Platsen Podcast

Platsen Podcast

Sweden

Podcast by Oskar Simann & Samuel Horgby

Episodes

Avsnitt 8 - Om oss  

I avsnitt 8 pratar vi om något så exotiskt som oss själva. Vi har kommit åtta avsnitt in i den här podcastserien och vi insåg att vi aldrig riktigt presenterat vilka vi är. Så det gör vi i det här avsnittet. Samuel berättar om sin favoritplats, ön där hans familjs sommarställe ligger och där han spenderat sina flesta somrar. Oskar berättar om när han var i Rom 2011 och insåg att han stod på samma plats Caesar hade mördats 2000 år senare. Besöket startade en tanke om vad som gör en plats till vad den är, som senare ledde till att den här podcasten startades. Om två veckor är vi tillbaka igen, då ska vi prata om Israel. Till dess kan ni lyssna på våra tidigare avsnitt och följa oss på facebook, instagram och twitter.

Avsnitt 8 - Om Oss  

I avsnitt 8 pratar vi om något så exotiskt som oss själva. Vi har kommit åtta avsnitt in i den här podcastserien och vi insåg att vi aldrig riktigt presenterat vilka vi är. Så det gör vi i det här avsnittet. Samuel berättar om sin favoritplats, ön där hans familjs sommarställe ligger och där han spenderat sina flesta somrar. Oskar berättar om när han var i Rom 2011 och insåg att han stod på samma plats Caesar hade mördats 2000 år senare. Besöket startade en tanke om vad som gör en plats till vad den är, som senare ledde till att den här podcasten startades. Om två veckor är vi tillbaka igen, då ska vi prata om Israel. Till dess kan ni lyssna på våra tidigare avsnitt och följa oss på facebook, instagram och twitter.

Avsnitt 7 - Tvättstugan  

I avsnitt sju av platsen besöker vi tvättstugan - en plats de flesta har en relation till. Men vad är egentligen tvättstugans historia? Varför ser den ut som den gör idag? Vi diskuterar varför tvättstugan så ofta ses som en plats för konflikt. Vem var det som lämnade ludd i torktumlaren och vem satte upp den passivaggressiva lappen? Sist spanar vi framåt - hur kommer tvättstugan förändras i framtiden? Kommer den finnas kvar alls? Finns det andra aktiviteter som vi idag gör i hemmet som skulle kunna göras i kollektiva lokaler? Berätta gärna om din relation till tvättstugan! Vi finns på twitter, instagram och facbook. Eller på platsenpodcast@gmail.com. Vi hörs igen om två veckor!

Avsnitt 6 - Nordstan  

I avsnitt 6 av Platsen besöker vi Nordstan, ett köpcentrum mitt i centrala Göteborg. Med oss i studion som gäst har vi Hannah Ax. Vi frågar oss vad en plats som Nordstan betyder för Göteborg. Hur påverkar det människors bild av staden? Vi åker också till Nordstan en söndagskväll och pratar om hur mycket som förändras mellan dag och natt. Tack Sara Lindström för vår fina intromusik! Prenumerera på iTunes eller där du hittar podcasts. Vi hörs igen om två veckor.

Avsnitt 5 - Platser & minne  

I avsnitt fem av Platsen pratar vi om platser och minne. Hur minns vi platser och vad får de oss att minnas? Har till och med platserna själva ett eget minne? Vi pratar om gamboge, färgen som bär med sig död, och diskuterar hur platser frammanar nostalgi. Dessutom besöker vi British Museum, där all världens historia finns samlad och resonerar kring vikten av att få skriva sin egen historia. Vi intervjuar fotografen Tyrone Martinsson om hur refotografi gör det möjligt att se samma plats i nutid och dåtid, som ett visuellt tidshål. Sist intervjuar vi författaren och journalisten Mattias Hagberg om minnet som fetish och om hur platser kan hjälpa oss minnas Förintelsen.

Avsnitt 4 - Kaukasus  

I avsnitt fyra av Platsen pratar vi om Kaukasus, en bergskedja och ett område på gränsen mellan Europa och Asien. Här är undantagstillstånd normaltillstånd. Prenumerera gärna på podcasten och följ oss på Instagram, Twitter och Facebook. I första delen besöker vi Europas högsta berg, Elbrus, och pratar om varför Hitler blev rasande när en general befallde soldater att bestiga berget. Sedan berättar Samuel om sin resa till Georgien där det byggts en trimufbåge över huset där Stalin föddes. Vi pratar också om Kauskasus Dubai, Azerbajdzjans huvudstad Baku. Myndigheterna försöker med glansig arkitektur och glättiga modetidningar sälja staden som en västerländsk metropol men man behöver inte skrapa mycket på ytan för att inse att det är fasad. I fjärde delen berättar vi om Stalins Space Monkeys. Ett labratorium i Abchazien där forskare försökte ta fram en korsning mellan människa och apa. Sist i programmet besöker vi det konfliktdrabbade området Nagorno Karabach, på gränsen mellan Azerbadzjan och Armenien. Det tyska industrirockbandet Einstürzende Neubauten har skrivit en låt som sammanfattar mycket av vårt intryck av Kaukasus. Vi hörs igen om två veckor, då ska vi prata platser och minne!

Avsnitt 3 - Öar  

I avsnitt tre av Platsen pratar vi om öar. Prenumerera gärna på podcasten och följ oss på Instagram, Twitter och Facebook. I första delen av avsnittet pratar vi om Judith Schalanskys bok ”Atlas över avlägsna öar. 50 öar jag aldrig besökt och aldrig kommer besöka.” Vi går in mer ingående på hur man lever på en av öarna från boken, Tristan da Cunha. Filmen Samuel berättar om går att hitta här: https://itunes.apple.com/us/movie/37-4s/id796724134 I andra delen pratar vi om EEZ, Exclusive Economic Zones. Varför krigade Storbritannien och Argentina om Falklandsöarna och varför har Norge en ö nära sydpolen? Den tredje delen handlar om Baarle-Hertog och Baarle-Nassau. En bit av gränsen mellan Belgien och Nederländerna där en liten bit av medeltidens feodalherravälde lever kvar. I sista delen pratar vi med Oskars farmor, Siv, och om hur hon och Oskars farfar, Jack, på slutet av 70-talet köpte en tomt på Turks & Caicosöarna. Vi hörs igen om två veckor!

Avsnitt 2 - Stränder  

I avsnitt två av Platsen besöker vi stränder. De flesta som tänker på stränder tänker på avslappning, så nära paradiset man kan komma i en plats. I det här avsnittet försöker vi vidga den bilden. Samuel berättar om La Baule, en by i Bretagne i Frankrike där han har bott, och hur de under århundraden kämpat mot sin strand. Vi berättar också om projekten Palmen och Världen där Dubai försökt utöka sin kustlinje. Hur skapar man ny mark och till vilken kostnad? Mer information om planerna på projektet "The Heart of Europe" kan hittas här: http://www.thoe.com Vi har också pratat med kulturskribenten och journalisten Jenny Maria Nilsson om vilken roll stranden spelar i Albert Camus roman Främlingen. Hennes bok, Camus: varken bödel eller offer, kan köpas bland annat här: https://www.adlibris.com/se/bok/albert-camus-varken-offer-eller-bodel-9789173271882 Prenumerera gärna på podcasten och följ oss på Instagram, Twitter och Facebook! Vi hörs igen om två veckor. Då ska vi prata om öar.

Avsnitt 1 - Broar  

I första avsnittet av Platsen besöker vi olika broar runtom i världen. I första delen pratar vi om järnarbetaren Al Zampa som var en viktig kugge i bygget av Golden Gate-bron. Hela intervjun som ni hör klipp från går att se här: https://youtu.be/3CbpyS631xs?t=591 I andra delen pratar vi med fotografen och journalisten Nora Lorek som just nu är i Calais i norra Frankrike och gör ett fotoprojekt kring flyktinglägret Djungeln. Hennes bilder går att se på Instagram under @noralorek eller här: http://www.bild16.com/blog/ I tredje delen pratar vi med Göteborgs stadsarkitekt, Björn Siesjö, om Hisingsbron som snart ska börja byggas. Hur den nya bron ska se ut går att se här: http://goteborg.se/hisingsbron Prenumerera gärna på podcasten och följ oss på Instagram, Twitter och Facebook! Vi hörs igen om två veckor. Då ska vi prata om stränder.

Avsnitt 0 - Teaser  

Platsen - En podcast om platser och det som händer där. Varannan vecka besöker vi en ny plats. Första riktiga avsnittet kommer inom kort! Klicka gärna på Prenumerera så är ni garanterade att inte missa något. Följ oss också på Twitter, Instagram och Facebook. Vi heter @platsenpodcast.

0:00/0:00
Video player is in betaClose