James Velasquez Podcasts
-
I samarbete med Sveriges Filmregissörer
Detta är en inspelning från Kulturakademins masterclass i regi med Goran Kapeanovic där deltagarna är med och ställer frågor. Inspelningen är från den 7:e december 2021. Intervjun med Goran Kapeanovic som också ingick i masterclassen kan ses här: https://youtu.be/z3v0YtFPnzU
Möt den prisbelönta regissören bakom filmer och tv-serier som Min faster i Sarajevo, Kalifat, Den som dräper – Mörkret, Knutby (bland många andra)
Med utgångspunkt i bl.a. Tv serie ”Kalifat”, ”Den som dräper” och ”Knutby” har regissön Goran Kapetanović och moderator James Velasquez ett fördjupande samtal om att arbeta som konceptuerande filmregissör för framgångsrika TV serieformat. Fokus ligger på regiarbete, research, och casting för serieformat men också på vad som är alldeles särskilt utmaning med just att regissera tv-serie. De kommer även att prata om samarbete med fotografen och scenografen under olika faser av produktionen.
Filmregissör: Goran Kapetanović
Kapetanović föddes och växte upp i Sarajevo, men är nu bosatt i Malmö. Som 17 åring flydde han till Sverige 1991 från kriget i dåvarande Jugoslavien. Han är utbildad vid Stockholms konstnärliga högskolas regilinje 2001–2004 och är anställd som adjunkt vid Teaterhögskolan i Malmö. Han har regisserat kortfilmer som Eko (2004), En familj (2004), Kiruna-Kigali (2012), Flykting 532 (2015), långfilm Min faster i Sarajevo (2016) och Krig (2017) samt thrillerserien Kalifat (2020). Den som dräper – Mörkret (TV-serie), Knutby ( tv-serie) 2021
Han har mottagit över 20 internationella filmpriser. För Kiruna-Kigali vann han bästa kortfilm på Toronto Short Film Festival och blev kortlistad för en Oscar 2013. Min faster i Sarajevo fick sex Guldbaggenomineringar varav Kapetanović vann priset för bästa regi.
Kapetanović var värd för Sommar i P1 den 29 juli 2021.
Moderator: James Velasquez
James Velasquez arbetar som frilansande 1st Assistant Director på långfilm, tv-produktioner och reklamfilm. Han började i filmbranschen 1995 efter examen från University of Arizona i Media Arts/Filmmaking. James började sin karriär i Los Angeles. Sen dess har han arbetat med över 50 långfilmer och tv-produktioner, både i USA och i Sverige. Han är examinerad i Movie Magic Scheduling och har använt sig av det i varje produktion sedan 1995 och dessutom hållit ett flertal kurser och workshops i ämnet, både för 1st AD och blivande. James ser varje nytt projekt som en utmaning och en möjlighet att få nya erfarenheter. Att både kunna dela med sig av sin egen kompetens och samtidigt hjälpa andra ser han som en möjlighet att själv utvecklas. -
I samarbete med Sveriges Filmregissörer
Detta är en inspelning från Kulturakademins masterclass i regi med Maria Eriksson Hecht där deltagarna är med och ställer frågor. Inspelningen är från den 22:e oktober 2021. Intervjun med Maria Eriksson Hecht som också ingick i masterclassen kan ses här: https://youtu.be/hxP633oXfag
Med utgångspunkt i bl.a. kortfilmen ”Skolstartssorg” (2017), som visades på över 100 internationella filmfestivaler och vann över 40 priser, har regissör Maria Eriksson-Hecht och moderator James Velasques ett fördjupande samtal om att arbeta med barn framför kameran. Fokus ligger på konkreta verktyg, tips och trix, men också på vilka svårigheter som kan uppstå och vad som är alldeles särskilt underbart unikt med just barn på film. De kommer även att prata om casting, repetitionsteknik, manusanalys och samarbetet med fotografen. Samt skillnaderna mellan att arbeta med barn/amatörer jämfört med professionella skådespelare.
Filmregissör: Maria Eriksson-Hecht
Maria Eriksson-Hecht (1986) är en stockholmsbaserad filmregissör uppväxt i Göteborg. Hon är utbildad i filmregi vid Stockholm dramatiska högskola (nuvarande SKH), med en kandidatexamen 2012 och en masterexamen 2017. Marias mångfaldigt prisbelönta filmer är skådespelardrivna och relationsorienterade; de präglas av en hög emotionell laddning och en tydligt humanistisk blick på människan. Nu senast är hon aktuell med kortfilmen ”Alvaret” som i augusti hade premiär på den italienska filmfestivalen Giffoni.
Maria jobbar ofta med unga skådespelare som har liten eller ingen tidigare erfarenhet av filmskådespeleri. Genom arbetet med ett dussintal kort-och novellfilmer med barn och unga i huvudrollerna har hon skaffat sig en gedigen erfarenhet av att arbeta med allt från livliga 4-åringar till truliga tonåringar. Hennes examensarbete vid SKHs masterutbildning bestod av kortfilmen ”Skolstartssorg”, som vid dags dato vunnit över 40 festivalpriser, och den tillhörande masteruppsatsen ”Att regissera barn”. En uppsats som idag används flitigt på svenska filmskolor och som tycks vara unik då det helt saknas skrivna böcker om barn framför kameran inom fiktionsfilm.
För närvarande arbetar Maria med sin långfilmsdebut ”Kevlarsjäl” tillsammans med Zentropa och gör förberedelser för de avsnitt på den andra säsongen av ”Tunna blå linjen” som hon ska regissera.
Moderator: James Velasquez
James Velasquez arbetar som frilansande 1st Assistant Director på långfilm, tv-produktioner och reklamfilm. Han började i filmbranschen 1995 efter examen från University of Arizona i Media Arts/Filmmaking. James började sin karriär i Los Angeles. Sen dess har han arbetat med över 50 långfilmer och tv-produktioner, både i USA och i Sverige. Han är examinerad i Movie Magic Scheduling och har använt sig av det i varje produktion sedan 1995 och dessutom hållit ett flertal kurser och workshops i ämnet, både för 1st AD och blivande. James ser varje nytt projekt som en utmaning och en möjlighet att få nya erfarenheter. Att både kunna dela med sig av sin egen kompetens och samtidigt hjälpa andra ser han som en möjlighet att själv utvecklas. -
I samarbete med Sveriges Filmregissörer
Detta är en inspelning från Kulturakademins masterclass i regi med Carl Javér där deltagarna är med och ställer frågor. Inspelningen är från den 3:e september 2021. Intervjun med Carl Javér som också ingick i masterclassen kan ses här: https://youtu.be/F41Hegx9aCM
Med utgångspunkt i filmen Rekonstruktion Utøya, som vann två guldbaggar 2019 för bästa regi och bästa dokumentärfilm samt fick det högsta betygsindex för recensioner av alla svenska filmer 2018, har regissör Carl Javér och moderator James Velasques ett samtal om dokumentärens berättarsätt med fokus på teknik, etik, berättarverktyg, point of view, klippning och den rekonstruerande dokumentärens styrkor och svagheter. De talar även om varför film fungerar på oss människor och varför en forskare som åt en banan hade avgörande betydelse för vår förståelse av det.
Filmregissör: Carl Javér
Carl Javér kommer ur en observerande filmtradition och står bakom filmer som Sjukhuset, Skolan, Heroin och Alla hittar Kärlek utom jag - flera av dem dokumentärserier.
Han var pionjär och utvecklade den lätta digitala tekniken på 90-talet. Idag föreläser han på filmskolor som Akademin Valand, Stockholms Dramatiska Högskola och Stavanger Universitet. Han är Ordförande i Sveriges Filmregissörer och sitter i nomineringsgruppen för Guldbaggen för dokumentärfilm.
Han driver också tillsammans med Fredrik Lange det konstnärligt inriktade filmbolaget Vilda Bomben Film AB på Konstepidemin i Göteborg som samarbetar men en mängd olika regissörer däribland Morgane Dziurla Petit, Karin Wegsjö, Bo Sjökvist och Gunnar Bergdahl. Filmer som Vilda Bomben Film producerat de senaste åren inbegriper; Excess Will Save Us, Ingen tid för kärlek, Freak Out, Rekonstruktion Utøya och kortfilmerna Detta är Natten, Ansiktet i Lönndörren och Bad Lesbian. Carl utbildade sig på filmskolan på Biskops Arnö. Carl Javérs senaste dokumentär Rekonstruktion Utøya hade sin internationella premiär på Berlinale 2019 och vann Guldbagge för Bästa dokumentärfilm och Bästa regi 2019 samt nominerades till Nordiska Rådets filmpris 2019. Rekonstruktion Utöya fick det högsta betygsindex för recensioner av alla svenska filmer 2018.
Moderator: James Velasques
James Velasquez arbetar som frilansande 1st Assistant Director på långfilm, tv-produktioner och reklamfilm. Han började i filmbranschen 1995 efter examen från University of Arizona i Media Arts/Filmmaking. James började sin karriär i Los Angeles. Sen dess har han arbetat med över 50 långfilmer och tv-produktioner, både i USA och i Sverige. Han är examinerad i Movie Magic Scheduling och har använt sig av det i varje produktion sedan 1995 och dessutom hållit ett flertal kurser och workshops i ämnet, både för 1st AD och blivande.
James ser varje nytt projekt som en utmaning och en möjlighet att få nya erfarenheter. Att både kunna dela med sig av sin egen kompetens och samtidigt hjälpa andra ser han som en möjlighet att själv utvecklas.