NRK – Salongen

NRK – Salongen

Norway

Filmprodusent Thomas Robsahm beskriver suksessen med filmen "Thelma" som å få lønn før han kommer til himmelen. Felte en tåre da sekseren fra VG kom i anmeldelsen av Thelma. Tar et eventuelt liv etter døden som en gedigen bonus. Faren til Thomas Robsahm ble tilbudt rollen som Gudfaren av Francis Ford Coppola. I hvilken som helst italiensk restaurant i verden er det 50% sjanse for at det er et bilde av Robsahms italienske pappa på veggen. Kalte det første punkbandet sitt "Forsiktig!" fordi da hadde de gratis klistremerker med bandnavnet. Hoppa av miljøbevegelsen på 80-tallet fordi han trodde det gikk av seg selv og begynte å fokusere på vegetarianisme i stedet.

Episodes

Fotograf Jonas Bendiksen  

Jonas Bendiksen var superskeptisk til alt som hadde med religion å gjøre, men møtet med folk fra hele jorda som tror de er Messias, fikk han til å tenke seg om flere ganger. Hva ligger det i å tro?

Forfatter Bror Hagemann  

Bror Hagemann slutta å spille musikk fordi han ble lei og følte seg ferdig en gang på 80-tallet. Så begynte han å skrive i stedet. I hans siste roman har han satt seg inn i hodet til Leo, en tilbakestående gutt med et vanskelig liv. For mørkt for Torkil, men mørket må til for å se lyset, mener Bror.

Filmprodusent Thomas Robsahm  

Filmprodusent Thomas Robsahm beskriver suksessen med filmen "Thelma" som å få lønn før han kommer til himmelen. Felte en tåre da sekseren fra VG kom i anmeldelsen av Thelma. Tar et eventuelt liv etter døden som en gedigen bonus. Faren til Thomas Robsahm ble tilbudt rollen som Gudfaren av Francis Ford Coppola. I hvilken som helst italiensk restaurant i verden er det 50% sjanse for at det er et bilde av Robsahms italienske pappa på veggen. Kalte det første punkbandet sitt "Forsiktig!" fordi da hadde de gratis klistremerker med bandnavnet. Hoppa av miljøbevegelsen på 80-tallet fordi han trodde det gikk av seg selv og begynte å fokusere på vegetarianisme i stedet.

Skuespiller Liv Aakvik  

Liv Aakvik, eller Frida Frosk, som hun var kjent som på 70- og 80-tallet, snakker om trafikkregler, retten til å tro på hva du vil, store spørsmål som ikke trenger svar, om savnet etter døde venner – og om kristen kiosklitteratur.

Hjerneforsker Kaja Nordengen  

OBS! Eksplisitte skildringer av hjerne og hjernemasse for dere sarte sjeler. Hjerneforsker Kaja Nordengen avviser myten om at vi bare bruker 10% av hjernen vår. Sier at "hukommelsen er til for at vi skal huske framtida". Hva er egentlig falske minner? Hvorfor synger Yngve plutselig – og helt uprovosert – "Hildringstimen"? Siden vi elsker med hjernen synes Kaja at det er mer romantisk å si at vi elsker noen med hele vårt limbiske system enn av hele mitt hjerte.

Dramatiker Maria Tryti Vennerød  

Hun har skrevet musikalen Snøkvit for Det Norske Teatret. I hennes versjon handler eventyret om en datters løsrivelse fra moren, og det er et tema som interesserer Maria. Hun forteller også om å finne betydningen av Gud, og at det er viktigere enn om det er sant at det fins en Gud. Og hun kan bli fylt av dødsangst og tanker om alt fra atomkrig til slanger i do. Da hjelper det å puste dypt og kjenne at også hvert enkelt menneske er en del av det store kosmos, selv om vi alle faktisk skal dø. Programledere Christine Lossius Thorin og Torkil Risan

Arja Saijonmaa – finsk diva og saunaekspert  

Arja Saijonmaa er berømt for sin sang "Jag vill tacka livet" og forteller om hvordan akkurat den sangen kom til henne. Det var en tilfeldighet, men også en sterk følelse som traff rett i hjertet. Vi får historien om en lunken norsk badstue med polett-innkast, og hun forteller om sin uuttalte kjærlighet til komponisten Mikis Theodorakis. Hun fortalte ham ikke om sin forelskelse i ham før han var en gammel mann. Frode Grytten har skrevet diktet Rom 409, og Arja kommer med råd for den som kjenner på ensomheten. Den har hun blitt venn med. I studio Christine Lossius Thorin og Torkil Risan

Aiman Shaqura, gründer og sosialentreprenør  

Aiman har hjulpet et hundretalls flyktninger og innvandrere til å få arbeid i "Give a job"-prosjektet. Nå driver han inkubator-bedriften Change for å skape nye arbeidsplasser. Han og familien var på flukt i store deler av oppveksten hans, på grunn av den ustabile situasjonen i hjemlandet Palestina. Men mora hans var flink til å holde motet oppe i flokken. "Det handler ikke om å få, men å få til" pleide hun å si. Da Aiman var 11 år bosatte de seg på Toten, og der vokste en liten kremmersjel fram. Han klippet gress og vaska vinduer, og han solgte julenek på døra. En kald vinterkveld fikk han hverdagsrasismen midt i trynet, men han vil ikke være uten den opplevelsen heller. Linda Eides Salonghistorie om et forsonende møte med en tidligere gym-lærer får praten i gang om hvordan man kan gjøre en forskjell i et menneskes liv. Og Aiman slår fullstendig hull på en historie Torkil har lest om ham, men det er et viktig budskap der likevel. I studio Torkil Risan og Christine Lossius Thorin.

Fylkesdirektør Karen Espelund  

Hun har vært fotballspiller i en tid da det ikke var vanlig for jenter, hun har vært en del av det store pampeveldet i idrettsorganisasjonene og nå blir hun fylkesdirektør for kultur og folkehelse i Trøndelag. I Salongen røper hun at hun alltid har en tepose med Earl Grey på baklomma. Hun er et rasjonelt menneske som liker å ta en tenkepause når følelsene ligger og lurer, og hun setter stor pris på å leve alene. Jon Øystein Flink forteller historien om hvordan han fikk tilgang på Den magiske sirkelens bibliotek, der all verdens trylletriks finnes mellom permene.

Musiker Andreas Ihlebæk  

Plateaktuelle Andreas Ihlebæk liker at Christine og Torkil har hørt hele det nye albumet hans "The Guest" uten å hoppe over for mange låter. Han liker selv å lytte til hele album. Han vokste opp i sjømannskirker, og i Hamburg snublet han over fulle sjømenn da han gikk ut døra for å gå på skolen om morgenen. I San Francisco var nabolaget enda tøffere, med væpnede vakter i skolegården. Han undrer seg over hvordan man ideelt sett kan slå en enkel C på tangentene og få publikum til å gråte av det, og han interesserer seg for koblingen mellom kjedsomhet og kreativitet. Og han har gått på nybegynnerkurs for julenisser i Michigan! Frode Grytten har skrevet dikt til de mange som går rundt og er helt nye et sted. Programledere er Christine Lossius Thorin og Torkil Risan.

Forlagsredaktør Nazneen Kahn-Østrem  

Vi skal reise fra peisestua i Flekkefjord, til konserter på Blitz, via avbrutte tannlegestudier i Bergen, få oppleve gleden med skjeden og ende opp med å snakke om debattklima og small talk. Denne veien er Nazneen Khan-Østrem sin!

Musiker Hedvig Mollestad  

Hedvig Mollestad forlater sin jazztrio til fordel for Trio Salongen Hvorfor driver vi og ringer foreldrene våre hele tiden? Hedvig er venninnenes favoritt-rådgiver Mona B. Riise forteller om da morfar sto opp fra de døde

Sanger og skuespiller Øystein Wiik  

Salongen er glade over å endelig være tilbake etter sommeren! Første gjest er sanger og skuespiller Øystein Wiik. Han står ekstra tidlig opp om morgenen for å puste i én time. Får ilinger gjennom kroppen av å høre igjen åpningssangen fra Les Misérables. Gravde ut en hel hyttetomt for å bygge muskler før Les Misérables-auditionen mens han hadde musikken fra musikalen på ghettoblaster. Er opptatt av flaks og angrepslyst. Yngve lufter presskaffe-krangelen fra salong-kontoret for Øystein Wiik. Skriver ofte om fenomener i bøkene sine som hender i virkeligheten etter boka er utgitt. Frode Grytten starter høstsesongen med diktet "Armageddon Days".

Christine og kjærligheten. Episode 1. Prolog  

Programleder i Salongen Christine Lossius Thorin vant Prix Radio for sin serie om kjærlighetssorg. Nå har hun laget en oppfølger til serien, for å finne mer ut om kjærligheten. For hun mistet følelsen av hva det egentlig er, denne grunnleggende følelsen som innimellom kan være så sterk.

Christine og kjærligheten. Episode 2. Kjærligheten skal være liten og stor  

Programleder i Salongen, Christine Lossius Thorin, vant Prix Radio for sin serie om kjærlighetssorg. Nå har hun laget en oppfølger til serien, for å finne mer ut om kjærligheten. I denne episoden treffer hun sin store helt, den svenske forfatteren Lena Andersson. Hun har fått ansvaret for å intellektualisere kjærlighetssorgen i bøkene sine, men hva tenker hun om den store og ikke minst varige kjærligheten? Kan kjærligheten være liten?

Christine og kjærligheten. Episode 3. En dirrende kaffekopp  

Programleder i Salongen, Christine Lossius Thorin, vant Prix Radio for sin serie om kjærlighetssorg. Nå har hun laget en oppfølger til serien, for å finne ut mer om kjærligheten. Skal kjærligheten egentlig tåle alt hvis den er riktig? Christine spør forfatter Kjersti Annesdatter Skomsvoll som opplevde at kjærligheten tok slutt da hun ble syk.

Christine og kjærligheten. Episode 4.  Å vente, mens vinden blåser  

Programleder i Salongen, Christine Lossius Thorin, vant Prix Radio for sin serie om kjærlighetssorg. Nå har hun laget en oppfølger til serien, for å finne ut mer om kjærligheten. Forfatter Geir Gulliksen kalte kjærlighetssorgen for en svart, brennende by av lidelse, så Christine vil gjerne vite hva slags sted kjærligheten er og hvorfor vi aldri, aldri må gi opp.

Miss Tati, Tatiana Palanca, i sesongens siste Salongen  

Salongen runder av før sommeren med artist og musiker Miss Tati foran publikum på Ingensteds! Da Tatiana vokste opp med Tourettes syndrom, var hun lei for at det ikke fantes offentlige personer som snakket om denne lidelsen. Nå når hun er voksen og har lært seg å leve med det, ønsker hun å være en som kan snakke åpent om Tourettes. Musikk og dans hjalp henne å få kontroll over tics og rykninger

Kunstner Siri Hermansen  

Kunstner Siri Hermansen har reist til områder i verden der krisen har herjet, som Tsjernobyl, for å lage film. Hun opplever at krisestedene blir et fristed for de som vil flykte. Det er tette bånd mellom pappa Tormod Hermansen, Siri og sønnen lille-Tormod. Men hvordan blir det når sønnen river seg løs? Hun har reist masse rundt, men forsikrer Anne om at det er greit å tilbringe ferien i Indre Østfold også.

Forfatter Jan Kristoffer Dale  

Jan Kristoffer Dale fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for sin novellesamling Arbeidsnever. Hos oss forteller han om hvorfor han velger å skildre livet til de som faller utenfor. Jørgen og Christine får redegjøre for sin arbeidererfaring. Vi snakker om mobbing og om hvor viktig det er å bearbeide alle erfaringer. I Salonghistorier er det Oddny Miljeteig som forteller om sin kamp mot kreften. Og så skal Jørgen få prøve en nikotinfri snus!

0:00/0:00
Video player is in betaClose