NRK – Salongen

NRK – Salongen

Norway

Vi har sett Mammon og Torkil har et par vanvittige teorier. Så diskuterer vi serien som har fått snakkisoverdose: Making a murderer.

Episodes

Salongen 07.12.2016 - Marian Saastad Ottesen  

Skuespiller Marian Saastad Ottesens rolleprestasjon i teaterstykket Borkman har gjort uslettelig inntrykk på programleder Christine Lossius Thorin. Så stort var det faktisk at hun måtte sende en tekstmelding og skryte av det utrolige "hoppet". Marian kjente på livets dårlige tid allerede som 18-åring, men fikk heldigvis slippe inn på sitt personlige Soria Moria: Teaterhøgskolen. Sammen med direktør for internett og nye medier i IKT Norge, Torgeir Waterhouse, drodler de om nedfrysning av mennesker og kryoteknikk. Salonghistorie av Dan Andersen om presten, bonden og harens mirakel.

Venn med Torkil del 8 av 8  

Den siste og åttende episoden av radioserien "Venn med Torkil." Salongens Torkil Risan har i syv episoder blåst støv av sin vennehistorikk. Både det vonde og det gode. Samtidig har han forsøkt å få seg én helt ny venn. I flere uker har Torkil og Simen gjort venneting sammen, og i denne siste episoden av Venn med Torkil skal dette vennskapsforsøket evalueres.

Venn med Torkil del 7 av 8  

I serien "Venn med Torkil" har Salongens Torkil Risan hatt flere vanskelige samtaler denne høsten. Han har tatt tak i sine gamle vennskap og undersøkt hvorfor vennskapene opphørte. I denne syvende episoden er utgangspunktet motsatt. Torkil snakker med bestevennen sin, Tomas, om hvorfor vennskapet er så sterkt. Og et særlig betent spørsmål: Hvordan velge forlover?

Venn med Torkil del 6 av 8  

I sin serie "Venn med Torkil" bruker Salongens Torkil Risan høsten på å granske sine tidligere vennskap. Samtidig prøver han å få en ny venn som kan gli inn i sitt travle kone- og trebarnsliv. I denne episoden skal det handle om å bryte vennskap. Og Torkil skal prøve å ta kontakt med vennen han slo opp med for over 10 år siden.

Venn med Torkil del 5 av 8  

Torkil i Salongen setter fokus på vennskap i sin serie "Venn med Torkil." Han er lei av at alle snakker om kjærlighet, men at vi ikke snakker mer om de menneskelige relasjonene som de fleste av oss har mange flere enn én av: venne-relasjonene. Torkil har allerede bevennet en ny person, Simen. Men hvorfor har ikke Torkil jentevenner? Hvorfor har ikke flere venner på tvers av kjønn? Og hva er i tilfelle utfordringen med å ha en venn som har et annet kjønn enn det du har?

Venn med Torkil del 4 av 8  

Fjerde episode av Salongens Torkil Risans radioserie "Venn med Torkil". Når Torkil leter i sin egen vennehistorikk dukker det opp flere spørsmål som Torkil må stille både til seg selv og til sine eks-venner. I dag skal Torkil introdusere oss for et nytt begrep, nemlig one night friend.

Venn med Torkil del 3 av 8  

Den tredje episoden av "Venn med Torkil", en radioserie av Salongens Torkil Risan. Han graver i sin egen vennefortid for å kanskje finne ut hvorfor det sitter så langt inne å ta kontakt med andre og hvorfor han har så få venner idag. Det er 22 år siden Torkil sist hadde kontakt med kameraten sin, Kjetil, og det eneste Torkil har hørt om han disse årene er at det kanskje ikke har gått så bra. Nå må Torkil bøte på sin egen dårlige samvittighet, og finne ut om ting kunne vært bedre om han hadde stilt opp mer for Kjetil den gangen.

Venn med Torkil del 2 av 8  

Andre episode av Salongens Torkil Risans radioserie "Venn med Torkil". Torkil til å graver i sin vennehistorikk for å finne ut hvorfor det sitter så langt inne å ta kontakt med andre og hvorfor han har så få venner. I dag drar Torkil tilbake til gamle trakter i Trondheim for å møte bestekompisen på barneskolen som fant seg andre venner da de begynte på ungdomsskolen.

Venn med Torkil del 1 av 8  

Før sommeren fikk Torkil i Salongen en utfordring - han burde skaffe seg én ny venn. Og han har tatt oppdraget på alvor. Såpass på alvor at han i tillegg begynte å grave i sin egen "vennehistorikk". Hva skjedde egentlig da barndomskompisen plutselig begynte å henge med andre enn Torkil på ungdomsskolen? Og burde ikke Torkil stilt opp mer for vennen som havna på skråplanet? Kanskje er det sånn at dere som hører på også sitter med denne typen spørsmål om vennskap, om hvorfor de kommer og går som de gjør? Her er første episode av "Venn med Torkil", og i dag må Torkil ringe en han ikke kjenner for å prøve å bli venn med ham.

Helt vanlig journalist Anders Sømme Hammer  

Han var i en konfliktsone første gang som tolvåring. Da var han med familien til Belfast midt under opptøyene. Siden har han blitt en erfaren journalist og dokumentarist ute i krigssoner. Han har bodd i Kabul til og fra i snart ti år – det er antagelig nesten rekord blant journalister. Når andre journalister føler og sutrer og over hvordan det er å være der, blir han flau. De er der jo frivillig og kan dra når de vil! Han er en av få som har kommet skikkelig under huden på Taliban og spør ofte folk hva de drømmer om natta.

Digitalpioner og 64-åring Mette Bugge  

Da hun startet som sportsjournalist i Aftenposten, jobbet hun fortsatt på analog skrivemaskin. I dag har Mette rundet seksti og nettopp blitt kåret til Årets seniorprofil for sin evne til å kaste seg ut i den digitale medievirkeligheten. Hun er så opptatt av å sjekke hvordan det går med sakene sine i sosiale medier, at barna har måttet legge ned mobilforbud i familieselskapene, men hun sniker fortsatt med seg telefonen på do. Hun har aldri brydd seg om å lage enkle resultatsaker og jakter fortsatt på den beste historien bak idrettsprestasjonene – og så gir hun råd om hvordan man kan holde ut i et ekteskap i over tretti år.

-stan-oppdager Erika Fatland  

Hun trodde ikke det gikk an å skrive en bok om å dra på oppdagelsesreise i 2016, når verden har blitt så globalisert, men ble overrasket over hvor lite vi veit om alle landene i Sentral-Asia som slutter på -stan. Det resulterte i boka "Sovjetistan". Turkmenistans kamelmelkbaserte kjøkken ble en kulinarisk prøvelse, mens Nord-Korea ble en mørk og dystopisk opplevelse. Nå skriver hun bok om hele Russlands sjukt lange grense, men den mest krevende boka å skrive var barneboka "Vinterkrigen" fordi barn er så krevende lesere.

Bokentusiast Pil Cappelen Smith  

Forlegger, redaktør, bokhandler og bokentusiast Pil Cappelen Smith har nettopp gitt Volum 2 av Cappelens Forslags Konversasjonsleksikon. Bøkene er håndinnbundet og den dyreste varianten har omslag av steinbitskinn og koster 8000 kroner. Han har viet sin bror og begravet sin far human-etisk. Balanse er viktig og arbeid med sukkerspinn må ha en motvekt i skitt under neglene. Når man får vite at sitt eget barn kanskje skal dø forsvinner gulvet under føttene. Diktet "Ein keepers skuldre (ber om meir enn eit namn)" av frode grytten.

Journalist, litteraturkritiker og forfatter Bjørn Gabrielsen  

Journalist, litteraturkritiker og forfatter Bjørn Gabrielsen føler verden tar et skritt nærmere dommedag hver gang Donald Trump åpner munnen. Menneskene er som den utdødde irske kjempehjorten: Selvdestruktivt overutviklet. Moderne utenlandsreiser innebærer først og fremst å stå i kø med tykke tyskere med like t-skjorter og rumpetasker. Første møte med Fleksnes var dubbet på tsjekkisk under kommunistveldet. Vilde Alette Monrad-Krohns salonghistorie om en Tinder-date i Tyrkia.

Tegneserie-adlige Anders Kvammen  

Han vant nettopp Brageprisen for tegneserien sin Ungdomsskolen. I Salongen i dag dykker vi ned i denne formative og slitsomme perioden i livet som kan få mange sterke folk til å bryte sammen. Anders jobbet som it-medarbeider, men hatet det og ble frustrert over at alle vennene ordnet seg fine liv. Men en dag ble han så provosert over en sexistisk vitsetegning at han gikk hjem og knakk tegneseriekoden. I tillegg har han alltid drømt om å dra ut i verdensrommet og han får svar på hvor langt unna vi er en bemanna reise til Mars og vi lurer på hvorfor Anders drømmer at han blir tatt i billettkontroll og hvorfor Jørgen steker familien sin i ovnen.

Eline Lund Fjæren – en forfatter av Hamsun-format  

Finn Skårderud mener Eline skriver like godt om ensomhet som Hamsun, til tross for at hun bare er 22 år. Etter videregående flyttet hun da også til Bergen for å skrive og være aleine. Det gjorde henne nesten ekstatisk, men også så rar at hun måtte unnskylde seg til folk hun møtte på gata fordi hun sa så mye snodig. I barndommen løy hun mye, blant annet om at hun hadde masse hester og at hun nesten ble kidnappet på vei hjem i mørket – også koste hun seg med å få trøst. Hun har også valgt å bli veganer, noe som ble mottatt med blandede følelser i jegerfamilien.

Turborydder Synnøve Skarbø  

Hun var kjent TV-programleder helt til hun fikk barn, mistet jobben og gikk inn i en tung fødselsdepresjon. Da tenkte hun: «Hva kan jeg egentlig?» og kom fram til at hun var skikkelig god til å rydde. Det endte med et halvt år med intens rydding – og en ryddebok. Depresjonen gjorde at det tok nesten et år før hun egentlig satte pris på det etterlengtede barnet sitt og hun blir fortsatt sur når folk ber nybakte mødre om å «nyte tida». Som tenåring skrev hun brev til alle søte jenter hun fant i ukebladene og ba dem om å bli brevvennene hennes,og hvis det var et kamera i nærheten var Synnøve som klistret til linsa.

Orgonskap-korrespondent Morten Cranner  

Han er teaterregissør og har laget radioteater om den omstridte psykoanalytikeren Wilhelm Reich og hans orgonskap som skulle ordne opp i veldig mange av menneskenes problemer. I Salongen forteller Cranner hvordan det egentlig er å sitte i et sånt skap. Han lager også et teaterstykke om Arnold Juklerød, mannen som brukte tjue år på å slåss mot psykiatrien. Hvorfor engasjerer han seg så voldsomt i enkeltmenneskene som slåss mot systemet? Favorittfilmen hans er Pirates of the Carribean 3 fordi han mener den handler om å være fri.

Hullgraver Eir Inderhaug  

Hun er en av Norges største operastjerner, men hun begynte å øve i smug fordi hun så Solveig Kringlebotn klaske til Dan Børge Akerø på TV og fordi sangpedagog-moren mente det var en skikkelig dårlig idé at hun skulle bli operasanger. Hun meldte seg på Talentiaden etter en fuktig festkveld og gikk rett til topps. Men av og til kjenner hun på at sangerlivet ikke har noen mening – alt er jo ferdig når konserten er levert. Da går hun ut i hagen og begynner å grave et enormt hull.

Anti-julekonsert-Sigvart-Dagsland  

Han dropper julekonsertene fordi han ikke mener det nok i år. Han jobber med å klare å være til stede i livet og bruker meditasjon som verktøy. Sigvart mener fortsatt han er kristen, selv om han ser religionen som en krykke han flere ganger har vurdert å kaste. Etter lange samtaler med teolog Jacob Jervell, innså han at Jesus aldri sa de tingene som står i Bibelen. Men er den da bare en veldig gammel selvhjelpsbok?

0:00/0:00
Video player is in betaClose