NRK – Salongen

NRK – Salongen

Norway

Vi har sett Mammon og Torkil har et par vanvittige teorier. Så diskuterer vi serien som har fått snakkisoverdose: Making a murderer.

Episodes

Benny Borg - musiker og podkastpromotør  

Benny Borg avslører at han stammer fra Erling Skjalgsson og andre storheter. Han har begynt med slektsgranskning. Og han blir rørt av Salongpoet Ruth Lillegraven som har skrevet et dikt på vegne av Bennys beste venn, gitaren. VI innfører også Elvis-intervjuet, der spørsmålene genereres fra The Kings sanger. For eksempel "Does the future press you with its worry and its scare?" - Nei, Benny er ikke redd for fremtiden og han sveler ikke så mye ved fortiden heller. Og han tror ikke det var Gud som skapte fjell og vann, selv om han er religiøst interessert. Dessuten en podkastreklame: Evert Taubes tekster misbrukes for å dra nye lyttere til Salongens podkast.

Tine Kjær, en av de få som kan kalles god sjef  

Kan forlagssjef Tine Kjær også ha kjent på utilstrekkelighet? Hvordan blir man egentlig en god leder? Det skal diskuteres høye forventninger, bedriftsfotball uten kunnskaper og kunsten å forstå. Velkommen inn!

Rebekka Karijord - musiker og skuespiller  

Christine tok på seg rød kåpe da hun gikk på jobb i morges, men det krever et visst mot. Rebekka har et gullskjørt hun også må mote seg opp for å bruke. Det handler også om lyder, for lytterne har sendt inn favorittlyder og Rebekka Karijord har også med noen av sine egne, for eksempel da hun sang for datteren Liv etter den dramatiske fødselen. Rebekka kjente at noe var galt og Liv ble født med akutt keisersnitt tre måneder før termin. Den opplevelsen preger det nye albumet til Rebekka, "Mother Tongue". Hun ar fått et annet perspektiv på sine egne foreldre etter at hun selv ble mor, og de nære relasjonene opptar henne mye. Frode Grytten har skrevet diktet "Dressane". Dessuten ber Jørgen Rebekka om hjelp i skuespillerkunsten, han har nemlig fått et leseoppdrag der han må være Jesus.

Mira Craig mener drømmer går i oppfyllelse om man vil det nok  

Artisten Mira Craig begynte for ei tid siden å drømme om å lage et gigantisk sceneshow med egne sanger, stor koreografi, dansere, cheerleaders, flamme- og akrobatartister. 10 år senere gikk drømmen i oppfyllelse, og hun mener man kan få til alt så lenge man jobber for det og vil det nok. Mira Craig er gjest i Salongen med Jørgen Strickert og Christine Lossius Thorin.

Bugge Wesseltoft samler på lyder  

Når jazzmusiker Bugge Wesseltoft er på reisefot, eller om han bare skal sykle seg en tur, har han gjerne på lydopptakeren sin, og slikt blir det musikk av. Jungeltelegrafens Arne Berg er også med oss såvidt og sammen snakker vi om hvordan musikk kan påvirke følelser. Eller er det følelsene våre som påvirker hvordan vi hører musikken? Følelsen "anti-jul" var det Bugge Wesseltoft gikk i studio med da han for 20 år siden spilte inn plata "It's snowing on my piano" – bort fra alt stress og hysteri som han forbandt med jula. Han hadde aldri i livet sett for seg at han skulle lage noen juleplate noen gang, men heldigvis fikk han gjøre det på sin måte.

Anne Marit Jacobsen snakker om hunder, lydkunst og pensjonisttilværelsen  

Anne Marit Jacobsen er vår første gjest i vår nye helgesendetid. Hun har vært hos oss før, men en slik personlighet må vi selvsagt ha på besøk igjen. Hun har blitt pensjonist siden sist, og vi finner nye roller til henne. I tillegg snakker hun om sin neste store livsoppgave, en hundevalp som flytter inn hos henne i påska. Og så får vi lydkunst som Anne Marit lager med munnen sin.

Artist og diamant Mari Boine  

Artistdrømmen ble født da hun så Patti Smith på TV på syttitallet, seinere Buffy Sainte-Marie og litt Doris Day da de hørte Radio Luxembourg i smug i det strenge barndomshjemmet. Hun tok lærerskolen og giftet seg, men så dukket det opp en stemme i øret som sa at hun skulle skrive musikk og stå på scenen, selv om hun var en sjenert dame. Det måtte til for at hun skulle bli et helt menneske, selv om det var skikkelig hardt til tider. Hun har også hatt store mengder sinne, men bestemora hennes lærte henne å banne og få ut sinnet sitt. Nå får hun det også ut gjennom musikken og trenger ikke knuse middagstallerkner lenger. Også snakker Falk og pappa om følelser.

Kongen av norsk film Egil Hegerberg  

I det siste har han blant annet spilt alle de sju fedrene i huset i Jan Vardøens film "Det norske hus", samt Petter Pinnsvin i den nye animasjonsfilmen om dyrene i Hakkebakkeskogen. En gang søkte han på teaterhøgskolen med et opplegg som var så morsomt at Anne Marit Jacobsen og resten av juryen hylte av latter og han kom nesten helt til tredje opptaksrunde. Opplegget var utviklet i samarbeid med Linn Skåber og Kristopher Schau. De var også enige om at alt som fantes i 1986 kunne lages av dopapir og banan. Ti av sine formative år tilbrakte han bak bensinpumpene på Statoil på Bøler, med Kupper'n som sjef. Det var før nynazistene slo seg opp i lokalmiljøet og skapte frykt og ubehag. Også forteller Thea Elnan salonghistorien om da hun ble statsleder på en flyplass i Russland.

Skuespiller og skøyteløper Ine Marie Wilmann  

For tiden jobber hun hardt med å kunne gå på skøyter på en overbevisende måte, slik at hun kan spille Sonja Henie på film. Historien om Sonja er også en historie om ensomhet og i et lite filmklipp der superstjerna spiser pommes frites fikk Ine plutselig direkte tilgang til mennesket Sonja Henie. På kveldstid står hun på scenen i teaterstykket "Hvem har æren", en komedie om æresdrap. Hun håper forestillinga kan minne oss på om at dette er ting som foregår i vårt eget land jevnlig og som må protesteres mot. Også forklarer hun hvordan det føles når man blir krøllete i hodet av å gjøre mange forskjellige ting på en gang. Ragnhild hyller alle kolleger og fellesskapet som hjelper oss gjennom livet.

28.02.2017 Salongen  

Britt Karin Larsen har skrevet flere prisbelønte romaner om folket på Finnskogen og nå sist boka "Av lys er du kommet". Hun forteller om en oppvekst der pryl med myke bjørkekvister var hverdagskost og synes vi stiller litt for store krav til kjærligheten. Hennes egne viktigste kriterier er fravær av alkohol og vold. I barndommen var naturen forbundet med arbeid som bærsanking og vedhogst, men etter at hun ble voksen oppdaget hun plutselig naturens skjønnhet. Det gjorde henne hekta på å gå tur i fjellet. Hjemme ved huset sitt har hun en samling trær nederst i hagen. Hun synes det er fint å være i nærheten av trærne, fordi de ikke går sin vei, slik som menneskene. Hun er helt sikker på at den ubetingede kjærligheten finnes, men tror kanskje ikke den varer så lenge.

Prest og klimaforkjemper Sunniva Gylver  

Hun ble kjent som presten med rastaflettene. Alle trodde hun fikk masse tyn, men hun har møtt overraskende mye åpenhet hele veien. Ofte opplever hun at hun kan snakke med den store og allmektige guden når hun går tur i parken og ber gud vise henne rett vei gjennom dagen når hun står i dusjen om morgenen. Gylver har engasjert seg sterkt i klimasaken fordi hun har et religiøst ansvar for å ta vare på skaperverket. Det ble et vendepunkt i livet hennes da venninna Hege hjalp henne med å stå opp mot mobberne i barndommen og viste at Sunniva var verdt å stå opp for. Også mener hun at Harry Potter har svært tydelige forbindelser til det kristne budskapet.

Skuespiller og geléspiser Olav Waastad  

Han har akkurat blitt fast ansatt på Nationaltheatret – til sin egen store overraskelse. Vi feirer med å iscenesette hans første møte med scenekunsten, iført sykkelhjelm. Christine er voldsomt imponert over hans evne til å produsere gutturale lyder når han spiser gelé som robot i forestillingen "R.U.R". Han får demonstrere i studio. I ungdommen var han ganske ukomfortabel med egen kropp, men når teaterregissører fikk ham til å være naken på scenen foran publikum, kom han over det. Forestillingen han spiller nå, foregår i en kjempeliten sal der det er omtrent like mange i salen som på scenen. Men hvor mye påvirker publikum de som står på scenen? Olav mener at publikum må jo få gjøre som de vil. De har jo kjøpt billett!

Gjør motgang sterkere?  

Hva kan man lære av å være med på en rullende samtale om livet hver ettermiddag? Det spør Christine Lossius Thorin, Jørgen Strickert og Ragnhild Laukholm Sandvik. De stikker fingeren i jorda og sjekker hva samtalene med gjestene i Salongen har lært oss om motgang. Gjør motgangen deg egentlig sterkere eller er den bare et slag i trynet?

Relasjonsterapeut og standup'er Dora Thorhallsdottir  

Akkurat nå spiller hun showet "Familiegreier" på Latter i Oslo, men det vanligste hun hjelper klienter med som terapeut er å bygge en grunnmur av selvfølelse som hjelper folk å stå i stormen. Men skremmende mye av denne grunnmuren bygges i de første leveårene. Betyr det at Ragnhild og Christine allerede har ødelagt barna sine? Det neste showet hennes har hun allerede tenkt at skal handle om overganger. For eksempel får vi stadig e-poster om omstillinger i arbeidslivet og alle hater det. Men i tillegg er hun snart i overgangsalderen og bor i en hormonbombe sammen med tenåringsbarna sine og det er det ingen som snakker om. Praktikant Mari Hove skal forsøke å finne ut om hun er morsom og skal prøve seg på stand-upscenen. Dora mener det viktigste er å tro på sin egen tekst for å få folk til å le.

Gravid politiker Anette Trettebergstuen  

Da hun la ut nyheten på Facebook om at hun skal ha barn sammen med sin homofile bestevenn, viste det seg at hele medie-Norge var kjempeinteressert i nyheten. Så ringte Annikken Huitfeldt en kveld og sa at hele Stortinget trodde de hadde pult. Da måtte de også by på historien om hvordan barnet hadde blitt til. For da hun selv for ti år siden lurte på om det gikk an å få barn som lesbisk, hadde hun trengt en slik historie. Men når barnet nå er på vei, får hun helt hetta av å gå inn i baby-butikkene. Hvor mange dingser trenger egentlig et spedbarn? Før hun fikk barn, undersøkte hun om det gikk an å holde pingviner som husdyr. Det viser seg at de ikke har noe godt av å togpendle mellom Hamar og Oslo.

Hva er den gode samtalen?  

Programlederne stikker fingeren i jorda og snakker om hva de egentlig har lært om et tema som ofte dukker opp i programmet: Den gode samtalen. Må samtaler handle om meningen med livet for å være gode, eller er det like viktig å snakke om lyspærer som må skiftes eller hva man har drømt om natta?

Stjernesopran Mari Eriksmoen  

Hun fikk en pangstart på karrieren da hennes store idol Diana Damrau plutselig måtte trekke seg fra sin hovedrolle i Wien og operastudenten Mari fikk steppe inn i stedet. I dag reiser hun og hele familien verden rundt og spiller opera. Da er det fint at hun kan ha med seg pappa som barnevakt. Ina Kringlebotn var Maris beste venninne. Hun bærer fortsatt med seg sorgen og tror kanskje hun fortsatt finnes et sted og holder vakt. Hun tror noe av oppskriften på å lykkes som storfamilie er å ikke gjøre forskjell på dine og mine barn. Kommentator Sanna Sarromaa har fått et anstrengt forhold til folk fra Tretten i løpet av de siste månedene.

Instagrampoet Trygve Skaug  

Poesikarrieren begynte i bilene mellom Oslo og kommunejobben i Østfold. Han irriterte seg over at tida i bilen ikke kunne brukes kreativt og bestemte seg for å skru av radioen og skrive minst ett dikt hver vei. Han har blitt ekspert på å observere folk rundt seg og ofte blir de til et dikt. En gang så han en relasjon på café som var så rar at han bare måtte spørre dem hvem de var og hva de gjorde. Men hvilket svar fikk han? Trygve og kona har utviklet en bruksanvisning for hvilke knapper de bør og ikke bør trykke på for at de skal ha det bra. Og siden Trygve forteller hvordan hans poesikarriere startet, spoler vi tilbake til Frode Gryttens første dikt som salongpoet.

Komiker Jonis Josef  

Etter at han holdt et show der han blant annet vitset med islam, kom det en dame og takket ham fordi hun ofte hadde møtt fordommen om at muslimer ikke har humor. Han har null sympati for folk som ikke forstår vitser og mener man bør ha total ytringsfrihet på stand-up-scenen. Superrasistiske vitser funker ikke foran publikum uansett. I vennegjengen kan de erte og slenge dritt til hverandre, men da namsfogden kom og byttet låsen fordi han ikke hadde betalt husleie, stilte de opp med en konvolutt full av kontanter. Akkurat nå er han i ferd med å slå igjennom som komiker og er hovedtrekkplaster på Latter for første gang i kveld. Det passer perfekt inn i hans plan om å nå livets topp i en alder av tjuesju. Daniel Kvammen forteller historien om å slå igjennom som artist under ganske spesielle omstendigheter.

Artist og religionsfilosof Hanne Krogh  

Hanne Krogh var ateist fram til hun var i trettiåra. Da valgte hun å tro for å få en ramme rundt livet sitt og et vitne. Hun har hatt flere opplevelser av at det finnes noe større enn seg selv, for eksempel da hun kom til Bettans barndomshjem for første gang og oppdaget at de hadde samme bilde på veggen som i hennes eget. Hun har vært insisterende selvgående hele livet og nesten alle prosjektene hennes har startet i hennes eget hode. Mange tror at de som alltid er blide og vennlige aldri har møtt motgang i livet, men Hanne tror ofte det kan være motsatt. Det gjelder bare å velge lyset framfor mørket. Da hun var femten, vant hun Melodi Grand Prix og reiste Europa rundt på egenhånd og flyttet til Oslo for å leve ut Skam anno 1970-tallet på Hartvig Nissen og la grunnlaget for sine viktigste vennskap.

0:00/0:00
Video player is in betaClose