OVT

OVT

The Netherlands

Episodes

Het Spoor Terug: De vergeten bezetting, 11.26  

De Kanaaleilanden Jersey, Guernsey, Alderney en Sark hadden de pech tot Duits modelbezettingsgebied bevorderd te worden. Ze waren zogezegd een vooruitgeschoven post van de Atlantikwall. Allerhande verdedigingswerken herinneren er tot op vandaag de dag aan de goede oude slechte tijd van ’40-’45.Gerard Leenders trok naar de eilanden en maakte een documentaire over de modelbezetting.

OVT 0

OVT 4 december 2016, 11.00-12.00, 2e uur  

In het tweede uur van OVT een gesprek met Vliegtuighistoricus Mark Diercks over het nieuwe regeringsvliegtuig, dichter en journalist Elly de Waard vertelt over dichteres Emily Dickinson en in Het Spoor Terug een documentaire van Gerard Leenders over de vergeten bezetting van de Kanaaleilanden Jersey, Guernsey, Alderney en Sark.

OVT 0

Emily Elizabeth Dickinson, 11.13  

Toen Emily Dickinson in 1886 stierf was ze volledig onbekend; niet meer dan een wat zonderlinge kluizenaar. Pas vele decennia later zou haar verzameld werk worden uitgegeven en werd ze erkend als een groot dichter. De film A Quiet Passion onderzoekt waarom dat zo lang heeft geduurd. Dickinson was een belangrijk voorbeeld voor dichter en journalist Elly de Waard, met wie we de film bespreken

OVT 0

De KBX is op, 11.05  

Er moet Delfts blauw op het moodboard; er moeten minimaal 16 televisieschermen in en het toestel moet minstens 10.000 kilometer kunnen vliegen zonder bijtanken. Het regeringstoestel de KBX -- naar koningin Beatrix --heeft afgedaan en is aan vervanging toe. Maar sinds wanneer heeft Nederland een vliegtuig voor kabinet en koningshuis?Vliegtuighistoricus Mark Diercks beantwoordt kwellende vragen.

OVT 0

OVT 4 december 2016, 10.00-11.00, 1e uur  

In het eerste uur van OVT schrijver en historicus David van Reybrouck over zijn nieuwe boek Para, de column van Philip Freriks, ex-radiopiraat Hugo Heideman over geheime zenders in de Achterhoek en historicus Clemens van Herwaarden over de kiezers van Pim Fortuyn

OVT 0

De kiezer achter Pim Fortuyn, 10.41  

Wie zijn toch die kiezers achter Trump, Wilders, Le Pen en achter Pegida? Sinds de verkiezing van Trump als de nieuwe president van Amerika is het onderwerp niet meer van de agenda te krijgen. Historicus Clemens van Herwaarden verdiepte zich als historicus in Fortuyn en de kiezers achter Pim. Hij schreef Liefde voor een leider

OVT 0

De wereld van de Etherpiraten, 10.27  

In elk dorp, in elk gehucht in de Achterhoek had je wel zo’n man die op zondagochtend achter z’n zendertje kroop en als etherpiraat de lucht in ging. Zo’n zender had een naam als Radio Milano, Radio Lucia of Radio Annie. Ze waren razend populair vanwege hun heerlijk Nederlandstalige liedjes en er werd op ze gejaagd. Met peilwagens en politie aan de ene kant en zich verplaatsende zendamateurs aan de andere kant was er sprake van een eindeloos kat en muisspel.Voormalig piraat Hugo Heideman schreef Geheime Zenders in de Achterhoek.

OVT 0

De column van Philip Freriks, 10.22  

De column van Philip Freriks

OVT 0

De Para, 10.04  

Het was een van die vredesoperaties die dramatisch uit de hand liep: de Belgische humanitaire missie in Somalië tussen 1992 en 1993. De doelstellingen waren nobel, de praktijk was dikwijls weerbarstig en verschrikkelijk. Zo was er een foto van een jongen die zogenaamd door twee para’s boven het vuur geroosterd werd, die de wereld rond ging.Schrijver en historicus David van Reybrouck sprak met de ‘onmenselijke geweldenaars’ en beschreef in Para de vredesoperatie. De auteur is te gast.

OVT 0

Het Spoor Terug: Twee geloven op een kussen, deel 2 van 2, 11.22  

Een katholiek met een protestant samen in één bed, samen aan één eettafel en samen aan één bidstoel. Dat kon niet. ‘Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’, was heel lang het gezegde. Gelovigen leefden ernaar en dwongen elkaar ernaar te leven. Vanzelfsprekend met hulp van pastoor, dominee en familie. Maar gelovigen werden ook verliefd op andersgelovigen, en van het een kwam het ander.Documentairemaakster Michael Citroen ging op zoek naar slachtoffers, betrokkenen en nabestaanden van dit eens niet kapot te krijgen dogma. Zondag het tweede deel van een tweeluik.

OVT 0

OVT 27 november 2016, 11.00-12.00, 2e uur  

In het tweede uur van OVT bespreken historicus Willem Melching en journaliste Elsbeth Etty de stelling van deze maan in de rubriek de Bezeten Wereld en het tweede deel van de documentaire Twee geloven op een kussen van Michal Citroen in Het Spoor Terug.

OVT 0

De Bezeten Wereld: Trump een zegen voor Europa?, 11.05  

Voor de een was de verkiezing van Donald Trump een schok, voor de ander een bevestiging dat oude tijden op hun eind lopen. Maar hoe het ook zij: het tijdperk Trump lijkt in ieder geval een breuk met de bestaande binnenlandse politiek in Amerika en vooral met de vertrouwde buitenlandse politiek van Amerika. Want moet de NAVO, en moet Europa bijvoorbeeld meer op zichzelf leren vertrouwen als Trump straks werkelijk een meer op welgemeend eigenbelang gestoelde buitenlandse politiek gaat voeren?De stelling van deze maand in de rubriek de Bezeten Wereld luidt dan ook: ‘Trump is een zegen voor Europa’.Te gast is historicus Willem Melching en journaliste Elsbeth Etty.

OVT 0

OVT 27 november 2016, 10.00-11.00, 1e uur  

In het eerste uur van OVT een gesprek met o.a. Cambodjakenner Willem van de Put over tribunaal in Cambodja en de Rode Khmer, de dood van Fidel Castro wordt besproken door Gert Oostindie en Jan van der Putten en de column van Nelleke Noordervliet.

OVT 0

Tribunaal Rode Khmer, 10.46  

Twee Rode Khmer-leiders zijn in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot levenslang door het internationale tribunaal in Cambodja. Khieu Samphan en Nuon Chea -- Broeder Nummer 2 -- kregen deze straf al in 2014 opgelegd wegens oorlogsmisdaden tegen de menselijkheid. Het voormalig staatshoofd en de rechterhand van Pol Pot achten zichzelf onschuldig. ‘Wat betreft de gewone mensen wisten noch Pol Pot, noch ik dat ze werden vermoord’, aldus Broeder Nummer 2. De twee werden verdedigd door de Nederlandse advocaat Victor Koppe, die oordeelt dat beiden ten onrechte ‘als gewetenloze psychopaten worden afgeschilderd’.Cambodjakenner Willem van de Put komt praten over het tribunaal en de Rode Khmer.

OVT 0

Lügenpresse, 10.38  

Sommige aanhangers van Trump en vooral aanhangers van Alt-right -- een extreem-rechtse club uit Amerika -- hebben er een handje van. Als het even kan dekwalificeren ze de reguliere pers als de zogeheten ‘Lügenpresse’. Niet leuk voor de pers, en ook in Duitsland is de term door Pegida recentelijk van stal gehaald. Maar wat is de oorsprong van de term Lügenpresse en is het een nazi-term?Historicus Willem Melching is te gast

OVT 0

De column van Nelleke Noordervliet, 10.34  

De column is deze week van Nelleke Noordervliet

OVT 0

Castro overleden, 10.05  

Fidel is niet meer. Om hem plechtig uit te zwaaien in de studio voormalig Zuid-Amerikacorrespondent Jan van der Putten en vanuit een studio in Leiden Cuba en Fidelkenner Gert Oostindie.

OVT 0

OVT 20 november 2016, 11.00-12.00, 2e uur  

In het tweede uur van OVT onze recensent Bart Funnekotter over recent uitgekomen historische boeken, herinneringen van een VOC-soldaat en deel één van documentairetweeluik Twee geloven op een kussen van Michal Citroen.

OVT 0

Het Spoor Terug: Twee geloven op een kussen, 11.24  

Een katholiek met een protestant samen in één bed, samen aan één eettafel en samen aan één bidstoel. Dat kon niet. ‘Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’, was heel lang het gezegde. Gelovigen leefden ernaar en dwongen elkaar ernaar te leven. Vanzelfsprekend met hulp van pastoor, dominee en familie. Maar gelovigen werden ook verliefd op andersgelovigen, en van het een kwam het ander.Documentairemaakster Michal Citroen ging op zoek naar slachtoffers, betrokkenen en nabestaanden van dit eens niet kapot te krijgen dogma. Zondag het eerste deel van een tweeluik.

OVT 0

OVT met Boeken, 11.13  

Onze recensent Bart Funnekotter bespreekt recent verschenen historische boeken. Ditmaal:Boud. Het verzameld leven van Boudewijn Büch door Eva RoversBerlijn 1936 door Oliver HilmesLenin in de trein. De reis naar de revolutie door Catherine MerridaleMidden in de Revolutie. Petrograd 1917 door Helen Rappaport

OVT 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose