RomerRiget

RomerRiget

Denmark

Når Knud Romer indtager studiet med "RomerRiget", får hele Danmark lov at opleve noget af det forunderlige og fantastiske ved Knud Romer: han kan tale om alt, og ved stort set alt om alt. Og alt hvad han siger, er stort set interessant. Og morsomt. Og intelligent.

Episodes

RomerRiget om sekter  

RomerRiget om sekter. Hvordan adskiller sekter sig fra folkekirken – og fankultur? Skal man være hjernevasket, eller er vi alle blinde i troen? Vi træder ind i sekten med Olav Hammer, Mikael Rothstein og Martin Herbst – og forhåbentlig ud igen.


RomerRiget om det danske sprog  

I anledning af det nye pragtværk om “Dansk Sproghistorie” vender vi runer, dialekter, grammatikker og national identitet med Ebba Hjorth, Bent Jørgensen og Pia Quist. Så tal dog dansk, menneske!

RomerRiget om gaver  

Vi lever i en gaveøkonomi og udveksler hele tiden ting og ydelser for at skabe relationer. Som regel forventer vi at få noget igen, om ikke andet, så venskab og kærlighed. Vi kigger på fænomenet hos dyr og mennesker med Anders Klostergaard Petersen og Steffen Dalsgaard. Er den, der giver mest, altid ovenpå?

RomerRiget fejrer nytår  

Nytår er en ”rite de passage”, hvor vi markerer overgangen fra det gamle til det ny med en masse ritualer, der gentager sig år efter år: ”Same procedure as last year? Same procedure as every year!” Med Marianne Fibiger, Charlotte S. H. Jensen og Cecilie Rubow. Godt nytår!

RomerRiget fejrer jul  

Livet er en gave pakket ind i uendeligt papir, og det vælter ud med pebernødder og grantræer og lys, når Lone Rahbek, Charlotte S. H. Jensen og Caroline Nyvang pakker den op: Det er juleaften!

RomerRiget om Mahler  

Alt det bedste i livet - litteratur, klassisk musik, kunst og oven i købet kager – kommer fra århundredskiftet i Wien. Mine ører gik op, første gang jeg hørte Gustav Mahler - man smeltede af sødmefuld vemod, hvert strøj på violinerne var et uendeligt tab – og Søren Schauser og Jakob Levinsen sætter ord på det.

RomerRiget om måltidet  

Hvad er dit vildeste måltid? Som har forandret dig og betød mere end bare en mundfuld mad? Vi taler med Lars Birk, Jens Jørn Spottag, Rasmus Rohde og Susanne Højlund om deres største madoplevelse lige fra indlandsisen til mormors Wienerschnitzel. Velbekomme!

RomerRiget om den kulørte presse  

Det lykkedes for Trump at forvandle valgkampen og den frie verdens presse til et sladderblad, og de sociale medier satte dagsordenen for fremtiden, der handler om pussy grabbing og fremmedhad. Lars Kabel, Mark Ørsten og Ebbe Preisler kigger på tabloidiseringen af medierne og Familie Journalen før og nu.

RomerRiget om fankultur  

Boybands og skrigende piger. You-tubere og plakater på væggen. Hvad sker der, når vi danner vores identitet i puberteten – og stadig går med sort heavy metal t-shirt, når vi er blevet 50 år? Lisbeth Ihlemann, Martin Ibsen og Anne Petersen ser på idoldyrkelsen. Believers!

RomerRiget om grænser  

Om det er nationer, personer eller begreber – normer eller mål, inde eller ude – vi definerer alting ved hjælp af grænser, og vi trækker den med Martin Rheinheimer og Mogens Rostgaard Nielsen. Hertil og ikke længere!

RomerRiget om stereotyper  

Klicheer, fordomme - nationale, sociale - skematiske opfattelser af tingene: Er de ikke andet end vores tillærte, stereotype forestilling om dem? Erla Hallsteinsdóttir, Charlotte Wien og Mira Thorsen relativerer vores selvforståelse og filter til verden.

RomerRiget om æbler  

Fra syndefaldet til Apple Macintosh, fra Snehvide til Newton - æblet har været med os i 8000 år og symboliserer alt fra erkendelse og sundhed til evig ungdom, kærlighed, elskov og magt. Vi tager en bid af kulturhistorien med Karen Syberg og Kirsten Rohde Jensen – og spytter ormen ud.

RomerRiget om gæld  

Hvad er penge? Det er kredit. Vi kommer ikke gennem livet uden gæld – og jo mere du må låne, desto rigere bliver du. Mikkel Thorup, Jakob Ladegaard og Rasmus Hougaard Nielsen taler om økonomisk og moralsk skyld. Du er skyldig!

RomerRiget om familiemønstre  

Hvorfor bliver halvdelen af os skilt – og flere og flere vælger singlelivet? Er kernefamilien simpelthen en fejlkonstruktion, eller er det udviklingen, som har gjort, at den er under pres ? Vi leger far, mor og børn med Mai Heide Ottosen, Agnete Braad og Pia Fris Laneth og kommer frem til en løsning: Hold ud!

RomerRiget om lejlighedssange  

Hvis noget burde være på en kulturkanon som ægte dansk, er det lejlighedssangen – og hvis der er noget, som ikke får kulturstøtte af Kunstrådet, er det lejlighedssangen. Vi ser på den måske mest nedvurderede genre af dem alle med Gunvor Reynberg, Ebbe Preisler og Sune Auken. Om lidt er kaffen klar!

RomerRiget om true crime  

Vi elsker ”sande” beretninger om kriminalitet, og hvad er forskellen på tabloidpressens reportager og kiosklitteratur, dokumentarfilm om seriemordere og TV-serier ”baseret på en virkelige hændelser”? Ulrik Lehrmann, Kasper Lundberg og Gunhild Agger tager turen fra oplysningstiden frem til i dag.

RomerRiget om I. P. Jacobsen  

De største, udenlandske forfattere – komponister, malere - læste Niels Lyhne og Marie Grubbe og forgudede ham, men hvem var han, og hvad skrev han egentlig om i sine “arabesker af drift”? Gry Hedin, Jan Rosiek og Anders Ehlers Dam vil have dig til at læse I.P. Jacobsen igen.

RomerRiget om grindhouse  

B-film og “exploitation” er den anden side af filmkunsten, som lugtede af sved og angst, sæd og cigaretter i lurvede biografer,. Vi tager en nostalgisk rejse tilbage til barndommens manddomsprøver og nørdernes paradis med Peter Peter, Jan Jønsson og Ask Hasselbalch. Liebe, Laster, Grausamkeit!


RomerRiget uge 37, 2016  

RomerRiget om ideologikritik. Hvad blev der af den kritiske bevisthed? Vi taler i forlængelse af vores selvforståelse og stryger ikke længere hunden mod hårene. Men det skal blive løgn! Lars-Martin Sørensen, Frederik Stjernfelt og Henrik Palle tager den danske nationalromantik under kærlig behandling.

RomerRiget om at være alene.  

Det er ikke godt for mennesket at være alene. Eller er det? Ensomhed gør ondt, men man kan også dyrke kunsten at være alene. Det har Peter Elsass gjort og skrevet en bog om det. Han taler med Lotte Blicher Mørk, som arrangerer retræter, og hospitalspræst Pia Nordin Christensen. Du er alene!

0:00/0:00
Video player is in betaClose