Sjöhistorisk podd

Sjöhistorisk podd

Sweden

I Sjöhistorisk podd pratar vi om maritim historia och aktuell forskning. Det kan handla om allt från humrar till sjömanstatueringar. Sjöhistorisk podd produceras av Sjöhistoriska museet i Stockholm.

Episodes

Sjöhistorisk podd: Om textilfynden i Birkas hamn  

Under åren 2010-2014 gjordes marina arkeologiska undersökningar i Birkas hamn. Mycket organiskt material fans bevarat däribland ett 20 tal textilfragment. Textilarkeolog Amica Sundström ger sin syn på fynden. Intervju: Peter Asp

Sjöhistorisk podd: om sjömän och brott i Göteborgs hamn 1920  

I den här podden från Sjöhistoriska tar vi oss till Göteborgs hamnkvarter år 1920. Gäst är historiker och högskolelektor Tomas Nilson och han har tittat närmare på polisens brottsregister från hamnkvarteren vid den här tiden.

Sjöhistorisk podd: om regalskeppet som glömdes  

Niklas Eriksson, arkeolog och forskare, gästar podden och berättar om skeppet Riksäpplet som sjönk 1676. Ett skepp som aldrig varit försvunnet och därför aldrig hittats.

Sjöhistorisk podd: om fritidsbåtens historia  

Sverige är ett av världens mest fritidsbåtstäta länder. Tillsammans med etnolog Mattias Frihammar på Stockholms universitet kryssar vi oss fram i fritidsbåtens historia.

Sjöhistorisk podd: om sjunken ubåt  

I Sjöhistoriskas femte podd pratar vi om två sovjetiska ubåtar som sänktes i Ålands hav under andra världskriget. Forskare har tittat närmare på de två ubåtarna och för första gången genomfört en svensk arkeologisk studie som utgår från 1900-talsvrak under vatten.

Sjöhistorisk podd: om Stockholms äldsta båt  

Stockholms äldsta båt sjönk mitt i city under Medeltiden. 740 år senare återfanns den vid en utgrävning i centrala Stockholm.

Sjöhistorisk podd: om ordning ombord  

"Individerna försöker hela tiden att manipulera flottans regler, undkomma dem, förhandla, mygla och på alla sätt mjuka upp den här ordningen." I avsnitt nummer två av Sjöhistorisk podd gästas vi av historiker AnnaSara Hammar och pratar om ordning i den svenska flottan under Stormaktstiden.

Sjöhistorisk podd: om sjömanstatueringar  

Under mellankrigstiden var kvinnor det vanligaste motivet när sjömän tatuerade sig. Men vad betyder tatueringarna? Och hur såg samhället på de som var tatuerade? Mirja Arnshav är redaktör till boken Svenska sjömanstatueringar och berättar om sjömanstatueringar ur ett historisk perspektiv.

Sjöhistorisk podd: om humrar  

I Sjöhistorisk podd: om humrar låter vi det dyrbara skaldjuret visa oss vägen i samtalet. Simon Ekström, lektor i maritim etnologi, forskar kring humrarna som signaturobjekt och finner humrar i de mest oväntade sammanhang.

0:00/0:00
Video player is in betaClose