Evalisa Wallin Viktor Ahldén Podcasts

  • Tog han det gula kortet medvetet? En före detta U21-landslagsstjärna i fotboll står anklagad för matchfixning. Nu testas den nya lagen om spelfusk för första gången i en pågående rättegång.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Snart kommer domen i ett uppmärksammat matchfixningsmål i Malmö tingsrätt. Mannen, en känd före detta allsvensk fotbollsspelare, ska enligt åklagaren ha tagit ett medvetet gult kort som andra sen spelat pengar på. Han ska sen ha fått en stor summa pengar efter matchen. Men mannen säger att han fick pengarna som ett lån eftersom att han under den här tiden haft ett pågående spelmissbruk.

    I samma rättegång avhandlas ett misstänkt spelfusk i division 3. En tidigare spelare står anklagad för spelfusk efter misstänkt svaga insatser och för att ha tagit emot mutor från samma person som ska ha lånat ut pengar till den allsvenska fotbollsspelaren.

    Enligt polisen har idrotten under väldigt många år varit särskilt utsatt för otillåten påverkan i olika former. Det handlar om allt från matchfixning, människohandel, hot och trakasserier till klubbpåverkan.

    Personerna bakom kan vara gäng, enskilda kriminella och huliganer samt mer sofistikerade grupper och personer. I Sverige misstänker man att runt fem kriminella nätverk är inblandade i matchfixning och ofta finns internationella kopplingar till balkan och Asien.

    Enligt siffror som P3 Krim har tagit del av så utreder Svenska fotbollförbundet just nu fem matcher efter misstanke om matchfixning.

    Och enligt ansvarig utredare på Svenska fotbollförbundet har flera av de inblandade personerna i misstänkta fuskärenden det senaste året haft ett problem med spelmissbruk.

    P3 Krim tittar denna vecka närmare på spelfusket inom svensk idrott.

     
    Om du har problem med spelmissbruk kan du söka hjälp hos följande organisationer:

    https://www.spelpaus.se/

    https://www.beroendecentrum.se/vard-hos-oss/spelberoende/

    https://spelberoende.se/

     
    Och om du vill anmäla ett fusk, trakasserier eller övergrepp och av nån anledning inte kan vända dig till din förening så kan du använda Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst:

    https://report.whistleb.com/sv/riksidrottsforbundet

    Programledare:

    Evalisa Wallin
    Viktor Ahldén

     
    Medverkande:

    Fredrik Gårdare, kriminalinspektör

    Jonas Claesson, integrity officer på Svenska Fotbollförbundet

    Daniel Windahl, f.d. tennisspelare

     
    Producent: Viktor Papini

    Reporter: Lova Nyqvist Sköld

    Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

    Kontakt: [email protected]

    Tipstelefon: 0734-61 29 15

  • Kvinnan trodde mannen höll på att dränka katter. Men väskan visade sig innehålla 13 kilo kokain. Händelsen kopplas till en större knarkhärva som sträcker sig mellan Norge och flera svenska städer.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Just nu pågår en omfattande rättegång i Örebro tingsrätt där nio personer står åtalade för bland annat narkotikabrottslighet. Men rättegången handlar också om långtgående planer på att döda personer i en kriminell gruppering som konkurrerat på narkotikamarknaden i Örebro.

    I åtalet misstänks bland annat två tjejer i 20-årsåldern från Stockholm för att ha transporterat hela 19 kg kokain över hela Sverige. Åtalet har också kopplingar till ytterligare tre andra åtal där domar har fallit.

    Centralt i berättelsen är ett narkotikalager i Göteborg där det hämtats kilovis med kokain som sen körts till andra delar av Sverige och sen planerats att föras vidare till Norge. 

    Åtalen hade troligtvis inte blivit så omfattande det inte vore för information från den krypterade appen Encrochat. Men ärendet sticker också ut för att det finns tidigare helt ostraffade personer som dömts och åtalats för synnerligen grovt narkotikabrott.

    Programledare: 

    Evalisa Wallin
    Viktor Ahldén

    Medverkande:

    Jonas Ekström, polisinspektör på spaningssektionen

    Kristoffer Stahre, försvarsadvokat

    Sina Safashad, försvarsadvokat

    Tove Kullberg, åklagare

    Producent: Viktor Papini

    Reporter: Lova Nyqvist Sköld

    Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

    Kontakt: [email protected]

    Tipstelefon: 0734-61 29 15

  • Oskar grips i sitt hem misstänkt för rån. Polisen filmar honom och hans familj och lägger ut gripandet i sociala medier. Han blir igenkänd och snart väcks kritik mot polisens agerande.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Filmen var del i en miljonsatsning från polisens sida i ett försök att locka fler människor till polisyrket. Men programmet väckte känslor och togs ner innan alla avsnitt visats.

    Det är ett av de senaste årens mest uppmärksammade händelser kring polisens agerande i sociala medier.

    Och nyligen så kom en intern utredning från polisens dataskyddsombud fram till att det finns en hel del brister i polisens arbete på sociala medier.

    En ny handbok med rekommendationer för hur poliser ska agera i sociala medier ska bli klart under året men redan nu kan vi avslöja att det är slut på fotograferande och filmande av personer under gripanden.

    P3 Krim tittar den här veckan närmare på polisens officiella men också anonyma konton online.

    Programledare: 

    Evalisa Wallin
    Viktor Ahldén

    Medverkande:

    Oskar, greps och filmades av polisen

    Max V Karlsson, reporter och ledarskribent Dagens Etc

    Dunkelgrå, anonym polis på Twitter

    Fredrik Berg, chef för sociala medier hos polisen

    Producent: Viktor Papini

    Reporter: Lova Nyqvist Sköld

    Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

    Kontakt: [email protected]

    Tipstelefon: 0734-61 29 15