RomerRiget

RomerRiget

Denmark

Når Knud Romer indtager studiet med "RomerRiget", får hele Danmark lov at opleve noget af det forunderlige og fantastiske ved Knud Romer: han kan tale om alt, og ved stort set alt om alt. Og alt hvad han siger, er stort set interessant. Og morsomt. Og intelligent.

Episodes

RomerRiget om Twin Peaks  

It is happening again! David Lynch er tilbage og underligere end nogensinde. Hvor kommer det fra – og hvad er hans egen forklaring på kreativitet. Vi skal meditere og fange de store fisk med Andreas Halskov, Lene Tanggaard Pedersen og Ole Blenkov. OM!

RomerRiget om rusmidler i popkulturen  

Hvordan er stoffer og rus blevet repræsenteret i film, musik og litteratur? Er det altid psykedeliske farver – og en sfærisk Mellotron? Eller et mareridt til skræk og advarsel? Vi tager et trip med Peter Ole Pedersen, Tore Rye Andersen og Andreas Halskov.

RomerRiget om autoriteter  

Er alles mening lige god efterhånden, og journalister, anmeldere, eksperter, videnskabsmænd har intet at skulle have sagt? Hvad med den politiske magt, er den begrundet på andet end karisma og spin? Vi leder efter autoriteterne med Mikkel Thorup og David Budtz Pedersen.

RomerRiget om det aldrende samfund  

Vi bliver ældre og ældre og føder færre og færre børn, befolkningspyramiden bliver vendt om – og hvem skal betale? Kan vi indrette os anderledes, også i vores boligformer, så vi ikke dør af ensomhed? Kåre Christensen, Per Schulze og Claus Kjeldsen kigger på fremtiden.

RomerRiget om paranoia  

Paranoia spiller en stor rolle i popkulturen og filmhistorien, men hvordan kommer den til udtryk – og hvorfor? Hvad skal al den angst og forfølelsesvanvid og overvågning og klaustrofobi gøre godt for? Vi kigger os over skulderen med Peter Ole Pedersen.

RomerRiget om tal  

Vi har 1 time med 3 gæster til at tale om tal. De er over det hele, men hvad er tal? Hvorfor 10-talssystemet? Og hvad med tallet for .. intet: O – endda mindre end intet i de negative tal? Vi tæller på fingrene med Henrik Kragh Sørensen, Christoffer Basse Eriksen og Steffen Krejberg Knudsen. 10-4!

RomerRiget om Martin Luther  

Luther led af forstoppelse og fik sin store åbenbaring i tårnet, mens han sad på lokum. Han følte sig omgivet af engle og djævle og så gerne modstandere henrettet. Reformationen var ikke lutter lagkage, og vi skændes om det med Frederik Stjernfelt, Bo Kristian Holm og Peter Tudvad.

RomerRiget om tænder  

Vi tager hul på tændernes og tandlægernes kulturhistorie fra smede og kvaksalvere til ultralyd og borer helt ind til nerven af tandlægeskrækken og kastrationsangsten med phD Stine Grumsen, Dr. Rod Moore og overtandlægen Ulla Pallesen. Aaaaaaaaaaav!

RomerRiget om demokrati  

Hvad er demokrati – og hvad skal der til for at opretholde det? Er det nødvendigvis den bedste styreform? Er den i krise? Vi stemmer om det med Tim Knudsen og Svend-Erik Skaaning.

RomerRiget 13-05-2017  

Om Sprog

RomerRiget om Coca-Cola  

Maj 1886 opfandt John Pemberton gudernes drik, Coca-Cola. Verden var ikke den samme, og det var jeg heller ikke. Vi slukker både tørsten og videnstørsten med Niels Arne Sørensen og Klaus Petersen og følger Cokes historie i Danmark. The real thing!

RomerRiget om pjat  

Hvad er pjat? Er det bare pjat? Eller er der grund til at være helt pjattet med pjat? Er det spild af tid - eller et åndehul i en verden, der er gået op i arbejdstvang? Med Helle Marie Skovbjerg og Ditte Winther-Lindqvist. Pjat med jer!

RomerRiget om hash  

Den 20/4 var det igen hash’ens kampdag, og vi fejrer den med en snak om kulturen, som omgiver rusmidlet, og hvilken indflydelse det har på vores opfattelse af brug og misbrug. Med Raske Penge, Sune Qvotrup Jensen og Søren Holm. God ryger!

RomerRiget om pop og finkultur  

Hvorfor har vi et hierarki med finkultur øverst og populærkultur nederst – og er vores opfattelse stadig styret af den idealistiske, borgerlige æstetik? Vi spørger Michael Eigtved, Lars Handesten og Torben Jelsbak. Snobber!

RomerRiget om kulturøkonomi  

Besparelser og økonomistyring er snart den eneste kulturpolitik, der er tilbage. Vi taler med Poul Nesgaard, Daniel Dencik og Agi Csonka om Bolognamålsætninger og new public management, indtil vi bliver grønne i hovedet af effektivitet. Administrationen længe leve!

RomerRiget om kunstig intelligens  

Computere stiller allerede diagnoser og laver jura, og om lidt sidder vi i selvkørende biler. Hvilke konsekvenser får det, når algoritmerne styrer? Vi taler med David Budtz Pedersen, Anders Blok og Anders Hvid, som endnu er mennesker og ikke robotter.

RomerRiget om kedsomhed  

Underholdningsindustriens fremmeste formål er at forhindre menneskeheden i at kede sig. Tænk hvis man blev konfronteret med det værste: Sig selv – og alting blev tomt og meningsløst. Vi keder os ihjel i selskab med Anders Fogh Jensen og Wencke Marit Quist, gab!

RomerRiget om viden  

Hvad ved vi egentlig? Og på hvilket grundlag? Hvad er viden i det hele taget? Og hvad med det, som vi ikke engang ved, at vi ikke ved? Kristian Hvidtfelt Nielsen, Maja Horst og Søren Riis tager os med i erkendelsesteoriernes forunderlige verden.

RomerRiget ved bordet  

Vi lever vores liv omkring det, og vores fællesskaber og højtider, vores familie, vores forelskelser og skænderier – det er alt sammen noget, som foregår rundt om det: Bordet. Vi sætter os ned og taler om bordene i tilværelsen med Trine Nielsen Fabienke, Caroline Nyvang og Gertrud Øllgård.

RomerRiget om teknologikritik  

Vores liv består af teknologi lige fra øloplukkere til fly, og ingeniørerne er civilisationens sande helte. Men er vi herrer over den, eller er vi i hænderne på den? Og hvad er det for et verdenssyn, som teknologien anlægger på alle og alting? Søren Riis, Anders Blok og Kasper Hedegård Schiølin sætter teknologien på plads.

0:00/0:00
Video player is in betaClose