Summit

Summit

United States

Summit är en svensk podcast om det mesta som har med design och arkitektur att göra. Summit publiceras varannan Måndag.

Episodes

#88 – Lewerentz, Nyberg och Lissabon  

I år är det 50 år sedan S:t Petri kyrka i Klippan invigdes. Av den anledningen visas på Konsthallen i Klippan en utställning som fått namnet ”S:t Petri 50 år – kontext, fragment och influenser”. Bakom utställningen står den amerikanske arkitekten Matthew Hall som i tjugo års tid haft ett passionerat intresse för kyrkans arkitekt Sigurd Lewerentz – men även för den betydligt mindre välkände Bernt Nyberg. Om kyrkan i Klippan, Lewerentz men också brutalisten Bernt Nyberg berättar Hall i en intervju för Summit. I oktober öppnar den fjärde upplagan av arkitekturtriennalen i Lissabon. I år har den temat ”The Form of Form” och för Summit berättar en av kuratorerna André Tavares vad triennalen kommer att bjuda sina besökare på och vad triennalen betyder för den portugisiska huvudstaden.

Summit 0

#87 – Björn Dahlström  

En lektion i svensk designhistoria med Björn Dahlström – en av våra mest mångsidiga, uppskattade och prisade formgivare. Från brytmaskinen Cobra för Atlas Copco till det nya, egna, varumärket Articles, via framgångarna i Milano på nittiotalet. Industriformgivaren Björn Dahlström berättar i intervjun med Summit om hur yrket har förändrats sedan starten 1982 och om övergången till tredimensionell formgivning, stolen BD1, möbelföretaget CBI, David Design, kastrullerna och stekpannorna för Iittala, cyklarna för Skeppshult och allt annat som vi kommit att förknippa honom med.

Summit 0

#86 – Sommartips 2016  

Vad passar bättre för sommarens alla stunder i hängmattan än en bok som handlar om fritid. I ”Svenska fritidshus” presenteras 21 nyligen färdigställda fritidshus. Julia Svensson, chefredaktör för tidskriften Arkitektur och redaktör för praktverket, berättar mer om svenskarnas förhållande till sina fritidshus och vad dessa små byggnader har att säga om arkitekturen och fritiden. Från sommarboenden idag till sommaren 1930. Stockholmsutställningen, som ägde rum det året, känner de flesta till – men hur såg den egentligen ut? På Konstakademien i Stockholm visas under sommaren utställningen ”Reconstructing the Stockholm Exhibition 1930”, som består av en samling modeller skapade av studenter vid Chalmers som i två års tid och under arkitekturhistorikern Atli Magnus Seelows ledning försökt återskapa byggnaderna som gav modernismen ett fotfäste i Sverige. På Bildmuseet i Umeå visas två modernistiska pionjärers liv och verk. I utställningen ”Charles och Ray Eames” visas det amerikanska formgivarparets hela kreativa universum. Museichefen Katarina Pierre berättar mer om Eamesarnas betydelse för designen och som marknadsförare av den amerikanska livsstilen.

Summit 0

#85 – Arkitekter och biennaler  

I avsnitt 85 pratar arkitekter om biennaler – belgiska arkitekten David van Severen från Office Kersten Geers David van Severen och konstären Richard Venlet, som tillsammans med grafiska formgivaren Joris Kritis utgör curatorsteamet för årets Interieurbiennal i belgiska Kortrijk, berättar om varför de tycker att teman för biennaler är forcerat och hur de dragit nytta av varandras kompetenser i gestaltningen av biennalen som öppnar i oktober. Vi är i Venedig och rapporterar från årets biennal som har temat ”Reporting from the Front”. Australien visar för första gången upp sig på Giardini i den nya paviljongen, ritad av Denton Corker Marshall. Amelia Holliday, en av curatorerna bakom ”The Pool” förklarar hur bassängen utgör en frontlinje – inte bara för arkitekturen, utan även för den australiska kulturen och livsstilen och vilken roll simbassängerna spelat i landets politiska historia. Kinesiske arkitekten Yungho Chang har utvecklat ”The Bike House”, ett projekt som ska bidra till att göra Kina till ett land som återigen tar sig fram på två hjul.

Summit 0

#84 – Humberto Campana & Marge  

Som en aptitretare inför den 15:e Arkitekturbiennalen i Venedig har vi träffat Louise Masreliez och Pye Aurell Ehrström, två av grundarna av arkitektkontoret Marge, som berättar om tankarna bakom gestaltningen av utställningen i den Nordiska paviljongen. OS i Rio är en stundande högtid för många, men spelen är inte en satsning som kommer att vara till glädje för den brasilianska designen, det menar formgivaren Humberto Campana – en halvan av Campana Brothers – som i en intervju med Summit förklarar varför Sao Paulo är en bra stad att verka i som formgivare.

Summit 0

#83 – Sheridan Coakley och ArkDes  

Sedan starten för trettio år sedan har möbelproducenten SCP utgjort en av den brittiska designscenens fundament. Grundat av Sheridan Coakley 1985 är företaget en pålitlig leverantör av god brittisk design. Företaget började tidigt arbeta med formgivare som Jasper Morrison och Matthew Hilton och det är den designfåran som SCP har hållit sig till. I Summits intervju berättar Sheridan Coakley om den brittiska designscenen vid åttiotalets mitt, hur det gick till när östra London blev stans kreativa epicentrum och varför formgivare måste sluta gnälla och ta sig i kragen. ArkDes roll som nationellt museum för arkitektur ska stärkas, det menar regeringen som i ett utspel nyligen även öppnat dörren för att det kan komma att bli förändringar i institutionens uppdrag. Vad detta innebär för designen kan man bara spekulera i? Det enda som är säkert är att diskussionen fått nytt liv och att den tillförordnade chefen Kerstin Brunnberg lämnar i sommar och att jakten på en efterträdare därmed är igång. För Summit berättar hon om vilka egenskaper en framtida chef för ArkDes bör ha.

Summit 0

#82 – Hella Jongerius, Naoto Fukasawa och Milano 2016  

Med 372 000 besökare och 4 000 utställare behåller Salone del Mobile ledartröjan bland världens möbelmässor. Summit rapporterar från den 55:e mässan sedan starten 1961, vi pratar med formgivarna Hella Jongerius och Naoto Fukasawa – och så reflekterar vi över varför svenskar är så förtjusta i att hänga med andra svenskar, vad som krävs för att vi ska behålla kollen och vikten av att veta var man är. Slutligen gratulerar vi Shane Schneck och Clara von Zweigbergk, årets mottagare av Bruno Mathssonpriset.

Summit 0

#81 – Stefano Giovannoni  

Det är inte varje dag vi ser ett nytt varumärke födas men till designveckan i Milano är det många som ser fram emot lanseringen av Qeeboo – som med en kollektion plastmöbler och internetförsäljning ska revolutionera möbelbranschen. Det räknar i alla fall grundaren och formgivaren Stefano Giovannoni med. I en intervju med Summit berättar den italienska designlegendaren om försäljningsprognoser, sin syn på formgivning och folklig design. Om två år kan Mexico City titulera sig World Design Capital – men vad har vi att vänta oss? Kommer 2018 bli året då vi ser en ny designnation födas? Direktören för det hela – Emilio Cabrero berättar mer. Avslutningsvis minns vi arkitekten Zaha Hadid som nyligen gick bort – 65 år gammal.

Summit 0

#80 – DesignMarch 2016  

Summit har besökt DesignMarch – den årliga designveckan i Reykjavík som i år arrangerades för åttonde gången – och vi är i gott sällskap. I år väntas 1,3 miljoner turister till Island som har tagit sig ur den djupa ekonomiska kris som landet kastades in i när bankkraschen drabbade ön 2009. I ett Reykjavík där det byggs som aldrig förr träffade vi Páll Hjaltason, arkitekten som under några år tog ledigt från det egna kontoret Plus Arkitektar för att verka inom politiken. Formgivaren Gudrun Lilja Gunnlaugsdóttir arbetar med olika lösningar för att koppla ihop isländska formgivare med den industri som finns i landet. För Summit berättar Gudrun om en app som är under utveckling och som kan revolutionera isländsk design.

Summit 0

#79 – Stockholm Design Week 2016  

Tillsammans med designjournalisten Anders Bergmark summerar vi Stockholm Furniture & Light Fair och Stockholm Design Week 2016. Vi går igenom höjdpunkterna, besvikelserna, överraskningarna och förhoppningarna inför framtiden. Dessutom pratar vi med den franske formgivaren Christophe Pillet om åtråvärd design i ett samtal om formgivarens roll idag.

Summit 0

#78 – Stockholm Furniture & Light Fair 2016 – del 2  

I Summits andra rapport från Stockholm Furniture & Light Fair 2016 möter du två nykomlingar på mässgolvet. Articles är en ny satsning från formgivaren Björn Dahlström som varit något av en förhandsfavorit, delvis på grund av att kollektionen innehåller några av legendarens mest ikoniska fåtöljer. För Summit berättar Dahlström om den nya satsningen och varför företaget väljer att ställa ut på mässan. Några som haft framgång på mässgolvet är debuterande Studio Bey, som består av Cecilia Xinyu Zhang och Sigrid Hägg. Duon vann det nyinstiftade priset Editors’ Choice ”Rising Star”-kategori. Mässan är världens största mötesplats för skandinavisk design – men vad innebär det. Silje Vollan, vd för norska Tonning & Stryn berättar för Summit om varför mässan även är viktig för aktörer på den norska marknaden.

Summit 0

#78 – Stockholm Furniture & Light Fair 2016 – del 1  

Med cirka 40 000 besökare och 700 utställande företag är Stockholm Furniture & Light Fair världens största mötesplats för skandinavisk design. Summit har varit på mässan i Älvsjö och i den första av två rapporter hör du några av allt fler icke-skandinaver som ställer ut och presenterar nyheter på möbelmässan. Foscarini vann det nyinstiftade priset för bästa monter på mässan – vi har talat med det italienska företagets grundare Carlo Urbinati. Du hör även thailändska formgivarna Ada Chirakranont och Worapong Manupipatpong som arbetar med svenska Design House Stockholm. Danska Cecilie Manz är en av Skandinaviens mest profilerade samtida formgivare. För Summit pratar hon om mjuka möbler, perfektionism och vad succélampan Caravaggio betytt för henne.

Summit 0

#77 – Omforma, nya tunnelbanan och Alessi  

Mer mångfald och ökad jämställdhet, det är vad designbranschen behöver enligt ”Omforma – nya strukturer för designbranschen”, ett projekt som initierats av formgivarna Kerstin Sylwan och Margot Barolo och som bedrivits med stöd av Postkodlotteriet. Inför lanseringen av deras bok intervjuade vi Kerstin Sylwan om vad som är fel med designvärlden, vad vi kan göra för att komma till rätta med det, hur arbetet bedrivits och hur hon själv hittade in i formvärlden. Stockholms tunnelbana byggs ut med 12 nya stationer till en kostnad av 25 miljarder skattekronor – i Summit hör du vilka arkitekter som fått prestigeuppdragen att rita stationerna. Och kanske är det bara i Sveriges ledande arkitektur- och designpodcast som du kan ta del av den nyheten för Stockholms läns landsting har aktivt valt att inte gå ut med namnen. Till skillnad från namnen på konstnärerna som står för konsten i de nya stationerna, alltså. Vi har tagit reda på varför. Och så har vi pratat med Simone Rossi, managing director för Skandinavien och Storbritannien för Alessi om varför det italienska designvarumärket är så förtjust i Sverige. Som om allt detta inte vore nog delar formgivaren Anya Sebton med sig av sina bästa tips inför den Stockholm Design Week som stundar.

Summit 0

#76 – Joel Sanders och nya Nationalmuseum  

Två år kvar till nyöppningen av Nationalmuseum. Amerikanen Joel Sanders har fått uppdraget att anpassa 1800-talssalarna efter de krav som samtiden ställer på ett ledande konstmuseum. I Summits intervju berättar den New York-baserade arkitekten om museibänkar, muséer som fostringsanstalter, könsneutrala toaletter och mycket annat. Närmare i tiden ligger Stockholm Furniture & Light Fair som vi ser fram emot. Summit är curatorer till utställningen Aurora som består av en designdel, ”Nordiska villkor”, som fokuserar på de unika förutsättningar som finns för designen i de fem nordiska länderna och en arkitekturdel, ”Allmännyttan nu!” som visar tio goda exempel på samtida svensk bostadsarkitektur uppförd i allmännyttans regi. I Summits monter BG:01 kommer vi även att visa Claesson Koivisto Runes Marfaprojekt – vad det är hör du om i podden.

Summit 0

#75 – Arkitektur- och designåret 2015  

Tillsammans med arkitekturkritikern Mark Isitt blickar vi i det sista avsnittet för 2015, tillbaka på det arkitektur- och designår som gått. Vi vrider och vänder på höjdpunkterna och besvikelserna. Dessutom berättar Mark Isitt om vem det var som egentligen ritade FN-högkvarteret i New York och hur det kommer sig att världsriksdagen hamnade på en tomt vid East River och inte någon annanstans. Hela historien om turerna kring den modernistiska symbolen för den nya världsordningen går att läsa i boken ”Förenta Nationerna – historien bakom världens högkvarter” utgiven på förlaget Max Ström och författad av Mark Isitt med gott om bilder tagna av Åke E:son Lindman.

Summit 0

#74 – Barber & Osgerby  

Utmärkelser och lovord haglat över brittiska formgivarna Edward Barber och Jay Osgerby sedan 1996 då de grundade sin studio. Duon har skapat mängder av möbler, produkter, inredningar och installationer som ofta varit färgglada, alltid formstarka och då och då helt banbrytande. Barber & Osgerby är Sverigeaktuella som guest of honour på Stockholm Furniture & Light Fair 2016. I väntan på att den ska öppna bjuder Summit på en intervju där duon ger sin syn på royaltysystemet, oinspirerande mässor och sin egen designkonsumtion. Vi har även läst Gestaltad livsmiljö – utredningen om en ny arkitektur- och designpolitik. Tillsammans med Anna Rygård har vi gått igenom utredningen.

Summit 0

#73 – Arkitekturgalan 2015 och Dorte Mandrup  

Med hjälp av arkitekturhistorikern Martin Rörby vrider och vänder vi på årets arkitekturpriser som nyligen delades ut på Arkitekturgalan. Summit var på plats när den svenska arkitektkåren samlades i Aula Medica för en dag av föreläsningar och samtal. Vi går igenom höjdpunkterna från dagen. Danska Dorte Mandrup har gjort sig ett namn i arkitekturvärlden med de formstarka förskolor och sporthallar hon ritat i Köpenhamn. Sedan några år står hon stadigt med en fot på vardera sidan sundet. I Summits intervju talar hon ut om varför det förmodligen inte blir fler förskolor och vad det är som skiljer arbetsklimatet i Sverige och Danmark åt.

Summit 0

#72 – Pezo von Ellrichshausen  

Sofia von Ellrichshausen och Mauricio Pezo är två av de främsta företrädarna för den samtida chilenska arkitekturen. Sedan 2002 driver de ett litet – men internationellt mycket uppmärksammat kontor – i Concepción i mellersta Chile. Pezo von Ellrichshausen ser sig lika mycket som konstnärer som arkitekter och hänger sig åt få, men ytterst välgjorda, projekt i den lilla skalan. När svenska möbelgiganten Ikea började expandera rejält på den internationella marknaden tog de inte bara sina platta paket utan även bilden av Sverige ut i världen. Om detta – företagets förhållande till Sverige och svenskheten – har designprofessorn Sara Kristofferson skrivit boken ”Ikea – en kulturhistoria”. I Summit hör du henne berätta om hur Ikea jobbar med storytelling och vilken bild av Sverige det är som företaget marknadsför sig med.

Summit 0

#71 – Tham & Videgård Arkitekter  

Den nya arkitekturskolan på KTH i Stockholm kan bli årets vinnare av Sveriges främsta arkitekturutmärkelse: Kasper Salin-priset. Bakom skolan står arkitekterna Bolle Tham och Martin Videgård som själva varit studenter på skolan. Sedan de startade sitt kontor i början av 2000-talet har ett av deras projekt, Kalmar Konstmuseum, redan belönats med priset. Kontoret har en mångsidig verksamhet och har ritat såväl hotell i träd som förskolor och museer liksom villor, sommarhus och varuhus. Flera av kontorets övriga byggnader och inredningar har prisats och publicerats flitigt. Bolle Tham och Martin Videgård är idag två av Sveriges främsta och internationellt mest erkända arkitekter.

Summit 0

#70 – Beijing Design Week  

I Summits rapport från Beijing Design Week blir det mycket hutonger, kinesiska prisceremonier, en del om nya kinesiska varumärken och så rundar vi av hela anrättningen med lite dansk lyx. För så är det i Peking – det är kort mellan ytterligheterna. I avsnittet hör du Beijing Design Weeks creative director Beatrice Leanza, arkitekten Li Hu som driver kontoret Open Architecture och Wang Fu en av grundarna av nya kinesiska producenten Zaozuo. Utredningen om en ny politik för arkitektur- och designområdet är här. Summit var på plats när regeringens särskilde utredare Christer Larsson överlämnade luntan ”Gestaltad livsmiljö” till kulturminister Alice Bah Kuhnke. I Summit hör du ministern och utredaren kommentera några av utredningens mest omdebatterade förslag.

Summit 0

0:00/0:00
Video player is in betaClose