Tyngre Rubriker

Tyngre Rubriker

Sweden

Ett gäng kompetenta och pratglada individer diskuterar veckans viktigaste nyheter inom kost, träning och hälsa. Medverkar gör Wille Valkeaoja, Jacob Gudiol, Linda Cronberg, Jacob Papinniemi & Caroline Mellberg.

Episodes

Avsnitt 31: Är det bäst att vara överviktig och vad är den optimala träningen för äldre?  

Denna vecka diskuteras fem olika rubriker i Tyngre Rubriker med två större teman. Det första är övervikt, hur det påverkar människors hälsa och vad man kan påverka för att försöka arbeta mot övervikten hos barn.

Det andra temat är på den optimala träningen för åldrande muskler och handlar om en studie där man jämfört tre olika träningsmetoder.

Medverkar gör som vanligt Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi 

Hålltider

00:00:00 Lever de med övervikt (BMI 25-30) längre än andra? 00:20:00 Nu är mer än hälften är överviktiga i Sverige 00:25:15 Hur Amsterdam fick övervikten hos barn att börja minska 00:37:00 Förbud mot transfetter ger bättre hjärt- och kärlhälsa 00:41:40 Den bästa träningen för åldrande muskler
Avsnitt 30: Löpning förlänger livet och proteinets påverkan på bentäthet  

Ännu en vecka går mot sitt slut och det är dags att summera det som har hänt under veckan som gått i rubrikväg inom träning, kost och hälsa.

Medverkar gör som vanligt Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Hålltider

00:00:00 Datum satt för Nike's försök att få till ett maraton under 2 timmar 00:02:50 En timmes löpning ger 7 timmars extra livstid 00:15:05 Proteinintag och bentäthet
Avsnitt 29: Vegetarianer och hälsa, läsk och alternativ fakta samt rörelse i skolan  

Denna vecka diskuteras huruvida vegetarianer verkligen lever längre än andra människor som i övrigt lever en ganska sund livsstil. Vi tar också upp ämnena fysiska aktivitet i skolan och två närliggande ämnen kring läsk och hur fakta kring det rapporteras i media.

Medverkar gör som vanligt Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Hålltider

00:00:00 Alternativ fakta och lurade journalister kring läsk 00:20:35 Debattartikel om att vi måste få in mer rörelse i skolan 00:34:55 Lever vegetarianer längre än andra?
Avsnitt 28: Palmolja, en öl om dagen och varma bad  

Denna vecka tittar panelen i Tyngre Rubriker mer ingående på fyra olika rubriker från veckan som gått.

Först ut är nyheten om att uppvärmning av palmolja kan leda till bildning av cancerogena ämnen och att nivåerna av dessa ämnen ofta är högre än önskvärt i livsmedel i butiken, bland annat mjölkersättning för spädbarn. Men hur farligt är verkligen detta ämne och mängderna stora nog för att vara någon fara?

Efter det tittar vi på en två rubriker som är relaterat till hjärnans utveckling. En studie där man påstår att frukt är orsaken till att apors hjärnor utvecklas som de gör och en studie där man visat att barn med låga nivåer av vitamin b12 får en försämrad mental utveckling.

Nästa punkt handlar om alkohol då det varit ett par rubriker i veckan om att en öl om dagen ska vara bra för hälsan. Det här är en intressant studie som tillför ytterligare lite information kring om alkohol i små mängder är bra eller inte för hälsan men det fattas fortfarande många svar.

Till sist granskas påståendet om ett varmt bad kan bränna lika mycket kalorier som en 30 minuters promenad.

Hålltider

00:00:00 Larmet kring palmolja 00:12:10 Apor blir smarta av frukt och barn blir mindre smarta av vegankost 00:23:30 En öl om dagen påstås vara bra för hälsan 00:36:45 Kan ett varmt bad bränna lika mycket kalorier som en halvtimmes promenad?

Medverkar gör som vanligt Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Avsnitt 27: Veganska hamburgare, frossa i kolhydrater och reversera diabetes  

Denna vecka diskuteras hela fem olika rubriker i Tyngre Träningssnack. Avsnittet öppnas upp med en diskussion kring en ny studie där man reverserat typ 2 diabetes hos vissa personer genom en bestämd diet.

Sen hoppar vi vidare till Sydamerika och en Bolivia där man har undersökt hjärt- och kärlhälsan hos en folkgrupp som äter omkring 72 energiprocent kolhydrater och funnit att det är de bästa resultat som man någonsin sett.

Nästa rubrik handlar om antidepressiva mediciner där vi i veckan fått höra att de inte gör någon nytta alls vilket är en slutsats som långt ifrån delas av både forskare och kliniker inom området.

Efter det fokuserar vi på veganska hamburgare som ska smaka, lukta och blöda som kött. Är de ett fullgott alternativ rent näringsmässigt?

Till sist blir det en djupgående diskussion kring vetenskap och journalistik.

Hålltider

00:00:00 Reversera diabetes typ 2 00:13:00 Världens bästa hjärt- och kärlhälsa med massor av kolhydrater 00:21:30 Nackdelar och fördelar med antidepressiva läkemedel 00:32:55 Veganska hamburgare som ska smaka, lukta och blöda som kött 00:44:45 Studier med felaktiga resultat och dåliga vetenskap

Medverkar gör Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Avsnitt 26: Träning inte bevisat hälsosamt  

Ännu en vecka går mot sitt slut och gänget i Tyngre Rubriker diskuterar de största rubrikerna kring träning, kost och hälsa i media under veckan.

Hålltider

00:00:00 Gluten och ökad risk för diabetes typ 2 00:11:05 Ett annorlunda sätt att gå ner i vikt (KBT) 00:23:05 Nyström uttalar sig om träning i Sveriges Radio

Medverkar gör Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Avsnitt 25: Fast mot diabetes, 40-plus magen och dopingskandaler  

Denna vecka diskuteras fyra ämnen i Tyngre Rubriker. Vi börjar med att diskutera kostmönster och varför det oftast är det bästa som man kan komma med när det gäller rekommendationer kring kost idag.

Efter det hoppar vi vidare till en nyhet där man påstod att både diabetes typ 1 och typ 2 möjligen skulle kunna botas eller behandlas med en speciell typ av fasta.

Efter det diskuterar vi en artikel i Aftonbladet där det påstods att man behövde äta och leva på ett speciellt vis efter 40 år eftersom ens hormoner är annorlunda. Den här artikeln riktade sig dock främst till kvinnor.

Avslutningsvis så går vi in på de senaste veckornas nyheter kring eventuell doping inom Team Sky i cyklingen och Salazars långdistanslöpare i USA.

Hålltider

00:00:00 Medelhavskost och bröstcancer 00:10:00 Fasta för att bota diabetes 00:22:30 Så blir du av med 40-plus magen 00:37:10 Dopingundersökningar kring Team Sky och Salazar

Medverkar gör Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Avsnitt 24: Brunt fett, socker till barn och usla träningsråd i Nyhetsmorgon  

Tyngre Rubriker är än en gång tillbaka för att diskutera några av de hetaste rubrikerna kring träning, kost och hälsa i veckan som gått och denna gång hamnar fokus på brunt fett, socker till barn och helt sinneslöst dåliga träningsråd till personer över 40 i Nyhetsmorgon.

Hålltider

00:00:00 Brunt fett, energiförbrukning och viktnedgång 00:20:00 Du älskar inte dina barn om du ger dem socker 00:34:40 Ortopeden varnar för träning i nyhetsmorgon
Avsnitt 23: Impotent av träning, övervikten i Sverige och läskskatt  

I veckans Tyngre Rubriker diskuteras huruvida för mycket träning kan leda till ökad risk för impotens hos män? Vi tittar också närmare på överviktsstatistik från Sverige och diskuterar läsk, sötningsmedel, energibalans och de effekterna som man har sett från läskskatt i olika delar av världen.

Hålltider

00:00:00 Övervikten minskar lite hos pojkar i Göteborg men ökar hos vuxna i Västerbotten 00:21:45 Läskskattens effekt i Mexiko och Philadelphia 00:35:00 Blir man impotent av mycket träning?

Medverkar gör Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Avsnitt 22: Mjölk dödar och SvDs artikelserie kring mat och hälsa  

Denna vecka diskuterar panelen in Tyngre Rubriker rubrikerna om att du kommer dö i förtid av mjölk. Efter det går vi vidare in på flera olika artiklar som publicerats i SvD under veckan med fokus på kost, inflammation, tarmbiotan och psykiskt välmående.

Hålltider:

00:00:00 Mjölk kortar livet enligt tidningsrubrikerna 00:20:35 Svenska Dagbladets artiklar kring mat och hälsa

Medverkar gör Wille Valkeaoja, Jacob GudiolJacob Papinniemi, David Jonsson & Jenny Ågren

Avsnitt 21: Snus och typ 2 diabetes, smal av träning och sockerdokumentären  

Aftonbladets sockerdokumentär, träning gör dig inte smal utan tvärt om tjock och snus ökar risken för diabetes. Dessa rubriker har vi alla sett under veckan som har gått men frågan är hur mycket av det som troligen stämmer!?

Hålltider

00:00:00 Snus ökar risken för diabetes typ 2 00:15:45 Träning gör dig inte smal - tvärt om 00:27:40 Sockerdokumentären på Aftonbladet

Medverkar gör Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Avsnitt 20: Muta barn, överdos av koffein och hälsotester du kan göra hemma  

Denna vecka i Tyngre Rubriker diskuteras om huruvida det är en bra idé att muta barn för att få dem att äta mer grönsaker, att du inte ska ta 30 gram koffein på en gång och självtester som ska ge dig svar om allt ifrån din nuvarande hälsa, idrottsliga förmåga och framtida risk för sjukdom.

Hålltider

00:00:00 Muta barn till att äta mer grönsaker 00:15:40 30 gram koffein istället för 300 mg 00:28:00 Självtester – är det bra eller dåligt?

Medverkar gör Caroline MellbergJenny ÅgrenWille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Avsnitt 19: Idrott i skolan, 2 h maraton, röda frukter och mörk choklad  

Söndag och det är återigen dags för Tyngre Rubriker att diskuterar veckan som har gått.

Det första ämnet för dagen är Gabriel Wikströms framträdande i media både gällande fetmainitiativet och att det inte kommer att bli någon ökning av antalet timmar med idrott och hälsa i grundskolan.

Efter det följer vi upp med satsningarna som just nu pågår mot att försöka springa ett maraton på under 2 timmar. Vad är de olika knepen som man funderar på att ta till för att lyckas skala bort nästan tre minuter på ett redan fantastiskt världsrekord?

Avslutningsvis tar vi upp ämnet om röda frukter och grönsaker som i senaste vetenskapens värld påstods kunna göra underverk för ens hälsa och mentala förmåga. Tro det eller ej men denna rubrik har faktiskt också en del gemensamt med choklad och vin vilket vi äten tar upp i samband med detta.

Hålltider

00:00:00 Gabriel Wikström och regeringens agerande i hälsofrågor de senaste två åren 00:17:20 Kommer Nike att få en löpare under 2 timmar på ett maraton i år? 00:28:05 Finns det någonting speciellt i röda frukter och grönsaker som gör dem bevisligen bättre än andra frukter och grönsaker? 00:38:10 Nyheten om att du blir smartare av mörk choklad

Medverkar gör Wille Valkeaoja, Jacob GudiolJacob Papinniemi, Caroline Mellberg & Jenny Ågren.

Avsnitt 18: Vetenskapens värld och ballong i magen  

Den här veckan läggs fokus på två rubriker. Dels diskuteras första avsnittet av vetenskapens värld som handlade om att leva länge och dels diskuteras en ny typ av operation mot fetma där man blåser upp en balong i magsäcken.

Hålltider

00:00:00 Forever young i vetenskapens värld 00:29:25 Ballong i magen för viktnedgång

Medverkar gör Wille Valkeaoja, Jacob GudiolJacob Papinniemi, Caroline Mellberg & Jenny Ågren.

Avsnitt 17: Dieterna som förlänger livet och viktuppgång i Sverige  

Den här veckan läggs fokus på två rubriker. Dels diskuteras dokumentären "Dieterna som förlänger livet" som visades på SVT och dels berättar man om en ny studie där man följt ungefär 35 000 svenska kvinnor i tolv år för att titta på hur deras vikt förändras

Missa inte att Tyngre Rubriker nu har ett eget instagramkonto där vi lägger upp material som är relaterat till avsnitten.

Hålltider

00:00:00 Dieterna som förlänger livet 00:37:00 Viktuppgången hos svenska kvinnor

Medverkar gör Wille Valkeaoja, Jacob Gudiol, Linda Cronberg, Jacob Papinniemi & Caroline Mellberg.

Avsnitt 16: Skippa mellamålet, LCHF och kondition, GI på Nyhetsmorgon  

Gänget i Tyngre Rubriker är tillbaka till sina vanliga rutiner igen där de går på djupet kring olika nyheter och rubriker från veckan som gått.

I det här avsnittet så diskuteras en artikel i SvD där de utfört ett eget litet experiment med olika dieter där de sen mätt sina blodsockerkurvor och bett en expert kommentera dem.

Efter det går vi vidare till en nypublicerad studie där man undersökt effekten av strikt lågkolhydratkost och ökad fettförbränning på prestationsförmågan hos personer på OS-nivå inom tävlingsgång.

Den sista rubriken för dagen handlar om ett inslag i TV4 Nyhetsmorgon där man diskuterar GI och ingen i programmet verkar helt på det klara kring vad GI verkligen står för.

Avslutningsvis så gör vi en uppföljning på ett tidigare ämne i podden för att förtydliga vad vi har sagt och även diskutera hur "bevisat" allting som vi säger också är.

Missa inte att Tyngre Rubriker nu har ett eget instagramkonto där vi lägger upp material som är relaterat till avsnitten.

Hålltider

00:00:00 SvD och bara smala bör äta mellanmål 00:15:10 Ny längre studie på strikt lågkolhydratskost och uthållighetsidrott 00:26:15 GI och TV4 nyhetsmorgon 00:37:50 Synkroniserad mens och vetenskap

Medverkar gör Wille Valkeaoja, Jacob Gudiol, Linda Cronberg, Jacob Papinniemi & Caroline Mellberg.

Avsnitt 15: Tillbakablickar, uppföljningar och trender under 2016  

I första avsnittet för 2017 fokuserar panelen i Tyngre Rubriker på föregående år. Vi följer upp några av de tidigare rubrikerna samtidigt som vi nämner några kommentarer som vi har fått på våra tidigare avsnitt. Vi tar även upp några saker som vi tycker har varit populära under året men som vi ändå inte han med att nämna under poddens första månader.

Medverkar gör Wille Valkeaoja, Jacob Gudiol, Linda Cronberg, Jacob Papinniemi & Caroline Mellberg.

Hålltider

00:04:00 Uppföljning på Du är vad du äter avsnittet 00:08:25 Förebygga att barn ska utveckla allergi 00:10:45 Får Pokemon Go verkligen människor att röra på sig mer? 00:18:00 Insekter och Jacob P 00:23:45 3D träning 00:34:45 Mens och periodisering av träningen
Avsnitt 14: Du är vad du äter specialavsnitt  

Ett gäng kompetenta och pratglada individer diskuterar veckans viktigaste nyheter inom kost, träning och hälsa.

Medverkar gör Wille Valkeaoja, Jacob Gudiol, Linda Cronberg, Jacob Papinniemi & Caroline Mellberg.

Veckan avsnitt dedikeras helhjärtat till tv-serien Du är vad du äter

Avsnitt 13: German Volume Training och systematisk doping i Ryssland  

Ett gäng kompetenta och pratglada individer diskuterar veckans viktigaste nyheter inom kost, träning och hälsa.

Medverkar gör Wille Valkeaoja, Jacob Gudiol, Linda Cronberg, Jacob Papinniemi & Caroline Mellberg.

Hålltider

00:00:00 Ny studie på German Volume Training 00:25:45 Systematisk doping i Ryssland
Avsnitt 12: Fasta, Mosleys nya diet, Mättat fett är bra och idrottare som lever längst  

Ett gäng kompetenta och pratglada individer diskuterar veckans viktigaste nyheter inom kost, träning och hälsa.

Medverkar gör Wille Valkeaoja, Jacob Gudiol, Linda Cronberg, Jacob Papinniemi & Caroline Mellberg.

Hålltider

00:00:00 För mycket salt i vår mat 00:10:45 Försämrad prestation när du vet att du får en placebo 00:19:00 Varför går vissa upp i vikt när de börjar träna?
0:00/0:00
Video player is in betaClose