Reporterne

Reporterne

Denmark

Reporterne tjekker verden og samler trådene i dagens nyhedsvæld #nysgerrig #kritik #dig #os.

Episodes

Reporterne 18-01-2017 (2)  

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har for meget magt og underminerer demokratiet. Det mener fire juridiske eksperter, blandt andre direktøren i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama. Vi taler med direktør for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, som mener, at kritikken er berettiget.

Alternativet bliver ”voksenmobbet”, mener de. De bliver nemlig holdt udenfor kommende forhandlinger om blandt andet kulturområdet, fordi ét af Folketingets forligspartier ikke ønsker at have dem med. Det skriver Dagbladet Information i dag. Der er dog ingen af partierne der har meldt ud, at det er dem, der ønsker at holde Alternativet udenfor. Vi taler med politisk kommentator Hans Engell og kulturordfører fra Liberal Alliance, Leif Mikkelsen.

Fire umyndiggjorte udviklingshæmmede har lagt sag an mod den danske stat. Det har de gjort, fordi de er underlagt det såkaldte paragraf 6 værgemål, der bestemmer, at de ikke må stemme til folketingsvalg, selvom de har stemmeret til både kommunal-, regionsråds- og EU-parlamentsvalg. I morgen bliver sagen afgjort i Østre Landsret – derfor taler vi med Karina Adsbøl, der er handicapordfører for DF, og Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.

Værter: Josefine Kofoed & Morten Jeppesen

Reporterne 18-01-2017 (1)  

Udviklingshæmmede der har en værge er ikke stemmeberettigede til Folketingsvalget – på trods af at de gerne må stemme til kommunal-, regionsråds- og EU-parlamentsvalg. 4 ud af de cirka 2000 umyndiggjorte danskere har nu lagt sag an mod staten, og i morgen bliver det afgjort i Østre Landsret, om de alligevel må stemme til folketingsvalg. Martin Rosenlind, som er umyndiggjort og udviklingshæmmet, er med os i studiet.

Ét af partierne i Folketinget ønsker at holde Alternativet udenfor forhandlingerne om flere kommende forliger, blandt andet om ét af deres kerneområder, nemlig kulturområdet. Det skriver Dagbladet Information i dag. Alternativet selv kalder det for ”voksenmobning”. Vi taler med Bertel Haarder fra Venstre og Torsten Gejl fra Alternativet.

Kenneth er såkaldt ”menneskelufter”, der tilbyder at gå en tur på Amager Fælled med folk, der savner selskab. Kenneth er i studiet til en snak om, hvorfor han besluttede sig for at forsøge sig som menneskelufter, og hvem der egentlig ringer til ham og spørger, om han har tid til at gå en tur.

Værter: Morten Jeppesen & Josefine Kofoed

Reporterne 17-01-2017 (2)  

– til bunds i dagen. Reporterne tjekker verden og samler trådene i dagens nyhedsvæld #nysgerrig #kritik #dig #os. Du er velkommen til at sende dine kommentarer til Reporterne i studiet på 42 600 247.

Reporterne 17-01-2017 (1)  

– til bunds i dagen. Reporterne tjekker verden og samler trådene i dagens nyhedsvæld #nysgerrig #kritik #dig #os. Du er velkommen til at sende dine kommentarer til Reporterne i studiet på 42 600 247.

Reporterne 16-01-2017 (2)  

Flygtninge fryser ihjel indenfor Europas Grænser. Mindst 5 flygtninge og migranter er døde af kulde siden nytår. Og mange tusind lider under den kulde, der lige nu giver mere end 1+ minusgrader i blandt andet Grækenland og Serbien. Vi taler med Peter Fjeldgaard Hansen, frivillig i flygtningelejr i det nordlige Grækenland lige udenfor Thessaloniki.

Lokalpolitiker i København fra DF Rudaizky er tiltalt for at lække private oplysninger om terroristen Omar El-Hussein, som han ifølge anklageren har fået fat på, fordi han sidder i Borgerrepræsentationen, på onsdag skal han i retten, og han udtaler sig nu for første gang på skrift til DR og BT. Vi taler med Vibeke Borberg, PhD i Medieret fra Københavns Universitet og områdechef for forskning og viden hos Danmarks Journalisthøjskolen. Og Lisbeth Bech Poulsen, Retsordfører for SF.

Skolemælken har fået en ny pendant - Skolevand. Som et forsøg kan eleverne på skolerne landet over få omdelt flaskevand på abonnomentsordning fra Aqua D'Or. Det skal få dem til at drikke mere, lyder fra vandproducenten. Vi taler med Frederik Meyer, Direktør i Aqua d'or. Og Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Værter: Morten Jeppesen & Josephine Kofoed

Reporterne 16-01-2017 (1)  

Skolemælken har fået en ny pendant - Skolevand. Som et forsøg kan eleverne på skolerne landet over få omdelt flaskevand på abonnomentsordning fra Aqua D'Or. Det skal få dem til at drikke mere, lyder fra vandproducenten. Vi taler med Jens Otto Pedersen.

Lokalpolitker i København fra DF Rudaizky er tiltalt for at lække private oplysninger om terroristen Omar El-Hussein, som han ifølge anklageren har fået fat på, fordi han sidder i Borgerrepræsentationen, på onsdag skal han i retten, og han udtaler sig nu for første gang på skrift til DR og BT. Vi taler med Jakob Næsager, konservativ, medlem af Københavns Borgerrepræsentation.

Man kan blive bortvist med øjeblikkelig virkning fra sit arbejde, hvis man tænder en cigaret udenfor det anviste rygeområde.Også selvom  man ikke har fået en skriftlig advarsel og har været en stabil medarbejder gennem 31 år.

Værter: Morten Jeppesen & Josephine Kofoed. 

Reporterne 13-01-2017 (2)  

Danske forskere har fundet frem til, hvad der virker, for at ikke-jobklare kontanthjælpsmodtagere kan komme i job. Det er "helt vildt banebrydende nyt", siger den ene af forskerne, Charlotte Hansen, fra Væksthusets Forskningscenter til Jyllands-Posten. Indtil nu har arbejdet i jobcentrene været baseret på mavefornemmelse.

Sydkoreansk storpolitik har sat sine spor i Aalborg. Her sidder nemlig en ung kvinde i fængsel. Hun hedder Chung Yoo-ra og hun er rullet ind i en sag, hvor hendes mor er mistænkt for at have afpresset store koreanske firmaer for millioner af kroner. Alt sammen gjort mere spicy af, at moren her er bedste veninde med Sydkoreas præsident, Park Geun-hye.

Der tegner sig et alvorligt og skræmmende trusselsbillede direkte mod Danmark. Sådan siger Claus Hjort Frederiksen, Forsvarsminister fra Venstre i dag til Berlingske. Vi er blevet meget meget mere sårbare. Det siger Lars Neupart, der er sikkerhedsdirektør i KMD, der selv er storleverandør af IT-løsninger til det offentlige - og derfor selv ligger inde med række personfølsomme data og systemer.

Værter: Anna Ingrisch & Morten Jeppesen 

Reporterne 13-01-2017 (1)  

Fængslerne er blevet mere voldelige, og antallet af episoder med vold og trusler fra indsatte til betjente steg sidste år med 50 procent med 500 tilfælde i 2016. Typisk har forklaringen været, at der er sket en forråelse blandt landets indsatte i fængslerne, men i dag i Dagbladet Information står fængselspræster frem og fortæller en noget anden historie.

Som vi fortalte i forgår, så har Boligselskabet Baldersbo med kommunalpolitikernes hjælp sat et stort knojern op ved indgangen til det kriminalitetsplagede boligområde Hedeparken i Ballerup, hvor folk tidligere har gået i fakkeloptog mod vold og hashsalg. Den store metalskulputur blev pakket ind i en pressening af utilfredse beboere i går aftes, og 6 politibetjente rykkede ud med 2 hunde.

Der tegner sig et alvorligt og skræmmende trusselsbillede direkte mod Danmark. Sådan siger Claus Hjort Frederiksen, Forsvarsminister fra Venstre i dag til Berlingske. Hans frygt deles af Centerleder ved Center for militære studier på Københavns Universitet, Henrik Breitenbauch (udtales Bræjtenbau). Han siger at cybertrusler er en direkte trussel mod Danmark.

Værter: Anna Ingrisch & Morten Jeppesen

Reporterne 12-01-2017 (2)  

– til bunds i dagen. Reporterne tjekker verden og samler trådene i dagens nyhedsvæld #nysgerrig #kritik #dig #os. Du er velkommen til at sende dine kommentarer til Reporterne i studiet på 42 600 247.

Reporterne 12-01-2017 (1)  

– til bunds i dagen. Reporterne tjekker verden og samler trådene i dagens nyhedsvæld #nysgerrig #kritik #dig #os. Du er velkommen til at sende dine kommentarer til Reporterne i studiet på 42 600 247.

Reporterne 11-01-2017 (2)  

En række læger skriver, at Kim Damgaard stort set intet kan, og at hans første ressourceforløb har skadet ham psykisk. Alligevel har Vejen Kommune beslutte at sende Kim på ressourceforløb nummer to. Vi taler med Kim Damgaard og Kartsen Hønge, beskæftigelsesordfører for SF.

Beboere i Hedeparken i Ballerup har længe haft problemer med bandekriminalitet. Nu har Boligselskabet Baldersbo med kommunalpolitikernes hjælp opsat en stor metalskulptur, der forestiller et fem meter højt knojern. Vi taler med Ann Wessel, beboer i Hedeparken og Søren B. Christiansen, direktør i Boligselskabet Baldersbo.

Det kostede næsten 70.000 kroner, da Danmarks Radio i 2013 betalte for at USA-korrespondent Johannes Langkilde fik sin hustrus hest transporteret fra Danmark til Washington D.C. Men det var en fejl, erkender DR nu. Vi taler med Ulrik Haagerup, nyhedsdirektør hos DR.

Vært: Anna Ingrisch

Reporterne 11-01-2017 (1)  

En række læger skriver, at Kim Damgaard stort set intet kan, og at hans første ressourceforløb har skadet ham psykisk. Alligevel har Vejen Kommune beslutte at sende Kim på ressourceforløb nummer to. Vi taler med Kim Damgaard og Iben Nørup, forsker i beskæftigelsespolitik ved Aalborg Universitet.

Beboere i Hedeparken i Ballerup har længe haft problemer med bandekriminalitet. Nu har Boligselskabet Baldersbo med kommunalpolitikernes hjælp opsat en stor metalskulptur, der forestiller et fem meter højt knojern. Vi taler med Stephanie Rasmussen og Winnie Ingemann Kristiansen, der bor i Hedeparken.

"Historien viser, at der stort set altid er te folketingsmedlem, som i løbet af perioden springer fra et parti til et andet, og så vil vi ikke længere have flertal. Men vi har sikret os 91 stemmer ved at købe en grønlænder". Sådan sagde skatteminister Karsten Lauritzen til en nytårskur i Venstre - og det møder nu kritik. Vi taler med Aaja Chemnitz, medlem af Folketinget for Inuit Atawatgiit.

Vært: Anna Ingrisch

Reporterne 10-01-2017 (2)  

De gymnasieelever, der skriver de dårligste danskopgaver, er også dem, der får den mindst konstruktive feedback af lærerne. Røde streger og negative kommentarer uden forslag til, hvordan det kunne gøres bedre. Det er en af konklusionerne i en ny ph.d.-afhandling fra Københavns Universitet, skriver Politiken. Vi taler med Asger Wille, dansklærer på Køge Gymnasium og Kasper Lezuik, dansklærer på Gefion Gymnasium.

I dag starter ankesagen mellem den norske terrorist Anders Behring Breivik og den norske stat. I 2011 slog Breivik 77 hovedsagligt unge mennesker ihjel på en Utøya og i et bombeangreb rettet mod norske regeringsbygninger i Oslo. Men denne sag handler ikke om angrebet, den handler om Anders Breiviks rettigheder i fængslet. Vi taler med Else Bundesen og Christian Mølgaard, advokat i Boelskifte advokater og formand for landsforeningen af forsvarsadvokater.

Vært: Josefine Kofoed


Reporterne 10-01-2017 (1)  

– til bunds i dagen. Reporterne tjekker verden og samler trådene i dagens nyhedsvæld #nysgerrig #kritik #dig #os. Du er velkommen til at sende dine kommentarer til Reporterne i studiet på 42 600 247.

Reporterne 09-01-2017 (2)  

4000 danskere betaler stadig af på sin studiegæld fra 1980'erne. Renterne på SU-lån i 1980'erne kom helt op på over 20 procent og det betyder, at 4000 danskere stadig betaler af på deres gæld 40 år efter de tog en SU-lån. Vi taler med Kim Lodsgaard, som brugte 15 år på at betale sin studiegæld og fik en gældssanering i 2003.

Gentofte kommune vil oprette 60 boliger til uledsagede unge få hundrede meter fra Hellerup Strandvej. Det har skabt heftig debat i lokalområdet. Vi taler med Poul V. Jensen, byrådsmedlem for Nye Borgerlige i Gentofte og Hans Toft, borgmester i Gentofte for Konservative.

Venstre og Liberal Alliance vil bruge penge på veje frem for tog i fremtiden, for at gøre vores infrastruktur klar til selvkørende biler. Vi taler med transportordfører for SF, Karsten Hønge, som mener, at det er en spareøvelse og liberalistisk ønsketænkning at satse på de selvkørende biler frem for at investere i tog.

Vært: Anna Ingrisch

Reporterne 09-01-2017 (1)  

Venstre og Liberal Alliance vil bruge penge på veje frem for tog i fremtiden, for at gøre vores infrastruktur klar til selvkørende biler. Vi spørger Nikolaj Sonne, vært på So ein Ding, hvornår vi kan regne med at se selvkørende biler på de danske veje. Vi taler også med Kristian Pihl Lorentzen, transportordfører for Venstre, og Rasmus Prehn, transportordfører for Socialdemokratiet om de selvkørende biler.

I lørdags fejrede den indvandringskritiske bevægelse For Frihed to års jubilæum. Bevægelsen demonstrerer hver måned mod 'en øget islamisering af Danmark.' Vi taler med Hans Skovgaard, politisk reporter på Radio24syv, som var med til demonstrationen.

Gentofte kommune vil oprette 60 boliger til uledsagede unge få hundrede meter fra Hellerup Strandvej. Det har skabt heftig debat i lokalområdet. Vi taler med Peter Silfvander, borger i Gentofte Kommune, og Hans Toft som er borgmester i Gentofte.

Vært: Anna Ingrisch

Reporterne 06-01-2017 (2)  

Skal Danmark indføre en klimaafgift på oksekød? Og må man abotere det ene foster, hvis man bliver gravid med tvillinger, men helst bare vil have 1 barn? Den slags spørgsmål tager Det Etiske Råd stilling til. De skaber debat i samfundet og rådgiver Folketinget, ministre og offentlige myndigheder. Rådet har netop fået seks nye medlemmer, som 1. januar begyndte deres arbejde. Vi taler med Asger Møller Madsen, landmand i Brovst og Hadi Khan, it-konsulent.

 

Københavns Kommune vil bruge knap to millioner kronet på et nyt E-sportscenter. Et sted, hvor man kan spille computerspil mod hinanden på konkurrenceplan. Computerne bliver sat op i Grøndalcenteret i det københavnske nordvestkvarter. Vi taler med Mohamad Al-Bacha, 18-årig dansker og regerende verdensmester i FIFA.

Vært: Anna Ingrisch

Reporterne 06-01-2017 (1)  

Københavns Kommune vil bruge knap to millioner kronet på et nyt E-sportscenter. Et sted, hvor man kan spille computerspil mod hinanden på konkurrenceplan. Computerne bliver sat op i Grøndalcenteret i det københavnske nordvestkvarter. Vi taler med Carl Christian Ebbesen, Kultur- og fritidsborgmester Københavns Kommune.

Trump tvivler stadig på hacker-anklagen mod sin ven i Rusland, præsident Putin. Vi taler med Kristoffer Kjærgaard Christensen, ph.d.-studerende ved Institut for Statskundskab.

Skal Danmark indføre en klimaafgift på oksekød? Og må man abotere det ene foster, hvis man bliver gravid med tvillinger, men helst bare vil have 1 barn? Den slags spørgsmål tager Det Etiske Råd stilling til. De skaber debat i samfundet og rådgiver Folketinget, ministre og offentlige myndigheder. Rådet har netop fået seks nye medlemmer, som 1. januar begyndte deres arbejde. Vi taler med Mickey Gjerris, tidligere medlem af Det Etiske Råd og Rasmus Nielsen, spastisk lammet, journalist på TV Glad.

Vært: Anna Ingrisch

Reporterne 05-01-2017 (2)  

1600 asylansøgere er forsvundet efter afslag på asyl på halvandet år. Det er ikke til at sige, hvor mange der er rejst videre, eller hvor mange der lever under jorden i Danmark. Men dem der bliver kan udgøre en stor sikkerhedsrisiko, mener Dansk Folkeparti, der tidligere i dag foreslog at frihedsberøve alle afviste asylansøgere. Vi taler med Martin Henriksen, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti.

Lige nu går en gruppe mennesker fra forskellige lande i Europa på en tysk landevej. De er på vej fra Berlin til Aleppo – og de går for at vise deres sympati med det syriske folk og for at presse verdenssamfundet itl at beskytte de civile syrere. Vi taler med Rasmus Aagard, handicaphjælper der deltager i fredsmarchen.

Den nye transportminister, Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance åbnede i går op for at øge hastighedsbegrænsningerne på udvalgte motorveje og landevej, hvor det vurderes sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Men Enhedslisten mener at det er ’vanvid’ at hæve fartgrænserne. Vi taler med Henning Hyllested, transportordfører for Enhedslisten.

Vært: Morten Jeppesen

Reporterne 05-01-2017 (1)  

Den nye transportminister, Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance åbnede i går op for at øge hastighedsbegrænsningerne på udvalgte motorveje og landevej, hvor det vurderes sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Vi taler med Ole Birk Olesen, transportminister.

1600 asylansøgere er forsvundet efter afslag på asyl på halvandet år. Det er ikke til at sige, hvor mange der er rejst videre, eller hvor mange der lever under jorden i Danmark. Men dem der bliver kan udgøre en stor sikkerhedsrisiko, mener Dansk Folkeparti, der tidligere i dag foreslog at frihedsberøve alle afviste asylansøgere. Vi taler med Magnus Ranstorp, Terrorforsker ved det Svenske Forsvarsakademi. Og Line Søgaard, talsperson for Welcome To Denmark.

Efter meget mediefokus meddeler TDC’s koncernchef nu, at YouSees nytårsnedbrud skyldtes en ”bevidst skadelig handling”. Det fortæller TDC’s koncernchef Pernille Erenbjerg. Vi gennemgår sagen med Anders Kjærulff, vært på programmet ”Aflyttet” her på kanalen.

Vært: Morten Jeppesen

0:00/0:00
Video player is in betaClose