Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

Verkligheten Flashback: Dövkryssningen  

Verkligheten i P3 sänds över hela Sverige och når nästan alla svenskar. Fast bara nästan. Det finns tiotusentals som aldrig kan ta del av programmet, för att de är döva. Det här är bara ett exempel på hur uppdelat Sverige är: döva som inte kan höra och hörande som inte kan teckenspråk. Nu blir det ändring på det. I Verkligheten Flashback följer du med reportern Måns Mosesson på Tallinnkryssning med Malin, Robert och 150 andra döva. Måns är hörande och har aldrig tidigare pratat med någon som är döv. Hör hans första, minst sagt stapplande, steg in i en ny värld. Om att vara döv i ett hörande Sverige, och att vara hörande när alla andra är döva. Det börjar med en riktig blunder.

Naloxonrebellen  

Verkligheten rapporterar från ett sprutbyte i Slakthusområdet i Stockholm. Här finns en man som vi kallar för naloxonrebellen. En man trotsar lagen – och räddar samtidigt liv. Verkligheten i P3 har sedan början av året hängt på Svenska brukarföreningens sprutbyte i Slakthusområdet i Stockholm, där tunga missbrukare kan byta sina gamla verktyg mot nya. Här finns det en man som trotsar lagen och delar ut naloxon, ett motgift mot opiater som heroin och morfin. Han instruerar också missbrukare i hur naloxonet ska användas. I Sverige, där drogdödligheten är näst högst i Europa, har missbrukare inte tillgång till naloxon. Detta trots att medlet enligt forskningen är central för att minska drogdödligheten.  I kvällens Verkligheten i P3 hör vi naloxonrebellens berättelse. Vi hör också folkhälsominister Gabriel Wikström – som snubblar på siffrorna när han ska kommentera drogdödligheten i Sverige. Och medan programmet spelas in ska det plötsligt komma nya besked från regeringen i naloxon-frågan.  Fotnot: Sprutbyten finns på nio orter i sex län runt om i landet. I början av 2017 röstade regeringen emot kommunernas vetorätt i frågan, vilket väntas öka antalet sprutbytesprogram i landet.

På andra sidan Dödens hav: "Försöker få dem att stanna här"  

De har flytt till Kairo från Eritrea och Somalia. Samtidigt vill egyptierna själva ta sig härifrån, uppgivna när den Arabiska våren blev en vinter. Hur ska Rebecka få flyktingarna att stanna här? 4 januari 2016 flyttar Rebecka Göthe till Kairo. Hon har träffat en egyptisk kille och åker dit på vinst och förlust. Det har gått fem år sen den Arabiska våren och folket i Kairo är uppgivna. Men Rebecka Göthe är själv inte en person som ger upp. Hon tror att det går att göra världen bättre. Det har hon gjort sen hon var tio år, startade en organisation mot barnslaveri och skrev brev direkt till Pakistans President. I Verkligheten hör du Rebeckas upplevelse av att bo i ett land som tappat hoppet om framtiden när man själv är övertygad om att den går att förändra – och hur hon försöker övertala flyktingar att Egypten är bättre än att riskera att dö på Medelhavet.

"Some Kind Of Monster" – i Tensta  

De kämpar inte bara för att slå sig fram, utan också mot varandra. Häng med Josef, Josef, Josef & Jasse i bandet Jass & Joes. I botten ligger stark kärlek. Reporter/terapeut: Ninos Chamoun.

Verkligheten Flashback: William Petzäll  

Hösten 2012 dog riksdagsledamoten William Petzäll av en överdos, bara 24 år gammal. Mot slutet engagerade han sig mycket i frågan om att få till sprututbyten för narkomaner, något som då var kontroversiellt. Nyligen så blev det William kämpade för verklighet. Riksdagen klubbade igenom en lag i januari som bland annat innebär att kommunerna inte har rätt att säga nej till ett sprututbytesprogram. Vill ett landsting ha det så kan ingen enskild kommun stoppa det. Verklighetens David Mehr träffade honom ett halvår innan det hände. Då hade den tidigare ordföranden för Sverigedemokratisk Ungdom hoppat av Sverigedemokraterna och satt i Riksdagen som politisk vilde. I denna Verkligheten Flashback hör du hela dokumentären om William.

"Som Disneyland för bögar"  

Han hoppade av juristlinjen i London, fick sitt hjärta krossat i Tel Aviv och lever just nu drömmen i Barcelona. Hör Alexander Rushworths berättelse om vilda fester och tyska porrstjärnor. Alexander Rushworth pluggar juridik i London när han plötsligt möter sitt livs kärlek under Pride i Madrid. Han bestämmer sig för att hoppa av studierna, säger upp sin lägenhet och följer sitt hjärta – till Tel Aviv.  Men det nya sambolivet blir inte riktigt som han tänkt sig.

Ätstörd och tjock: "Samhället har tagit min barndom"  

"De tjatar om att livet förkortas av att vara tjock. Men förkortas inte livet av att jag hatar mig själv? Jag lever hellre kortare och lär mig älska mig själv." Hör 22-åriga Amanda Rubensson. "De tjatar om att livet förkortas av att vara tjock. Men förkortas inte livet av att jag hatar mig själv? Jag lever hellre kortare och lär mig älska mig själv," säger Amanda Rubensson, 22. Hör hennes berättelse om glåporden som format hennes liv och om att hamna mellan stolarna i vården. Nu har hon satt sig själv i förarsätet och börjat rensa i sitt flöde på sociala medier – bort med alltför smala människor.

Syskonen Sport möter döden – på Kanarieöarna  

De kallar sig The Tribs. Marlon, Biggles och Milou Tollefors från Sverige är bofasta på Kanarieöarna och tävlar – mot cancer. Bakgrunden: deras egen pappa riskerar att dö. Hör storasyster Milou berätta om vad som händer när döden är ständigt närvarande. "Det är som en tickande bomb, men man vet inte när den kommer explodera." Milou Tollefors är veckans #Svenskenivärlden!

Efter överdosen: "Sex månader lång minneslucka"  

Ophelia har träffat en kille på Flashback. Nu ska de ses i verkliga livet, i Tantolunden i Stockholm. Hon har med sig verktygen. Han har med sig drogerna. Det är överenskommelsen. De gömmer sig i en buske och skjuter upp amfetaminet. Det är första gången för Ophelia och hon fastnar direkt.  Sen flyttar de ihop. I Verkligheten hör du 24-åriga Ophelia själv berätta om överdosen som hon nästan tre år senare fortfarande återhämtar sig ifrån.

Amine, 23: "Jag misshandlade min mamma"  

Amine slår och hotar sin mamma. Men en dag när hon ska hem från skolan så kommer hon inte in – hennes mamma har bytt lås. När Amine inser vad hon har gjort så slår ångesten och självhatet in. Om du själv har tankar om självmord finns det hjälp att få. Självmordslinjen drivs av föreningen Mind. Hit kan man ringa eller chatta anonymt dygnet runt. Här finns en lista på fler hjälplinjer, bl a Nationella hjälplinjen eller Jourhavande präst.

Soldater tillbaka i svenska Ninas by  

Nina Gualinga är höggravid när militären kommer tillbaka till Sarayacu i Ecuador. Förra gången tog byns kvinnor deras kläder och vapen medan de sov. Nu kommer presidenten hota med undantagstillstånd. I Verkligheten följer vi Nina Gualinga, 23, uppvuxen i Amazonas i Ecuador, pappa svensk och mamma kechwa. Hon reser världen runt för att berätta om hotet mot hennes eget folk och mot hela planeten. Sen sist har konflikten mellan ursprungsbefolkningen och Ecuadors regering trappats upp rejält – och det ställs på sin spets i Ninas egen by. Och så har hon en liten nyfödd pojke i knäet! Hur gick det till när hon födde honom i byn dit man bara kan komma med kanot och flygplan? Och vad kommer han ha för framtid?

Soldater tillbaka i svenska Ninas by  

Nina Gualinga är höggravid när militären kommer tillbaka till Sarayacu i Ecuador. Förra gången tog byns kvinnor deras kläder och vapen medan de sov. Nu kommer presidenten hota med undantagstillstånd. I Verkligheten följer vi Nina Gualinga, 23, uppvuxen i Amazonas i Ecuador, pappa svensk och mamma kechwa. Hon reser världen runt för att berätta om hotet mot hennes eget folk och mot hela planeten. Sen sist har konflikten mellan ursprungsbefolkningen och Ecuadors regering trappats upp rejält – och det ställs på sin spets i Ninas egen by. Och så har hon en liten nyfödd pojke i knäet! Hur gick det till när hon födde honom i byn dit man bara kan komma med kanot och flygplan? Och vad kommer han ha för framtid?

Kristin förenades med sin hemliga donator  

När Kristin är 25 får hon blodcancer. Men hennes liv räddas – av en anonym stamcellsdonator från Tyskland. Nu är de bästa vänner.

Indiens Silicon Valley: "Här är folk från hela världen"  

Världen strömmar till Bangalore i södra Indien. Hör svenska praktikanten Julius Schmidt berätta om den hårt arbetande mångmiljonstaden där ingen bryr sig om Trump. Om networking, döda valpar på gatan – och mötet med "Indiens sämsta och bästa människa".

Mardrömsjobbet: "Jag vågade inte säga ifrån"  

När 21-åriga Madeleine börjar jobba som tekniksupport är hon glad över att äntligen ha fått jobb. Men när hon klockas i allt hon gör och pressas från flera håll blir jobbet snart en mardröm.

Verkligheten Flashback: En kväll på Diset  

Den finns i varje stad, i varje litet samhälle, i varje stadsdel och varje dag går du förbi den. Du ser genom de där immiga rutorna i mörkret. Du skymtar gestalterna i värmen därinne. Du hör de högljudda rösterna och skratten. I Verkligheten Flashback återpoddar vi vad som skulle visa sig bli en riktig Verkligheten-klassiker: en kväll på kvarterskrogen Diset, i södra Stockholm – som en gång i tiden bar namnet Paradiset.

Frågesportsmiljonären: "Var det inte mer än så här?"  

Mattias Östermans stora dröm blev sann – att bli frågesportsstjärna i TV. Nu har han vunnit en miljon. Men vad händer sen, när drömmen är uppfylld Och vad gör man egentligen med en vunnen miljon? Reporter: Siri von Malmborg.

Delal och de fritagna sexslavarna  

Delal Sindy berättar om vittnesmålen från de yazidiska flickorna. Hon skapar en stödgrupp för dem som hållits som sexslavar – genom att dela sina erfarenheter kan de hitta tröst hos varandra och läka.

När tjejerna tog tillbaka ungdomsgården  

Fjortonåriga Nenne har tidigare aldrig gått till ungdomsgården. Hon är rädd att vara ensam tjej. Men saker har börjat förändras. Verkligheten följer med en kväll, när killarna inte får komma in.

Daniels första jobb – i porrbutiken  

Han är bara 15 år gammal men har redan introducerats för porr – i mängder. För Daniel har börjat jobba på pappas jobb, nämligen Sveriges största erotiska varuhus som de själva kallar det.

0:00/0:00
Video player is in betaClose