RomerRiget

RomerRiget

Denmark

Når Knud Romer indtager studiet med "RomerRiget", får hele Danmark lov at opleve noget af det forunderlige og fantastiske ved Knud Romer: han kan tale om alt, og ved stort set alt om alt. Og alt hvad han siger, er stort set interessant. Og morsomt. Og intelligent.

Episodes

RomerRiget om punk  

Hvad gik den danske punk ud på, hvordan opstod den og hvorfor? I anledning af Martin Halls nye bog tager vi en tur ned ad Pisserenden med ham og Per Buhl Acs fra No Knox og Jan Poulsen fra Superlove og opsøger tiden og stederne igen. No future!

RomerRiget om Newspeak  

Eufemismer, framing, spin – Newspeak; Kært barn har mange navne, og nogle af dem er til for at forsøde virkeligheden, så den glider lettere ned. Siden hvornår hedder en krigsminister forsvarsminister? Christian Aziz, Morten Wendler Jørgensen og Line Pedersen lukker ordene op for os.

RomerRiget om høflighed  

Hvordan har vores omgangsformer udviklet sig til det, de er i dag – og er danskerne specielt “afslappede” eller ligefrem “uforskammede” i forhold til tyskere og englændere? Dennis Nørmark og Michael Høxbro Andersen slår et slag for kammertonen.

RomerRiget om undskyldninger  

Hver dag nye undskyldninger – fra offentlige personer og i vores egen dagligdag – men hvad gør de godt for, og hvordan fungerer de? Vi siger undskyld med Lisa Storm Villadsen, Mads Munch, Cecilie Felicia Stokholm Banke - og sporer os ind på undskyldningens væsen.

RomerRiget om portrætter  

Kongehuset og statsministre og velhavende borgere får malet deres portræt, og vi andre tager det ene fotografi efter det andet af os selv og hinanden og plejer vores facebookprofil. Hvad siger vores portrætter om os selv –– og hvem vi gerne vil være? Vi river maskerne af med Mikkel Bogh, Mikael Bøgh Rasmussen og Anna Schram Vejlby.

RomerRiget om horror  

Hvorfor elsker vi gys og gru og boltrer os i angstlysten? Vi kigger på historien fra gotisk, romantisk litteratur til skrækfilmene med bankende hjerte og kuldegysninger i selskab med Karsten Wind Meyhoff, Jacob Lillemose og Amdi Sylvestri. Bøh!

RomerRiget om bad og renlighed  

Man må ikke være beskidt og lugte, og vi er opdraget til at soignere os med nærmest rituelle, daglige afvaskninger. Hvad ligger deres I vores forestillinger om renlighed? Vi dykker ned i badets kulturhistorie med Steffen Krejberg Knudsen, Marie Weis og Jonas Krogh Madsen.

RomerRiget om Handicapkonventionen  

Danmark underskrev Handicapkonventionen i 2009, men har vi ikke allerede menneskerettighedskonventionen, eller er handicappede ikke mennesker – og lever vi op den? Vi ser på, hvordan man behandler de svageste i samfundet med Anni Sørensen, Jens Hornemann og Kristian Hegaard.

RomerRiget om Twin Peaks  

It is happening again! David Lynch er tilbage og underligere end nogensinde. Hvor kommer det fra – og hvad er hans egen forklaring på kreativitet. Vi skal meditere og fange de store fisk med Andreas Halskov, Lene Tanggaard Pedersen og Ole Blenkov. OM!

RomerRiget om rusmidler i popkulturen  

Hvordan er stoffer og rus blevet repræsenteret i film, musik og litteratur? Er det altid psykedeliske farver – og en sfærisk Mellotron? Eller et mareridt til skræk og advarsel? Vi tager et trip med Peter Ole Pedersen, Tore Rye Andersen og Andreas Halskov.

RomerRiget om autoriteter  

Er alles mening lige god efterhånden, og journalister, anmeldere, eksperter, videnskabsmænd har intet at skulle have sagt? Hvad med den politiske magt, er den begrundet på andet end karisma og spin? Vi leder efter autoriteterne med Mikkel Thorup og David Budtz Pedersen.

RomerRiget om det aldrende samfund  

Vi bliver ældre og ældre og føder færre og færre børn, befolkningspyramiden bliver vendt om – og hvem skal betale? Kan vi indrette os anderledes, også i vores boligformer, så vi ikke dør af ensomhed? Kåre Christensen, Per Schulze og Claus Kjeldsen kigger på fremtiden.

RomerRiget om paranoia  

Paranoia spiller en stor rolle i popkulturen og filmhistorien, men hvordan kommer den til udtryk – og hvorfor? Hvad skal al den angst og forfølelsesvanvid og overvågning og klaustrofobi gøre godt for? Vi kigger os over skulderen med Peter Ole Pedersen.

RomerRiget om tal  

Vi har 1 time med 3 gæster til at tale om tal. De er over det hele, men hvad er tal? Hvorfor 10-talssystemet? Og hvad med tallet for .. intet: O – endda mindre end intet i de negative tal? Vi tæller på fingrene med Henrik Kragh Sørensen, Christoffer Basse Eriksen og Steffen Krejberg Knudsen. 10-4!

RomerRiget om Martin Luther  

Luther led af forstoppelse og fik sin store åbenbaring i tårnet, mens han sad på lokum. Han følte sig omgivet af engle og djævle og så gerne modstandere henrettet. Reformationen var ikke lutter lagkage, og vi skændes om det med Frederik Stjernfelt, Bo Kristian Holm og Peter Tudvad.

RomerRiget om tænder  

Vi tager hul på tændernes og tandlægernes kulturhistorie fra smede og kvaksalvere til ultralyd og borer helt ind til nerven af tandlægeskrækken og kastrationsangsten med udstillingsldeder på Medicinsk Museion, Bente Vinge Pedersen, Dr. Rod Moore og overtandlægen Ulla Pallesen. Aaaaaaaaaaav!

RomerRiget om demokrati  

Hvad er demokrati – og hvad skal der til for at opretholde det? Er det nødvendigvis den bedste styreform? Er den i krise? Vi stemmer om det med Tim Knudsen og Svend-Erik Skaaning.

Overskrift: RomerRiget om sproget  

I begyndelsen var ordet, og det er nærmest,  som om universet bliver til i en talehandling. Mennesket udemærker sig ved to ting: Bevidsthed – og sprog.  Mikkel Wallentin, Kristian Tylén og Line Burholt Kristensen tager den helt fra begyndelsen.

RomerRiget om Coca-Cola  

Maj 1886 opfandt John Pemberton gudernes drik, Coca-Cola. Verden var ikke den samme, og det var jeg heller ikke. Vi slukker både tørsten og videnstørsten med Niels Arne Sørensen og Klaus Petersen og følger Cokes historie i Danmark. The real thing!

RomerRiget om pjat  

Hvad er pjat? Er det bare pjat? Eller er der grund til at være helt pjattet med pjat? Er det spild af tid - eller et åndehul i en verden, der er gået op i arbejdstvang? Med Helle Marie Skovbjerg og Ditte Winther-Lindqvist. Pjat med jer!

0:00/0:00
Video player is in betaClose