P3 Om

P3 Om

Sweden

P3 Om är podden som hjälper dig att fatta alla de där fenomenen och begreppen som snurrar runt i nyhetsrapporteringen. Du blir helt enkelt lite smartare av att lyssna, och får med dig lite bonuskunskaper att skryta med på köpet.

Episodes

P3 Om: Året som gick  

Förra årets nyårspodd ägnade vi åt att blicka framåt på det nya året, år 2016. Den här gången lägger vi återigen 2016 under lupp, fast den här gången tittar vi bakåt och summerar hur det blev. Det här är tyvärr inte bara årets sista podd utan också den allra sista någonsin. Tusen tack till alla er som har lyssnat på oss de här två åren. Vi ses och hörs någon annanstans. Puss!/Isabelle och Jonatan(PS: Avsnittet är förinspelat onsdagen den 21 december och det är därför vi missar att snacka om tex George Michael och Carrie Fisher när vi pratar avlidna kändisar. Så ni vet!)

P3 Om 0

P3 Om: En polis i kris och en jättedålig idé  

I detta avsnitt pratar vi om Anna Kinberg Batras jultal där hon krävde rikspolischefens avgång. Juligt värre! Men varför gjorde hon det? Också: Fyrverkerikatastrof, smog och självkörande bilar. Många menar att Sveriges polis är i kris. Men vad är det egentligen folk menar när dom säger så? Isabelle reder ut. Jonatan ger också sin syn på varför fyrverkerier kanske inte borde säljas på nischade marknader samt reder ut varför folk just nu flyr Kina. Isabelle avslutar med att berätta om ett försök med självkörande bilar i San Fransisco som har fått myndigheterna att se rött.Avsnittet spelades in onsdagen 21/12.

P3 Om 0

P3 Om: Taiwan, matchfixning och medborgarlön  

I avsnittet reder vi ut hur arga Kina egentligen är efter Trumps senaste uttalande om Taiwansamtalet. Även: Matchfixning, finsk basinkomst och förvirring kring migrationsverkets nya Afghanistanpraxis I avsnittet reder vi ut hur arga Kina egentligen är efter Trumps senaste uttalande om Taiwansamtalet. Även: Matchfixning, finsk basinkomst och förvirring kring migrationsverkets nya afghanistanpraxis

P3 Om 0

P3 Om: Pipelineprotester, penismätningar och PISA  

I början av veckan kom ett glädjande besked för de som engagerat sig i protesterna i Standing Rock. Vi reder ut vad protesterna handlat om samt slänger ett getöga på blekingska penismätningar & PISA. I blekinge har man nämligen tagit ett annorlunda grepp (no pun) om penisbryderier och börjat erbjuda ett måttband som ska locka unga med penis till ungdomsmottagningen. Men hur? Vi snackar också lite kort om PISA samt passar på att mäta hur väl Jonatans utbildning rustat honom för livet genom att låta honom göra ett prov.

P3 Om 0

P3 Om: Folkrättsbrott och saudifeminism  

I veckan pratar vi om Lundin Petroleum och brottsmisstankarna, ett lightfeministiskt twitterutspel från en saudisk prins, tre bortglömda val och flygskatten man tänker ska hindra Arktis undergång. PS: I podden pratar vi om republikanska partiets primärval i Frankrike. Vid ett tillfälle säger vi att Francois Hollande ännu inte sagt om han kommer att ställa upp för omval. Det var sant, när vi spelade in podden torsdag 1/12 klockan 13.00. Under kvällen hann han dock meddela att han inte kommer att ställa upp för omval, så det vet vi nu när vi publicerar podden.Medverkar gör också Johan Brosché, konfliktforskare vid Uppsala Universitet. Trevlig lyssning! /Isabelle och Jonatan

P3 Om 0

P3 Om: Cypern, homeopati och Löfvens hemliga brev  

I veckans podd förklarar Isabelle konflikten som sedan 40 år delar Cypern mitt itu medan Jonatan hänger upp sig på ett hemligt och mystiskt brev Löfven har skickat till Trump. För vad står det egentligen i brevet? Utöver det så pratar vi också om USAs nya inställning till homeopatiska läkemedel och den granskning om läckta lösenord SVTs grävprogram Dold släppte i början av veckan.

P3 Om 0

P3 Om: Gravöppningar och e-kronor  

I veckans podd pratar vi om Polen där man nu har börjat gräva upp kvarlevorna av personerna som dog när presidentplanet kraschade 2010. Varför gör man fry och vad tror man att man kommer att hitta? Vi pratar också om hur det går för Trump att tillsätta viktiga nyckelposter i kabinettet samt om riksbankens senaste provtänk e-kronan.

P3 Om 0

P3 Om: Post presidentval  

I veckan skrällde Donald Trump big time och gick och vann presidentvalet i USA. Därför ägnar vi hela veckans podd åt att prata om varför nästan ingen såg detta komma och vad som händer nu. Jonatan har i flera månaders tid varit övertygad om att Hillary Clinton kommer att vinna och ber därför i veckans avsnitt om ursäkt, förklarar hur allt kunde gå så fel samt lovar ekonomisk ersättning till alla som tippat pengar baserat på hans tips. Vi reder också ut vad som rent praktiskt kommer att ske nu innan Trump tar över makten. Vad händer tex med @potus-kontot och varför pratar så många om högsta domstolen?

P3 Om 0

P3 Om: Presidentval och fuskfällor  

Om mindre än en vecka vet vi vem som blir USA:s 45:e president. Just nu har vi ingen aning. Däremot vet vi hur valet kommer att gå till och Jonatan guidar oss i veckans podd genom detta. I avsnittet pratar vi också om fuskfällan som gillrades på höstens högskoleprov samt de ID-kontroller som regeringen beslutat att förlänga.

P3 Om 0

P3 Om: Polio, dödsstraff och tidsfejd  

I veckans avsnitt pratar vi om detta: Att polio snart kan vara helt utrotat Varför Oklahoma ska rösta om dödsstraff Tidsomställningen och det ovanligt höga antalet motioner om att göra sig av med den Sedan 1988 har ett folkhälsoinitiativ vaccinerat barn världen över för att bli kvitt polio och snart kan målet vara uppnått, nu finns det nämligen färre än 30 poliosmittade personer kvar i hela världen. Snart kan polio alltså vara ett minne blott.Den 8 november är det val i USA, men i Oklahoma går de inte bara till valurnorna för att rösta fram en president utan också för att rösta om dödsstraff. Men på vilket sätt?Natten mellan lördag och söndag sista helgen i oktober är det också dags att ställa tillbaka klockan en timme. "Skandal" tycker vissa som menar att det borde råda sommartid året om.Trevlig lyssning!

P3 Om 0

P3 Om: Flyktingöar och samestrider  

I veckans avsnitt snackar vi om Australiens kritiserade förvar mitt ute i stilla havet, diskussionen om vem som kan anses vara same eller inte, slaget om Mosul och snackisen från presidentvalsdebatten På en pytteliten ö i stilla havet som heter Nauru sitter hundratals personer som har sökt asyl i Australien men aldrig någonsin kommer att få komma dit. I nuläget verkar de inte få komma just någonstans. Men varför då och varför är Amnesty så kritiska? Jonatan reder ut vem som räknas som same idag och varför det är omtvistat. Vi tar också en titt på händelserna som stått för veckans kanske största rubriker: Offensiven för att ta tillbaka den irakiska staden Mosul från IS och Donald Trumps kontroversiella ställningstagande.

P3 Om 0

P3 Om: Clownpanik och krislådor  

I veckans avsnitt pratar vi om den världsomspännande clownhysterin, Göteborgs stads preppingkampanj, metoden som kanske kan lösa mordgåtan i Making a murderer och mobilförbud i skolan. Över hela världen syns allt fler läskiga clower till och folk har panik. Men vad är det som händer och är det egentligen brottsligt att skrämmas? Juristen Nina Klose reder ut.Vi pratar också om Göteborgs stad som vill förvandla alla sina invånare till preppers genom att uppmana alla förbereda sig för ANNALKANDE KRISER! Hu.På Karolinska institutet finns en forskare som kan avgöra hur gammalt blod är och därför kopplats in på fallet Theresa Halbach i tv-serien Making a murderer och utöver det får man nu förbjuda mobiler på lektionerna. Fast fick man inte det innan? Eller? Jonatan reder ut. Inspelat 13 oktober 2016.

P3 Om 0

P3 Om: Abortprotester och embargobrott  

I veckans avsnitt snackar vi om de polska abortprotesterna, exilkubanerna i Floridas ilska mot Trump, den nya sexualbrottslagstiftningen och pyttepyttesmå maskiner. Vi tar också en titt på vad som egentligen hände med freden i Colombia och hur det kom sig att Sveriges mediehus pumpade ut pushnotiser som meddelade att Jan Björklund skulle avgå som partiledare för Liberalerna, när han inte alls skulle det. I avsnittet hörs också Anna Dahlqvist, chefredaktör för tidningen Ottar och författare till boken "I det tysta - Resor på Europas abortmarknad", om varför abortmotståndet i Polen ser ut som det gör.

P3 Om 0

P3 Om: Fredsavtal och värnplikt  

I veckans P3 Om kikar vi på hur fredsavtalet som kan få slut på det långa kriget i Colombia ser ut. Vi pratar också om återinförseln av värnplikt, bebisen med DNA från tre personer och rymdcharter. I Colombia har kriget mellan farcgerillan och regeringen rasat i över femtio år. Söndag 2/10 ska folket där få rösta om ett fredsavtal som kan sätta stopp för kriget. Men hur ser avtalet ut och vad har folket för incitament att rösta nej?Vidare verkar det som att värnplikten är på väg tillbaka, i alla fall om man lyssnar på resultatet av den utredning regeringen presenterade i veckan. Redan nästa år verkar det som att unga tjejer och killar kan behöva mönstra. Jonatan förklarar.I veckan blev det också världskänt att världens första bebis med DNA från tre personer har fötts. Men VARFÖR vill man skohorna in extra DNA från en tredje person i ett barn och hur gör man det? Till sist vill multientreprenören Elon Musk få med sig människor på rymdcharter till Mars för att skydda från ett stort hot.

P3 Om 0

P3 Om: Komvuxpanik, politikermys och råttkaos  

I veckans avsnitt pratar vi om att det snart kan bli svårt för vissa att plugga upp sina betyg på komvux, Jimmy Fallons gosegos med Donald Trump samt den råttinvasion vissa menar råder i vårt land. Nu vid årsskiftet säger vi helt och hållet hejdå till alla rester av det gamla betygssystemet för gymnasieskolan. Det här skiftet kan ställa till det för vissa som vill plugga upp sina betyg, men hur? Vi reder ut och pratar också med Ella Höglind, studie och yrkesvägledare vid kunskapsförbundet/vuxenutbildningen Vänersborg (och inte i Trollhättan, som Isabelle felaktigt påstår i avsnittet)Jimmy Fallon har anklagats för att vara för kärvänlig med Donald Trump när han i sitt program rufsade till hans kalufs. Vad tycker Jonatan om det? Den senaste tiden har mängden nyheter om råttor ökat lavinartat och vi reder ut varför. Vet man egentligen hur många de är och är det ens ett problem? Hör också Tanja Strand som forskar om råttburna bakterier och sjukdomar vid Uppsala Universitet.

P3 Om 0

P3 Om: Hillary, heroin och himlakroppar  

I veckans P3 Om snackar vi om Hilary Clintons lunginflammation, Kanadas satsning på heroin som medicin, supersatelliten Gaias äventyr och bra att ha-kunskap om Paralympics. Äntligen har podden ordinarie personaluppställning. Den här veckan funderar vi över hur det egentligen går för Hillary Clinton som i veckan sågs nästan ramla in i en bil och senare avslöjades ha lunginflammation. Vad tycker det amerikanska folket om att hon tros skarva med sanningen och vad är egentligen värst som presidentkandidat, att ljuga eller att vara sjuk? Hör Ginna Lindberg, ekots utrikeschef förklara. Jonatan berättar också om Kanadas progressiva inställning till heroin och om den nye premiärministerns försök att förändra problemformuleringen kring knark. Satelliten Gaia har snurrat omkring i rymden i drygt två år och nu har de första resultaten kommit. Men varför är Gaia en stor grej i rymdvärlden och vad är det hon ska göra? Hör Maria Sundin, aka Rymd-Maria, berätta. Till sist berättar Jonatan om Paralympics och den läskiga dopningsmetoden Boosting.

P3 Om 0

P3 Om: Assange, presidentförolämpningar och körkortslån  

I detta avsnitt av P3 Om ger vi en snabb uppdatering kring Julian Assange. Vi pratar också om Filippinernas president och hans fäbless för ordet "Horunge" samt regeringens nya körkortsförslag. Julian Assange är mannen som har cirkulerat omkring i nyhetsrapporteringen sedan, ja vadå, för alltid? Den senaste veckan har det snackats en del om honom och den segdragna brottsutredning han är del av i som misstänkt och därför försöker vi reda ut vad det är som är nytt och varför Assange återigen är namnet på allas (någras) läppar. Vi reder också ut varför Filippinernas president kallar kändisar och världsledare för horunge hit och dit samt regeringens nya förslag om att låta ungdomar ta csn-lån för att kunna köra bil. Som vanligt har vi den här veckan återigen snurrat på programledartombolahjulet och fått fram en duo bestående av mig, Isabelle, som den här veckan är tillbaka från min föräldraledighet samt producent Emelie Hagbard som den här veckan återigen är stand in för den semesterfirande Jonatan Unge.

P3 Om 0

P3 Om: Assange, presidentförolämpningar och körkortslån  

I detta avsnitt av P3 Om ger vi en snabb uppdatering kring Julian Assange. Vi pratar också om Filippinernas president och hans fäbless för ordet "Horunge" samt regeringens nya körkortsförslag. Julian Assange är mannen som har cirkulerat omkring i nyhetsrapporteringen sedan, ja vadå, för alltid? Den senaste veckan har det snackats en del om honom och den segdragna brottsutredning han är del av i som misstänkt och därför försöker vi reda ut vad det är som är nytt och varför Assange återigen är namnet på allas (någras) läppar. Vi reder också ut varför Filippinernas president kallar kändisar och världsledare för horunge hit och dit samt regeringens nya förslag om att låta ungdomar ta csn-lån för att kunna köra bil. Som vanligt har vi den här veckan återigen snurrat på programledartombolahjulet och fått fram en duo bestående av mig, Isabelle, som den här veckan är tillbaka från min föräldraledighet samt producent Emelie Hagbard som den här veckan återigen är stand in för den semesterfirande Jonatan Unge.

P3 Om 0

P3 Om: Fakeastronauter och upptinade sjukdomar  

I detta avsnitt av P3 Om pratar vi om de sex personer som låtsades vara på Mars i ett år, om sjukdomar orsakade av klimatförändringar, USA-valet och en tyst, men kraftfull protest. Så var dagen kommen. Mitt allra sista P3 Om. Och vet ni vad? Jonatan kom tillbaka! Så himla roligt. Men vad var egentligen syftet med att låta sex personer sitta instängda i en kupol i ett år? Har pesten kommit tillbaka? Vad är det som talar för att Trump blir USA:s nästa president? Och hur ska det för quarterbacken Colin Kaepernick och hans tysta demonstration? Allt de här får du svar på här! Och hörrni, tack för den här tiden. Verkligen. Det har varit underbart. Puss. /Alice

P3 Om 0

P3 Om: Kvantfysik och burkiniförbud  

Som rubriken avslöjar pratar vi i det här avsnitten om den omsusade boken "Livet med kvantfysiska glasögon"och burkiniförbud. Men också lite om Italien och det nya förslaget för svenska häkten. ... och med "vi" menas, jag, Alice Lööf och ingen mindre än Emelie Hagbard! Emelie är P3 Om:s tredje redaktionsmedlem och det är himla trevligt att få in henne nu när Jonatan är på semester. I det här avsnittet försöker vi reda lite i vad kvantfysik egentligen är, för i debatten kring den här omtalade och kritiserade boken "Livet med kvantfysiska glasögon" så pratas det mycket om vad kvantfysik inte är, men ingenstans får vi reda på vad det innebär. Också det senaste i Frankrikes burkinidebatt, nya häktningsförslaget och lite lite om jordbävningen i Italien. Nu under fredagsmorgonen skedde ännu ett rejält efterskalv som förstörde ännu mer i området och den senaste dödssiffran som nu rapporterats är 267. Ha en bra helg. PUSS!/Alice

P3 Om 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose