OVT

OVT

The Netherlands

Episodes

OVT 23 oktober 2016, 11.00-12.00, 2e uur  

Live van de Pier in Scheveningen over de Atlantikwall, , Lucky Luke 70 jaar, Het 'misdadige meisje', het boek 'Op reis met mijn vader (die dood is)' en live muziek van The Crazy Rockers

OVT 0

Op tijdreis door de Balkan, 11.47  

In 1995 koopt Maarten van Riel een dagboek voor zijn vader, die als militair wordt uitgezonden naar Bosnië. Als zijn vader jaren later overlijdt aan acute leukemie stelt het dagboek de jonge historicus in staat om toch nog de droom te verwezenlijken die hij en zijn vader hadden gedeeld: een reis door de Balkan. Op reis met mijn vader (die dood is) verhaalt de geschiedenis van de Balkan, maar ook de familiegeschiedenis van Maarten van Riel zelf.De auteur is te gast.

OVT 0

The Crazy Rockers, live muziek (IV)  

Muziek van de legendarische Indorockband, The Crazy Rockers.

OVT 0

Het misdadige meisje, 11.33  

Wie als meisje van lagere klasse zich vroeger schuldig maakte aan“seksueel wangedrag” liep het risico om in het Rijksopvoedingsgesticht voor misdadige meisjes te belanden. Daar werd vanaf 1905 elk meisje door wetenschappers de maat genomen met schedelmetingen, Rorschachtesten en andere inmiddels achterhaalde methodes. Historica Saskia Bultman onderzocht hoe de uitvinding van iedere nieuwe wetenschappelijke techniek ook leidde tot de uitvinding van een geheel nieuw soort ‘misdadig meisje’ – dan weer gedreven door seksuele driften, dan weer door slechte genen of gebrekkige zelfontplooiing. Saskia Bultman promoveerde vorige week op haar onderzoek naar de praktijken van het Rijksopvoedingsgesticht en is te gast.

OVT 0

Lucky Luke 70 jaar, 11.18  

Dit jaar viert de “poor and lonesome cowboy” Lucky Luke zijn 70everjaardag. In 1946 tekende de Belgische Maurice de Bevere – pennaam Morris –zijn eerste strip over de onverstoorbare cowboy. “Morris” bekwaamde zich in het vak door filmfoto’s van westerns uit de bioscoop mee te pikken en thuis vlijtig na te tekenen. En wat Sergio Leone betekende voor de Western op het witte doek,dat betekende Morris voor de Western in stripvorm – “frietenwestern” Lucky Luke groeide zelfs in de VS uit tot een groot succes. Stripjournalist Geert de Weyer, kroniekschrijver van de Belgische strip, komt vertellen over de geschiedenis van Lucky Luke.

OVT 0

Atlantikwall, 11.06  

Eind 1941 werd in opdracht van de Duitsers begonnen aan de Atlantikwall, het megalomane verdedigingswerk langs de Europese kust. De verdedigingslinie liep van het puntje van Noorwegen tot en met de Frans-Spaanse grens. In Den Haag en Scheveningen moesten mensen, huizen en straten plaats maken voor tankgrachten, drakenmuren en tankwallen.Broers Jacques Hoogendoorn (beheerder bunkercomplex) en Piet Hoogendoorn (bestuurslid Atlantikwall Museum Scheveningen)zijn te gast.

OVT 0

The Crazy Rockers, live muziek (III) 11.04  

Muziek van de legendarische Indorockband, The Crazy Rockers.

OVT 0

De Bezeten Wereld: Oranjes financiële escapades, 10.41  

Ze verkopen onderhands nationaal kunstbezit ten eigen bate, eisten compensatie toen ze ook eens vermogensbelasting moesten betalen, en drukken al jaren zwaar op de rijksbegroting. De Oranjes zijn misschien wel het duurste koningshuis op aarde. Reden te over om in onze opinierubriek De Bezeten Wereld met Tamarah Benima en Wim Berkelaar te discussiëren over de stelling: “De Oranjes prijzen zichzelf uit de samenleving.”

OVT 0

OVT 23 oktober 2016, 10.00-11.00, 1e uur  

Live vanaf de Pier in Scheveningen Indorock, Marsgekte, De column van Nelleke Noordervliet, muziek van de Crazy Rockers en de paneldiscussie over de Oranjes en hun financiële escapades.

OVT 0

The Crazy Rockers, live muziek (II), 10.39  

Muziek van de legendarische Indorockband, The Crazy Rockers.

OVT 0

De column van Nelleke Noordervliet, 10.35  

De column is deze week van Nelleke Noordervliet

OVT 0

Marsgekte, 10.22  

Eindelijk was het deze week zover: de Europese sonde Schiaparelli landde op Mars. Het ruimtevoertuig is vernoemd naar Giovanni Schiaparelli, de negentiende-eeuwse astronoom die van alles waarnam op de planeet.De Italiaanse astronoom en andere wetenschappelijke Marskenners uit de historie komen ruim aan bod in het boek Mensen op Mars. Joris van Casteren over de Marsmanie

OVT 0

The Crazy Rockers, live muziek, 10.19  

De muziek is van de legendarische Indorockband, The Crazy Rockers.

OVT 0

Den Haag als bakermat van de Indorock, 10.08  

Den Haag is de stad van de Nederbeat, maar meer nog de stad van de Indorock, die aan de Nederbeat vooraf ging. Al in de jaren vijftig werd in heel de stad in achterafzaaltjes op elektrische Hawaïgitaren de muziek gespeeld die later bekend werd als Indorock. Leon Donnars, kenner van de Indorock,komt vertellen over zijn grote liefde

OVT 0

Rondje de Pier in Scheveningen(I), 10.03  

OVT is op locatie in Scheveningen, de hele uitzending komt vanuit restaurant Pier Zuid, aan het eind van de Pier. Jos Palm bespreekt met een visser van vereniging De Pierewaaier of ze een beetje willen bijten

OVT 0

Het Spoor terug: 50 jaar Crazy Rockers  

Herhaling van een portret uit 2009 van de oudste nog spelende rockband van Nederland i.v.m. optreden The Crazy Rockers in OVT op 23 oktober 2016. De Indorockband The Crazy Rockers is opgericht in 1959. In 1965 viel de band uit elkaar. Maar sinds het begin van de revival van de Indorock, in 1981, zijn ze weer samen. En, hoewel inmiddels allemaal op pensioengerechtigde leeftijd, spelen ze nog steeds. Nu mogen ze dan zo goed als vergeten zijn, in 1963 waren ze in ons buurland Duitsland nog populairder dan de Beatles. Het was ook in dat jaar dat de band haar grootste hit had. De Mama Papa Twist, stond in 1963 bijna een half jaar lang in de Top 40 en het bijbehorende filmpje is nog steeds op YouTube te zien. Samenstelling: Paul van der Gaag

OVT 0

OVT 16 oktober 2016, 10.00-11.00, 1e uur  

Rondje Fort Pannerden (I), De opening van Fort Pannerden, De column van Nelleke Noordervliet, muziek van Gipsy Jazzband C'est Si Bon, Wolf, Rijmkoning Tollens en muziek van Gipsy band C'est Si Bon.

OVT 0

OVT 16 oktober 2016, 11.00-12.00, 2e uur  

Rondje Pannerden (II), Belastingontwijkers van Oranje, muziek van Gipsy band C'est Si Bon, Knuffelkrakers, Rwanda mijn verhaal, muziek van Gipsy band C'est Si Bon en Historische Boeken met Bart Funnekotter.

OVT 0

OVT 9 oktober 2016, 11.00-12.00, 2e uur  

Rondje Pannerden (II), Belastingontwijkers van Oranje, muziek van Gipsy band C'est Si Bon, Knuffelkrakers, Rwanda mijn verhaal, muziek van Gipsy band C'est Si Bon en Historische Boeken met Bart Funnekotter.

OVT 0

OVT met Boeken, 11.46  

Onze historische recensent Bart Funnekotter bespreekt weer een aantal nieuwe historische boeken. Deze keer zijn dat: - Het hart van Napoleon van Johan Opdebeeck- Katoen. De opkomst van de moderne wereldeconomie van Sven Beckert- 1666. Pest, Hellevuur en de Engels-Nederlandse oorlogen van Rebecca Rideal - Liever niet de lucht in. De zelfmoordaanslag van Jan van Speyck van Ronald Prud’homme van Reine.

OVT 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose