sett på som guttestreker lenkes nå til terror på en helt annen måte. Mange hobbypyroteknikere hadde bestilt kjemikalier av samme leverandør som Anders Behring Breivik brukte. Alle disse ble kalt inn til samtaler hos PST. Etter 22. juli var det mange hobbypyroteknikere som fant seg andre ting å gjøre på fritiden. Men det var også noen som fortsatte. «Pål Jakob» (28) er én av disse. Vi har besøkt ham for å høre hva som driver ham – og ikke minst: Hvor lett eller vanskelig er det, nesten fire år etter 22. juli, å få tak i og lage eksplosiver i Norge? En dokumentar av Ludvig Løkholm Lewin.

80: Norges fristad  

Er danskebåten i 2015 fortsatt den fristaden Norge aldri fikk – fri for skjenkekontrollører og med lugarer som bader i «Absolutt vodka» nedkjølt i dusjkabinettet? Hvordan har danskebåten forandret seg nå som festglade folk flyr til Thailand for tre tusen kroner, og norsk ungdom fyller opp partyplasser som Magaluf og Ayia Napa? Nå selges båtreisen til Danmark helst inn som hurtigbåt eller Københavnscruise, sistnevnte med spaavdeling, dyre restauranter og vinbar. Samtidig åpner baren klokken tre på ettermiddagen. Det er fortsatt øst-europeere som spiller opp til swing, og britiske pianister i puben. Og tax-free bugner fortsatt av billig alkohol. «Norge er verdens største danskebåt», sa Torkjell Berulfsen en gang på nittitallet. Norge har forandra seg mye siden den gang. Men hva med danskebåten? Eller står tiden stille der – i Norges fristad? En dokumentar av Webjørn S. Espeland.

79: De utskjelte  

– Vi er jo bare folk vi også. Hva skal man si? Det er ikke kjekt å få slike meldinger. Bjørn Kjetil Frafjord (30) har måttet tåle mye siden han overtok gården til sine foreldre og la om til minkoppdrett. Før jul mottok han en anonym drapstrussel på Facebook. – Jeg fikk en melding hvor det stod at de skulle drepe meg og flå ungene mine. 8. november 2014 gikk tusenvis av mennesker i fakkeltog mot pels – i 16 ulike byer over hele landet. Hvilke andre yrkesgrupper i Norge er i nærheten av å være så utskjelte og mislikte som pelsbøndene? – Jeg er stolt over det jeg holder på med. Hvis det er noen som er i mot pelsdyroppdrett, så kan de gjerne komme hit på besøk for å se selv. Vi bryr oss om minkene våre, forteller Nikolay Valheim (28). De siste årene har det vært en intens offentlig debatt om hvorvidt pelsnæringen rett og slett burde legges ned. Og kanskje blir det hele avviklet? Akkurat det spørsmålet er nå på politikernes bord. Men, på tross av kritikk og usikkerhet har mange valgt å etablere seg som pelsbonde de siste årene. Og mange av disse er unge – og de bor i Rogaland. Hva er forklaringen på dette? En dokumentar av Nareas Sae-Khow.

0:00/0:00
Video player is in betaClose