Skogarna

Skogarna

Sweden

Någonstans i Sverige, i ett kök eller på någons soffa, träffas vännerna Martin och Andrea en gång varje månad för att prata om texter som på olika sätt skapar friktion, överskrider sig själva, häver sig upp ur boksidorna och går ut i rummet. Litteratur som gör motstånd – ibland även mot sig själv. I allt från obskyr surrealism och svensk queer erotik till klassisk skräck och populärkulturella fenomen undersöker de glappet mellan bokstäver, mellan kroppar och mellan världar. Letar betydelser, hittar på egna eller förnekar att det finns några. Skogarna är en podd som både roar och oroar, och som kanske mest av allt, längtar efter förvandlingen.

Episodes

Avsnitt 9 - Vansinnesverserna  

I årets sista avsnitt av Skogarna beger sig Andrea och Martin ut på upptäcktsfärd i psykets utmarker, där vansinnet lurar. Bland annat diskuteras dessa frågor: * Hur har vansinnesskildringarna sett ut tidigare och vad driver oss från vettet i samtida litteratur? * Finns det ett psykotiskt språk? * Kan galenskapen användas som politisk kommentar? * Hur viktig är den egna erfarenheten för trovärdigheten? Med på resan har de välkända giganter som Sylvia Plath, Sarah Kane och Charlotte Perkins Gilman, men ut från marginalen och in i berättelsen tar sig även figurer från berättelser skrivna av Edogawa Rampo, Gabriella Håkansson och Unica Zürn.

Skogarna 0

Avsnitt 8 - Kulturmän, vargflickor & pattsugare (om Inger Edelfeldt)  

Andrea går i terapi för att få tala ut om sina komplicerade känslor inför sin ungdoms författaridol – samma person som Martin som tonåring brukade stalka runt i Stockholm på signeringar och uppläsningar. Detta litterära geni, en av 80- och 90-talens riktiga stjärnor, har kallats Sveriges första goth, en litterär kameleont och en blandning av Astrid Lindgren och Kafka. Vi talar givetvis om Inger Edelfeldt. Hela avsnittet tillägnar vi henne och hennes massiva produktion som behandlat allt från vardagspsykoser, ljuvligt ironiska konstnärssjälar och närmanden av främlingen-i-sig till drömmande barn, hemliga djur och skärvor till vuxna. Omkring millennieskiftet falnade dock den tidiga så nerviga gnista hennes böcker alltid haft och 2009 kom hon ut som zencoach med en bok om personlig utveckling. Vad hände? Hur gick det i Andreas terapi? Och vem tusan är det vi talar om? Svaret på den frågan får du i det åttonde avsnittet av litteraturpodcasten Skogarna, med titeln "Kulturmän, vargflickor och pattsugare". Välkommen in bland träden.

Skogarna 0

Avsnitt 7 - Hybrider och helvetesnihilister - Monsteravsnittet  

Tusenårig ondska flödar i höstens första avsnitt av Skogarna, där temat är de varelser som alla vet existerar men ändå helst undviker – monster. Inom forskningen ofta tolkat som gränsvarelser som markerar porten till kaos och hotar den västerländska kulturens Ordning. Förut troddes monstren komma från de barbariska och ännu okategoriserade delarna av världen medan de idag snarare dimper in från yttre rymden eller rent av växer sig stort och blodtörstigt inuti människan själv. Med nedslag ibland annat Mary Shelleys Frankenstein, Patricia Wrightsons Nargonen och stjärnorna och Jorge Luis Borges novell ”Asterións hus” finner Martin och Andrea oformliga fasor, tjurhybrider i den grekiska övärlden och helvetesnihilister som lever på andras smärta. Men vi närmar oss också försiktigt från ett annat håll, med öronen på helspänn. För vad säger monstret egentligen, när det talar? Vilka monster som är läskigast, de primitiva och gutturala eller de belevade och retoriskt geniala? Och vad händer när läsaren hellre identifierar sig med monstret än med den tilltänkte hjälten? Följ med oss på en resa i ett Lovecraftskt bortom-landskap och träffa den uråldriga drömmande Chtulhu, ut till ohyggliga isländska höglandsvarelser och sedan till Mårran, som fryser världen till is med sin ensamhet. Tillsammans med den australiensiska, uråldriga Nargonen ska vi unisont skrika ut vår vilda harm: ”NGA-A-AAA!”

Skogarna 0

Avsnitt 6 - sommarspecial! - berusningens litteratur  

Nils: ”När jag fick frågan om en dryck som framkallar extas så är det första jag kom att tänka på molly water, en dryck som är vitt utbredd inom den amerikanska hiphopscenen och klubbscenen, som egentligen bara består av vatten och MDMA, en starkt euforisk drog.” Isabelle: ”Har du med det?” I detta dubbelavsnitt diskuteras berusningens litteratur samt alkoholens funktion både i fiktionen och för författarna själva. Skogarna åkallar Dionysos tillsammans med sina eminenta gäster: poeten Anna Hallberg och forskaren Isabelle Ståhl. Vår alldeles egen sommelier och livsnjutare Nils Malmberg har valt ut olika drycker till de litterära verk som diskuteras vilka vi girigt inmundigar under avsnittets gång. Skål! Andrea citerar Baudelaire och diskuterar dionysisk extas i Donna Tartts Den hemliga historien. Med koppling till den kreativa processen berättar Isabelle Ståhl om sin forskning kring filosofen Walter Benjamin och hans drogexperiment på 30-talet, genom vilka han försökte nå ett mer magiskt och mytiskt sätt att uppleva tillvaron. Hon läser också en magisk passage ur den samtidsmelankoliska romanen Region X. Poeten Anna Hallberg har i sin tur med sig den ”perfekta alkoholistromanen”Emily L. av Marguerite Duras och Martin leder via Rabelais och det karnevaleska in samtalet på sci-fi-romanen Liftarens guide till galaxen, som har universums mest bisarra drinklista. ”Vi dricker för att bota livets sjukdom. Den kan bara botas med det eller döden.” – Isabelle Ståhl.

Skogarna 0

Avsnitt 5 - Tid  

Någonstans i Sverige, i ett kök eller på någons soffa, träffas vännerna Martin och Andrea en gång varje månad för att prata om texter som på olika sätt skapar friktion, överskrider sig själva, häver sig upp ur boksidorna och går ut i rummet. Litteratur som gör motstånd – ibland även mot sig själv. I månadens avsnitt pratar vi om tiden. Genom extasen, mantrat, hänryckningen och upprepningen ställer vi oss frågor som: Är Suzanne Brøgger och Johann Wolfgang von Goethe varandras motsatser? Varför går tiden så långsamt när man läser Proust? Är Virginia Woolf en mästare på att skildra "moments of being"? Och går det att göra motstånd mot tiden? I så fall: Hur?

Skogarna 0

Avsnitt 4 - Det androgyna  

I vårt fjärde avsnitt har det blivit dags för oss att försöka hugga tag i ett av litteraturens mest gäckande motiv – det androgyna. Vi börjar i Tintomara och slutar... ja, var då? Några av de författare som tas upp under diskussionens gång är Virginia Woolf, Ursula Le Guin, Platon, Hermann Hesse, Edith Södergran och Alice B Sheldon. Som vanligt en vild blandning, som vanligt ett högt tempo. Är det möjligt att skriva sig bort från tvåkönsmodellen eller är vi fångna i det binära? Är det i förnekelsen av det egna patriarkalt formade subjektet som överskridandet kan ske? Går det att skriva subversiva deckare? Är det verkligen sant att Martin kastar ur sig ordet ”oomkullrunkelig”? Och lyckas vi hålla sams under programmets gång?

Skogarna 0

Avsnitt 3 - Förvandling  

Med stolthet kan vi nu presentera vårt tredje och mest magiska avsnitt hittills, med tema: ~*~*~FÖRVANDLING~*~*~ Bortom Ovidius och Kafka ställer vi frågorna: Metamorfosen som befrielse eller hot? Kan en karaktärs transformation i glappet mellan begripligheter fungera som en motståndshandling? Kan ett performativt språk förvandla vår nuvarande verklighet? Och var upphör vår mänsklighet och övergår i något annat? När? I FÖRVANDLINGSAVSNITTET: - Hör Andrea gå bärsärk med Aristoteles! - Sjunk ner i mysfåtöljen och rys välbehagligt av Martins perfekta radioröst när han säger ordet “cyborger”! - Njut när Andrea drar ett skämt om björnar & gamla klasskamrater!

Skogarna 0

Avsnitt 2 - Dörrar  

Någonstans i Sverige, i ett kök eller på någons soffa, träffas vännerna Martin och Andrea en gång varje månad för att prata om texter som på olika sätt skapar friktion, överskrider sig själva, häver sig upp ur boksidorna och går ut i rummet. Litteratur som gör motstånd – ibland även mot sig själv. Avsnitt 2, med tema "Dörrar".

Skogarna 0

Avsnitt 1 - Äckel  

Första avsnittet av Skogarna har tema: äckel. Således tar vi oss an frågorna som bokslukare i alla åldrar ofta ställer sig: Står surrealismens stilistik i vägen för känslan? Är kroppslighet äckligare än känslan av tomhet? Vad är det som skaver i Mare Kandres Aliide, Aliide? Är spermatvål vägen till framgång? Hur kan jazz vara både härligt och farligt? Och är Sartres Äcklet egentligen en barnbok?

Skogarna 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose