NRK – Salongen

NRK – Salongen

Norway

Vi har sett Mammon og Torkil har et par vanvittige teorier. Så diskuterer vi serien som har fått snakkisoverdose: Making a murderer.

Episodes

Psykolog Gry Stålsett er den perfekte samtalepartner  

Gry Stålsett forklarer hvordan skam kjennes som en fysisk følelse. Og hva det vil si å høre til et sted. Og så analyserer hun Christine helt uten å mene det.

Hva om Bertine Zetlitz og Christine hadde vært venner?  

Bertine Zetlitz har nylig debutert som skuespiller på Nationaltheatret, men hun blir ikke nervøs av den grunn. Hun bare mediterer det vekk! Selv om det kanskje er like slitsomt som å kjenne på nerver. Vi skal høre en salonghistorie om en prestestudents første kyss, og siden snakke om den varige kjærligheten – som ikke alle klarer å finne så lett.

Salongen med Forfatter Demian Vitanza  

Forfatter Demian Vitanza måtte dykke inn i utenforskap og frykt for å forstå tankesettet til en Syriafarer da han skulle skrive den siste boka si. Men det er tanken på KJÆRLIGHETEN som holder han våken på nettene.

Regissør Jorunn Myklebust Syversen ser på det mørke i tankene  

Da regissør Jorunn Myklebust Syversen skulle lage sin debutfilm, var temaene sorg, tungsinn og isolasjon. Hjembygda i Hallingdal var en naturlig location for dette.

Per Inge Torkelsen flytter grenser  

Da Per Inge var barn, vokste han opp med strenge regler om hva som er lov og ikke. Dette gjorde at han kunne begynne å flytte på grensene og nå jobber han med å sjekke hvor langt strikken kan tøyes…

Signy Fardal er ikke sint, hun er engasjert  

Det provoserer Signy Fardal at hun som kvinne ikke kan hisse seg opp uten å bli satt i en sinnabås. Og så har hun ikke glemt engasjementet fra sin ungdom, hun har bare justert det litt, og skjønt at hun ikke kan gjøre alt selv, og at alle må gjøre det på sin måte.

Janne Heltberg om fremtiden og om å være i smellen nå  

Janne Heltberg om fremtiden og dystopien. Og om å være i smellen nå. Og lytternes lyder.

Filosof Kaja Melsoms oppgjør med friheten  

Ikke bare mener hun at friheten vi omgir oss med på sikt gjør oss ufri. Hun mener også at evig begjær ikke eksisterer, at filosofi er et luksusproblem og at vi heller burde se til tragedien enn å drømme om lykke. Hvis vi virkelig ønsker å få et godt liv da. Og det gjør vi jo.

Agnete Haaland tåler at det stormer  

Skuespiller og teatersjef Agnete Haaland må beregne lang tid når hun skal gå over Torgallmenningen i Bergen. For hennes posisjon som teatersjef blir lagt merke til, og bergenserne er ikke redde for å både rise og rose. For hennes engasjement for kunsten gjør at hun trives både i finvær og storm.

Terje Nordby – mytenes mester og satirens far  

Med forestillingen Judasevangeliet utforsker forfatter og dramatiker Terje Nordby menneskets evne til å svike. Vi skal også høre om Terjes år med myter, og hvorfor vi trenger tragedien.

Benny Borg - musiker og podkastpromotør  

Benny Borg avslører at han stammer fra Erling Skjalgsson og andre storheter. Han har begynt med slektsgranskning. Og han blir rørt av Salongpoet Ruth Lillegraven som har skrevet et dikt på vegne av Bennys beste venn, gitaren. VI innfører også Elvis-intervjuet, der spørsmålene genereres fra The Kings sanger. For eksempel "Does the future press you with its worry and its scare?" - Nei, Benny er ikke redd for fremtiden og han sveler ikke så mye ved fortiden heller. Og han tror ikke det var Gud som skapte fjell og vann, selv om han er religiøst interessert. Dessuten en podkastreklame: Evert Taubes tekster misbrukes for å dra nye lyttere til Salongens podkast.

Tine Kjær, en av de få som kan kalles god sjef  

Kan forlagssjef Tine Kjær også ha kjent på utilstrekkelighet? Hvordan blir man egentlig en god leder? Det skal diskuteres høye forventninger, bedriftsfotball uten kunnskaper og kunsten å forstå. Velkommen inn!

Rebekka Karijord - musiker og skuespiller  

Christine tok på seg rød kåpe da hun gikk på jobb i morges, men det krever et visst mot. Rebekka har et gullskjørt hun også må mote seg opp for å bruke. Det handler også om lyder, for lytterne har sendt inn favorittlyder og Rebekka Karijord har også med noen av sine egne, for eksempel da hun sang for datteren Liv etter den dramatiske fødselen. Rebekka kjente at noe var galt og Liv ble født med akutt keisersnitt tre måneder før termin. Den opplevelsen preger det nye albumet til Rebekka, "Mother Tongue". Hun ar fått et annet perspektiv på sine egne foreldre etter at hun selv ble mor, og de nære relasjonene opptar henne mye. Frode Grytten har skrevet diktet "Dressane". Dessuten ber Jørgen Rebekka om hjelp i skuespillerkunsten, han har nemlig fått et leseoppdrag der han må være Jesus.

Mira Craig mener drømmer går i oppfyllelse om man vil det nok  

Artisten Mira Craig begynte for ei tid siden å drømme om å lage et gigantisk sceneshow med egne sanger, stor koreografi, dansere, cheerleaders, flamme- og akrobatartister. 10 år senere gikk drømmen i oppfyllelse, og hun mener man kan få til alt så lenge man jobber for det og vil det nok. Mira Craig er gjest i Salongen med Jørgen Strickert og Christine Lossius Thorin.

Bugge Wesseltoft samler på lyder  

Når jazzmusiker Bugge Wesseltoft er på reisefot, eller om han bare skal sykle seg en tur, har han gjerne på lydopptakeren sin, og slikt blir det musikk av. Jungeltelegrafens Arne Berg er også med oss såvidt og sammen snakker vi om hvordan musikk kan påvirke følelser. Eller er det følelsene våre som påvirker hvordan vi hører musikken? Følelsen "anti-jul" var det Bugge Wesseltoft gikk i studio med da han for 20 år siden spilte inn plata "It's snowing on my piano" – bort fra alt stress og hysteri som han forbandt med jula. Han hadde aldri i livet sett for seg at han skulle lage noen juleplate noen gang, men heldigvis fikk han gjøre det på sin måte.

Anne Marit Jacobsen snakker om hunder, lydkunst og pensjonisttilværelsen  

Anne Marit Jacobsen er vår første gjest i vår nye helgesendetid. Hun har vært hos oss før, men en slik personlighet må vi selvsagt ha på besøk igjen. Hun har blitt pensjonist siden sist, og vi finner nye roller til henne. I tillegg snakker hun om sin neste store livsoppgave, en hundevalp som flytter inn hos henne i påska. Og så får vi lydkunst som Anne Marit lager med munnen sin.

Artist og diamant Mari Boine  

Artistdrømmen ble født da hun så Patti Smith på TV på syttitallet, seinere Buffy Sainte-Marie og litt Doris Day da de hørte Radio Luxembourg i smug i det strenge barndomshjemmet. Hun tok lærerskolen og giftet seg, men så dukket det opp en stemme i øret som sa at hun skulle skrive musikk og stå på scenen, selv om hun var en sjenert dame. Det måtte til for at hun skulle bli et helt menneske, selv om det var skikkelig hardt til tider. Hun har også hatt store mengder sinne, men bestemora hennes lærte henne å banne og få ut sinnet sitt. Nå får hun det også ut gjennom musikken og trenger ikke knuse middagstallerkner lenger. Også snakker Falk og pappa om følelser.

Kongen av norsk film Egil Hegerberg  

I det siste har han blant annet spilt alle de sju fedrene i huset i Jan Vardøens film "Det norske hus", samt Petter Pinnsvin i den nye animasjonsfilmen om dyrene i Hakkebakkeskogen. En gang søkte han på teaterhøgskolen med et opplegg som var så morsomt at Anne Marit Jacobsen og resten av juryen hylte av latter og han kom nesten helt til tredje opptaksrunde. Opplegget var utviklet i samarbeid med Linn Skåber og Kristopher Schau. De var også enige om at alt som fantes i 1986 kunne lages av dopapir og banan. Ti av sine formative år tilbrakte han bak bensinpumpene på Statoil på Bøler, med Kupper'n som sjef. Det var før nynazistene slo seg opp i lokalmiljøet og skapte frykt og ubehag. Også forteller Thea Elnan salonghistorien om da hun ble statsleder på en flyplass i Russland.

Skuespiller og skøyteløper Ine Marie Wilmann  

For tiden jobber hun hardt med å kunne gå på skøyter på en overbevisende måte, slik at hun kan spille Sonja Henie på film. Historien om Sonja er også en historie om ensomhet og i et lite filmklipp der superstjerna spiser pommes frites fikk Ine plutselig direkte tilgang til mennesket Sonja Henie. På kveldstid står hun på scenen i teaterstykket "Hvem har æren", en komedie om æresdrap. Hun håper forestillinga kan minne oss på om at dette er ting som foregår i vårt eget land jevnlig og som må protesteres mot. Også forklarer hun hvordan det føles når man blir krøllete i hodet av å gjøre mange forskjellige ting på en gang. Ragnhild hyller alle kolleger og fellesskapet som hjelper oss gjennom livet.

28.02.2017 Salongen  

Britt Karin Larsen har skrevet flere prisbelønte romaner om folket på Finnskogen og nå sist boka "Av lys er du kommet". Hun forteller om en oppvekst der pryl med myke bjørkekvister var hverdagskost og synes vi stiller litt for store krav til kjærligheten. Hennes egne viktigste kriterier er fravær av alkohol og vold. I barndommen var naturen forbundet med arbeid som bærsanking og vedhogst, men etter at hun ble voksen oppdaget hun plutselig naturens skjønnhet. Det gjorde henne hekta på å gå tur i fjellet. Hjemme ved huset sitt har hun en samling trær nederst i hagen. Hun synes det er fint å være i nærheten av trærne, fordi de ikke går sin vei, slik som menneskene. Hun er helt sikker på at den ubetingede kjærligheten finnes, men tror kanskje ikke den varer så lenge.

0:00/0:00
Video player is in betaClose