Smarta Samtal podcast

Smarta Samtal podcast

Sweden

I Smarta Samtal™ är samtalet i fokus. Vi gör vad vi heter. Frukostsamtal på en teater i Stockholm, och från januari 2016 också podcast. Här samtalar makthavare från politik, näringsliv, akademi och civilsamhälle om aktuella samhällsutmaningar med det goda samtalet i fokus. I Smarta Samtal podcast bjuder vi in en makthavare vi är nyfikna på, som i sin tur tar med en gäst. Vi pratar smart om ett brett samhällsrelaterat och aktuellt ämne. Våra samtal är politiskt och kommersiellt oberoende.

Episodes

Smarta Samtal Avs 8 - Cilla Benkö & Mia Brunell Livfors  

Cilla Benkö, vd Sveriges Radio, möter Axel Johnsons vd Mia Brunell Livfors i ett nyfiket samtal om digitalisering. De har båda övergett digitala strategier och dito direktörer till förmån för innovations- respektive förnyelsechefer i en digital värld. Cilla var tidig med att lägga ut radions innehåll på Spotify, vilket då var kontroversiellt i en värld av ”snobbiga public service”. Mia försöker vara en ”skelögd nomad” för att hålla balansen mellan gammalt och nytt. De båda väntar med stort intresse på när robotarna tar över radiojournalistiken och handeln.

Smarta Samtal avs 7 - Börje Ekholm & Hélène Hellmark Knutsson  

Börje Ekholm, ordförande för KTH och VD Patricia Industries, möter ministern för högre utbildning och forskning Hélène Hellmark Knutsson, för att prata svensk konkurrenskraft på längre sikt. Både vill ha högre basanslag till högskolor och universitet, men Hélène säger att det är finansdepartementet som bestämmer inför höstens forskningspropp. Börje vill ha privata stiftelsehögskolor för att skapa en friare forskning, men gissar att det är ”som att svära i kyrkan”, och det medger ministern. Börje undrar också om vi kan lägga ner Akademiska hus så att universiteten kan förvalta sina egna byggnader, men dit verkar det också vara en bit kvar om man ska tro ministern.

Smarta Samtal avs 6 - Rankka, Nygren & Cars  

Maria Rankka, VD Stockholms Handelskammare och med en bakgrund i M-politiken bjuder in Jonas Nygren, fd S-kommunalråd i Sundbyberg och KTH-professorn Göran Cars. Trion ger statsministern ett klockrent tips inför hans stundande regeringsombildning: Ta in en liberal bostadsminister - för att låsa upp blockpolitiken och skapa en mer beslutsfähig regering. Det är Jonas Nygren som lanserar idén. Jonas som själv är ett hett namn i förhandsspekulationerna kring bostadsministerposten och som också är Görans och Marias önskeperson innan de hör Jonas eget förslag.

Avs 5 - Lena Olving & Mathias Uhlén  

Lena Olving, vd Mycronic, är nyfiken på hur KTH-professorn i bioteknik Mathias Uhlén klarar av att kombinera cutting edge forskning med att också vara serie-entreprenör. Mathias krossar myten om att Sverige skulle vara bra på grundforskning men sämre på att göra affärer av forskningsresultaten. De båda diskuterar hur vi ska få fler civilingenjörer, inte minst kvinnliga, och Lena levererar ett önskemål till höstens forskningsproposition: En tydligare propp där det framgår hur den svenska forskningen också kan bli svenska affärer.

Avs 4 - Pär Nuder & Mikael Odenberg  

Näst ut är två erfarna män som nu står vid sidan om den politiska hetluften och är brutalt ärliga. Pär Nuder, styrelseordförande i AMF och Tredje AP-fonden, möter Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg i ett samtal om det borttappade civilkuraget i politiken och om politiska fantomsmärtor. Nuder och Odenberg, en gång bittra politiska motståndare, har idag en gemensam önskan: Mer politiskt ledarskap.

Avs 3 - Erik Thedéen & Helena Stjernholm  

Erik Thedéen, generaldirektör Finansinspektionen möter Helena Stjernholm, VD Industrivärden, i ett samtal om bra och mindre bra ägande, om reglering och om hur man undviker att hamna i en bunker när man jobbar på toppen.

Avs 2 - Johan Dennelind & Jens Henriksson  

Jens Henriksson, VD Folksam möter Teliasoneras VD Johan Dennelind i ett samtal om hur man håller balansen när företaget gör en kulturresa, om för mycket kundfokus verkligen leder till lägre effektivitet och om hur digitaliseringen breder ut sig.

Avs 1 - Charlotte Petri Gornitzka & Annika Falkengren  

Kan staten och kapitalet samverka för att göra världen mer hållbar? Först ut i Smarta Samtals Podcast är SIDAs generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka, som bjudit in SEBs VD Annika Falkengren. Lyssna till ett unikt samtal mellan två kvinnliga makthavare och vad de egentligen pysslar med tillsammans med andra världsledare på World Economic Forum i Davos.

Avs 0 - Teaser  

Nu är Smarta Samtal podcast igång! Avsnitt 1 kommer att släppas den 19 januari. Först ut är SIDAs generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka, som bjudit in SEBs vd Annika Falkengren. Passa på att prenumerera så att du inte missar något avsnitt.

0:00/0:00
Video player is in betaClose