Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Sara jobbade som strippa: ”Det här är ju en bordell”  

Sara drömde om att tjäna stora pengar på show och dans. Men jobbet som strippa blev inte som hon tänkt sig. I Verkligheten berättar Sara om den dolda världen bakom den glittriga fasaden. Sara drömde om att tjäna stora pengar på show och dans. Men jobbet som strippa blev inte som hon tänkt sig. I Verkligheten berättar Sara om den dolda världen bakom den glittriga fasaden.

På rockringsturné i Lilla Mensen: "Jag får applåder"  

Hon har 45 sek på sig vid rödljuset för att tjusa bilisterna. Men ibland går det inte som hon tänkt sig. Följ Sofia Lindéns skruvade sydamerikanska soloturné i folkabussen "Lilla Mensen"! Hon har 45 sek på sig vid rödljuset för att tjusa bilisterna. Men ibland går det inte som hon tänkt sig. Följ Sofia Lindéns skruvade sydamerikanska soloturné i folkabussen "Lilla Mensen"!

Civilingenjör på luffen – utklädd till ängel  

Vid en motorvägspåfart står en oväntad trio: en liftarveteran som jobbar som strippa, en brittisk nomad – och så Frida Löfqvist. Hon är utbildad civilingenjör, men just nu är hon på luffen. Vid en motorvägspåfart står en oväntad trio: en liftarveteran som jobbar som strippa, en brittisk nomad – och så Frida Löfqvist. Hon är utbildad civilingenjör, men just nu är hon på luffen.

Veckans Verkligheten: Meryam polisanmälde sin pappa  

I Verklighetens söndagsutgåva hör Meryam, 18, berätta om sista dagen hon blev slagen hemma. Dessutom om finansjuristen som sa upp sig för att hjälpa flyktingar från Syrien. Meryams pappa slår henne för sista gången. Hon är fjorton år gammal och har för första gången berättat för sin vän att hon får stryk av sin pappa. I denna specialpodcast hör du hela hennes berättelse, om att möta sin egen pappa i rättssalen och hur hon sedan i hans frånvaro började utföra våld mot sig själv.

Calles jul – i syriskt tältläger  

Calle Hedengren, en framgångsrik finansjurist, säger upp sig från sitt välbetalda jobb för att i stället dra igång biståndsverksamhet i syriska tältläger. Hur ska det gå för Calle? Här kan du följa Calle Hedengrens arbete i Libanon, intill den syriska gränsen, samt hitta info om hur du stödjer projektet. FacebookHemsida

"Vem ska han slå först? Vill du eller jag ta första slaget?"  

I rättssalen ser Meryam honom för första gången sen han häktades – hon ska vittna mot sin egen pappa. Men Meryam är inte rädd utan snarare mallig. Han har slagit henne för sista gången. BRISRädda Barnen

Meryam, 18: "Sista gången han rör mig"  

Med en klump i magen går Meryam hemåt. Hennes pappa är arg. När hon kommer hem slår han henne i ansiktet så att hon faller bakåt, rakt på sin lillasyster. Det här är sista gången han slår henne. BRISVårdguiden Rädda Barnen

Calles jul - i syriskt tältläger  

Calle Hedengren, en framgångsrik finansjurist, säger upp sig från sitt välbetalda jobb för att i stället dra igång biståndsverksamhet i syriska tältläger. Hur ska det gå för Calle? Här kan du följa Calle Hedengrens arbete i Libanon, intill den syriska gränsen, samt hitta info om hur du kan stödja projektet. FacebookHemsida

19 år & ett hjärta som skenar  

I Verkligheten avslöjar "Daniel" sin största hemlighet. Hör om det livsavgörande ögonblicket när pulsen rusar till 240 slag i minuten – fem timmar i sträck. I Verkligheten avslöjar "Daniel" sin största hemlighet. Hör om det livsavgörande ögonblicket när pulsen rusar till 240 slag i minuten – fem timmar i sträck. Men det ska dröja ett och ett halvt år innan det går in i "Daniel" – insikten om vad som hänt.

Spelmissbrukaren som tände eld på sig själv  

Efter tre års spelmissbruk mår Philip Mårtensson, 21, så dåligt att han tänt eld på sig själv. Men till och med på sjukhuset där han vårdas för brännskadorna går det inte att undvika spelreklamen. Känner du igen dig i Philips berättelse? Här är länkar till Anonyma spelare, Spelberoendes riksförbund och Spelberoendegruppen.

Andra Farhad, 23 – från mobbad till miljonär  

När mobbarna från högstadiet skriver till Andra och ber om ursäkt har hon redan förlåtit dem. Hon fokuserar istället på sitt bolag, Börshajen, som redan är värderat till 10 miljoner kr.

Explosioner, tvångsflytt & vill dö – i rymden  

Vi specialsänder från 1,5 km under marken och uppe bland planeter i Sveriges Kommun Grandioso: Kiruna. Du hör historierna Totalt j-vla mörker, Sam vill dö i rymden & Hela staden kan rasa! Verkligheten specialsänder från 1,5 km under marken och uppe bland planeter i Sveriges Kommun Grandioso: Kiruna. I denna specialpodcast hör du historierna Totalt j-vla mörker, Sam vill dö i rymden & Hela staden kan rasa!

Sam vill dö i rymden: "Jorden kan inte hålla mig kvar"  

Sam, 16, har flyttat 100 mil för att förverkliga sin dröm: lämna jorden och aldrig komma tillbaka. Redan nu är han där varje gång han blundar. Men hur ska han göra med kärleken i rymden? I reportaget hör du fyra av eleverna från Rymdgymnasiet i Kiruna. Vi är med på lussetåg på raketbasen Esrange och dödar bakterier i skolans rymdlabb, där eleverna i astrobiologi forskar på möjligt liv på andra planeter.Sam Jorayev och Arvid Brandin går första året och smider planer för att lämna jorden och kolonisera planeten Mars. I sista året går Alva Andersson och Sofia Larsson som vägrar tro att människan är ensam i universum.

Lars och Sofie måste flytta – hela staden kan rasa  

Det som försörjer staden kan också bli dess största skräck när gruvan i Kiruna äter upp staden underifrån. Veckans Trapphus tar dig in i dramat på Lars Janssonsgatan 14 alias "Snusdosan".

Totalt j-vla mörker i Kiruna  

Varje natt skakar det hemma hos invånarna i centrala Kiruna. Det kan liknas vid en liten jordbävning. Det är för att Marie spränger drygt 40 ton sprängämnen i gruvan – över tusen meter under jord. Det är mörkt nere i världens största underjordiska malmgruva, Kirunavaara. Men det är även mörkt uppe i staden. För här, norr om Polcirkeln, går solen inte upp överhuvudtaget. Hur överlever man i evigt mörker och vad händer i kroppen när man smäller av flera ton sprängmedel? Och hur går det egentligen med den omtalade flytten av staden?

Deep talk med Axl Rose  

Anton Hörnfeldt från Örnsköldsvik borde ha dött på mellanstadiet. Nu har han förverkligat sin dröm – att bli modedesigner i New York. Hör hans julhistorier från stan som aldrig sover! Anton från Örnsköldsvik har förverkligat sin dröm – att bli modedesigner i New York. Hör hans julhistorier från stan som aldrig sover!

Vera jagar jultjuvar – i Kenya  

Vera Karmebäck blir bestulen under en safariresa. Under jakten efter tjuvarna visar hon sig inte vara ensam, brottsligheten ökar i Kenya varje år innan jul. Då sker ett genombrott i fallet. Under rubriken "God jul världen" hör du under veckan tre svenskar på olika platser berätta om sin jul utomlands. Vera Karmebäck bor sedan flera år tillbaka i Kenyas huvudstad Nairobi. Hon berättar om en märklig jultjuvjakt men också om vad som är så speciellt med den kenyanska julbordet. Det första reportaget om Vera och om hur hon hamnade i Kenya kan du höra här.

God jul från Nordkorea  

Det kallas världens hårdaste diktatur. Men i den nordkoreanska huvudstan bor och lever svenska Martina. Hör hennes julhälsning från det slutna landet! Det kallas världens hårdaste diktatur. Men i den nordkoreanska huvudstan bor och lever svenska Martina. Hör hennes julhälsning från det slutna landet!

XO XO Shuno – Iman Talabani säger som det är  

Det är första gången hon ska framföra sin dikt och hon är nervös. Kommer folk att gilla den? Det ska visa sig att folk kommer att älska den. Nu har klippet visats över 400 000 gånger.

Halvvägs runt jorden – på cykel  

Fredrika cyklar jorden runt på 1000 dagar. Nu har hon nått halvvägs. Hör om nära döden-upplevelsen i Australien, världens blåsigaste plats och oron att komma hem till ett nytt Sverige. Fredrika Ek från Sundsvall bloggar om sin resa på thebikeramble.com.

0:00/0:00
Video player is in betaClose