Episoder
-
I det tredje avsnittet intervjuar Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson Shoshana Zuboff, och diskuterar vad som hänt sedan boken kom ut. Har demokratin någon chans? Detta avsnitt är ett samarbete med Bokmässan i Göteborg, som förste sände intervjun.
Övervakningskapitalismen: vid maktens nya frontlinjer av den amerikanska filosofen Shoshana Zuboff, som nu utkommer på svenska, har beskrivits som den viktigaste boken i vår tid. I tre fördjupande poddar från Aftonbladets kultur går vi igenom bokens innehåll och betydelse.
-
I andra avsnittet diskuterar vi de ekonomiska konsekvenserna av övervakningskapitalismen med den prisbelönta ekonomijournalisten Andreas Cervenka, som har bott i Silicon Valley i flera år och bevakat techjättarna.
"Övervakningskapitalismen: vid maktens nya frontlinjer" av den amerikanska filosofen Shoshana Zuboff, som nu utkommer på svenska, har beskrivits som den viktigaste boken i vår tid. I tre fördjupande poddar från Aftonbladets kultur går vi igenom bokens innehåll och betydelse.
-
Manglende episoder?
-
”Övervakningskapitalismen: vid maktens nya frontlinjer” av den amerikanska filosofen Shoshana Zuboff, som nu utkommer på svenska, har beskrivits som den viktigaste boken i vår tid.
I tre fördjupande poddar från Aftonbladets kultur går vi igenom bokens innehåll och betydelse.
I första avsnittet diskuterar Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson, författaren och teknikjournalisten Mattias Beijmo och kulturjournalisten Cecilia Djurberg bokens viktigaste begrepp och argument. Bokens författare, Harvardprofessorn Shoshana Zuboff, presenteras.
-
Ali Esbatis nya bok ”Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle”, är tillägnad hans dotter.
En vacker dag kommer hon att få läsa vad som hände på Utøya den 22 juli 2011 då terroristen Anders Behring Breivik avrättade 69 barn och ungdomar eftersom de var medlemmar i det socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF.
Men inte än.
Boken har tagit lång tid att skriva.
Dels för att innehållet är så mörkt. Men även för att den politiska utvecklingen efter massakern gått i helt motsatt riktning mot vad han och många andra trodde när mördarens fascistiska ideologi avslöjades.
Den islamofoba terrorismen har fortsatt att växa, och den har hämtat inspiration i Behring Breiviks barnamord. Senast i Christchurch, Nya Zeeland.
Direkt efter dådet uppstod en dragkamp om hur händelsen skulle tolkas och förstås. Arbeiderpartiet var splittrat internt. Skulle de våga ta i den politiska frågan om vilka som skapat konspirationsteorin bakom dådet – att vänstern och socialdemokratin importerat invandrare för att förstöra den norska kulturen? Partiet vågade inte. Och två år senare förlorade de valet. Fremskrittspartiet, som Anders Behring Breivik själv var medlem i, ingick plötsligt i regeringen.
Tio år har gått. Hatet mot muslimer och vänstern har fortsatt växa, till den grad att överlevaren Ali Esbati hånats i den norska offentligheten för sitt hårda ställningstagande mot rasism.
Hur kunde detta bli Utøyas efterbörd? Och går utvecklingen att vända?
I Aftonbladet kulturs podd samtalar Ali Esbati med Karin Pettersson och Martin Aagård.
-
Sven Anders Johansson är professor i litteraturvetenskap och författare till den provokativa boken "Litteraturens slut" (Glänta hardcore, 2021), där han argumenterar för att litteraturen som vi känner den håller på att förpassas till historien.
Vad menar han egentligen? Är moralismen så förkvävande just nu att det inte längre går att skriva romaner? Och är moralismen egentligen ett nyliberalt projekt?
Rebecka Kärde, Martin Aagård och Karin Pettersson ställer honom mot väggen i ett samtal om politik, skapande och en konstform som kämpar för att få syre.
-
Tisdag den 26 januari kom beskedet att Lars Norén är död i sviterna av en infektion med Covid-19.
Vi spelar in det här dagen efter, på förintelsens minnesdag, ett skede i historien som länge varit närvarande i Noréns verk.
Med oss för att prata om den störste författare och teaterman Sverige sett sen den sene Strindberg är Thomas Hanzon – skådespelare vid Dramaten, Barbro Westling – konstnär, teaterkritiker och författare till avhandlingen ”Lars Norén, dramatikern” samt Claes Wahlin – Aftonbladets teaterredaktör.
Hur blev Lars Norén Sveriges störste författare? Hur gick resan från den borgerliga, amerikanska teatern till experimenten och skandalpjäsen 7:3, till?
Vi nördar ner oss i hur denne osentimentale grafoman arbetade med sina texter och med skådespeleriet.
Och vi ställer oss frågan om han egentligen var rädd för att dö?
-
Första maj ställs in – vad händer då?Vi gästas av antifascisten, aktivisten och journalisten Mathias Wåg, expert på sociala rörelser och gatuprotester. Måste man ses i verkliga livet för att skapa en livskraftig politisk rörelse? Vart tar Generation Greta vägen nu? Varför misslyckades vänstern med att mobiliseras på internet när extremhögern lyckades? Och kommer det att bli kravaller i World of Warcraft? Det är några frågor du får svar på i veckans avsnitt.
-
Liberalismen har blivit vänster igen, kärleken till den fria marknaden var bara en parentes. Det säger filosofen Jesper Ahlin Marcheta när vi diskuterar serien Unorthodox, en serie där individen ställs mot kollektivet.Vi kritiserar Berlinhipsters och frågar oss om Schubert verkligen kan frigöra människan längre. Dessutom försvarar Martin Aagård den ultraortodoxa konservatismen mot fritänkare som Esty.
-
Andra avsnittet av Aftonbladet kulturs karantänpodcast.
-
Aftonbladet Kultur poddar i karantän.
-
I oktober kom Michel Houellebecqs nya roman Serotonin ut på svenska. Aftonbladets Johanna Frändén recenserade den i januari när den släpptes på originalspråket franska och är med och pratar om den, samt om Houellebecqs författarskap och varumärke med Martin Aagård och programledare Cecilia Djurberg. Frågan vi ställer oss: Varför hamnar inte provokatören Michel Houellebecq i samma skitstormar som exempelvis Peter Handke? 'Producent och programledare: Cecilia DjurbergJingelmusik: Jens Peterson BergerEn podcast från Aftonbladet Kultur
-
Specialavsnitt med höjdpunkter från Aftonbladets monterprogram på Bokmässan i Göteborg 26-29 september 2019. Några teman på scenen i år var sex, metoo, moral, män och kvinnor, samt stad och land. I avsnittet hör vi liveinspelningar där Göran Greider pratar med Marit Kapla om hennes Osebol, Sinziana Ravini pratar sex och feminism med brittiska författaren Caitlin Moran, Horace Engdahl pratar om Paris nattliga liv med Claes Wahlin och med utgångspunkt hos den franske 1700-talsförfattaren Rétif de la Bretonne. Och så intervjuar Åsa Linderborg Fredrik Virtanen om hans bok Utan Nåd, samt Vigdis Hjorth om hennes nytolkning av Ibsen.Producent: Cecilia DjurbergMusik: Jens Peterson Berger
-
I avsnittet pratar vi om stämningen på Börshuset, vad det är som gör Olga Tokarczuks så bra och förstås om kontroverserna runt Peter Handke. Medverkande: Claes Wahlin, Martin Aagård & Anna Andersson
-
I säsongsavslutningen av Aftonbladet Kulturs podd pratar kritikerna Jack Hildén, Göran Sommardal och Sandra Wejbro med programledare Cecilia Djurberg om tv-serier. Ett oöverstigligt ämne som ändå känns viktigt att försöka angripa, eftersom tv-serierna är en stor del av mångas liv och påverkar vad vi pratar om. Hur utvecklas format och berättande och varför? Vad gör de amerikanska serierna med oss och formar de vår världsbild? Vi bjuder också på tips på både amerikanska, europeiska och kinesiska serier att se på semestern. Procucent & programledare: Cecilia DjurbergMusik: Jens Peterson Berger
-
På kort tid har tre böcker kommit ut som alla rymmer kritiska perspektiv på Metoo och krisen i Svenska Akademien: Katarina Frostensons K, Horace Engdahls De obekymrade och Fredrik Virtanens Utan nåd.Martin Aagård, Claes Wahlin och Cecilia Djurberg pratar om hur dessa böcker kan läsas - som litteratur, partsinlagor och fenomen i förhållande till medielogiken.Programledare och producent: Cecilia DjurbergMusik: Jens Peterson Berger
-
Magnus Linton, Kristofer Andersson och Jack Hildén pratar med programledaren Cecilia Djurberg om knark, narkotikapolitik och drogromantik. Människans relation till rusmedel är väldokumenterad i konsten och kulturen och i sommar är det 50 år sedan den legendariska Woodstockfestivalen skrev in sex, droger och rock’n’roll i historieböckerna. Ett par år senare förklarade USA:s dåvarande president Nixon krig mot knarket och så småningom skulle Sverige komma att göra detsamma. Men hur går det med den svenska, politiska nolltoleransen mot narkotika? Hur förhåller sig moralismen till drogromantiken och partyknarkandet? Påverkas vi av andra länders legalisering av cannabis och vad är det för attityder till knark som speglas i politiken, kulturen och medierna? Medverkande: Magnus Linton, journalist och författare som bla skrivit böckerna Cocaina - en bok om dom som gör det (2010) och Knark – en svensk historia (2015), samt Aftonbladetskribenterna Kristofer Andersson och Jack HildénProgramledare & producent: Cecilia DjurbergJingelmusik: Jens Peterson Berger
-
På plats i Venedig samtalar Ulrika Stahre med Aftonbladets konstkritiker Sinziana Ravini och Fredrik Svensk om Venedigbiennalen inför öppningen på lördag. Hur funkar ”May you live in interesting times” och "fake news" egentligen som tema på årets upplaga av världens viktigaste konstutställning, i en av världens mest mytomspunna städer? Partisansången "Bella Ciao" ljuder i den italienska paviljongen, politiken lyser med sin frånvaro och istället ser vi en utställning som blickar framåt - och inåt. Flipp eller flopp? Det lutar åt det positiva hållet. Programledare: Ulrika StahreProducent & redigering: Cecilia DjurbergJingelmusik: Jens Peterson Berger
-
Nyligen kom Jan Myrdal ut med boken Ett andra anstånd, där han vid 91 års ålder gör ett slags bokslut över sitt liv. Lena Andersson, Tomas Lappalainen och Åsa Linderborg pratar med programledare Cecilia Djurberg om boken, som snabbt skapat debatt om vad man egentligen får skriva om verkliga personer, samt om fenomenet, författarskapet och skriftställaren Jan Myrdals förhållande till sanningen.Producent & programledare: Cecilia DjurbergMusik: Jens Peterson Berger
-
Göran Greider och Olle Svenning pratar med programledare Cecilia Djurberg om den franske författaren Édouard Louis arbetarklasskildring och politiska attack Vem dödade min far, som just utkommit på svenska och kommit att förknippas med Gula västarnas uppror i Frankrike. Vad betyder boken, hur hänger den ihop med Louis två föregående Att göra sig kvitt Eddy Bellegueule samt Våldets historia, och varför är dessa böcker så bra? Ett samtal om klass, filosofi, sociologi, politik, litteratur, manlighet och litterärt sanningssökande.Producent & programledare: Cecilia DjurbergMusik: Jens Peterson Berger
-
Hör journalisten Johannes Wahlström, som arbetat med Wikileaks, ge sin bild av Julian Assanges uppgång och fall i ett samtal med Åsa Linderborg, Martin Aagård och Cecilia Djurberg.För nio år sedan blev visselblåsarorganisationen Wikileaks världskänd och grundaren Julian Assange fick hjältestatus efter flera läckor av information som ledde till stora, internationella nyheter. Däribland Collateral Murder - en film som visade hur amerikanska soldater i Irak sköt ihjäl civila från en helikopter som om det vore ett tv-spel, samt information som avslöjade förhållandena för fångar på militärbasen Guantánamo Bay. Nyligen greps Assange på Ecuadors ambassad i London där han bott sedan han fick asyl 2012. Det har varit många turer kring Wikileaks och dess frontman. Assange anklagas för våldtäkt och sexuellt ofredande av två svenska kvinnor och riskerar åtal i USA för att ha läckt hemligstämplad information. Vad handlar allt detta om och vad betyder gripandet av Assange för medier som samarbetat med Wikileaks?Programledare & producent: Cecilia DjurbergMusik: Jens Peterson Berger
- Vis mere