skrivarpodden

skrivarpodden

Sweden

En podd om hantverket kring skrivandet och bokens väg från tanke till läsare. Av: Kerstin Önnebo. Musik: Maria Eggeling. Klippning: Frida Liljeros.

Episodes

062 Drivkrafter med Christian Unge  

Jag bjuder in Christian till ännu en intervju för skrivponden. För det var ju så himla trevligt förra gången, och intressant såklart.

Idag pratar vi drivkrafter. Drivkraften till att starta en bok och genomföra den. Vi pratar om olika faser av skrivandet och var man hittar drivet när det blir motstånd och trist.

Av: Kerstin Önnebo, Musik: Maria Eggeling

061 Crowdfunding med Ida Öhnell  

När Ida fick beskedet att hennes bok inte passade i förlagets utgivning, om och om igen, såg hon sig runt efter andra lösningar. 

Valet landade på Crowdfunding, ett förköpssystem där läsaren själv väljer hur mycket den vill stötta författaren ekonomiskt.

I skrivarpoddens intervju berättar hon om hur man gör crowdfunding-kampanj för en bok.

Av: Kerstin Önnebo, Musik: Maria Eggeling

060 Svåra ämnen med Charlotte Cederlund och Emma Karinsdotter  

Charlotte har skrivit en roman om samer, själv är hon skåning och utan egna erfarenheter av samernas kultur. Emma tror hon flyger under radarn i sina texter, knappast säger jag. 

Jag sätter dem på scen och frågar: Vad är svåra ämnen att skriva om och vad får man lov att skriva om.

059 Att använda journalistik skönlitterärt med Åsa Avdic  

Jag kommer i kontakt med många skrivande personer, både författare och blivande författande. Att ha en bakgrund som journalist är vanligt, i alla fall utifrån mitt statistiska material.

Naturligtvis färgas ens utmaningar av ens tidigare erfarenheter. Man har etablerade arbetsgångar, tillgång till vissa kunskaper, vana att hantera viss typ av information.

Själv har jag ett naturvetenskapligt och ingenjörsbagage att utgå från, vilket säkert färgar mina texter och frågeställningar. Men i dagens avsnitt diskuterar vi det journalistiska bagaget. Vad innebär det.

Åsa Avdic, som gästar skrivarpodden i detta avsnitt, är sedan många år journalist och programledare på SVT. Hon berättar om sin resa in i skönlitteraturen.

Av: Kerstin Önnebo, Musik: Maria Eggeling

058 Spökskrivning med Marcus Lutteman  

Många av mina skrivande vänner har funderat kring det här med att spökskriva. Så jag gjorde en intervju på det. Författaren bakom Patrik Sjöbergs och Per Holknekts böcker, Marcus Lutteman.

Vi pratar om hur man får ett projekt och vad det ställer för krav och ramar att skriva någon annans liv, med någon annans röst. 

057 Hjältens resa  

Jag gillar berättartekniska modeller, till den grad att det är pinsamt. Dessutom har jag märkt att skrivande personer inte helt sällan blir irriterade när man snackar struktur och försöker trycka in deras texter i en dramaturgisk mall... mycket ska man lära sig... som Hjältens resa till exempel... MIn forna klasskamrat manusförfattaren Paola ger mig (efter lite tjat) en föreläsning på ämnet.

056 Personligt varumärke i sociala medier med Social by default  

Konceptet Social by Default drivs av duon Deeped Niclas Strandh och Sarah Larsson Bernhardt. De konsultar och föreläser sociala medier och att bygga sitt personliga varumärken. Jag kom i kontakt med dem via deras podcast Social by Default där de tar upp nyheter och går igenom plattformars funktion och egenheter.

De gästar skrivarpodden och förklarar hur man som författare ska tänka för att nå sina läsare och bygga intresse redan innan bokens lansering.

Av: Kerstin Önnebo, Musik: Maria Eggeling

Juridik med Författarförbundets Maria Martinsson  

Ett av de mest uppskattade avsnitten hittills: Juristen Maria Martinsson pratar avtal, royalty och stipendier.

Samla material med Beate Grimsrud  

Repris av ett av mina absoluta favoriter så här långt: Beate Grimsrud

Agent Lina, Grand Agancy  

Ett av de mest uppskattade avsnitten så här långt: Agent Lina

Språket med Åsa Lind  

Repris av ett av mina absoluta favoriter så här långt: Åsa Lind.

055 Om Media med Marie Hagberg  

Alla vill ha exponering, gärna i papperstidningar eller TV. Men hur gör man?

Marie Hagberg har blivit intervjuad i media över 1500 gånger! Jobbat som PR-konsult och startat upp en tjänst som syftar till att journalister och nyhetsbärare ska hitta fram till varandra.

Jag frågade henne vad det är som gäller. Hur tar man kontakt på ett snyggt sätt? Och vad är det journalisterna vill ha, och i vilken förpackning. Så att säga.

Av: Kerstin Önnebo, Musik: Maria Eggeling 

054 Spontanhögen med Bonniers Rebecca Cronsten  

Albert Bonniers ger ut runt 100 titlar per år, inräknat stallförfattarna. Förra året var det många debutanter, alltså en handfull. Dessa gallras ut ur spontanhögen som varje år uppgår till mellan 1000 och 2000 manus. 

Rebecca Cronsten är koordinator för detta arbete och samlar varje vecka manusgruppen för att gå igenom de nyinskickade manusen. Och varje vecka skickas något av dem vidare till lektör för läsning från pärm till pärm, ibland går upp till tio manus ut till genomläsning.

Hör Rebecca berätta om hela processen och om Bonnierförlagens arbetsvardag.

Av: Kerstin Önnebo, Musik: Maria Eggeling. 

053 Narratologi med Tommy Sandberg  

Tommy forskar i Narratologi vid Örebro Universitet. Jag åker till hans kontor för att förstå mig bättre på ett och annat som har med berättandet att göra. Vi pratar om röst och berättarperspektiv. Och varför det finns så många ord.

Av: Kerstin Önnebo, Musik: Maria Eggeling

Att skriva och förlägga med Stina Larsson  

I detta avsnitt intervjuar jag Stina Larsson på Poeten på Hörnets scen. På självaste Världsboksdagen! Ett jättetrevligt samtal mitt i bokaffären inför mysig publik.

Vi pratar om att skriva olika sorters text. Att förlag och djupsamarbete med illustratör.

Kolla in Stina och Joakim larsson på http://boklarssons.se/

Av: Kerstin Önnebo, Musik: Maria Eggeling

051 Bokmässan med Frida Edman  

I detta avsnitt intervjuar jag från MEGs grävscen Frida Edman som är affärsutvecklingsansvarig för Bokmässan och Mediadagarna. Vi pratar om bokmässans guldkorn, vart litteratur är på väg och vem som driver dess agenda. Och mycket mer.

Av: Kerstin Önnebo, Musik: Maria Eggeling

050 Digital taktik med Jesper Åström  

Jesper Åström är digital taktiker och i dagens avsnitt berättar han om hur man gör en lyckad lansering, bygger personligt varumärke och använder sina olika kanaler. 

048 Förlagsarbete med Inger Lundin  

Hur gör man en bok av ett manuskript? Vem är inblandad i processen och hur går tänket inom förlagen?

Inger Lundin har jobbat som förlagschef, redaktör, förläggare och lektör i många år. Nu driver hon eget, inom samma områden. 

Hör henne berätta om allt som hör förlagsvärlden till.

Av: Kerstin Önnebo, Musik: Maria Eggeling

047 Att skriva Lättläst med Ann-Charlotte Ekensten  

Vad man än skriver måste man bestämma sig för på vilken språklig nivå man vill lägga sig. Hur ska lästempot vara, och hur mycket motstånd uppskattar läsaren?

Ann-Charlotte Ekensten skriver Lättläst och har full koll ordval, meningsuppbyggnad och berättelsens element utifrån dess läsmotstånd.

Av: Kerstin Önnebo, Musik: Maria Eggeling, Klippning: Kerstin Önnebo 

047b BONUS Inläsning Ann-Charlotte Ekenstens "Nyårsfesten"  

Imorgon släpps skrivarpoddens avsnitt med författaren Ann-Charlotte Ekensten på ämnet "Att skriva Lättläst". Här är en inläsning av hennes bok "Nyårsfesten", som vi refererar till i vårt samtal.

God Lyssning!

Av: Kerstin Önnebo, Musik: Maria Eggeling

0:00/0:00
Video player is in betaClose