OVT

OVT

The Netherlands

Fragmenten uit OVT, het programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.

Episodes

OVT 26 februari 2017, 11.00-12.00, 2e uur  

Standbeeld in Praag voor Max van der Stoel; boek onze Vroegste voorouders; Het Spoor Terug over Italiaanse gastarbeiders

OVT 0

Onze prehistorische voorouders, 11.12  

Wie zijn wij, waar komen wij vandaan en hoe kan het dat wij geen jagers meer zijn maar boeren? Die vragen wil voormalig hoogleraar Prehistorie Leendert Louwe Kooijmans (1940) beantwoorden in zijn nieuwste boek Onze vroegste voorouders. Het is een geschiedenis van de prehistorie voor een Nederlands publiek – en dus begint het verhaal weliswaar 3 miljoen jaar geleden op Afrikaanse savannes, maar het mondt uit bij de Swifterbanters, een volk dat slechts 5 millennia geleden ons zompig vaderland bevolkte. Leendert Louwe Kooijmans is te gast.

OVT 0

Standbeeld voor Max van der Stoel, 11.05  

Hij heeft al een park op zijn naam staan en krijgt nu een eigen standbeeld in Praag. Onze voormalig minister van Buitenlandse Zaken Max van der Stoel dankt deze eer aanzijn standvastige optreden eind jaren zeventig. Van der Stoel was namelijk de eerste Westerse bewindsman die een ontmoeting had met de toenmalige woordvoerder van de dissidentengroep Charta 77, waar ook Vaclav Havel deel van uitmaakte. Op 1 maart wordt de sculptuur van Max van der Stoel onthuld, precies veertig jaar na de historische ontmoeting met Charta. Correspondente in Praag Laura Postma blikt vooruit en terug.

OVT 0

OVT 26 februari 2017, 10.00-11.00, 1e uur  

Debatmijder Mussert; Sociale Media en boekdrukkunst; column door Alexander Münninghoff; De slag bij de Javazee, boek; Bart Funnekotter met historische boeken

OVT 0

OVT met Boeken, 10.45  

Onze recensent Bart Funnekotter bespreekt de nieuwste ertoe doende historische boeken. Met ditmaal: Een beknopte geschiedenis van Nederland van James KennedyAl Capone. Leven, legende en nalatenschap van Deirdre Bair Waanzin en betovering. Claude Monet en de waterlelies van Ross KingDe Gestapo. Mythe en realiteit van Hitlers geheime politie van Frank McDonough.

OVT 0

De slag bij de Javazee, 10.31  

Het is een van Nederlands ergste militaire trauma's:de Slag bij de Javazee tegen de Japanners. Eigenlijk waren het er twee. Ze werden allebei verloren. Ongeveer 2300 geallieerde marinemannen lieten er het leven, waaronder ruim 900 Nederlanders. Deze week is de slag 75 jaar geleden en verschijnt het boek Slag in de Javazee van Liek Mulder en Anne Doedens. Anne Doedens is te gast.

OVT 0

De column van Alexander Munninghoff, 10.25  

Alexander Münninghoff is deze week de columnist.

OVT 0

Sociale Media en Boekdrukkunst, 10.13  

Machthebbers zijn nu dikwijls bang voor internetactivisten, bloggers en sociale media. Ooit waren ze dat voor de eerste gedrukte pamfletten en boeken. Nieuwe media, kortom, werden en worden vaak als subversief ervaren. En allerhande subversievelingen maakten en maken er gebruik van. Zo probeert Trump alle redelijkheid de wereld uit te twitteren, en zo wist Luther de paus tot antichrist te bombarderen in zijn snel verspreide pamfletten.In het Museum Meermanno in Den Haag is vanaf 24 februari de tentoonstelling ‘Conn3ct. Impact van drukpers en sociale media’ te zien. Samensteller en conservator Marieke van Delft is te gast.

OVT 0

Debatmijders, 10.05  

Mark Rutte en Geert Wilders wilden niet naar het grote RTL-premiersdebat.En Wilders, zo werd deze week bekend, slaat ook het tweede grote verkiezingsdebat van RTL over. Het kwam eerder voor dat een politicus niks zag in het openbaar uitwisselen van argumenten en opinies. 'Debatteren' schreef deze, 'is een typisch liberale democratische gedachte,' en 'principieel zie ik er niet het minste heil in.' De politicus in kwestie had geen partij, maar een beweging achter zich. Zijn naam was Mussert.NSB-historicus Robin te Slaa over de populistische onwil tot debatteren in de jaren dertig.

OVT 0

OVT 19 februari 2017, 11.00-12.00, 2e uur  

Surinaamse slavenregisters ontsloten; De Jood als legitimatie; Het Spoor Terug, Dutch Burgers in de vergeten kolonie

OVT 0

Het Spoor Terug: Dutch Burghers in de vergeten kolonie, 11.28  

In Nederland is er een groeiende groep mensen die vraagt om een herdefiniëring van ons VOC-verleden. Maar in de voormalig Nederlandse kolonie Sri Lanka wordt daar anders tegenaan gekeken. De letters VOC staan daar voor een sterk merk. Laura Stek gaat op zoek naar de zogenaamde Dutch Burghers - afstammelingen van VOC'ers - om te ontdekken hoe zij er tegenover staan. Ze kwam onder andere terecht in een VOC-bejaardentehuis, uitsluitend bedoeld voor Burgher-dames. Ceylon-kenner Lodewijk Wagenaar, die zijn nieuwste boek Kaneel en Olifanten op de Dutch Burger Union presenteerde, geeft context en uitleg.

OVT 0

De jood als legitimatie, 11.11  

We kennen het fenomeen van de Jood als zondebok. Maar er bestaat ook zoiets als ‘de Jood’ als vrijbrief, bewijsstuk of rechtvaardiging. Niet-Joden wenden Joden namelijk graag aan als een nuttig argument ten behoeve van allerlei politieke doeleinden. Zo was er de Jood die in de dagen van de Verlichting gold als te tolereren menssoort, als voorbeeld van wat tolerantie vermag. En zo is er de bedreigde Jood die er door populisten als Trump en Wilders te pas en te onpas bij wordt gesleept om “the war against Islam” te verdedigen.Historicus David Wertheim stelde samen met andere wetenschappers het boek ‘The Jew as Legitimation’ samen. Hij is te gast.

OVT 0

OVT 19 februari 2017, 10.00-11.00, 1e uur  

Frank Westerman, schrijver van In het land van de ja-knikkers, over de NAM; Pausen door de eeuwen heen; de column van Nelleke Noordervliet; Goede Hoop, een tentoonstelling over Nederland-Zuid Afrika; de winnaar van de Geschiedenis Online Prijs

OVT 0

Winnaar geschiedenis online prijs, 11.05  

Eens in de twee jaar wordt de zogeheten Geschiedenis Online Prijs uitgereikt. OVT nodigt de winnaar uit voor een gesprek.

OVT 0

Surinaamse Slavenregisters, 10.49  

In de Surinaamse slavenregisters is het mogelijk om de levensloop te traceren van bijna iedere slaaf in de voormalige Nederlandse kolonie. Tenminste, in theorie, want in de praktijk zijn de registers helaas niet zo makkelijk toegankelijk en doorzoekbaar. Wetenschappers willen deze unieke historische bronnen daarom voor een breed publiek beschikbaar maken en zijn een crowdfunding-actie en vrijwilligersproject gestart getiteld: ‘Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’.Coen van Galen komt vertellen over de slavenregisters en hoe mensen kunnen meehelpen de archieven te ontsluiten.

OVT 0

Goede Hoop, 10.34  

Een slavenbel, een apartheidsbordje en het affiche ‘Outspan bloedsinaasappels. Pers geen Zuidafrikaan uit!’. Het is allemaal te zien op de tentoonstelling ‘Goede Hoop’ in het Rijksmuseum over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Zuid-Afrika. Die geschiedenis begon met Jan van Riebeeck in 1652 aan de Tafelbaai, het ging verder met onze boeren, de zogeheten Voortrekkers en verwilderde grensboeren, en het eindigde met ons protest tegen de apartheid en met onze liefde voor Mandela.Historicus Martin Bossenbroek bezocht de tentoonstelling die onder meer werd samengesteld door conservator Martine Gosselink. Beiden zijn te gast.

OVT 0

Column Nelleke van Noordervliet, 10.30  

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

OVT 0

Heilige vaders, 10.17  

De pausen: je had er allerhande heiligen bij, en allerhande zondaars. Genade schenken en macht uitoefenen, dienen en heersen. Zo was Johannes XXIII een nederige hulpverlener van de zoekende gelovige en Johannes Paulus II de paus die zich erop voorstond het Sovjet-Rijk eigenhandig te hebben gesloopt. Wim Zaal beschreef hun loopbanen vanaf Petrus tot en met Franciscus in zijn boek Heilige Vaders en komt vertellen over hun deugden en ondeugden.Wim Zaal is te gast

OVT 0

NAM-kind Westerman, 10.03  

In de week van vernieuwd hevig protest tegen de gevolgen van de aardgasbevingen verschijnt het nieuwste boek van Frank Westerman: In het land van de ja-knikkers. Westerman is schrijver en zoals hij zelf zegt kind uit een NAM-gezin. Opgegroeid met de Nederlandse Aardolie Maatschappij vertelt Westerman in zijn boek over het NAM-geluk in Drenthe en -- later-- het NAM-verdriet in Groningen.De schrijver is te gast

OVT 0

Immigratieland Amerika, 10.04  

Met een ‘executive order’ sloot Trump vorige week de grenzen voor reizigers uit zeven overwegend islamitische landen. Sindsdien regent het protest tegen deze Amerika onwaardige maatregel. Amerika was toch het land van de belofte, het land van en vóór de immigranten? Toch was er ook altijd een ander Amerika - dat van de ‘Chinese Exclusion Act’ (‘Whatever happens, the Chinese must go’); de ‘Literacy Test’ (‘To hell with Jews, Jesuits, and steamships!’) and de ‘quota laws’ (‘America first’). Te gast is hoogleraar migratiegeschiedenis te Leiden, Marlou Schrover

OVT 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose