NRK – Salongen

NRK – Salongen

Norway

Vi har sett Mammon og Torkil har et par vanvittige teorier. Så diskuterer vi serien som har fått snakkisoverdose: Making a murderer.

Episodes

Jesusleter Bjørn Eidsvåg  

Han tror på Jesus fordi det inspirerer ham til å være et bedre menneske. Han tror ikke Gud kan hjelpe oss med å rette opp i ting som er vondt, men noen ganger håper han likevel. Og så tror han at Gud er kraften som hjelper oss med å gå ut i verden og gjøre gode ting. Bjørn og kona har vært gift i over førti år og han mener kona blir finere og finere, særlig når hun leker med barnebarna. Det har vært oppturer og nedturer gjennom åra, men kanskje er løsningen å finne opp seg selv på nytt hele tiden.

Trompetist og vanlig menneske Tine Thing Helseth  

Hun har spilt siden hun var seks år og oppfostret på korpsmusikk fra hun var et foster. Antagelig skjønte hun ikke hvor flink hun var før hun plutselig vant en musikkonkurranse som 12-åring. Derfra jobbet hun to hundre prosent med trompetspill i mange år og har blitt en av verdens aller beste trompetister. Helt til hun plutselig fikk sammenbrudd på øvelse og kjente at hun ikke klarte mer. Det ble for vanskelig å være bare Tine og for stressende å være den profesjonelle trompetisten. Hun spilte ikke på fem måneder, før hun gradvis tok det opp igjen – og nå er det litt mindre jobb og litt mer vanning av blomsterkasser hjemme i Oslo. Til høsten feirer hun sin egen 30-årsdag med å lage plate med egenskrevet musikk, langt fra det klassiske repertoaret.

Journalist og husarbeidhater Anne Gunn Halvorsen  

Hun har skrevet boka "Livet og korleis leve det – ei handbok for vaksne". Det hele begynte med at hun var skrekkelig redd for at det skulle skje noe grusomt, som krig eller død. Løsningen ble å gå ut i verden på leting etter harde fakta for å døyve frykten. Hun er heller ikke spesielt glad i å snakke om følelser og mener de er litt som været: man må akseptere at de er der, men ikke la dem ta for stor plass. Det kan gjøre det vanskelig å gi kjærlighetslivet den næringa det trenger når hun egentlig helst vil fikse knaggrekker og gå videre i livet. Men en enda større utfordring enn de irriterende følelsene er det grusomme husarbeidet. Anne Gunn blir sur av å tørke av kjøkkenbenken – og kanskje har hun grunn til det når kvinner fortsatt er de som gjør mest hjemme.

Fotograf og europeisk medieinnovatør Kyrre Lien  

Han har laget nettdokumentarserien "Nettkrigerne" der han treffer mennesker som er ekstremt aktive i nettdebatter, noen ganger med svært truende innhold. Nå lager han en internasjonal utgave av dokumentaren og har møtt debattanter i flere hjørner av verden. Han lurer på hvordan vi skal få de ekstremt polariserte sidene i debatten til å nærme seg hverandre. Han reiser ofte til konfliktområder i verden etter at alle de andre journalistene har reist derfra. Slik tok han blant annet årets pressebilde i 2014 da han fikk overnatte i det utbombede huset til en familie i Gaza og fikk være med på å holde vakt over vrakdelene etter det nedskutte flyet MH17, sittende i de kræsjede flysetene og prøver å bli ett med et lokalsamfunn i krig i Øst-Ukraina. Også er han bare 26 år og startet karrieren som syklende ulykkesfotograf som sekstenåring.

Katteelsker og sosialantropolog Unni Wikan  

Da hun kastet seg inn i den offentlige debatten på 90-tallet, var det ingen som snakket om integrering. Det gjorde at hun fikk store mengder kjeft. Men hun var en av få som hadde forskning og kunnskap om flere av innvandrerkulturene. I dag sier hun at vi må lære oss til å forstå tegnene tidlig for å forhindre æresdrap, for det er alltid organisert kriminalitet. Både hun og mannen Fredrik Barth reiste verden rundt som antropologer, blant annet til slummen i Kairo og til fjellandet Bhutan, men når hun kommer hjem til sitt barndomshjem i Troms, står fortsatt pikeværelset slik det alltid har gjort. Det gir henne et anker i livet.

Discostjerne Joachim Trier  

En gang drømte den prisbelønte filmregissøren om sin mors pupp som plutselig ble til en sel og forsvant inn i døden. Men den drømmen droppet han å gå så dypt inn i. I filmene sine vil han gjerne prøve å fange drømmer – og noen ganger prøver han å gjenskape og vise fram noe vakkert han har opplevd. Når han lager film, går han gjennom mange faser og i flere av dem synes han alt er skikkelig drit og mener hele filmen dør og gjenoppstår flere ganger gjennom prosessen. Han ser sjelden filmene sine om igjen fordi han alltid vil gå videre. Men da han plutselig måtte se "Reprise" på nytt etter ti år, ble han rørt likevel. Vi forsøker å finne ut om Joachim har en livsløgn, men det viser seg at han bare vil danse til disco – en musikksjanger som er mye mer politisk enn du kanskje tror.

Uredd livsløgner Yousef Hadaoui  

Nå lager han humorserien Svart humor på NRK og mener norske komikere er alt for redde. Yousef vokste opp på Bøler i Oslo og spilte på et fotballag som besto av en asiat, et par marokkaner (Yousef) og en hel forsvarslinje som var nynazister og medlem i Bootboys. Det var først da en av hans barndomsvenner ble etterlyst for drapet på Benjamin Hermansen at han skjønte hvor alvorlig det var og han kan fortsatt ikke helt forstå det. Han har spurt folk på gata hva norske verdier er – og får overraskende dårlige svar. Kommentator Sanna Sarromaa mener livsløgnen er sentral i norsk kultur, men hva er Yousefs livsløgn?

Skuespiller Heidi Gjermundsen Boch  

Heidi Gjermundsen Broch fikk overbragt en koffert full av penger av Toppen Bech. H ar aldri følt seg hipp og trendy og trives med å bli eldre. Er glad for at hun får spille en hovedrolle på teatret på Østfold-dialekten sin. Synes det er vanskelig å gå forbi tiggerne. Esther Buchmann forteller en salonghistorie om en tilsynelatende uløselig situasjon.

Multitasker og samfunnsdebattant Ida Jackson  

Hun ble mor for åtte måneder siden og blir provosert når folk sier hun må nyte tiden – for det er skikkelig hard jobbing, for eksempel når all soving og spising skal skje på mammas kropp, eller når man skal intervjues på radio med en baby på ryggen. Samtidig har hun skrevet kommentar i Dagbladet om at vi ikke må la oss provosere av nett-trollene. Oppsiktsvekkende uttalelser stjeler oppmerksomheten vår, men ødelegger debatten. Og da den gamle bloggteksten hennes om å bli mobbet på skolen plutselig ble vekket til live igjen, innså hun at hun også var et irriterende og ganske ekkelt barn.

Menneskemøter Christine Koht  

Hun får enormt mye energi av å møte nye mennesker og er veldig tilstede når hun er sosial. Blant annet så klemmer hun gjerne de ansatte på den lokale Rema-butikken og gir dem komplimenter. Derfor holder det ofte med noen få timer – og så må hun hjem og lade batteriene. Hjemmet hennes var helt ferdig møblert med smarte, dyre og ekslusive ting i de rette fargene før hun og kona Pernille flyttet, slik at de aldri trenger å pusse opp mer. Siden Christine alltid er åpen mot andre mennesker, kan hun iblant få ubehagelige kommentarer i trynet. Men hvorfor fester det negative seg bedre enn alt det positive? Psykiater Trude Fixdal gir svar og ber oss huske på at man ikke trenger å samle på alle kommentarer vi får.

Matchmaker og skuespiller Henriette Steenstrup  

Akkurat du kan sende inn spørsmål til bollen vår – også blir det kanskje ditt spørsmål gjestene våre får svare på. Da Henriette fikk barn, skrev hun for eksempel veldig nøye instruksjoner om hvordan begravelsen hennes skulle foregå. Også er det ingen som trenger å si "kondolerer" til henne etter at hun var gjennom et samlivsbrudd, for det er nesten ingen skilsmisser som oppstår uten at forholdet har skrantet en stund. Dessuten gjør hun alt hun kan for å sende Jørgen på blind-date og tror det kan være penger i å hjelpe folk med å lage profilbilde på Tinder – uten fisk og tannkrem.

Tegneserieforfatter Anja Dahle Øverbye  

Hun har vunnet priser for tegneserieromanen "Hundedager". Den har hun brukt flere år på og unngår å tenke på at leserne pløyer den på en halvtime. Hun tegner sin egen dagbok. Det ble en livbøye da hun ved en tilfeldighet fikk vite at hun hadde kreft. Som så mange andre har også Anja prøvd seg på familielivet med rekkehus i småby, men hun forkastet alt sammen så fort barnet lærte seg å sove – og flyttet tilbake til storbyen. Også får du høre et knippe historier om ekstremvær.

Papirklipper Karen Bit Vejle  

Som så mange andre begynte Bit å klippe i papir i barndommen. Men da andre ga seg med amatørmessige snøkrystaller, fortsatte hun å utvikle klippeteknikken sin helt til det ble imponerende kunstverk av det som nå beundres mange steder i verden. Hun sliter med sykdommen ME og sammenligner det med en mobiltelefon som aldri blir skikkelig oppladet. Papirkunsten hennes ble plutselig oppdaget da kollega Tore Strømøy kom på sykebesøk og oppdaget kunsten under gulvteppene. Også viser det seg at både hun og Jørgen har helt konkrete planer for sin egen grav. Men hvorfor det?

Forfatter og granca-flyktning Lars Ramslie  

I hans nye bok "Liten fugl: alt som blir gjort av kjærlighet" setter han nestekjærligheten på prøve. Men hva er egentlig nestekjærlighet? Han var forfatterkjendis da han skrev "Fatso" og "Ugly Bugly" for drøyt ti år siden. Men så gikk det ti år til neste bok – og i mellomtiden bodde han blant annet i en hule på Gran Canaria. Helt til et arkeolog-team og et enormt pressekorps kom og forstyrret ham. Også lurer vi på om stillheten egentlig finnes.

Feminisme-nestor Torild Skar  

Hun mener vi aldri har tilrettelagt arbeidslivet skikkelig for kvinner med omsorgsoppgaver og at det er alt for tidlig å sende ettåringer i barnehagen. Selv opplevde hun at mor var alt for fraværende de første leveårene – noe som har gitt henne varig mén. Likestillingen i Norge har stagnert og politikere og media tilslører at samfunnet fortsatt er dominert av menn. Også mener hun at vi burde hatt et eget fredsdepartement!

Dommedags-forbereder Pål Sverre Hagen  

Han spiller rollen som Leif i NRK-serien «Valkyrien» og ble ganske dyster etter å ha satt seg nøye inn i Leifs verdensbilde. Leif er opptatt av å være skikkelig godt forberedt på en alvorlig verdenskrise – og Pål Sverre deler sine beste overlevelsestips. Han går såpass dypt inn i rollene han skal spille at han tilbrakte mye tid på Ila landsfengsel under forberedelsene til filmen «De usynlige» og blir trist av å tenke på hvor menneskene han traff der, er i dag. Også får du høre at bare en av Oslos bystyrepolitikere hilste på ham da han hang rundt i rådhuset utkledd som kommunearbeider. Pål Sverre avslører hvem.

Musiker Daniel Kvammen  

Musiker Daniel Kvammen er "gutt, 28" og en viserebell. Han er akkurat ferdig i studio med den vanskelige andreplata. I Salongen får vi høre en smakebit fra denne, i tillegg til andre musikalske innslag. Han prøver å legge av seg litt av sin Hallingdølske tverrskap. I det Kvammenske hjem er den rituelle kranglingen en del av julestemningen. Salong-Christine inviteres inn i studio og får en musikalsk julegave. Frode Grytten gir oss årets siste dikt "Ønskeboka".

Årets bergenser Helge Jordal  

Skuespiller Helge Jordal ble på lørdag kåret til årets bergenser. Christine og Jørgen er overrasket over at han ikke er årets bergenser hvert eneste år. Å drive med teater handler om å prøve å si noe vettugt om mennesket. Norge har alltid vært en sjøfartsnasjon, men midt i alt oljesølet har vi glemt det. Han husker da livet ble alt for mye og stusser på at alle skal være "så jævla flinke" nå for tiden. Den bemerkelsesverdige brevvekslingen mellom åtteåringen som vil tro på nissen og den romantiske nyhetsredaktør. Dramatisert av Maria Paz Lossius Compagnet og Ola G. Furuseth.

Fråtseri-regissør Marie Kristiansen  

Hun vant Spellemannsprisen for musikkvideoen hun lagde av Karpe Diem-låta «Menn som pusher femti». Den handler om det ubehagelige fråtseriet. Men hvorfor blir vi kvalme når folk fråtser? Allerede da Marie var barn, lagde hun sitt første stykke politisk kunst: en hat-tegning av Pamela Andersson. I dag er samfunnet vårt så opptatt av skjønnhet at det blir vanskelig å bli gammel. Må alle kvinner ta stilling til om de skal ha gift i ansiktet eller ikke? Maries far er alvorlig syk av kreft. Vi har tradisjon for å sørge over folk som har gått bort, men sorgen over dem som nærmer seg slutten, kan for noen være verre.

Salongen 15.12.2016 Eivind Buene  

Med forfatter Eivind Buene på besøk er det en Salong i Guds, sexens og kunstens tegn. Som sitt ungdomsopprør valgte han Jesus og musikken i en Pinsemenighet. Han mener det er tydelige likheter mellom mekanismene som fører til radikalisering i Islam og Kristendommen. I hans siste roman, "Oppstandelse", er det åpne forholdet, sex og samliv viktige temaer. Forsvarer vi monogami ved å klamre oss til Disney og religion? Skuespiller Gisken Armand har dramatisert et brev av forfatter Anaïs Nin.

0:00/0:00
Video player is in betaClose