Politiken Bogfolk

Politiken Bogfolk

Denmark

Politiken Bogfolk

Episodes

Uge 2: Politikens Litteraturpris: Peder Frederik Jensen  

Politikens litteraturpodcast Bogfolk giver dig i denne uge et forfatterinterview med Peder Frederik Jensen, som med romanen ‘Vold’ er blandt de syv nominerede til Politikens litteraturpris.     Forfatteren og freelance-skribenten Simon fra det autonome miljø i halvfemsernes København rejser fra Vesterbro til Vestafrika i romanen ‘Vold’. Simon bevæger sig hvileløst ind i en smadret samtid præget af alle mulige former for vold, og i en intens rejseroman om både ofre og voldsmænd, skriver Peder Frederik Jensen på og om den vrede, der driver hans skrift.  Romanen ‘Vold’ er blandt de syv værker, som af litteraturredaktionen her på avisen er blevet nomineret til Politikens litteraturpris på 200.000 kroner. Og i denne uges Bogfolk kan du høre Jes Stein Pedersen i samtale med Peder Frederik Jensen om bogen ‘Vold’, som han også læser op fra. Blandt de øvrige nominerede [...]

Uge 1: Politikens Litteraturpris: Merete Pryds Helle  

Politikens litteraturpodcast Bogfolk giver dig i denne uge et forfatterinterview med Merete Pryds Helle, som med romanen ‘Folkets skønhed’ er blandt de nominerede til Politikens flotte litteraturpris.   I Merete Pryds Helles roman ‘Folkets skønhed’ er folket langt fra skønt. Pigen Maries opvækst i et i et fattigt hjem på Langeland i 1930’erne og 40’erne skildres råt for usødet, og i denne uges Bogfolk har du mulighed for at høre forfatteren selv fortælle om romanen. ‘Folkets skønhed’ er nemlig blandt de syv værker, som af litteraturredaktionen her på avisen er blevet nomineret til Politikens flotte litteraturpris på 200.000 kroner. I denne uges Bogfolk kan du høre Jes Stein Pedersen i samtale med Merete Pryds Helle om ‘Folkets skønhed’, som hun også læser op fra.

Uge 49: Litterære vinterminder og særlige julefortællinger  

Hvad er den bedste julehistorie? Hvilken bog skal du ønske dig jul?

I årets sidste Bogfolk kan du høre tre af avisens litteraturkritikere dele ud af litterære vinterminder og eventyrlige julefortællinger. Til lyden af julepejsens knitren kommer vi blandt andet omkring Walter Benjamin, Proust, HC. Andersen og Dan Turell.

Til sidst i programmet åbner Jes Stein Pedersen op for en særlig julegave fyldt med farver. Jes har besøgt Politikens dygtige tegner Philip Ytournel til en snak om tegningernes sprog og tegnestreger.

Gæster: Lilian Munk Rösing, Bo Tao Michaëlis og Henrik Palle og Philip Ytournel

Redaktion: Jes Stein Pedersen, Hanne Budtz-Jørgensen, Katrine Yde og Silke Fensman

 

Er der sket en demokratisering af poesien i år 2016?  

Hvad er der sket med dansk poesi i år 2016? Oplever vi en demokratisering af poesien? Eller hvorfor er digte så populære i disse år? Det spørger Jes Stein Pedersen Politikens litteraturkritiker Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen om i denne uges Bogfolk. 

Det skal nemlig handle om poesien i år 2016 og særligt om den affekt, økopoesi og poetiske realisme, der ifølge Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen karakteriserer tidens danske samtidspoesi.

Vi kommer omkring danske lyrikere som Rolf Sparre Johansson, Anders Abildgaard, Maja Mittag, Olga Ravn, Jens Settergren, Lea Løppenthin, Morten Chemnitz og Andreas Pedersen.

Du kan desuden høre et interview med forfatterdebutant Andreas Pedersen, som også læser op af sin digtsamling ”Fryden”. 

 

Medvirkende: Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen og Andreas Pedersen

Vært: Jes Stein Pedersen

I redaktionen: Jes Stein Pedersen, Silke Fensman, Hanne Budtz-Jørgensen og Katrine Hornstrup [...]

Uge 48: Hviderussisk nobelprisvinder er de tavse vidners forfatter  

»Der sidder en lille dame i en latterlig hytte i Hviderusland, som lever af kartofler. Og så får hun Nobelprisen og 10.0000 kr. En aktivistagtig, stærk lille kvinde, der har kæmpet imod alle mulige tosser«. 
I Ugens Bogfolk fortæller Jes Stein Pedersen om den energiske og modige dokumentarist Svetlana Aleksijevitj, hvis sidste bog »Secondhand -tid« for nyligt er udkommet på dansk.    Aleksijevitj var et ukendt navn herhjemme, da hun i 2015 fik Nobelprisen for sine dokumentariske værker om helt almindelige menneskers erfaringer med krig, mod og lidelse i den gamle Sovjetunion. 
Aleksijevitj skriver med øret, hun rejser rundt med sin båndoptager og indsamler menneskers beretninger, iagtagelser og minder og gør det til litteratur. En slags vidnesbyrdlitteratur, som hun selv kalder det.  Vært: Jes Stein Pedersen    I redaktionen: Jes Stein Pedersen, Silke Fensman, Katrine Hornstrup Yde og Hann [...]

Bogfolk uge 48: Hviderussisk nobelprisvinder er de tavse vidners forfatter  

»Der sidder en lille dame i en latterlig hytte i Hviderusland, som lever af kartofler. Og så får hun Nobelprisen og 10.0000 kr. En aktivistagtig, stærk lille kvinde, der har kæmpet imod alle mulige tosser«. 

I ugens Bogfolk fortæller Jes Stein Pedersen om den energiske og modige dokumentarist Svetlana Aleksijevitj, hvis sidste bog »Secondhand -tid« for nyligt er udkommet på dansk. 

Aleksijevitj var et ukendt navn herhjemme, da hun i 2015 fik Nobelprisen for sine dokumentariske værker om helt almindelige menneskers erfaringer med krig, mod og lidelse i den gamle Sovjetunion. 

Aleksijevitj skriver med øret, hun rejser rundt med sin båndoptager og indsamler menneskers beretninger, iagtagelser og minder og gør det til litteratur. En slags vidnesbyrdlitteratur, som hun selv kalder det. 

Vært: Jes Stein Pedersen 

I redaktionen: Jes Stein Pedersen, Silke Fensman, Katrine Hornstrup Yde og Hanne Budtz-Jørgensen

Uge 47: »Sonnergaards litterære tone var både gnaven, grumpy og lun«  

»Den Sonnergaardske tone var både gnaven, grumpy og lun«, forklarer Politikens litteraturkritiker Lilian Munk Rösing i denne uges Bogfolk.    Forfatter Jan Sonnergaards død i en alder af kun 53 år har i denne uge udløst nekrologer og mindeord overalt i pressen og på de sociale medier. Politikens litteraturpodcast Bogfolk er selvfølgelig ingen undtagelse  Jes Stein Pedersen taler i denne uge med Lilian Munk Rösing og Thomas Bredsdorff om Sonnergaards betydning for dansk litteratur, mens Sonnergaards faste redaktør på Gyldendal fra debuten ‘Radiator’ til den sidste roman ‘Frysende våde vejbaner’, Niels Beider, giver et kærligt og sørgmodigt indblik i Sonnergaards liv, som privatperson og som forfatter.    Til sidst i programmet skal det handle om Olivier Bordeaut, som er aktuel med romanen ‘Mens vi venter på Bojangles’, en opløftende og mærkelig roman, der lyver i lange [...]

Uge 46: Internetdigteren Roggenbuck laver larmende YouTube-poesi  

Bogfolk sætter i denne uge fokus på den amerikanske internetdigter og YouTube-stjerne Steve Roggenbuck, som kunne opleves på årets Bogforum.  Silke Fensman taler med internetpoeten om YouTubes poetiske potentiale og om at injicere poesi uforventelige steder på internettet.  Litteraturkritiker Kamilla Löfström og forfatter Victor Boy Lindholm bevæger sig dybere ind i Steve Roggenbucks online forfatterskab og de adskillige YouTube-videoer, som rokker ved opfattelsen af, hvad litteratur er og kan være.  Senere i programmet skal vi høre Jes Stein Pedersen i samtale med Mikkel Krause Frantzen om den tyske digter Heiner Müllers nyoversatte ’Digte efter Murens fald’, som får 6 hjerter i Politiken for sin kulsorte kompromisløshed.  Til sidst skal vi omkring Bo Østlunds ’Modne Mænd – samtaler om livets patina’, som ifølge Per Theil er en rammende samtalebog om livet efter de 60 og om de hudløst ærlige forventninge [...]

Uge 45: Nyslåede forfatterdebutanter, tyrkiske Pamuk og danske Blæsbjerg  

I dag offentliggøres det på årets Bogforum, at vinderen af dette års Debutantpris er den unge forfatter Niels Henning Falk Jensby, som i romanen »Techno« skildrer en narkotisk kærlighedsrelation i det københavnske homomiljø. Mikkel Krause Frantzen fortæller i Bogfolk, hvorfor romanen er både smuk og smertelig.

En anden prismodtager er den unge Katrine Nørregaard, som vandt Politikens romankonkurrence for hendes første roman »Løgnerens Hus«. Jes Stein Pedersen spørger Politikens anmelder Sophie Engberg Sonne, hvorfor hun giver bogen 4 hjerter i sin anmeldelse.

Den tidligere Nobelprismodtager Orhan Pamuk, er igen aktuel med en ny roman. Den hedder »Dette fremmede i mig«, hvor man følger den unge Mevluts skæbne og liv fra 1950′’erne der knytter sig tæt til Tyrkiets historie. »Romanen er en kærlighedserklæring til Istanbul«, fortæller en begejstret Bjørn Bredal.

Endelig skal det handle om danske Kim Blæsbjerg, som har skreve [...]

Uge 44: “BogForum er jo også lidt af en cirkusforestilling”  
Erlend Loe, Sofi Oksanen, Linn Ullmann, Jan Guillou, Tomas Espedal, Tom Malmquist, Elisabeth Åsbrink - hvem skal man vælge? 

Det har altid været BogForums særlige attraktion, at læseren dér kan komme helt tæt på deres litterære helt, men har det taget overhånd? 

»BogForum er litteraturens børs, det er her man handler med forfatterimage«, siger anmelder Kizaja Routhe-Mogensen. Er der stadig plads til selve værket og teksten på Bogforum, eller er det forfatteren og forfatterens privatliv der primært fylder publikumsrækkerne i Bella Center? 

Det spørgsmål stiller Jes Stein Pedersen i ugen Bogfolk, hvor han sammen med anmelderne Lise Garsdal og Kizaja Routhe-Mogensen stiller helt skarpt på den årlige messe, som første gang fandt sted i 1992 under navnet »Vild med Bøger«. De tre ser nærmere på BogForum som koncept, deler skøre, forfærdelige og mindeværdige BogForums-anekdoter, diskuterer interviewrollen, og [...]
Uge 43: Nordisk Råds Litteraturpris 2016 og H.C. Andersen  

Denne uges Bogfolk stiller skarpt på uddelingen af Nordisk Råds Litteraturpris 2016, på prisens historie, kvaliteter og litterære betydning. Og så fortæller Bettina Heltberg om den store, nye H.C. Andersen bog af Johan de Mylius

»Nordisk Råds Litteraturpris kom til verden på grund af ødelagt nordisk politik,« forklarer Thomas Bredsdorff i Bogfolk, som i denne uges stiller skarpt på uddelingen af Nordisk Råds Litteraturpris 2016.

Nordisk Råds Litteraturpris er blevet uddelt siden 1962 og uddeles hvert år til et skønlitterært værk, som er skrevet på et af de nordiske sprog og som lever op til en række litterære og kunstneriske krav. I denne uges Bogfolk sætter vi fokus på det nordiske råds arbejde, på litteraturprisens historie og på udvælgelsen blandt de nordiske, litterære favoritter.

Lyt med når Jes Stein Pedersen taler med Thomas Bredsdorff om de lange linjer i prisens historie, med Lilian Munk Rösing om udvægelsesprocessen og [...]

Uge 42: Bob Dylan, Donald Trump og rasende, affektfuld poesi  

»Bob Dylan er original, fordi han skriver oven på andre traditioner. Han er selve den inkarnerede intertekstualitet, « forklarer Kim Skotte i denne uges Bogfolk.

Men er hans sangtekster egentlig litteratur? Det spørger Jes Stein Pedersen Kim Skotte og Henrik Vesterberg om i denne uges Bogfolk, som stiller skarpt på Bob Dylans litterære potentiale og betydning.

Og så er hele verden i øjeblikket optaget af den amerikanske præsidentvalgkamp. Det gælder også den amerikanske forfatter J.D. Vance, som i bogen ’Hillbilly Elegy’ undersøger utilfredsheden i det hvide, amerikanske proletariat, der støtter Donald Trump. Thomas Bredsdorff har læst bogen, og forklarer, hvilke idépolitiske strømninger, der støder sammen i valgkampen.

Til sidst i programmet skal vi også omkring om Naja Marie Aidt og Mette Moestrups nye digtsamling ‘Omina’, som Kizaja Ulrikke Rouhe-Mogensen finder rasende affektfuld.

Gæster i studiet: Kim Skotte, H [...]

Uge 41: Virginia Woolf, tragikomisk Blendstrup og Jussi-feber  

Ugens Bogfolk anmelder genudgivelsen af Virginia Woolfs asymmetriske slægtsroman “Årene” og Jens Blendstrups nye roman ”Slagterkoner og bagerenker”. Og så taler Silke Fensman med Bo Tao Michaëlis om Danmarks krimikonge nummer 1, Jussi Adler-Olsen.

Virginia Woolfs roman ”Årene” har alt, hvad man kan begære af scenisk fylde, selskaber med og uden brus, sarte og brutale landskabsmalerier og en enestående kikkertundersøgelse af sindets vanvittige plasticitet, siger Politikens litteraturkritiker Lise Garsdal. Hun har nemlig anmeldt den helt nye Woolf-genudgivelse og taler med Silke Fensman om den helt særlige engelske flanør og forfatterinde Virginia Woolf.

Og så skal vi ned i det det sølle og det sjove, det tragiske og det komiske, som forfatteren Jens Blendstrup praktiserer. Han er nemlig aktuel med en ny roman, der hedder ”Slagterkoner og bagerenker”. Mikkel Krause Frantzen har anmeldt bogen om den 52-årige el-montør Jørgen, som ha [...]

Uge 40: UFO’er, aliens, poetiske nyskabelser og fængselslitteratur  

I denne uges Bogfolk kan du høre folkene bag fotobogen ‘Phenomena’ fortælle om de aliens og UFO’er, man eftersigende kan møde i den amerikanske ørken. Vi flyver ud i UFO-litteraturens ydre rum. Vi zoomer ind på litterære nyskabelser i Marianne Larsens nye digtsamling. Og så kan du høre, hvad drabsmænd og livstidsfanger i Herstedvester Fængsel egentlig mener om litteratur.

Vores jordklode får jævnligt besøg af både rumvæsener og UFO’er. I hvert fald, hvis man skal tro nogle af de amerikanere, som fotograferne bag fotobogen ’Phenomena’ har mødt. Hør Sara Galbiati, Peter Helles Eriksen og Tobias Selnæs fortælle om deres undersøgende rejse gennem de amerikanske stater Nevada, New Mexico og Arizona, hvor de har udforsket, hvad der egentlig ligger til grund for UFO-fænomenet. Vi får desuden besøg af science-fiction ekspert Stig W. Jørgensen, som fortæller os om UFO’ens plads i litteraturen.

Og så skal vi omkring Marianne [...]

Uge 39: Europas unge må godt være naive og visionære  

Europas unge må godt være naive og visionære, forklarer de to unge forfattere Elena Maria Askløf og Peter Laugesen, som du kan møde i denne uges Bogfolk. De sidste 20 års dansk litteratur er velfærdsskeptisk, siger Tue Andersen Nexø. Og så er der næsten ikke adjektiver nok til at beskrive Christina Hesselholdts fremragende skrivestil i den nye roman ‘Vivian’.  Med andre ord: Ugens Bogfolk når vidt omkring i det litterære, europæiske, kosmopolitiske, og velfærdsdanske landskab. 
Hør de to unge forfattere Elena Maria Askløf og Peter Laugesen fortælle om deres rejse gennem et kriseramt Europa set fra ungdommens perspektiv. [...]

Uge 38: Seksuelle utopier og spøgelsespoesi sprutter med billedkraft  

En anonym og spøgelsesagtig, hvid kvindeskikkelse vandrer hvileløst rundt i dansk samtidslitteratur. Det er den amerikanske digter Emily Dickinson, som døde i 1886 og som nu er blevet genudgivet i forfatteren Bente Clods oversættelse. Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen har anmeldt bogen og forklarer i denne uges Bogfolk, hvorfor Emily Dickinson poesi er så mystisk, vild og interessant. 
Og så skal vi ned i den parisiske undergrund i et labyrintisk mørke, hvor forfatteren Niels Lyngsøs nye roman udspiller sig. Bogen har en klar feministisk agenda, og forfatteren erklærer sig enig med sin hovedperson i, at der er behov for en kritik af patriarkatet i en dybt sexforskrækket kultur.

Uge 37: En nekrolog til tidsskriftet Kritik  

Hvad sker der med dansk litteratur, med humaniora og med litteraturkritikken, efter Gyldendals lukning af tidsskriftet Kritik? Det spørger Jes Stein Pedersen Politikens to kritikere Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen og Mikkel Krause Frantzen om i denne uges Bogfolk.
Det litterære tidsskrift Kritik blev grundlagt i 1967, og under skiftende redaktører har tidsskriftet været et vigtigt forum for den kritiske, danske intelligentsia. I sidste uge har Gyldendal proklameret, at tidsskriftet lukker. 
Men har Kritik formået at bygge bro mellem den akademiske og d [...]

Uge 36: ‘Vi har alle hver vores Søren Ulrik Thomsen’  

Denne uges Bogfolk cementerer, at vi alle har hver vores skæve eller særlige, poetiske alliance med den danske digterlegende Søren Ulrik Thomsen. Hør en anmeldelse af Søren Ulrik Thomsen og Det Glemte Kvarters nye album POWER, få et gensyn med Emil Aarestrups bobler i bækken og hør om den kinesiske forfatter Yu Huas roman om at sælge blod.
Jes Stein Pedersen samtaler med Thomas Bredsdorff om digteren og lægen Emil Aarestrups liv. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab har udgivet Emil Aarestrups breve i 4 bind og udgør ifølge Bredsdorff et værdifuldt supplement til skildringen af Aarestrup som privatperson og som digter. 
< [...]

Bogfolk Special: Svend Brinkmann står fast på eksistentiel og etisk føde  

Mød psykologiprofessor Svend Brinkmann i samtale med Jes Stein Pedersen i denne Bogfolk Special, hvor du kan høre Brinkmanns ideer om de eksistentielle og etiske værdier, vi må stå fast på for at finde mening i en grænseløs udviklingskultur.
Den eksistentielle og etiske føde præsenterer Svend Brinkmann i bogen ‘Ståsteder’, som udfolder 10 filosofiske og idéhistoriske veje til at stå fast i tilværelsen.
Optagelserne i denne podcast er fra et live arrangement på Politiken, hvor samtalen mellem Svend Brinkmann og Jes Stein Pedersen f [...]

Uge 35: ‘Techno er en tilstand og en livsrytme’  

I ugens Bogfolk, Politikens ugentlige podcast om litteratur, taler Jes Stein Pedersen med Mikkel Krause Frantzen om Niels Henning Falk Jensbys debutroman ‘Techno’, som skildrer et seksuelt, smerteligt, stærkt og rytmisk indblik i det københavnske homo-miljø. 
Og så er Storbritanniens patriotiske spionmester John le Carré aktuel med en bog fuld af erindringer fra sit liv som spion, forfatter, søn og meget mere. Bogen hedder ‘Duernes tunnel - historier fra mit liv’ og Bo Tao Michaëlis fortæller om romanen og forfatteren. 
End [...]

0:00/0:00
Video player is in betaClose