Operahuset med Rickard Söderberg

Operahuset med Rickard Söderberg

Sweden

Rickard Söderberg tar med lyssnarna in bakom kulisserna i operans magiska värld. I varje program dyker han, tillsammans med en välkänd operaprofil, ner i oväntade och spännande ämnen, som alla har med opera att göra. Ansvarig utgivare: Elle-Kari Höjeberg

Episodes

Ett liv i musikens tjänst med gäst Kjerstin Dellert  

Mångsidig och företagsam som få - Kjerstin Dellert har sjungit schlager på Broadway, operett i Göteborg och gjort mängder av stora roller på Kungliga Operan, innan hon blev teaterchef på Confidencen.

Opera i TV med gäst Ella Petersson  

I säsongsavslutningen av Operahuset i P2, riktar vi blicken mot opera i svensk TV och gör några nedslag under mediets första decennier, då föreställningar visades med stor intensitet. Vi uppmärksammar exempelvis Ingvar Lidholm, som var en av de kompositörer som specialskrev opera för TV. Veckans gäst Ella Petersson är musikredaktör på SVT och syns regelbundet i Kulturstudion. Under våren har hon varit programledare för Kulturfrågan Kontrapunkt och har tidigare lett programserien Bänkad med Ella i P2.

Den dramatiska sopranen med gäst Iréne Theorin  

Veckans gäst är en av Sveriges mest framgångsrika dramatiska sopraner, som exempelvis sjungit Isolde i Bayreuth, Turandot på Metropolitan Opera i New York och i Verona, samt Elektra vid Wiener Staatsoper och även rollen som Brünnhilde i Richard Wagners Ringen har tagit henne världen runt.

Förra seklets guldålder vid Kungliga operan med gäst Stefan Johansson  

Birgit Nilsson och Jussi Björling nådde svindlande höjder med sitt konstnärskap, men på Kungliga operan fanns samtidigt även en imponerande skara sångare av absolut högsta klass. Regissören, dramaturgen, ja kort sagt teatermänniskan Stefan Johansson har under många årtionden varit en flitig besökare på Kungliga operan och har därmed närstuderat denna guldålders sångare, föreställningar, operachefer och besökare.

Sjukdom och död på operascenen med gäst Eddie Persson  

Med professionell hjälp, tittar vi i veckans avsnitt närmare på kopplingen mellan medicin och opera. Eddie Persson sammanför sin expertis inom yrkesområdet, med sitt brinnande intresse för operakulturen.

Allt ljus på comprimarion med gäst Maria Streijffert  

Inom filmens värld tilldelas årligen en Oscarsstatyett till en birollsinnehavare. Comprimarion, eller birollsinnehavaren är inte mindre viktig inom opera. För utan ammor som tröstar, tjänare som överlämnar hemliga kärleksbrev och trollkarlar som förbannar, så utelämnas en betydande del av intrigen. Då har vi ingen opera. Därför ägnas veckans program åt några av de viktigaste på en operascen - de som står jämte huvudrollerna och lyfter varje scen till nya höjder. Vid sin sida har Rickard Söderberg denna vecka alten Maria Streijffert. Hon vet vad som krävs för att ikläda sig en birollskaraktär och få den att blomstra.

Tenorernas höjdtoner med gäst Sten Sjöstedt  

Han har drygt 1500 föreställningar som förstetenor i strupen. Veckans gäst Sten Sjöstedt inledde sin karriär som operettsångare och har briljerat i hundratalet uppsättningar av bland annat Franz von Suppés "Boccaccio", Johann Strauss d.y. "Läderlappen", Franz Lehárs "Glada änkan" och Carl Zellers "Fågelhandlaren". Senare sjöng han under drygt tre årtionden merparten av de stora tenorrollerna i operor där Giuseppe Verdi och Giacomo Puccini komponerat musiken. I Sverige återfinns knappast någon som sjungit rollen som don José i Carmen fler gånger. Förutom det har Sten även medverkat i en del veristiska roller. Idag för han vidare sin kunskap till kommande generationers sångare. I Operahuset ger vi plats åt minnesvärda höjdtoner med både världskända tenorer och några som gärna kunde tagit mer plats när musikhistorien skrivs.

Hantverket bakom komposition med gäst Carin Bartosch Edström  

Veckans gäst Carin Bartosch Edström har otaliga färger i sin yrkespalett: tonsättare, före detta orkesterchef, deckarförfattare, Wagnerkännare, översättare av italiensk barockopera och även översättare av Kalle Anka sedan flera decennier tillbaka. Det handlar bland annat om lusten att tala om musik på musikens villkor, om kompositionstekniska milstolpar och musikalisk humor.

Operavärldens vattendelare med gäst Matilda Paulsson  

Operahuset i P2 har laddat musikspelaren med en rad namnkunniga sångare, där merparten nått stjärnstatus. Men frågan är vilka av dessa som tilltalar Matilda Paulssons och Rickard Söderbergs tycke och smak? Vilka faktorer är avgörande för att de ska ta en sångare till sina hjärtan och vad beror det i sin tur på, att en del giganter inom opera lämnar dom relativt oberörda? Vi tittar även närmare på begrepp som scooping, vibrato och bröströst och jämför Matildas och Rickards syn på detta.

Musikdramatisk gestaltning med gäst Wilhelm Carlsson  

Dramaten, Stockholms Stadsteater, Värmlandsoperan, Kungliga Operan, Malmö Opera och Göteborgsoperan är bara några scener där veckans gäst, regissören Wilhelm Carlsson har satt sina avtryck. Idag arbetar han även som professor i musikdramatisk gestaltning vid Operahögskolan i Stockholm och är filosofie hedersdoktor vid Uppsala universitet. I Operahuset i P2 blir det bland annat samtal om hur man skapar en plats för sången, vad som krävs för att uppföra den perfekta operaföreställningen och hur det kom sig att Wilhelm satte upp hela Nibelungens ring av Richard Wagner på Värmlandsoperan.

Om Nicolai Gedda med gäst Fredrik Kempe  

I säsongspremiären av Operahuset minns vi en av de allra största inom operakonsten. Gäst är låtskrivaren och sångaren Fredrik Kempe, som under ett drygt decennium var elev hos Nicolai Gedda och därmed fick en nära inblick i den världsberömde tenorens karriär. Deras samarbete lade, enligt Fredrik Kempe, grunden till att han arbetar med musik idag. Det blir bland annat samtal om var Gedda hämtade sin egen inspiration ifrån, vilka sångare han gärna samarbetade med, sångtekniska övningar och tips samt ett axplock av de roller som kom att bli speciellt betydelsefulla. Det känns fantastiskt att få lyfta fram en av Sveriges genom alla tider mest framgångsrika sångare för att, som Fredrik Kempe säger i programmet, Gedda ville aldrig framhäva sig själv. Så då gör vi det åt honom, säger Rickard Söderberg.

Framtidens opera med gäst Elisabet Ljungar  

Veckans gäst Elisabet Ljungar är regissör, som bland annat hyllats för regin i uppsättningen "Blanche och Marie" på Norrlandsoperan - ett operahus där hon numera även innehar befattningen som musikchef.Det blir ett samtal där vi blickar in i operans framtid, tar upp frågan om mentorskap och Elisabet berättar varför en specifik del ur en opera starkt bidrog till att hon blev regissör.

Bakom radiokulisserna med gäst Sofie Almroth  

Som presentatör för P2 Live är Sofie Almroth en av kanalens profiler, som lotsar radiolyssnarna vid konserter och operaföreställningar och ger en inblick i det som sker, både på scen och runtomkring. Hon är även mezzosopran och har bland annat sjungit i Figaros bröllop, Trollflöjten, La Traviata och Suor Angelica.Veckans avsnitt av Operahuset handlar om opera i radio och Sofie berättar om föreställningar och sångare som gjort extra starkt intryck på henne. Vi lyfter fram en svensk radioopera från 1950-talet och uppmärksammar mindre kända verk, som nått nya lyssnare tack vare att de sänts i radio.

Operavärlden i ny kostym med gäst Camilla Thulin  

Veckans gäst Camilla Thulin är en Guldbaggenominerad stilikon med oklanderlig känsla för kvalitet. Hon har skapat kostymer till otaliga opera- och musikaluppsättningar, bland annat Parsifal och La Sonnambula på Malmö opera och Rusalka på Norrlandsoperan. Vi ställer oss frågan, vad är viktigast på en operascen - att se bra ut eller låta bra?Vi följer också i spåren av en viktig inspirationskälla för Camilla Thulin. En kvinna som levde på 1800-talet och vars öde ligger till grund för flera operor.

Kvinnor som gestaltar män med gäst Anne Sofie von Otter  

När manliga roller som spelades av kvinnor gjorde sitt intåg på 1600-talets operascener, blev det omedelbar succé. Wolfgang Amadeus Mozart har till exempel inkluderat byxroller i flertalet av sina operor. En av dem som flitigast iklätt sig en manlig karaktär, är utan tvekan Anne Sofie von Otter, som bland annat tolkat Cherubin i "Figaros bröllop", Octavian i "Rosenkavaljeren" och Kompositören i "Ariadne på Naxos" med enorma framgångar. När hon nu är tillbaka som gäst i Operahuset, blir det ett samtal om var hon hämtat inspiration till dessa rollgestaltningar ifrån, minnesvärda uppsättningar och hur rollerna är att sjunga. Vi plockar även fram några operor, där rollerna är ombytta och det är män som gestaltar kvinnor.

Ljudet av en tid som flytt med gäst Olof Boman  

Den här gången ska vi försöka lyssna på det som inte går att höra och ställer oss frågan - hur lät det egentligen vid urpremiären av till exempel Figaros bröllop, när Wolfgang Amadeus Mozart själv satt vid fortepianot? Vi fördjupar oss bland annat i historiskt informerat musicerande och barockens uppförandepraxis. Veckans gäst Olof Boman är en efterfrågad kör- och operadirigent i Europas musikmetropoler och festivaler. Sedan 2009 har han sin bas i Berlin. Han samarbetar återkommande med en rad orkestrar, körer och ensembler, till exempel Akademie für Alte Musik Berlin och är förste gästdirigent vid Theater Bremen.

Opera och film - historiens största kärleksaffär med gäst Orvar Säfström  

Vi gör den här veckan nedslag i en mängd olika filmer som har en sak gemensamt: de innehåller musik från operans värld. Rickard och Orvar Säfström minns en hel del klassiska filmscener från exempelvis "Nyckeln till frihet" (The Shawshank Redemption), "Gudfadern III" och "Amadeus", men ger oss också en inblick i hur filmbranschen resonerar kring användandet av opera i film. Vi får svaret på vad diegetisk filmmusik är för något och hör anledningen till varför kopplingen mellan Erich Korngold och John Williams är så stark. Orvar Säfström har tidigare bland annat varit programledare för Filmkrönikan i SVT. Sedan flera år producerar han konserter med spelmusik - ett tema som också tas upp i veckans program.

Det gudomliga instrumentet med gäst Laine Quist  

Det handlar om sångteknik i veckans program om röstens fysik, om timbre och tessitura, om skarvar, men också en hel del om känsla.Vid sin sida har Rickard idag sopranen Laine Quist, som skrivit en vetenskaplig avhandling om just sångteknik. Hon sjunger vid Malmö opera och har förutom roller i bland annat Rosenkavaljeren, Parsifal och Jenufa, även sjungit huvudrollen i Tosca. Dessutom är hon, tillsammans med Rickard, konstnärlig ledare för Opera i Ystad och har där sjungit ledande roller i Glada änkan och Läderlappen.

Sången som en treminuters-opera med gäst Anne Sofie von Otter  

Vare sig språk, genre eller epok hindrar veckans gäst från att alltid vara i världsklass. Hon har spelat in fler romanser än de flesta och dessutom vunnit otaliga priser för sina inspelningar. Den här veckan välkomnar vi tillbaka mezzosopranen Anne Sofie von Otter för att bland annat diskutera vilka beståndsdelar som har makt att ge en sång dess karaktär.

Det mytomspunna röstfacket haute-contre med gäst Anders J. Dahlin  

För att klargöra innebörden av haute-contre, har Rickard den här veckan bjudit in Anders J. Dahlin framstående tenor, som 2014 tilldelades det prestigefyllda Jussi Björling-stipendiet och samtidigt är en av världens främsta utövare inom haute-contre. Han har sjungit en rad huvudroller inom främst barockopera och samarbetat med världsledande dirigenter som exempelvis John Eliot Gardiner, Marc Minkowski, William Christie, Philippe Herreweghe och René Jacobs.Rickard har satt upp ett tydligt mål med programmet: Jag försökte förklara för min man Anders vad haute-contre är och han förstod inte riktigt, så mitt mål är att en halvt tondöv kommunal mellanchef, dvs min man, ska förstå vad haute-contre är när vi är klara.Med hjälp av en rad välljudande musikexempel, utkristalliseras de parametrar och regler som avgör om det är haute-contre eller au contraire - något helt annat.

0:00/0:00
Video player is in betaClose