Operahuset med Rickard Söderberg

Operahuset med Rickard Söderberg

Sweden

Rickard Söderberg tar med lyssnarna in bakom kulisserna i operans magiska värld. I varje program dyker han, tillsammans med en välkänd operaprofil, ner i oväntade och spännande ämnen, som alla har med opera att göra. Ansvarig utgivare: Elle-Kari Höjeberg

Episodes

Framtidens opera med gäst Elisabet Ljungar  

Vi beger oss ut på spaning och undersöker vad som krävs för att operans relevans och kraft ska fortsätta blomstra även i framtiden. Veckans gäst Elisabet Ljungar är regissör, som bland annat hyllats för regin i uppsättningen "Blanche och Marie" på Norrlandsoperan - ett operahus där hon numera även innehar befattningen som musikchef.Det blir ett samtal där vi blickar in i operans framtid, tar upp frågan om mentorskap och Elisabet berättar varför en specifik del ur en opera starkt bidrog till att hon blev regissör.

Bakom radiokulisserna med gäst Sofie Almroth  

Opera är ett allkonstverk, som gör sig utmärkt i radio. En del av förklaringarna till det får vi av P2:s presentatör Sofie Almroth, som ger sin bild av arbetet bakom det vi hör, men inte ser. Som presentatör för P2 Live är Sofie Almroth en av kanalens profiler, som lotsar radiolyssnarna vid konserter och operaföreställningar och ger en inblick i det som sker, både på scen och runtomkring. Hon är även mezzosopran och har bland annat sjungit i Figaros bröllop, Trollflöjten, La Traviata och Suor Angelica.Veckans avsnitt av Operahuset handlar om opera i radio och Sofie berättar om föreställningar och sångare som gjort extra starkt intryck på henne. Vi lyfter fram en svensk radioopera från 1950-talet och uppmärksammar mindre kända verk, som nått nya lyssnare tack vare att de sänts i radio.

Operavärlden i ny kostym med gäst Camilla Thulin  

Den svenska opera- och musikalvärldens okrönta kostymdrottning gästar Operahuset. Det handlar om stil och hantverk, men också om en kurtisan från 1800-talet som intagit en väsentlig roll inom opera. Den svenska opera- och musikalvärldens okrönta kostymdrottning gästar Operahuset. Det handlar om stil och hantverk, men också om en kurtisan från 1800-talet som intagit en väsentlig roll inom opera.

Kvinnor som gestaltar män med gäst Anne Sofie von Otter  

Byxroller står på agendan när Anne Sofie von Otter är tillbaka i Operahuset. Mer än någon annan sångerska har hon gestaltat ynglingar och män.

Ljudet av en tid som flytt med gäst Olof Boman  

Ingen vet hur det lät när operorna vi älskar uruppfördes. Men vi kan alltid gissa och tillsammans med dirigenten Olof Boman trevar sig Rickard fram i en musikalisk skog av originalinstrument. Den här gången ska vi försöka lyssna på det som inte går att höra och ställer oss frågan - hur lät det egentligen vid urpremiären av till exempel Figaros bröllop, när Wolfgang Amadeus Mozart själv satt vid fortepianot?Vi fördjupar oss bland annat i historiskt informerat musicerande och barockens uppförandepraxis. Veckans gäst Olof Boman är en efterfrågad kör- och operadirigent i Europas musikmetropoler och festivaler. Sedan 2009 har han sin bas i Berlin. Han samarbetar återkommande med en rad orkestrar, körer och ensembler, till exempel Akademie für Alte Musik Berlin och är förste gästdirigent vid Theater Bremen.

Opera och film - historiens största kärleksaffär med gäst Orvar Säfström  

Tillsammans med filmnestorn Orvar Säfström går Rickard igenom delar av filmhistorien. Det visar sig, att i var och varannan blockbuster, dyker det faktiskt upp musik från opera.

Det gudomliga instrumentet med gäst Laine Quist  

Tillsammans med sopranen och sångpedagogen Laine Quist dissikerar Rickard det mest obegripliga, och det mest underbara, av alla instrument - den mänskliga rösten.

Sången som en treminuters-opera med gäst Anne Sofie von Otter  

En sång på tre minuter kan vara lika dramatisk och innehållsrik som en opera på tre timmar. I veckans avsnitt låter vi oss hänföras av dessa mini-operor i form av romanser, lieder och chansons.

Det mytomspunna röstfacket haute-contre med gäst Anders J. Dahlin  

Det är ett exklusivt röstfack som lyfts fram i veckans program. Men vem får egentligen tillhöra denna skara och kalla sig för haute-contre? Vilka kriterier behöver uppfyllas? Vi reder ut begreppen. För att klargöra innebörden av haute-contre, har Rickard den här veckan bjudit in Anders J. Dahlin – framstående tenor, som 2014 tilldelades det prestigefyllda Jussi Björling-stipendiet och samtidigt är en av världens främsta utövare inom haute-contre. Han har sjungit en rad huvudroller inom främst barockopera och samarbetat med världsledande dirigenter som exempelvis John Eliot Gardiner, Marc Minkowski, William Christie, Philippe Herreweghe och René Jacobs.Rickard har satt upp ett tydligt mål med programmet: ”Jag försökte förklara för min man Anders vad haute-contre är och han förstod inte riktigt, så mitt mål är att en halvt tondöv kommunal mellanchef, dvs min man, ska förstå vad haute-contre är när vi är klara”.Med hjälp av en rad välljudande musikexempel, utkristalliseras de parametrar och regler som avgör om det är haute-contre eller au contraire - något helt annat.

Den fria konsten med gäst Alice Bah Kuhnke  

Hur fri är egentligen operan? Felix Mendelssohns hunsade syster, blackface i Othello och Muhammeds avhuggna huvud i Idomeneo avhandlas. Det duckas inte för något känsligt ämne i veckans program. "Konst som inte är fri är meningslös" säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Så i säsongspremiären av Operahuset ställer vi oss frågan, hur fri operan egentligen är: i Sverige och utomlands - förr och nu.Hör även hur Alice Bah Kuhnkes förhållande till den klassiska musiken såg ut i barndomen och vilket sammanhang som gav henne ett rejält lyckorus.

Ensemblerace med gäst Johannes Nebel  

Livet är som bäst när vi sjunger tillsammans. Musikhistorien är fylld av både andlöst vackra och storslagna körverk - tillsammans med Johannes Nebel lyfter Rickard fram några riktiga superfavoriter. Det är två inbitna körentusiaster som möts, när Rickard den här veckan bjuder in Johannes Nebel - en av grundarna till Skandinaviens största tidskrift om klassisk musik och opera, vice ordförande för Lunds studentsångare och operaagent.Tillsammans försöker de ta reda på om det går att kora den bästa ensemblesången någonsin.

Crossover och kritik med gäst Gunilla Brodrej  

Ska operasångare sjunga pop? Ska popsångare sjunga opera? När blir det ett lyckokast och när blir det outhärdligt? Rickard prövar på yrket som kritiker med Gunilla Brodrej som sparringpartner. En av Sveriges mest respekterade och tongivande musikkritiker, Gunilla Brodrej gästar Rickard i Operahuset. Tillsammans tar de sig an genren crossover - hur låter det när Renée Fleming sjunger en helt annan repertoar än opera och hur ror Michael Bolton iland en aria ur Tosca?I programmet avslöjas vilken låt Rickard ser som facit inom den gränsöverskridande genren och Gunilla berättar vilken musikhändelse som fick hennes mångåriga beundran för Sting att svalna.

Regissörens roll med gäst Anne Sofie von Otter  

Med makt att hjälpa eller stjälpa en föreställning. Vad utmärker den fantastiske regissören från motsatsen? Det diskuteras med världsstjärnan Anne Sofie von Otter, som gör comeback i programmet. Med makt att hjälpa eller stjälpa en föreställning. Vad utmärker den fantastiske regissören från motsatsen? Det diskuteras med världsstjärnan Anne Sofie von Otter, som gör comeback i programmet.

Koloratursopranfrossa med gäst Kerstin Avemo  

I veckans program spränger stratosfäriska höjdtoner ljudvallen, och det blir inte en ton under höga C. Men vad händer när Rickard och Kerstin inser att de har helt olika favoriter? Veckans gäst, koloratursopranen Kerstin Avemo, har haft världens främsta operascener som sin arbetsplats. Under våren har hon gjort succé i Kungliga Operans uppsättning av Pelléas et Mélisande av Claude Debussy och just nu är hon högaktuell med en roll i uruppförandet av operan Rokokomaskineriet av Jan Sandström och Tuvalisa Rangström på Drottningholms Slottsteater. I veckans avsnitt av Operahuset får vi bland annat höra vad som krävs för att bli en framgångsrik koloratursopran och vilka roller detta röstfack erbjuder.

Klassiska rivaler med gäst Göran Gademan  

Många operor bygger på konflikter mellan starka egon, men det överträffas ofta av de riktiga divorna. Rivalitet och hämndlystenhet vet få gränser när stjärnorna slåss om platsen i strålkastarljuset. Den här veckan har Rickard bjudit in dramaturgen och författaren Göran Gademan till Operahuset. Han har en rejäl nypa berättelser om rivalitet i rockärmen - hör bland annat hur operavärlden kan delas upp i två läger och om ett bråk på Händels tid, som förmodligen lämnade avtryck även drygt 200 år senare.

Operasångarens vardag med gäst Matilda Paulsson  

En inblick i hur livet som operasångare ser ut bakom scenen – graden av glamour, premiärförberedelser, utseendefixering och berättelser om en älskad scen. Följ med mezzosopranen Matilda Paulsson och Rickard på deras väg från stretchmattan på gymmet till röda mattan i kungliga sammanhang. Den här veckan lyfter vi på ridån och kollar hur vardagen kan te sig för operasångare.

Legendariska piratinspelningar. Gäst Marcus Jupither  

Gnistrande, oväntade, humoristiska och gripande. Rickard och veckans gäst Marcus Jupither har letat upp en hemlig vrå i Operahuset, för att smyglyssna på sina favoriter bland piratinspelningar. Själva förekommer de båda i piratinspelningar - basbarytonen Marcus Jupither och tenoren Rickard Söderberg, men den här veckan är det deras tur att syna andras inspelningar. Plats för rariteter och otippade vändningar med svenska och internationella stjärnor. Dessutom blir Rickard helt knockad av några samarbeten och erbjudanden som Marcus upplevt.

Operahuset - en värld i miniatyr? Gäst Birgitta Svendén  

Hon har uppträtt på världens största scener och är idag Kungliga Operans VD. Där försvarar hon sin konstform med näbbar och klor, men avslöjar också att operavärlden kan vara ganska instängd. Den här veckan har Rickard bjudit in Birgitta Svendén för att prata om ifall det finns några likheter mellan att vara operastjärna och operachef. Vem går man till när man som högsta chef vill bolla en fråga? Hon slår också ett slag för nyskriven opera och avslöjar vilken rollkaraktär som ligger hennes egen personlighet närmast.

Operans guldålder med Fredrik Kempe  

"La Voix är en blandning av Puccini och ABBA... typ" Det säger Fredrik Kempe när han och Rickard Söderberg uppmärksammar och jämför några av förra århundradets giganter inom opera. Vilka är Rickard och Fredriks personliga favoriter från operans guldålder? Finns det några som, i deras tycke, faktiskt gjort mer för operakonsten än de flesta andra stjärnor? Och så berättar Fredrik vilka artister som under våren fått ta del av sångövningar som han lärt sig av Nicolai Gedda.

Skiva vs live med Anne Sofie von Otter  

Vilka är de största skillnaderna mellan att sjunga opera live och på skiva? Och är det fusk att klippa i inspelningarna? Anne Sofie von Otter och Rickard Söderberg bjuder på inblickar i operans värld. Mezzosopranen Anne Sofie von Otter gästar Rickard Söderberg i premiäravsnittet av Operahuset.Följ med bakom kulisserna för att höra hur det egentligen går till när en liveskiva spelas in och hur fokus kan förändras hos världsberömda utövare, när en publik inte är på plats vid en studioinspelning.

0:00/0:00
Video player is in betaClose