P3 Nyheter

P3 Nyheter

Sweden

Berättar vad som händer i Sverige och världen och håller extra koll på det som berör unga människor. I radion, som podd och i sociala medier. Ansvarig utgivare: Sîlan Diljen

Episodes

I någon annans händer - P3 Nyheter granskar  

Våldtäkt, tafs och tvång. Personer som behöver hjälp berättar att de blir utsatta för otäcka saker. Vad händer när brukare anklagar sin personal för sexuella övergrepp? P3 Nyheter har granskat 25 fall där brukare har anklagat sin personal för olika typer av sexbrott. I de flesta fallen blir ingen fälld och den utpekade personalen kan gå vidare till ett annat liknande jobb. Av: David Lindahl och Caroline KernenResearch: David Lindahl och Moa StrandSimon, Emma, Anna och Beatrice heter egentligen någonting annat.

P3 Nyheter dokumentär om terrordåden i Paris  

På några minuter förvandlas fredagskvällen i Paris till ett rent helvete. Över hundra människor mördas och ännu fler skadas i de värsta terrorattackerna som drabbat Frankrike sedan andra världskriget. Det är ett år sedan Parisattentaten. På arenan Stade de France möter Frankrikes herrlandslag det tyska herrlandslaget i en vänskapsmatch. På hedersläktaren sitter Frankrikes president François Hollande. En bit in i första halvlek hörs en explosion. Den följs av två explosioner till. Varken spelarna eller publiken på läktarna förstår vad det är som händer.Samtidigt börjar gärningsmän skjuta ihjäl människor i restaurangkvarter i stadsdelarna tionde och elfte arrondissement. Människor försöker fly för sina liv eller gömma sig inne i restaurangerna.Sammanlagt dödas över hundra människor och flera hundra skadas i terrorattackerna som sker på sex olika platser i Paris, däribland på konserthuset Le Bataclan, där 1000 personer var på rockkonsert. Hela världen är i chock och försöker förstå.Producent: Martina PierrouExekutiv producent: Robert Barkman

P3 Nyheter dokumentär om nazistattacken på Möllan  

Den 9 mars 2014 attackeras Showan Shattak och hans vänner av nazister i Malmö. Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer en 30-åring för grov misshandel av Showan. Dokumentär av Martina Pierrou. Den 9 mars 2014 attackeras Showan Shattak och hans vänner av nazister i Malmö. Showans huvud krossas och länge svävar han mellan liv och död. Fallet uppmärksammas i hela Sverige. Det engagerar politiker och leder till flera stora antirasistiska demonstrationer. men ingen döms för det i tingsrätten. En man döms för att ha misshandlat Showans två kompisar. Men tingsrättens dom överklagas och hovrätten tar upp fallet. De gör en annan bedömning. Istället dömer de den numera 30-åriga mannen för grov misshandel av Showan Shattak till tre års fängelse och til att betala skadestånd till Showan Shattak. Den 33-åriga nazisten frias helt.

Vestibulit - P3 Nyheter granskar  

35 000 personer mellan 20-30 år uppskattas ha vestibulit, ett tillstånd som gör att det känns som att underlivet brinner. Okunskapen inom vården gör att många går i flera år utan att få rätt hjälp. P3 Nyheter har granskat vården för personer som lider av vestibulit. Drabbade tjejer och experter berättar om okunskap inom vården som gör att många bollas runt i 5 eller 10 år hos olika läkare utan att få rätt hjälp. Vissa får till och med behandling som kan göra smärtan värre.Av Paloma Vangpreecha och Caroline Kernen.

#BlackLivesMatter - P3 Nyheter Dokumentär  

När mannen som sköt ihjäl 17-årige Trayvon Martin frias 2013 föds #BlackLivesMatter ur en frustrerad Facebookstatus. I dag är det en medborgarrättsrörelse som nått långt utanför USA:s gränser. Det är en regnig kväll i Sanford, Florida. Trayvon Martin har dragit upp luvan på sin hoodie. Den självutnämnda kvartersvakten George Zimmerman tycker att Trayvon Martin ser misstänkt ut. Det hela slutar med att 17-åringen skjuts ihjäl.Drygt ett år senare frias George Zimmerman. Aktivisten Alicia Garza skriver en status på Faceboook som leder fram till hashtagen #BlackLivesMatter, och så är bollen är i rullning.När den obeväpnade tonåringen Michael Brown sedan skjuts ihjäl i Ferguson, Missouri, är det som att rörelsen exploderar. Protesterna, stundtals våldsamma, blir en världsnyhet och Black Lives Matter får fäste som en landsomfattande proteströrelse i USA. Sedan dess har rörelsen vuxit, i takt med att listan över personer som utsatts för polisbrutalitet blivit längre.Hör P3 Nyheter Dokumentär om #BlackLivesMatter. En rörelse som gått från att vara en hashtag till en global rörelse mot rasism mot svarta.Av Palmira Koukkari Mbenga och Martina Pierrou.

Vi sammanfattar OS  

Minns vi alla elva medaljer som Sverige tog under OS? Och vad sa egentligen experterna som förhandstippade all info? Vi ger en matnyttig sammanfattning.

Så tänker killar på We Are Sthlm om tafsandet på tjejer  

I år har det kommit in flera anmälningar under festivalen We Are Sthlm. Vad säger besökarna som är killar om det? Även om: OS-final för fotbollsdamerna och det uppmärksammade mordet utanför Arboga.

Crime Time på Gotland  

Det är deckarfestival i landet, och vi ställer frågor som "går död och deckare hand i hand?" och "varför tröttnar författare på sina karaktärer?" till en expert! Även: Mens, cricket och naturreservat

P3 Nyheter dokumentär om nazistattacken på Möllan  

Den 9 mars 2014 attackeras Showan Shattak och hans vänner av nazister i Malmö. Showans huvud krossas, men ingen döms för det. En man döms för två misshandelsfall. Dokumentär av Martina Pierrou. Den 9 mars 2014 attackeras Showan Shattak och hans vänner av nazister i Malmö. Showans huvud krossas, men ingen döms för det. En man döms för två misshandelsfall. Dokumentär av Martina Pierrou.

Fem år sedan terrordåden i Norge  

Det har gått fem år sedan terrordåden i Norge, där 77 människor dödades i Oslo och på ön Utöya. Vi hör Siri Sønstelie som överlevde attacken på Utöya, samt vår reporter på plats i Oslo.

Extrasändning: Attentatet i Nice  

Extrasändning med anledning av attentatet i Nice, med Alexander Letic och Palmira Koukkari Mbenga.

Den anmälda färjevåldtäkten - P3 Nyheter dokumentär  

En studentkryssning slutar med en misstänkt våldtäkt. Fyra killar erkänner att de haft sex med en tjej men säger att hon var med på det. I tingsrätten frias killarna. Av Martina Pierrou. En studentkryssning slutar med en misstänkt våldtäkt. Fyra killar erkänner att de haft sex med en tjej men säger att hon var med på det. I tingsrätten frias killarna. Av Martina Pierrou.

Massakern i Orlando P3 Nyheter dokumentär  

Natten till den 12 juni går en beväpnad gärningsman in på en gayklubb i Orlando, USA. Minst 49 människor dödas i attacken. Dokumentär av Caroline Kernen, Martina Pierrou och Paloma Vangpreecha. 

Extrasändning angående attacken i Orlando  

Natten till den 12 juni går en beväpnad gärningsman in på en gayklubb i Orlando, USA. Minst 49 människor dödas i attacken. Det här är en sammansättning av två extrasändningar gjorda 13/6 2016.

P3 Nyheter granskar skönhetsbranschen  

Kilian, bland annat känd från Ung och Bortskämd, gjorde en filler som fick läpparna att svullna upp enormt. Det dyker reportrarna Caroline och David ner i, i vår grävserie om skönhetsbranschen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose