RomerRiget

RomerRiget

Denmark

Når Knud Romer indtager studiet med "RomerRiget", får hele Danmark lov at opleve noget af det forunderlige og fantastiske ved Knud Romer: han kan tale om alt, og ved stort set alt om alt. Og alt hvad han siger, er stort set interessant. Og morsomt. Og intelligent.

Episodes

RomerRiget om børn og iPads  

Vores børn er afhængige af deres iPads som narkomaner. Deres barndom består af en skærm. Deres krop er bare et vedhæng til en iPhone. Eller hvad? Vi tager den en gang til med Christian Aziz, Stine liv Johansen og Jon Ram Bruun-Jensen. Sluk nu!

RomerRiget om fake news  

Vi lever i det postfaktuelle samfund, hvor man ikke behøver at bekymre sig om sandheden. Vi sætter os op i en flyvende bil med Jesper Tække, Lasse Jensen og Jørgen Dragsdahl og tager turen fra Den kolde krig til Trump. Virkeligheden findes ikke, og du taler med en robot!

RomerRiget om bastarder  

Bastard betyder ”avlet på sadlen” – og ikke i ægtesengen. Mulat betyder ”muldyr” – en krydsning mellem en hest og et æsel. Vi taler om, hvordan det føles at være to på en gang med Christian Aziz, Julia Fearrington og Christian Kluxen: Inglourious basterds!

RomerRiget om psykiatri  

Dæmonisering og landsbytosser, dårekister og lukkede afdelinger, elektrochok og det hvide snit, antipsykiatri og løbske diagnoser – vores menneskesyn går igen i vores definitioner af sindssygdom. To af Danmarks største psykiatere taler ud: Tom Bolwig og Raben Rosenberg!

RomerRiget om sekter  

RomerRiget om sekter. Hvordan adskiller sekter sig fra folkekirken – og fankultur? Skal man være hjernevasket, eller er vi alle blinde i troen? Vi træder ind i sekten med Olav Hammer, Mikael Rothstein og Martin Herbst – og forhåbentlig ud igen.


RomerRiget om det danske sprog  

I anledning af det nye pragtværk om “Dansk Sproghistorie” vender vi runer, dialekter, grammatikker og national identitet med Ebba Hjorth, Bent Jørgensen og Pia Quist. Så tal dog dansk, menneske!

RomerRiget om gaver  

Vi lever i en gaveøkonomi og udveksler hele tiden ting og ydelser for at skabe relationer. Som regel forventer vi at få noget igen, om ikke andet, så venskab og kærlighed. Vi kigger på fænomenet hos dyr og mennesker med Anders Klostergaard Petersen og Steffen Dalsgaard. Er den, der giver mest, altid ovenpå?

RomerRiget fejrer nytår  

Nytår er en ”rite de passage”, hvor vi markerer overgangen fra det gamle til det ny med en masse ritualer, der gentager sig år efter år: ”Same procedure as last year? Same procedure as every year!” Med Marianne Fibiger, Charlotte S. H. Jensen og Cecilie Rubow. Godt nytår!

RomerRiget fejrer jul  

Livet er en gave pakket ind i uendeligt papir, og det vælter ud med pebernødder og grantræer og lys, når Lone Rahbek, Charlotte S. H. Jensen og Caroline Nyvang pakker den op: Det er juleaften!

RomerRiget om Mahler  

Alt det bedste i livet - litteratur, klassisk musik, kunst og oven i købet kager – kommer fra århundredskiftet i Wien. Mine ører gik op, første gang jeg hørte Gustav Mahler - man smeltede af sødmefuld vemod, hvert strøj på violinerne var et uendeligt tab – og Søren Schauser og Jakob Levinsen sætter ord på det.

RomerRiget om måltidet  

Hvad er dit vildeste måltid? Som har forandret dig og betød mere end bare en mundfuld mad? Vi taler med Lars Birk, Jens Jørn Spottag, Rasmus Rohde og Susanne Højlund om deres største madoplevelse lige fra indlandsisen til mormors Wienerschnitzel. Velbekomme!

RomerRiget om den kulørte presse  

Det lykkedes for Trump at forvandle valgkampen og den frie verdens presse til et sladderblad, og de sociale medier satte dagsordenen for fremtiden, der handler om pussy grabbing og fremmedhad. Lars Kabel, Mark Ørsten og Ebbe Preisler kigger på tabloidiseringen af medierne og Familie Journalen før og nu.

RomerRiget om fankultur  

Boybands og skrigende piger. You-tubere og plakater på væggen. Hvad sker der, når vi danner vores identitet i puberteten – og stadig går med sort heavy metal t-shirt, når vi er blevet 50 år? Lisbeth Ihlemann, Martin Ibsen og Anne Petersen ser på idoldyrkelsen. Believers!

RomerRiget om grænser  

Om det er nationer, personer eller begreber – normer eller mål, inde eller ude – vi definerer alting ved hjælp af grænser, og vi trækker den med Martin Rheinheimer og Mogens Rostgaard Nielsen. Hertil og ikke længere!

RomerRiget om stereotyper  

Klicheer, fordomme - nationale, sociale - skematiske opfattelser af tingene: Er de ikke andet end vores tillærte, stereotype forestilling om dem? Erla Hallsteinsdóttir, Charlotte Wien og Mira Thorsen relativerer vores selvforståelse og filter til verden.

RomerRiget om æbler  

Fra syndefaldet til Apple Macintosh, fra Snehvide til Newton - æblet har været med os i 8000 år og symboliserer alt fra erkendelse og sundhed til evig ungdom, kærlighed, elskov og magt. Vi tager en bid af kulturhistorien med Karen Syberg og Kirsten Rohde Jensen – og spytter ormen ud.

RomerRiget om gæld  

Hvad er penge? Det er kredit. Vi kommer ikke gennem livet uden gæld – og jo mere du må låne, desto rigere bliver du. Mikkel Thorup, Jakob Ladegaard og Rasmus Hougaard Nielsen taler om økonomisk og moralsk skyld. Du er skyldig!

RomerRiget om familiemønstre  

Hvorfor bliver halvdelen af os skilt – og flere og flere vælger singlelivet? Er kernefamilien simpelthen en fejlkonstruktion, eller er det udviklingen, som har gjort, at den er under pres ? Vi leger far, mor og børn med Mai Heide Ottosen, Agnete Braad og Pia Fris Laneth og kommer frem til en løsning: Hold ud!

RomerRiget om lejlighedssange  

Hvis noget burde være på en kulturkanon som ægte dansk, er det lejlighedssangen – og hvis der er noget, som ikke får kulturstøtte af Kunstrådet, er det lejlighedssangen. Vi ser på den måske mest nedvurderede genre af dem alle med Gunvor Reynberg, Ebbe Preisler og Sune Auken. Om lidt er kaffen klar!

RomerRiget om true crime  

Vi elsker ”sande” beretninger om kriminalitet, og hvad er forskellen på tabloidpressens reportager og kiosklitteratur, dokumentarfilm om seriemordere og TV-serier ”baseret på en virkelige hændelser”? Ulrik Lehrmann, Kasper Lundberg og Gunhild Agger tager turen fra oplysningstiden frem til i dag.

0:00/0:00
Video player is in betaClose