RomerRiget

RomerRiget

Denmark

Når Knud Romer indtager studiet med "RomerRiget", får hele Danmark lov at opleve noget af det forunderlige og fantastiske ved Knud Romer: han kan tale om alt, og ved stort set alt om alt. Og alt hvad han siger, er stort set interessant. Og morsomt. Og intelligent.

Episodes

RomerRiget om fankultur  

Boybands og skrigende piger. You-tubere og plakater på væggen. Hvad sker der, når vi danner vores identitet i puberteten – og stadig går med sort heavy metal t-shirt, når vi er blevet 50 år? Lisbeth Ihlemann, Martin Ibsen og Anne Petersen ser på idoldyrkelsen. Believers!

RomerRiget om grænser  

Om det er nationer, personer eller begreber – normer eller mål, inde eller ude – vi definerer alting ved hjælp af grænser, og vi trækker den med Martin Rheinheimer og Mogens Rostgaard Nielsen. Hertil og ikke længere!

RomerRiget om stereotyper  

Klicheer, fordomme - nationale, sociale - skematiske opfattelser af tingene: Er de ikke andet end vores tillærte, stereotype forestilling om dem? Erla Hallsteinsdóttir, Charlotte Wien og Mira Thorsen relativerer vores selvforståelse og filter til verden.

RomerRiget om æbler  

Fra syndefaldet til Apple Macintosh, fra Snehvide til Newton - æblet har været med os i 8000 år og symboliserer alt fra erkendelse og sundhed til evig ungdom, kærlighed, elskov og magt. Vi tager en bid af kulturhistorien med Karen Syberg og Kirsten Rohde Jensen – og spytter ormen ud.

RomerRiget om gæld  

Hvad er penge? Det er kredit. Vi kommer ikke gennem livet uden gæld – og jo mere du må låne, desto rigere bliver du. Mikkel Thorup, Jakob Ladegaard og Rasmus Hougaard Nielsen taler om økonomisk og moralsk skyld. Du er skyldig!

RomerRiget om familiemønstre  

Hvorfor bliver halvdelen af os skilt – og flere og flere vælger singlelivet? Er kernefamilien simpelthen en fejlkonstruktion, eller er det udviklingen, som har gjort, at den er under pres ? Vi leger far, mor og børn med Mai Heide Ottosen, Agnete Braad og Pia Fris Laneth og kommer frem til en løsning: Hold ud!

RomerRiget om lejlighedssange  

Hvis noget burde være på en kulturkanon som ægte dansk, er det lejlighedssangen – og hvis der er noget, som ikke får kulturstøtte af Kunstrådet, er det lejlighedssangen. Vi ser på den måske mest nedvurderede genre af dem alle med Gunvor Reynberg, Ebbe Preisler og Sune Auken. Om lidt er kaffen klar!

RomerRiget om true crime  

Vi elsker ”sande” beretninger om kriminalitet, og hvad er forskellen på tabloidpressens reportager og kiosklitteratur, dokumentarfilm om seriemordere og TV-serier ”baseret på en virkelige hændelser”? Ulrik Lehrmann, Kasper Lundberg og Gunhild Agger tager turen fra oplysningstiden frem til i dag.

RomerRiget om I. P. Jacobsen  

De største, udenlandske forfattere – komponister, malere - læste Niels Lyhne og Marie Grubbe og forgudede ham, men hvem var han, og hvad skrev han egentlig om i sine “arabesker af drift”? Gry Hedin, Jan Rosiek og Anders Ehlers Dam vil have dig til at læse I.P. Jacobsen igen.

RomerRiget om grindhouse  

B-film og “exploitation” er den anden side af filmkunsten, som lugtede af sved og angst, sæd og cigaretter i lurvede biografer,. Vi tager en nostalgisk rejse tilbage til barndommens manddomsprøver og nørdernes paradis med Peter Peter, Jan Jønsson og Ask Hasselbalch. Liebe, Laster, Grausamkeit!


RomerRiget uge 37, 2016  

RomerRiget om ideologikritik. Hvad blev der af den kritiske bevisthed? Vi taler i forlængelse af vores selvforståelse og stryger ikke længere hunden mod hårene. Men det skal blive løgn! Lars-Martin Sørensen, Frederik Stjernfelt og Henrik Palle tager den danske nationalromantik under kærlig behandling.

RomerRiget om at være alene.  

Det er ikke godt for mennesket at være alene. Eller er det? Ensomhed gør ondt, men man kan også dyrke kunsten at være alene. Det har Peter Elsass gjort og skrevet en bog om det. Han taler med Lotte Blicher Mørk, som arrangerer retræter, og hospitalspræst Pia Nordin Christensen. Du er alene!

RomerRiget om camping  

Hver tredje skilsmisse falder efter sommerferien – og det tror pokker. Den er et levende helvede! Vi får hjælp til at komme gennem den af Anne-Vibeke Isaksen, Peter Kvistgaard og Poul Fejer Christiansen. Svaret på alle bønner er en campingvogn.

RomerRiget om domstole  

Er Justitia altid blind, eller spiller der andre ting ind, når domstolene og nævninge dømmer – ens udseende, ens køn, ens race, ens sociale baggrund? Kan vi helt undsige os fordomme, bevidste eller ubevidste? Professor Jesper Ryberg taler med Formand for Den Danske Dommerforening, Mikael Sjöberg. Døm selv.

RomerRiget uge 33, 2016  

RomerRiget om radio. Vi går i selvsving og taler om taler om radio i radioen, som længe stod i skyggen af tv, men nu er forskerne begyndt at dykke ned i arkiverne og komme op med guld. Lyt til Susanna Sommer, Jacob Kreutzfelt og Erik Granly Jensen – i radioen selvfølgelig.

RomerRiget om hipstere  

Er hipstere en ny opfindelse, eller er det tværtimod et fænomen, som går tilbage til opfindelsen af ungdomskulturen efter 2. Verdenskrig – og længere endnu? Er det bare en mode, eller en social og økonomisk kraft, der skaber fremtiden? Bliv hip med Allan Kruse og Bjørn Schiermer.

RomerRiget uge 31, 2016  

RomerRiget om superhelte: Hvor kommer de fra? Hvad vil de? Hvordan har de udviklet sig, og hvad repræsenterer de: Gud? Hævn? USA? Rikke Cortsen, Thomas Bjerre og Carsten Nielsen gennemskuer alt med deres røntgenblik og slår til i tegneserieverdenen.

RomerRiget uge 30, 2016  

RomerRiget: Vanvid og kunst. Det er en gammel myte, at kreativitet og vanvid følges ad. Men er det mere og andet end det – en myte? Michael Danielsen, Mikael Josephsen og Tom Bolwig taler kunstnere, stofmisbrug, angst og psykose. Velkommen til den lukkede!

RomerRiget uge 29, 2016  

RomerRiget om skyld og skam.
Vi har skammet os siden syndefaldet, og indlevelsen i de andres kritisk bedømmende blik hedder samvittighed. Den er altid dårlig, og skylden er uendelig. Rebecca Rudd, Mads Bunch og Dan Zahavi tager en tur på briksen.

RomerRiget uge 28, 2016  

RomerRiget om bobler. Tulipaner, guld og aktier – og nu senest boligboblen: De økonomiske bobler har en lang historie, og nu er de sociale bobler kommet med. Kald det trends, kald det medløberi: Vincent Hendricks og Peter Norman Sørensen diskuterer hordeadfærd. Knud Romer

0:00/0:00
Video player is in betaClose