Politiken Bogfolk

Politiken Bogfolk

Denmark

Politiken Bogfolk

Episodes

Uge 42: Bob Dylan, Donald Trump og rasende, affektfuld poesi  

»Bob Dylan er original, fordi han skriver oven på andre traditioner. Han er selve den inkarnerede intertekstualitet, « forklarer Kim Skotte i denne uges Bogfolk.

Men er hans sangtekster egentlig litteratur? Det spørger Jes Stein Pedersen Kim Skotte og Henrik Vesterberg om i denne uges Bogfolk, som stiller skarpt på Bob Dylans litterære potentiale og betydning.

Og så er hele verden i øjeblikket optaget af den amerikanske præsidentvalgkamp. Det gælder også den amerikanske forfatter J.D. Vance, som i bogen ’Hillbilly Elegy’ undersøger utilfredsheden i det hvide, amerikanske proletariat, der støtter Donald Trump. Thomas Bredsdorff har læst bogen, og forklarer, hvilke idépolitiske strømninger, der støder sammen i valgkampen.

Til sidst i programmet skal vi også omkring om Naja Marie Aidt og Mette Moestrups nye digtsamling ‘Omina’, som Kizaja Ulrikke Rouhe-Mogensen finder rasende affektfuld.

Gæster i studiet: Kim Skotte, H [...]

Uge 41: Virginia Woolf, tragikomisk Blendstrup og Jussi-feber  

Ugens Bogfolk anmelder genudgivelsen af Virginia Woolfs asymmetriske slægtsroman “Årene” og Jens Blendstrups nye roman ”Slagterkoner og bagerenker”. Og så taler Silke Fensman med Bo Tao Michaëlis om Danmarks krimikonge nummer 1, Jussi Adler-Olsen.

Virginia Woolfs roman ”Årene” har alt, hvad man kan begære af scenisk fylde, selskaber med og uden brus, sarte og brutale landskabsmalerier og en enestående kikkertundersøgelse af sindets vanvittige plasticitet, siger Politikens litteraturkritiker Lise Garsdal. Hun har nemlig anmeldt den helt nye Woolf-genudgivelse og taler med Silke Fensman om den helt særlige engelske flanør og forfatterinde Virginia Woolf.

Og så skal vi ned i det det sølle og det sjove, det tragiske og det komiske, som forfatteren Jens Blendstrup praktiserer. Han er nemlig aktuel med en ny roman, der hedder ”Slagterkoner og bagerenker”. Mikkel Krause Frantzen har anmeldt bogen om den 52-årige el-montør Jørgen, som ha [...]

Uge 40: UFO’er, aliens, poetiske nyskabelser og fængselslitteratur  

I denne uges Bogfolk kan du høre folkene bag fotobogen ‘Phenomena’ fortælle om de aliens og UFO’er, man eftersigende kan møde i den amerikanske ørken. Vi flyver ud i UFO-litteraturens ydre rum. Vi zoomer ind på litterære nyskabelser i Marianne Larsens nye digtsamling. Og så kan du høre, hvad drabsmænd og livstidsfanger i Herstedvester Fængsel egentlig mener om litteratur.

Vores jordklode får jævnligt besøg af både rumvæsener og UFO’er. I hvert fald, hvis man skal tro nogle af de amerikanere, som fotograferne bag fotobogen ’Phenomena’ har mødt. Hør Sara Galbiati, Peter Helles Eriksen og Tobias Selnæs fortælle om deres undersøgende rejse gennem de amerikanske stater Nevada, New Mexico og Arizona, hvor de har udforsket, hvad der egentlig ligger til grund for UFO-fænomenet. Vi får desuden besøg af science-fiction ekspert Stig W. Jørgensen, som fortæller os om UFO’ens plads i litteraturen.

Og så skal vi omkring Marianne [...]

Uge 39: Europas unge må godt være naive og visionære  

Europas unge må godt være naive og visionære, forklarer de to unge forfattere Elena Maria Askløf og Peter Laugesen, som du kan møde i denne uges Bogfolk. De sidste 20 års dansk litteratur er velfærdsskeptisk, siger Tue Andersen Nexø. Og så er der næsten ikke adjektiver nok til at beskrive Christina Hesselholdts fremragende skrivestil i den nye roman ‘Vivian’.  Med andre ord: Ugens Bogfolk når vidt omkring i det litterære, europæiske, kosmopolitiske, og velfærdsdanske landskab. 
Hør de to unge forfattere Elena Maria Askløf og Peter Laugesen fortælle om deres rejse gennem et kriseramt Europa set fra ungdommens perspektiv. [...]

Uge 38: Seksuelle utopier og spøgelsespoesi sprutter med billedkraft  

En anonym og spøgelsesagtig, hvid kvindeskikkelse vandrer hvileløst rundt i dansk samtidslitteratur. Det er den amerikanske digter Emily Dickinson, som døde i 1886 og som nu er blevet genudgivet i forfatteren Bente Clods oversættelse. Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen har anmeldt bogen og forklarer i denne uges Bogfolk, hvorfor Emily Dickinson poesi er så mystisk, vild og interessant. 
Og så skal vi ned i den parisiske undergrund i et labyrintisk mørke, hvor forfatteren Niels Lyngsøs nye roman udspiller sig. Bogen har en klar feministisk agenda, og forfatteren erklærer sig enig med sin hovedperson i, at der er behov for en kritik af patriarkatet i en dybt sexforskrækket kultur.

Uge 37: En nekrolog til tidsskriftet Kritik  

Hvad sker der med dansk litteratur, med humaniora og med litteraturkritikken, efter Gyldendals lukning af tidsskriftet Kritik? Det spørger Jes Stein Pedersen Politikens to kritikere Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen og Mikkel Krause Frantzen om i denne uges Bogfolk.
Det litterære tidsskrift Kritik blev grundlagt i 1967, og under skiftende redaktører har tidsskriftet været et vigtigt forum for den kritiske, danske intelligentsia. I sidste uge har Gyldendal proklameret, at tidsskriftet lukker. 
Men har Kritik formået at bygge bro mellem den akademiske og d [...]

Uge 36: ‘Vi har alle hver vores Søren Ulrik Thomsen’  

Denne uges Bogfolk cementerer, at vi alle har hver vores skæve eller særlige, poetiske alliance med den danske digterlegende Søren Ulrik Thomsen. Hør en anmeldelse af Søren Ulrik Thomsen og Det Glemte Kvarters nye album POWER, få et gensyn med Emil Aarestrups bobler i bækken og hør om den kinesiske forfatter Yu Huas roman om at sælge blod.
Jes Stein Pedersen samtaler med Thomas Bredsdorff om digteren og lægen Emil Aarestrups liv. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab har udgivet Emil Aarestrups breve i 4 bind og udgør ifølge Bredsdorff et værdifuldt supplement til skildringen af Aarestrup som privatperson og som digter. 
< [...]

Bogfolk Special: Svend Brinkmann står fast på eksistentiel og etisk føde  

Mød psykologiprofessor Svend Brinkmann i samtale med Jes Stein Pedersen i denne Bogfolk Special, hvor du kan høre Brinkmanns ideer om de eksistentielle og etiske værdier, vi må stå fast på for at finde mening i en grænseløs udviklingskultur.
Den eksistentielle og etiske føde præsenterer Svend Brinkmann i bogen ‘Ståsteder’, som udfolder 10 filosofiske og idéhistoriske veje til at stå fast i tilværelsen.
Optagelserne i denne podcast er fra et live arrangement på Politiken, hvor samtalen mellem Svend Brinkmann og Jes Stein Pedersen f [...]

Uge 35: ‘Techno er en tilstand og en livsrytme’  

I ugens Bogfolk, Politikens ugentlige podcast om litteratur, taler Jes Stein Pedersen med Mikkel Krause Frantzen om Niels Henning Falk Jensbys debutroman ‘Techno’, som skildrer et seksuelt, smerteligt, stærkt og rytmisk indblik i det københavnske homo-miljø. 
Og så er Storbritanniens patriotiske spionmester John le Carré aktuel med en bog fuld af erindringer fra sit liv som spion, forfatter, søn og meget mere. Bogen hedder ‘Duernes tunnel - historier fra mit liv’ og Bo Tao Michaëlis fortæller om romanen og forfatteren. 
End [...]

Uge 34: Et atlas af forfatterstemmer fra Louisiana Literature  

Politikens litteraturpodcast Bogfolk er tilbage efter en lang sommerpause og byder i denne uge på en håndholdt reportage fra festivalen Louisiana Literature, på en insider-snak med den garvede ordstyrer Kim Skotte, på en anmeldelse af Linn Ullmanns nye roman ”De urolige” og på et overblik over sommerens bogsalg i Politikens Boghal med Christina Thiemer. 
Hør Silke Fensmans møde med svenske Carl-Henning Wijkmark, amerikanske Steve Roggenbuck, nigerianske Chigozie Obioma, danske Peder Frederik Jensen og marrokansk-franske Abdellah Taïa. 
Kim Sko [...]

Uge 24: Fantastisk Fantasy, ferielitteratur og koreanske ‘The Vegetarian’  
Snart er det ferie og masser af romaner har gennem tiden handlet om at holde ferie. Fra Herman Bang til Ida Holmegaard, fra Virginia Woolf til Alex Garland. 

Hvad kan selve den litteratur, som handler direkte om ferie fortælle os om de særlige stunder hvor arbejdslivet helt toner ud? Det giver litteraturredaktionens praktikant Sebastian F. Wittrock et bud på. 

Ferie kunne også godt være fantasy. Og i denne udgave af Bogfolk retter vi en særlig opmærksomhed mod kvindelige sci-fi- og fantasyforfattere. Anne-Marie Vedsø Olesen gæster programmet. Hun mener fantasy og science fiction er oplagte litterære genrer, hvis man ønsker oprør og ligeværdighed.

En kandidat til strandtasken kunne være ’The Vegetarian’ af Koreanske Han Kang, som fik Man Booker International prize 2016. Oversættelsen af Han Kangs roman blev foretaget af Deborah Smiths som seks år tidligere ikke kunne et ord koreansk. Hvad er det det egentlig, der a [...]
Uge 23: Harry Potter og sprængte facebookbobler  
I Vincent F. Hendricks’ bog ‘Spræng boblen’ undersøger han bobler fra alle mulige vinkler. Hendricks mener, at bobler ikke begrænser sig til pengenes verden, men at man kan tale om alt fra onlinebobler, statusbobler, mobbebobler, politiske bobler og nyhedsbobler til videnskabsbobler. Vi har inviteret filosoffen og forfatteren til en snak om, hvordan strukturer i den finansielle verden idag overføres til den sociale verden. 

J.K. Rowling udgiver en ny Harry Potter-bog til sommer. Nis Stein Pedersen har været kæmpe fan, siden han var barn. Som 12-årig skrev han sammen med sin bror en anmeldelse af Potter-bøgerne til Politiken. Idag - 16 år efter - gæster den nu voksne Nis Stein Pedersen Bogfolk. Han fortæller om sin dybe, magiske Potterpassion, som har fulgt ham hele livet.    

Hvad er gået galt for republikanerne? Politikens korrespondent i USA Kristian Madsen har med begejstring læst ‘Why the Right Went Wrong’ af E. J. Dionn [...]
Uge 22: Lykkeberg om Crusoe, Lidegaard om Churchill.  

Var Robinson Crusoe en kolonialist, en kapitalist, et naturmenneske, en økonomist eller en eventyrer? 


I dag har en ny filmatisering af romanklassikeren Robinson Crusoe premiere, og i ugens Bogfolk drømmer vi os væk på en øde ø i selskab med Crusoe og Rune Lykkeberg, der giver fem forskellige blik på Daniel Defoes ensomme englænder.
Uge 21: Gestapos skøge, Merete Pryds Helles slægt og Thomas Franks ’Listen Liberal’.  
Hun var Gestapos skøge. Hun kunne være blevet en dygtig modstandskvinde, mente hun selv, men hun endte i stedet med at arbejde for tyskerne. Senere blev hun healer for popstjerner og skuespillere. Ny bog af Henrik Werner Hansen sætter flere nuancer på den kendte historie om ’kamæleonen’ Jenny Holm. 

  

Merete Pryds Helle har skrevet sin slægtshistorie - måske en historie, s [...]
Uge 20: En Hemingway-passion, racisten Harald Nielsen, Jan Kjærstads ‘Slægters gang’, og Esben Kjærs sorg over sin afdøde søn.  

Politikens anmelder Bo Tao Michaelis, som har været ramt af en Hemingway-passion siden sin pure ungdom, er aktuel med sin store portrætbog om den grandiose og skelsættende forfatter. ”Han levede helt enormt”, fortæller Bo Tao Michaelis, som også mener at legenden, modsat myten, faktisk var en ret blød mand.
I Jan Kjærstads nye roman ’Slægters gang’ er både Norge og hele den vestlige civilisation for længst gået under. Vi er 2000 år ude i fremtiden og tre kinesiske historikere har forelsket sig i Norge. Politikens anmelder Alexander Vesterlund er skeptisk og mener, at Kjærstad endnu engang forsøger at lange ud efter sine landsmænd.

Uge 19: ‘Hvis der var krig i Norden’  
Hvis nu der var krig i Norden, hvor ville du tage hen?   Fredsaktivist og forfatter Janne Teller, som selv er anden generationsindvandrer fra Østrig, vender disse års flygtningekatastrofe på hovedet med historien ’Hvis der var krig i Norden.’   I Tellers historie flygter folk fra Mellemøsten og Nordafrika ikke mod nord. Det er os danskere, der flygter mod syd. På flugt fra krigen mod Sverige og Norge, som har smadret Danmark.   ’Hvis der var krig i Norden’, som netop er blevet trykt i Politikens sektion ’Bøger’, er oprindeligt skrevet for mange år siden og udgivet i 12 europæiske lande som en lille bog, der ligner et pas. Janne Teller har tilpasset scenariet, så det passer til hvert enkelt land, og især lande som Sverige og Tyskland har taget bogen til sig, og bruger den flittigt i flygtningedebatten.

Janne Teller gæster ugens Bogfolk, hvor vi går helt tæt på f [...]
Uge 17: Lolita-lyrik, Turèlls dagbog og Kim Leines apokalyptiske Grønlandsroman  

Kim Leine er aktuel med endnu en grønlandsroman, ’De søvnløse’. Den kalder Lasse Horne Kjældgaard en vægtig og skræmmende undergangsroman.
Der er bananer på forsiden af Sofie Diemers lyrikdebut, og der er bananer inde i den. 20-årige Diemers ‘LOL-ITA’ er fyldt med bananer, og Lilian Munk Rösing føler sig ramt på den gode måde.
Vi ser også på Lea Løppenthins nye digtsamling, ’Marts er bedst’, som Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen har anmeldt.

Uge 16: Tæt på Shakespeare  

Shakespeare fylder 400 år i år, og derfor er Bogfolk taget hjem til manden der allerede som 14 årig, kunne recitere Hamlet på engelsk. 
Niels Brunse har været vild med Shakespeare, siden han var en lille knøs. Nu er han igang med at oversætte William Shakespeares samlede værker til dansk, han forventer at være til næste år. 
Vi har mødt ham hjemme i villaen i Allerød til en snak om, hvad det gør ved ham at leve tæt sammen med både Hamlet, Othello og alle de andre fantastiske figurer, som er i Shakespeares værker. [...]

Uge 15: Ferrantismen og den hemmelige forfatter  
Den italienske forfatter Elena Ferrantes Napoli-romaner om Elena og Lina, der vokser op i skyggen af den napolitanske camorra, har taget læserne med storm. 

Seriens sidste bind, ’Det forsvundne barn’ er netop udkommet på dansk og blev modtaget med superlativer: ”folk er fuldstændig ellevilde,” fortæller Boghallens værtinde Christina Theimer. Men hvem er disse Ferrantister? 

I ugens Bogfolk skal vi helt ind i Ferrantismen. Vi undersøger hvad der fortryller og betager.  Anmelder Sophie Engberg Sonne er mere end begejstret: ”man føler man går på opdagelse i en litterær slikbutik,” fortæller hun. 

Charlotte Jørgensen, redaktøren på CK-forlag, der udgiver Ferrante i Danmark, fortæller om hvad det betyder for bøgernes succes, at medierne er så optaget af, at forfatteren bevidst skjuler sin identitet. 

Vi snakker også om hvilken betydning forfatterens anonymitet har for læseoplevels [...]
Bogfolk Special: Lone Frank og ’Lystens Pioner’  

Kan man behandle skizofreni ved at sætte elektroder på hjernen?

Jes Stein Pedersen interviewer i denne uges særudgave af Bogfolk neurobiologen Lone Frank, som er aktuel med bogen ’Lystens Pioner”, hvor hun udforsker psykiateren Robert Heats hjernestimuleringsmetoder.

Ifølge Lone Frank er vi nået til et punkt, hvor psykiatrien mere end noget andet er det prisme, vi betragter og forstår os selv igennem. Gennem et par årtier har vi vænnet os til, at forskere ser lige ind i den levende hjerne med avancerede scannere, og at de nøje kortlægger dens væld af kemiske signaler.

Men sådan så verden ikke ud, da den amerikanske psykiater Robert Heath i en tid, hvor Freud dominerede psykiatrien, i stedet insisterede på, at psykiske sygdomme var defekter i hjernen. I 1950 fandt han på at sætte elektroder dybt ned i hjernen på et levende menneske og slutte strøm til. Heath behandlede skizofrene, depressive og epileptikere, og resultaterne vakte opmærks [...]

0:00/0:00
Video player is in betaClose