P3 Nyheter

P3 Nyheter

Sweden

Berättar vad som händer i Sverige och världen och håller extra koll på det som berör unga människor. I radion, som podd och i sociala medier. Ansvarig utgivare: Sîlan Diljen

Episodes

P3 Nyheter dokumentär om nazistattacken på Möllan  

Den 9 mars 2014 attackeras Showan Shattak och hans vänner av nazister i Malmö. Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer en 30-åring för grov misshandel av Showan. Dokumentär av Martina Pierrou. Den 9 mars 2014 attackeras Showan Shattak och hans vänner av nazister i Malmö. Showans huvud krossas och länge svävar han mellan liv och död. Fallet uppmärksammas i hela Sverige. Det engagerar politiker och leder till flera stora antirasistiska demonstrationer. men ingen döms för det i tingsrätten. En man döms för att ha misshandlat Showans två kompisar. Men tingsrättens dom överklagas och hovrätten tar upp fallet. De gör en annan bedömning. Istället dömer de den numera 30-åriga mannen för grov misshandel av Showan Shattak till tre års fängelse och til att betala skadestånd till Showan Shattak. Den 33-åriga nazisten frias helt.

Vestibulit - P3 Nyheter granskar  

35 000 personer mellan 20-30 år uppskattas ha vestibulit, ett tillstånd som gör att det känns som att underlivet brinner. Okunskapen inom vården gör att många går i flera år utan att få rätt hjälp. P3 Nyheter har granskat vården för personer som lider av vestibulit. Drabbade tjejer och experter berättar om okunskap inom vården som gör att många bollas runt i 5 eller 10 år hos olika läkare utan att få rätt hjälp. Vissa får till och med behandling som kan göra smärtan värre.Av Paloma Vangpreecha och Caroline Kernen.

#BlackLivesMatter - P3 Nyheter Dokumentär  

När mannen som sköt ihjäl 17-årige Trayvon Martin frias 2013 föds #BlackLivesMatter ur en frustrerad Facebookstatus. I dag är det en medborgarrättsrörelse som nått långt utanför USA:s gränser. Det är en regnig kväll i Sanford, Florida. Trayvon Martin har dragit upp luvan på sin hoodie. Den självutnämnda kvartersvakten George Zimmerman tycker att Trayvon Martin ser misstänkt ut. Det hela slutar med att 17-åringen skjuts ihjäl.Drygt ett år senare frias George Zimmerman. Aktivisten Alicia Garza skriver en status på Faceboook som leder fram till hashtagen #BlackLivesMatter, och så är bollen är i rullning.När den obeväpnade tonåringen Michael Brown sedan skjuts ihjäl i Ferguson, Missouri, är det som att rörelsen exploderar. Protesterna, stundtals våldsamma, blir en världsnyhet och Black Lives Matter får fäste som en landsomfattande proteströrelse i USA. Sedan dess har rörelsen vuxit, i takt med att listan över personer som utsatts för polisbrutalitet blivit längre.Hör P3 Nyheter Dokumentär om #BlackLivesMatter. En rörelse som gått från att vara en hashtag till en global rörelse mot rasism mot svarta.Av Palmira Koukkari Mbenga och Martina Pierrou.

Vi sammanfattar OS  

Minns vi alla elva medaljer som Sverige tog under OS? Och vad sa egentligen experterna som förhandstippade all info? Vi ger en matnyttig sammanfattning.

Så tänker killar på We Are Sthlm om tafsandet på tjejer  

I år har det kommit in flera anmälningar under festivalen We Are Sthlm. Vad säger besökarna som är killar om det? Även om: OS-final för fotbollsdamerna och det uppmärksammade mordet utanför Arboga.

Crime Time på Gotland  

Det är deckarfestival i landet, och vi ställer frågor som "går död och deckare hand i hand?" och "varför tröttnar författare på sina karaktärer?" till en expert! Även: Mens, cricket och naturreservat

P3 Nyheter dokumentär om nazistattacken på Möllan  

Den 9 mars 2014 attackeras Showan Shattak och hans vänner av nazister i Malmö. Showans huvud krossas, men ingen döms för det. En man döms för två misshandelsfall. Dokumentär av Martina Pierrou. Den 9 mars 2014 attackeras Showan Shattak och hans vänner av nazister i Malmö. Showans huvud krossas, men ingen döms för det. En man döms för två misshandelsfall. Dokumentär av Martina Pierrou.

Fem år sedan terrordåden i Norge  

Det har gått fem år sedan terrordåden i Norge, där 77 människor dödades i Oslo och på ön Utöya. Vi hör Siri Sønstelie som överlevde attacken på Utöya, samt vår reporter på plats i Oslo.

Extrasändning: Attentatet i Nice  

Extrasändning med anledning av attentatet i Nice, med Alexander Letic och Palmira Koukkari Mbenga.

Den anmälda färjevåldtäkten - P3 Nyheter dokumentär  

En studentkryssning slutar med en misstänkt våldtäkt. Fyra killar erkänner att de haft sex med en tjej men säger att hon var med på det. I tingsrätten frias killarna. Av Martina Pierrou. En studentkryssning slutar med en misstänkt våldtäkt. Fyra killar erkänner att de haft sex med en tjej men säger att hon var med på det. I tingsrätten frias killarna. Av Martina Pierrou.

Massakern i Orlando P3 Nyheter dokumentär  

Natten till den 12 juni går en beväpnad gärningsman in på en gayklubb i Orlando, USA. Minst 49 människor dödas i attacken. Dokumentär av Caroline Kernen, Martina Pierrou och Paloma Vangpreecha. 

Extrasändning angående attacken i Orlando  

Natten till den 12 juni går en beväpnad gärningsman in på en gayklubb i Orlando, USA. Minst 49 människor dödas i attacken. Det här är en sammansättning av två extrasändningar gjorda 13/6 2016.

P3 Nyheter granskar skönhetsbranschen  

Kilian, bland annat känd från Ung och Bortskämd, gjorde en filler som fick läpparna att svullna upp enormt. Det dyker reportrarna Caroline och David ner i, i vår grävserie om skönhetsbranschen.

Skönhetens pris: Kilians läppar sprack efter läppförstoringen - specialpodd  

Efter en av Kilians läppförstoringar kändes det fel. Läpparna gjorde ont och bara växte och växte och plötsligt sipprade det ut gulgrön vätska. Hans läppar hade spruckit. Reporter Caroline Kernen. Efter en av Kilians läppförstoringar kändes det fel. Läpparna gjorde ont och bara växte och växte och plötsligt sipprade det ut gulgrön vätska. Hans läppar hade spruckit. Reporter Caroline Kernen.

P3 Nyheter på en minut, 26 april 17.00  

Nyhetssammanfattning från P3 Nyheter med Olivia Wikström.

Sometimes it rains nuclear waste in April  

Vi har gått på djupet kring vad som hände för 30 år sedan. Varför hände det? Och vad gör vi om det händer igen? Förutom det tar vi tag i Twin Peaks, bankhack och Pyhäjoki!

Guldfest i Götet  

Vi tar pulsen på firandet efter segern för Frölunda igår, vad hände egentligen under matchen? Förutom det snackar vi om jordbävningen i Nepal, Beyoncé och otäckheter på färja!

Så sörjer fansen sin Prince  

"Svårt att förstå hur mycket talang som går in i en människa", det är en av reaktionerna efter beskedet om världsartisten Princes död. Vi snackar också om knark och möter en av världens bästa boxare.

En punkig hälsning till Drottning Elizabeth  

Elizabeth den II må vara populär bland folket, men musikscenen i England har inte direkt varit snälla i sina låtar om henne. Nasim pratar med musikjournalisten Christoffer Röstlund. Även: Ecuador & MP

Att ha eller inte ha en toppdomän  

Kurdistan har i snart en månad haft sin egna domän, och den har varit en succé hittills. Men får alla ha en domän? Finns det andra exempel som .krd Domänexpert Måns Jonasson reder ut!

0:00/0:00
Video player is in betaClose