OVT

OVT

The Netherlands

Fragmenten uit OVT, het programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.

Episodes

OVT 10 september 2017, 10.00 - 11.00, 1e uur  

1 oktober vindt er een referendum plaats over de onafhankelijkheid van Catalonië. OVT duikt in de geschiedenis van Catalaans nationalisme en de afscheidingsbeweging.Verder oerfeminist Wollstonecraft, de column van John Jansen van Galen, de geschiedenis van het homomonument en vrijhaven Shanghai.

OVT 0

OVT 10 september 2017, 11.00 - 12.00, 2e uur  

Met o.a. het verzwegen kind van Willem de Zwijger. Willem van Oranje had, voor zover bekend, ten minste een bastaardzoon: Justinus van Nassau. Justinus leefde van 1559 tot 1631 en speelde nog een rolletje bij de overgave van Breda in 1625 tijdens de Tachtigjarige oorlog. Verder, hoe fout was Witte de With en het spoor terug over zorginstelling de Hafakker door Gerard Leenders.

OVT 0

Mary Wollstonecraft, 10.17  

Ze is alweer 220 jaar niet meer onder ons: Mary Wollstonecraft: de moeder van de mensenrechten van de vrouw. Haar klassieker ‘Pleidooi voor de rechten van de vrouw’ verscheen deze week voor het eerst in een Nederlandse vertaling. Een gesprek met filosofe Daan Rovers over de erfenis en de betekenis van Wollstonecraft

OVT 0

De column van John Jansen van Galen, 10.30  

De column van John Jansen van Galen

OVT 0

Het homomonument is jarig!, 10.35  

Hoera: het homomonument is jarig. De grote roze driehoek staat al dertig jaar in Amsterdam te schitteren, opgericht ter herdenking aan de vervolging van homoseksuelen in de Tweede Wereldoorlog. Maar er is wel iets problematisch aan het monument: Homo’s werden wel vervolgd door de nazi’s, maar niet in Nederland. Historica Anna Tijsseling legt uit hoe het zit met het dertig jaar oude monument en de vervolging van homo’s in ‘40-‘45.

OVT 0

Hoe fout was Witte de With, 11.06  

Witte de With kan niet meer. Dat wil zeggen: de Rotterdamse kunstinstelling wil niet langer de naam dragen van deze op z’n minst discutabele zeventiende-eeuwse zeeheld. Zo maakte de instelling afgelopen donderdag bij monde van de voorzitter van de Raad van Toezicht Kees Weeda bekend. Hoe fout was admiraal Witte Corneliszoon de With eigenlijk? Hij hielp mee met de verwoesting van Jakarta door Jan Pieterszoon Coen in 1618, leidde een vernietigingsexpeditie op verscheidene kruidnagelplantages in Ambon, en voer mee op de Zilvervloot rooftocht van Piet Hein in 1628.Een gesprek met Kees Weeda en met historicus Adri van Vliet over de erfenis van de zeemannetjesputter De With.

OVT 0

Oranje Bastaard, 11.16  

Prins Bernhard heeft er heel wat rondlopen naar het schijnt, maar Willem van Oranje kon er ook wat van. Hij had, voor zover bekend, ten minste een bastaardzoon: Justinus van Nassau. Justinus leefde van 1559 tot 1631 en speelde nog een rolletje bij de overgave van Breda in 1625 tijdens de Tachtigjarige oorlog. Justinus heeft nu zijn biografie, getiteld Bastaard van Oranje, geschreven door maritiem-historicus Adri van Vliet. De auteur is te gast.

OVT 0

Het Spoor Terug: De Hafakker, erfdrager van Nieuw-Dennendal?, deel 1, 11.25  

Ze werden idioten, debielen en imbecielen genoemd, de zwakzinnigen van de psychiatrische inrichting Sint Bavo in Noordwijkerhout. Om ze een beetje bezig te houden mochten ze bollen pellen, tot dat nieuwe psychiatrische inzichten hen tot nietsdoen aanzette, als behandelmethode. Ze kregen een plek in de mensenmaatschappij in een zogenoemde verdunningswijk.Gerard Leenders maakte voor het Spoor Terug de documentaire: De Hafakker, erfdrager van Nieuw-Dennendal? (deel 1 van 2)

OVT 0

Onafhankelijk Catalonië, 10.05  

Catalonië wil zich afscheiden, althans een fanatieke lobby van Catalanen wil dat. Deze week is cruciaal, want deze week beslist het Spaanse parlementover de doorgang van het zogeheten referendum dat gepland staat voor 1 oktober.Spanjecorrespondent Steven Adolf is even in Nederland en komt ons bijpraten over de geschiedenis van Catalaans nationalisme en de afscheidingsbeweging.

OVT 0

Vrijhaven Shanghai, 10.44  

Shanghai was eind jaren dertig en begin jaren veertig een stad vol broeierige nachtclubs en vrouwen in qipao-jurken. Dat het ‘Parijs van het Oosten’ in de Tweede Wereldoorlog ook een vrijhaven was voor joodse vluchtelingen is een minder bekend verhaal. Duizenden Europese joden wisten dankzij de vluchtroute naar Shanghai de oorlog te overleven. Politicologe en Azië specialiste Joan Veldkamp tekende hun verhaal op en schreef Vrijhaven Shanghai. De auteur is te gast

OVT 0

OVT 3 september 2017, 10.00-11.00, 1e uur  

Met o.a. de noordelijke zeeroute. De route `om de Noord´ werd eeuwenlang gezocht, uitgeprobeerd en tevergeefs bevaren, onder meer door onze Willem Barentsz. Deze week slaagde een Russische schip er voor het eerst in om zonder ijsbrekers of hulpschepen de tocht te maken. Verder de geschiedenis van whitewashing, de Kim-dynastie en de Benelux als oer-Europa.

OVT 0

Het Spoor Terug, Beeldenstormen deel 9 (en slot), 11.30  

Deze zomer zonden wij in de tijd het spoor terug een serie uit van onze Belgische collega’s van Radio Klara. Vandaag het negende en laatste deel van de reeks programma’s gemaakt door Sara Debroey over Beeldenstormen. Met daarin de vernietiging van drieduizend jaar oude kunstschatten door IS.

OVT 0

De Kim-dynastie, 10.04  

Al meer dan 70 jaar wordt Noord-Korea geregeerd door de Kims: van Kim Il-sung tot Kim Jong-il en sinds een jaar Kim Jong-un. Deze week werd bekend dat de Kim-dynastie in februari een nieuwe telg heeft verwelkomd – het derde kind van de bolwangige dictator Kim Jong-Un en wellicht de eerste zoon. Wat weten we eigenlijk van deze mysterieuze dynastie? En hoe waarschijnlijk is het dat dit jongste kind zijn vader zal opvolgen?Koreakenner en historicus Remco Breuker van de Universiteit Leiden is te gast.

OVT 0

Whitewashing in de film, 10.22  

De Britse acteur Ed Skrein zou een Japans-Amerikaanse majoor gaan spelen in de nieuwe Hellboy-film. Maar hij besefte niet dat zijn rol een zogeheten geval van “whitewashing” was. Toen hij dit eenmaal begreep trok hij zich terug, omdat hij niet in het rijtje wilde van de witte man die een gekleurde medemens speelt. Whitewashing is een oud fenomeen. Zo was er de witte acteur die in Breakfast at Tiffany’s met dichtgeknepen ogen “Miss Gorightry!” gromde als de Japanse Mr. Yunioshi. En zo was de Winnetou uit de film een blanke Fransman en hadden wij onze eigen Klukkluk die voor Indiaan moest doorgaan in de beroemde kindertelevisieserie Pipo de Clown.Filmkenner Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht komt praten over whitewashing.

OVT 0

De column van John Jansen van Galen, 10.31  

De column van John Jansen van Galen

OVT 0

De Benelux als oer-Europa, 10.34  

Weten we het nog? De Benelux, het samenwerkingsverband tussen de drie dwerglandjes België, Nederland en Luxemburg? Dat bestond, bestaat nog steeds en stond volgens historicus Rolf Falter model voor de Europese Unie, of beter gezegd, voor de Marshallhulp in 1947 en voor de aanloop naar de Verdragen van Rome in 1957. Falter schreef De geboorte van Europa, waarin hij de wording van de EU volgt vanaf het eerste uur en vanaf het trauma van de Tweede Wereldoorlog.Rolf Falter is te gast.

OVT 0

Noordelijke IJsroute, 10.49  

Het is voor het eerst gelukt om de noordelijke zeeroute zonder hulpschepen, ijsbrekers en dergelijke door te varen. In Augustus 2017 maakte een Russische olietanker de reis in 19 dagen. De Noordelijke zeeroute werd eeuwenlang gezocht, uitgeprobeerd en tevergeefs bevaren. Onder meer door onze Willem Barentsz, die in 1596 een snellere weg naar Indië zocht en op Nova Zembla bleef steken.Conservator Scheepvaartmuseum Diederick Wildeman is te gast.

OVT 0

De Moderne Hadj, 11.04  

Vroeger ging je vlak voordat je het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde nog even op de Hadj. Het was de laatste te vervullen religieuze plicht voor menig oudere moslim. Tegenwoordig gaan ook steeds vaker jonge moslims op pelgrimage naar Mekka en Medina, ondertussen cross je ook nog even met een quad door de woestijn, ter ontspanning.Hoogleraar hedendaagse islam Marjo Buitelaar aan de Rijksuniversiteit Groningen komt praten over de hadj vroeger en nu.

OVT 0

Berend Botje, zeeheld uit Drenthe, 11.19  

Drenthe heeft zegge en schrijve één zeeheld. Te weten, Louis van Heiden, Admiraal in Russische dienst, beter bekend als Berend Botje. U weet wel, die uit varen ging en nooit meer terug kwam. Hij leefde in de achttiende en negentiende eeuw, en was als admiraal uiteindelijk in Rusland beroemder dan in Drenthe. Drenthe eert nu zijn Berend Botje met een biografie ‘De voorzienigheid regeert!’, geschreven door hoogleraar geschiedenis en Ruslandkenner Hans van Koningsbrugge.De auteur is te gast.

OVT 0

OVT 3 september 2017, 11.00-12.00, 2e uur  

met o.a. veranderende Hadj-tradities en wie was Berend Botje? In Het Spoor Terug de laatste aflevering van de Belgische serie over Beeldenstormen.

OVT 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose