OVT

OVT

The Netherlands

Fragmenten uit OVT, het programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.

Episodes

OVT 28 mei 2017, 2e uur, 11.00-12.00  

De nieuwe film over koning Arthur; dodenherdenking op z'n middeleeuws en in het Spoor Terug een documentaire over een hugenotendorp.

OVT 0

Middeleeuwse graven openen, 11.12  

De Middeleeuwen. Hoe meer je ervan weet, hoe minder je ervan begrijpt. Zo bestond er in de vroege Middeleeuwen de gewoonte om graven te openen, niet vanwege grafroof, maar om groeps- en familiegewijs de overledene te vereren en te herdenken. Zo blijkt uit het zojuist verschenen proefschrift ‘In Touch with the Dead’ van de Leidse archeologe Martine van Haperen. De archeologe is te gast.

OVT 0

OVT 28 mei 2017, 1e uur, 10,00-11.00  

Het Engelse motto 'keep calm and carry on' als invented tradition; teruggave van kunstchatten, ook als die koloniaal zijn?; de column van Philip Freriks; het MKZ-drama van 2010 in een theaterstuk en OVT met boeken.

OVT 0

Koning Arthur, de film, 11.04  

Er was een ronde tafel, een magisch zwaard, een jonkvrouw Guinevere en een Lancelot. En natuurlijk was er een koning Arthur,die altijd een beetje in de schaduw van de dappere Lancelot staat. Maar gelukkig is er deze week de film ‘King Arthur: Legend of the Sword’. Wat voor een Arthur is er op het witte doek te zien?Middeleeuwenkenner Sanne Frequin ging naar de bioscoop en komt vertellen over de movie-Arthur.

OVT 0

OVT met Boeken, met Wim Berkelaar  

De beste historische boeken van deze maand worden besproken door Wim Berkelaar. Met ditmaal: ‘Lenin. Leven en legende’, van Victor Sebestyen; ‘Provo. De ludieke opstand tegen bom en regentendom’ door Marko Otten; ‘de Nazi-leerling’ door Mischa Cohen; ‘Hel en paradijs. Amsterdam en de Duitse exilliteratuur’ van Bettina Baltschev.

OVT 0

MKZ crisis en boerenleed, 10.30  

De MKZ-crisis uit 2001. We zijn hem alweer een beetje vergeten. Toch had de mond-en-klauwzeer-crisis ernstige gevolgen voor de boeren. Hele veestapels werden geruimd en vele boeren gingen ten onder. De naam van landbouwminister Brinkhorst werd ondertussen in menig boeren huisgezin niet zozeer vervloekt dan wel met afschuw uitgesproken.Het theaterstuk ‘Koning van het grasland’ gaat over de crisis en een boerengezin dat het drama niet te boven komt. Het gaat 3 juni in Grouw in premiere. Te gast zijn acteur Helmert Woudenberg en schrijver Tjeerd Bischoff.

OVT 0

De column van Philip Freriks, 10.25  

De column is deze week van Philip Freriks.

OVT 0

Teruggave Cultureel Erfgoed, 10.13  

Over geroofde nazikunst is veel te doen. Het moet en zal terug naar de oorspronkelijke eigenaar. Maar hoe zit het ondertussen met koloniale kunst- en cultuurschatten, met de kris van Diponegoro en de schatten van Bali? Worden die ooit teruggegeven aan de rechtmatige bezitters en erfgenamen.Cultuurhistoricus en cultureel erfgoedspecialist Jos van Beurden vreest van niet. Hij is te gast.

OVT 0

Keep Calm and Carry on, 10.05  

De verschrikkelijke aanslag in Manchester. De Britten reageerden er op met afschuw en verontwaardiging. Ook was een motto te horen wat in Engeland een geschiedenis heeft: ‘Keep calm and Carry on’. Dit motto komt uit de Tweede Wereldoorlog en is inmiddels bijna iconisch, in ieder geval is het een gekoesterde traditie. Maar hoe komen de Britten er eigenlijk aan? Te gast is voormalig Engelandcorrespondent Hieke Jippes.

OVT 0

Het Spoor Terug, Hugenotendorp, 11.27  

Graaf koopt dorp voor vluchtelingen, het zou de kop van een zeventiende-eeuws journaal kunnen zijn, analoog aan een hedendaagse variant: dorp koopt huis voor vluchtelingen, zoals onlangs in Friesland. De graaf heette graaf von Solms en het dorp dat hij in 1685 kocht heette Daubhausen. Sandra Rottenberg en Margreet Simons maakte er de documentaire ‘Hugenotendorp’ over.

OVT 0

Gedwongen adoptie, 10.33  

Jonge vrouwen -- vaak nog meisjes -- die hun kind moesten afstaan, omdat ze niet gehuwd waren: het kwam in Nederland veelvuldig voor. Tussen 1956 en 1984 werden zo’n 15.000 kinderen afgestaan door 13.000 moeders. Zo blijkt uit een rapport dat in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid werd gemaakt, en dat deze week verscheen.Aanleiding voor het rapport was een uitzending van Brandpunt over misstanden bij adoptie in de jaren vijftig. Er zou, aldus het programma, sprake zijn van gedwongen adoptie. Te gast is een van de onderzoeksters Nanny van den Boomen.

OVT 0

Requiem Blokker, 10.06  

De Gruyter is niet meer, V&D is niet meer en met Blokker gaat het ook helemaal niet goed. Deze week kondigde Blokker de verkoop van zogeheten verwante winkelketens als Intertoys en Leen Bakker aan. En bovendien moeten dit jaar 100 filialen van Blokker sluiten en volgend jaar ook nog eens 100. En dat na de talloze reorganisaties bij wat eens een van de meest trotse familiebedrijven van Nederland was. De vraag is, kortom, wat er misging met het bedrijf van Japie Kippengaas en Saartje Dakvilt oftewel Jacob en Saapke Blokker, dat ooit, in 1896 een grote toekomst tegemoet leek te gaan.NRC-journaliste en Blokkervolgster Barbara Rijlaarsdam

OVT 0

Zijderoute, 10.19  

China werkt hard aan de aanleg van een nieuwe zijderoute -- een netwerk van wegen en routes waarlangs eeuwenlang werd gehandeld tussen Europa en China. Dat alles ter versterking en uitbreiding vanzelfsprekend van de macht van China.Maar hoe zat het met de oude karavaanweg tussen oost en west, de weg van Marco Polo, die van de Duitse geograaf en ontdekkingsreiziger Ferdinand von Richthofen in 1877 haar naam, de zijderoute, kreeg?Te gast is zijderoutekenner en historicus Rolf Strootman

OVT 0

Column John Jansen van Galen, 10.29  

De column is deze week van John Jansen van Galen.

OVT 0

Sovjetschrijvers, 10.45  

Ze schreven enthousiast voor het socialistische moederland dat hen uiteindelijk met huid en haar op zou eten: Isaak Babel en Vasili Grossman. De eerste kwam met medewerking van het Sovjet regime om het leven en van de ander werd zijn beroemdste boek, ‘Leven en lot’ gearresteerd.Ruslandkenner en schrijver Michel Krielaars schreef ‘Alles voor het moederland. De Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman. De auteur is te gast.

OVT 0

Bergense bleekneusjes, 11.04  

Alweer vijftig jaar geleden vertrokken de laatste bleekneusjes uit het Bio Vakantieoord in Bergen aan Zee. Het vakantieoord was tot die tijd een kolonie voor arme stadse kindertjes die in de zomer aan mochten sterken aan zee om er weer een winter in de stad tegen te kunnen. Over dit soort stadskindertjes gaat de voorstelling Bleekneusjes die volgende week in première gaat. Te gast zijn journalist en initiator van de voorstelling Jasmijn Snoijink en de tachtigjarige vriendinnen Nel ten Bosch en Greet Dijkstra. Nel ten Bosch was zelf een bleekneusje en werkte later samen met Greet Dijkstra als kinderverzorgster in het Koloniegebouw voor Jong Nederland.

OVT 0

Het Spoor Terug: de laatste zusters achter het slot, 11.21  

Altijd maar bidden en zwijgen. En nooit meer je vader, moeder, zusje, broertje, opa of oma zien. Dat was de toekomst van de honderden katholieke meisjes die zich aanmeldden voor een leven in een zogeheten slotklooster. Weggestopt achter tralies, verdwenen ze voor altijd uit zicht. Totdat de deuren en de ramen van de kerk in de jaren zestig opengingen en de zusters naar buiten mocht, zo nu en dan.Radiomaker Gerard Leenders sprak met een paar slotzusters en maakte: ‘Voor God alleen. De laatste zusters achter slot.’

OVT 0

OVT 21 mei 2017, 10.00-11.00, 1e uur  

Het dreigende einde van Blokker; de zijderoute; de column van John Jansen van Galen; gedwongen adoptie in Nederland; Michel Krielaars over Sovjetschrijvers Grossman en Babel.

OVT 0

OVT 21 mei 2017, 11.00-12.00, 2e uur  

de voorstelling over de bleekneusjes van Bio Vakantieoord en in Het Spoor Terug een documentaire over de laatste slotzusters.

OVT 0

De column van Nelleke Noordervliet, 10.32  

De column is deze week van Nelleke Noordervliet

OVT 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose