Tyngre Rubriker

Tyngre Rubriker

Sweden

Ett gäng kompetenta och pratglada individer diskuterar veckans viktigaste nyheter inom kost, träning och hälsa. Medverkar gör Wille Valkeaoja, Jacob Gudiol, Linda Cronberg, Jacob Papinniemi & Caroline Mellberg.

Episodes

Avsnitt 40: Är kokosfett nyttigt eller onyttigt  

I veckans Tyngre Rubriker diskuteras ett av de mest hypade livsmedlen just nu och hur det tros påverka vår hälsa.

Utöver det så blir det en allt för djup diskussion kring en studie som egentligen inte säger särskilt mycket, vi tar upp en studie där man undersökt hur bra pulsklockor och deras medföljande appar är på att uppskatta din maximala syreupptagningsförmåga samt om det går förbereda sig för att prestera i hög värme genom att ta några varma bad dagarna innan?

Medverkar i panelen gör som vanligt Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Kan din frukost påverka dina beslut under dagen? 00:24:20 Hur bra är pulsmätare på att uppskatta din maximala syreupptagningsförmåga (VO2max)? 00:33:35 Är kokosfett nyttigt eller onyttigt? 00:53:20 Kan varma bad hjälpa dig att senare prestera i varmt klimat?
Avsnitt 39: Testosteronbrist, pommes frites och ökad smärttålighet  

Det är återigen söndag och det är dags att summera veckan som har gått när det gäller medias rapportering kring frågor som berör träning, kost och hälsa tillsammans med panelen i Tyngre Rubriker.

Denna gång läggs fokus på ett nyhetsinslag kring testosteron i TV4, hur vår hälsa påverkas beroende på om vi väljer pommes eller kokt potatis samt hur olika typer av konditionsträning påverkar vår smärttålighet.

Medverkar i panelen gör Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja & Jacob Gudiol.

Hålltider

00:00:00 Testosteronbrist hos män 00:27:00 Pommes frites vs potatis 00:36:40 Konditionsträning och en ökad smärttålighet
Avsnitt 38: Måltidstajming, kompressionstajts och snygga forskare  

Äntligen är det söndag och det är dags för ett nytt avsnitt av Tyngre Rubriker. Denna gång diskuterar vi när på dagen det är bäst att äta, om det är bra eller dåligt att vara snygg som forskare och i fall kompressionstajts innebär någon prestationsfördel för löpare?

Medverkar i panelen gör som vanligt Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Det är bättre att äta tidigt än sent på dagarna 00:12:45 Litar vi mindre på snygga forskare än de som ser ut som "bra" forskare? 00:25:30 Kompressionstajts förbättrar inte löpekonomin
Avsnitt 37: Drop-set och blir vi feta av kolsyra?  

Tyngre Rubriker är tillbaka och denna gång har vi även besök av Mikael Mattsson, PhD, som själv får berätta om en nyligen publicerad studie på aktivitetsarmband där han var en av medförfattarna.

Efter det berättar vi om två intressanta studier som publicerats under veckan. En studie som antyder att kolsyrade drycker i sig själv skulle kunna påverka vår hunger och aptit oavsett om resten av drycken innehåller kalorier eller inte och en där man har undersökt effekten av så kallade drop-set.

Avslutningsvis så diskuterar vi en artikel i Dagens Nyheter som handlade om hur man tränar rätt för sin ålder.

Hålltider

00:00:00 Fortsatt stora felberäkningar hos aktivitetsarmband 00:18:35 Kan kolsyran i drycker få oss att äta mer och gå upp i vikt? 00:36:40 Drop-set jämfört med tung eller lätt träning till failure 00:55:15 Så tränar du rätt för din ålder

Medverkar i panelen gör som vanligt Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Avsnitt 36: Bäst bli mätt på fett och äppelcidervinäger  

Vetenskapens värld, riktade annonser på sociala medier och en ny uppmärksammad studie på fett och måltidsfrekvens är källorna till veckans ämne i Tyngre Rubriker.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Sötningsmedel i Vetenskapens Värld 00:31:15 Äppelcidervinäger och dess hälsoeffekter 00:39:45 Bäst bli mätt på fett
Avsnitt 35: Är träningshetsen ett hot mot folkhälsan?  

Rubrikerna slutar aldrig att sina och Tyngre Rubriker är tillbaka för att försöka dissekera och vägleda dig kring de frågorna och ämnena som dykt upp under veckan.

Medverkar i panelen gör som vanligt Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Mer idrott och hälsa i skolan 00:08:25 Intensiv träning för längre telomerer och bättre hälsa 00:18:45 Knakande knän och ökad risk för knäartros 00:27:55 Är träningshetsen ett hot mot folkhälsan?
Avsnitt 34: Fettaktivister, kyld pasta och fantastiska bönor  

Äntligen söndag och det är dags att dissekera och diskutera några av de största rubrikerna från veckan som gått. Denna vecka tar vi upp fettaktivister, om pasta blir nyttigt bara du kyler ner det och sen värmer upp det igen, hur bönor kan få dig att gå ner i vikt och få fantastisk blodsockerkontroll och sen avslutar vi med en topplista på livsmedel som påstås vara väldigt dåliga för dig.

Medverkar i panelen gör som vanligt Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi 

Hålltider

00:00:00 Fettaktivister ordnar picknick på antidietdagen 00:16:00 Pasta blir nyttigare om du kyler ner det och sen värmer upp det igen 00:34.15 Gick ner 60 kg och slapp insulin med bönor 00:53:20 Fem livsmedel du aldrig någonsin ska äta

 

Avsnitt 33: 3 myter om konditionsträning och två rubriker till  

Ny söndag och det är dags att summera och diskutera några av de större rubrikerna kring träning, kost och hälsa från veckan. Denna vecka diskuterar vi huruvida det går att ersätta träning med ett piller, Batman på twitter, marknadsföringen på sociala medier som ofta inte sköts på rätt sätt och slutligen bryter vi ner tre påstådda hälsomyter kring konditionsträning.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi 

Hålltider

00:00:00 Träning i pillerform 00:15:40 Big Data Batman! 00:16:50 Hälsokändisar granskas efter tveksam reklam 00:28:35 3 myter om konditionsträning
Avsnitt 32: Leder lightläsk till stroke och demens?  

Denna veckas avsnitt av Tynger Rubriker skiftar mycket i ämnen och i det längsta avsnittet hittills av podden kan du bland annat höra diskussioner kring lightläsk, forskningsfusk, hur du tillagar din mat på bästa vis och hur Stina fixade magrutor på 10 dagar.

Medverkar i panelen gör som vanligt Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi 

Hålltider

00:00:00 Leder lightläsk till stroke och demens? 00:25:25 Framstående forskare kring hur våra kostval påverkas av vår omgivning ertappas med allvarligt forskningsfusk 00:41:40 Hur tillagar du din mat på bästa vis för att bibehålla vitaminerna? 00:50:45 Stina 26 fixade magrutorna på 10 dagar
Avsnitt 31: Är det bäst att vara överviktig och vad är den optimala träningen för äldre?  

Denna vecka diskuteras fem olika rubriker i Tyngre Rubriker med två större teman. Det första är övervikt, hur det påverkar människors hälsa och vad man kan påverka för att försöka arbeta mot övervikten hos barn.

Det andra temat är på den optimala träningen för åldrande muskler och handlar om en studie där man jämfört tre olika träningsmetoder.

Medverkar gör som vanligt Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi 

Hålltider

00:00:00 Lever de med övervikt (BMI 25-30) längre än andra? 00:20:00 Nu är mer än hälften är överviktiga i Sverige 00:25:15 Hur Amsterdam fick övervikten hos barn att börja minska 00:37:00 Förbud mot transfetter ger bättre hjärt- och kärlhälsa 00:41:40 Den bästa träningen för åldrande muskler
Avsnitt 30: Löpning förlänger livet och proteinets påverkan på bentäthet  

Ännu en vecka går mot sitt slut och det är dags att summera det som har hänt under veckan som gått i rubrikväg inom träning, kost och hälsa.

Medverkar gör som vanligt Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Hålltider

00:00:00 Datum satt för Nike's försök att få till ett maraton under 2 timmar 00:02:50 En timmes löpning ger 7 timmars extra livstid 00:15:05 Proteinintag och bentäthet
Avsnitt 29: Vegetarianer och hälsa, läsk och alternativ fakta samt rörelse i skolan  

Denna vecka diskuteras huruvida vegetarianer verkligen lever längre än andra människor som i övrigt lever en ganska sund livsstil. Vi tar också upp ämnena fysiska aktivitet i skolan och två närliggande ämnen kring läsk och hur fakta kring det rapporteras i media.

Medverkar gör som vanligt Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Hålltider

00:00:00 Alternativ fakta och lurade journalister kring läsk 00:20:35 Debattartikel om att vi måste få in mer rörelse i skolan 00:34:55 Lever vegetarianer längre än andra?
Avsnitt 28: Palmolja, en öl om dagen och varma bad  

Denna vecka tittar panelen i Tyngre Rubriker mer ingående på fyra olika rubriker från veckan som gått.

Först ut är nyheten om att uppvärmning av palmolja kan leda till bildning av cancerogena ämnen och att nivåerna av dessa ämnen ofta är högre än önskvärt i livsmedel i butiken, bland annat mjölkersättning för spädbarn. Men hur farligt är verkligen detta ämne och mängderna stora nog för att vara någon fara?

Efter det tittar vi på en två rubriker som är relaterat till hjärnans utveckling. En studie där man påstår att frukt är orsaken till att apors hjärnor utvecklas som de gör och en studie där man visat att barn med låga nivåer av vitamin b12 får en försämrad mental utveckling.

Nästa punkt handlar om alkohol då det varit ett par rubriker i veckan om att en öl om dagen ska vara bra för hälsan. Det här är en intressant studie som tillför ytterligare lite information kring om alkohol i små mängder är bra eller inte för hälsan men det fattas fortfarande många svar.

Till sist granskas påståendet om ett varmt bad kan bränna lika mycket kalorier som en 30 minuters promenad.

Hålltider

00:00:00 Larmet kring palmolja 00:12:10 Apor blir smarta av frukt och barn blir mindre smarta av vegankost 00:23:30 En öl om dagen påstås vara bra för hälsan 00:36:45 Kan ett varmt bad bränna lika mycket kalorier som en halvtimmes promenad?

Medverkar gör som vanligt Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Avsnitt 27: Veganska hamburgare, frossa i kolhydrater och reversera diabetes  

Denna vecka diskuteras hela fem olika rubriker i Tyngre Rubriker. Avsnittet öppnas upp med en diskussion kring en ny studie där man reverserat typ 2 diabetes hos vissa personer genom en bestämd diet.

Sen hoppar vi vidare till Sydamerika och en Bolivia där man har undersökt hjärt- och kärlhälsan hos en folkgrupp som äter omkring 72 energiprocent kolhydrater och funnit att det är de bästa resultat som man någonsin sett.

Nästa rubrik handlar om antidepressiva mediciner där vi i veckan fått höra att de inte gör någon nytta alls vilket är en slutsats som långt ifrån delas av både forskare och kliniker inom området.

Efter det fokuserar vi på veganska hamburgare som ska smaka, lukta och blöda som kött. Är de ett fullgott alternativ rent näringsmässigt?

Till sist blir det en djupgående diskussion kring vetenskap och journalistik.

Hålltider

00:00:00 Reversera diabetes typ 2 00:13:00 Världens bästa hjärt- och kärlhälsa med massor av kolhydrater 00:21:30 Nackdelar och fördelar med antidepressiva läkemedel 00:32:55 Veganska hamburgare som ska smaka, lukta och blöda som kött 00:44:45 Studier med felaktiga resultat och dåliga vetenskap

Medverkar gör Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Avsnitt 26: Träning inte bevisat hälsosamt  

Ännu en vecka går mot sitt slut och gänget i Tyngre Rubriker diskuterar de största rubrikerna kring träning, kost och hälsa i media under veckan.

Hålltider

00:00:00 Gluten och ökad risk för diabetes typ 2 00:11:05 Ett annorlunda sätt att gå ner i vikt (KBT) 00:23:05 Nyström uttalar sig om träning i Sveriges Radio

Medverkar gör Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Avsnitt 25: Fast mot diabetes, 40-plus magen och dopingskandaler  

Denna vecka diskuteras fyra ämnen i Tyngre Rubriker. Vi börjar med att diskutera kostmönster och varför det oftast är det bästa som man kan komma med när det gäller rekommendationer kring kost idag.

Efter det hoppar vi vidare till en nyhet där man påstod att både diabetes typ 1 och typ 2 möjligen skulle kunna botas eller behandlas med en speciell typ av fasta.

Efter det diskuterar vi en artikel i Aftonbladet där det påstods att man behövde äta och leva på ett speciellt vis efter 40 år eftersom ens hormoner är annorlunda. Den här artikeln riktade sig dock främst till kvinnor.

Avslutningsvis så går vi in på de senaste veckornas nyheter kring eventuell doping inom Team Sky i cyklingen och Salazars långdistanslöpare i USA.

Hålltider

00:00:00 Medelhavskost och bröstcancer 00:10:00 Fasta för att bota diabetes 00:22:30 Så blir du av med 40-plus magen 00:37:10 Dopingundersökningar kring Team Sky och Salazar

Medverkar gör Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Avsnitt 24: Brunt fett, socker till barn och usla träningsråd i Nyhetsmorgon  

Tyngre Rubriker är än en gång tillbaka för att diskutera några av de hetaste rubrikerna kring träning, kost och hälsa i veckan som gått och denna gång hamnar fokus på brunt fett, socker till barn och helt sinneslöst dåliga träningsråd till personer över 40 i Nyhetsmorgon.

Hålltider

00:00:00 Brunt fett, energiförbrukning och viktnedgång 00:20:00 Du älskar inte dina barn om du ger dem socker 00:34:40 Ortopeden varnar för träning i nyhetsmorgon
Avsnitt 23: Impotent av träning, övervikten i Sverige och läskskatt  

I veckans Tyngre Rubriker diskuteras huruvida för mycket träning kan leda till ökad risk för impotens hos män? Vi tittar också närmare på överviktsstatistik från Sverige och diskuterar läsk, sötningsmedel, energibalans och de effekterna som man har sett från läskskatt i olika delar av världen.

Hålltider

00:00:00 Övervikten minskar lite hos pojkar i Göteborg men ökar hos vuxna i Västerbotten 00:21:45 Läskskattens effekt i Mexiko och Philadelphia 00:35:00 Blir man impotent av mycket träning?

Medverkar gör Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Avsnitt 22: Mjölk dödar och SvDs artikelserie kring mat och hälsa  

Denna vecka diskuterar panelen in Tyngre Rubriker rubrikerna om att du kommer dö i förtid av mjölk. Efter det går vi vidare in på flera olika artiklar som publicerats i SvD under veckan med fokus på kost, inflammation, tarmbiotan och psykiskt välmående.

Hålltider:

00:00:00 Mjölk kortar livet enligt tidningsrubrikerna 00:20:35 Svenska Dagbladets artiklar kring mat och hälsa

Medverkar gör Wille Valkeaoja, Jacob GudiolJacob Papinniemi, David Jonsson & Jenny Ågren

Avsnitt 21: Snus och typ 2 diabetes, smal av träning och sockerdokumentären  

Aftonbladets sockerdokumentär, träning gör dig inte smal utan tvärt om tjock och snus ökar risken för diabetes. Dessa rubriker har vi alla sett under veckan som har gått men frågan är hur mycket av det som troligen stämmer!?

Hålltider

00:00:00 Snus ökar risken för diabetes typ 2 00:15:45 Träning gör dig inte smal - tvärt om 00:27:40 Sockerdokumentären på Aftonbladet

Medverkar gör Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi

0:00/0:00
Video player is in betaClose