OVT

OVT

The Netherlands

Fragmenten uit OVT, het programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.

Episodes

Slag bij Passendale, 10.05  

Honderd jaar geleden werd de derde slag om Ieper uitgevochten, een enorme veldslag die bekend is geworden als de Slag om Passendale. In juli 1917 wilde de Britse veldmaarschalk sir Douglas Haig in deze slag de Duitsers verslaan. Het liep voor zijn manschappen catastrofaal af, maar - zo blijkt nu - dat had niet gehoeven. Militair historicus Wim Klinkert is te gast en geeft tekst en uitleg.

OVT 0

Vakantieman heeft bijna-doorervaring, 11.04  

Onze rubriek ‘De vakantieman’ is weer terug. Iedere week vragen we een expert met historische kennis om een bijzondere, onbekende en exotische vakantietip te geven. Met vandaag een wel heel apart vakantie-uitstapje: een bijna-doodervaringsfestival in Spanje.Funerair deskundige Babs Bakel te gast. Ze was tot voorkort conservator van uitvaartmuseum Tot Zover.

OVT 0

Ongesigneerd: de A2, 11.15  

De verkeersader van Amsterdam naar Maastricht is onlangs weer verbreed. Maar er wordt niet alleen nagedacht over de technische aanleg van de weg, er zijn ook mensen die zich bekommeren om de esthetiek van de snelweg. En zo is dat altijd al geweest.In de OVT zomerweken: acht afleveringen van de serie Ongesigneerd, een podcast over alledaags design. Radiomakers Tjitske Mussche en Laura Stek verdiepten zich in het ontwerp van de wereld om ons heen en vonden interessante verhalen, die stuk voor stuk iets zeggen over het veranderende Nederland.Voor meer informatie, ga naar: vpro.nl/ongesigneerd. Of abonneer u op de podcast in i-Tunes: Ongesigneerd.

OVT 0

Het Spoor Terug: Beeldenstormen afl. 2, 11.32  

Deze zomer zenden wij een serie uit van onze Belgische collega’s van Radio Klara. Vandaag het tweede deel van de reeks programma’s gemaakt door Sara Debroey over Beeldenstormen. In de 16de eeuw voerden katholieken en protestanten niet alleen felle discussies over het gebruik van beelden in de kerk. Met de beeldenstorm van 1566 keerden de protestanten zich ook met geweld tegen de beelden in de kerken en kloosters. En we horen hoe de Habsburgers reageren op deze voor hun onbegrijpelijke explosie van bruutheid.

OVT 0

OVT 16 juli 2017, 10.00-11.00, 1e uur  

Militair historicus Wim Klinkert over de Slag bij Passendale, die honderd jaar geleden werd uitgevochten en de tweede aflevering van onze zomerserie Utopia, over dromers en doemdenkers, over Plato's Republiek.

OVT 0

OVT 16 juli 2017, 11.00-12.00, 2e uur  

De vakantieman heeft bijna-doodervaring, in Ongesigneerd het verhaal achter de A2 en in Het Spoor Terug de tweede aflevering van Beeldenstormen.

OVT 0

OVT 9 juli 2017, 10.00-11.00, 1e uur  

De geschiedenis van de Maastunnel en Utopia, een serie over dromers en doemdenkers (aflevering 1: More's Utopia)

OVT 0

Het Spoor Terug: Beeldenstormen afl. 1 , Beeldenstorm in de Nederlanden, 11.30  

Deze zomer zenden wij in de tijd van Het Spoor Terug een serie uit van onze Belgische collega’s van Radio Klara. Deze week het eerste deel van de reeks programma’s gemaakt door Sara Debroey over Beeldenstormen. In de zomer van 1566, nu ruim 450 jaar geleden, brak de beeldenstorm uit in de Nederlanden. Waar en waarom deze beeldenstorm begon, is het onderwerp van deze eerste aflevering.

OVT 0

Ongesigneerd, de lantarenpaal, 11.13  

Al het Nederlandse straatmeubilair is te bestellen vanuit een catalogus. Ook de Industria 2000: de lantaarnpaal die vanaf de jaren zestig overal in Nederland neergezet. Achter deze onopvallende paal schuilt een grootse ontwerp-theorie...In de OVT zomerweken: acht afleveringen van de serie Ongesigneerd, een podcast over alledaags design. Radiomakers Tjitske Mussche en Laura Stek verdiepten zich in het ontwerp van de wereld om ons heen en vonden interessante verhalen, die stuk voor stuk iets zeggen over het veranderende Nederland.Voor meer informatie, ga naar: vpro.nl/ongesigneerd. Of abonneer u op de podcast in i-Tunes: Ongesigneerd.

OVT 0

De Vakantieman, afl. 1, India, 11.04  

Onze rubriek ‘De vakantieman’ is weer terug. We hebben de komende 8 weken bijzondere, onbekende en exotische vakantietips voor u – en als het allemaal niet haalbaar is omdat het veel te ver en te moeilijk is, dan luistert u gewoon lekker naar het verhaal achter die tips.Deze week is de van oorsprong Indiase Barnita Bagchi te gast. Ze is verbonden aan de letterenfaculteit van de Universiteit Utrecht.

OVT 0

Utopia, afl. 1, More's Utopia, 10.13  

Thomas More's Utopie is de naamgever van het utopisch genre. Een boek over een democratisch land, zonder privébezit, zonder religieuze twisten en met een 6-urige werkdag. Utopia sloeg in 1516 in als een bom en doet nog altijd modern aan. Te gast zijn, naast onze huisfilosoof Maarten Doorman, de filosofen Wil Derkse en Tinneke Beeckman.

OVT 0

De Maastunnel, 10.05  

De Maastunnel is afgelopen week voor 2 jaar gesloten. Het is de oudste tunnel van Nederland, gebouwd in de eerste jaren van de oorlog 1941/1942. Oud-beheerder van de tunnel, Henk van der Maas, schreef er is er een boek over, getiteld Onder de tunnel door. De auteur is te gast.

OVT 0

OVT 9 juli 2017, 2e uur, 11.00-12.00  

De vakantieman in India; het verhaal achter de klassieke lantaarnpaal en in het Spoor Terug het eerste deel van een Vlaamse serie over beeldenstormen

OVT 0

Utopia, een serie over dromers en doemdenkers - Afl. 2, Plato's Republiek  

Plato's Republiek Een land waarin de filosoof koning is. Zo zag filosoof Plato de ideale staat voor zich. In Plato´s Republiek filosofeert Socrates honderden pagina’s lang over taakverdeling, opvoeding, onderwijs en propaganda in de ideale staat, en daarmee vormt dit boek, uit 381 voor Christus, de eerste utopie uit de westerse traditie. Te gast zijn, naast onze huisfilosoof Maarten Doorman, classici Gerard Boter en Marije Martijn, presentatie Julie Blussé en Jos Palm

OVT 0

Utopia, een serie over dromers en doemdenkers - Afl. 1. More’s Utopia  

Een boek over een democratisch land, zonder privébezit, zonder religieuze twisten en met een zesurige werkdag. Utopia sloeg in 1516 in als een bom en doet nog altijd modern aan. Te gast zijn, naast onze huisfilosoof Maarten Doorman, de filosofen Wil Derkse en Tinneke Beeckman, presentatie Julie Blussé en Jos Palm

OVT 0

Mediastrijd om Suriname, 10.20  

Bouterse was een 'schurk' in de Nederlandse media, zijn tegenstander Ronnie Brunswijk, de vrijheidsstrijder in drugs, werd onderwijl in de krant en op televisie neergezet als een held. Onze media zouden aldus bijgedragen hebben aan de spanningen in de voormalige kolonie. Dat althans is het verwijt dat in Suriname regelmatig te horen is over het veronderstelde neokoloniale feilen van de vaderlandse pers. Ellen de Vries schreef Mediastrijd om Suriname. Van mythemakers tot nieuwsverduisteraars. Ellen de Vries is te gast.

OVT 0

De column van Cynthia McLeod, 10.35  

De column van Cynthia McLeod

OVT 0

Suske en Wiske en stripracisme, 10.40  

De nieuwste Suske en Wiske wordt ontsierd door een plaatje van een zwarte man met karikaturaal dikke lippen die ook nog eens wellustig omkijkt naar de borsten van een mythische vrouw. Er is, kortom weer gedoe in stripland België dat al een lange sliert van ouderwets racistische afbeeldingen met zich mee draagt. Ook de Congolezen in ‘Kuifje’ en Petoetje in ‘Nero’ werden eens afgebeeld met een soort rookworst-vormige lippen. En dat terwijl onze Sjimmie, uit Sjors en Sjimmie in de jaren zeventig zijn brabbeltaaltje en gouden oorringen inruilde voor Algemeen Beschaafd Nederlands en nette kleine oren. Stripkenner Geert de Weyer licht het Belgisch ‘stripracisme’ toe.

OVT 0

De Nederlandse 'stolen generation', 10.46  

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, zo wist ook de kolonisator maar al te goed. Als onderdeel van koloniale beschavingsprojecten werden daarom in Noord-Amerika en Australië kinderen bij de inheemse bevolking weggehaald en in Christelijke kostscholen of adoptiegezinnen heropgevoed. Later kwamen die kinderen bekend te staan als de stolen generation. Maar hoe zat dat eigenlijk in de Nederlandse koloniën? Is daar ook zoiets gebeurd? Dat is de vraag die centraal staat in een groot onderzoeksproject dat kersvers hoogleraar genderstudies aan de UvA Geertje Mak heeft opgezet. Zelf doet ze al enige tijd onderzoek naar de situatie in Nederlands Nieuw-Guinea. Geertje Mak is te gast

OVT 0

Frans Smits, hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad, overleden, 11.04  

Afgelopen dinsdag overleed onverwacht de hoofdredacteur van het Historisch Nieuwsblad Frans Smits. Frans Smits was een van de oprichters van het blad en maakte er een gezaghebbend populair historisch tijdschrift van. Daarnaast was hij ook de initiatiefnemer van de Maand van de Geschiedenis, De Libris Geschiedenisboekenprijs, de Nationale Geschiedenisquiz op televisie, en ook was hij de man achter het blad ‘Maarten’. Maarten van Rossem gedenkt de Joop van den Ende van de Nederlandse geschiedenis.

OVT 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose