Frankrike Podcasts
-
Priset på mat har ökat rekordmycket i Sverige, hur gör andra länder för att hålla priserna nere? Följ med P4 världen till Norge, Frankrike och Zimbabwe där prisutvecklingen skiljer sig från den svenska.
På bara ett år har matpriserna ökat med 20% i Sverige vilket är den största ökningen sedan 50-talet. Mycket beror på kriget i Ukraina och de höga elpriserna vilket gör att prisökningarna påverkar många länder. Men om vi jämför den svenska utvecklingen med våra grannländer så är det ändå skillnad. De svenska priserna har ökat mest i Norden. I P4 Världen ska vi ta en titt på vad ett par andra länder har gjort för att hålla priserna nere.I Norge pågår ett priskrig mellan matbutikerna där handlarna pressas att hålla priserna nere för att locka kunder. Vår Norgekorrespondent Carina Holmberg berättar hur den norska Kiwi-effekten som ser ut att påverka den norska inflationen.Pristak i FrankrikeFör att lindra prisökningarna för franska matkunder så har matkedjor ingått en överenskommelse med regeringen om att sänka priset till vad man kallar lägsta möjliga nivå på ett antal varor fram till i sommar. Hör frilansjournalist Johan Tollgerdt berätta om den franska frustrationen över höjda priser och att vakter allt oftare kollar kunders väskor så att matvaror inte stjäls.I Zimbabwe slås det matprisrekord. Där har matpriserna stigit med 285% vilket gör det omöjligt för många att handla mat. Afrikakorrespondent Richard Myrenberg förklarar varför maten har blivit så dyr och hur fattiga människor kämpar för att klara sig.I takt med att maten blir dyrare, speciellt grönsaker och frukt, så finns det en risk att näringshalten på våra tallrikar minskar. Dietist Sofia Antonsson ger tips om hur vi kan äta billigt utan att tumma på näringen. -
Nyheter från Frankrike på medelsvår franska. ”Le Service National Universel”, SNU, är en ny typ av förberedande mönstring till militärtjänsten. SNU är just nu valfri för alla mellan 15 och 17 år. Vi pratar om SNU med Nani och intervjuar Orphéa som valde att delta i somras. Paris Fashion Week hölls i början av mars. Evenemanget har blivit kritiserat utifrån ett miljöperspektiv, många flyger dit och modeindustrin är generellt inte så hållbar. Vad tycker 16-åriga Lily om Fashion Week? Aya Nakamura är en av de mest kända franskspråkiga artisterna i världen just nu, vi rundar av med hennes "SMS".
-
Nyheter från Frankrike på lätt franska. ”Le Service National Universel”, SNU, är en ny typ av förberedande mönstring till militärtjänsten. SNU är just nu valfri för alla mellan 15 och 17 år. Vi intervjuar Orphéa som valde att delta i somras. Paris Fashion Week hölls i början av mars. Evenemanget har blivit kritiserat utifrån ett miljöperspektiv, många flyger dit och modeindustrin är generellt inte så hållbar. Vad tycker 16-åriga Lily om Fashion Week? Aya Nakamura är en av de mest kända franskspråkiga artisterna i världen just nu, vi rundar av med hennes "SMS".
-
Nyheter från Frankrike på lätt franska. Frankrikes jämställdhetsråd har i sin senaste rapport konstaterat att franska samhället fortfarande är ojämställt, bland annat på grund av ett fortsatt högt antal våldsdåd riktade mot kvinnor. Vi pratar om jämställdhet och om hur det är att vara kvinna i Frankrike idag med 17-åriga Kayla. Franska ungdomar spenderar mellan två och tre timmar på sociala medier varje dag. Vi intervjuar Sacha om vilka appar han använder. Vi lyssnar även på Pierre de Maere, nytt stjärnskott från Belgien.
-
Nyheter från Frankrike på medelsvår franska. Frankrikes jämställdhetsråd har i sin senaste rapport konstaterat att franska samhället fortfarande är ojämställt, bland annat på grund av ett fortsatt högt antal våldsdåd riktade mot kvinnor. Vi pratar om jämställdhet och om hur det är att vara kvinna i Frankrike idag med Kayla och Ismaël. Franska ungdomar spenderar mellan två och tre timmar på sociala medier varje dag. Vi intervjuar Sacha om vilka appar han använder. Vi lyssnar även på Pierre de Maere, nytt stjärnskott från Belgien.
-
Grattis Manchester United! Men behövde Newcastle Carabao cup-titeln lite mer?
Zlatan tillbaka! Är det på riktigt eller bara snack? Hur mår Chelsea som klubb, egentligen? Kasta Todd Boehlys telefon i toan, tycker vi.
Real Madrid och Barcelona laddar inför årets första El Clasico - hur är formen?
Seriefinalerna i Tyskland och Frankrike gav oss bekräftelse på allt vi redan visste.
Men viktigast av allt; vad ska det stå på den arga insändaren till Cardiffbladet?
Fotboll med Sveriges lugnaste trio - Hasse Backe, Jonas "Greven" von Kjerrulf och Taimaz Ghaffari.
Följ Taimaz: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Följ Hasse Backe: https://www.instagram.com/backe_hasse
Följ Greven: https://www.instagram.com/jonas_greven_von_kjerrulf -
Det pågår stora protester i Frankrike, igen. Men även om folkliga demonstrationer inte är något ovanligt i landet är just denna - om höjd pensionsålder - en symbolfråga. På en kvart får du veta varför diskussionen om pensionsålder är så laddad, och var gränsen går för att också vi svenskar kommer kliva upp på barrikaderna. Med Teresa Küchler, Europakorrespondent på SvD och Joel Dahlberg, reporter på SvD Näringsliv.
-
Linda är kritisk till utlandsresor. Hans har varit i Frankrike men på hemvägen gick det illa. Kristofer Stahre reder ut lyssnares dilemma. Detta och mycket mer får du i dagens avsnitt av Morronrock Daily!
-
Nyheter från Frankrike på medelsvår franska. I Paris cyklar fler än någonsin och den stora frågan just nu är om krav på både cykelhjälm och ett ”cykelkörkort” ska införas? Vi intervjuar Zélia och Sirine om att bära hjälm eller inte, och om trafiksäkerheten på Paris gator. Vi pratar också om film, biografernas besökssiffror pekar uppåt igen över hela Frankrike,efter pandemin. Hatik är en fransk rappare och skådespelare, vi lyssnar på hans låt Génération.
-
Nyheter från Frankrike på lätt franska. I Paris cyklar fler än någonsin och den stora frågan just nu är om cykelhjälm ska bli obligatoriskt för alla? Vi intervjuar Zélia som inte alltid använder hjälm. Vi pratar också om film, biografernas besökssiffror pekar uppåt igen över hela Frankrike efter pandemin. Besöksrekordet i världen 2022 innehas faktiskt av en fransk biograf. Hatik är en fransk rappare och skådespelare, vi lyssnar på hans låt ”Génération.”
-
Avsnitt 342 är här! Vi inleder i ett högt tempo och dyker ner i designen på instrumentpaneler, där USA gick från att vara bäst i klassen till att bli sämst. Sen har Ponkan ångrat sig gällande Gotland Grand Nationals och vill istället köra något ännu tuffare, nämligen Hellas Rally i Grekland. Krick vill följa med men vill inte köra genom Albanien. Sen blir det ett lyssnarbrev på ämnet Fox Body och Vanilla Ice. Vi skenar iväg och fortsätter sen och pratar om hur Frankrike subventionerar el-konvertering. Vi kan dock inte bestämma oss om det är bra eller dåligt. Ponkan vill istället prata om Highland Motors och Krick rundar av med en tunn måsvinge-historia. Häng med!
-
Romlagens slingriga vägar, när fotbollsspelare (tyvärr) blir tänkare, Barcas och Bayerns injektion, en liten tripp till Folarin Baloguns Frankrike, mänskliga Allsvenskan, galna Will Still, stängda transferfönstret och Arsenals sic sic sic-värvning, Gulo Gulos luft under vingarna.
Inlägget 696. Fotbollens Club 27 dök först upp på Tutto Balutto.
-
Hjärnan är så mycket mer än förnuft. Malena Forsare reflekterar över att när kroppen berättar det intellektet inte förstått.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.Första gången det hände var på Patologen i Lund. Utanför var det grönskande vår. Men ingenting av det, och ingenting av allt som då verkligen betydde något, märktes i den lilla ringen av studenter som slöt sig runt den ensamma hjärnklumpen. Docenten hade precis rullat in hjärnan, som nu låg och guppade i en bunke. Hjärnan hade ingen blick, ingen kropp eller vilja. Den hade förlorat sin människa. Och nu skulle den noga skivas upp framför våra ögon, så att vi skulle få veta något om demenssjukdomens inre anatomi.Jag gjorde ett tankefel, som varje luttrad obducent noga lärt sig att undvika. Istället för att tänka på hjärnan, började jag tänka på människan. Jag ställde en fråga om begravningen; vad hjärnan tänkte om att den nu låg här, istället för i jorden där kroppen fanns. Jag minns doften av desinfektionsmedel och skaldjur. Att jag tog några steg mot skjutdörren, och där någonstans, i det gungande mötet med gravitationen, fångade docenten mig med ett vant grepp.Avståndet mellan hjärna och kropp hur skulle vi begripa det? I neuropsykologikursen var det aldrig något som direkt diskuterades. I gruppen av blivande psykologer pratades det överhuvud taget väldigt lite om att kroppen talar sitt eget språk och ofta är snabbare än tanken. Att den fångar upp vår existens övergångarna i livet och reagerar på dem, ibland innan vi själva fattat.Den holländska läkaren och traumaforskaren Bessel Van Der Kolk beskriver i sin bok, The Body Keeps the Score, hur Darwin var tidig med att peka ut förbindelser mellan kropp och hjärna. Enligt Darwin involverades den pneumogastriska nerven vid stark psykisk upphetsning, så att även inälvornas tillstånd påverkades. Terminologin har förändrats, men inom dagens traumavård är man allt mer överens om att behandlingen vid posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, behöver inbegripa kroppen, eftersom det som händer den skapar avtryck i hjärnans olika minnescentra.Darwin var således något på spåren. På 1990-talet introducerades en viktig, om än omstridd teori, som bygger på denna enkla slutsats: att hjärna och kropp hör intimt ihop. Den amerikanska psykologprofessorn Stephen Porges myntade den så kallade polyvagala teorin, som utgår från vagusnervens förgreningar, vilka skapar förbindelser mellan olika organ, såsom hjärna, lungor, hjärta och mage. Och den betonar hur viktigt det sociala samspelet är i vårt psykiska och fysiska mående. Kroppar talar till varandra med ansiktsuttryck, gester och tonfall, och om traumatiska minnen lärt oss att vara rädda för andra, ja, då måste terapeuten mer än vanligt visa tålmodig värme och empati.Andra gången det hände var i en biosalong. Jag hade drabbats av en aning om att jag inte längre fick plats i tillvaron såsom den såg ut. Men det visste jag inte då, för tanken var inte färdig. I ett försök att greppa vad som höll på att hända, trampade jag en lördag iväg på min cykel för att se filmatiseringen av Annie Ernauxs självbiografiska Lévénement. Egentligen mest för titelns skull: Omständigheter är ett vidöppet ord. I filmen är det katolskt 60-tal, i Frankrike någonstans, och en ung kvinna söker, dag efter dag, med blicken i sina trosor. Hon är gravid och vill allt annat än det. Så hon kämpar för rätten att välja. Samtidigt som läkarna vägrar att gå henne till mötes, väninnorna vänder bort blicken och den manlige vännen vill passa på det är ju utan risk för en ny konception.Någonstans mellan vecka 8 och 9 tar hon en strumpsticka, och för den långt in i sig själv. När biomörkret börjar snurra är det som om jag redan är i filmens slut. Där ett för tungt foster hänger på sin sträng ner i toaletten och blödningen inte går att stoppa. Jag famlar mig ut och sjunker ihop under en grön exitskylt i biografens öde källare. Där svettas jag ut ångesten som kommer av att vara instängd i livets cellsystem. Fostret är inte mitt, men kroppen, den är min. Och nu vägrar den plötsligt att samarbeta.Som färdig psykolog började jag så småningom att arbeta med traumatiserade barn. Bland patienterna fanns en grupp som var särskilt svårläkt: barn som tidigt utsatts för sexuella övergrepp. En del av de här barnen hade utvecklat en strategi som en gång hjälpt dem. De hade övergett sina kroppar för att stå ut. Övergreppen tillhörde nu det förflutna, men barnen fortsatte att av och till checka ut från sin fysiska tillvaro. Det kallas dissociation och kan beskrivas som den yttersta förlusten. Barnet försvinner bort och blir okontaktbar. Enligt van der Kolk måste vi närma oss en sådan patient just genom kroppen. Med försiktiga försök till rörelse, beröring och ögonkontakt. För att på så sätt återföra barnet till här och nu.Det skulle hända en tredje gång, men då inte i form av en svimning. Sent en natt, när allt var för sent och det som verkligen betytt något inte längre fanns kvar, rann all kraft som en ström ur kroppen. Jag hamnade kraftlös och skakande på golvet. Det blev svart och tonat blått, det skimrade som inuti ett regn, och samtidigt som jag var fastkättrad såg jag allt utifrån. Efteråt rådfrågade jag en fysioterapeut om det som hänt; det liknande ingen tidigare erfarenhet. Hon svarade något om nervsystemet, men jag minns inte riktigt vad. Och förresten hade hon själv varit med om samma sak. Så här i retrospektiv blir det ändå begripligt: kärleken hade tagit slut, och kroppen, den var förtvivlad och kunde liksom inget göra.Hur långt är avståndet mellan hjärna och kropp? Hur långt är avståndet mellan det som en människa tänker och det hon känner? Kanske har vi bäst chans att förstå det i de ögonblick, då kroppen talar om för oss vad vi måste göra. När vi måste bryta upp. Fly från en plats. Eller när vi bara behöver släppa taget om något för att överleva själsligt.Efter den hastiga sortin från hjärnobduktionen hamnade jag i ett litet uppvakningsrum. Rummet är till för sådana som jag, som svimmar vid åsynen av människans innanmäte. Docenten berättade att flera av hennes medicindoktorander börjat sina karriärer just så. Som om de, när de betraktat vår köttiga insida, aktiverats i sin existentiella varseblivning. För vi har att inse att avståndet mellan hjärna och kropp är en illusion. Miljarder nervtrådar förbinder hjärnan med resten av oss själva. Vårt misstag är att vi tror att intellektet är överordnat våra sinnesförnimmelser. I själva verket, menar Bessel van der Kolk, håller kroppen räkningen. Den är vårt bästa instrument.Malena Forsare, kulturjournalist och psykolog -
Den 6 juni 1944 i gryningen stormade fem divisioner allierade soldater i land på fem landstigningsstränder i Normandie. Under natten hade tre luftlandsättningsdivisioner släppts för att hindra tyskarna från att få fram förstärkningar.
D-dagen och de kommande dagarna då brohuvudet konsoliderade var en anmärkningsvärd prestation – det erkände till och med Stalin. Trots att de allierade hade fullständigt luftherravälde och ett massivt understöd av tunga bestyckade örlogsfartyg kunde det ha slutat illa.
På Omaha-beach drabbades amerikanska styrkor av ett blodbad när de stridsvagnar som skulle understödja infanteriet inte kom iland. Dessutom mötte de en erfaren tysk infanteridivision som gjorde starkt motstånd. Ändå blev landstigningen en stor framgång och markerade början till slutet på tyskarnas ockupation av Västeuropa. Atlantvallen var bruten.
I detta avsnitt av Militärhistoriepodden berättar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved om landstigningen i Normandie. Operation Overlord som hela operationen kallades omgavs av stort hemlighetsmakeri. En sofistikerad mörkläggnings- och förvillelseoperation inleddes från allierad sida som omfattade allt från påhittade staber för armékårer som inte existerade till ryktesspridning och bombräder mot mål långt från Normandie.
Det totala övertaget i luften var avgörande. Tyskarna hade små möjligheter att spana från luften. Dessutom kunde de allierade avkoda och läsa den tyska radiotrafiken. Tyskarna visste att en landstigningsoperation var på gång men inte var det skulle ske.
På tysk sida var man inte överens om hur man skulle hantera hotet om en landstigning. Överbefälhavaren i väst Rundstedt förordade i enlighet med tysk doktrin att man skulle ha rörliga förstärkningar, företrädelsevis sex motoriserade pansardivisioner, ett stycke bakom Atlantvallen. När man visst var landstigningen skedde skulle dessa krossa det allierade brohuvudet. Rommel som var underställd arméchef hade en annan uppfattning. Han ansåg att det aldrig skulle gå att få fram förstärkningar eftersom de allierade hade luftherravälde. För honom var det avgörande att besegra de allierade på stränderna.
Det allierade bombflyget slog i stor utsträckning ut både landsvägsnätet och järnvägsnätet i Frankrike. Det som Rommel hade fruktat skedde. In i det sista trodde tyskarna att landstigningen skulle komma vid Calais, men när de förstod att det var Normandie som gällde var det för sent. Rommel var till råga på allt på permission och trots det tillfälliga amerikanska bakslaget på Omaha-beach tog de amerikanska, brittiska och kanadensiska trupperna i huvudsak sina anfallsmål och etablerade ett brohuvud. Men landstigningen var en sak. Att återerövra Frankrike en annan. Det gällde nu att snabbt bryta ut ur brohuvudet. De kommande veckorna avgjordes striden med början vid Caen där den 21:a tyska pansardivisionen stod beredd att möta de allierade. Det handlar nästa avsnitt om av Militärhistoriepoddens andra världskrigs-serie.
Bild: Amerikanska anfallstrupper i en LCVP-landningsfarkost närmar sig Omaha Beach, 6 juni 1944, Wikipeida, Public Domain.
Lyssna också på Operation Torch som förövning till landstigningen i Normandie.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Vis mere