Episoder


  • Kinas ledare Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin har lovat varandra tätare militära band. Vad det innebär i detalj är det ingen som riktigt vet, men länderna höll nyligen gemensamma militärövningar i Japanska havet. Så frågan är hur ländernas fördjupade samarbete kommer att påverka omvärlden? För trots att mycket skaver mellan världsledarna så uppträder de som bästisar när världen ser på. Dessutom jobbar de mot samma mål: att montera ner den USA-ledda världsordningen.
    Men hur långt är de beredda att gå?
    Hur bra vänner är Xi Jinping och Vladimir Putin egentligen?
    Och vilka konsekvenser kan ländernas utökade samarbete få?
    Gäst: Niclas Vent, reporter på Aftonbladet.
    Programledare och producent: Julia Fredriksson.
    Kontakt: [email protected]


  • Diabetesläkemedlet Ozempic har tagit världen med storm. Till en början utvecklades läkemedlet för personer med diabetes, men ganska snabbt syntes en oväntad effekt. För det aktiva ämnet semaglutids aptitminskande egenskaper fick patienterna att rasa i vikt.
    Sedan dess har Ozempic även använts för personer med fetma, vilket har resulterat i en explosionsartad efterfrågan. Nu har det enorma intresset skapat en oreglerad marknad där läkemedlet ibland skrivs ut till personer utan övervikt. I vissa kretsar kallas det till och med “ätstörning i en spruta”. Vad får det för konsekvenser om Ozempic skrivs ut till alla och hur kommer framtiden att se ut?
    Gäst: Ylva Trolle Lagerros, överläkare på Centrum för obesitas i Stockholm och docent vid Karolinska institutet.
    Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
    Klipp i avsnittet: E! News, VOX, Inside Edition, P4 Sörmland.

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.


  • PREMIÄR!
    Det är här, i Aftonbladet Dailys podd om USA-valet, du vill hänga i höst!
    Vi kommer ge dig de roligaste spaningarna och fördjupa oss i ett ämne varje vecka.
    I det här avsnittet blir det stort fokus på Kamala Harris och den senaste debatten. Men vi undrar också: Kommer Taylor Swifts katt, Benjamin Button, avgöra valet eller blir han uppäten av immigranter i Springfield?
    Gäster: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet och Alex Lange, demokrat och politisk analytiker.
    Programledare och producent: Jenny Ågren.
    Redaktör/research: Johanna Holm.
    Redigering: Viktoria Hummelstedt.
    Exekutiv producent: Victor Lundberg.
    Kontakt: [email protected].


  • Det har nu gått sju år sedan skandalprojektet Fyre Festival skapade rubriker världen över. Festivalen marknadsfördes av modeller som Kendall Jenner, Elsa Hosk och Bella Hadid och biljetterna såldes snabbt slut. Besökarna betalade upp till 35 000 kronor för vad de trodde skulle bli en lyxfestival på Pablo Escobars privata ö i Bahamas, men istället möttes de av något helt annat. Arrangörerna för festivalen var entreprenören Billy McFarland åochrapparen Ja Rule. Mcfarland dömdes senare till sex års fängelse för bedrägeri, men båda stämdes på över 800 miljoner kronor. Men trots floppen 2017 verkar Fyre Festival få en uppföljare våren 2025. I alla fall enligt McFarland.
    Blir Fyre Festival 2.0 en andra chans eller ännu en skandal?
    Gäst: Emanuel Silva, nöjesreporter på Aftonbladet.
    Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
    Klipp i avsnittet: CBS Miami, ABC News, NBC News.
    Kontakt: [email protected]


  • Det svenska herrlandslaget i fotboll har vunnit sina två senaste matcher - men det enda det fortfarande pratas om är sprickan mellan Jon Dahl Tomasson och Hugo Larsson. Hugo Larsson lämnade landslagssamlingen i söndags efter att ha kritiserat Dahl Tomasson. Det är inte helt vanligt att spelare går ut och kritiserar sin tränare, men det har hänt förr. Frågan är hur den här sprickan kommer påverka relationen mellan Hugo Larsson och Jon Dahl Tomasson framöver. Trots att förbundskaptenen både vunnit och förlorat sina inledande matcher på nya jobbet så pratas det redan om hur länge han blir kvar på posten.
    Ja, det finns en hel del frågor att reda ut kring det svenska herrlandslaget i fotboll. Vi gör ett försök i att reda ut det i dagens avsnitt.
    Gäst: Oskar Kiisk, programledare för Sportbladet Allsvenskan.
    Programledare och producent: Jenny Ågren.
    Klipp från: TV4, Aftonbladet.
    Kontakt: [email protected].


  • Terrorgruppen IS-Khorasan, förkortad som IS-K, har kopplats till flera terrordåd under 2024. Bland annat attacken mot en konserthall i Moskva där över 130 personer dödades. De har också försökt attackera OS i Paris, Taylor Swifts konserter i Wien och riksdagen i Stockholm. Gruppen tog även på sig ansvaret för attentatet i Bryssel förra året, där två svenskar dödades i samband med en fotbollslandskamp. Nu kallar FN dem för "det största externa terroristhotet mot Europa". Samtidigt som IS-K har ökat sin aktivitet kraftigt, varnar flera experter för att även IS är på uppgång igen.
    Vilka är IS-Khorasan?
    Hur sammankopplade är de egentligen med IS?
    Och hur oroliga behöver vi vara?
    Gäst: Fredrik Meiton, utredare vid Center mot våldsbejakande extremism och forskare.
    Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
    Klipp i avsnittet: SVT, CBS News.
    Kontakt: [email protected]


  • Förra veckan var det som att inrikespolitiken drog igång på riktigt efter en ganska seg sommar. Det började med en pressträff om satsningar i höstbudgeten där nyheten kom att den omdiskuterade flygskatten slopas. Och sedan, helt oväntat, kastade utrikesministern Tobias Billström in handduken och lämnade politiken. Så nu har Ulf Kristersson två luckor att fylla när riksdagen återigen öppnar på tisdag.
    Hur kommer den här politikhösten egentligen att se ut?
    Vad kommer skapa mest debatt ?
    Och vilka är Kristerssons största utmaningar?
    Gäst: My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
    Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
    Klipp i avsnittet: Sveriges Radio, SVT, TV4 Nyheter.
    Kontakt: [email protected]


  • Kriget i Ukraina fortsätter. Den senaste tiden har vi hört om ryska attacker mot Poltava och hur Ukrainas motoffensiv i Kursk försvagar dem på andra håll.
    Experter menar att tanken med offensiven var att lätta på trycket på andra håll i Ukraina, som i Donetsk. Men Ryssland nappade inte på betet.
    Samtidigt så har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjort sig av med flera ministrar i sin regering. Enligt officiella uppgifter ska ministrarna ha lämnat frivilligt och president Zelenskyj har sagt att regeringen behöver ny energi.
    Kriget har pågått i över 2,5 år och nu befarar man att stödet till Ukraina kommer minska, att det finns en trötthet i att stötta landet.
    Hur går det med Ukrainas offensiv? Hur är det med stödet från väst och vilka risker finns den närmaste tiden?
    Gäst: Niclas Vent, reporter på Aftonbladet.
    Programledare och producent: Jenny Ågren.
    Klipp från: BBC News, DW News.
    Kontakt: [email protected].


  • I Frankrike står en 70-årig man anklagad för att i flera år ha drogat sin 72-åriga fru och sedan låtit ett dussintal män våldta henne. Det var i slutet av 2020 som kvinnan kallades till en polisstation i södra Frankrike. Där fick hon höra en häpnadsväckande historia.
    Hennes make sedan 50 år hade, enligt polisen, krossat sömntabletter och blandat dom i hennes mat och dryck för att försätta henne i djup sömn. Sen hade han, tillsammans med flera olika män, våldtagit henne, samtidigt som det hela filmades. Övergreppen, som kvinnan inte hade någon aning om, pågick i nästan tio år. Nu har rättegången inletts, och offret, den 72-åriga kvinnan, har begärt att den ska vara öppen för allmänheten.
    Fallet har minst sagt väckt starka känslor och har drivit på debatten om Frankrikes syn på sexuella övergrepp och samtycke – men samtidigt så har rättegången bara börjat å frågan är hur mycket det kommer att påverka landet på lång sikt.
    Så vad är det egentligen som har hänt? Hur har det franska folket reagerat och kommer det här fallet att få några politiska konsekvenser?
    Gäst: Johan Tollgerdt, frilansreporter, boende i Frankrike.
    Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
    Avsnitt i klippet: France 24.
    Kontakt: [email protected].


  • Hårdare straff, fler fångar och överfulla fängelser är en ekvation som drabbat många länder de senaste åren. I Storbritannien är överbeläggningarna på landets anstalter så stora att tusentals intagna måste släppas ut i förtid. Men lösningen är inte okontroversiell, och kritiker har varnat för vad den kan leda till.
    Vad är det som skapat krisen från början?
    Hur allvarligt är läget i de brittiska fängelserna?
    Och vad kommer regeringens planer att få för konsekvenser?
    Gäst: Petter Larsson, Aftonbladets reporter i London.
    Programledare och producent: Julia Fredriksson.
    Klipp i avsnittet: The Guardian, Channel 4.
    Kontakt: [email protected]


  • Vitvalen Hvaldimir, som väckte stor uppståndelse när han dök upp i både norska och svenska vatten, har i helgen hittats död. Det var 2019 som Hvaldimir upptäcktes av ett gäng fiskare i Norge. Då var han utrustad med en kamerasele med texten "Equipment of St. Petersburg". Sedan dess har det spekulerats flitigt om det skulle kunna handla om en "spionval" som tränats av Ryssland. Hvaldimir har varit en stor snackis efter att han sommaren 2023 dök upp på flera ställen i Sverige och Norge. Många som har mött valen har beskrivit honom som väldigt nyfiken och att han gärna sökte kontakt, något som experter menar kan tala för att Hvaldimir har haft någon typ av relation med människor tidigare.
    Men i lördags hittades han död utanför norska Rogaland, och det finns nu uppgifter om att dödsorsaken inte var naturlig, vilket återigen har drivit på spekulationerna.
    Så, vad vet vi egentligen om Hvaldimir och hans mystiska bakgrund?
    Gäst: Andreas Fahlman, senior forskare vid akvariet Oceanografik som tidigare har jobbat med både delfiner och vitvalar.
    Producnet och programledare: Olivia Bengtsson.
    Klipp i avsnittet: WION, ABC NEWS, Aftonbladet.
    Kontakt: [email protected]


  • "Good night, Malaysian 370." Det var det sista som hördes från det malaysiska planet med flightnummer MH370. Planet skulle flyga från Kuala Lumpur till Peking, men efter två timmar i luften, någonstans över Indiska oceanen, försvann planet från radarn. Trots att sökinsatsen är en av de största genom tiderna, har planet, med de 239 personerna ombord, aldrig hittats. De enda konkreta spåren är ett tiotal vrakdelar som flutit i land på den franska ön Réunion, på Madagaskar och längs Afrikas västkust. Under åren som gått har teorierna om vad som kan ha hänt avlöst varandra. Det har spekulerats om allt från kapning och strömavbrott till en avsiktlig handling av någon av piloterna. Men nu hävdar den australiska forskaren Vincent Lyne att han både vet vad som hände och var planet ligger.
    Kan det tio år långa mysteriet äntligen vara på väg att lösas?
    Gäst: Mattias Kjellman, reporter på Aftonbladet.
    Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
    Klipp i avsnittet: CBS Morning, Sky News, MSNBC.
    Kontakt: [email protected]


  • Det har återigen blivit dags för ett kungligt bröllop – men den här gången omgärdas festen av flera skandaler. Det är prinsessan Märtha Louise som ska gifta sig med sin nya kärlek, shaman Durek Verrett. Paret har varit tillsammans sedan 2019 och sen dess har det skrivits och rapporterats spaltmeter om dem. Märtha Louise har fått kritik för att hon använt sig av sin titel när hon gjort reklam för shamanens produkter och Durek Verrett har gjort flera kontroversiella uttalanden, som kritiserats hårt.

    Men nu vankas alltså ett stort bröllop i norska Geiranger och det ser ut att bli en helg som gästerna sent kommer att glömma. En gäst som inte kommer är kronprinsessan Mette-Marits son, Marius Borg Høiby. I början av augusti avslöjades att han misshandlat sin före detta flickvän, något som han också erkänt. Sen dess har fler och fler detaljer kring honom avslöjats.

    Varför snackas det så mycket om det här bröllopet? Hur mycket har skandalerna påverkat kungahuset och kan de återställa förtroendet hos det norska folket?
    Gäst: Jenny Alexandersson, hovreporter på Aftonbladet.
    Programledare och producent: Jenny Ågren.
    Klipp från: Sveriges Radio, Youtube; Royal Rundown.
    Kontakt: [email protected].


  • Den amerikanska soldaten, Travis King, blev en världsnyhet när han plötsligt sprang över gränsen till Nordkorea. King, som anslöt sig till USA:s armé 2021 och stationerades i Sydkorea, fängslades 2023 misstänkt för flera brott och skulle egentligen eskorteras hem till USA. Men Travis King hade andra planer. Istället anslöt han sig till en grupp turister som fick en guidad tur av den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea, och under rundturen smet han in i Nordkorea. Efter två månader i nordkoreanskt förvar eskorterades han tillbaka till USA, där den rättsliga processen fortsatte. Nu, drygt ett år senare, står han inför rätta i Texas, och riskerar att dömas till flera års fängelse. Men mysteriet med den avhoppade soldaten finns kvar.
    Varför sprang den då 23 årige amerikanen över gränsen till ett av världens farligaste länder? Vad är det han står anklagad för?
    Och vad väntar honom nu?
    Gäst: Emelie Svensson, Aftonbladets USA-korrespondent.
    Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
    Klipp i avsnittet: CNN, WHAS-TV, SVT Nyheter.
    Kontak: [email protected]


  • Riksbankens senaste sänkning av styrräntan var både ett väntat och välkommet besked. Vi ser dessutom ut att kunna vänta oss fler sänkningar innan årets slut. Samtidigt har irriterade låntagare undrat varför bankerna inte sänker räntorna i samma takt som RIksbanken.
    Hur går det ihop?
    Hur kommer sänkningarna att märkas i plånboken?
    Hur mycket kan man pressa sin bank?
    Och vågar vi andas ut nu?
    Gäst: Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.
    Programledare och producent: Julia Fredriksson.
    Kontakt: [email protected]


  • De senaste dagarna har konflikten i Mellanöstern trappats upp. På söndagen utförde Israel vad de kallar ”förebyggande attacker” mot mål i Libanon. Kort därefter svarade den Iranstödda shiamilisen Hizbollah med att avfyra flera hundra raketer mot Israel över gränsen från Libanon. Hizbollahs attacker sägs vara en hämnd efter att shiamilisens befälhavare Fuad Shukr dödades i Beirut i slutet av juli. Samtidigt som Hizbollah säger att söndagens attacker var en framgång, hotar den högsta ledaren med att de kan tänka sig att attackera Israel på nytt.
    Så, vilka är egentligen Hizbollah och vad är det de vill?
    Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
    Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
    Klipp: BBC News, Al Jazeera English, Press TV.


  • Sportbladet Daily pratar med Hasse Backe om Sven-Göran Eriksson.

    Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, Sveriges främsta fotbollstränare genom tiderna, har gått bort vid 76 års ålder. Han började sin tränarkarriär som assisterande tränare i Degerfors IF innan han ledde IFK Göteborg till stora framgångar, inklusive en seger i Uefacupen 1982. Efter sina framgångar i Sverige fortsatte Svennis sin tränarbana i Europa, där han tränade lag som Benfica, Roma och Lazio. År 2000 ledde han Lazio till en Serie A-titel. Svennis blev också förbundskapten för Englands herrlandslag och förde dem till kvartsfinal i både VM 2002 och 2006 samt EM 2004.

    Gäst: Hasse Backe, fotbollsexpert.
    Programledare: Erika Nielsen


  • Råttor är ett problem världen över. Hittills i år har nära en halv miljon fångats i Sverige.
    I New York pågår ett, som borgmästaren själv kallar det, "War on Rats," och längs frontlinjerna i Rysslands krig mot Ukraina har soldater blivit sjuka på grund av råttinvasioner.
    För råttor är just ett skadedjur som kan sprida sjukdomar och parasiter – bland annat salmonella och hantavirus. Samtidigt är de små gnagarna viktiga i ekosystemet, och har dessutom använts som försöksdjur under en lång tid, vilket har lett till viktiga medicinska framsteg. Från 2021 till 2022 såg man en ökning av råttor i Sverige, frågan är hur det ser ut idag? Har vi en så kallad råttinvasion?
    Gäst: Håkan Kjellberg, global skadedjursexpert på Anticimex.
    Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
    Klipp i avsnittet: CBS New York, TV4 Nyheterna, PBS NewsHour, Animal Planet.
    Kontakt: [email protected]


  • Lyxbåten Bayesian kapsejsade på bara någon minut utanför Siciliens kust. Båten hade lagt till i en hamnstad utanför italienska Palermo när den uppges ha träffats av en spjutliknande tornado. 15 personer kunde räddas och sex personer har hittats döda. Bland de som bekräftats döda finns den brittiske techmiljardären Mike Lynch.
    Vem är han?
    Och vad var det egentligen som hände?
    Gäst: Petter Larsson, Aftonbladets reporter i London.
    Programledare och producent: Julia Fredriksson.
    Klipp i avsnittet: BBC och SVT.
    Kontakt: [email protected]


  • Ukrainas överraskande motoffensiv på rysk mark har nu pågått i över två veckor och landet hävdar att de kontrollerar över 1200 kvadratkilometer i Kurskregionen. Och under natten till onsdag rapporterade Ryssland att de skjutit ner ett tiotal ukrainska drönare på väg mot Moskva, en attack som beskrivs som den största någonsin mot huvudstaden. Samtidigt vädjar president Zelenskyj om att få använda långdistansrobotar från allierade länder mot mål längre in i Ryssland. Enligt vissa experter är det högts troligt att väst kommer att gå med på Zelenskyjs önskan, något som skulle kunna få Ryssland och Putin att återigen skramla med kärnvapen.
    Så hur pressade är Putin och Kreml just nu?
    Och hur kan de tänkas svara om Ukrainas framgångar fortsätter?
    Gäst: Joakim Paasikivi, militärexpert och tidigare lärare på försvarshögskolan.
    Programledare och producent: Olivia Bengtsson.
    Klipp i avsnittet: ABC NEWS, CNN.
    Kontakt: [email protected]