OVT

OVT

The Netherlands

Fragmenten uit OVT, het programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.

Episodes

Het Spoor Terug, de Apollo 1, deel 2  

Aankomende 27 januari is het precies vijftig jaar geleden dat de bemanning van Apollo 1 omkwam bij een brand in hun capsule. Een rampzalig begin van het ruimtevaartprogramma dat later heel Nederland uit zijn slaap zou houden met urenlang televisiekijken.Hoe kijken de tv- en radiomakers uit die tijd terug op die periode en wat was volgens hen de achterliggende reden voor het enorme succes van Apollo in de polder. Mathijs Deen maakte er een reportage over in 2007 die we nu heruitzenden, tweede en laatste deel.

OVT 0

De culinaire ziel van Nederland, over brood en aardappelen, 11.12  

U bent wat u eet. Zoiets geldt voor Dik Trom, voor Hollebolle Gijs en voor Maarten ’t Hart. Maar geldt zoiets ook voor een heel volk? Wij waren aardappel-, pastinaak- en boerenkooleters. Maar wat zeggen onze culinaire afwijkingen over onze volksaard?Buurlandgenoot uit België, Eddie Niesten, schreef ‘De culinaire ziel van Nederland. Aan tafel met boeren, burgers, kooplui en zeevaarders.’, en is te gast.

OVT 0

Kuifje in het land van de Sovjets, 11.04  

Het wordt in het Belgenland groots en meeslepend in oorspronkelijke kleurendruk heruitgegeven: ‘Kuifje in het land van de Sovjets’. Het oeralbum uit 1929 wordt algemeen beschouwd als een interessante jeugdzonde van Hergé. Stripkenner Geert de Weyer over de propagandastrip tegen het communisme.

OVT 0

OVT 15 januari 2017, 11.00-12.00, 2e uur  

In het tweede uur van OVT o.a. een gesprek met Geert de Weyer over 'Kuifje in het land van de Sovjets', 'de culinaire ziel van Nederland' bespreken we met Eddie Niesten en in Het Spoor Terug het tweede deel van Apollo 1.

OVT 0

Journaliste Clare Hollingworth overleden, 10.48  

Ze had de twijfelachtige eer met haar radioverslag over het begin van de Tweede Wereldoorlog ‘de primeur van de eeuw’ te hebben: Clare Hollingworth. De Britse journaliste overleed deze week op de leeftijd van 105 jaar. Ze was erbij in Polen op 1 september 1939, en ze was er later die eeuw bij in Vietnam, Algerije en het Midden Oosten.Oud Engelandcorrespondent Peter Brusse kijkt terug op haar leven en werk.

OVT 0

Zygmunt Bauman, socioloog, overleden, 10.35  

‘De nazi’s en de communisten waren geen wilde beesten. Dat is een grote les die we moeten leren: voor monsterlijke daden heb je geen monsters nodig.’ Zo luidt een van de confronterende uitspraken van de socioloog Zygmunt Bauman die deze week op 91-jarige leeftijd overleed. Bauman brak als schrijver in 1989 door met zijn boek ‘De moderne tijd en de holocaust’. Later zou hij nog veel meer schrijven en denken over het tekort van de moderne mens.Een gesprek met historicus Georgi Verbeeck over Zygmunt Bauman.

OVT 0

De column van John Jansen van Galen, 10.31  

De column is deze week van John Jansen van Galen

OVT 0

Een Nederlandse Paus, 10.20  

We hadden ooit een Nederlandse paus. Hij heette Adrianus, leefde tussen 1459 en 1523, en trachtte de kerk te redden van Luther en van de zwierige hedonistische renaissance pausen. Deze week verschijnt de biografie van deze paus die de onzedige plaatjes van de Sixtijnse kapel wilde laten overschilderen.Het boek heet ‘De Nederlandse paus. Adrianus van Utrecht’ en is geschreven door Twan Geurts. De auteur is te gast.

OVT 0

Trump, de Russen en Kompromat, 10.05  

Hij huurde in Moskou de hotelkamer waar Barack en Michelle Obama sliepen en nam op het bed van Obama een ‘golden shower’. Oftewel Donald Trump liet over zich heen plassen om Obama met terugwerkende kracht af te zeiken. En dat door hoeren tegen betaling.De Russische geheime dienst zou er video-opnames van hebben gemaakt, onthulde een voormalig medewerker van MI6, de Engelse geheime dienst. De Donald zou dus chantabel zijn.Maar hoe goed was en is de Russische geheime dienst en haar voorloper de KGB in het verzamelen van dit soort belastend materiaal, een gesprek over een exclusieve spionagebedrijfstak, die van het zogeheten ‘Kompromat’. Een gesprek met oud Ruslandcorrespondent Hubert Smeets.

OVT 0

OVT 15 januari 2017, 10.00-11.00, 1e uur  

In het eerste uur van OVT o.a. een gesprek met Hubert Smeets over Trump, de Russen en kompromat, Peter Brusse over Clare Hollingworth, de column van John Jansen van Galen en Twan Geurts over zijn biografie over de Nederlandse Paus Adrianus van Utrecht.

OVT 0

Het Spoor Terug, De Apollo 1, deel 1 van 2, herhaling, 11.24  

Aankomende 27 januari is het precies vijftig jaar geleden dat de bemanning van Apollo 1 omkwam bij een brand in hun capsule. Een rampzalig begin van het ruimtevaartprogramma dat later heel Nederland uit zijn slaap zou houden met uren televisie kijken. Hoe kijken de tv- en radiomakers uit die tijd terug op die periode en wat was volgens hen de achterliggende reden voor het enorme succes van Apollo in de polder. Mathijs Deen maakte er een docu over in 2007 die we nu heruitzenden. Vandaag deel 1 van 2

OVT 0

OVT 8 januari 2017, 2e uur, 11.00-12.00  

Vrijheidsstrijdster verwijderd van bankbiljet, Fellowtravellers naar de DDR en Het Spoor Terug met de vlucht van de Apollo 1

OVT 0

OVT 8 januari 2017, 1e uur, 10.00-11.00  

De geschiedenis van de vleesvervanger, de column van John Jansen van Galen en het Lutherjaar

OVT 0

Fellowtravellars in Berlijn, 11.10  

Er waren er heel wat van: Nederlandse kunstenaars die na de oorlog vertrokken naar de DDR, om het kleinburgerlijke socialisme van Walter Ulbricht en Erich Honecker een handje te helpen. En het waren niet de minsten. Joris Ivens ging, architect Mart Stam ging en politiek tekenaar Fritz Behrendt ging. Historicus en Berlijn-kenner Hans Olink schreef er 'De Idealisten. Nederlandse kunstenaars in Oost-Berlijn' over. De auteur is te gast.

OVT 0

Vrijheidstrijdster moet van Indonesisch bankbiljet af, 11.03  

Ze staat op het nieuwe bankbiljet van 1000 roepia. Maar als het aan conservatieve moslims in Indonesië ligt, is dat binnenkort verleden tijd. Want de vrijheidsstrijdster Tjoet Nja Meuthia mag dan wel in de Atjeh-oorlog hebben gevochten, ze droeg geen hoofddoek. Dus het bankbiljet met haar afbeelding moet uit de roulatie aldus een aantal moslimgroeperingen. Maar wie was Tjoet Nja Meuthia en wat zegt deze anti-actie over de toenemende invloed van het moslim-fundamentalisme in Indonesië? Atjeh-kenner Anton Stolwijk vertelt over deze opmerkelijke vrouw.

OVT 0

Het Lutherjaar, 10.20  

Hij timmerde 500 jaar geleden 95 stellingen aan de kerkdeur in Wittenberg. Tegen de schandelijke praktijk van de aflaat en tegen andere roomse misstanden. Sindsdien is hij niet weg te denken uit de westerse geschiedenis. Hij vormde de Duitse cultuur van zelfcontrole, discipline en orde, maar evenzo plaveide hij de weg voor het Duitse en westerse antisemitisme. Bij wijze van opening van het Lutherjaar 2017 een gesprek over Luther en zijn erfenis. Met historicus Luc Panhuysen, theologe en dominee Sabine Hiebsch en filosoof Maarten Doorman.

OVT 0

De geschiedenis van de vleesvervanger, 10.11  

Zijn woorden als vegaworst, vegaschnitzel of vegaburger misleidend? Volgens de VVD wel. De liberalen willen in navolging van de Duitse Minister van Landbouw dit soort benamingen verbieden, liefst langs Europese weg. Toch kent dit soort woorden volgens De Vegetarische Slager al een lange en roemrijke traditie - zo ontwikkelde Rijkskanselier Konrad Adenauer in 1916 de eerste sojaworst. Klopt dat? En wanneer en waarom is de vleesvervanger eigenlijk voor het eerst geïntroduceerd?Culinair historica Lizet Kruyff is te gast en leidt ons langs een geschiedenis van vleesvervangers

OVT 0

De column van John Jansen van Galen, 10.07  

De column van John Jansen van Galen

OVT 0

OVT 1 januari 2017, 11.00-12.00  

Kan Trump veel schade aanrichten en in het Spoor Terug, het Mannetje van de Radio, Donald de Marcas

OVT 0

Het Spoor Terug: Donald de Marcas, 11.16  

Het mannetje van de radio, Een radioportret van Donald de Marcas. Hij is in 1933 geboren. Als ondergedoken joods jochie verblijft hij tijdens de Tweede Wereldoorlog op verschillende adressen, zonder zijn ouders. Studeert na de oorlog Nederlands maar maakt de opleiding niet af. Is vrijwel vanaf het begin lid van AVRO’s Minjon (Miniatuur Jeugd Omroep Nederland). Treedt in 1957 toe tot de hoorspelkern, speelt honderden rollen, wordt freelancer, trouwt met zangeres en kunstenares Sonja Bernd’t, zingt bij Studio Laren en wordt nieuwslezer van het ANP. Samenstelling: Gerard Leenders

OVT 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose