Reporterne

Reporterne

Denmark

Reporterne tjekker verden og samler trådene i dagens nyhedsvæld #nysgerrig #kritik #dig #os.

Episodes

Skepsis mod vacciner vokser, der er liv i rummet og DF'ere forsvarer Penkowa  

Skepsissen mod vacciner vokser i Danmark. I dag er kun 80% af en børneårgang fuldt beskyttet mod mæslinger - langt under WHOs anbefaling på 95%. Sundhedsmyndighederne frygter, skepsissen vil føre til farlige epidimier blandt danske børn. Formanden for Liberal Alliances Ungdom i Aarhus vil straffe forældre, der ikke lader deres børn vaccinere. Han får opbakning fra flere eksperter - og forskning viser, at straf og sanktioner virker.

Onsdag blev det offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature, at der er fundet et nyt planetsystem, der har 7 jordlignende planeter. Nu er det kun et spørgsmål om tid, før vi kan dokumentere at der er liv andre steder i universet.

Som Weekendavisen skrev sidste fredag er Milena Penkowa, der tidligere er kendt skyldig i videnskabelig svindel, igen kommet i myndighedernes søgelys. Milena Penkowa har lavet en ny forretning ud af sælge kost- og vitaminanbefalinger til piger, så de kan slippe for bivirkninger fra HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft. Overlæge fra Statens Serum Institut Morten Frisch, siger til Weekendavisen, at "Det lugter langt væk af, at Milena Penkowa udnytter en trængt gruppe af personer...". Reporterne undersøger sagen. 

Værter: Anna Ingrisch og Morten Jeppesen

Det skal være lettere for politiet at tage asylansøgeres mobiltelefoner,...  

Både Venstre og DF vil gøre det nemmere for Politiet at tage asylansøgeres mobiltelefoner og kigge dem igennem. Som loven er i dag, skal man have enten samtykke eller en dommerkendelse for at tage en asylansøgeres mobil, og kun hvis Politiet er i tvivl om ansøgerens identitet og nationalitet. Venstre vil nu gøre det muligt for Politiet at tage mobiltelefonerne, hvis myndighederne er interesseret i ansøgerens "oplysninger" for at afgøre asylsagen. Stadig med enten samtykke eller dommerkendelse. DF støtter op.  

Skepsissen mod vacciner vokser i Danmark. I dag er kun 80% af en børneårgang fuldt beskyttet mod mæslinger - langt under WHOs anbefaling på 95%. Sundhedsmyndighederne frygter, skepsissen vil føre til farlige epidimier blandt danske børn. Formanden for Liberal Alliances Ungdom i Aarhus vil straffe forældre, der ikke lader deres børn vaccinere. Han får opbakning fra flere eksperter - og forskning viser, at straf og sanktioner virker.

Afskaffelse af karakterer i folkeskolen er en virkelig fed idé, hvis man ønsker at fastfryse den herskende klasses monopol på magten. Meritokratiet, dvs. karaktersystemet, har altid været de underpriviligeredes chance for at banke de priviligerede i ærlig kappestrid. Sådan skriver Henrik Dahl, undervisningsordfører for Liberal Alliance på sine facebookside, som en reaktion på Alternativets nye, samlede folkeskoleudspil, som bl.a. indeholder en afskaffelse af karakterer i folkeskolen.

Værter: Anna Ingrisch og Morten Jeppensen 

Solstrålehistorier fra Afghanistan, danskhedsdemonstration og lollandsk...  

Dokumentaren 'The Fall of Helmand' skildrer en afghansk provins, som i den grad er gået i den forkerte retning. Men der er faktisk små solstrålehistorier for afghanerne. Vi taler med David Vestenskov, Cand. Mag. ved Forsvarsakademiet.

Danskhed kan ikke defineres, og den skal ikke defineres. Det mener arrangørerne bag en demonstration mod danskhedsdebatten foran Christiansborg i dag. Vi taler med Sebastian Risbøl, reporter på Radio24syv.

Konservativ politiker og tidligere politibetjent Linda Sommer er blevet smidt ud af byrådet i Lolland Kommune, fordi hun som betjent er dømt for forsøg på embedsmisbrug. Vi taler med Linda Sommer.

Værter: Anna Ingrisch og Morten Jeppesen

Taliban i Helmand, Vejdirektoratets budgethelt og koran-brænder skal i retten  

Dokumentaren 'The Fall of Helmand' fortæller, hvordan Helmand-provinsen, hvor 43 danske soldater mistede livet, igen i dag er styret af Taliban. Vi har besøg i studiet af Nagieb Khaja, manden bag dokumentaren.

Københavns Metro, Øresundsbroen og Storebæltsbroen er eksempler på danske mega-projekter, der er gået langt over budgettet. Anderledes forholder det sig i Vejdirektoratet, der er gået 1,5 mia. kroner under budget. Vi taler med Søren Andersen, afdelingschef i Vejdirektoratet.

For første gang i 46 år blev der i går rejst tiltale efter blasfemiparagraffen efter en 42-årig mand fra Nordjylland har lagt en video på Facebook, hvor han brænder en koran. Vi taler med Anders Gadegaard, domprovst i København og Jacob Mchangama, direktør og jurist i tænketanken Justitia.

Værter: Anna Ingrisch og Morten Jeppesen

Indvandrere i Paris, udlændinge i job og israelsk militærdomstol  

Den liberale debattør Rasmus Brygger blev i går opfordret til at tage til en ”indvandrer-domineret forstad i Paris” af Nye Borgerliges byrådspolitiker i Aarhus Lars Boje Mathiesen. Opfordringen kom i kølvandet på Bryggers kritik af forslaget om at forbyde bederum på danske uddannelsesinstitutioner. Nu har Brygger gjort alvor af opfordringen, og er begyndt at samle penge ind til turen.

I løbet af 2016 var 334.840 udenlandske statsborgere i arbejde i Danmark, hvilket er det højeste antal, siden optællingerne begyndte. Det skriver ugebladet A4. Cheføkonom i CEPOS, Mads Lundby Hansen, mener, at det er fremragende, at udlændinge ønsker at tage de jobs, som danskerne ikke vil have – han mener nemlig, at danskerne er dovne, som hellere vil blive på overførselsindkomst end at tage et lavtlønnet arbejde.

Vi taler med Europa-Parlamentsmedlem Margrete Auken, som lige nu rejser rundt i Israel og Palæstina, blandt andet for at besøge den israelske militærdomstol mod børn. Derudover spørger vi hende også, om hun bruger sine opsparede bonuspoint fra EU-flyrejser til private rejser.

Vært: Morten Jeppesen

Udlændinge i arbejde, bandekonflikt og udskældt undervisningsform  

334.840. Så mange udenlandske statsborgere arbejdede i Danmark i løbet af 2016, skriver ugebrevet A4. Ifølge Bent Bøgsted, som er beskæftigelsesordfører for DF, er det høje tal bestemt ikke en god nyhed. Han mener nemlig, at jobbene i stedet burde være besat af nogle af de 114.500 ledige danske statsborgere, som der ifølge Danmarks Statistik var i december 2016.

Rockere og bandemedlemmer skal fremover straffes hårdere for kriminalitet, der er med til at udløse en bandekonflikt, udtaler justitsminister Søren Pape Poulsen. Forslaget er en del af regeringens bande- og rockerpakke ”Bander bag tremmer”, som stadig er under forhandling.

Når barnet er bevidst om, at det lærer, så lærer det bedre. Det er grundtanken bag undervisningsformen Synlig Læring, som en række danske kommuner har investeret mange millioner i. Men Synlig Læring møder voldsom kritik. Vi taler med lærer og forfatter Lasse Bak Sørensen, som nægter at bruge Synlig Læring i sin undervisning, samt lærer og tillidsrepræsentant Benny Fabienke Larsen.

Vært: Morten Jeppesen

Reporterne 21-02-2017 (2)  

– til bunds i dagen. Reporterne tjekker verden og samler trådene i dagens nyhedsvæld #nysgerrig #kritik #dig #os. Du er velkommen til at sende dine kommentarer til Reporterne i studiet på 42 600 247.

Reporterne 21-02-2017 (1)  

– til bunds i dagen. Reporterne tjekker verden og samler trådene i dagens nyhedsvæld #nysgerrig #kritik #dig #os. Du er velkommen til at sende dine kommentarer til Reporterne i studiet på 42 600 247.

"Lægen" Penkowa, kritisk Venstre-borgmester og Jørgen Kieler-portræt  

Hjerneforskeren Milena Penkowa er igen kommet i myndighedernes søgelys, skrev Weekendavisen fredag. Hun har lavet en ny forretning ud af at sælge vitaminanbefalinger til piger, så de kan slippe for HPV-vaccinens bivirkninger. Men det lugter af udnyttelse, mener overlæge fra Statens Serum Institut, Morten Frisch. Vi taler med Ulrich Fredberg, ledende overlæge og Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Hernings borgmester, Lars Krarup, kritiserer sit eget parti Venstre for at gå i helt forkerte retninger på fire områder: Boligskatten, uddannelsesloftet, trafikforliget og danskehedsdebatten. Vi taler med kommunalforsker på Danmarks Journalist- og Mediehøjskole, Roger Buch, om sagen.

En af Danmarks største modstandsmænd, Jørgen Kieler, er død. Han blev 97 år gammel. Arkivar hos Rigsarkivet og seniorforsker i 2. verdenskrig, Peter Birkelund, tegner et portræt af Jørgen Kieler, som i sin tid som gruppeleder for modstandsgruppen Holger Danske sprang stålvirksomheder i luften, fik danske stikkere dømt og vidnede i Nürnbergprocessen mod en tysk KZ-fangevogter.

Værter: Anna Ingrisch og Morten Jeppesen

Kritisk Venstreborgmester, vrede bygherrer og betalt rygestop  

Hernings borgmester, Lars Krarup, kritiserer sit eget parti Venstre for at gå i helt forkerte retninger på fire områder: Boligskatten, uddannelsesloftet, trafikforliget og danskehedsdebatten. Vi taler med to Venstreborgmestre, Kenneth Muhs og Søren Steen Andersen, som heller ikke er enige med Venstres ledelse.

Bygherrer er tvunget til at fyre for gråspurvene. De arbejder nemlig på at færdiggøre en skøjtehal, men må ikke lade håndværkere arbejde, før bygningen uden døre og vinduer er minimum 10 grader varm. Det er "noget miljømæssigt svineri" og "fuldstændig urimeligt" mener bygherrer og håndværksmestre. Vi taler med Kjeld Guldager fra Arbejdstilsynet og murerarbejdsmand, Michael Lisk.

Hvis udsatte borgere har svært ved at kvitte smøgerne, står Staten, kommunerne og regionerne nu klar til at hjælpe. I en ny aftale kan udsatte borgere få betalt rygestopmidler. Men er det ikke folks eget ansvar at stoppe med at ryge? Vi taler med analysechef i CEPOS, Otto Brøns, som mener, der er rygernes eget ansvar.

Værter: Anna Ingrisch og Morten Jeppesen

Reporterne 17-02-2017 (2)  

Den norske forsker Anna Smajdor foreslog i går aftes at bruge kvinder, der er erklærede hjernedøde, som rugemødre. Men er det i orden? Reporterne tager debatten med Mikkel Langvad Raahede, formand for forening DARE og Marie Lenstrup, forkvinde for Foreningen Pårørende i Danmark.

SF trækker nu også støtten til den medielicens, som eksempelvis finansierer DR og Radio24syv. Vi taler med Per Bruun Jespersen, licenskritiker og manden bag Facebook-siden 'Afskaf Licens'.

Aarhus Domkirke har inviteret den kvindelige imam Sherin Khankan til at tale til folk i kirken. Men det møder kritik fra en række sognepræster. Vi taler med Flemming Pless, sognepræst i Christianskirken på Christianshavn og Søren Espersen, næstformand for DF.

Værter: Anna Ingrisch og Josefine Kofoed

Reporterne 17-02-2017 (1)  

– til bunds i dagen. Reporterne tjekker verden og samler trådene i dagens nyhedsvæld #nysgerrig #kritik #dig #os. Du er velkommen til at sende dine kommentarer til Reporterne i studiet på 42 600 247.

Reporterne 16-02-2017 (2)  

De optager parkeringspladserne i flere dage og køber ikke noget. Østeuropæiske lastbilchauffører gør livet surt for motorvejscafeterie-ejer i Hylkedal Øst ved Kolding, Kim Hansen, ved at holde i flere dage på p-pladserne og spærre for besøg fra busser, der ikke kan parkere. Chaufførerne truer hans forretning, men selvom Kim Hansen ringer til politiet sker der ikke noget. Han har forsøgt sig med afspærringer, en løsning der virker. Men den vil Vejdirektoratet ikke have.Vi taler med Henning Hyllested, Enhedslisten, og Villum Christensen fra LA,  begge transportordførere.

Med et gigantisk underskud på 1.9 millarder kroner og flere underskud på vej, er den danske del af Post Nord i store vanskeligheder. Politikerne indkalder til hastemøder og begrunder dele af fadæsen med, at Danmark er verdensmestre i digitalisering og simpelthen ikke sender breve nok til at holde en stor virksomhed i live. Måske er posten mest af alt et klenodie på linje med checkhæftet, telefonbogen og vejkortet, der altsammen er erstattet af effektive digitale løsninger. Vi taler med Anne Skare Nielsen, fremtidsforsker i Future Navigator.

Når han er talsmand i medierne for 'borgerværnet' Dansk Modstand og Selvforsvar' og skriver hadefulde kommentarer om islam og muslimer på Facebook hedder han Ronny Kølbirk. Når han er koordinerer borgernes frivillige arbejde i Favrskov Kommune hedder han Ronnie Voldbirk. Spørgsmålet er, om en kommune skal overlade ansvar til en mand og stole på ham, når man ikke engang kan stole på, at han fortæller dig sit rigtige navn?

Værter: Josefine Kofoed & Anna Ingrisch.

Reporterne 16-02-2017 (1)  

Med et gigantisk underskud på 1.9 millarder kroner og flere underskud på vej, er den danske del af Post Nord i store vanskeligheder. Politikerne indkalder til hastemøder og begrunder dele af fadæsen med, at Danmark er verdensmestre i digitalisering og simpelthen ikke sender breve nok til at holde en stor virksomhed i live. Måske er posten mest af alt et klenodie på linje med checkhæftet, telefonbogen og vejkortet, der altsammen er erstattet af effektive digitale løsninger. Vi taler med Martin Ågerup, Direktør i CEPOS.Og Poul Olsen, tidligere postbud.

Hvornår er en kommentar på Facebook så hadefuld, at den skal slettes? Institut for Menneskerettigheder har gennemgået 3.000 kommentarer på DR's og TV2's Facebooksider, og instituttets folk fandt 439 kommentarer, som de mener er hadefulde kommentarer, som medierne i nogle tilfælde burde have fjernet. Det svarer til, at hver 7. kommentar, som medierne havde ladet stå, ifølge Institut for menneskerettighede er hadefuld.vi taler med Tine Tholander, redaktør for sociale medier her på Radio24syv.

De optager parkeringspladserne i flere dage og køber ikke noget. Østeuropæiske lastbilchauffører gør livet surt for motorvejscafeterie-ejer i Hylkedal Øst ved Kolding, Kim Hansen, ved at holde i flere dage på p-pladserne og spærre for besøg fra busser, der ikke kan parkere. Chaufførerne truer hans forretning, men selvom Kim Hansen ringer til politiet sker der ikke noget. Han har forsøgt sig med afspærringer, en løsning der virker. Men den vil Vejdirektoratet ikke have. Vi taler med Kim Hansen, ejer af motorvejscafeteriet Hylkedal Øst ved Kolding.

Værter: Josefine Kofoed & Anna Ingrisch.

Reporterne 15-02-2017 (2)  

Kan det overhovedet være samfundets skyld, når fire folkeskole-drenge sætter ild til en klassekammerat uden for skoletiden? Det blev Skanderborgs socialdemokratiske borgmester, Jørgen Gaarde, blandt andet spurgt om på et pressemøde i dag. På pressemødet kom kommunen med en redegørelse i sagen om fire drenge fra byen Ry, der en eftermiddag i forrige uge satte ild til anden dreng fra deres skole, 16-årige Ali Akbari, uden foran den lokale hal. Vi taler med Jens Vase Poulsen, formand for Danske Skoleelever. Og Kirsten Lund Larsen, National Chef for Red Barnet i Danmark.

I mandags sagde Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, sin stilling op, efter det var kommet frem, at han havde haft et tæt forhold til den russiske ambassadør i USA efter valget sidste år. Han talte nemlig med ambassadøren, mens han stadig var civil person, og det er ulovligt. Og i går kunne New York Times så afsløre, at flere  Trump-ansatte har haft kontakt til russiske efterretningsofficerer under valgkampen! Vi taler med Philip Ulrich, Can. Mag. i amerikanske studier og USA-analytiker ved Kongressen.com.

Når han er talsmand i medierne for 'borgerværnet' Dansk Modstand og Selvforsvar' og skriver hadefulde kommentarer om islam og muslimer på Facebook hedder han Ronnie Kølbirk. Når han er koordinerer borgernes frivillige arbejde i Favrskov Kommune hedder han Ronny Voldbirk. Flere på gruppen "Dansk Folkeparti repræsenterer ikke mig" mener, at det er et problem, at han kan være frivillig i kommunen, når han bruger bruger to navne. Men det gør to politikere i Favrskov byråd - blandt andet borgmesteren - ikke. Vi taler med Ronnie.

Værter: Anna Ingrisch & Josephine Kofoed.

Reporterne 15-02-2017 (1)  

– til bunds i dagen. Reporterne tjekker verden og samler trådene i dagens nyhedsvæld #nysgerrig #kritik #dig #os. Du er velkommen til at sende dine kommentarer til Reporterne i studiet på 42 600 247.

Reporterne 14-02-2017 (2)  

Sidste tirsdag blev 31-årige dansk-pakistaner Hammad Kürshid udvist fra Danmark til Kabul i Afghanistan som straf for forsøg på terror. Han blev dømt i den sag, der er kendt for Glasvej-sagen og har siddet 8 år i dansk fængsel. Sammen med en anden lavede fremstillede han sprængstof i en lejlighed på Glasvej i Københavns Nordvestkvarter og lavede en prøvesprængning i opgangen. Morgenvært Kristoffer Eriksen har interviewet Hammad Kürshid på telefon fra Kabul i Afghanistan.

I sidste uge fik vi en invitation af European Border Watch Organisation. De har åbnet en registreringscentral i Horsens, hvor indbyggerne kan melde sig som Web Patrol - "internet-grænsevagter" - så kan de sidde derhjemme og følge med på webcams fra EU's ydre grænser. Vi har fundet ud af, at der er tale om et kunstprojekt og ikke et rigtigt borgerværn.

Den svenske regering kalder sig selv for verdens første feministiske regering. Nu har de været på charmenoffensiv i Iran, hvor det er lovpligtigt for kvinder at bære tørklæde og den "såkaldte" feministiske regering tog tørklædet på uden protest. Er de svenske politikere nogle hyklere? vi spørger Marie Krarup, Forsvarsordfører for DF. Og Jaleh Tavakoli, debattør, forfatter og talskvinde for Frit Iran.

Værter: Josephine  Kofoed & Anna Ingrisch

Reporterne 14-02-2017 (1)  

I en tid hvor det trender at tale om kortere arbejdsuger helt ned på 30 timer om ugen, så der bliver mere tid til familie og sig selv, er industriens parter i Danmark gået i en anden retning. Den nye overenskomst gør det muligt for arbejdsgiverne at sætte folk til at arbejde 42 timer om ugen, som så skal afspadseres senere på året. Vi taler med Bjarne Sørensen, formand for Dansk Metal i Horsens, der stemte imod den nye overenskomst.

I fredags blev den 16-årige pige fra Kundby-sagen efter mere end et års varetægtsfængsling tiltalt af Anklagemyndigheden for forsøg på terror mod to skoler. I dag kan Radio24syv så fortælle, at den tiltalte pige under sin varetægtsfængsling stak en institutionsmedarbejder ned med glasskår fra et knust spejl, og episoden vil også indgå i retssagen, der begynder til april. Vi gennemgår sagen med Thomas Foght, journalist her på Radio24syv.

I sidste uge fik vi en invitation af European Border Watch Organisation. De har åbnet en registreringscentral i Horsens, hvor indbyggerne kan melde sig som Web Patrol - "internet-grænsevagter" - så kan de sidde derhjemme og følge med på webcams fra EU's ydre grænser. I lørdags fik en mail fra en borger i Horsens, der var meget fortørnet over de nye indbyggere i Horsens. Han havde været på besøg i butikken og mente, at der var tale om nazister i gågaden. Vi ringede derfor til en af naboerne til det nye borgerværn.

Værter: Josephine Kofoed & Anna Ingrisch

Reporterne 13-02-2017 (2)  

– til bunds i dagen. Reporterne tjekker verden og samler trådene i dagens nyhedsvæld #nysgerrig #kritik #dig #os. Du er velkommen til at sende dine kommentarer til Reporterne i studiet på 42 600 247.

Reporterne 13-02-2017 (1)  

– til bunds i dagen. Reporterne tjekker verden og samler trådene i dagens nyhedsvæld #nysgerrig #kritik #dig #os. Du er velkommen til at sende dine kommentarer til Reporterne i studiet på 42 600 247.

0:00/0:00
Video player is in betaClose