Verkligheten i P3

Verkligheten i P3

Sweden

Dokumentära berättelser från Sverige och världen. Den nakna verkligheten – vacker, ful och storslagen.

Episodes

XO XO Shuno – Iman Talabani säger som det är  

Det är första gången hon ska framföra sin dikt och hon är nervös. Kommer folk att gilla den? Det ska visa sig att folk kommer att älska den. Nu har klippet visats över 400 000 gånger.

Halvvägs runt jorden – på cykel  

Fredrika cyklar jorden runt på 1000 dagar. Nu har hon nått halvvägs. Hör om nära döden-upplevelsen i Australien, världens blåsigaste plats och oron att komma hem till ett nytt Sverige. Fredrika Ek från Sundsvall bloggar om sin resa på thebikeramble.com.

Lindas bröder dog av överdos: "Det känns som mord"  

Inom loppet av sex veckor dör båda Lindas bröder. Linda startar en jakt på sanningen. Varför dog storbror Tom och lillebror Robin? Sedan Linda Rayas båda bröder, Tom och Robin, dog i överdos har hon fört en kamp för upprättelse. I reportaget hör du också representant för Motala Lasarett svara på kritiken. Sverige har näst högst narkotikadödlighet i Europa. Hör under kan du göra din röst hörd. Vad ska Sverige göra för att få ner antalet dödsfall i överdoser?

Klara korsade Atlanten i vikingaskepp  

Världens största vikingaskepp ska för första gången korsa Atlanten. De 34 personerna i besättningen kämpar för att ta sig fram. Yngst av alla är 19-åriga Klara Loebbert. Världens största vikingaskepp ska för första gången korsa Atlanten. De 34 personerna i besättningen kämpar för att ta sig fram. Yngst av alla är 19-åriga Klara Loebbert.

Klara korsade Atlanten i vikingaskepp  

Världens största vikingaskepp ska för första gången korsa Atlanten. De 34 personerna i besättningen kämpar för att ta sig fram. Yngst av alla är 19-åriga Klara Loebbert. Världens största vikingaskepp ska för första gången korsa Atlanten. De 34 personerna i besättningen kämpar för att ta sig fram. De är fastsurrade för att inte ramla av. Yngst av alla är 19-åriga Klara Loebbert.

Lina lämnar Sverige – för att slåss  

Paret Lina och Josef från Linköping träffades genom thaiboxningen. Nu har de sålt sin lägenhet och emigrerat till thaiboxningens hemland på obestämd tid. Paret Lina och Josef från Linköping träffades genom thaiboxningen. Nu har de sålt sin lägenhet och flyttat till thaiboxningens hemland på obestämd tid – för att slåss på heltid.

Emilys bästa vän bor på gatan: "Skitstolt"  

Curtis bor på gatan i Stockholm och har missbrukat heroin i 40 år. Emily är 28 år, har jobb och bor i lägenhet på Söder. De möts av en slump och blir vänner. Curtis blir Emilys räddning ur mörkret. Emily Norling har i snart två år dokumenterat sina möten med Curtis och hans vänner. 2015 hade kortfilmen Allt man äger bär man var dag premiär. Nu jobbar hon på en långfilm om Curtis.

"Man är naiv om man tror att alla poliser sköter sig"  

De vill inte gå ut med sina namn men de vill ge dig kunskap om dina rättigheter gentemot polisen. Men vad tycker polisen om den nya sajten Snutkoll? Vad vet du om dina rättigheter gentemot polisen? För lite, om man frågar gänget som ligger bakom Snutkoll. De vill sprida information för att minimera maktmissbruk och övervåld. Kommer de att lyckas?Lyssna på första delen om Snutkoll här!

Hemligt gäng bakom Snutkoll  

Har du varit i kontakt eller kläm med polisen? Då är den här sajten något för dig, menar gänget som ligger bakom Snutkoll. Men varför vill de vara hemliga? Nu talar de ut för första gången.

Jyothi hittade sin pappa – avslöjar trafficking  

Jyothi Bousle Svahn adopterades som femåring från Indien till Sverige. I hennes adoptionspapper står att hon är familjelös. Men efter 23 år hittar hon sin indiska pappa, som också letat efter henne. Jyothi Bousle Svahn berättar i Verkligheten om resan till Indien i höstas som förändrade hela hennes liv. På vårt Instagramkonto kan du se filmen på när hon för första gången träffar sin pappa.I reportaget hör du också Arun Dohle från organisationen Against Child Trafficking samt Lovisa Kim från Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd.

Michelle kan buktala: "Jag har hittat hem"  

Hon har levt ett helt liv med en dold talang – utan att hon ens vet om det själv. Så en kväll är den mitt framför henne. I Verkligheten möter du Michelle Hammenfeldt alias Buktalar-Michelle.

Hårdockare som heilar och förnekar förintelsen  

Emelie fick nog av rasism och sexism inom subkulturen hon själv älskar – hårdrocken. Hon startar en motrörelse och får många följare. Men konsekvenserna kommer bli blodiga. Emilie fick nog av rasism och sexism inom subkulturen hon själv älskar – hårdrocken. Hon startar en motrörelse och får många följare. Men konsekvenserna kommer bli blodiga.

Jian och Anton – förbjuden kärlek  

Jian, 14 år inleder ett hemligt kärleksförhållande med Anton men hennes pappa tvingar dem att göra slut. Jian hoppar från ett hustak och hamnar på sjukhus. När pappan ser Antons tårar ändras allt. Jian och Antons kärlekshistoria har nu blivit teater. Den och andra riktiga kärleksberättelser ingår i den dokumentära pjäsen Stockholm Love, en del i Kulturhuset Stadsteaterns satsning - Stockholm berättar.

Verkligheten i "Sveriges sämsta kommun"  

I Verklighetens söndagsutgåva hör du tre berättelser från Gullspång i Västergötland. Unga politikerparet, om när Gullspångarna slöt upp mot rasism – och så killen med snabbaste moppen. I denna specialpodcast hör du tre berättelser från lilla Gullspång i Västergötland. Unga politikerparet, om när Gullspångarna slöt upp mot rasism – och så killen med snabbaste moppen. Hur är det att bo i kommunen som utsetts till Sveriges sämsta. Och vad är verkligheten bortom statistiken?

Snabbaste moppen i sämsta kommunen  

Vi hänger med Gullspångs framtid på fritidsgården där Muhammed, 15, demonstrerar sin trimmade moppe. Han vill gå gymnasium i Skövde, i Gullspång finns inget. Men kommer han flytta tillbaka? Verkligheten sänder tre kortdokumentärer från Gullspång som 2016 utsetts till "Sveriges sämsta kommun".

"Stället ska brännas ner innan helgen"  

Det riktas ett hot mot pensionatet i Gullspång som numera är asylboende. Någon hotar att sätta det i brand. I två nätter ligger Abdo sömnlös av rädsla. Samtidigt försöker Lasse lugna ner folk. Verkligheten sänder tre kortdokumentärer från Gullspång som 2016 utsetts till "Sveriges sämsta kommun".

"Vi är avhuggna från omvärlden"  

Den är utsedd till Sveriges absolut sämsta kommun. Hur är det att bo i Gullspång? Och vad är verkligheten bortom statistiken? Hör första delen i Verklighetens dokumentärtrilogi! I första avsnittet möter du unga politikerparet Lii Bergman och Elis Öqvist Bergman. När Lii flyttade hit hade partiet hon representerar en medlem i kommunen: henne själv. Följ med en kväll i det lokalpolitiska demokratidramat med ingredienserna mikrade makaroner, vildsvin och scenskräck.

Adrian dog av fentanyl  

Det ligger en person i en soffa. Han heter Adrian Berglin, är 22 år gammal – och död. Hör om giftet som dödat nästan 200 svenskar senaste året – och som säljs lagligt på nätet. Hit kan du vända dig om du eller någon du känner behöver hjälp eller information: CAN1177.se

SMS-bombad av mystisk agent: "Fan va grym jag är!"  

När Thilda Särnevång tar sig till SM-final i längdhopp har hon ögonen på sig. Efteråt plingar det till i mobilen. Men det är ingen stalker som hon först tror. Och han har ett drömerbjudande.

Utbränd av spex  

Anton Tallhage pluggar på läkarlinjen i Lund och är engagerad i studentlivet. Men det som börjar som total eufori blir något som kommer göra att Anton kraschar fullständigt. Anton Tallhage pluggar på läkarlinjen i Lund och är engagerad i studentlivet. Men det som börjar som total eufori blir något som kommer göra att Anton kraschar fullständigt.

0:00/0:00
Video player is in betaClose